Θα ήταν μάλλον λάθος να πούμε πως η γαλλική πλευρά δεν έχει πολλά πλεονεκτήματα στο τελευταίο μέρος του αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση του συμβολαίου των υπόλοιπων δύο δις ευρώ, που αφορούν νέα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό. Μπορεί οι Γάλλοι να μην θέλουν να ασχοληθούν με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (και προς τιμήν τους το παραδέχονται) αλλά προφανώς κι έχουν το πάνω χέρι στο θέμα της επιλογής νέας κορβέτας, ελαφριάς φρεγάτας, ή κανονικής φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Gowind HN, έτοιμη για νέα βελτιωμένη προσφορά η Naval Group προς το ΠΝ
Στο άρθρο της περασμένης Κυριακής είχαμε ανάλυσει το τι συμβαίνει με όλες τις προτάσεις. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως μία φράση μας ίσως ήταν λίγο άδικη για το γαλλικό πλοίο, όταν είπαμε πως η σχεδίαση του δεν έχει επιλεγεί από κάποιο μεγάλο ναυτικό. Θα ήταν λάθος να μην πούμε πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για το ιταλικό πλοίο, αλλά και για το ολλανδικό. Όλες αυτές οι ελαφριές φρεγάτες/μεγάλες κορβέτες, έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν ανάγκες σε άλλου είδους μέτωπα επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πλοία αυτά στο Αιγαίο δεν έχουν θέση.
ΑΠΟΨΗ: Ποιο είναι το “commonality” μεταξύ FDI HN και Gowind HN; Οι 14 κονσόλες του CMS;
Οι Γάλλοι έχουνε όπως έχουμε πει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς έχουν ένα εξασφαλισμένο συμβόλαιο για τις FDI, που σημαίνει πως εκ των προτέρων γνωρίζουν πως έχουν έργο να εκτελέσουν εδώ στη χώρα μας. Ουσιαστικά δηλαδή, να παραδώσουν τα πλοία, γιατί όπως όλοι ξέρουμε στη Γαλλία θα κατασκευαστούν και τα τρία πλοία. Όμως δεν έχουν το επιχειρηματικό ρίσκο που έχουν οι άλλες εταιρίες όταν ξοδεύουν εργατοώρες για να κάνουν νέες προτάσεις στο Πολεμικό Ναυτικό. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουν, έχουν ήδη δουλειά, και προσπαθούν να τη διευρύνουν!
ΑΠΟΨΗ: Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας
Επίσης οι Γάλλοι έχουν την χαρά να γνωρίζουν επακριβώς τι θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, κι επίσης έχουν να προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα προηγμένων προϊόντων χωρίς κανένα περιορισμό. Η Ελλάδα δεν είναι άπλα φίλη χώρα, είναι ένας πολύ στενός σύμμαχος, με τον οποίον η Γαλλία έχει υπογράψει και συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Έτσι λοιπόν, αυτά που οι ανταγωνίστριες εταιρείες προσπαθούν να μάθουν τώρα, ή δεν θα μάθουν ποτέ, οι Γάλλοι της Naval Group τα ξέρουν εδώ και καιρό τώρα.
Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, οι Γάλλοι έχουν παρουσιάσει διεξοδικά το σχέδιο της κορβέτας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, έχουν απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τους έχουν τεθεί, ακόμη και τα πιο περίεργα, και ξέρουν πως έχουν ένα σχέδιο που ικανοποιεί. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα «αλλά»…
Καταρχάς, όπως έχουμε γράψει, πολλές φορές, και θα το ξαναγράψουμε, οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Έτσι, αφήνουν χώρο για άλλη εταιρεία να μπει “σφήνα” στην προνομιακή σχέση που έχουν αναπτύξει με το ΠΝ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αφήσουν το συμβόλαιο των νέων κορβετών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Naval Group “διαφημίζει” το θέμα της χρήσης του συστήματος μάχης SETIS στις νέες κορβέτες Gowind, και την ομοιότητα που θα έχουν με τα αντίστοιχα των FDI HN, μια πολύ σημαντική παράμετρος στο θέμα εκπαίδευσης. Το ΠΝ έχει ουσιαστικά “πειστεί” για μια σειρά χαρακτηριστικών των πλοίων, που ενώ για εμάς είναι ίσως “πρόβλημα”, οι αξιωματικοί θεωρούν πως δεν είναι. Μιλάμε κυρίως για το θέμα της χαμηλής ταχύτητας, αλλά όλα δείχνουν πως το ΠΝ εγκαταλείπει τις υψηλές ταχύτητες once and for all αν τελικά “κατευθυνθεί” στις Gowind HN.
Ναυπηγεία Ελευσίνας: “Καπέλο” 114 εκατ. στις πυραυλακάτους και εμπλοκή με το ΥΠΕΘΑ!
Το σημείο συζήτησης αυτή τη στιγμή είναι το κύριο αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα. Ενώ στην αρχή ο ενθουσιασμός της αγοράς των FDI HN είχε “παρασύρει” το ΠΝ στην εγκατάλειψη του ESSM και είχε στρέψει την προσοχή του προς τον MICA VL, τελικά, μετά από ωριμότερη σκέψη αποφάσισε πως δεν αξίζει η πλήρης εγκατάλειψη της επένδυσης που έχει γίνει στον ESSM. Έτσι, ζητήθηκε από τη Naval Group απάντηση για το αν η Gowind HN μπορεί (ή δεν μπορεί), να δεχτεί τον ESSM Block 2.
ThinkOutOfThe Box: Αγορά μιας 5ης Gowind HN από το ΠΝ αντί του εκσυγχρονισμού των 2 ΜΕΚΟ200ΗΝ
Προφανώς και μιλάμε για την ενσωμάτωση του όπλου στο SETIS. Όπως γνωρίζουμε, κι από την επίσκεψή μας στο Λοριάν, η Gowind των Αραβικών Εμιράτων θα έχει (;) τελικά ESSM. Αυτό ουσιαστικά μας είπαν στη Γαλλία, και αυτό είχαμε μεταφέρει. Άλλωστε, αυτό γνωρίζουμε και εμείς. Το θέμα είναι πως οι πληροφορίες μας από το ΠΝ αναφέρουν πως οι Γάλλοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο πιστοποίησης των ESSM στο SETIS! Με λίγα λόγια, Gowind και ESSM δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς το ΠΝ θα πρέπει να υιοθετήσει νέο αντιαεροπορικό πύραυλο, έναν ακόμη μετά τον ASTER 30. Κι αν είναι να “φύγει” από τον ESSM, τότε υπάρχουν κι άλλες λύσεις, ίσως καλύτερες από τον MICA VL. Μιλάμε φυσικά για τον CAMM/CAMM-ER αλλά και τον Barak. Θα πρέπει λοιπόν να πούμε, μάλλον ξεκάθαρα, πως αν θέλουμε Gowind HN το ΠΝ θα πρέπει να “πάει” σε MICA VL NG.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, νέες φρεγάτες/κορβέτες, και μερικές “αποκλειστικότητες”
Αυτό από μόνο του ίσως αποδειχθεί no-go scenario για την πολύ καλή γαλλική πρόταση. Η τιμή που έχουν δώσει οι Γάλλοι για 3 ή 4 πλοία είναι εξαιρετική, αν και υπάρχουν διάφορα “θέματα” με την κατασκευή στην Ελλάδα. Οι μέθοδοι κατασκευής που χρησιμοποιούν είναι ίσως διαφορετικές από ότι πχ της Babcock ή της Damen, και έτσι απαιτούνται επενδύσεις 300 εκ. ευρώ για να καταφέρει ο Σκαραμαγκάς να “χτίσει” Gowind.
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν κάτι. Με το 1,5 δις περίπου ευρώ, ίσως με 1,65 δις, οι Γάλλοι έχουν προτείνει την κατασκευή 4 Gowind HN, με όπλα στη Γαλλία. Αν δεχτούμε την κατασκευή εκεί, τότε οι Γάλλοι μπορούν να δώσουν λύσεις με πολύ καλό κόστος. Θέλουμε να είμαστε σαφείς, υπάρχει η συζήτηση για κατασκευή 2 ή 3 γαλλικών πλοίων στη χώρα μας, αλλά θα χρειαστούν επενδύσεις που ίσως κάνουν την όλη προσπάθεια μη συμφέρουσα.
Το ΠΝ γνωρίζει πως κάτι από την παραγγελία του πρέπει να πάει στην Ελλάδα, υπό μορφή ναυπηγικού έργου. Αλλά όλοι στο ΠΝ έχουν “πονέσει” από το θέμα των πυραυλακάτων, και πονούν ακόμη βλέποντας το 7ο πλοίο “όμηρο” του ναυπηγείου. Την ακριβοπληρωμένη 7η πυραυλάκατο το ΠΝ τη θέλει για το Αιγαίο, δεν τη θέλει δεμένη στην Ελευσίνα. Από την άλλη, ένα -τελείως- αποτυχημένο ναυπηγικό πρόγραμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να πετύχουμε. Έτσι πέτυχαν και οι Τούρκοι…
Τουρκία: Πρώτο βήμα για τη ναυπήγηση των 3 επόμενων φρεγατών Istanbul
Με λίγα λόγια. Οι Γάλλοι έχουν ένα πλοίο που καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ, με κοινό CMS με τις FDI HN προσφέρεται σε δελεαστική (ως χαμηλά προκλητική) τιμή αν κατασκευαστεί στο Λοριάν, αλλά… Για αρχή δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό σε περίπτωση που ναυπηγηθεί στη χώρα μας, κατά δεύτερον δεν μπορεί να κάνει χρήση άλλου πυραύλου από τον MICA VL, και κατά τρίτο, η βασική σχέση που θα έχει με τις FDI θα είναι το CMS και οι οθόνες αυτού.