18.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανικές φρεγάτες για το ΠΝ; Η Babcock μάλλον έχει και χρηματοδότηση εκτός...

Βρετανικές φρεγάτες για το ΠΝ; Η Babcock μάλλον έχει και χρηματοδότηση εκτός από το μεγαλύτερο πλοίο

Η επίσκεψη χτες Βρετανών αξιωματούχων, της Babcock, της Thales, της MBDA UK, αλλά και της DSE (βρετανική ΓΔΑΕΕ) στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό σήμερα, είναι κάτι που αξίζει να συζητήσουμε. Είναι εμφανές πως οι Βρετανοί ενδιαφέρονται πολύ σοβαρά για το δεύτερο μέρος της διαδικασίας επιλογής νέων πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Η Babcock άρχισε την κατασκευή της πρώτης βρετανικής φρεγάτας Type 31

Το θέμα είναι πως αυτή τη φορά οι Βρετανοί δεν ήρθαν ως ναυπηγείο Babcock αυτόνομα, αλλά μαζί με τη δική τους διεύθυνση εξοπλισμών, όπως και με άλλες εταιρείες βρετανικών συμφερόντων που θα αναλάβουν τον οπλισμό και τον εξοπλισμό των φρεγατών Τype 31 που μας προτείνουν (αντί για κορβέτες που αναζητά το ΠΝ). Και όλες έχουν πολλά να συζητήσουν στη χώρα μας. Π.χ. η MBDA UK πολύ θα ήθελε να προτείνει τον πύραυλο CAMM/CAMM ER για την ελληνική αεράμυνα, και όχι μόνο ως εξοπλισμό πολεμικών πλοίων.

ΑΠΟΨΗ: Type 31 HN, πως θα τη θέλαμε εμείς, εντός του budget 2 δις € του ΠΝ (σχέδια @Aylont1)

Για αρχή να αναφέρουμε πως ξεκαθαρίστηκε από όλα τα επίπεδα στο Πολεμικό Ναυτικό, πως η γενική απαίτηση αγοράς κορβετών, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του πλοίου, αλλά με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό. Αυτό που τώρα έρχονται να μας πουν οι Βρετανοί της Babcock είναι πως με τα χρήματα που θα αγοράζαμε τέσσερις κορβέτες, εκείνοι προσφέρουν τέσσερις φρεγάτες από πλευράς τουλάχιστον μεγέθους. Και αυτό είναι κάτι που το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να αγνοήσει.

EKTAKTO: ‘Eχουμε Νικητή για τα πλοία του ΠΝ; Ήρθε η Babcock με “δυνατή” πρόταση, 4 ΑΗ-140ΗΝ/Type 31 και εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ

Είναι κοινό μυστικό πως η γαλλική πρόταση για κορβέτες προηγείται για μία σειρά λόγων, διαφορετικής σημασίας. Η βρετανική πρόταση όμως δύσκολα θα αγνοηθεί μιας και φαίνεται πως θέλουν πραγματικά να πάρουν το πρόγραμμα, και είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι.

Καταρχάς οι Βρετανοί φέρνουν κάτι που σίγουρα δεν έχουν οι Γάλλοι. Επίσης, δεν έχουν και υπόλοιποι ανταγωνιστές τους, ή τουλάχιστον δεν το έχουν φανερώσει σε αυτή τη φάση. Μιλάμε για χρηματοδότηση, και όχι μέρους της συνολικής δαπάνης. Μιλούν για 100% χρηματοδότηση της κατασκευής τεσσάρων νέων φρεγατών με εκτόπισμα κοντά στους 6.000 τόνους, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Ταυτόχρονα χρηματοδοτούν και τις απαραίτητες επενδύσεις που πιθανότατα να χρειαστούν.

Απαντάμε στους μύθους για την Type 31HN, τη βρετανική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό

Το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσει κάποιος είναι το επιτόκιο και η διάρκεια δανεισμού, καθώς και ο τρόπος παροχής αυτής της χρηματοδότησης. Όπως μαθαίνουμε, οι Βρετανοί προσφέρουν επιτόκιο ίδιο με αυτό που δανείζεται σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο από τις χρηματαγορές, και τουλάχιστον 10ετή διάρκεια αποπληρωμής. Η χρηματοδότηση έρχεται μέσω της DSE (της κρατικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης αμυντικών εξαγωγών), και ουσιαστικά θα πληρώσουν την Babcock, δανείζοντάς μας τα χρήματα για το πρόγραμμα.

EKTAKTO: H Babcock έκανε συνάντηση στη ΓΔΑΕΕ για τις Type 31

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κάποια τράπεζα στην οποία θα καταφύγει Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, ούτε θα χρειαστεί νέα ομόλογα. Θα δανειστεί για εμάς η Μεγάλη Βρετανία, και θα πληρώνει για εμάς τις εταιρείες που θα υλοποιούν το πρόγραμμα. Αυτό φανερώνει όχι μόνο την εμπιστοσύνη της χώρας προς την Ελλάδα, αλλά και την πραγματική προσπάθεια που κάνουν οι Βρετανοί προκειμένου να πάρουν το συμβόλαιο. Ελπίζουμε να συνειδητοποιούν κάποιοι πως έτσι κανονικά γίνονται οι δουλειές…

ΕΞΕΛΙΞΗ: Διευκρινήσεις για τις Type 31, οπλισμός και κόστη

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας πληροφορίες, πως το σύνολο του ναυπηγικού έργου, όπως και του έργου της αναβάθμισης των φρεγατών, προσφέρεται να γίνει στην Ελλάδα. Όπως μάθαμε, δεν θεωρούν πως η κατασκευή σε βρετανικό ναυπηγείο θα είναι φθηνότερη. Ο λόγος είναι απλός, και τον έχουμε ήδη γράψει, τα ημερομίσθια στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ χαμηλότερα από ότι στη Σκωτία. Συνεπώς η κατασκευή των πλοίων στην Ελλάδα, όχι μόνο θα κάνει καλό στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην τσέπη του ΠΝ. Και φυσικά στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

EKTAKTO: ‘Eχουμε Νικητή για τα πλοία του ΠΝ; Ήρθε η Babcock με “δυνατή” πρόταση, 4 ΑΗ-140ΗΝ/Type 31 και εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όσο για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, θα μπορούσε να γίνει είτε στο Σκαραμαγκά, είτε μέσα στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Η εταιρεία θεωρεί πως γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις φρεγάτες του τύπου, καθώς έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των παρόμοιων ΜΕΚΟ200 της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Επίσης έχει κάνει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών Τ23 για το Βρετανικό Ναυτικό. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Βρετανοί, στους αξιωματικούς στο Πολεμικό Ναυτικό, η εμπειρία της Babcock είναι τόσο μεγάλη στις αναβαθμίσεις φρεγατών, που εγγυάται το αποτέλεσμα.

ThinkOutOfTheBOx: Φρεγάτες Type 31 αντί κορβετών για το Ναυτικό

Καθώς οι ερωτήσεις που δικαίως θα κάνουν οι αναγνώστες μας, είναι και δικές μας, θα πούμε πως ισχύει ότι έχουμε γράψει μέχρι σήμερα για τον οπλισμό και τον εξοπλισμό των πλοίων. Δεν έχει αλλάξει κάτι, αντίθετα έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από βρετανικής πλευράς για περαιτέρω συμπίεση του κόστους. Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό οι Βρετανοί πιστεύουν πως χάρη στην εμπειρία τους θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ για τις νέες φρεγάτες ΑΗ140ΗΝ ξέρουν πολύ καλά πως όλα έχουν να κάνουν με το τι θα αποφασίσει το ΠΝ για τον τελικό οπλισμό τους.

Α/Α πύραυλοι CAMM θα προστατεύουν τις βρετανικές φρεγάτες Type 31

Συζητήσεις έχουν γίνει, και μάλιστα εκτεταμένες κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά τα πλοία, αν αυτό επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, μπορούν να κατασκευαστούν και στην Ελευσίνα ή σε οποιοδήποτε άλλο ναυπηγείο επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοιχτοί και σε συνεργασίες με μικρότερα ναυπηγεία, καθώς το πλοίο  κατασκευάζεται σε τμήματα που θα μεταφέρονται στο χώρο συναρμολόγησης.

H πρόταση της ΠΤΗΣΗΣ για μια χαμηλού κόστους Type 31 Hellenic Navy. Στην πλώρη χωράνε άνετα 2 πυροβόλα OtoMelara 76 mm, όπως ακριβώς και στην Iver Huitfeld

Ξεκινά φέτος η ναυπήγηση της πρώτης βρετανικής φρεγάτας Type 31

Και για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, δεν έχει ακόμη κατατεθεί η τελική αναλυτική προσφορά τους. Αυτό όμως που έχει γίνει είναι μία σε βάθος σχεδίαση μιας ελληνικής έκδοσης της φρεγάτας 140, έτσι ώστε να μην έχει το Πολεμικό Ναυτικό άγχος σχετικά με την ωριμότητα του σχεδίου. Οπότε λένε πως αν θεωρητικά είχαμε έτοιμο και λειτουργικό ναυπηγείο, και φυσικά συμφωνία, το πλοίο θα μπορούσε να αρχίσει να κατασκευάζεται άμεσα.

Χτίζοντας το νέο “σπίτι” των Type 31

Καταλαβαίνουμε ότι για πολλούς όσα γράφτηκαν παραπάνω δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο η απαρίθμηση κελιών, πυραύλων, πυροβόλων κ.λπ. Αλλά ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να δανειστούμε για την κατασκευή των πολεμικών μας πλοίων με επιτόκια μεγάλης Βρετανίας. Καθώς και τις δυνατότητες που δίνει στο Πολεμικό Ναυτικό η ολοκληρωμένη βρετανική χρηματοδότηση.

ΑΠΟΨΗ: Τι σημαίνει η Arrowhead 140 για το ΠΝ, και τι σημαίνει η πρόθεση “μίσθωσης” Type 23; Μια πρώτη απόπειρα “μετάφρασης” του βρετανικού “χτυπήματος

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παρά το γεγονός πως στο Πολεμικό Ναυτικό υπηρετούν κατά κύριο λόγο γερμανικά και ολλανδικά πλοία επιφανείας, και αγοράσαμε γαλλικά, εντούτοις οι αξιωματικοί του ΠΝ εκπαιδεύονται, ή μετεκπαιδεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά αυτή τη στιγμή η βρετανική πρόταση, και από πλευράς τιμής, και από πλευρά χρηματοδότησης, και από πλευράς δυνατοτήτων, αλλά και από πλευράς ελληνικής προστιθέμενης αξίας, διεκδικεί την κορυφή.

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πως… ξεφούσκωσαν τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar και οι φρεγάτες Μ από την Ολλανδία

H καταστροφή του ναρκοθηρευτικού "Καλλιστώ" ήταν μάλλον μια άσχημη έκπληξη για το Πολεμικό Ναυτικό. Το ΠΝ, που φημίζεται για ένα από τα καλύτερα στον...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Diehl Defence, μπορεί να εξοπλίσει τις κορβέτες και MEKO200HN με IRIS-T!

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ DIEHL DEFENCE, HELMUT RAUCH ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΕΣ, ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στις 22 Δεκεμβρίου τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) υπέγραψαν ένα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -