Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Τουρκία εμφανίζεται ως δυνητικός αγοραστής του ελικοπτεροφόρου «HMS Ocean»!
Αυτό επισημάνθηκε από το υπουργείο άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το τουρκικό ενδιαφέρον έρχεται δεύτερο, μετά από αντίστοιχο ενδιαφέρον της Βραζιλίας. Υπενθυμίζουμε πως το ελικοπτεροφόρο προβλέπεται να πωληθεί σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τιμή, και μάλλον κάτω από τα 100 εκ. λίρες.
Αυτή την περίοδο το «HMS Ocean» βρίσκεται στην Ανατ. Μεσόγειο επικεφαλής της νατοϊκής ναυτικής δύναμης Standing Maritime Group 2. Το πλοίο προβλέπεται να παροπλιστεί το νέο έτος, συνεπώς η Τουρκία έχει την δυνατότητα να αποκτήσει ένα πλοίο με πολύ υψηλές δυνατότητες εντός του 2018.
Ας ελπισουμε να μπλοκαρουν τετοιο ενδεχομενο οι Ισραηλινοι…
Πως και γιατί να το μπλοκάρουν;
Οπως μπλοκαρουν τις πωλησεις F-35 στα ΗΑΕ….παρασκηνιακα..
Η δυνατοτητα μεταφορας τουρκικων δυναμεων σε ολη την Ανατολικη Μεσογειο δεν νομιζω να ειναι στο συμφερον τους.
Μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν τα F-35 από ένα ελικοπτεροφόρο. Άλλωστε το Anadolu είναι υπό κατασκευή, κι αυτό είναι σχεδόν αεροπλανοφόρο
Θα μπορούσαμε να το μπλοκάρουμε εμείς, τώρα που τρέχουν οι διαπραγμaτεύσεις για το Brexit. Αλλα τι στοίχημα πάτε ότι δε θα το σκεφτεί κανεις?
Επιτρεψτε μου μια απορια: Αραγε F-35B μπορει να φιλοξενησει αυτο το σκαφος?
Τα κλασης mistral?
Θεωρητικά ναι
Προβλήματα προς επίλυση για να δεχτεί F-35B.
1. Πρέπει να αλαχτεί όλη η επίστρωση του καταστρώματος με νέα από πυρίμαχο υλικό, γιατί η θερμοκρασίες του κινητήρα του F-35B δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με τις αντίστοιχες των Harrier. Κόστος αρκετά μεγαλύτερο από την τιμή πρόσκτησης του πλοίου.
2. Τα F-35B αναδιπλώσουν τις πτέρυγες τους πολύ λίγο. Αρα θα υπάρχει πρόβλημα αποθήκευσης στο περιορισμένο υπόστεγο του ελικοπτεροφόρου.
3. Δεν γνωρίζω το ύψος του υποστέγου του πλοίου, αλλά συνήθως τα Αγγλικά πλοία έχουν χαμηλά υπόστεγα και δεν χωρούν τα Αμερικάνικα αεροπλάνα λόγω ύψους.
Όπως είπαμε, να δεχτεί, όχι να φιλοξενήσει…
Νομιζω οτι δεν ειναι απαραιτητο να αλλαχθεί όλη η επίστρωση του καταστρώματος με πυρίμαχο υλικό, αλλα μονο καποιες θεσεις απο τις οποιες τα F-35B θα εκτελουν καθετη προσνηωση. Αν δεν απατωμαι κατι αναλογο εχει συμβαινει ως retrofit σε αμερικανικα ελικοπτεροφορα. Απο την αλλη, το εγγλεζικο πλοιο μπορει να μην χρειασθει καν τετοιες μετατροπες και να χρησιμοποιηθει μονο για ελικοπτερα, ενω το εξαρχης διαμορφωμενο καταλληλα Anadolu , να φιλοξενει το μεγιστο δυνατο αριθμο F-35B…
Προφανώς θα χρησιμοποιηθεί, αν αποκτηθεί, σαν ελικοπτεροφόρο, γιατί τα F-35 με πλήρη φόρτο χρειάζονται είτε ράμπα για ski-jump είτε μεγαλύτερο διάδρομο απονήωσης. Στο HMS Ocean το συνολικό μήκος είναι 200μ, ενώ τα WASP έχουν 258μ (χωρίς ράμπα) και το Queen Elizabeth 280μ.
Επίσης οι Ιταλοί θα τροποποιήσουν το κατάστρωμα του Cavour -με ράμπα- για να αντέξει τη θερμότητα του κινητήρα.
Οι Αυστραλοί που το σκέφτηκαν, αρχικά, για να τροποποιήσουν τα Canberra, το μετάνιωσαν όταν τους ανακοινώθηκε ότι το κόστος θα έφτανε τα $4.4 Δισ για τα 2 πλοία.
Είναι δυνατόν ένα πλοίο να κοστίζει £100 Εκ και να αποφασίσουν μετατροπή κόστους $2.2 Δισ???
Δεν πειράζει έχουμε Exocet!
Νομίζω πως οι τορπίλες είναι καλύτερη επιλογή 🙂
Naval ATTACMS…
Οι οποίοι θέλουν επαναπιστοποιηση….
Tι εγινε ρε παιδια?
Αυτοι δεν φτιαχνουν μονoi τους καλυτερα ”προιοντα” ?
Υ.Γ
(Ωχ,ωχ…βλεπω να αλλαζουν την σειρα παραλαβης απο F-35A σε F-35B και να τρεχουμε και να μη φτανουμε….)
Οχι τιποτ’αλλο…θα βγει και ο Α/ΓΕΑ ψευτης….
Η τιμή του δηλαδή είναι περίπου ένα 10% του κοινωνικού μερίσματος.
Κρίμα που δε ψηφίζει (το ελικοπτεροφόρο)…
Τους έχεις για κορόιδα τους Aγγλους?
Το κόστος χρήσης του ανά έτος είναι 15 εκατομμύρια λίρες.Μιλάμε για το κόστος μονο του πλοίου,χωρίς συντήρηση,ελικόπτερα,βοηθητικά σκάφη,αποβατικά,κλπ.
Μπορεί το πολεμικό ναυτικό να ξοδεύει 30 εκατομμύρια (και αν φτάνουνε) για ένα τέτοιο πλοίο?
Coast to sea συστιχίες πυράυλων να βάλουμε σε καμια 10ρια νησάκια γιατι δε μας βλέπω καλά.
Τι προβλήματα θα δημιουργήσει σε Ελλάδα και Κύπρο αυτό το σκάφος; και αν ενδιαφέρονται για για τα 2 LPD που βγάζουν στο σφυρί οι Άγγλοι;
Κανένα απολύτως.Απλώς στους πίνακες ισχύος μεταξύ των 2 χωρών αλλά και στους γενικούς, θα φαίνεται ισχυρότερη.
Περιμενω ποτε θα βαρεσει κανονι η Τουρκικη οικονομια. Με τοσους εξοπλισμους και η συντηρηση που θα χρειαζονται ολα αυτα, (γιατι πλεον κοστιζει η τεχνολογια κακα τα ψεμματα) + τα προβληματα που εχουν περιφερειακα και κυριως με κουρδους και Συρια.
να ρωτησω κατι χωρις να γελασετε.μιας που το κοστος ειναι σχετικα μικρο, κατι ελεγαν και οι πεζοναυτες στην παρουσιαση τους για μακροπροθεσμη αποκτηση αποβατικου πλοιου, πρεπει να επιτηρουμε και την Αν.Μεσογειο και να ενισχυσουμε την Κυπρο μηπως αξιζει να μαζεψουμε τα λιγα λεφτα που διαθετουμε και να το παρουμε?θα μου πειτε πρεπει να συγκροτησουμε ομαδα προστασιας του, λεφτα καθε χρονο για συντηρηση ενω δεν εχουμε ανταλλακτικα για τα ηδη υπαρχοντα, “εγχωριοι φιλειρηνιστες” κτλ αλλα αξιζει να χασουμε τετοια ευκαιρια?
Ουσιαστική συνεισφορά δεν θα υπάρξει για την Τουρκία απο το συγκεκριμένο σκάφος στο πεδίο του Αιγαίου, εκεί προσφέρει μόνο έναν ζουμερό στόχο.
Στην Ανατολική μεσσόγειο με Battle Group για προστασία μπορέι να έχει ουσία καθώς και επίδειξη σημαίας. Δυστυχώς ένα τέτοιο σκάφος λείπει και απο το ελληνικό ΠΝ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Αγαπητό περιοδικό! Αν και σπάνια, θα ήθελα να σχολιασω γιατι εχω φτάσει στο αμήν όπως λένε στο χωριο μου.
Αντι για μερίσματα κάθε χρόνο, επιδοτήσεις και επιδόματα ψηφοθηρίας, θα έπρεπε να είχαμε καλύψει πολλές τρύπες σε τόσες κρατικές υποδομές, να είχαμε σαρώσει ότι μεταχειρισμένο υλικό μπορούσαμε για τις ΕΕΔ… Πόσο θα ήθελα να διάβαζα ειδήσεις το πρωι “Νεα ατομικά υλικά, προστασία, οπλισμός για τους στρατεύσιμους”. “Ή Ελλάδα αγοράζει hms ocean, Albion class , hunt class πακέτο από Η.Β.” .Εκσυγχρονίζει meko , παίρνει νέα σκάφη. “Εκσυγχρονίζει όλα τα f-16 εκτος b30 σε viper , τα b30 σε b52+adv και αποκτηση απο αμερ. αποθεματα αριθμου για συμπληρωση οροφων με πληρες πακετο ολπων και αισθητήρων “. “Ενεργοποιείτε το δογμα του ΕΑΧ” . “Καινούρια ελικόπτερα και κοινού τύπου αστυνόμευσης, sar, medevac για το εκαβ, πσ, ελ.ας υπαγόμενα σε μια υπηρεσια”. “Εκσυγχρονίζονται πλήρως και επανδρώνονται τα περιφερειακά νοσοκομεία,κεντρα υγειας,ιατρεία”. “αναπτύσσεται υπερσύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δυκτιο και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας”. “Απόκτηση από ΕΑΒ γραμμής παραγωγής cl415 και παραγγελία 30 αεροσκαφών”…
Τόσα πολλα που μπορούσαν και μπορούν να γίνουν που θα γράφω μέρες…
Καλά κάνουμε και φωνάζουμε όλοι απο εδω αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ακουστούμε πρωτα από τον δικό μας περίγυρο, ελπίζω όχι σε 2 γενιές. Κακα τα ψέματα αγαπητοί η αντίδραση, κώλυμα, ωχαδερφισμος, ξεκινάνε σε τέτοια συζήτηση από την πρώτη κουβέντα ακόμα και με τα αδέρφια σου.
Συγγνώμη αν κούρασα αλλά έχω κουραστεί με ότι βλέπω και ζω
Δημιουργία τεχνητού υφάλου θέλουν να κάνουν.
Μια πρόταση για την Ε.Ε. :
– Αγορά των 2 Ocean από τη Βρετανία, μέσω του ευρωπαικού ταμείου άμυνας
– Εκσυγχρονισμός-αναβάθμισή τους με “ευρωπαικά” συστήματα
– Συγκρότηση 2 ευρωπαικών battle groups με εκ περιτροπής διάθεση πλοίων από όλες τις χώρες και περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. (Αν. Μεσόγειος, Βόρειες χώρες κλπ)
Ευκαιρία να πάρει σάρκα και οστά η κοινή άμυνα της Ευρώπης