16.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΓιατί η Ινδία αγοράζει τόσα ρωσικά όπλα και γιατί αυτό δεν θα...

Γιατί η Ινδία αγοράζει τόσα ρωσικά όπλα και γιατί αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα

Για χρόνια, από τον καιρό της ανεξαρτησίας της και της πορείας στο δρόμο των “Αδεσμεύτων”, η Ινδία δεχόταν ένα ποτάμι ρωσικών όπλων και υλικού. Όπλα όπως τα ελικόπτερα Mi-4, άρματα μάχης T-55 και πύραυλοι εναντίον πλοίων SS-2 Styx έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολεμικές συγκρούσεις που έλαβε μέρος.

Στον μετα-Ψυχροπολεμικό κόσμο οι ΗΠΑ πλεύρισαν ιδιαίτερα θερμά την μεγάλη αυτή χώρα, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν την άνοδο της ισχύος της γειτονικής Κίνας. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία βρέθηκε με ελικόπτερα AH-64 Apache και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-8 Poseidon.

Το 2018, η Ινδία αποσύρθηκε από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης από κοινού με τη Ρωσία του μαχητικού PAK-FA Su-57, ωθώντας τη Ρωσία να προσεγγίσει το Πακιστάν. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ περνούσαν την τροπολογία CAATSA που προβλέπει τη λήψη κυρώσεων σε χώρες που προμηθεύονται κύρια οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.


Παρόλα αυτά, τα ρωσικά όπλα αποτέλεσαν το 62% των εισαγωγών στην Ινδία τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ μόνο μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2019 δόθηκαν παραγγελίες στη Ρωσία για όπλα αξίας 14.5 δις δολαρίων, σύμφωνα με αναφορές του SIPRI. Τούτο, παρά τις αμερικανικές διεισδύσεις και την προώθηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από την τωρινή κυβέρνηση Μόντι.

Τα ρωσικά όπλα είναι λοιπόν εδώ για να μείνουν, κρίνοντας εκτιμήσεις για την πτώση των ινδο-ρωσικών σχέσεων τουλάχιστον ως υπερβολικές. Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για προμήθεια από το Νέο Δελχί μαχητικών MiG-29, Su-30 και συστημάτων S-400.
Μερικές τρανταχτές περιπτώσεις συμβολαίων ρωσικών όπλων είναι οι εξής:

Τυφέκια ΑΚ-203

Το 2019 η Ινδία ίδρυσε μια κοινοπραξία με την Kalashnikov (50.5% ινδική και 49.5% ρωσική) για τη συμπαραγωγή 750,000 τυφεκίων εφόδου ΑΚ-203 που θα αντικαταστήσουν το φτωχών επιδόσεων ινδικό τυφέκιο INSAS. Η συμφωνία περιλαμβάνει παραγωγή 100 χιλιάδων τυφεκίων στη Ρωσία και των υπολοίπων στο νέο εργοστάσιο στο Uttar Pradesh.


Εκείνο που είναι περίεργο είναι πως η Ινδία ήδη προκήρυξε διαγωνισμό για 72,000 τυφέκια σε διαμέτρημα ΝΑΤΟ 7.62x51mm , που είναι ισχυρότερο και ακριβέστερο από το ρωσικό 7.62x39mm, επιλέγοντας το ελβετικό SIG-716 με το οποίο θα εξοπλίσει συνοριακά στρατεύματα. Ίσως, το κατώτερων επιδόσεων αλλά σαφώς φθηνότερο και ανθεκτικό ΑΚ-203 να εξοπλίσει μονάδες δευτέρας γραμμής και κατώτερης μαχητικής ποιότητας στρατεύματα ή απλά η ινδική κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στο Uttar Pradesh.

Φρεγάτα Project 11356 κλάσης Talwar
Μέσα στο έτος έκλεισε και η συμφωνία ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών stealth βασισμένων στο σχέδιο “ναύαρχος Γκριγκόροβιτς”. Οι φρεγάτες αυτές των 4,000 τόνων παραγγέλθηκαν για το ρωσικό ναυτικό αλλά η ναυπήγησή τους σταμάτησε όταν η Ουκρανία αρνήθηκε να παραδώσει τους κινητήρες τους μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Ρωσία βρέθηκε με δύο μισοτελειωμένες φρεγάτες που πούλησε στην Ινδία έναντι 950 εκατομμυρίων.

Η Ινδία θα τις παραλάβει το 2022 εφαρμόζοντας εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα αεριοστροβίλου και θα ναυπηγήσει άλλες δύο ως το 2027 για επιπλέον 1.2 δις. Πέρα από τον εντυπωσιακό οπλισμό τους, οι ινδικές φρεγάτες θα εξοπλιστούν με τη ναυτική έκδοση του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos και ινδικό ραντάρ και συστήματα ναυτιλίας.

Άρματα μάχης T-90MS
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ινδία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 1.2 δις για την συμπαραγωγή 464 αρμάτων T-90MS από τη Ρωσία, αρκετά για 10 επιλαρχίες. Επιπλέον, 1.9 δις θα πληρωθούν για παρελκόμενα και υποστήριξη. Η Ινδία διαθέτει ήδη πάνω από 1,000 Τ-90 που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά του αρματικού της δυναμικού με μερικές εκατοντάδες εγχώρια Arjun και μεγάλο αριθμό Τ-72.

Αν και κατώτερο σε επιδόσεις από άλλα δυτικά άρματα, το Τ-90 προσφέρει ασυναγώνιστη τιμή και σε μεγάλους αριθμούς. Ωστόσο, η Ινδία έχει αποτύχει επανειλημμένα να υποστηρίξει αποτελεσματικά το άρμα μάχης, πληρώνοντας μεγάλα ποσά στη Ρωσία για να διορθώσει προβλήματα που ενέσκηψαν. Η πρακτική εκτοξεύει το κόστος κάθε άρματος x3 για τον κύκλο ζωής του, όπως παραδέχθηκε Ινδός στρατηγός.

MANPADS Igla-S
1.47 δις δολάρια πλήρωσε η Ινδία για την αγορά από τη Ρωσία 5,175 αντιαεροπορικών πυραύλων και 800 εκτοξευτών, που θα αντικαταστήσουν τους παλιότερους Igla-M στις δυνάμεις των ελαφρών ορεινών ταγμάτων παρέχοντας προστασία από ελικόπτερα, ΜΕΑ και αεροσκάφη σε χαμηλή πτήση.


Το πρόγραμμα VSHORADS της Ινδίας “σέρνεται” εδώ και 20 χρόνια και με πολλές καταγγελίες από τη Saab και την MBDA που μετείχαν στον διαγωνισμό με τους RBS-70 και Mistral αντίστοιχα για ευνοϊκή αντιμετώπιση των ρωσικών όπλων και διαφθορά. Γεγονός είναι πως ο Igla-S υπήρξε ο μειοδότης του διαγωνισμού με τους Σουηδούς να ζητούν 2.1 και του Γάλλους 2.7 δις αλλά κατήγγειλαν πως ο Igla-S (που έχει κεφαλή παρακολούθησης εστίας θερμότητας) απέτυχε να αναχαιτίσει στόχο λόγω της ζέστης, λαμβάνοντας άλλη μια ευκαιρία από τους διοργανωτές για βολή το Χειμώνα.

Ελικόπτερα Ka-226T
Οι μεγάλες ανάγκες της Ινδίας σε ελικόπτερα, ώστε να καλύψει το ευρύ και εξαιρετικά ορεινό μέτωπο με το Πακιστάν και την Κίνα, επέβαλε έναν διαγωνισμό ελαφρών ελικοπτέρων για την αντικατάσταση των Cheetah και Chetak της ινδικής HAL (εγχώρια ανάπτυξη των γαλλικών Aluette III και Lama). Η αναζήτηση κατέληξε σε συμφωνία 4 δις για τη συμπαραγωγή 200 Ka-226T που μπορούν να πετάουν σε διπλάσιο ύψος και με περισσότερους επιβάτες από τα ινδικά ελικόπτερα.


Η συμφωνία περιλαμβάνει 50% της αξίας μεταφορά τεχνολογίας στην Ινδία και πρόβλεψη για επέκταση της παραγγελίας, με τους άλλους κλάδους να έχουν να αντικαταστήσουν συνολικά 500 ακόμα ελαφράς κατηγορίας ελικόπτερα.

Τα ρωσικά όπλα λοιπόν είναι φθηνά, για όσα προσφέρουν, διαθέσιμα και τυγχάνουν μεγάλης υποστήριξης και προώθησης στην Ινδία ώστε να υπηρετούν για πολλά ακόμα χρόνια.

Πηγή: https://nationalinterest.org/blog/buzz/tanks-ships-and-assault-rifles-india-still-buys-most-its-weapons-russia-117216

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
adpanos
adpanos
4 years ago

Όταν δεν είσαι στο μαντρί, να σου παρουσιάζουν τα Νατοϊκά σαν υπερόπλα και την μόνη επιλογή , τότε έχεις ανοιχτούς τους ορίζοντες να επιλέξεις σωστά με βάση το VFM , τις πραγματικές ικανότητες των συστημάτων, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες.

Καλά έκανε και αγόρασε η Ινδία τις Ρωστικές φρεγάτες που φαίνονται πολύ ορθές σχεδιάσεις.
Καλά έκανε και αγόρασε T-90 . Ισως το καλύτερο άρμα αυτή την στιγμή στην τελευταία του έκδοση.
Καλά έκανε και παρήγγειλε SU-30 … Χρειάζεται αεροσκάφη δικινητήρια μεγάλου φόρτου και έχει ήδη τέτοια στο οπλοστάσιό της.
Καλά έκανε και παρήγγειλε τους S-400 , το καλύτερο σύστημα Α/Α μεσαίου- μεγάλου βεληνεκούς .

Ας μπορούσαμε και εμείς να επιλέξουμε ελεύθερα ….. και όχι να βαφτίζουμε τους αποτυχημένους Patriot σαν υπερόπλα και τα παπάκια … όπλο αποτροπής ….

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  adpanos

Ελπιζω να μην ξεκινησουν τα vote downs επειδη εκφραστηκες υπερ ρωσικων συστηματων…

adpanos
adpanos
4 years ago
Reply to  DimitrisXr

DimitrisXr, δεν εκφράστηκα υπέρ των Ρωσικών συστημάτων.
Εκφράστηκα υπέρ των συστημάτων που αγόρασε η Ινδία.

Η Ινδία είχε Τ90 και ξέρει καλύτερα τι κάνουν. Αν ήταν υποδεέστερα δεν θα ξαναγόραζε.
Είχε επίσης και έχει SU-30. Αν ήταν κακή επιλογή δεν θα την ξαναέκανε .
Έχει και πλοία Ρωσικά. Και επιλέγει πάλι να αρπάξει την ευκαιρία και να αγοράσει 2 ολοκαίνουριες φρεγάτες με 450 μύρια $ την κάθε μία …

Πλοία που σε άλλες συνθήκες θα έπρεπε ΕΜΕΙΣ να έχουμε τρέξει να αγοράσουμε, τοποθετώντας τον Ινδικό Brahmos και ότι άλλο θέλουμε επάνω, για να έχουμε το 2022 έτοιμα πλοία καλύπτοντας την γύμνια μας .
https://en.wikipedia.org/wiki/Admiral_Grigorovich-class_frigate

Για τους S-400 τι να πρωτοπεί κανείς . Ο μισός πλανήτης τους γλυκοκοιτάζει για αγορά και ο άλλος μισός κομπιάζει στην αναφορά τους …

Η Ινδία ταυτόχρονα βρήκε τα Rafale εξαιρετικά και τα αγόρασε …. Δεν την εμπόδισε ο εναγκαλισμός της με την Ρωσία , να αγοράσει δυτικά αεροσκάφη.

Όταν κάτι είναι καλό και έχεις την ελευθερία της επιλογής… απλά το επιλέγεις.
Μπράβο στους Ινδούς που μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα …
Αυτό ήθελα να καταδείξω .. απλά.

Bob Batons
Bob Batons
4 years ago
Reply to  adpanos

Το ότι το Τ-90 είναι το καλύτερο άρμα αυτή τη στιγμή από που προκύπτει;

adpanos
adpanos
4 years ago
Reply to  Bob Batons

Κόστος κτήσης
Ανάγκες επάνδρωσης
Κόστος χρήσης
Κόστος , ανάγκες υποστήριξης
Ισχύς οπλισμού
Ισχύς θωράκισης
Ευελιξία

alalas7
alalas7
4 years ago
Reply to  adpanos

θωρακιση κι ισχυς οπλισμου?με βαση ποια στοιχεια?οσον αφορα τις αναγκες επανδρωσης υπαρχει συγκεκριμενος λογος που ολα τα δυτικα αρμα επιμενουν σε 4μελη πληρωματα.εν τελει προτιμω τα leopard που εχουμε

adpanos
adpanos
4 years ago
Reply to  alalas7

Το T90 έχει πολύ καλά επίπεδα οπλισμού και θωράκισης για το κόστος του.
Στην ουσία αυτό που σου λέω είναι πως με την επιλογή του T90 μπορείς με:
α) Το ίδιο κόστος
β) Το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό
γ) Τις ίδιες λογιστικές απαιτήσεις
======================================
Να έχεις έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων αρμάτων.

Εκεί βρίσκεται και όλη η λογική της επιλογής του από εμένα σαν το καλύτερο άρμα αυτή την στιγμή.

Το T14 Armata μπορεί να φαντάζει καλύτερο όπως και άλλα, σίγουρα όμως δεν προσφέρει τα παραπάνω που δίνει το T90 .

Lefteris
Lefteris
4 years ago
Reply to  adpanos

Εδώ κράτησαν τα M113A1 και χάρισαν με ανακατασκευή τα BMP1, που εύκολα και φθηνά αναβαθμίζονταν σε BMP 2 με ενίσχυση θωράκισης. Ομοίως και τα εγχώρια Λεωνίδας τα χάρισαν στα Σκόπια…

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  adpanos

Είναι προφανές ότι τα ρωσικά συστήματα ταιριάζουν ως φιλοσοφία κατασκευής περισσότερο στις ανάγκες της Ινδίας από ότι τα δυτικά. Νομίζω ότι το σχόλιο του Νικόλαου παρακάτω είναι διαφωτιστικό. Λόγω χαμηλότερου κόστους που επιτρέπει την επαρκή προμήθεια για τις μεγάλες ανάγκες σε αριθμούς αλλά και της κάλυψης μια αχανούς χώρας με πολύ διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Συστήματα όπως τα S-400 αλλά και τα Su-30 είναι ιδανικά για αυτές τις ανάγκες. Από την άλλη η Ινδία αγοράζει και δυτικά συστήματα όπως τα Rafale σε μικρότερους αριθμούς γιατί χρειάζεται και την ποιοτική υπεροχή έναντι Πακιστάν και Κίνας.
Παρότι εκφράζομαι συχνά επικριτικά για την πολιτική διάσταση της συμμαχίας μας με τη δύση, δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη η προσφυγή σε ρωσικούς εξοπλισμούς για να απαλλαγούμε από την κακοδαιμονία μας. Αρχικά τα δυτικά συστήματα ταιριάζουν καλύτερα στις ελληνικές ανάγκες, δηλαδή ποιοτική υπεροχή σε (σχετικά) μικρότερους αριθμούς. Δεύτερον, ακόμα και με αυτά τα ακριβότερα συστήματα υπήρχαν πολλές δυνατότητες για προμήθειες υπό καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και έχουν κατ΄επανάληψη αναφερθεί εδώ, από το περιοδικό και από πολλούς σχολιαστές. Η περίπτωση των χαμένων Leo2 και άλλων μεταχειρισμένων συστημάτων είναι χαρακτηριστική. Η αδυναμία διενέργειας διεθνών διαγωνισμών για εξασφάλιση καλύτερων όρων, αντί για τις αποσπασματικές απ΄ευθείας αναθέσεις είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. Ο μη έγκαιρος εκσυχρονισμός και αναβάθμιση υπαρχόντων συστημάτων για την ικανοποίηση των αναγκών με χαμηλότερο κόστος επίσης. Τέλος ο ανορθολογισμός των προμηθειών με τον μεγάλο αριθμό διαφορετικών τύπων. Αν εξοθρολογίσουμε τη λειτουργία μας σε αυτά τα καίρια σημεία νομίζω ότι η μείωση του κόστους θα είναι σημαντική. Άλλωστε η ποικιλία των συστημάτων από διαφορετικές πηγές και για διαφορετικά βαλάντια μέσα στο “δυτικό μαντρί” επιτρέπει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Αρκεί να συμπεριφερθούμε ως συντεταγμένο και ανεξάρτητο κράτος.

recce
recce
4 years ago

Το έχω ξαναπεί, νομίζω ότι θα ήταν ευχής έργον να αναπτύσαμε αμυντική συνεργασία με την Ινδία, ιδίως στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, λαμβάνοντας υπ’όψιν φυσικά τα ‘τακιμιάσματα’ τουρκίας-πακιστάν.

Chris Ain.
Chris Ain.
4 years ago
Reply to  recce

Αν υπολογίσεις οτι πρόσφατα ανακαλύψανε τον Χάφταρ, τότε υπολόγιζε οτι όταν το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν συνοδεύει τα τουρκικά γεωτρύπανα κάτω απο την Κρήτη, τότε ίσως ανακαλύψουν και την Ινδία! Επίσης όταν οι Τούρκοι μας δημιουργήσουν προβλήματα με τους λαθρό που μας στέλνουν, ίσως ανακαλύψουν και τους Κούρδους!

adpanos
adpanos
4 years ago
Reply to  recce

Δηλαδή να αγοράσουμε Ρωσική τεχνολογία μέσω Ινδίας ?
Και γιατί να μην πάμε κατευθείαν στην πηγή ?

recce
recce
4 years ago
Reply to  adpanos

Οι ινδοί ασχολούνται με την πυραυλική τεχνολογία για πάνω από μισό αιώνα και έχουν την ικανότητα να αναπτύσουν ότι βαλλιστικό θέλουν μόνοι τους. Εδώ έχουν διαστημικό πρόγραμμα, με πυραύλους φορείς, τι να λέμε τώρα. Σίγουρα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κάνουμε και εμείς τα πρώτα μας βήματα και συγχρόνως να απειληθεί ίσως ο πιο πιστός σύμμαχος του πακιστάν. Επίσης δεν ξέρω αν πρόσεξες, ότι μαζί με τα ‘τακιμιάσματα’ τουρκίας-πακιστάν που ανέφερα έχουμε και αυτά ρωσίας-τουρκίας προσφάτως. Γενικά δεν μπορώ να βρώ κανένα μειονέκτημα σε μια αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας. Είναι win-win.

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  adpanos

Προφανώς τα κόστη θα είναι ακόμα χαμηλότερα ενώ κάποιες εξειδικευμένες τεχνολογίες ίσως στο μέλλον φανούν χρήσιμες καθώς η Ινδία είναι και πυρηνική δύναμη πράγμα που επιδιώκει η Τουρκία μέσω Πακιστάν.
Για παράδειγμα ο Brahmos μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Σε κάθε περίπτωση κάπως πρέπει να ξεκινήσεις με το βλέμμα στο μέλλον.

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  recce

Δεν είναι άσχημη ιδέα…..

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Η Ινδία έχει τέτοιες ανάγκες αριθμών, που είναι απολύτως αδύνατον να καλυφθούν μόνο με δυτικά συστήματα, ιδίως στα άρματα, όπου οι δυτικές σχεδιάσεις σε παραγωγή είναι μόνο high-end, και αστρονομικού κόστους. Θα πρέπει, περαιτέρω, να ληφθεί υπόψη το κόστος και η δυνατότητα (ή μη …) μετεκπαίδευσης ενός τεραστίου αριθμού κληρωτών και μονίμων, συνήθως χαμηλοτάτου εκπαιδευτικού επιπέδου, σε συστήματα πολύ περιπλοκότερα από αυτά στα οποία έχουν εθιστεί. Επιπλέον, το Τ-90 είναι αξιοπρεπέστατο άρμα, ίσως πιο αποδοτική επένδυση από Λέο και Μ1, με δεδομένη την εμπειρία του Ισραήλ, ότι είναι απίθανο, σε γενικευμένη αρματομαχία, να μην πληγούν τα περισσότερα άρματα. Για το αν θα διαθέσουν στην Ινδία το βέλτιστο επίπεδο θωράκισης ή τίποτε bonne pour l’ Orient δεν γνωρίζω βέβαια.
Κατά τα λοιπά όμως, οι προμήθειες της Ινδίας από τις ΗΠΑ είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από τις αναφερόμενες. Δεν είναι μόνο τα AH-64E & P-8A Poseidon, αλλά πολύ περισσότερο τα CH-47F, C-130J & C-17A. Παρατηρούμε δηλαδή ότι οι εκ Ρωσίας προμήθειες είναι για το (σχετικώς απόμακρο) ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου με το Πακιστάν, ενώ οι προμήθειες από ΗΠΑ αφορούν κατηγορίες συστημάτων που ευρίσκονται σε καθημερινές, διαρκείς επιχειρήσεις, και που σηκώνουν όλο το βάρος της αντιπαράθεσης στους παγετώνες του Κασμίρ και στα κινεζικά σύνορα στα Ιμαλαϊα, πεδίο τιτανομαχιών Ινδίας-Κίνας προ 60 ετών (δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να μαντέψει κάποιος τα πλεονεκτήματα της κατοχής των κορυφογραμμών). Για παρατεταμένες, καθημερινές, διαρκείς επιχειρήσεις, το προβάδισμα των αμερικανικών συστημάτων σε αξιοπιστία και χαμηλό λειτουργικό κόστος είναι χαώδες, και δικαιολογεί απολύτως την υψηλότερη αρχική τιμή κτήσεως.
Τουναντίον, στην κατηγορία μέσων ελικοπτέρων, η παροιμιώδης αξιοπιστία και αντοχή στην πλημμελή συντήρηση του Mi-8/17, αλλά πολύ περισσότερο η περίσσεια ισχύος και η ανώτερη μεταφορική ικανότητα (μιλάμε για τα Ιμαλάια …) του δίνει σαφές προβάδισμα έναντι του UH-60 για τις ινδικές συνθήκες.

KEKW
KEKW
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Υπαρχουν καποιοι που κραζουν τους Ινδους για τις επιλογες τους.
Υπαρχετε και εσεις!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -