Η πρόσφατη παρουσία μας στη DEFEA 2021 με το σύνολο σχεδόν των συντελεστών της ιστοσελίδας μας, είχε αρκετά “χειροπιαστά” αποτελέσματα σε σχέση με διάφορες σημαντικές, μικρές ή μεγάλες ειδήσεις που αφορούν εξοπλιστικά θέματα που μας ενδιαφέρουν στην Ελλάδα. Ένα από αυτά, έχει να κάνει με τον πύραυλο CAMM-ER, ένα όπλο που εμφανίστηκε στην ελληνική πραγματικότητα με τις Belh@rra Helleniques (με τη Naval Group να μην τον πιστοποιεί τελικά στην Belh@rra), και συνεχίζει να είναι στο “επίκεντρο” του ενδιαφέροντος με την “αμερικανική” HF2 αλλά και την βρετανική AH140.
Οι πληροφορίες που έχει μεταφέρει η ΠΤΗΣΗ στους αναγνώστες της, έχει να κάνει με την τοποθέτηση του πυραύλου CAMM-ER στους εκτοξευτές Mk41 της Lockheed Martin. Και οι δυο εταιρείες, Lockheed Martin KAI MBDA μας επιβεβαίωσαν πως ο πύραυλος μπορεί να τοποθετηθεί σε 4άδες σε εκτοξευτή Mk41, και ένα 8cell Mk41 μπορεί να “φιλοξενήσει” 32 πυραύλους CAMM-ER χωρίς κανένα πρόβλημα.
Sea Ceptor CAMM model in @DEFEA2021 . Thank you @byMBDA for the detailed and professional presentation! pic.twitter.com/cBPu9eldTQ
— Flight (ΠΤΗΣΗ) (@PtisiMagazine) July 17, 2021
Στην MBDA κάναμε την ερώτηση για την τοποθέτηση των mushrooms σε κλίση προς τη θάλασσα, ενώ ο Mk41 είναι τοποθετημένος κάθετα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ξεκαθάρισαν πως η τοποθέτηση με κλίση προς τα έξω των μονών εκτοξευτών, έχει να κάνει με μια υπερβολική προφύλαξη, που δεν έχει κάποιο λόγο να παίρνεται όταν γίνεται χρήση των Mk41.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με CAMM-ER η πρόταση της Lockheed Martin για τις HF2/MMSC-HN
Υποψιαζόμαστε πως ο Mk41, μετά την εκτόξευση του CAMM/CAMM-ER ξανακλείνει, και ακόμη κι αν το πύραυλος “πέσει” πάνω στον εκτοξευτή, δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά. Αλλά η MBDA ήταν πολύ ξεκάθαρη, οι CAMM-ER μπορούν να τοποθετηθούν σε 4άδες σε κελί Mk41. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Mk41 σχεδιάστηκε με αυτή την πρόβλεψη από την αρχή, κι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να εκτοξεύει κάθετα τα όπλα του, είτε είναι ESSM, SM-2, SM-3, SM-6, VL-ASROC, είτε φυσικά CAMM ή CAMM-ER.
To πολύ ενδιαφέρον όμως της όλης συζήτησης στο περίπτερο της MBDA, είχε να κάνει με την ύπαρξη συζητήσεων αλλά και αρχικών μελετών για την ανάπτυξη ενός CAMM-EER, δηλαδή μια τρίτη έκδοση του CAMM, που θα επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, και θα μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται πυραύλους όπως ο ASTER 30. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες έχουν προχωρήσει, αλλά χρειάζεται ένας πελάτης που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του όπλου, όπως ακριβώς έγινε με την Ιταλία και τον CAMM-ER. H MBDA είχε προτείνει στην Ιταλία τον CAMM-ER για την αντικατάσταση του ASTER 15, κι έτσι οι Ιταλοί, όχι μόνο χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του όπλου, αλλά συμμετέχουν πλέον στην κατασκευή αλλά ΚΑΙ τις πωλήσεις του όπλου!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και η Arrowhead 140 με CAMM/CAMM-ER στην πρόταση του Royal Navy/Babcock για το ΠΝ
Ο CAMM-EER θα διαθέτει πλέον booster, όπως δηλαδή έγινε με τον ASTER 30, που είναι ουσιαστικά ένας ASTER 15 με την προσθήκη ενός booster (2ος όροφος). Η MBDA θεωρεί πως ο CAMM/CAMM-ER είναι ένας πολύ εξελίξιμος πύραυλος, χαμηλού κόστους, που θα μπορούσε να καλύψει πολλές και διάφορες ανάγκες των χρηστών του. Και συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξή του, καθώς θεωρεί πως το όπλο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί προτάσεις που έχουν φτάσει στα όρια της εξέλιξής τους (ESSM). O CAMM-EER θα μπορεί να εκτοξεύεται από τον “μικρό” Mk41, την έκδοση δηλαδή που θα έχουν οι SIGMA 11515HN, HF2 και ΑΗ140ΗΝ. Βέβαια, η SIGMA 11515HN μπορεί να φέρει Mk41 Strike Length (αν αυτό επιλέξει το ΠΝ, δηλαδή, υπάρχει “χώρος”).
Η MBDA κερδίζει το πρώτο εξαγωγικό συμβόλαιο για τον πύραυλο CAMM-ER
Με αυτό τον τρόπο, πλοία που θα φέρουν εκτοξευτές Mk41, θα μπορέσουν προς το τέλος της δεκαετίας (;) να αποκτήσουν δυνατότητα πλήγματος σε αποστάσεις που μέχρι σήμερα είχαν πλοία με πυραύλους SM-2 και ASTER 30. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει ξεπερασμένους τους δυο τύπους πυραύλων. Υπενθυμίζουμε, πως η MBDA έχει ξεκινήσει και μια άλλη προσπάθεια για αντικαταστάτη του “προβληματικού” στη διαχείριση ASTER 30, και αυτός θα είναι ίσως ο Meteor VL!
ΑΓΕΝ: Αξιολογούνται οι πύραυλοι CAMM ER για τις ελληνικές Belh@rra!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αντιλαμβανόμαστε πως οι αναγνώστες μας έχουν συνηθίσει ότι διαβάζουν εδώ, να θέλουν να το διαβάζουν κι αλλού. Η ΠΤΗΣΗ, το ptisidiastima.com, το navaldefence.gr, κάνουν πρωτογενές ρεπορτάζ. Φυσικά διαβάζουμε τι γράφουν οι συνάδελφοι στο εξωτερικό, αλλά κι αυτοί το ίδιο κάνουν και με εμάς. Πρώτοι γράψαμε πως οι CAMM-ER μπαίνουν σε Mk41, και ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που το αμφισβητούν γιατί δεν το έχουν διαβάσει αλλού! Ελπίζουμε να μπορούν να αντιληφθούν πόσο υποτιμητική είναι, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν δεν μας πιστεύουν κάποιοι, ας μην μας διαβάζουν. Επίσης, πουθενά δεν θα βρουν αναφορά για τον CAMM-EER. Το ξέρουμε εδώ και μήνες, και το έχουμε επαληθεύσει από πολλές πηγές. Οι παλιοί μας αναγνώστες ξέρουν, ελπίζουμε να το μάθουν και οι άλλοι, πως αυτή είναι η δουλειά μας, να μαθαίνουμε πρώτοι τι γίνεται. Δεν κάνουμε copy-paste ειδήσεις, παράγουμε πρωτογενές ρεπορτάζ. Λίγος σεβασμός στον κόπο μας δεν βλάπτει.
Επίσης, να είμαστε σαφείς. Το ότι γράφουμε πάλι για τους CAMM-ER δεν σημαίνει τίποτα για τα πλοία. Ούτε φυσικά πως δεν στηρίζουμε τον ESSM, ούτε φυσικά πως δεν είμαστε υπέρ της ολλανδικής πρότασης. Δεν είμαστε υπέρ ή κατά καμίας πρότασης.