26.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠΝ Διεθνής INVITEX «ΝΑΪΑΣ 16»

ΠΝ Διεθνής INVITEX «ΝΑΪΑΣ 16»

pnnaias

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ από 08 έως 17 Δεκεμβρίου 2016, διεξάγεται η άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16», στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού πελάγους και θάλασσας Κυθήρων. Πρόκειται για τεχνική-τακτική άσκηση INVITEX μεσαίας κλίμακας με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες διάφορων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

Η άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και μονάδων των μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2.

Από ελληνικής πλευράς, το ΠΝ συμμετέχει με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλακάτους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα, και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) και την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και την διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω.

Τέλος, η άσκηση ολοκληρώνεται με τον επανάπλου των μονάδων και την απενημέρωση που πρόκειται να λάβει χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tsimuha2
tsimuha2
7 years ago

Ειναι κριμα να βλεπεις τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ χωρις δευτερο CIWS στην πρυμνη.
Ακομη πιο μεγαλο κριμα ειναι να υπαρχει μονο ενας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

som1els
som1els
7 years ago

Νομιζω οτι εχει να κανει με τους συμπληρωματικους α/α ρολους των Ambassador, αφου οντως ειναι δεδομενες οι απειλες απο αερος για οποιαδηποτε χωρα. Απο τα νεοτερα αποκτηματα τους, η Fremm με aster και strales δεν εχει phalanx η’ ram, οι Gowind επισης εχουν μονο τα mica vl και τα Mistral εχουν πυρ/λα 30mm και …igla. Παρατηρωντας το σημερινο χαοτικης συνθεσης κι ανομοιοτυπιας αιγυπτιακο ναυτικο που κατεχει πανσπερμια απλων 30,40mm κλπ και διαφορα σοβιετικα πλοια, φαινεται οτι εκμεταλλευονται χρηματοδοτησεις και βοηθειες για να συμμαζεψουν/”εκδυτικοποιησουν” την συνθεση τους, αλλα το κανουν με λαθος προσεγγιση εαν ετσι καταληξουν να μειωθουν πολυ οι αριθμοι των μοναδων επιφανειας.

manolis
manolis
7 years ago
Reply to  tsimuha2

Ευλογο το σχολιο για την ελλειψη δευτερου CIWS , αν και ο Προμηθεας εν καιρω πολεμου θα προστατευεται απο φρεγατες. Παντως πρεπει να παραδεχθουμε οτι το μοναδικο διαθεσιμο CIWS ειναι σοφα τοποθετημενο: εαν υποθεσουμε οτι σε κινδυνο αεροπορικης προσβολης η πλεον εκτεθειμενη περιπτωση ειναι αυτη που ο Προμηθεας ανεφοδιαζει εν πλω ταυτοχρονα στις δυο πλευρες του ισαριθμες φρεγατες S, με επισης μοναδικα Φαλανγξ στις πρυμνες, θεωρητικα ο σχηματισμος προστατευεται 360ο περιμετρικα απο 3 αντιβληματικα Φαλανγξ. Δεν ξερω σε τετοια περιπτωση τι ακριβως μετρα λαμβανονται για αποφυγη φιλιου χτυπηματος απο τα ιδια τα CIWS στις υπερκατασκευες των παραπλεοντων πλοιων.

tsimuha2
tsimuha2
7 years ago

Δεν ξερεις ποτε σε τι θεση θα βρει ο εχθρος το πλοιο σου,μπορει να γινει οταν αυτο εχει παρει ροτα επιστροφης.
Να σου θυμησω οτι το Atlantic Conveyor στον πολεμο των Φωκλαντς δεν ηταν στοχος αλλα ενας AM39 που παραπλανηθηκε απο τα αεροφυλλα το επελεξε μετα την αλλαγη της πορειας του.
Αυτη η αδυναμια αυξημενης επιβιωσης ουσιαστικα αναγκαζει το ΠΝ να εχει παντα πλοιο συνοδειας κοντα στον Προμηθεα στερωντας το απο καπου αλλου.

Manolis
Manolis
7 years ago

Ναι, και μαλλον ενας απο τους λογους που οι Ρουσσεν χαιρουν μεγαλης εκτιμησης στο ΠΝ αφου εχουν υπολογισιμη Α/Α δυνατοτητα και νομιζω προβλεπεται να εχουν τετοιο “συνοδευτικο” ρολο. Βεβαια για ενα πλοιο σαν τον Προμηθεα μεγαλη απειλη ειναι και τα υποβρυχια.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -