32.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Αίγυπτος κοντά σε αγορά φρεγατών LCS/MMSC;

Η Αίγυπτος κοντά σε αγορά φρεγατών LCS/MMSC;

Εδώ κι αρκετό καιρό, υπάρχει η πληροφορία πως η Αίγυπτος είναι πολύ κοντά σε συμφωνία αγοράς φρεγατών κλάσης Freedom από τις ΗΠΑ, σε κάποια παραλλαγή τους, με πιθανότερη την έκδοση του πλοίου MMSC, που έχει αγοράσει και η Σαουδική Αραβία. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η συζήτηση αφορά γενικότερα τις LCS, και δεν υπάρχει διευκρίνιση αν η πιθανή αγορά αφορά την κλάση Freedom ή την κλάση Independence.

H Freedom όμως είναι η λογικότερη επιλογή, καθώς έχουν υπάρξει και στο παρελθόν συζητήσεις για το πλοίο από αιγυπτιακής πλευράς. Άλλωστε η Lockheed Martin είναι η εταιρεία που σχεδίασε τις πυραυλακάτους “Ambassador” του Αιγυπτιακού Ναυτικού, ένα εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένο πλοίο για το μέγεθός του, με ταυτόχρονη παρουσία Phalanx και εκτοξευτή RAM! Οι Αιγύπτιοι είναι πολύ ευχαριστημένοι με το πλοίο, ενώ πλοία της κλάσης έχουν συμμετάσχει και στις ασκήσεις ΜΕΔΟΥΣΑ με το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Υποθέτουμε πως η Αίγυπτος θέλει τα νέα πλοία ως αντικατάσταση των μεταχειρισμένων φρεγατών O.H.Perry που έχει πάρει από τις ΗΠΑ, και λογικά θα οδεύσουν για τα διαλυτήρια κάποια στιγμή. Καθώς όμως η Μεσόγειος δεν έχει σχέση με τον Περσικό Κόλπο, υποθέτουμε (χωρίς ειδική πληροφόρηση) πως οι αιγυπτιακές LCS/MMSC θα φέρουν κάποιο συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους. H “ελληνική” έκδοση HF2 που είχε προσφερθεί στο ΠΝ μας, θα ήταν μια επίσης λογική επιλογή.

Η Αίγυπτος, αν τελικά προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο, θα εκπλήξει πάλι όλη την αμυντική κοινότητα. Ξεκίνησε αγοράζοντας 1 γαλλική φρεγάτα FREMM και κορβέτες Gowind, εγκατέλειψε τους Γάλλους για να αγοράσει 5 γερμανικές φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200ΕΝ, μετά αγόρασε 2 ετοιμοπαράδοτες ιταλικές φρεγάτες Bergamini (FREMM-IT) και τώρα, παρά το γεγονός ότι αγόρασε ξανά Rafale, δεν επιστρέφει στις γαλλικές Gowind (που κατασκευάζονται τοπικά) ή τις γερμανικές ΜΕΚΟ Α200ΕΝ, αλλά κοιτά τις αμερικανικές LCS/MMSC.

Υπενθυμίζουμε πως η Αίγυπτος έχει ανακαλύψει στην ΑΟΖ της τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία και εξάγει, και χρειάζεται ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό για την προστασία του. Με την Τουρκία να έχει αρχίσει να “κατηφορίζει” απειλητικά, και τη Λιβύη να μην αποσύρει το τουρκολυβικό μνημόνιο, η Αίγυπτος δεν έχει άλλη επιλογή από το οπλιστεί ισχυρά. Αν μας επιτραπεί μια πρόβλεψη, στην περίπτωση αγοράς των LCS/MMSC θα αγοραστούν και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, προκειμένου σε συνεργασία με το COMBATSS-21 και το Hawklink, να έχει δυνατότητα αντιμετώπισης των τουρκικών υποβρυχίων 214ΤΝ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -