24 C
Athens
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόγραμμα Φρεγατών, υπάρχει τελικά και 8η πρόταση!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόγραμμα Φρεγατών, υπάρχει τελικά και 8η πρόταση!

Και του χρόνου καλή Πρωταπριλιά! 

Και όμως οι προτάσεις για τις νέες φρεγάτες δεν είναι επτά!

Από την ώρα που ακούστηκε πριν λίγες ημέρες από επίσημα χείλη ότι οι προτάσεις των ξένων οίκων προς το Πολεμικό Ναυτικό για το πρόγραμμα νέων φρεγατών είναι οκτώ, είχε ξεκινήσει ένας  αγώνας να βρεθεί η 8η (εκτός δηλαδή της αμερικανικής, γαλλικής, ολλανδικής,  γερμανικής, ισπανικής, βρετανικής και ιταλικής). Κάποιοι είχαν θεωρήσει την αναφορά εκ παραδρομής, ενώ άλλοι αναζητούσαν προτάσεις από εναλλακτικά ναυπηγεία από κάποιες από τις παραπάνω χώρες.

Τελικά, η 8η πρόταση είναι μια έκπληξη, έρχεται εκτός του ευρωπαϊκού χώρου και αναμένεται να ταράξει τα νερά, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χθες, την πόρτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει χτυπήσει  η Νότια Κορέα με μια καινούργια σχεδίαση, ως πρόταση όμως που περιλαμβάνει συμπαραγωγή μιας διεθνούς έκδοσης πλοίου, παράλληλα με αυτή που προορίζεται για το Ναυτικό της (RoKN).

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Νοτιοκοεάτες προτείνουν ένα πλοίο που το RoKN κωδικοποιεί ως αντιτορπιλικό, αφού εκτοπίζει 5.500-6.000 τόνους και αφού οι φρεγάτες τους είναι σχεδιάσεις των 3.300-3.500 τόνων. Παρόλα αυτά βρίσκεται στην κατηγορία των FREMM (6.000-6.700 τόνους), των βρετανικών Arrowhead 140 (5.700-6.300 τόνους) ή των ισπανικών F-110 (άνω των 6.000 τόνων), οι οποίες στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται ως φρεγάτες και όλες αποτελούν υποψηφιότητες για το ΠΝ.

Πρόκειται για την καινούργια στελθ σχεδίαση που βασίζεται στην κλάση KDX-II,  ήδη σε κορεατική υπηρεσία με 6 πλοία, τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 2013-2018. Η δεύτερη παρτίδα της κλάσης (τουλάχιστον άλλα 6 πλοία,  με προοπτική να φτάσουν και τα 10), ήταν για αρκετό καιρό γνωστή ως KDX-IIA με πρόθεση να ενσωματώσει AEGIS και -κυρίως- κορεατικά όπλα. Ας σημειωθεί ότι ήταν η κλάση KDX-II που κατέστησε το RoKN ναυτικό ανοικτής θαλάσσης (blue water navy) και άνοιξε το δρόμο για την ναυπήγηση των μεγαλύτερων αντιτορπιλικών KDX-IIΙ.

Τα KDX-II χρησιμοποιούν πρόωση διάταξης GΟDOG, αλλά τα KDX-IIA θα υιοθετήσουν GODLAG, διατηρώντας την ικανότητα επίτευξης ταχύτητας άνω το 30 κόμβων. Τα παλαιότερα πλοία διαθέτουν ένα Mk 45 Mod 4 127 mm/L62, ένα CIWS Goalkeeper των 30 mm, ένα CIWS RAM Block 1, 8×RGM-84 Harpoon 4xVLS Μk41 για 32 SM-2 Block IIIA και 32 θύλακες σε K-VLS για K-ASROC Red Shark και πυραύλους κρουζ Hyunmoo III. Η δεύτερη παρτίδα, που θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένη (λόγος για τον οποίο το όνομα KDX-IIA δεν πολυχρησιμοποιείται πλέον) και θα υιοθετήσει στο σύνολό τους κορεατικής σχεδίασης όπλα για τα πλοία του RoKN.

Παρόλα όμως η Σεούλ αναζητά εδώ και καιρό έναν εταίρο για την εξέλιξη μιας διεθνούς έκδοσης που θα κεφαλαιοποιήσει την επένδυση στη σχεδίαση, όσο κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες εξαγωγές νοτιοκορεατικών πλοίων πέραν της λεκάνης του Ειρηνικού (όπου έχουν γίνει κάποιες πωλήσεις). Πριν από δυο χρόνια είχε γίνει επίσημη πρόταση προς την Ινδία για την υιοθέτηση της KDX-IIA, με την προσαρμογή όπλων ινδικής επιλογής, ανάμεσά τους ρωσικά και ισραηλινά συστήματα. Η Ινδία όμως επέλεξε να συνεχίσει το δικό της σχεδιαστικό πρόγραμμα φρεγατών, παρόλα τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το «άνοιγμα» της Σεούλ στον ελληνικό διαγωνισμό είναι μια καινούργια, πολύ πιο στοχευμένη απόπειρα προς ένα Ναυτικό του ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να επιλέξει για την διεθνή έκδοση του «στελθ αντιτορπιλικού» (ή εν τέλει φρεγάτας) αμερικανικά ή και ευρωπαϊκά όπλα όπως Mk41 με ESSM/SM2, RΑΜ, NSM,  και συστήματα.

Η «επιθυμία» των νοτιοκορεατών αναφέρεται ως… διακαής (που υπογραμμίζεται από την «τόλμη» να μετάσχουν σε ευρωπαϊκό/ΝΑΤΟϊκό διαγωνισμό) και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι ότι  κομίζουν μια «εξαιρετική» πρόταση που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για συμπαραγωγή (και όχι απλά ναυπήγηση κάποιων πλοίων στην Ελλάδα), ελληνικό δικαίωμα πώλησης της διεθνούς έκδοσης του πλοίου σε δυνητικούς πελάτες σε περιοχές του κόσμου όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, πλήρη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, απόλυτη υποστήριξη στην ενσωμάτωση όπλων και συστημάτων της επιλογής του ΠΝ κ.ά.

Αντίστοιχα «επιθετικοί» στην απόκτηση πλεονεκτημάτων είναι οι Κορεάτες και στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Με την επιτάχυνση αρκετών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ν. Κορέας, περιλαμβανομένου του στελθ μαχητικού και των ναυπηγήσεων, το πρόγραμμα του νέου «στελθ αντιτορπιλικού» έχει ήδη εκκινήσει αλλά επισήμως η έναρξη κατασκευής της πρώτης μονάδας θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Με δεδομένο τον έλεγχο που έχει η κυβέρνηση της Σεούλ μέσω του Οργανισμού Αμυντικών Προμηθειών, οι σχεδιάσεις οπλικών συστημάτων ανήκουν στο νοτιοκορεατικό δημόσιο που τις αναθέτει για υλοποίηση στη βιομηχανία (μια πηγή βέβαια πολλών σκανδάλων στο παρελθόν). Στην περίπτωση της πρότασης προς την Ελλάδα, αυτή γίνεται μέσω της της κορεατικής κυβέρνησης και με τη συνεργασία των δυο μεγάλων ομίλων Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και Hyundai Heavy Industries, στους οποίους μοιράζονται  συνήθως τα συμβόλαια ναυπηγήσεων. Η πρόταση για τον ελληνικό διαγωνισμό αναφέρεται ότι έχει απολύτως διακρατικό πλαίσιο, υπό την επίβλεψη του RoKN και με τη συνεργασία μιας κοινοπραξίας Daewoo και Hyundai, που θα φέρει την βιομηχανική και χρηματοδοτική διάσταση. Αναφέρεται μάλιστα και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον ευρύτερο ναυπηγικό τομέα από την κοινοπραξία, που προφανώς συμπορεύεται με το  «άνοιγμα» το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση της Σεούλ.

Το πλέον ρηξικέλευθο όμως χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι η διεθνής έκδοση του πλοίου έχει ήδη εξελιχθεί με εκσυγχρονισμένα χαρακτηριστικά της KDX-II και έχει «ανοικτή αρχιτεκτονική» για εύκολη προσαρμογή όπλων και συστημάτων. Είναι έτσι «έτοιμη» για παραγωγή και η κατασκευή του πρώτου πλοίου, εάν υιοθετηθεί από την Ελλάδα,  θα μπορούσε να ξεκινήσει παράλληλα, είτε στην  Ν.Κορέα ή ακόμη και εγχώρια με την μεταφορά μεγάλων τμημάτων στην χώρα μας για συναρμολόγηση.

Η νοτιοκορεατική πλευρά προτείνει επίσης δέσμη «ενδιάμεσων λύσεων», όπως τη συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών κλάσης Daegu των 2.800-3.300 τόνων, με οκτώ μονάδες ήδη σε υπηρεσία ή υπό ναυπήγηση για το RoKN και προοπτική για πρόγραμμα 20-22 πλοίων (προφανώς με εξαιρετικές οικονομίες κλίμακας). Κάποιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι μία ή και δυο από Φ/Γ που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο ναυπήγησης για το RoKN θα μπορούσαν να πωληθούν στο ΠΝ με χρόνους παράδοσης 24 μηνών (είχε προταθεί σε χώρα της Λεκάνης του Ειρηνικού το 2020). Ακόμη όμως και αυτό να μην είναι δυνατόν, οι ναυπηγικοί ρυθμοί των Daewoo και Hyundai μπορούν να επιτύχουν και καινούργιες  ναυπηγήσεις μέσα σε 24-30 μήνες.

Σύμφωνα με τις πηγές μας ότι οι Κορεάτες έχουν μόνιμη παρουσία στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες και «συζητούν με την ελληνική πλευρά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και απαιτήσεις της».  Εν αναμονή εξελίξεων…!

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vagos
Vagos
4 years ago

Καλό μήνα ?

Geo
Geo
4 years ago

Καλό μήνα, υπάρχει και ένατη πρόταση, των Κλίνγκον αλλά είναι αόρατη όπως και τα σκάφη που προσφέρονται.

John Doe
John Doe
4 years ago

Καλό μήνα παιδιά!!! Να είστε πάντα καλά!

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλημέρα.

Εύχομαι και ελπίζω σφόδρα η παρουσίαση του Sejong the Great να αποδειχθεί προφητική.

Ioannis
Ioannis
4 years ago

Και του χρόνου! 🙂

John
John
4 years ago

Καλό Μήνα, Καλή πρωταπριλιά!

mi8randir
mi8randir
4 years ago

Πρωταπριλιά φαντάζομαι!

agrios
agrios
4 years ago

Πρωταπριλιά !!! 🙂

Larisaios
Larisaios
4 years ago

Καλό μήνα!

Αετιος
Αετιος
4 years ago

Γιατι ρε παλικάρια μας κάνατε τέτοιες πλάκες πρωταπριλιάτικα;;; Θέλετε να μας κάνετε καρδιακούς;;;

Automation engineer
Automation engineer
4 years ago

Από εμάς τους τεχνητες που έχουμε φάει τα χρόνια μας στις γιαρδες και στην ραδα είναι δαγκωτό ΝΑΙ στους Κορέατες γιατί αυτός ο λαός πολύ απλά ΞΕΡΕΙ να φτιάχνει πλοία και θα μας τα δώσουν όλα οπως τα θέλουμε γιατί μας θέλουν και κάνουν new building για λογαριασμό μας εδώ και πολλά χρόνια…. Μακάρι τα στελέχη του ΠΝ να μπορούσαν να δουν την ποιότητα που έχουν οι κατασκευές που στο βάθος των διαδρόμων εχουν μια ταμπέλα να γράφει Manufactured by Hyundai heavy industries. Αυτα τα πλοία θα τα σχεδιάσει και θα τα φτιάξει μια χώρα που έχει υποθετικά αντίπαλους Κινέζους και Β. Κορέατες (επιθέσεις κορεσμού, βλέπε 2 ciws), φτιάχνει μαχητικό 5ης γενιάς (πρόσβαση σε τεχνολογία) και κατέχει την μεγαλύτερη ναυπηγο κατασκευαστικη βιομηχανία. Που αν ρε ταραμάδες βγει ένα γαλλικός αυτοματισμός off θα πρέπει να παρακάμψεις 15 safety alarm για να τον πατενταρεις, που αν θα φάει πύραυλο η ψηφιακή fdi θα ανάβουν όλα τα λαμπάκια και τα touchscreen στο πλοίο σαν χριστουγεννιατικο δέντρο, αλλά δεν τα ξέρουμε αυτά γιατί βλέπουμε youtube διαβάζουμε και κανα 2-3 site και μετά πάμε να εκφέρουμε άποψη με τον φραπέ στο χέρι….

σοφοκλης
σοφοκλης
4 years ago

καλό το πρωταπριλιάτικο,στην αρχή τσίμπησα….

Αετιος
Αετιος
3 years ago

Τελικά δεν ήταν καθόλου πλάκα, αλλα σοβαρολογούσατε με την αμερικάνικη πρόταση της G+C ίσως με κορεάτικη συνεργασία ή αυτόνομη διακρατική

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα εξετάζει τις 2 Bergamini σαν βήμα για Constellation, 4η FDI σε διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις που φωτίζουν το μέλλον του ελληνικού...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα εξετάζει τις 2 Bergamini σαν βήμα για Constellation, 4η FDI σε διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις που φωτίζουν το μέλλον του ελληνικού...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -