16.1 C
Athens
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΟι νέες φρεγάτες και ο κίνδυνος των τουρκικών UAV/UCAV (Αντιναύαρχοι Κονιδάρης και...

Οι νέες φρεγάτες και ο κίνδυνος των τουρκικών UAV/UCAV (Αντιναύαρχοι Κονιδάρης και Καβουλάκος στο NavalDefence Innovation Forum 2021)

Χρήστος Κτενάς: Πείτε μου κάτι. Να γυρίσω στον κο Καβουλάκο και θα επιστρέψω στον κο Κονιδάρη. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση η οποία αρχίζει και εμφανίζεται και στη θάλασσα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα οποία είναι είτε παρατήρησης είτε και οπλισμένα τον τελευταίο καιρό. Και όσο πάει βγάζει και μεγαλύτερου μεγέθους και με μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου. Μάλιστα πρόσφατα ακούστηκε και ότι το ελικοπτεροφόρο, το Anadolu, που ετοιμάζονται να εμφανίσουν στο Αιγαίο σε λίγο καιρό είναι σε φάση εξοπλισμού, οτι θα γίνει φορέας τέτοιων οπλισμένων μη επανδρωμένων. Η τεχνολογία αυτή, αυτό το καινούργιο όπλο, πόσο αλλάζει την απειλή στο Αιγαίο; Δηλαδή μπορούμε να δούμε κάποια στιγμή, σμήνη τέτοιων αεροσκαφών να εμφανίζονται και να απειλούν τα σκάφη μας;

   Καβουλάκος Δημήτρης: Φυσικά μπορούμε να τα δούμε. Ένα οπλισμένο σύστημα μπορεί να θεωρηθεί πάντοτε απειλή. Και σίγουρα υπάρχουν και τεχνολογίες να τα αντιμετωπίσουν και αυτά υπάρχουν. Αν μάλιστα μια τεχνολογία μπορείς με 1€ να αντιμετωπίσεις τα 1000, τότε είσαι στρατηγικά ανώτερος γιατί για κάθε ευρώ που ξοδεύεις η άλλη πλευρά ξοδεύει χίλια. Υπάρχουν τεχνολογίες και υπάρχει και έρευνα ανάπτυξη, νομίζω κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα. Όλα αυτά όμως πρέπει να ενταχθούν γιατί μετά αν δεν μπουν στη σχεδίαση, το μετά είναι δύσκολο.

Αυτό που έρχεται πρέπει να το βάλεις στη σχεδίαση τώρα. Κι ένα που είναι πολύ σημαντικό, με τις συμφωνίες που κάνουμε είναι αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι κάνουμε κάτι πολύ ωραίο στο χαρτί, το οποίο είναι δεσμευτικό, είναι σκληρό, είναι, είναι και όταν εμείς θέλουμε ένα σύστημα αυτό δεν είναι στη θέση του. Δεν παραδίδεται. Και έχει μια ρήτρα.

Το εθνικό κακό από την απουσία του δεν ξέρω αν έχει τιμή. Άρα ένας εταίρος ή ένας μηχανισμός δικός μας θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που λέει οτι θα παραδώσει μπορεί να το παραδώσει. Γιατί αλλιώς, αν θα έχει γίνει το κακό -δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το κακό, μπορούμε να κινδυνολογήσουμε ή να είμαστε και πολύ μετριοπαθείς- αλλά αυτό δεν ξέρω αν έχει τιμή. Παίζουν όλα μαζί. Το σίγουρο είναι, γι αυτό και επιμένω, δεν μιλάω για το πως θα ξοδέψω 5 δις. Προσπαθώ, εισηγούμαι ή προτείνω τα 5 δις να τα δούμε και ως επένδυση και όχι μόνο ως έξοδο.

Όπως είπε ο κος Κονιδάρης, ένα πλοίο έχει πάρα πολλά συστήματα και αν θυμάμαι καλά είναι 150 ή 1500 ξεχωριστές ειδικότητες που δουλεύουν για να γίνει ένα πλοίο. Άλλες τις έχουμε, άλλες δεν τις έχουμε. Σε κάποια φάση όμως στο μέλλον πιθανώς ένα πλοίο να κατασκευάζεται στη Ελλάδα, να κατασκευάζονται πάρα πολλά components, ελασματουργικά, συστήματα. Είδαμε και εταιρίες που δίνουν για άλλα πλοία. Όλοι αυτοί δουλεύουν. Και είναι στην Ελλάδα. Δουλεύει και ο ανειδίκευτος εργάτης και ο ειδικευμένος και ο τεχνικός και ο μηχανικός και ο επιστήμονας και η ανάπτυξη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό ίδρυμα.

Όλοι δουλεύουν και παράγουν κάτι για το γενικό καλό. Άρα αν αυτό είναι καλό και εκεί αν είμαστε καλοί να κάνουμε κάτι καλό. Φέρνει και έσοδα στην οικονομία. Αντί μόνο για έξοδα. Το θέμα είναι το τι, πως και να σχεδιαστεί σωστά. Και ανάποδα. Αν πούμε, όπως λέμε στο ναυτικό, τη Χ ώρα ή Η ώρα εγώ θέλω να έχω το πρώτο πλοίο να καθελκύεται πως πρέπει να πάω προς τα πίσω. Πως θα κάνω την ανάποδη σχεδίαση; Και με ποιούς; Και που κολάω; Και όπου κολάμε αρχίζουμε και τρέχουμε πως θα το φτιάξουμε. Δεν είναι εύκολο αλλά νομίζω οτι το ΄χουμε. Αυτή είναι η δική μου άποψη

 Χρήστος Κτενάς: Κε Κονιδάρη για το ίδιο θέμα; Για τα μη επανδρωμένα;

   Κονιδάρης Σπύρος: Αυτό που σας είπα στην εισήγησή μου την προηγούμενη, οτι θα πρέπει το πλοίο καταρχάς, άμεσα να έχει αντιβληματικά συστήματα, συστήματα αυτοάμυνας τα οποία θα είναι αυτόνομα και θα έχουν πολλά rounds. Δυνατότητα αντιμετώπισης πολλών στόχων. Δηλαδή πχ τα δύο Phalanx που ανέφερα στις ΜΕΚΟ έχουν δυνατότητα χωρίς να ανέβει πάνω κανένας να τα επαναφορτώσει, να αντιμετωπίσουν 4 με 5 και 6 διαφορετικούς στόχους και 2-2 παράλληλα.

Δύο Phalanx, δύο στόχους και πριν αδειάσουν τελείως από πυρομαχικά να έχουν καταρρίψει 5-6 πυραύλους το καθένα ή drones. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, επειδή γνωρίζω ή τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι ότι η τεχνολογία για να καταρρίψεις drones με κάτι το οποίο δεν θα ξοδέψεις assets κλπ είναι στην ουσία συστήματα laser, τα οποία δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να μπουν σε πολεμικά πλοία και χαμηλά σχετικά κόστος για τα θέματα στάθμης και όλα αυτά πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο, που κινείται και στρίβει και κουνάει.

Λοιπόν, στην παρούσα φάση πρέπει να έχουμε αντιβληματικά συστήματα είτε τα οποία θα τα φορτώνεις και θα αντέχουν για 8,10, 20 στόχους είτε θα μπορείς στην περίπτωση ενός συστήματος όπως είναι το RAM, άμα αδειάσεις με 21 πυραύλους να μπορείς, έστω και σε μία ώρα, δύο να ξαναφορτώσεις. Αυτά σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο όταν θα φτηνύνουν τα συστήματα αυτά σκόπευσης και κατάρριψης τέτοιων drones γιατί δεν αξίζουν το κόπο να ξοδέψεις ένα βλήμα των 3-4 εκατ. ευρώ που πάει 120 χλμ για να κατεβάσεις ένα drone.

Γιατί αυτός δεν θα σου στείλει τα αεροπλάνα πάνω σου, θα σου στείλει τα drones σαν τις σφίγγες γύρω γύρω να σου τραβήξουν τα βλήματα όλα και μετά εσύ θα μείνεις γυμνός και με λίγα βλήματα… Θέλω να μου απαντήσει κάποιος όταν μιλάμε για πλοία με λίγα βλήματα, ποιος κυβερνήτης θα περιμένει να του μένουν τα μισά τα βλήματα του και να περιμένει να τον γυρίσουν πίσω από την περιοχή των επιχειρήσεων να ξαναφορτώσει στον ναύσταθμο. Με αυτές τις συνθήκες και με το περιβάλλον το επιχειρησιακό που έχουμε και την απειλή. Θα πολεμήσεις με ότι έχεις. Με ότι σου έμεινε. Λιανοντούφεκο σου έμεινε; Με λιανοντούφεκο θα πολεμήσεις. Άμα εσύ βάραγες τις σφίγγες και τα drones και τα λοιπά, επειδή έτσι νόμιζες, επειδή είχες βλήματα 120 χλμ και 150 και πήγαινες να κάνεις high score θα μείνεις με τις ρακέτες του τέννις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Metanastis
Metanastis
3 years ago

Κοιτα που σιγα σιγα μπαίνουμε και στην ουσία.

Οτι δεν μπορείς να κατρίπτεις drone των 250.000$ με πυραυλο $2εκ και $3εκ γιατί αυτό απο μόνο του ειναι ήτα πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος.

(ο πολεμος εχει αρχίσει για εσένα μονο, ο άλλος απλα σου πετάει τα σκουπίδια του χωρίς να έχει κόστος ζωής).

2 CIWS:
1 x RAM με 21 block2 πυραυλους των 12χμλ με IR sensor , και
1 Phalanx baseline 1b

πρέπει να έχουν όλες οι κύριες μονάδες.

Laser CIWS αν και εφοσον βγει κάτι να μπορει να μπει.

John Doe
John Doe
3 years ago

Τα drones των Τουρκων(ΤΒ2) στο Καραμπάχ πετούσαν στα 9-10Κ feet και κοντά στα 7-8km απόσταση από τον στόχο. Εάν υποθέσουμε ότι μπορούν τα πλοία του ΠΝ να τα δουν και να κάνουν lock on τότε μόνο 127mm ή RAM-Blk2 ή ESSM ή RIM-7P μπορεί να τα καταρρίψει. Οτιδήποτε κάτω από 127mm το ξεχνάμε γιατί απλά δεν φτάνει σε αυτές τις αποστάσεις. Επίσης με τα Anka αλλά και τα Akinci θα μπορούν να μεταφέρουν και συλλογές HGK με εμβέλεια ~24km(ίσως και παραπάνω) οπότε μόνο με ESSM τα κατεβάζεις. Από την άλλη εάν τα Akinci ή το TB2 το έχουν μόνο για spotting(ή και για EW) και τα κρατούν μακριά τότε θα έρχονται οι ATMACA βροχή από το πουθενά και τότε σε επιθέσεις κορεσμού μπαίνουν άλλα ζητήματα αποκάλυψης σχετικά σύνχρονων Anti-Ship missiles.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ανάστροφη πλώρη της FDI, οι Aster 30 και το “σύννεφο νερού”

Πριν λίγο καιρό, η Naval Group αλλά και το Marine Nationale (γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό) έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις πρώτες δοκιμές...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Ναυτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο: πως οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τις δικές τους MEKO 200TN – Μέρος B΄

Του Βασίλη Παπακώστα. Πρώτη δημοσίευση «Πτήση» 47, Απρίλιος 2024 Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσαμε  το πρόγραμμα ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) των τουρκικών φρεγατών MEKO...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -