Σε μια κίνηση αποφασιστικότητας για να διατηρηθεί η γαλλική δύναμη υποβρυχίων στο προβλεπόμενο μέγεθος, το Γαλλικό Ναυτικό έλαβε την απόφαση ριζικής επιδιόρθωσης του μισοκατεστραμμένου πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου “Perle” αποκόπτοντας το πρωραίο τμήμα και αντικαθιστώντας το με το αντίστοιχο του παροπλισμένου υποβρυχίου “Saphir”. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα ναυπηγεία του Χερβούργου από τον όμιλο Naval Group. Στην τελετή έναρξης των εργασιών παρέστη η ίδια η υπουργός Αμύνης της Γαλλίας, κα Florence Parly, και ο αρχηγός του Επιτελείου Νυτικού, ναύαρχος Pierre Vandier.
Η απόφαση για την φιλόδοξη αυτή μετασκευή ελήφθη στις 22 Οκτωβρίου του 2020, μήνες μετά το ατύχημα που κατέστρεψε το υποβρύχιο “Perle”. Το υποβρύχιο, κλάσης ‘Rubis’ είχε δεξαμενιστεί για προγραμματισμένες επισκευές, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά που διήρκεσε 14 ώρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για το διάστημα αυτό αλλοίωσαν το χαλύβδινο κύτος του προσθίου τμήματος του υποβρυχίου και ως αποτέλεσμα κατέστησαν επισφαλή την θέση του πλοίου σε υπηρεσία.
Στη φάση αυτή των εργασιών, το πρόσθιο τμήμα του υποβρυχίου “Perle” αποκόπηκε και το πρωραίο τμήμα ενός άλλου γαλλικού υποβρυχίου, του πρόσφατα παροπλισθέντος “Saphir”, ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στο υπόλοιπο κύτος του “Perle”. Το ανήκον επίσης στην κλάση ‘Rubis’ πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο “Saphir”, το δεύτερο της κλάσης που ναυπηγήθηκε, παροπλίστηκε τον Ιούλιο του 2019. Το “Perle” είναι το έκτο και τελευταίο πλοίο της κλάσης και τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 1993.
Όπως πληροφόρησε ο όμιλος Naval Group, η φάση συγχώνευσης των δύο υποβρυχίων σε ένα θα αποτελέσει μια καινοτόμο και εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία που διαδοχικά περιλαμβάνει:
– Κοπή του ανθεκτικού κύτους των δύο υποβρυχίων
– Ευθυγράμμιση των δύο μισών των υποβρυχίων
– Ήλωση του ανθεκτικού κύτους
– Τοποθέτηση εκατοντάδων καλωδιώσεων και σωληνώσεων
Ιστορικό των επισκευών του Υ/Β “Perle”:
12 Ιουνίου 2020: Εκδηλώνεται πυρκαγιά στο “Perle” κατά τη διάρκεια εργασιών εντός της ναυτικής βάσης της Τουλώνος.
10 Δεκεμβρίου 2020: Το “Perle” μετακινείται από την Τουλώνα μέσα στο ημιβυθιζόμενο πλοίο “Rolldock Storm”.
22 Δεκεμβρίου 2020: Το “Perle” φτάνει στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Χερβούργο.
Φεβρουάριος 2021: Κοπή των “Perle” και “Saphir”.
Μάρτιος 2021: Εργασίες προετοιμασίας για την ένωση των δύο μισών των υποβρυχίων.
Απρίλιος 2021: Τοποθέτηση του οπισθίου τμήματος του “Perle” με το πρόσθιο τμήμα του “Saphir”.
Καλοκαίρι 2021: Έξοδος από τη ναυπηγική κλίνη και έναρξη εργασιών συντήρησης.
Τέλη 2021: Πλεύση στη ναυτική βάση της Τουλώνος και ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης.
2023: Επιστροφή του “Perle” σε επιχειρησιακή δράση.
Οι εικόνες αποτελούν δημιουργία του ιστοτόπου 800tonnes.com
Μακρύτερο και βαρύτερο
Μόλις οι εργασίες ολοκληρωθούν, το “Perle” θα περιλαμβάνει ένα επιπλέον διαμέρισμα και έτσι θα είναι πακρύτερο κατά 1,4 μέτρα. Ο λόγος είναι πως τα δύο μισά κύτη δεν κόπηκαν ακριβώς στο ίδιο σημείο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες συγκόλλησης και η κατανομή του εσωτερικού εξοπλισμού. Συνέπεια αυτού είναι και ότι το εκτόπισμα του υποβρυχίου θα αυξηθεί κατά 68 τόνους. Το επιπλέον τμήμα θα δημιουργήσει δύο ακόμα μικρά διαμερίσματα στο υποβρύχιο προς όφελος του πληρώματος.
Εργασίες κοπής και συγκόλλησης κύτους υποβρυχίων από άλλα υποβρύχια έχουν επιχειρηθεί λίγες φορές στο παρελθόν. Τον Ιανουάριο του 2005, το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο USS San Fransisco (SSN 711) συγκρούστηκε με θαλάσσιο όρος και σημαντικό τμήμα της πλώρης του καταστράφηκε. Μεταξύ 2008-2009 το υποβρύχιο έλαβε την πλώρη του υποβρυχίου USS Honolulu, που επρόκειτο σύντομα να παροπλιστεί. Το κόστος κοπής και συγκόλλησης έφτασε τα 79 εκατομμύρια δολάρια που θεωρήθηκε προτιμότερο από το να παρτοπλιστεί το USS San Fransisco και να ανανεωθεί το πυρηνικό καύσιμο του USS Honolulu, εργασία που υπολογίστηκε σε 170 εκ. δολάρια.
Σχετικά με την πυρκαγιά του “Perle”
Στις 12 Ιουνίου, στις 10:35 am, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πρωραίο τμήμα του πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου “Perle”, κλάσης ‘Rubis’ ενώ βρισκόταν σε κλίνη εντός της ναυτικής βάσης της Τουλώνος στη νότιο Γαλλία. Η φωτιά κατασβέστηκε στις 12:50 πρωινή της επομένης μέρας, μετά από μια μάχη 14 ωρών με τις φλόγες και την κινητοποίηση εκατοντάδων πυροσβεστών και άνω των 150 ναυτών για υποστήριξη.
Η φωτιά στο “Perle” άφησε ένα κενό στις ικανότητες του Γαλλικού Ναυτικού επηρεάζοντας την απόδοση της δύναμης υποβρυχίων του και την ασφάλεια της Γαλλίας. Με μόνο τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια επιχειρησιακά το Γαλλικό Ναυτικό και την επόμενη γενιά επιθετικών υποβρυχίων καθοδόν, με το πρώτο της κλάσης ‘Suffren’ να μην εισέρχεται σε υπηρεσία πριν το 2021, η δύναμη πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας εμφανιζόταν περιορισμένη.
Η κλάση ‘Rubis’ του Γαλλικού Ναυτικού
Το πρώτο υποβρύχιο κλάσης ‘Rubis’ εισήλθε σε υπηρεσία το 1983 και το τελευταίο από τα έξι συνολικά πλοία το 1993. Εϊναι τα μικρότερα σε μέγεθος πυρηνοκίνητα υποβρύχια στον κόσμο με μήκος μόλις 73,6 και εκτόπισμα εν καταδύσει 2.600 τόνους.
Από την αρχή της επιχειρησιακής τους ζωής, τα υποβρύχια αποδείχθηκαν απογοητευτικά θορυβώδη αποτυγχάνοντας να φτάσουν κάποια κριτήρια που είχαν τεθεί εξαρχής, όπως αυτό της μέγιστης ταχύτητας. Ως αποτέλεσμα, το Γαλλικό Ναυτικό και η εθνική του βιομηχανία εκκίνησαν το πρόγραμμα αναβάθμισης “Amethyste” το 1989. Το “AMETHYSTE” σημαίνει Αθόρυβη Ακουστική Μετάδοση Τακτική Υδροδυναμική Βελτίωση (Amélioration tactique, hydrodynamique, silence, transmission, écoute). To πρόγραμμα αναβάθμισης έφερε κάποιες βελτιώσεις μεταξύ των οποίων σημαντικές αλλαγές στη μορφή της πλώρης και του κύτους. Ως το 1995, και τα έξι υποβρύχια της κλάσης είχαν αναβαθμιστεί στο πρόγραμμα “Amethyste”.