Τα drones θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των ναυτικών επιχειρήσεων στο μέλλον και το αμερικανικό Ναυτικό επενδύει σοβαρά σε αυτά, εκπαιδεύοντας ιπταμένους ως δοκιμαστές πιλότους UAV. Η πρώτη εξειδικευμένη σειρά αποφοίτων της Σχολής Δοκιμαστών Πιλότων του Ναυτικού είναι γεγονός, με τους χειριστές να εφαρμόζουν τα διδάγματα επανδρωμένων προγραμμάτων στα μη επανδρωμένα drones.
Επί δεκαετίες η US Naval Test Pilot School εκπαίδευε επίλεκτους αεροπόρους πώς να αξιολογούν νέα αεροσκάφη. Οι ίδιες αρχές ισχύουν για όλα τα αεροσκάφη, ακόμη και τα drones, επισημαίνει ο Υποδιοικητής της Σχολής, Αντισυνταγματάρχης των Πεζοναυτών Ρόρυ Φήλυ. Οι υποψήφιοι πιλότοι δοκιμών δεν εστιάζουν στα τεχνικά της πτήσης ενός αεροσκάφους, επανδρωμένου ή μη, αλλά στο τι πρέπει να προσέξει όποιος επιχειρεί με αυτό, εξηγεί.
Στους 11 μήνες που διαρκεί το σχολείο οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να μεταδίδουν όσα έμαθαν πετώντας ένα αεροσκάφος στους συναδέλφους τους και στην ηγεσία του Ναυτικού η οποία εμπλέκεται στην προμήθεια του συγκεκριμένου μέσου/συστήματος. Η σύντομη συμπληρωματική εκπαίδευση που παρακολούθησαν οι χειριστές της φετινής σειράς ήταν συνδυασμός θεωρητικών σπουδών και πρακτικής εφαρμογής (hands-on experience) πάνω σε UAV που χρησιμοποιεί το Ναυτικό, όπως τα MQ-8B Fire Scout και MQ-4C Triton.
Συμμετείχαν έξι πιλότοι που είχαν επιλεγεί για το πρόγραμμα UAV του Ναυτικού ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν το μικρής διάρκειας θεωρητικό σχολείο. Αργότερα η εκπαίδευση στα UAV θα ενσωματωθεί πλήρως στο ενδεκάμηνο course. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
Το αμερικανικό Ναυτικό προσανατολίζεται προς την ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στις καθημερινές του επιχειρήσεις –το πρόγραμμα MQ-25A Stingray προβλέπει tanker drones να ανεφοδιάζουν μαχητικά κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων αεροπλανοφόρων– ενώ οι Πεζοναύτες ήδη αξιολογούν την χρήση UAV για τον ανεφοδιασμό μονάδων στο πεδίο της μάχης. Οι απόφοιτοι της Σχολής Δοκιμαστών Πιλότων είναι αυτοί που θα δώσουν στην ηγεσία του Ναυτικού και των Πεζοναυτών τα απαραίτητα στοιχεία για το πώς λειτουργούν νέα ή υπό ανάπτυξη συστήματα.
Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους, να αξιολογούν συστήματα με την λειτουργία των οποίων ελάχιστοι είναι εξοικειωμένοι. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ξέρουμε πώς λειτουργούν αυτά τα αεροσκάφη και να έχουμε βαθιά γνώση για το πώς μπορεί να αναπτύξει το Ναυτικό τις δυνατότητές τους» λέει ο Αντισυνταγματάρχης Φήλυ. «Ούτως ή άλλως», υπενθυμίζει, «κανένα σύστημα δεν λειτουργεί από μόνο του».
Αλέξανδρος Θεολόγου