27.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΝέο δόγμα εκπαίδευσης-επιχειρήσεων με έμφαση στην άμυνα νησιών ανακοίνωσε η Ιαπωνία

Νέο δόγμα εκπαίδευσης-επιχειρήσεων με έμφαση στην άμυνα νησιών ανακοίνωσε η Ιαπωνία

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ιαπωνικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε τους στόχους του προϋπολογισμού Αμύνης για το 2020 στο οποίο περιγράφεται η ίδρυση και λειτουργία ενός σχεδίου “Διαρκούς Προβολής Ασκήσεων” (Continuous Projection Exercises Concept” ή CPEC).

Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την επέκταση της κινεζικής ισχύος στην Κινεζική Θάλασσα και αντιδρά με μεγάλη ενεργητικότητα σε μια προσπάθεια να ισοσταθμίσει ή και να υπερκαλύψει τις κινεζικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιαπωνία ίδρυσε τον Μάρτιο του 2018 την Αμφίβια Ταξιαρχία Ταχείας Αντίδρασης (Α.Τ.Τ.Α.), την πρώτη δύναμη πεζοναυτών της Ιαπωνίας από το τέλος του πολέμου, ειδικά εκπαιδευμένη στην ανακατάληψη νησιών που έχουν καταληφθεί από τον εχθρό. Παράλληλα, ενισχύει τις άμυνές της στη Νοτιο-Δυτική Περιοχή.


Πρόσφατα, το ιαπωνικό επιτελείο οργάνωσε μια σειρά “Μεραρχιών/Ταξιαρχιών Ταχείας Αντίδρασης” (Μ/Τ.Τ.Α.) που προορίζονται να αναπτυχθούν με μεταγωγικά πλοία και αεροσκάφη σε απειλούμενες περιοχές για να ενισχύσουν τις άμυνές τους.

Το CPEC είναι το τρίτο σκέλος αυτών των προσπαθειών για την αποτροπή κι αντιμετώπιση των κινεζικών ενεργειών. Αποτλείται από μια σειρά μέτρων:
1. Ταχεία ανάπτυξη των Μ/Τ.Τ.Α. σε επαπειλούμενα νησιά και εκπαίδευση επιτόπου σε αντικείμενα άμυνας
2. Ανάπτυξη της Α.Τ.Τ.Α. σε νησιά της Νοτιο-Δυτικής περιοχής με πλοία του στόλου
3. Εκπαίδευση των ιαπωνικών στρατιωτικών μονάδων όχι μόνο στο μητροπολιτικό έδαφος αλλά και στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία.

181009-N-XK398-1070 PHILIPPINE SEA (Oct. 09, 2018) Soldiers from the Japan Ground Self-Defense Force (JGSDF) Amphibious Rapid Deployment Brigade (ARDB) and Marines, attached to the 31st Marine Expeditionary Unit (MEU), stand by in the well deck of the amphibious dock landing ship USS Ashland (LSD 48) after completing humanitarian training and disaster relief training as part of an exercise for KAMANDAG 2. KAMANDAG 2 is a military training exercise led by Philippines between the Armed Forces of the Philippines and U.S. military, along with participants from the Japan Self-Defense Force featuring military-to-military exchanges through various training events, capabilities development training, and humanitarian and civic assistance projects. KAMANDAG is an acronym for the Filipino phrase “Kaagapay Ng Mga Mandirigma Ng Dagat,” which translates to “Cooperation of Warriors of the Sea,” highlighting the partnership between the Philippine and United States Militaries. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Joshua Mortensen)

Αναφορές υπάρχουν πως το επιτελείο προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μιας Δύναμης Αποστολής με πλοία του στόλου όπου η Α.Τ.Τ.Α. να επιβαίνει στα αρματαγωγά “Osumi” σε μόνιμη βάση περιπολώντας διαρκώς στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Η δύναμη αποστολής θα παραμένει σταθερά στην περιοχή με τις μονάδες της Α.Τ.Τ.Α. να εναλλάσσονται ανά περιόδους όπως και τα τρία αρματαγωγά “Osumi”. Να σημειώσουμε εδώ, πως τα αρματαγωγά “Osumi” μπορεί να χαρακτηρίζονται για πολιτικούς λόγους “αρματαγωγά” αλλά στην ουσία πρόκειται για ικανότατα αποβατικά πλοία δεξαμενής εκτοπίσματος 14,000 τόνων με ευρύχωρο ελικοδρόμιο ικανό να φέρουν ελικόπτερα Chinook, δύο αερόστρωμνα LCAC, ΑΑΩ-7 και 350-1,000 άνδρες.

Η αμφίβια ταξιαρχία Α.Τ.Τ.Α. χρησιμοποιήθηκε από το ιαπωνικό επιτελείο ως εργαλείο προβολής ισχύος αναλαμβάνοντας αποστολές ανάπτυξης εκτός Ιαπωνίας σε κοινές συμμαχικές ασκήσεις στην Αυστραλία και στις Φιλιππίνες. Η ανάπτυξή της στα νησιά της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας δείχνει το ενδιαφέρον και την ανησυχία για την περιοχή αυτή και την προσπάθεια του Πεκίνου να “γκριζάρει” την θαλάσσια αυτή ζώνη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
antonis.
antonis.
4 years ago

Ανακοινώσεις τέτοιου τύπου είναι απλά για τα προσχήματα μέχρι να καταργηθεί το άρθρο 9 περί στρατιωτικών δυνάμεων. Μεθοδικά η Αυτοκρατορία “ξυπνά”. Οι πολιτικές συνθήκες υπάρχουν, οι στρατιωτικές δυνάμεις της το επιτρέπουν, η βιομηχανία ακμάζει, τι μένει?
Μένει η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες. Πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λύσει μόνης της αλλά χρειάζεται συμμαχίες με χώρες που επίσης βρίσκονται υπό τη σκιά της Κίνας (Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊβάν κλπ).
Αν μάλιστα δεν αλλάξει η επιλογή των ΗΠΑ (όσο υπάρχει η κυβέρνηση Τραμπ τουλάχιστον) περί απομονωτισμού, θα δούμε σίγουρα γεωστρατηγική και γεωπολιτική έγερση της Ιαπωνίας ως ηγέτιδας δύναμης στον Ειρηνικό και την Κινεζική θάλασσα.
Οι Ιάπωνες εμφανίζουν πολύ ποιοτικά αμυντικά προϊόντα (ενδεχομένως καλύτερα από τις κινέζικες αντιγραφές) ενώ οι ναυπηγήσεις τους είναι από τις κορυφαίες (8η ναυτική δύναμη στο κόσμο) με αποδώσεις αντιτορπιλικών aegis έως και αεροπλανοφο..εε αντιτορπιλικών izumo (F-35B προσεχώς παρακαλω) με άλματα και στην αεροπορία (σχεδίαση και παραγωγή μαχητικού 5ης γενιάς).

Airetikos
Airetikos
4 years ago
Reply to  antonis.

Έγερση για διεκδίκηση ζωτικού χώρου παρά τις – μάλλον νωπές – μνήμες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ?
Πάντως, καθώς η περίπτωση της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας έχει αναλογίες με αυτή του Αιγαίου Πελάγους, παρουσιάζει ενδιαφέρον ως παράδειγμα αντίδρασης ενός οικονομικά και τεχνολογικά ισχυρού νησιωτικού έθνους ενάντια σε μια υπέρτερη και σταθερά ανερχόμενη αναθεωρητική δύναμη ..

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: VICTA, το καινοτομικό υβριδικό υποβρύχιο για αμφίβιες επιχειρήσεις

Σε συνέχεια της σειράς άρθρων μας σχετικά με τις νέες απειλές και τη δυνατότητα καταδρομικών επιχειρήσεων σε αρχιπελαγικό περιβάλλον, είδαμε μια σύγχρονη λύση στο...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανακατάληψη νησίδων και καταδρομικές ενέργειες με υβριδικά υποβρύχια

Την περασμένη Κυριακή γράψαμε ένα άρθρο σχετικά για τη μεγάλη πλέον δυσκολία εφαρμογής καταδρομικών επιχειρήσεων ανακατάληψης ελληνικής βραχονησίδας ή νησίδας. Καθώς τα μέσα εντοπισμού...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -