12.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΜε το βλέμμα στην κινεζική επέκταση, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία ασκούνται σε...

Με το βλέμμα στην κινεζική επέκταση, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία ασκούνται σε ναυτικά σενάρια

Δεκάδες πολεμικά πλοία από των ναυτικών της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ συνασκούνται στο πεδίο ασκήσεων της Kirishima στην Ιαπωνία. Η κοινές ασκήσεις περιλαμβάνουν αεραποβάσεις από ελικόπτερα CH-47 μέσα σε καταρρακτώδη βροχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη νότια Ιαπωνία, ενώ δυνάμεις υπερασπίζονται ένα απομονωμένο νησί από “εχθρική” εισβολή.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή άσκηση μεταξύ των τριών αυτών εθνών σε ιαπωνικό έδαφος σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ τους και στον στρατιωτικό τομέα καθώς οι κινεζικές κινήσεις επεκτατισμού στην περιοχή πυκνώνουν. Οι Ιάπωνες στρατιώτες ασκήθηκαν και σε αντικείμενα αστικής μάχης μαζί με συναδέλφους τους από τη Γαλλία και το αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών. Στην συγκεκριμένη άσκηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, σε ένα ειδικό κτίριο από σκυρόδεμα εντός του πεδίου ασκήσεων της Kirishima, έλαβαν μέρος πάνω από 200 στρατιώτες. Την Κυριακή, πολεμικά πλοία της Αυστραλίας ενώθηκαν με τις ναυτικές μοίρες των τριών χωρών σε γυμνάσια στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στην οποία συμμετείχαν 11 συνολικά πλοία. Την ίδια στιγμή, ένταση παρατηρήθηκε στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με την Ιαπωνία να θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες ενώ η Κίνα προβάλει διεκδικήσεις σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις ανοιχτά των συνόρων της και κοντά σε θαλάσσιες ζώνες που το Τόκυο διεκδικεί για τον εαυτό του. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται πέριξ των υπό ιαπωνικό έλεγχο νησιών Senkaku, τα οποία επίσης διεκδικούνται από το Πεκίνο αποκαλώντας τα νησιά Diaoyu.

Από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνταγμα της Ιαπωνίας έχει περιορίσει δραστικά τα όρια χρήσης στρατιωτικής ισχύος σε ρόλο απόλυτης αυτοάμυνας. Τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία κάνει σημαντικές κινήσεις για να επεκτείνει τον ρόλο του στρατού, τις ικανότητες του και τον προϋπολογισμό του.

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ο υφυπουργός Αμύνης της Ιαπωνίας, Yasuhide Nakayama, παρακολούθησε τις ασκήσεις και τόνισε τη σημασία της γαλλικής συμμετοχής στα κοινά γυμνάσια που διοργανώνονται σε τακτική βάση μεταξύ Ιαπωνίας, ΗΠΑ και συχνά και την Αυστραλία:

“Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αναγκαία στρατηγική τους ικανότητα για να υπερασπιστούν τα απομακρυσμένα της νησιά”, δήλωσε ο Nakayama. “Όλοι μαζί θα είμαστε σε θέση να δείξουμε και στον υπόλοιπο κόσμο την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα ιαπωνικά εδάφη, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο”.

Η Γαλλία, που κατέχει περιοχές στον Ινδικό ωκεανό και στον Νότιο Ειρηνικό, διεκδικεί στρατηγικής φύσης συμφέροντα στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού:

“Πραφανώς, είναι πολύ σημαντικό για εμάς καθώς επιδιώκουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους ανθρώπους που μοιράζονται (μαζί μας) συτό το κομμάτι του κόσμου”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Henri Marcaillou, ταγματάρχης του γαλλικού σώματος σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του.

Ο αντισυνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών, Jeremy Nelson είπε πως οι τρεις χώρες απέδειξαν πως μπορούν να συνεργαστούν “για έναν κοινό σκοπό ή για τη λογική του πράγματος”.

Το HMS Queen Elizabeth στην Κίνα ή αλλιώς το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού

Η Βρετανία, που πρόσφατα υιοθέτησε μια νέα πολιτική πιο ενεργούς ανάμιξης στην περιοχή, στέλνει το αεροπλανοφόρο ‘Queen Elizabeth’ και το τμήμα κρούσης ενώ πρόοκειται να επιστρέψει πίσω στην περιοχή αργότερα μέσα στο έτος. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ετοιμάζεται να αναπτύξει εξίσου μια φρεγάτα στην περιοχή.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ προωθούν την ιδέα ενός κοινού, φιλελεύθερου οράματος σε κοινωνικό και οικονοπμικό επίπεδο για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανών. Στο πλαίσιο αυτό κεντρική θέση έχει η προώθηση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή που είναι γνωστή ως Quad, που περιλαμβάνει επίσης την Αυστραλία και την Ινδία, ως κίνηση για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη αύξηση της κινεζικής επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Η Κϊνα από την πλευρά της ασκεί κριτική στην αναπτυσσόμενη Ιαπωνο-Αμερικανική συνεργασία χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία τους έναν συνασπισμό αποκλεισμού που βασίζεται σε ψυχροπολεμική σχολή σκέψης.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -