18.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΜΑΪΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΜΑΪΟΣ 2019

Σχετικά με την κυκλοφορία του νέου τεύχους σας δυστυχώς λόγω των πολλαπλών αργιών η διανομή του δεν έγινε κανονικά και στις περισσότερες περιοχές θα πρέπει να το αναζητήστε από αύριο Σάββατο 04-05. Απολογούμαστε για την καθυστέρηση.

 

F-35A δέλεαρ για την ΠΑ;

Πολλά γράφηκαν πρόσφατα για την πιθανότητα αγοράς του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συνεπικουρούσε η κλιμακούμενη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με αιχμή το θέμα των S-400 και της άμεσης διασύνδεσης με την απαγόρευση παράδοσης των JSF στην Τουρκική Αεροπορία εάν η συμφωνία απόκτησης των ρωσικών συστημάτων υλοποιηθεί. Ήλθε όμως και η παρουσία των ιταλικών F-35 στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ της ΠΑ που επανέφερε τα στελθ μαχητικά στην… ελληνική επικαιρότητα και πυροδότησε την φαντασία κάποιων, άλλων καλοπροαίρετων, των περισσότερων όμως γνωστών κέντρων Fake News που δεν έχασαν την ευκαιρία να διαλαλούν πρόγραμμα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Από την άλλη θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπήρξαν και αρκετές επίσημες δηλώσεις στο θέμα που, μεθερμηνευόμενες, καλλιέργησαν το ζήτημα. To άρθρο μας είναι μια προσπάθεια αποσαφήνισης ή αν θέλετε ένα… «fact check» της πραγματικότητας.
 

Φρεγάτες MEKO: Απόφαση πλαισίου εκσυγχρονισμού  

Η Π&Δ ταξίδεψε στο Κεντρικό Αιγαίο με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ σε επιχειρησιακή εκπαίδευση και με την ευκαιρία ανασκοπούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των πλοίων της συγκεκριμένης κλάσης, όπου υπάρχει πλέον απόφαση για το πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί αλλά και οριοθέτηση των απαιτήσεων του ΠΝ με τα 12 συστήματα των πλοίων που πρέπει να εκσυγχρονιστούν ή να προστεθούν και τα 20 που παραμένουν.
 

ΙΝΙΟΧΟΣ 2019

Με αστέρια την παρουσία των ιταλικών JSF, η πολυεθνική άσκηση της ΠΑ, με συνεχή ανοδική πορεία, έδωσε την ευκαιρία ουσιαστικής εκπαίδευσης του προσωπικού, ιπτάμενου και μη, σε πλαίσιο ρυθμών πραγματικών επιχειρήσεων που δοκίμασε την φυσική και ψυχολογική αντοχή του σύγχρονου μαχητή!

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα φετινά δρώμενα στο προσκήνιο και παρασκήνιο.
 

ΟΤΗ ELM-2270 στην Κρήτη, Η άλλη διάσταση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης ραντάρ OTH (Over The Horizon) για την επιτήρηση της θαλάσσιας λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου προσδίδει μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στην ελληνοϊσραηλινή συνεργασία.  Αναλύουμε την τεχνολογία, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς όπως και τις δυνατότητες που ανοίγονται.
 

NATO Allied Maritime Command, Dynamic Manta 2019

H φετινή έκδοση της NATOϊκής άσκησης με πεδίο εξέλιξης την κεντρική Μεσόγειο, σε μια ευρεία περιοχή ανατολικά της Σικελίας και νότια της Καλαβρίας επικεντρωμένη κυρίως σε επιχειρήσεις ASW (Anti-Submarine Warfare) όσο και ASuW (Anti-Surface Warfare) και ελληνική συμμετοχή με την φρεγάτα ΕΛΛΗ (F450) και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) κάλυψε δράση πάνω και κάτω από την επιφάνεια. Η Π&Δ βρέθηκε πάνω στα πλοία αλλά και στον NAS Sigonella παρακολουθώντας τη δραστηριότητα.
 

Γαλλική Αεροπορία Στρατού: Ολοταχώς προς ελικόπτερα νέας γενιάς.

Η ALAT, έπειτα από μια περίοδο αναγκαστικής ανάσχεσης του προγραμματισμού της λόγω των περικοπών στον γαλλικό  προϋπολογισμό Άμυνας νωρίτερα μέσα στη δεκαετία, εξελίσσει πλέον μια δέσμη διαδικασιών αναβάθμισης και ταυτόχρονα διεξάγει πολλαπλές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια ζώνη. Ο  επικεφαλής της στρατηγός Michel Grintchenko μας αναλύει όλα τα προγράμματα σε εξέλιξη αλλά και τους στόχους μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα.
 

 

JASDF, Πρώτη στο άρμα του F-35

Η πρώτη Μοίρα της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας που αξιοποιεί το F-35  είναι πλέον γεγονός από τις αρχές Απριλίου. Οι σχετικές εξελίξεις όμως στην Ιαπωνία είναι καταιγιστικές και με μια σειρά πρόσφατων αποφάσεων όχι μόνο δένεται περισσότερο με το JSF, αλλά ανατρέποντας το σκεπτικό της αγοράς του αμερικανικού στελθ μαχητικού ως «ενδιάμεσης λύσης» στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας λαμβάνει πλέον την πρώτη θέση στο άρμα του, αν και εγκαταλείπει την εγχώρια παραγωγή του.

Goodbye Phabulous Samurai Phantom

Το άστρο του θρυλικού μαχητικού F-4 της McDonnell Douglas αναμένεται να σβήσει σύντομα σε ακόμη μια χώρα που το είχε εντάξει στην αεροπορία της. Η αντίστροφη μέτρηση για την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη διάρκεια ενός airshow στην Αεροπορική Βάση Hyakuri βόρεια του Τόκιο, που σηματοδότησε την τελική φάση της εμβληματικής διαδικασίας μετάπτωσης της 302ης Hikotai (Μοίρας Τακτικών Μαχητικών), μιας εκ των τριών μονάδων πρώτης γραμμής με Phantom που απομένουν στην JASDF, στον διάδοχο τύπο, το F-35.
 

Πολωνική Αεροπορία, Παράδοση 101 χρόνων και νέοι ορίζοντες

Στο δεύτερο μέρος μιας σειράς άρθρων για την Polskie Sily Powietrzne (PSP) η οποία γιόρτασε πέρυσι 100 χρόνια από την ίδρυσή της και ολοκλήρωσε την μεταψυχροπολεμική της εξέλιξης, μετά από την αναφορά στα μαχητικά της, εστιάζουμε στους τομείς των μεταφορών, των ελικοπτέρων και της εκπαίδευσης.
 

Fuerza Aerea Salvadorena, Μπλε και λευκό στην Κεντρική Αμερική

Το Ελ Σαλβαδόρ, η μικρότερη και πλέον πυκνοκατοικημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, προσπαθεί να διατηρήσει μια ικανή Πολεμική Αεροπορία για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και την αντιμετώπιση εσωτερικών αναγκών ασφάλειας. Στο «εξωτικό» θέμα του τεύχους μας αναφερόμαστε στην Fuerza Aerea Salvadorena ή Fuerza Aerea de El Salvador, την ιστορία της στον διαβόητο «Πόλεμο του Ποδοσφαίρου» (ή «Πόλεμο των 100 ωρών») και το σημερινό καθεστώς της με  μια συλλογή παλαιών αεροσκαφών, αρκετά από τα οποία επιβάλλουν λόγω ηλικίας επιχειρησιακούς περιορισμούς και απαιτούν αντικατάσταση.
 

Airbus A380, Ένα άδοξο φινάλε

Η είδηση για τη διακοπή της παραγωγής του μεγάλου ευρωπαϊκού επιβατικού A380 στα μέσα Φεβρουαρίου δεν ήταν ούτε κεραυνός εν αιθρία ούτε «ξαφνικός θάνατος». Για πολλούς ήταν το προδιαγεγραμμένο τέλος ενός προγράμματος που βρισκόταν στην «εντατική», κρατιόταν τεχνητά «ζωντανό» και θα έπρεπε να είχε τερματιστεί εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που θεωρούν ότι δικαιώνονται για όταν υποστήριζαν ότι η Airbus δεν θα έπρεπε να είχε μπει ποτέ στην περιπέτεια του συγκεκριμένου προγράμματος. Για το ποιος δικαιώνεται και κατά πόσο μόνο η ιστορία στο μέλλον ίσως καταδείξει την αλήθεια. Προς το παρόν στον απόηχο των σημαντικών εξελίξεων εξετάζουμε το σημερινό καθεστώς του A380 όσο και την «επόμενη μέρα» πέρα από το 2021 που θα παραδοθεί το τελευταίο αεροπλάνο από τη γραμμή συναρμολόγησης στην Τουλούζη.
 

Stratolaunch Systems, «Roc», Ο νέος Βασιλιάς των Ουρανών

Ο τίτλος του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο άλλαξε κάτοχο στις 13 Απριλίου, όταν ο νέος βασιλιάς των ουρανών, το γιγάντιο Stratolaunch «Roc», βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας και «πλησίασε» λίγο κοντύτερα στο πνεύμα του δημιουργού-οραματιστή του Πολ Άλεν, έξι μήνες μετά τον θάνατο του πολυδισεκατομμυριούχου συνιδρυτή τής Microsoft.
 

SpaceX, Διπλή επιτυχία για τον Falcon Heavy

Η δεύτερη εκτόξευση του βαρέως πυραυλικού φορέα Falcon Heavy της SpaceX στις 11 Απριλίου σημείωσε διπλή επιτυχία: την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του βάζοντας σε τροχιά τον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Arabsat 6A και την ανάκτηση των τριών πρώτων ορόφων-επιταχυντών του, δυο από τους οποίους πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενη αποστολή. Η εταιρεία του Έλον Μασκ αποδεικνύει έτσι πανηγυρικά στην πράξη τη φιλοσοφία που αναπτύσσει εδώ και αρκετά χρόνια για τη συμπίεση του κόστους των διαστημικών τροχιακών εφαρμογών.
 

Διπλωματία-Γεωστρατηγική, ΝΑΤΟ 4.0
Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στην τρίτη ηλικία, εν μέσω μετασοβιετικών γεωπολιτικών προκλήσεων… Οι προκλήσεις από τον κυβερνοπόλεμο και το Διάστημα, τις σύγχρονες τρομοκρατικές -ισλαμικού τύπου- απειλές, την αθρόα λαθρομετανάστευση και το πολυπολικό σύστημα γεωπολιτικής επιρροής με πρωταγωνιστές τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν αποτελούν τις βασικές προκλήσεις για το ΝΑΤΟ στα επόμενα χρόνια, την ίδια στιγμή που οι ισορροπίες αλλάζουν με την Τουρκία να επιλέγει Ρωσία.

12 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270
p270
4 years ago

Αγαπητη πτηση την παρασκευη εχουμε 3 του μηνος

Haris Peios
Haris Peios
4 years ago

Καλή επιτυχία στο νέο τεύχος.
T-35 της Πολεμικής αεροπορίας του Σαλβαδόρ:
https://youtu.be/ArkJ9orgqAg

Μήτσος Μάντζος

Καλημέρα και καλές πωλήσεις στο νέο τεύχος.
Πολύ ωραία η φωτογραφία του εξώφυλλου δεν λέω, αλλά αυτό το F35 (για εμάς που διαβάζουμε Αποκλειστικά ΠΤΉΣΗ και στο ίντερνετ και περιοδικό) μόνο στο φούρνο με πατάτες δεν το έχουμε φάε ακόμα.

AlxPorto
AlxPorto
4 years ago

Τι να κάνει κανείς; Αυτό θα παίζει μπάλα από εδώ και πέρα. Μέχρι πρόσφατα γκρινιάζαμε για εξώφυλλα με F-16 και πλέον θα συνεχίσουμε την ίδια γκρίνια για τα εξώφυλλα με JSF

AlxPorto
AlxPorto
4 years ago

Καλημέρα, στον Πειραιά που έψαξα το πρωί και δεύτερη φορά πριν από λίγο δεν το έχω βρει. Το τεύχος βγήκε σήμερα 2 Μαΐου ή κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 Μαΐου; Διότι Παρασκευή 2/5 δεν γίνεται, τουλάχιστον φέτος .
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε εσάς και τις οικογένειές σας.

p270
p270
4 years ago

Ουτε στην καλλιθεα το βρηκα

Gilan
Gilan
4 years ago

Περίμενα πως και πως το θέμα με το YF-23….! :envy: :envy:
Κρίμα, τον άλλο μήνα φαντάζομαι…! 🙁 🙁 🙁

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Είναι διαθέσιμο ηλεκτρικά;

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago

Λίαν συντόμως!

f1890
f1890
4 years ago

Τουτέστιν;;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -