Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning εισήλθε στην Ζώνη Αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν και… εξήλθε ακολουθώντας βορειοδυτική πορεία –αφού πέρασε «διακριτικά» το μήνυμα του Πεκίνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του Liaoning και των πολεμικών σκαφών της ομάδας του από τον απόπλου τους στις 4 Ιανουαρίου από την βάση Τσίντάο, δεν υπήρξε «λόγος συναγερμού». Άλλοι πάντως ανησύχησαν από τα «μηνύματα» με νόημα που στέλνει τελευταία το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και μάλιστα δεν το κρύβουν.
Το «άγνωστο υποβρύχιο» που εντοπίσθηκε να πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο Type 093 (κλάση Shang) του κινεζικού Ναυτικού, οπλισμένο με πυραύλους cruise και τορπίλλες, ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες καθώς η διέλευση του υποβρυχίου από γειτονικά ύδατα συνιστά ενέργεια η οποία αυξάνει μονομερώς την ένταση» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ίτσινόρι Ονόντερά.
Κινεζικό υποβρύχιο-κυνηγός… υπερβολικά κοντά
Ο λόγος του ιαπωνικού εκνευρισμού έγκειται στο γεγονός ότι το κινεζικό υποβρύχιο εκινείτο πλησίον των διαφιλονικούμενων νήσων Σένκακου ή Ντιαογιού, όπως τα αποκαλεί η Κίνα, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Γειτονικά ύδατα θεωρείται η θαλάσσια ζώνη πέραν των 12 ναυτικών μιλιών που οριοθετούν τα χωρικά ύδατα μιας χώρας και η παρουσία ενός επιθετικού υποβρυχίου της Κίνας εκεί προβληματίζει το Τόκυο.
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, η κλάση Shang διαθέτει βλήματα κατά στόχων επιφανείας με εμβέλεια 25 μιλίων. Η ιαπωνική αντίδραση στο μεθοδικό… «άπλωμα» της Κίνας στην περιοχή σημειώνεται την ίδια ημέρα που το Πεκίνο ανακοίνωσε την αποστολή τριών σκαφών της Ακτοφυλακής για την διεξαγωγή περιπολιών πέριξ των διαφιλονικούμενων νήσων.
Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τόκυο για την παρουσία υποβρυχίου στην περιοχή. Μια εβδομάδα νωρίτερα, μετά τον εντοπισμό μιας φρεγάτας 4.000 τόννων Type 054A (κλάση Jiangkai II) κι ενός «ξένου υποβρυχίου» κοντά στο νησιωτικό συγκρότημα Σένκακου/Ντιαογιού, η Ιαπωνία είχε προειδοποιήσει την Κίνα για ενέργειες που θα έβλαπταν τις διμερείς τους σχέσεις, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να προειδοποιεί με τη σειρά του το Τόκυο να πάψει να περιπλέκει το ζήτημα καθώς «τα νησιά αποτελούν τμήμα της κινεζικής επικράτειας».
Αλέξανδρος Θεολόγου