Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση του Ναυάρχου ε.α. Δημήτριου Καβουλάκου, στο NavalDefence Innovation Forum 2021…
Χρήστος Κτενάς: Κε Καβουλάκο να περάσουμε σε εσάς. Νομίζω και εσείς έχετε να μας πείτε πολλά για την απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα και πως θα την αντιμετωπίσει στο χώρο του Αιγαίου και την Ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως κοιτάζοντας προς το μέλλον και όχι μόνο στο σήμερα.
Καβουλάκος Δημήτρης: Σας ευχαριστώ…
Όπως ανέφερα προηγουμένως κατά την άποψή μου το ζητούμενο δεν είναι να επιλεγεί το πλοίο που θα αγοράσουμε με ονομαστικά ή εργαστηριακά κριτήρια αλλά το αξιόπιστο Ναυτικό Πρόγραμμα που θα ναυπηγεί και θα κατασκευάζει τα αξιόπιστα και αξιόμαχα πλοία και συστήματα, που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό σε βάθος χρόνου. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να δίνει στον Στόλο ικανό αριθμό Πλοίων με υψηλές δυνατότητες(High End) και μεγάλη διάρκεια ζωής που περιγραφικά για τις Φρεγάτες που αποτελούν τον κορμό και αιχμή του Στόλου θα πρέπει να είναι:
Η δυνατότητα αναπτύξεως, παραμονής και αντιμετωπίσεως της συνολικής αεροναυτικής απειλής από φορείς και όπλα αέρος, επιφανείας και υποβρύχια στις περιοχές που αναμένεται να αναπτυχθεί ο Στόλος σε αριθμό και με δυνατότητες που δρουν αποτρεπτικά.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μία μικρή παρένθεση για το θέμα της αποτροπής. Αποτροπή σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση ο επιτιθέμενος aggressor να αποθαρρυνθεί πριν κάνει το πρώτο βήμα, αλλά σε περίπτωση που το κάνει θα πρέπει το αποτέλεσμα να δρα αποτρεπτικά για το μέλλον.
Επιστρέφοντας στις δυνατότητες και μιλώντας για τον αντιαεροπορικό πόλεμο αυτό σημαίνει εμπλοκή με μεγάλο αριθμό φορέων αέρος πριν εξαπολύσουν τα βλήματά τους και με μεγάλο αριθμό βλημάτων που εξαπολύονται από τον αέρα ή την επιφάνεια, δηλαδή Αντιαεροπορική Άμυνα Περιοχής με τον όρο Περιοχή να μην είναι γεωγραφικός και να συνδέεται με την αεράμυνα της χώρας, αλλά επιχειρησιακός, δηλαδή αφορά στην κινούμενη περιοχή που κινείται, επιχειρεί και δρα μία Δύναμη ώστε να προστατεύεται.
Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, η δυνατότητα εντοπισμού και προσβολής ενός Υποβρυχίου εκτός του βεληνεκούς των όπλων του Υποβρυχίου είναι θεμελιώδης, όπως και η δυνατότητα περιορισμού ενός Υ/Β σε μία περιοχή. Η φύση δίνει στα Υποβρύχια πλεονέκτημα στην αναμέτρηση με τις μονάδες επιφανείας. Είναι κλειδί ο εντοπισμός από μακριά, κατά βάση από εναέρια μέσα ή ειδικά συστήματα και αντίστοιχα εάν απαιτηθεί, η επίθεση να γίνει από εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων, και μη επανδρωμένα οχήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανθυποβρυχιακές Μονάδες δεν πρέπει να έχουν τους αισθητήρες και τα όπλα για διεξαγωγή επιχειρήσεων εντός του βεληνεκούς των όπλων ενός Υποβρυχίου ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να είναι η πρώτη επιλογή.
Το πλοίο θα πρέπει μπορεί να απορροφήσει το πρώτο πλήγμα και να ανταποδώσει αποτελεσματικά δηλαδή να είναι στιβαρή κατασκευή, να έχει μεγάλη και καταστροφική ισχύ πυρός, εναλλακτικές λύσεις, αυτοεπισκευαστική ικανότητα κοκ.
Στις επιχειρησιακές δυνατότητες περιλαμβάνεται η προβολή ισχύος στην ξηρά με πυροβολικό, κατευθυνόμενα βλήματα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα συστήματα κοκ.
Στα όπλα του Πλοίου πρέπει να περιλαμβάνονται και τα μη θανατηφόρα. Η δυνατότητα επιχειρήσεων με μη θανατηφόρα όπλα είναι μία σημαντικότατη επιλογή σε περιόδους κρίσεως, γιατί ναι μεν περιλαμβάνει βία αλλά, είναι η απώλεια ζωής που κλιμακώνει μία κατάσταση εκθετικά.
Νέες Τεχνολογίες. Η δυνατότητα ενσωμάτωσης, χρήσης και αντιμετώπισης όπλων και συστημάτων που θα φέρουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες. Ενδεικτικά, τα προηγμένα και ανθεκτικά συστήματα Ελέγχου – Διοικήσεως (Command Control Communication Computer Cyber Intelligence Surveillance Reconnaissance Targeting) [C5ISRT] τα όπλα ενεργείας, τα υπερ – υπερηχητικά κατευθυνόμενα βλήματα, τις τορπίλες υπερσπηλαιώσεως, την πρόωση με υπερσπηλαίωση, τα αυτό-επιτιθέμενα μη επανδρωμένα συστήματα κοκ
Το μέγεθος και το εκτόπισμα συνδέονται με την ηλεκτρική ισχύ που χρειάζονται τα συστήματα και τα όπλα, την απαιτούμενη πρόωση για να δίνει ταχύτητα και αυτονομία, την δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων με αντίξοες καιρικές συνθήκες, ποσότητα όπλων και βλημάτων για επιχειρήσεις υψηλής εντάσεως και μεγάλης διαρκείας, δυνατότητα αντιμετωπίσεως και απορροφήσεως πληγμάτων και βλαβών, δεξαμενές και αποθηκευτικούς χώρους για εφόδια και υλικό, ενδιαιτήσεις, χώρους που υποστηρίζουν τους οργανικούς βραχίονες του πλοίου όπως Ελικόπτερα, Μη επανδρωμένα οχήματα ή συστήματα, Σκάφη ανορθοδόξου πολέμου κοκ. Επιπρόσθετα, το μέγεθος είναι σημαντικός συντελεστής του διαθέσιμου περιθωρίου για εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις.
Τα κατά περίπτωση πλοία και συστήματα θα πρέπει να μπορούν να έχουν συνέχεια και συνάφεια με την υφιστάμενη υποστήριξη και συντήρηση του Στόλου και να μην αποτελούν διαφορετικό υλικό στο σύνολό του, που απαιτεί διαφορετικές νέες υποδομές, διαφορετική εκπαίδευση, ξεχωριστό προσωπικό δηλαδή επιπρόσθετους πόρους αποκλειστικά για αυτά. Ένα πολεμικό πλοίο έχει συστήματα που όταν δεν είναι εξειδικευμένα είναι καλό και αποδοτικό να είναι κοινά με τα άλλα πλοία ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος.
Τα εκσυγχρονισμένα και τα νέα πλοία θα πρέπει να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ομοιοτυπία, ως προς τα συστήματα και τα όπλα τους, και μεταξύ τους και με άλλα πλοία. Πχ οι ΜΕΚΟ μετά τον εκσυγχρονισμό τους να έχουν κατά το δυνατό ομοιοτυπία με τις ΦΓ που θα επιλεγούν πχ όλες να έχουν τον ίδιο κάθετο εκτοξευτή.
Αντίστοιχα ομοιοτυπία θα πρέπει να έχουν με όπλα και συστήματα άλλων ναυτικών σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται τόσο για την συμμετοχή σε επιχειρήσεις με άλλα Ναυτικά, αλλά και για την δυνατότητα υποστηρίξεως σε βάθος χρόνου.
Σχεδιασμός για μακροχρόνια παραμονή στην ενέργεια μέσω εκσυγχρονισμών. Η εμπειρία έχει δείξει και τα οικονομικά μεγέθη το επιβεβαιώνουν, ότι το Ναυτικό είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ένα πλοίο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πχ οι Φρεγάτες ΜΕΚΟ, με την πρώτη, ΦΓ Ύδρα να έχει ενταχθεί το 1992 και την πρώτη που κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα την ΦΓ Σπέτσαι να έχει ενταχθεί το 1996 και την τελευταία ΦΓ Σαλαμίς να έχει ενταχθεί το 1998, είναι οι πιο σύγχρονες Φρεγάτες του Ναυτικού, ωστόσο πλησιάζουν σταδιακά τα 30 έτη ζωής χρειάζονται εκσυγχρονισμό ή αναβάθμιση και σίγουρα θα πρέπει να σχεδιαστεί να παραμείνουν στον Στόλο τουλάχιστον για 15 έτη μετά τον εκσυγχρονισμό τους αν όχι περισσότερο.
Ολοκληρώνοντας, οι νέες Φρεγάτες του ΠΝ θα πρέπει να έχουν σχεδιασθεί για μάχη υψηλής εντάσεως, με ισοδύναμο αντίπαλο σε όλες τις μορφές πολέμου, παρατεταμένες επιχειρήσεις και σκληρές συνθήκες και θα πρέπει να έχουν επίκαιρες δυνατότητες σε βάθος χρόνου.
Θα ήθελα να θυμήσω στους λάτρεις της ιστορίας ποια ήταν η διαφορά όταν μπήκε ο ατμός στα πολεμικά πλοία. Ξαφνικά, θαυμάσια πλοία με δυνατότητες βρεθήκαν παρωχημένα. Θα πρέπει να προσέξουμε, ο σχεδιασμός να εντάξει τις νέες τεχνολογίες και να μην επιτρέψει στη βιασύνη να ογηγήσει αυτά τα πλοία σε απαξίωση πριν την ώρα τους.
Σας ευχαριστώ