20.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

Με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρίας MBDA έγινε γνωστό σήμερα πως υπογράφηκε η σύμβαση για την απόκτηση των νέων βελτιωμένων αντιαεροπορικών πυραύλων MICA NG για το ναυτικό της Αιγύπτου. Αυτοί θα εξοπλίσουν τις υπο παραγγελία ΜΕΚΟ Α-200 καθώς και τις υπο ναυπήγηση Gowind 2500.

Η Αίγυπτος αποκτά πυραύλους MICA NG για τις νέες της φρεγάτες!

Η απόκτηση των MICA NG για το Αιγυπτιακό ναυτικό σημαίνει πως τα πλοία του αποκτούν τον χαρακτήρα φρεγατών γενικής χρήσης καθώς η επαύξηση του βεληνεκούς των MICA VL στα 40 χιλιόμετρα και ο διπλασιασμός του no escape zone του πυραύλου αυξάνουν δραματικά τις δυνατότητες αεράμυνας τους. Έτσι η είδηση της υπογραφής προμήθειας των MICA NG για το Αιγυπτιακό ναυτικό προσθέτει άλλον έναν παράγοντα προβληματισμού για το τρόπο που έχει χειριστεί η δική μας πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την υπόθεση απόκτησης νέων κύριων μονάδων επιφανείας.

Η ικανότητα εκτόξευσης MICA NG από την κορβέτα Gowind 2500 αναβαθμίζει κάθετα την αξία του πλοίου από παρακολούθηση και συνοδεία σε αποστολές γενικών καθηκόντων. Στο ερυθρό τετράγωνο ορίζονται δύο οκταπλοί εκτοξευτές VLS (Εικόνα: παρουσίαση MBDA)

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2018, όταν άρχισαν οι πρώτες επαφές με την Γαλλία για την απόκτηση νέων φρεγατών, είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα ενδιαφέρονταν για την απόκτηση δυο φρεγατών ή αριθμού κορβετών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι (μεταξύ των οποίων και ο γράφων), που στήριξαν την επιλογή της απόκτησης 4 κορβετών Gowind από την Γαλλία, ενός πλοίου που αποτελεί πραγματικό best seller στην κατηγορία του, και το οποίο θα μπορούσε με επαύξηση του εκτοπίσματος στους 3.100 τόνους να καλύψει άμεσα τις πιεστικότατες ανάγκες ανανέωσης του στόλου.

Ο MICA NG είναι συμβατός με τον εκτοξευτή του VL MICA, ανακοινώνει η MBDA

Είναι απορίας άξιο γιατί με το που έγινε αντιληπτό το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τη Γαλλική πλευρά δεν έγινε αντιπρόταση για την ναυπήγηση 4 κορβετών, παρά επιμείναμε στην λύση της ναυπήγησης φρεγατών Belhara. Για να το θέσουμε αλλιώς, πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να ήθελε εξ αρχής φρεγάτες γενικής χρήσης και να μην έχει προταθεί είτε από την Ελληνική είτε από την Γαλλική πλευρά αυτή η εναλλακτική;

Σε περίπτωση που σε κάποιους οι Gowind φαίνονται πλοία, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Π.Ν να σας πούμε απλά το εξής:

  • Αυτές διαθέτουν το εξαιρετικό ραντάρ NS-100 τεχνολογίας GAN το οποίο είναι σαφέστατα ανώτερο του TRS-4 που προσφέρεται τόσο στις HF2 όπως και στις ΜΕΚΟ Α200 της γερμανικής πρότασης, ειδικά ως αναφορά την αποκάλυψη χαμηλά ιπτάμενων στόχων (βλέπε Αtmaca).
  • Το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS που διαθέτουν σε συνδυασμό με το NS-100 και τους πυραύλους ενεργής καθοδήγησης δίνει την δυνατότητα 16 ταυτόχρονων εμπλοκών. Σσε αντίθεση με τον συνδυασμό ESSM kκαι TRS-4 που μπορεί να εμπλέξει μόλις δύο στόχους ταυτόχρονα (όσες και οι τουρκικές φρεγάτες Istanbul).
  • H προσθήκη των MICA NG σημαίνει πως οι Gowind αποκτούν τον ρόλο κανονικών φρεγατών γενικής χρήσης, καθώς πια δεν θα διαθέτουν οπλισμό αποκλειστικά για την αυτοπροστασία τους (όπως γινόταν στην περίπτωση των MICA VLS) αλλά θα είναι ικανές να εμπλέξουν UAV και αεροσκάφη σε αποστάσεις ασφαλέστερες σε σχέση με πριν.
  • Διαθέτουν σόναρ σκάφους και το συρόμενο CAPTAS-2 που διαθέτουν οι προσφερόμενες HF2 και MEKO A200.
  • Το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας θα ήταν πραγματικά χαμηλό καθώς η αντίστοιχη διαμόρφωση στην Ρουμανία κόστισε μόλις 1,2 δις τα 4 πλοία.

ΑΠΟΨΗ: Και μετά τις 2 πρώτες Belh@rra, τι; Αγοράζουμε άλλες 2 ή πάμε σε περισσότερες Gowind, με κατασκευή στην Ελλάδα;

Eυχόμαστε πραγματικά το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει την πρόταση εκείνη που θα καλύπτει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες του, οι οποίες αν κρίνουμε από την επιμονή στην λύση των Belhara και την φημολογούμενη προέγκριση της αμερικάνικης πρότασης, αφορούν κατα κύριο λόγο στις δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει χαθεί πολύτιμός χρόνος για την ανανέωση του Στόλου, χρόνο που δεν είχαμε και σίγουρα δεν έχουμε.

Η Αίγυπτος παρέλαβε άλλο ένα σύγχρονο πλοίο, αυτή τη φορά τη δεύτερη Gowind 2500

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Κατς
Κατς
2 years ago

Μακαρι το πν να εμπαινε σε διαδικασια να σκεφτει διαμορφωση με:
3 belharra
4 gowind με ενα κοστος πιστευω κοντα στα 4-4,5 εκ
Αμεσως θα ειχε 7 καινουρια πλοια με τις πρωτη gowind σε πολυ λιγοτερο αναμενομενο χρονο
Φανταστειτε το πν σε 10 χρονια με
3bel
1+1 fremm
4 meko up
4gow
4 pesco
16-17 πλοια

P.georgopoulos
P.georgopoulos
2 years ago

Μπορείτε να κάνετε μια υπόθεση αγοράς τεσσάρων gowind δύο belharra της ελληνικής διαμόρφωσης και ενός πλοίου mistral βάση αυτών που έχω διαβάσει το κόστος των πέντε δις τα καλύπτει άνετα , και πιστεύω πως το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο για το πολεμικό ναυτικό ,έτσι και αλλιώς και ανάγκες για κορβέτες έχει και για μεγάλο πλοίο που θα κάνει διοικησης και θα είναι χρήσιμο στην ανατολική μεσογειο

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -