Όπως γράψαμε πρώτοι το περασμένο Σάββατο, υπάρχει πλέον αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πορεία του εκσυγχρονισμού του Στόλου, με τα εναπομείναντα 2 δις ευρώ. Θυμίζουμε, πως η αγορά των 3 FDI HN θα κοστίσει περίπου 3,3 δις ευρώ, συνεπώς το ΠΝ, θα πρέπει να φροντίσει τον εκσυγχρονισμό των κυρίων μονάδων επιφανείας με οικονομίες κλίμακος.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Το ΠΝ θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ
Ίσως είμασταν λίγο υπερβολικοί στο θέμα της διακοπής ανταλλακτικών προς τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, οι οποίες σημειωτέον χρησιμοποιούνται εντατικά σε όλες τις δραστηριότητες ή τις αποστολές του ΠΝ. Μιλάμε για τα καλύτερα πλοία του Στόλου σήμερα, και χρίζουν προσοχής. Στο θέμα των ανταλλακτικών και της συντήρησης, θα επιστρέψουμε με νεότερο άρθρο μας, καθώς μπορεί να μην έχουμε θέμα με τις ΜΕΚΟ τόσο μεγάλο, ίσως όμως έχουμε σε άλλα μέσα.
Ναύαρχος Κονιδάρης: Ο Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, υπερέχουν των κορβετών
Μέχρι σήμερα, η προσέγγιση του ΓΕΝ ήταν μετά την αγορά των 3 FDI HN, να “κλείσει” το συντομότερο και η αγορά κορβετών. Αφού γίνει κι αυτή, αν και εφόσον περίσσευαν χρήματα, θα κάναμε και κάποιες μικρές επενδύσεις στις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αν δεν περίσσευαν, τότε θα κανιβαλίζαμε τα πρώτα δυο πλοία για να διατηρήσουμε άλλα δυο σε υπηρεσία. Έτσι, οι δυο τελευταίες ΜΕΚΟ200ΗΝ θα κατάφερναν να φτάσουν ίσως και μέχρι το 2030. Μετά φυσικά, θα αποστρατεύονταν.
Τι λέμε «κορβέτα»; Και τελικά ταιριάζει για το Πολεμικό μας Ναυτικό;
Όπως έχουμε γράψει, υπήρχαν πολλές εναλλακτικές για το μη εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Για παράδειγμα, αν το ΠΝ αγόραζε 5 Gowind HN και ταυτόχρονα προχωρήσει στην αγορά των 2+2 M Class, τότε οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα μπορούσαν πράγματι να αποσυρθούν. Αλλά οι Μ Class, όχι μόνο τελικά δεν είναι σύντομα διαθέσιμες, αλλά όπως έχουμε εξηγήσει, θα χρειάζονταν και περαιτέρω επενδύσεις (νέο εκτοξευτή για ESSM σίγουρα). Εκτός αυτού, η αγορά 5 Gowind στο εξωτερικό (Γαλλία), είναι πολύ φθηνότερη από την κατασκευή κάποιων (των 2,3 ή και 4) στην Ελλάδα. Δεν γίνεται όμως να μην κατασκευαστεί ούτε ναυτική βίδα στη χώρα μας.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη, από τον ΑΓΕΕΘΑ ζητήθηκε ξεκάθαρα ο εκσυγχρονισμός και των 4 πλοίων, κατά προτεραιότητα της αγοράς κορβετών. Την άποψη του ΑΓΕΕΘΑ στήριξε και η πολιτική ηγεσία. Το τελευταίο έγινε διότι το ΠΝ μπορεί να έχει κάνει αποδεκτό (εσωτερικά όμως, γιατί επίσημα ισχύει ακόμη το 12 φρεγάτες συν 5 κορβέτες) έναν μικρότερο Στόλο σε αριθμούς, αλλά το ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να εκτελέσει τα επιτελικά σχέδια και τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας με 7, 8 ή 9 πλοία. Έτσι, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ΠΝ αδυνατεί να προσφέρει οτιδήποτε σε Ανατολική Μεσόγειο ή νότια της Κρήτης με μόλις 7 ή 8 πλοία (εκ των οποίων θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή λιγότερα). Θυμίζουμε εδώ πως Κάθε Ναυτικό που έχει ΜΕΚΟ200, τις έχει εκσυγχρονίσει.
ΑΠΟΨΗ: Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας
Επίσης, ο όλος σχεδιασμός με τα νέα Rafale, τα νέα όπλα των F-16V και οι αλλαγές σε επιτελικό επίπεδο, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με 3 μόλις FDI HN. Ούτως ή άλλως, το ΠΝ επέλεξε το πλοίο, αλλά όπως έχουμε εξηγήσει δεν θα είναι απολύτως ετοιμοπόλεμο πριν το 2027-28, ενώ η έλλειψη συστήματος ECM κάνει αδύνατη την προστασία του Στόλου από πλευράς UAV/UCAV κι όχι μόνο. Το ΠΝ από την πλευρά πιεζόταν και πιέζεται για νέα πλοία, αλλά την ίδια στιγμή θυμίζουμε πως απέρριψε τις Adelaide, δεν συζήτησε ποτέ για τις Type 23 ή δεν θέλει τα Ticonderoga (βασικά υπάρχει σοβαρή διχογνωμία στο ΑΝΣ, παρά τις αλλαγές).
Την ίδια στιγμή, σε ότι αφορά τις κορβέτες σαφώς και προηγούνται οι Γάλλοι, καθώς οι συζητήσεις με ΠΝ και ναυπηγεία είναι πολύ πιο βαθιές από αυτές των άλλων ενδιαφερομένων. Θα ήταν λάθος να απορριφθούν γιαυτό το λόγο εξαίρετες προτάσεις όπως των Βρετανών, των Γερμανο-Ισραηλινών (για τις Sa’ar 6), των Ιταλών (FCX-30), αλλά και των Ολλανδών (οι πραγματικά αδικημένοι με τη μη επιλογή των SIGMA 11515). Επίσης, θυμίζουμε πως και οι Αμερικανοί “παίζουν”, έστω και με εκσυγχρονισμένες “upgunned” LCS Flight O, που αποσύρει το USN.
Το περίεργο είναι πως όλοι οι παραπάνω, προσφέρουν τα πάντα στην Ελλάδα, και οι Γάλλοι συνεχώς πετούν “τη μπάλα στην εξέδρα” για το θέμα. Ενώ δηλαδή οι Βρετανοί (που ξέρουμε), ή οι Αμερικανοί προσφέρουν ελληνική προστιθέμενη αξία κοντά ή πάνω από το 50%, οι Γάλλοι στις FDI HN είναι στο 10% και δεν έχουν αποσαφηνίσει τίποτα για την περίπτωση των Gowind HN. Αντίθετα, μαθαίνουμε δικαιολογίες επιπέδου “είναι πολύ μεγάλο πλοίο η Type 31”, κάτι που θα αναλύσουμε σε νέο μας άρθρο.
Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση, και μάλλον αλλάζει, ή υπάρχει περίπτωση να αλλάξει, είναι η “εμμονή” στον πύραυλο MICA VL (ή έστω τον MICA VL NG). Αν και εξαίρετο βλήμα, και πράγματι σε υπηρεσία με την ΠΑ, εντούτοις δεν είναι σε υπηρεσία με ΝΑΤΟϊκό Ναυτικό, παρά μόνο με άλλα ναυτικά, όχι όμως αυτό που θα λέγαμε Tier 1. Συνεπώς, οι αρχικές προσφορές για τις Gowind HN Και SIGMA 10514 ήταν με MICA VL για άγνωστους σε εμάς λόγους.
EKTAKTO: H Type 31 προτείνεται στο ΠΝ από τη Babcock, νέος διεκδικητής που κερδίζει!
Τελικά, το ΠΝ μάλλον το ξανασκέφτηκε, και αποφάσισε να ζητήσει να μάθει αν μπορεί να τοποθετηθούν ESSM Block 2 στις Gowind HN. Η SIGMA 10514 έχει ήδη προσφερθεί με ESSM και NSM, συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και τα υπόλοιπα πλοία, προφανώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν με τους ESSM, ενώ αντίθετα θα χρειάζονταν αλλαγές για την τοποθέτηση των MICA VL.
Την ίδια στιγμή, το ΠΝ ζήτησε την επέκταση της αμερικανικής LoA για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και τις HF2, για να κρατήσει ανοιχτή την αμερικανική λύση. Αν και δεν υπάρχει προτίμηση για νέες HF2/MMSC/LCS, το ΠΝ δεν μπορεί να αγνοήσει το ενδεχόμενο παραχώρησης μεταχειρισμένων LCS με ηλικία κάτω των 5 ετών, σε συνδυασμό ίσως με κάποιο καταδρομικό (υπάρχουν πλοία που αποσύρονται, και μόλις έχουν εκσυγχρονιστεί).
Οι Βρετανοί ετοιμάζονται για νέο, ακόμη πιο “δυναμικό” χτύπημα, που θα συνδυαστεί και με επενδυτικό “πακέτο”, ενώ οι Ιταλοί θεωρητικά θα είναι η λύση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι Γερμανοί μαζί με τους Ισραηλινούς έρχονται να προσφέρουν λύση υψηλής μαχητικής αξίας και χαμηλού κόστους (τα ισραηλινά υποσυστήματα έχουν μέχρι και το μισό κόστος με αντίστοιχα γαλλικά ή αμερικανικά), ενώ οι Ολλανδοί το ξανασκέφτηκαν, και ίσως επανέλθουν με νέα πρόταση.
Νέα, φιλότιμη προσπάθεια του US Navy να αποσύρει τα καταδρομικά Ticonderoga: Δεν είναι ασφαλή
Κάποιοι ήθελαν να “κλείνει” η συμφωνία υπέρ των Γάλλων μάλιστα από τις αρχές του έτους. Όπως βλέπουν οι αναγνώστες μας, ούτε το ΠΝ, ούτε το ΓΕΕΘΑ, ούτε το ΥΠΕΘΑ είναι έτοιμα να αγοράσουν “γουρούνι στο σακί”. Τα δεδομένα αλλάζουν, και αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει ότι καλύτερο με 2 δις. Με λίγα λόγια, όποιος κάνει έναν τίμιο εκσυγχρονισμό (των 500 εκ. ευρώ) στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, και δώσει και 4 πλοία πολλαπλών ρόλων, όλα στα 2 δις, έχει πάρει το συμβόλαιο αύριο. Φυσικά, με όλες τις εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κλάση Ticonderoga, η ενδιάμεση λύση ισχύος για το ΠΝ;