31.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΓαλλικά υποβρύχια SNLE-3G, ο ήχος της σιωπής στα βάθη των ωκεανών

Γαλλικά υποβρύχια SNLE-3G, ο ήχος της σιωπής στα βάθη των ωκεανών

Tο νέο όπλο στη φαρέτρα των στρατηγικών δυνάμεων στης Γαλλίας ακούει στο όνομα SNLE-3G και είναι η υπό σχεδίαση νέα γενιά πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, που μαζί με τα αμερικανικά κλάσης ‘Columbia’ και τα βρετανικά κλάσης ‘Dreadnought’ θα αποτελέσουν την πυγμή της πυρηνικής αποτροπής της Δύσης στα επόμενα χρόνια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται όλα τα παραπάνω υποβρύχια είναι το εξαιρετικά μικρό ίχνος ηχητικής υπογραφής που τα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν στα βάθη των ωκεανών.

Τα γαλλικά υποβρύχια αναμένεται να έχουν επίπεδο θορύβου πολύ μικρότερο από το ωκεάνειο περιβάλλον τους καθιστώντας τον εντοπισμό τους από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο. Σε συνδυασμό με μια σειρά νέων τεχνολογιών που θα ενσωματώνουν, τα υποβρύχια αυτά αναμένεται να εξασφαλίσουν την επιβιωσιμότητά τους απέναντι στις μελλοντικές απειλές.

Η απόκρυψη είναι η επιτομή της φύσης των υποβρυχίων. Αν συνδυάσουμε αυτό το χαρακτηριστικό με ένα φορτίο διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνική κεφαλή κατανοούμε το επίπεδο της επικινδυνότητάς τους για τον εχθρό και το ειδικό τους βάρος για την άμυνα και αποτροπή που προσφέρουν στο έθνος τους. Καθώς, όμως, η τεχνολογία στα συστήματα σόναρ εξελίσσεται, τόσο τα νεώτερα υποβρύχια πρέπει να γίνονται όλο και πιο αθόρυβα.

Σύγκριση μεταξύ των νέας γενιάς υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και της τωρινής κλάσης Le Triumphant (Εικόνα: H I Sutton)

Το πρόγραμμα SNLE-3G
Προορισμένα να ενταχθούν σε υπηρεσία από το 2035, τα νέα γαλλικά υποβρύχια ενσωματώνουν τελευταία τεχνολογία στους τομείς του σόναρ και τους μη ακουστικούς αισθητήρες. Οι αλλαγές αυτές έχουν γνώμονα το γεγονός ότι αναφέρονται σε όλο το φάσμα των απειλών για τα μέσα του 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα του νέου υποβρυχίου ονομάζεται SNLE-3G (Sous-marin nucléaire lanceur d’engins – 3rd generation) και η νέα κλάση, που δεν έχει λάβει ονόματα ακόμα, προορίζεται να αντικαταστήσει την παρούσα κλάση πυρηνοκίνητων (SSBN) ‘Le Triomphant’. Υπεύθυνος για τη ναυπήγησή τους είναι και πάλι ο όμιλος Naval Group.

Γαλλικό υποβρύχιο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα αναστατώνει το Πεκίνο

Περιγραφή
Το κύτος του υποβρυχίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ανηχωϊκές πλάκες (που εξασφαλίζουν μικρή ανακλαστικότητα του ήχου). Αυτές είναι κατασκευασμένες από πολυμερές που βοηθά στην απορρόφηση των ηχητικών κυμάτων των ενεργών σόναρ ενώ μειώνουν και το επίπεδο του ήχου που εκπέμπει το ίδιο το υποβρύχιο.

Με την πρώτη ματιά το υποβρύχιο έχει ίδιο περίπου μέγεθος με την κλάση ‘Le Triomphant’, πρόκειται ωστόσο για εντελώς νέο σχέδιο με δέκα επιπλέον μέτρα μήκος. Κυριώτερος λόγος για την ελαφρά αυτή επιμήκυνση είναι τα χαρακτηριστικά απόκρυψης. Τα επιπλέον μέτρα μήκους βρίσκονται στο μηχανοστάσιο που θα φιλοξενεί ακόμα πιο αθόρυβους κινητήρες. Οι καινοτομίες προέρχονται σε ένα βαθμό από τα τελευταίας τεχνολογίας πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια της κλάσης ‘Suffren’ του Γαλλικού Ναυτικού. Εξωτερικά μπορούμε να διακρίνουμε το πηδάλιο τύπου ‘Χ’ που ενσωματώνουν τα τελευταία και τους προωστήρες pumpjet.

Μια καίρια διαφορά με τα ‘Suffren’ εντοπίζεται στο νέο συρόμενο σόναρ. Η νέας γενεάς κεραία σόναρ ALRO χρησιμοποιεί οπτική τεχνολογία και αποτελεί μέρος του πακέτου ακουστικού εξοπλισμού που είναι γνωστό ως ALICIA. Το σύστημα ALICIA της Thales (Analyse, Localisation, Identification, Classification Intégrées et Alertes) συνδυάζει μια σειρά αισθητήρων υψηλής ακρίβειας που τροφοδοτούν με στοιχεία το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων SYCOBS 3.0. Σε αυτά ποεριλαμβάνεται μια σειρά σόναρ πλευρικής σάρωσης και ένα νέο σόναρ πλώρης. Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφοριές για το νέο σόναρ αλλά πιστεύεται πως πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει προχωρήσει πέρα από τα συμβατικά κυλινδρικά.

Το ALICIA θα είναι ικανό να εντοπίσει στόχους εξαιρετικά χαμηλής ηχητικής υπογραφής (Ultra-Low Frequency – ULF). “Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι στην διαχείριση της μεγάλης ποσότητας πληροφοριών που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες καθώς ο όγκος των πληροφοριών θα ξεπερνά κατά πολύ εκείνον που συλλέγονται από τα σημερινά σκάφη”, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος SNLE-3G. Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στην τεχνητή νοημοσύνη, που θα βοηθά το πλήρωμα να κατηγοριοποιεί και να αναγνωρίζει τις επαφές.

Άλλες αναβαθμίσεις αφορούν στον εξελιγμένο αντιδραστήρα που θα βασίζεται στον δοκιμασμένο K15. Ο νέος θα είναι πιο ασφαλής και βελτιωμένων χαρακτηριστικών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για περισσότερη ενέργεια.

Καινοτομία και εξέλιξη
Σε σύγκριση με την προηγούμενη κλάση ‘Le Triomphant’ το νέο υποβρύχιο SNLE-3G ενσωματώνει ένα εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας και ένα σύστημα μάχης που μπορεί να αναβαθμιστεί και να ανανεωθεί, ένα κρίσιμο συστατικό για να παραμείνει το πλοίο στην αιχμή της εξέλιξης. Κάθε νέα κλάση πλοίων θα αποτελεί μάθημα για την ανάπτυξη και εξέλιξη των μονάδων που θα ακολουθήσουν.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -