27.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠερικοπές στα Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης για το Γαλλικό Ναυτικό

Περικοπές στα Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης για το Γαλλικό Ναυτικό

Τελικά λιγότερα στον αριθμό θα είναι τα άλλοτε ”Περιπολικά Σκάφη Ωκεανού” για το Γαλλικό Ναυτικό. Τα πλέον αποκαλούμενα ”Περιπολικά Σκάφη Ανοιχτής Θαλάσσης”, (Patrouilleurs Hauturiers – PH) σύμφωνα με άρθρο του www.meretmarine.com, θα μειωθούν κατά τρία, αποδίδοντας τελικά επτά σκάφη, από τα δέκα που είχαν προγραμματιστεί.

Η μείωση δημιουργεί προβλήματα στον στόλο των σκαφών επιτήρησης του Γαλλικού Ναυτικού, καθώς τα επτά σκάφη εκτοπίσματος 2.000 τόνων θα κληθούν να αντικαταστήσουν δώδεκα παλαιότερα, εννέα της κλάσης Α69 Estienne d’Orves (τρία έχουν ήδη αποσυρθεί μεταξύ των ετών 2018-2020) και τρία της κλάσης OPV54.

Το P677 Cormoran, του τύπου PSP, κλάσης P54 που αναμένεται να αντικατασταθεί από σκάφος του προγράμματος Patrouilleurs Hauturiers, πηγή defense.gouv.fr

Επομένως λιγότερα σκάφη θα κληθούν να ανταποκριθούν σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο εύρος αποστολών σε σχέση με τους προκατόχους τους, συνυπολογίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εισβολή στην Ουκρανία, η διαρκώς συνεχιζόμενη παράνομη μετανάστευση και η πειρατεία σε καίριους θαλάσσιους κόμβους.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί πως ο προγραμματισμός για τα σκάφη Α69, προβλέπει την απόσυρση των εναπομεινάντων μεταξύ 2024 και 2027, όταν η παράδοση του πρώτου PH, δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2026 και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθεί παραγγελία μέχρι το φθινόπωρο του 2023.

Φρεγατιάδα, κορβετιάδα, τώρα και… OPVαδα για το Λιμενικό;

Μια επιπλέον πηγή προβληματισμού είναι και η σύνθεση οπλισμού των νέων περιπολικών. Ενώ θα είναι σαφώς καλύτερα εξοπλισμένα για αποστολές επιτήρησης μακράς διάρκειας, φέροντας ραντάρ επιτήρησης NS54 και σόναρ κύτους BlueWatcher της Thales, drone ή ελικόπτερο και λοιπά ηλεκτροοπτικά συστήματα, εντούτοις ως οπλισμό θα φέρουν μόνο ένα πυροβόλο RAPIDfire των 40χιλ. όταν ο οπλισμός των Α69 ήταν υπερεπαρκής, καλύπτοντας μεγάλο φάσμα των ναυτικών επιχειρήσεων, με πυροβόλο 100 χιλιοστών, τορπιλοσωλήνες, 2 πυροβόλα 20 χιλιοστών και δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων Exocet.

RaAPIDfire 40χιλ. για ναυτική χρήση, πηγή thalesgroup.com

Γι’ αυτούς τους λόγους, αναμένεται ένα μέρος του βάρους των αποστολών, να πέσει προσωρινά στις φρεγάτες κλάσης La Fayette, τρεις εκ των οποίων εκσυγχρονίζονται, στα πλαίσια σχετικού προγράμματος.

French navy La Fayette-class frigate FS Guepratte prepares to come alongside the guided-missile frigate USS Stephen W. Groves as part of a leap frog exercise simulating an underway replenishment as part of Africa Partnership Station East. APS is an international security cooperation initiative designed to improve maritime safety and security in Africa. (U.S. Navy photo by Petty Officer 3rd Class William Jamieson)

Όταν η αύξηση προυπολογισμού δεν είναι αρκετή

Κύριος υπαίτιος γι’ αυτή την μείωση, φαίνεται να είναι ο νέος νόμος Στρατιωτικού Προγραμματισμού (LPM), βάσει του οποίου θα κινηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες για την περίοδο 2024-2030. O LPM όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε δια στόματος Emmanuel Macron, προβλέπει συνολικές δαπάνες 413 δις ευρώ, ο οποίος ενώ φαινομενικά εμφανίζεται σημαντικά γενναιότερος από τον αντίστοιχο της περιόδου 2019-2025, που προέβλεπε δαπάνες 295 δις ευρώ, εντούτοις εκτιμάται ότι δεν καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε κάθε τομέα, που προέκυψαν έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία και φυσικά από την παρατεταμένη εξοπλιστική ανομβρία που έπληξε την Ευρώπη από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Γαλλία: Τι περιλαμβάνει ο αυξημένος αμυντικός προϋπολογισμός για το 2023

Παράλληλα υπάρχει η ανησυχία πως ένα ποσό της τάξης των 30 δις ευρώ θα απωλεσθεί άμεσα ή έμμεσα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, όπως και των γενικών αυξήσεων στο κόστος αμυντικών συστήματων (πέρα από τον πληθωρισμό), όπως δηλώθηκε σε συνεδρίαση της Γερουσίας στις 28 Φεβρουαρίου, με θέμα τη χρηματοδότηση του LPM.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -