24.7 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Αυστραλία εκσυγχρονίζει τα πυροβόλα Mk45 των φρεγατών MEKO - χρειαζόμαστε το...

Η Αυστραλία εκσυγχρονίζει τα πυροβόλα Mk45 των φρεγατών MEKO – χρειαζόμαστε το ίδιο

Η Αυστραλία είναι μια χώρα με μακρά ιστορία στον τομέα της αναβάθμισης των πλοίων του πολεμικού της ναυτικού, κάτι που προβλέπεται να ενταθεί λόγω απειλής από την Κίνα. Τώρα, ενα από τα πιο πρόσφατα έργα είναι η αναβάθμιση του κύριου πυροβόλου Mk. 45 Mod. 2, των φρεγατών κλάσης «Anzac» (ΜΕΚΟ-200) στο επίπεδο Mk.45 Mod2 CCS. Η αναβάθμιση είναι μέρος του προγράμματος AMCAP (Anzac Midlife Capability Assurance Program, για την συνολική βελτίωση των σκαφών) και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισχύος των αυστραλιανών ΜΕΚΟ200.

Η Αυστραλία αναβαθμίζει το κύριο πυροβόλο Mk. 45 Mod. 2 των φρεγατών κλάσης «Anzac» (ΜΕΚΟ-200) - Defence Review

Το Mk.45 είναι ένα κύριο πυροβόλο 5 ίντσων (127 χιλιοστών) που αναπτύχθηκε από την εταιρεία BAE Systems στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν το Αμερικανικό Ναυτικό είχε ζητήσει την ανάπτυξη ενός νέου πυροβόλου για τις ανάγκες των πλοίων κλάσης Spruance.

Η παραγωγή του Mk. 45 Mod.2 (με βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου και στον πύργο του πυροβόλου από το αρχικό μοντέλο), ξεκίνησε το 1980 και συνεχίστηκε μέχρι το 1991, με συνολικά 62 να κατασκευάζονται. Το Mk. 45 Mod. 2 έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά πλοία των ΗΠΑ, όπως οι κλάσεις Arleigh Burke, Ticonderoga και Wasp, ενώ είναι και το πυροβόλο των ελληνικών ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Η Αυστραλία αναβαθμίζει το κύριο πυροβόλο Mk. 45 Mod. 2 των φρεγατών κλάσης «Anzac» (ΜΕΚΟ-200) - Defence Review

Η τρέχουσα αναβάθμιση τώρα των φρεγατών κλάσης «Anzac» αφορά στην υιοθέτηση της συλλογής CCS (Common Control System), που αντικαθιστά τα παλαιά αναλογικά υποσυστήματα, επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή των πυροβόλων και ουσιαστικά τα αναβαθμίζει κοντά στο επίπεδο Mod.4. Η CCS εφαρμόζεται στα πυροβόλα των εκδόσεων Mod.1 και Mod.2. Μετά την αναβάθμιση, τα πυροβόλα θα μπορούν να βάλλουν και κατευθυνόμενα πυρομαχικά, αυξάνοντας έτσι την ακρίβεια των βολών τους τόσο κατά ναυτικών, όσο και κατά χερσαίων στόχων.

Οι διαφορετικές εκδόσεις του Mk. 45

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αναβάθμιση, ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφορετικές εκδόσεις του πυροβόλου.

Η Αυστραλία αναβαθμίζει το κύριο πυροβόλο Mk. 45 Mod. 2 των φρεγατών κλάσης «Anzac» (ΜΕΚΟ-200) - Defence Review

  • Mod. 0: Η πρώτη έκδοση του Mk.45, η οποία χρησιμοποιήθηκε στα πλοία κλάσης Spruance.
  • Mod. 1: Με βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου και στον πύργο του πυροβόλου. Χρησιμοποιήθηκε σε πλοία κλάσης Ticonderoga.
  • Mod. 2: Έκδοση εξαγωγής του Mk. 45 Mod. 1, που χρησιμοποιήθηκε σε πλοία της αρκετών πολεμικών ναυτικών παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και το ΠΝ.
  • Mod. 3: Νέο σύστημα ελέγχου, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε παραγωγή.
  • Mod. 4: Η νεότερη και ικανότερη έκδοση του Mk.45, με βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου και στον πύργο του πυροβόλου. Ενσωματώνει κάνη μεγαλύτερου μήκους (62 διαμετρημάτων, αντί των 54) για μεγαλύτερο βεληνεκές κατά ναυτικών και χερσαίων στόχων. Επίσης, ο πύργος του πυροβόλου έχει επανασχεδιαστεί με έμφαση στη μείωση του ίχνους ραντάρ.

Η αναβάθμιση των πυροβόλων για τις φρεγάτες κλάσης «Anzac» έχει πολλά πλεονεκτήματα, κι αυτός είναι και ο λόγος που επιθυμεί και το ΠΝ να κάνει κάτι ανάλογο στις δικές μας ΜΕΚΟ. Καταρχάς, η επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των πυροβόλων θα εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο στην συντήρησή τους. Επιπλέον, η χρήση του CCS θα βελτιώσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των βολών, ενώ η δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυρομαχικών θα επιτρέψει στα πλοία να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους σύγχρονους στόχους που ελίσσονται (πχ USVs).

Η Αυστραλία αναβαθμίζει το κύριο πυροβόλο Mk. 45 Mod. 2 των φρεγατών κλάσης «Anzac» (ΜΕΚΟ-200) - Defence Review

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: VICTA, το καινοτομικό υβριδικό υποβρύχιο για αμφίβιες επιχειρήσεις

Σε συνέχεια της σειράς άρθρων μας σχετικά με τις νέες απειλές και τη δυνατότητα καταδρομικών επιχειρήσεων σε αρχιπελαγικό περιβάλλον, είδαμε μια σύγχρονη λύση στο...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανακατάληψη νησίδων και καταδρομικές ενέργειες με υβριδικά υποβρύχια

Την περασμένη Κυριακή γράψαμε ένα άρθρο σχετικά για τη μεγάλη πλέον δυσκολία εφαρμογής καταδρομικών επιχειρήσεων ανακατάληψης ελληνικής βραχονησίδας ή νησίδας. Καθώς τα μέσα εντοπισμού...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -