Όπως πρώτη είχε γράψει η Π&Δ πριν λίγες βδομάδες, το γαλλικό περιοδικό Mer Et Marine είχε ξεκαθαρίσει πως το Γαλλικό Ναυτικό δεν μπορεί με τίποτα να αποχωριστεί τις ολοκαίνουργιες φρεγάτες του κλάσης FREMM. Με το αεροπλανοφόρο στο ναυπηγείο σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, οι δυνατότητες κρούσης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού βασίζονται στις 16 MdCN (SCALP Naval) των 5 φρεγατών FREMM που υπηρετούν αυτή την στιγμή.
Λογικά λοιπόν, προκειμένου η Γαλλία να καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, βασίζεται στις λιγοστές FREMM, τις πρώτες αξιόλογες φρεγάτες που μπαίνουν σε γαλλική υπηρεσία εδώ και πολύ καιρό. Να θυμίσουμε, οι Γάλλοι ναύαρχοι εκφράστηκαν μέσω τη γαλλίδας υπουργού Αμύνης, όταν αυτή επισκέφτηκε το Ναύσταθμο και το πλοίο που έβαλε τους πυραύλους εναντίον εγκαταστάσεων στη Συρία, όταν η τελευταία είπε πολύ ευγενικά στους Έλληνες “ξεχάστε το”. Άποψη του περιοδικού είναι πως πραγματικά υφίστατο θέμα FREMM για την Ελλάδα, καθώς το ΠΝ δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε “ας προετοιμαστούμε για FREMM”! Τώρα αν αυτό “κάηκε” προ ή μετά των δηλώσεων Κουβέλη δεν το γνωρίζουμε. Ίσως είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως, ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων, ο ΑΝΥΕΘΑ δεν θα εξέθετε ευαυτόν και τον πρωθυπουργό, αν δεν υπήρχε πράγματι θέμα. Ποιο θα μπορούσε να ήταν αυτό το θέμα; Μήπως τελικά η συζήτηση ήταν για LaFayette, όπως με είπε λίγο μετά το Mer Et Marine;
Ας λάβουμε υπόψη στην σκέψη μας μερικά δεδομένα. Καταρχάς, θέλουμε να πιστεύουμε πως πράγματι έχει τεθεί θέμα γαλλικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το ΠΝ επιθυμεί την αγορά φρεγατών Belh@rra, εξοπλισμένες με ραντάρ Sea Fire και πυραύλους Aster 30, που πραγματικά θα φέρουν την αεράμυνα Στόλου στον 21ο αιώνα, και θα ενισχύσουν τον Στόλο για δεκαετίες. Τα πλήρως ψηφιακά πλοία θα έρθουν όμως στις θάλασσές μας περίπου το 2024 (αν φυσικά τα παραγγείλουμε), και συνεπώς είναι λίγο “μακρυά” για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Ανάγκες που εμείς οι ίδιοι αφήσαμε να γίνουν πιεστικές, εγκαταλείποντας το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία που σε λίγο θα είναι 40 ετών.
Φτάσαμε στο σήμερα, όπου το Πολεμικό Ναυτικό επιβιώνει χάρη στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Και πως αλλιώς μπορούν και πλέουν πλοία που κατασκευάστηκαν, μαζί με όλα τους τα υποσυστήματα πριν από 40 χρόνια; Καλώς ή κακώς, τα στελέχη του ΠΝ και ειδικά οι μηχανικοί, κάνουν πραγματικά θαύματα με τις διαθεσιμότητες που επιτυγχάνουν τα πλοία μας.
Με 3 μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Kortenaer σε πλήρη λειτουργία, το ΠΝ είναι προφανές πως χρειάζεται περισσότερα πλοία για να εκτελέσει όλες τις αποστολές του. Αλλιώς θα είχε αποσύρει τις μη εκσυγχρονισμένες μονάδες, οι οποίες σημειωτέον θα έμεναν σε υπηρεσία ακόμη και μετά την είσοδο των FREMM σε υπηρεσία, όπως επίσης γράψαμε πρώτοι.
Επιστρέφουμε όμως στην υπόθεση “FREMM“. Έχουμε λοιπόν την αποδοχή του γεγονότος ότι η Ελλάδα συζητά με την Γαλλία για τις Belh@rra, αλλά κάπου εκεί ακούμε και το νέο! Θα έρθουν άμεσα δυο φρεγάτες FREMM που υπηρετούν αυτή την στιγμή στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, και μάλιστα με leasing. Η συνέχεια είναι γνωστή, το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας αντέδρασε, κι εμείς ξεχάσαμε τις νέες φρεγάτες που μάλιστα θα ερχόντουσαν μέσα στο καλοκαίρι. Κι εκεί πλέον το γαλλικό περιοδικό Mer Et Marine, που μιλάει με υψηλόβαθμα στελέχη μέσα στο Γαλλικό Ναυτικό, “ρίχνει” μια βόμβα. Μήπως οι Έλληνες θα πάρουν τελικά LaFayette;
Τι εστί LaFayette; ένα υπέροχο πλοίο, με εμφάνιση κρουαζιερόπλοιου και οπλισμού πυραυλακάτου. Παρεμπιπτόντως, η εκτίμηση του Πολεμικού μας Ναυτικού στην εν λόγω κλάση φρεγατών, είναι περίπου όσο αυτή προς έναν ψύλλο στον κόρφο… Υπάρχει όμως κάτι που εδώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Η Γαλλία μάλλον θα πουλήσει πλοία στο ΠΝ, και μάλιστα Belh@rra, κι αυτό είναι κάτι που έχει σχεδόν συμφωνηθεί, λόγω της χρηματοδότησης της αγοράς από επιστροφές χρημάτων ελληνικών ομολόγων. Κάτι που δεν φαίνεται πως θέλει να το κάνει η Γερμανία ή η Ιταλία για παράδειγμα.
Από την στιγμή λοιπόν που υπογραφεί ένα τέτοιο συμβόλαιο, όπως συνηθίζεται θα μπορούσε ο πωλητής να δώσει μαζί και κάποιο “δώρο” στον πελάτη. Δεν τα λέμε πλέον Αντισταθμιστικά, γιατί από αυτά μάλλον δεν πήγαμε και πολύ καλά τις παλιές “καλές” εποχές. Αν λοιπόν οι Έλληνες επιμένουν να θέλουν άμεσα φρεγάτες, το Γαλλικό ΠΝ έχει διαθέσιμες LaFayette! Και μάλιστα έχει διαθέσιμες δυο, καθώς από τις 5 που διαθέτει θα εκσυγχρονίσει τις 3! Για τέτοιες “συμπτώσεις” μιλάμε.
Θέλουμε εδώ να πούμε πως ενώ οι LaFayette δεν φημίζονται και πολύ για την ισχύ πυρός τους, αλλά οι “αδελφές” κλάσεις, όπως η Formidable της Σιγκαπούρης, η Kang Ding της Ταϊβάν και η Al Riyadh της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Οι εξαγωγές λοιπόν δεν πήγαν τόσο άσχημα, αν και βέβαια ένα μικρό σκανδαλάκι στην Ταϊβάν αναφέρθηκε (για την διαδικασία επιλογής).
Οι φρεγάτες λοιπόν φέρουν:
8 × Exocet MM40 block II
1 × 100 mm TR αυτόματο πυροβόλο
2 × 20 mm πυροβόλα F2
1 × Crotale CN2 σε ρόλο CIWS
Επίσης φέρουν μόνο ένα ραντάρ DRBV 15C, ενώ οι περιορισμένοι αισθητήρες του ολοκληρώνονται σε ένα ΣΕΠ SEAO/OPSMER. Το πλοίο δεν διαθέτει καν σόναρ, αλλά έχει ικανό σύστημα ECM/ESM. Το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του πλοίου είναι το χαμηλό RCS, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μειωμένο κατά περίπου 60% σε σχέση με ένα πλοίο αντίστοιχου μεγέθους. Επίσης, το σύστημα πρόωσης, βασισμένο σε κινητήρες diesel (CODAD), προσφέρει οικονομία καυσίμου, χαμηλά κόστη συντήρησης αλλά και ταχύτητα που δεν ξεπερνά τους 25 κόμβους. To ενδιαφέρον είναι πως έχει πολύ μικρό ηχητικό ίχνος, προκειμένου να δίνει μικρό στόχο στις εχθρικές τορπίλες. Είναι ένα πλοίο που σχεδιάστηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν πλέον η Γαλλία θα πολεμούσε σε περιφερειακούς πολέμους, κι όχι με το Σοβιετικό Ναυτικό. Τώρα βέβαια το πλοίο έχει λιγότερη ισχύ από την τελευταία ρωσική κορβέτα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Τα πλοία θεωρούνται πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση, και αυτός είναι ο λόγος που το Γαλλικό Ναυτικό θα εφαρμόσει περιορισμένο εκσυγχρονισμό από το 2020. Στον εκσυγχρονισμό αυτόν θα τοποθετηθεί νέο ΣΕΠ, θα αντικατασταθούν οι Crotale από το σύστημα SADRAL, ενώ θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά Sonar τροπίδας. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στα πλαίσια προγραμματισμένης συντήρησης των πλοίων και θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα.
Αν υποθέσουμε τώρα πως τα δυο μη εκσυγχρονισμένα πλοία δωθούν στην χώρα μας, αυτά θα μπορούσαν σχετικά άμεσα να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με αναγκαίες όμως μετατροπές. Καταρχάς θα πρέπει να αντικατασταθεί το παλαιό πυροβόλο των 100 χιλιοστών από κάποιο μεταχειρισμένο Oto Melara των 76 χιλιοστών. Αν τώρα υποθέσουμε πως με την παραλαβή τους θα βγουν εκτός υπηρεσίας μια ή δυο μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, τότε στην θέση του Crotale μπορεί να τοποθετηθεί ένα Phalanx CIWS. Το πλοίο θα συνεχίσει βέβαια να στερείται αξιόπιστης αντιαεροπορικής προστασίας, αλλά ούτως ή άλλως έχει αρκετό χώρο για τοποθέτηση συστήματος κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, όπως το Mk48, Mk41 ή φυσικά Sylver. Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι εξαγωγικοί πελάτες έχουν τοποθετήσει Oto Melara στην θέση του πυροβόλου των 100 χιλιοστών, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει τοποθετήσει Sylver με ASTER 15! Συνεπώς στο μέλλον, η τοποθέτηση ενός 16πλου SYLVER ή Mk48 με ESSM θα μπορούσε να κάνει την φρεγάτα πολλαπλών ρόλων.
Φυσικά μια μικρή αναβάθμιση θα απαιτούσε την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου σύγχρονου ραντάρ όπως τo Thales SMART-S Mk2, σόναρ, και συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων. Ελπίζουμε πως το κόστος θα μπορούσε να “καλυφθεί” με τον ίδιο τρόπο που θα καλύπτονταν και οι Belh@rra. Φυσικά το ΠΝ θα είχε σοβαρές ενστάσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα πλοία είναι σε καλή κατάσταση, αρκετά σύγχρονα, και με μικρές αντικαταστάσεις συστημάτων που θα γινόντουσαν άμεσα σε επίπεδο Ναυστάθμου (Oto Melara, Phalanx, ίσως νέο ραντάρ) θα μπορούσαν να ενισχύσουν άμεσα τον Στόλο. Το πλοίο μπορεί επίσης να δεχτεί χωρίς πρόβλημα ελικόπτερα S-70B.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από αποψίλωση συστημάτων από παλαιές Kortenaer. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ΕΜΖ, που θα προσέθετε και δυνατότητες παροχής αντιαεροπορικών πυραύλων. Σημειώνουμε πως η κλάση Formidable έχει ραντάρ Herakles, όμοιο με των FREMM, ενώ μπορούν να μεταφέρουν και ASTER 30! Αν τα πλοία παραχωρούνταν τελικά δωρέαν, ή έστω κάποιου συμβολικού τιμήματος, μήπως θα άξιζε να το δούμε;
Και γιατί να μην παραχωρηθούν στην ακτοφυλακή ως έχουν απομακρύνοντας τα Crotale; Το μέγεθος της ΑΟΖ επιτάσσει μεγάλα πλοία…
Οι γερμανικές φρεγάτες είναι πολύ καλύτερες απ τις γαλλικές τέλος. Οι φρεμ είναι άχρηστες φρεγάτες με εξοπλισμό κορβετας.. 6κ τόνους χωρίς προστασία από πυραύλους.. Χωρις σοβαρό ραντάρ κ με ελάχιστους αα πυραύλους.. Το να περνεις ένα πλοίο μόνο για τους σκάλπ απ την στιγμή που έχεις 100 στα μιραζ είναι μια βλακεια. Αν συγκρίνεις τις νέες γερμανικές με τις γαλλικές . Ραντάρ εξοπλισμό.. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι καθαρά πολιτική απόφαση η αγορά γαλλικών πλοίων. Αν θέλει το ναυτικό να πάρει τις όλανδικες.
Το άρθρο μιλάει για lafayette, όχι για FREMM. Το αν οι γερμανικές είναι καλύτερες από τις γαλλικές, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Εξαρτάται πως τις συγκρίνει κανείς.
Αίφνης ανέκυψε θέμα “ταχέων φρεγατών” LCS Freedom όπως της Σαουδικής Αραβίας για το Ναυτικό…
http://www.defence-point.gr/news/efnis-anekypse-thema-tacheon-fregaton-lcs-freedom-san-tis-s-aravias-gia-to-naftiko
Ποιες ακριβώς γερμανικές αναφέρεις; Μήπως τις F-125 που ΔΕΝ έγιναν αποδεκτές από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό; Που δεν έχουν AA πυραυλικό σύστημα πέραν των ram; Μήπως, βγάζουν άλλα τεχνολογικά θαύματα οι γερμανοί, όπως οι προβληματικές K-130; Αν αναφέρεσαι στις F-124, μπορώ κάλλιστα να σου αναφέρω τις 2 Horizon… Αν είναι να συγκρίνουμε πλοία AAW, να το κάνουμε και σωστά… Επίσης, δεν εμποδίζει κανέναν η Γαλλία, να φορτώσει ότι γουστάρει τις όποιες φρεγάτες προμηθευτεί. Αν ο αγοραστής είναι μπατίρης(όπως και το γαλλικό ναυτικό…), τότε βάζει τα ελάχιστα. Όταν έχει φράγκα, εκμεταλλεύεται και τους 6000 τόνους. Χώροι υπάρχουν(Fremm HN).
1…κ τα υ. Β214 δεν τα παραλαμβαναμε αλλά τελικά είναι τα καλύτερα συμβατικά υβ στον κόσμο κ περνούν 6 κ οι Τούρκοι.
2…μπορεις να συγκρίνεις ραντάρ.. Κ θα καταλάβεις πολλά.. Το ραντάρ των φρεμ είναι 10 χρόνια πίσω..
3…μετρα κελιά αα πυραύλων κ επίσης θα καταλάβεις πολλά.. Με το ζόρι φτάνουν τους μίσους αα πυραύλους οι φρεμ.
4..λες ότι οι γερμανικές έχουν μόνο 2 ram..αλλα δεν λες ότι οι φρεμ δεν έχουν τίποτα κ επίσης ξεχνάς ότι τα ramειναι ότι καλύτερο απ σύστημα.. Οι Γάλλοι θέλουν να βάλουν τους μικα.. Εδώ γελαμε
Τα 214, τα οποία διόρθωσαν οι γερμανοί στη καμπούρα μας επάνω και τώρα τα μοσχοπουλούν από εδώ και από εκεί(Τουρκία), ως ώριμο σύστημα…
2/3/4. Μπορείς να διαβάσεις τι γράφω; Συγκρίνεις τι ακριβώς; Fremm με F-124; Η μία είναι GP/ASW και ολίγον… land attack και η άλλη AAW. Σύγκρινε με Horizon και τα ξαναλέμε(32vs48). Αν συγκρίνεις με F-125, εξήγησε μου, σε τι εξυπηρετεί το καλύτερο ραντάρ σε σχέση με τις fremm… Αφού δεν έχει ΑΑ πυραύλους εκτός CIWS! Δηλαδή, βγάζεις χειρότερες τις fremm που έχουν μια στοιχειώδη ΑΑ προστασία ώστε να μη κάνουν σκοποβολή επάνω τους ακόμη και με βόμβες!, με σκάφη που δεν έχουν τπτ για να απειλήσουν αεροσκάφη-φορείς όπλων… Ακόμη και έτσι, τι είναι δυσκολότερο; Να βάλουν οι γάλλοι CIWS(σε τι είναι χειρότερο το mica, ειδικά το NG, σε σχέση με το ram block 2;) ή οι γερμανοί πυραύλους ΑΑ πέραν των 15 km; Ακόμη, κάνεις το λάθος και συγκρίνεις επιχειρησιακό σκάφος από το 2012, με ένα σκάφος που έχει απορριφθεί και δεν ξέρουμε αν και πότε θα ενταχθεί σε υπηρεσία… Ξεχνάς παράλληλα το γεγονός, πως η επιλογή των γάλλων για herakles(και την ενισχυμένη εκδοχή του που θα είναι διαθέσιμη πιθανότατα ταυτόχρονα με την ένταξη των F-125…), έγινε για λόγους κόστους. Υπάρχουν οι ιταλικές υλοποιήσεις, όπως και τα ραντάρ των Horizon…
Ο MICA-IR/RF VL είναι ανωτέρων δυνατοτήτων από όλα τα Block 0,1,2 RAM, όχι μόνο διπλάσιας εμβέλειας αλλά και κινηματικών επιδόσεων.
Ο δε, MICA-ER NG με τους ίδιους αισθητήρες, είναι συγκριτικά ανώτερος του ASTER-15,, φέροντας κινητήρα διπλού παλμού & διπλή κρυογενικής ψύξεως κεφαλή (3-5. 8-12μm), εμβέλειας πρπ 40χλμ, μισού βάρους ελαφρύτερος, φθηνότερος & χωρά 4/κελί.
Οι γερμανικές φρεγάτες έχουν τον κάθετο εκτοξεύτηκε mk41 ο οποίος στις deze ven χωράει πάνω από 48 αα πυραύλους
Βρε Νίκο αγόρι μου, θα μας τρελάνεις; Για γερμανικές δεν λες; Οι μόνες που έχουν MK-41 είναι οι F-124 και έχουν 32 θέσεις για SM-2/3/6. Καθότι καθαρά πλοία AAW(οι fremm είναι ASW/GP/ASuW), θα πρέπει να συγκρίνονται με άλλα πλοία AAW(Horizon). Αυτά, έχουν 48 κελιά για αντίστοιχους πυραύλους. Αν ντε και ναι, θέλεις να συγκρίνεις fremm με κάποια γερμανική, αυτή είναι η F-125 που ΔΕΝ έχει vls, έχει απορριφθεί προς ώρας και θα είναι νεότερη τουλάχιστον κατά 9 χρόνια(ακόμη δηλ. και αν η παράδοση τους γίνει αποδεκτή το ’19, με 2 χρόνια μέχρι να γίνουν επιχειρησιακές, πάμε στο 2021, όταν οι fremm είναι επιχειρησιακές από το 2012!!!).
βρε κακό και μπελάς με αυτούς τους Γερμανούς…..
και εξηγώ, γεωπολιτικά τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι διαμετρικά αντίθετα με της Γερμανίας για να ξαναπάρουμε γερμανικά οπλικά συστήματα ακόμη και ΜΤΧ….ο νοών ……
Που να δεις τα συμφεροντα ΗΠΑ-Τουρκιας … μαντεψε ποιος θα παρει f-35 ομως …. αυτα αλλαζουν το θεμα ειναι να παρουμε καλα πλοια για το ΠΝ μας
Είναι δεδομένο ότι θα πάρουν τα Φ-35 τους. Εμείς “κοιμόμασταν” όταν η LM έψαχνε συνεργάτες για το πρόγραμμα JSF, ας μην κατηγορούμε τους Αμερικανούς λοιπόν, έκαναν και κάνουν το αυτονόητο για τα συμφέροντά τους.
Τώρα για τα πλοία του ΠΝ, θα πάρουμε και δεν θα είναι γερμανικά, που ούτως ή άλλως δεν είναι τα καλύτερα πλοία για το ΠΝ. Είναι άλλο θέμα ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ που αντιλαμβανόσαστε όλοι ότι πρέπει να γίνει….
Αν μας παραχωρησουν τις 2-3 τελευταιες Bremen σε καλη/συμβολικη τιμη δεν θα μας χαλαγε ομως, ειδικα μετα απο καποιον εκσυγχρονισμο. Σε σχεση με lafayetee λιγοτερα χρηματα θα χρειαστουν να ερθουν στα μετρα μας. Και εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ εννοειται.
Αν όντως ισχύει σαν πιθανότητα η παραχώρηση τότε πρέπει να γίνει αποδοχή των πλοίων όχι φυσικά σαν φρεγάτες ή με αυτό τον ρόλο αλλά σαν συμπλήρωμα των οσπρευ και σαν μεγάλο περιπολικό.
Συμφωνώ με το άρθρο για αλλαγή πυροβόλου και προσθήκη ram αν αυτό είναι συμβατό και δυνατόν.
Για να υπάρχει κάποιο όφελος θα πρέπει τα πλοία να εκσυχρονιστούν με αισθητήρες (σόναρ ραντάρ έρευνας καταυγασης) και να εξοπλιστούν (πυροβόλο, CIWS, A/A). Ακόμη και έτσι θα φτάσουν να έχουν ικανότητες συγκρίσιμες με τις φρεγάτες που είδη έχει το ΠΝ, προ του πιθανού εκσυγχρονισμού τους.
Επίσης πόσο θα διαρκέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Αξίζουν όλα αυτά για το stealth (…) σκαρί;
Δεν νομίζω.
Ναι αξίζει, ειδικά με aster 15/30 και ένα καλό ραντάρ (formidable)είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στις belharra..
Συγκρίσιμες με ποιες; τις S; Εκσυγχρονισμενες ή μη, είναι πολύ χειρότερες από μια αναβαθμισμενη Lafayette. Πύραυλοι ενεργού καθοδήγησης, υποστήριξη πολλαπλών εμπλοκών, σύγχρονο σόναρ έναντι διακοσμητικού των S, σύγχρονο cms, οικονομικές σε χρήση, συντήρηση και επάνδρωση και τέλος με προοπτική να γίνουν γέφυρα σε ενδεχόμενη μετάβαση του ΠΝ σε γαλλικά συστήματα όπως οι FTI. Υπό προϋποθέσεις και με μεγαλύτερες αναχορηγιες όπλων… Που ακριβώς υπερτερούν οι S; Στους 30 κόμβους όταν δουλεύουν ;
Αν οντως δωθουν δωρεαν η κοψοχρονια σαν αντισταθμιστικα, ειναι αρκετα αξιολογη περιπτωση.
Ειναι στελθ, ειναι πολυ χαμηλες σε κοστος λειτουργιας, ειναι σχετικα καινουργιες, ειναι καλο σκαρι (125 μετρα)
πιο μεγαλες και αξιοπλοες απο τις δικες μας μεκο 200.
Ειναι ενα πολυ καλο πλοιο απλα “γυμνο” απο οπλισμο.
Μπορειτε να κανετε μια εκτιμηση ποσο θα κοστιζε η τοποθετηση 16 συλβερ 43 και 16 συλβερ 50 σαν
της σιγκαπουρης μαζι με ρανταρ αντιστοιχο των φρεμμ? ο χωρος υπαρχει για εγκατασταση κελιων, και βλεπω οτι ειναι και 10 μετρα μακρυτερες
300 εκατομμυρια και οι 2 μαζι χωρις τους πυραυλους? 16 αστηρ 15 μαζι με 16 αστηρ 30 η καθε μια
ειναι σαν να παιρνουμε τελικα τις φρεμμ, απλα δεν θα εχουμε τη δυνατοτητα να ριχνουν τους σκαλπ
Μιας και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες απόψεις, θα ήταν όντως χρήσιμο να μας ενημερώσει κάποιος πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο.
Καλα τα κελια και οι πυραυλοι . Απο ρανταρ ? Επισης επειδη εμεις θα τρυπαμε το πλοιο να βαλουμε κελια ισα με των FREMM, δε σημαινει οτι ειναι σα να ειχαμε FREMM . 4 ροδες η mercedes 4 ροδες και τα daewoo.Το πιο αξιοπλοες απο τις MEKO πως προκυπτει λογω παραπανω μηκους ? Ειναι τοσο αξιοπλοες και μετα απο χτυπημα , πραγμα πολυ πιθανο στον χωρο του Αιγαιου , και ανθεκτικες στην φωτια μετα απο χτυπημα οπως βλεπουμε σε διαφορες ασκησεις που προσπαθουν να βυθισουν κατι ατσαλινα σκαρια με πυραυλους και πυροβολα και δεν μπορουν και μετα τα βαρανε με τορπιλες ?
Η ειναι κατασκευασμενες με πολιτικο-στρατιωτικα στανταρ για ελαχιστοποιηση κοστους/βαρους απο ελαφρα κραματα και πλαστικο-γυαλι-kevlar , με ιδιαιτερη αγαπη στη φωτια ?
Ότι σαβούρα έχει μαζέψει ο καθένας θέλει να το πασάρει στο Ελλάντα…από FREMM ξεκινήσαμε σε τράτα βλέπω να καταλήγουμε…
Κ οι φρεμ σαβούρα είναι.. Ελάχιστοι αα πύραυλοι χάλια ραντάρ κ χωρίς αντιπυραυλικη προστασία.. Κ μιλάμε για πλοίο 6.000 τόνων..
Είναι μια πολύ καλή επιλογή και σίγουρα ανώτερη από τις Fremm, επειδή έχει ένα ωραιότατο CIWS (έστω και Crotale).
Ελπίζω να μην το βγάλουν κι αυτό το βαπόρι σκάρτο κάτι σοβαροί ιστότοποι που αναθεμάτιζαν τις Fremm για την έλλειψη CIWS. Που έβγαλαν τις Fremm χειρότερες από τις S !!!
Γενικά το πλοίο είναι πάρτο και χώνε σίδερο. Αν πάλι οι ναύαρχοι θέλουν τις S, χάρισμά τους!
Πως τα πετάτε έτσι ρε παιδιά… ντάξ δηλαδή τι άλλο θα διαβάσουμε. Αν τρολάρεις πάντως πετυχημένο ψάρωσα.
“Τώρα αν αυτό «κάηκε» προ ή μετά των δηλώσεων Κουβέλη δεν το γνωρίζουμε. Ίσως είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως, ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων, ο ΑΝΥΕΘΑ δεν θα εξέθετε ευαυτόν και τον πρωθυπουργό, αν δεν υπήρχε πράγματι θέμα.” Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι ο Κουβέλης “έκαψε” το όλο ζήτημα ξεκάθαρα για να καταθέσει ιδεοληπτικά διαπιστευτήρια στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσει και τους πιο δύσπιστους για την “κομματική του αφοσίωση”; Σιγά που εκτέθηκε ο Πρωθυπουργός από την ενέργεια του Κουβέλη. Μην σας πω ότι και χάρη του έκανε. Άλλωστε αν δει κανείς τους χρόνους τοποθέτησής του, αποκάλυψης του θέματος και του πόσο πολύ αυτό είχε προχωρήσει για να συζητιέται στο ΥΠΕΘΑ, καταλαβαίνει κανείς ότι απλά έψαχνε ένα “πολιτικό πυροτέχνημα” για να δείξει ότι κάτι κάνει εκεί και δεν τοποθετήθηκε χαριστικά από ένα “αριστερό” κόμμα. Δεν ξεκίνησε το θέμα μια μέρα από ένα απλό τηλεφώνημα ή συνάντηση Τσίπρα και Μακρόν του στυλ “Έλα ρε Μανώλη, σου περισσεύει τίποτα για το ΠΝ μας;” Προφανώς ήταν κάτι που προετοιμαζόταν καιρό και το ήξερε και ο Βίτσας. Αυτός δηλαδή γιατί δεν το “ξέρασε” και το έκανε ο κυρ Φώτης, ο πολιτικά έμπειρος, όπως όλοι τον αποκαλούν; Περισσότερο για κομματικά ευέλικτος μου κάνει και αυτό είναι διαφορετικό από την πολιτική εμπειρία.
“Αν υποθέσουμε τώρα πως τα δυο μη εκσυγχρονισμένα πλοία δωθούν στην χώρα μας, αυτά θα μπορούσαν σχετικά άμεσα να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με αναγκαίες όμως μετατροπές.” διαβάζοντας τις μετατροπές νομίζω ότι περισσότερο “βαβούρα” μου φαίνονται, παρά λύση ουσίας. Αν είναι να κερδίσουμε κάτι από τα κέρδη, ας πάμε σε κάτι νέο, για να δούμε πως θα εξελιχθεί οικονομικά και η αναβάθμιση των F-16 και γενικότερα τι κονδύλια θα υπάρχουν για το ΥΠΕΘΑ από την πορεία της οικονομίας. Αν έχουμε τίποτα ελάχιστα κονδύλια, ας πάνε σε συντήρηση και μικροαναβαθμίσεις υφιστάμενων μέσων. Μην προσπαθούμε να κάνουμε πατέντες σε οπλικά συστήματα που δεν τα κατέχουμε ιδιοκτησιακά και εμπειρικά (βλ. La Fayette).
Καλυτερα να ναυπηγησουμε αλλες δυο Super Vita. Πιο φτηνα θα μας ερθει. Οι Lafayette φτιαχτηκαν ως πλοια επιτηρησης οπως ειναι σε εμας οι κανονιοφοροι σε ηπια περιβαλλοντα. Βλεπεις τι κουβαλουν οι Super Vita, βαζεις διπλα τις Lafayette και σε πιανει καταθλιψη πιθανη αγορα των τελευταιων. Super Vita: 1 + 2 πυργισκοι πυροβολου, 8 exocet, 1 RAM με 21 πυραυλους, 500 τονοι εκτομισμα μολις, 35 κομβοι ταχυτητα. Lafayette: 1 πυργισκος, 8 exocet, 1 Crotale με 8 πυραυλους, οχι Sonar, οχι ποντιζομενο σοναρ, οχι τορπιλες, οχι Aster, οχι, οχι, οχι… και 25 κομβοι μολις μεγιστη ταχυτητα.
Ποσο πιο χαμηλα θα πεσουμε? Ας μας δωσουν τις Cassard τουλαχιστον…
Ας πάρουμε πρώτα καμιά σύγχρονη τορπίλη και τα υπόλοιπα χρήματα στις ΜΕΚΟ. Καλή λύση και αυτή που λες, αλλά ήδη οι super vita σαν τεχνολογία και σκαρί έχει τα χρόνια της.
Ωχ Παναΐα μου! Δε θέλω να ακούω για άλλα «πιθανά δώρα»…
Ακόμη και με aster 15 των οποίων η ακτίνα είναι μόλις 30 χλμ δεν φαίνονται κάτι σπουδαίο σε επίπεδο αντί αεροπορικής προστασίας και κάλυψης. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε κάτι αμερικανικό μεταχειρισμένο;
Αυτά, από έναν μη ειδικό.
Οχι γιατι δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο αμερικανικο μεταχειρισμενο αυτη τη στιγμη.
Δεν καταλαβαίνω το νόημα του διλλήματος, που μοιάζει να είναι, να πάρουμε 2 Lafayette που κοστίζουν σε αγορά και συντήρηση όσο 3 κορβέτες και έχουν δύναμη πυρός στο 1/3 μιας κορβέτας?
Και η απάντηση είναι όχι φυσικά, καλύτερα με τα ίδια λεφτά να πάρουμε 3 Saar.
Και όσο για το στέλθ, ΟΚ 60% μικρότερο, άρα το ραντάρ του αντιπαλου θα την βλέπει σαν μια κορβέτα, αλλά όσο βλέπει μια κορβέτα τόσο θα βλέπει αυτό (δεν δίνει κανα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, όσο δίνει η χαοτική διαφορά RCS F-35 vs F-16.)
Εφόσον αλλάξει το πυροβόλο με Oto Melara, αντικατασταθεί το Crotale με Phalanx και τοποθετηθεί νέο ραντάρ και σόναρ, το συζητάμε. Αργότερα, εύκολα μπορεί να εγκατασταθεί και σύστημα κάθετης εκτόξευσης Sylver 43/50 για βλήματα Aster 15/30 (στον προβλεπόμενο χώρο, πίσω από το κύριο πυροβόλο. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν κονδύλια για τις τροποποιήσεις. Πάντως σαν πλοία είναι καλά, με μεγάλο περιθώριο επιχειρησιακής ζωής και χαμηλό λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με τις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου S.
Καταλαβαίνω αυτό που λες, και ναι αν τα βάλει όλα αυτά θα είναι καλούτσικο αλλά αν σκεφτεί κάποιος ότι ένα πολεμικό πλοίο είναι στην ουσία το ραντάρ, ο οπλισμός, το λογισμικο και το σκαρί, αυτό δεν έχει τίποτα, οπότε λέμε να μπει ραντάρ, να μπουν Sylver να μπει πολυβόλο (και κανονικά θα ήθελε λογισμικό και να μην είναι αργό σαν την χελώνα).
Αν είναι να τα βάλουμε όλα αυτά, τότε να πάρουμε ένα Superfast ferry και να τα φορέσουμε πάνω.
Είναι σαν να ρωτάει κάποιος καλά είναι τα F-4? (σήμερα). Και να απαντάμε, φυσικά, αν βάλουμε AESA, have glass, το κάνουμε stealth και φορέσει πύραυλους meteor. Αυτά όμως δεν δείχνουν ότι είναι καλό, αλλά ότι του λείπουν όλα όσα είναι σημαντικά σε ένα σημερινό σύστημα.
Τα F-4 είναι σχεδίαση της δεκαετίας του ’50. Εδώ μιλάμε για σύγχρονες σχεδιάσεις με stealth χαρακτηριστικά, χαμηλό κόστος συντήρησης και μία εικοσαετία τουλάχιστον ακόμη υπηρεσιακή ζωή. Ο οπλισμός τους βέβαια είναι επιπέδου ΤΠΚ. Aκόμη και χωρίς Sylver, αλλά με την τοποθέτηση RAM στη θέση του Crotale, θα έχει επαρκή αντιαεροπορική-αντιπυραυλική άμυνα (σημείου/point defence). Πάντως, η εγκατάσταση σόναρ και τορπιλοσωλήνων κρίνεται απαραίτητη, εκτός και αν αποφασισθεί να αναλαμβάνουν μόνο περιπολίες. Έτσι όμως θα μειωθεί πολύ η επιχειρησιακή τους αξία. Σε κάθε περίπτωση, με τα δύο αυτά πλοία (με τις μετατροπές), αντικαθιστάς άμεσα (σε 1-2 χρόνια) τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer (τύπος S).
Εκ 2ης όψεος αξίζει αλλά …. θα έχουμε 4 διαφορετικά είδη φρεγατών. Μπελαράδες, μέκο, ς και λαφαγιέτες. Αν ήταν να τους κανουμε επιπλέον ομορφιές μήπως να τις κάναμε για τις μεκο?
Επίσης δεν δίνουν προοπτική. Να πεις τουλάχιστον πως οι 3 “γαλλικές” εκσυγχρονίζονταν αρκετά (αστέρ 15) καλύτερα και να κάναμε κάτι ίδιο οπότε να ελπίζαμε αργότερα να τις παραλάβουμε κι αυτές.
Και πόσο κάνει όλο τούτο? Να μάθουμε … έχει σημασία.
Μέχρι τότε θα έλεγα νο μερσί. Τα φράγκα να πάνε σε ρημαδοτορπίλες, εκσυγχρονισμό όλων των φάλανξ και σχετικά σοβαρό εκσυγχρονισμό των μέκο.
Ας κανουμε τα παντα να αρχισει καλυτερα ναυπηγηση 2 Belharra και δυο Fremm-HN μεσα στο 2018 ή το 19 το αργοτερο. Υπαρχουν λεφτα για εκσυγχρονισμο Kortenaer? Αξιζει τον κοπο?
Το ΠΝ χρειαζεται Fremm ιταλικου επιπεδου, και μαλλον οι LaFayette oσα λεφτα και να πεσουν πανω τους δεν μπορουν να γινουν κατι τετοιο, θα πιασουν μηπως περισσοτερο τοπο τα χρηματα αυτα καπου αλλου?
4+2 Belhara θα παρουμε, σαν αντισταθμιστικα θα μας δωσουν κατι, ας παρουμε 2 freem οπως ειναι να τις κανουμε freda και ας ναυπηγησουν οι Τουρκοι αλλα 10 αεροπλανοφορα να γεμισουν τους βυθους του αιγαιου
Καλύτερη λύση από μεταχειρισμένα Mirage 2000-5… Scalp, Mica ir, exoset, marte-er και MICA IR NG στο μέλλον θα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους Μογγόλους…
χαχαχαχ!!! πολύ σίγουρο σε βρίσκω….
είναι τόσο άχρηστες οι La Fayette και θέλουν τόσα πολλά σε μετατροπές που δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς, ακόμα και τζάμπα να μας τις δώσουν. Ας δώσουν καλύτερα 3-4 επάκτια συστήματα με exocet block 3 να τελειώνουμε και ας περιμένουμε τις Belh@rra.
Ποιες belhara? Αυτες με 800εκ το κομματι? Οποιοδηποτε πλοιο με 700-800εκ το ενα θα ειναι η ταφοπλακα των εξοπλιστικων μας και για τους 3 κλαδους. Αυτα με τα ομολογα κλπ μου κανουν μπαρουφες, ακομα και εαν ισχυουν ας πανε στην αναβαθμιση, ομογενοποιησητων mirage
Βρε παιδία δεν έιπε κανέις ότι έιναι οι καλύτερες φρεγάτες. Θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες αν περάσουν πρόγραμμα αναβάθμισης και σε περίπτωση που αγοραςτούν Γαλλικές φρεγάτες ώςτε το CMS τους να είναι σε ευρεία χρήση στον στόλο. Είναι φανερό πως το ΠΝ θέλει περισσότερες φρεγάτες κι οι Belharra θα είναι 2+2… Άρα χώρος για αυτές υπάρχει πολύς!
Το σκάφος έχει σχεδιαστεί με μειωμένο ίχνος όχι μόνο στα ραντάρ αλλά σε όλες τις εκπομπές του ηχητικές θερμικές κλπ και πιστεύω πως αν λάβει α/α βλήματα & CIWS τότε θα είναι ιδανικό για περιπολίες στο Ν/Α Αιγαίο.
Αν και η πρόβλεψη για 16 Aster-15 (όχι -30) ήταν γνωστη εξαρχής, τα Γαλλικα είναι μικρότερα από τις εξαγωγικές εκδόσεις του κι έτσι θεωρώ δύσκολη την τοποθέτηση του Herkules οπότε θα υπάρχει θέμα. Τα Crotale έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να τα ξεχάσουμε καθώς η υποστήριξη τους σύντομα απ´ο ότι καταλαβαίνω θα σταματήσει. Για εκτοξευτές ΜΚ48 και Αμερικανικούς πυραύλους νομίζω τους ξεχνάμε λόγω Γαλλικού CMS, δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεται στο άρθρο.
Το Γαλλικό CMS, είναι ένα αναβαθμισμένο Thompson CSF’s Tavitac, το οποίο στηρίζεται σε επεξεργαστές Motorola… Αντίστοιχο σύστημα (μετατροπή του Γαλλικού) με αυτό έχει ολοκληρωθεί στις Κινεζικές φρεγάτες 054A…
Η αναβάθμιση της κάθε La Fayette, στην υποθετική περίπτωση, ως αγορά συστημάτων και μόνο, θα κόστιζε πρπ από €100-€120Εκ για 2-4 ΜΚ41-VLS, Sonar, 3D Miltifunction radar, EO/IR Sensors & Link-16, αν συνυπολογίσουμε ότι το κάθε 8 module MK-41VLS κοστίζει πρπ $15-18Εκ, ένα αντίστοιχο 3D Multifunction radar της SAAB, το PESA Giraffe AMB κοστίζει $20Εκ (PESA για να διατηρηθεί η stealth διαμόρφωση) και το οποίο έχει ολοκληρωθεί στα US Independence LCS με τη κωδικοποίηση AN/SPS-77V(2), άρα μπορεί να διευθετηθεί η αγορά μέσω FMS…
Η αγορά ESSM ή ASTER-15 είναι επιπλέον κόστος και εξαρτάται από τον αριθμό/κελί, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο βάρος μπορεί να επιτρέπει η δομική αντοχή του σκάφους μπροστά από τη γέφυρα.
Πιθανώς αν η αντοχή του Υ/Π ήταν αρκετή να μπορούσε να ολοκληρωθεί και Sylver A-43 VLS με MICA-IR VL, έτσι ώστε η stealth διαμόρφωση του σκάφους, το PESA ρανταρ & ο IR-MICA να αποτελούν μια έκπληξη για εχθρικούς στόχους…
Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί το κόστος πρόσθετων αναγκαίων λόγω της αναβάθμισης & εκσυγχρονισμού ηλεκτρολογικών-ηλεκτρονικών & μηχανολογικών-μηχανουργικών εργασιών, εργατικό κόστος.
Όλα τα ανωτέρω θα ανέβαζαν το κόστος σε €200Εκ αλλά θα ήταν μια όντως πολλαπλών αποστολών φρεγάτα.
Ίσως το ΠΝ με την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τα Υ/Π U-214, να μπορεί να ενσωματώσει όλα αυτά τα πρωτεύοντα & δευτερεύοντα συστήματα.
Χωρίς αυτά, δεν πρέπει καν να συζητάμε για αντικατάσταση των “S” από τις La Fayette
“S” μέχρι να λιώσουν…
Γενικά συμφωνώ αν και όπως αναφέρω για ΜΚ4… VLS δεν το θεωρώ ρεαλιστικό – παραθέτω κι άλλο σχόλιο μου παρακάτω.
Τί θέλεις να πεις με το “PESA για να διατηρηθεί η stealth διαμόρφωση”; Ένα ραντάρ όταν εκπέμεπι δίνει και το ανάλογο ίχνος στους εκθρούς, είτε PEAS είτε AESA είτε “υβριδικό” σαν το Herakles.
“…Ένα ραντάρ όταν εκπέμεπι δίνει και το ανάλογο ίχνος στους εκθρούς,”
Αγαπητέ το PESA είναι μόνο δέκτης και δεν εκπέμπει.
Μεταξύ άλλων η διαφορά PESA / AESA είναι ότι το μεν 1ο είναι PASSIVE με δέκτη μόνο (receiver) ενώ το AESA είναι ACTIVE με (trasmitter & receiver)
Δεν νομιζω ότι είναι έτσι. Και τα 2 εκπέμπουν για να λάβουν επιστροφή σήματος από τον στόχο, δεν γίνεται αλλιώς εξ όσων γνωρίζω. Άσχετα αν τα PESA έχουν 1 πομπό ενώ τα AESA πολλούς (εκατοντάδες – χιλιάδες).
Ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης, δεν σημαίνει ότι δεν εκπέμπει απλά το κάνει χωρίς να χρειάζεται να μετακινεί την κεραία του προς τον στόχο με μηχανικό τρόπο. Το ραντάρ του Patriot AN/MPQ-65, το AN/SPY-1 του συστήματος Aegis, το Zaslon του Mikoyan MiG-31, το AN/APQ-164 στα B-1B, το RBE2 του Rafale είναι PESA. Όπως και το EMPAR που βρίσκεται στις κλάσεις Horizon του Γαλλικού και Ιταλικού ναυτικού.
Εξέλιξη του PESA είναι το AESA, π,χ SAMPSON στις Type 45 το AN/SPY-6 που θα αντικαταστήσει το AN/SPY-, AN/APG-77, στα F-22 Raptor και AN/APG-83 SABR, που θα μπει στα δικά μας F-16V Viper
Γαλλικό CMS που θα τοποθετήσουν οι Γάλλοι στις 3 δικές τους στην αναβάθμιση θα είναι το ίδιο με του αεροπλανοφόρου τους. Τί να πω, ειδικός στα ηλεκτρονικά δεν έιμαι, αλλά πόσο χάλια να είναι;
Η αλλαγή του υπάρχοντος CMS πιθανώς να απαιτεί νέο κεντρικό υπολογιστή, κονσόλες & οθόνες, κόμβους & links δικτύωσης, αναβαθμισμένα συστήματα εξαερισμού κλπ τα οποία σίγουρα όχι μόνο θα αύξαναν το κόστος αρκετά, αλλά θα απαιτείτο άμεση Γαλλική συμμετοχή, η οποία ως γνωρίζουμε δεν είναι δωρεάν.
Επικεντρώθηκα στα οπλικά συστήματα-ρανταρ, στα οποία όντως υστερεί
ΟΚ κατάλαβα. Μιλούσες για το υφιστάμενο CMS τους.
Η LaFayatte θα γινοταν εξαιρετικα νοσοκομειακά πλοια αν τις βάφαμε άσπρες και βάζαμε κανα κοκκινο σταυρό. Για πόλεμο ομως… δεν ξέρω… ακομα και το M113 οταν πεφτει στο νερο, αναλογικά για το μεγεθος του εχει μεγαλυτερη ισχυ πυρος απο το πλεουμενο κρουασαν.
χαχαχαχαχααχ!!!!!!!!!!!!! είσαι φοβερός!!!!!!!!!!!!!!!
Πραγματικά το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει εδώ και καιρό!!! Άπαιχτος…
Ο ρόλος των πολεμικών πλοίων πρέπει να είναι, είτε να καταδιώξει εχθρικά πλοία είτε να υπερασπιστεί άλλα πλοία υψηλής αξίας του στόλου (μεταγωγικά, εφοδιαστικά, μικρότερα σκάφη κλπ) εν καιρώ εχθροπραξιών.
Σε ένα σενάριο πολέμου η La Fayette όπως είναι και αντικαθιστώντας μια Kortanear, θα αποτελεί προστιθέμενη αξία ή βάρος?
Σε μια διάταξη μάχης εις βάθος, που βλέπετε να τοποθείται η La Fayette?
Προφανώς στο κέντρο…αφού μπορεί να διεξαγάγει μόνο ASuW
Απαιτεί 140 άτομα προσωπικό, ενώ μια τουρκική OHP διατηρεί 220 αλλά με ESSM, SM-1, Torpedoes, Smart-S.΄
Το θέμα δεν είναι τα οπλικά συστήματα, γιατί αυτά όπως αναφέρετε υπάρχει πρόβλεψη να ολοκληρωθούν μελλοντικά.
Το ζήτημα είναι έχει χώρους ενδιαίτησης & ξενοδοχειακές υποδομές για άλλα 60-80 άτομα η La Fayette σε περίπτωση που το ΠΝ (-εδώ γελάμε δυνατά-) αποφάσιζε, μάλλον ζητούσε, μια αναβάθμιση?
Και η αναβάθμιση που χρειάζεται δεν είναι ΕΜΖ, όπως αυτές που πραγματοποιεί έως τώρα το ΠΝ, αλλά ουσιαστική.
Όντως έχει ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συστημάτων από μειωμένο προσωπικό.
Έχει ένα πολύ καλό INTEGRATED SHIPBOARD COMMUNICATION SYSTEM το SNTI, ανώτερο από το αντίστοιχο των ΑΒ flight I & II, όπως είχα διαβάσει σε μια μελέτη του NAVAL POSTGRADUATE SCHOOL
στο Moterey, CA για γρήγορη, ασφαλή, αξιόπιστη ψηφιακή εσωτερική επικοινωνία, με μια πολύ καλή & λειτουργική αρχιτεκτονική εσωτερικής διασύνδεσης και με εναλλακτικό δίκτυο σε περίπτωση βλάβης, αλλά από εξωτερική επικοινωνία και διαδικτύωση πάσχει, υπολείπεται οικτρά.
Link-11, Link-22 απουσιάζουν & σηκώνει μόνο ASTER-15.
Ταχύτητα? 25kn…!
Ελαφρύ αλουμίνιο+ενισχυμένο γυαλί για την υπερκατασκευή???
Σίγουρα οι Formidable θα είναι πιο ενισχυμένες δομικά, ή οι ΣΑ AL Riyadh που είναι και 133μέτρα & 32 Aster-15/30 & το Arabel 3D multifunction radar πλέον του 2D LR ρανταρ.
Τώρα αν σ΄αυτά, “τα προτερήματα” προσθέσετε τα σοναρ, τις τορπίλες, τα SAM, τα CIWS η δουλειά που θα πρέπει να γίνει στο Ναύσταθμο θα είναι πραγματικά πρόκληση.
Το σίγουρο είναι ότι οι ASTER-15 δεν επαρκούν…
Εμείς ακόμη δεν έχουμε λύσει προβλήματα βρεφικής ηλικίας, υπαρξιακά, την στιγμή που η τουρκία συνεχίζει να αναβαθμίζει τα οπλικά της συστήματα Αμερικανικής προέλευσης ασταμάτητα χωρίς διακοπή.
Πρόσαφατα, προχθες…
“…Raytheon Missile Systems, Tucson, Arizona, is awarded a $242,090,000 firm-fixed-price contract for fiscal 2018 Navy and foreign military sales (FMS) to Qatar for the Rolling Airframe Missile (RAM) Block 2 guided missile round pack, missile ordnance alterations, and spares. RAM is a missile system designed to provide anti-ship missile defense for multiple ship platforms. This contract includes options which, if exercised, would bring the cumulative value of this contract to $529,774,921. This contract combines purchases for the Navy (43.5 percent), and the governments of Qatar, Egypt, and Turkey (56.5 percent), under the FMS program….”
Θα ήταν πολύ κατατοπιστική μια παρουσίαση-έρευνα, κατ’ αντιπαράθεση Ελλάδας-τουρκίας για τις προμήθειες μέσω FMS για τα τελευταία 3 χρόνια.
Και γράφω μόνο για FMS επειδή είναι εύκολα προσβάσιμα τα αρχεία λόγω των πολιτικών διαφάνειας που έχει υιοθετήσει η DSCA.
Ένας πίνακας excel με τις 2 χώρες, τα συστήματα, τα τεμάχια, τα κόστη ανά σύστημα και ένα συγκεντρωτικό ποσό θα ήταν απόλυτα διαφωτιστικό & συνάμα αποκαλυπτικό για την εξέλιξη των δυνατοτήτων των 2 χωρών.
Γιατι ειναι παλαιο το TR100, αποτελει την τελευταια εκδοση του πυροβολου των 100mm;
Σωστος. Eλα Τσιμ, ριξε και το σχετικο κουιζακι τωρα.
Πράγματι δεν είναι παλαιό. Το σωστότερο είναι για λόγους ομοιοτυπίας να γίνει η αλλαγή. Τα περισσότερα πλοία του Στόλου φέρουν το Oto Melara…
Οχι μόνο αυτό νομίζω. Το Γαλλικό ζυγίζει οως σύνολο 20t, νομίζω αρκετά βαρύτερο από το ΟΜ 76mm. Το κόψιμο βάρους από εκεί θα βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους στο ίδιο επίπεδο – αφού θα προστεθεί άλλος εξοπλισμός.
Απλά, στον ‘βωμό’ της ομοιοτυπίας, μη καταλήξουμε να κοτσάρουμε ένα 76άρι, χωρίς καμία πρόβλεψη για νέο κάλυμμα χαμηλού rcs. Πλοία με προβλέψεις stealth και ‘ανεστραμμένες αυγουλιέρες’ για πυροβόλα, δεν πάνε μαζί…
Ποιο κουιζακι;
Μα φυσικα εαν εχει υπηρετησει ποτε το 100αρι πυροβολο στο ΠΝ!
Rhein class (D03 “Αιγαίο”)
http://www.hellenicnavy.gr/images/istoria/palaia_ploia/aigaion_d03/03aigaionnew.jpg
Φοβού τους Γαλάτες και “δώρα” φέροντες… Επίσης οι παλιοί αστοί που ήσαν συνήθως και γαλομαθείς χρησιμοποιούσαν μια γαλική φράση με υποτιμητική διάθεση για να καταδείξουν ένα κακής ποιότητας προϊόν με φαντεζί περιτύλιγμα που μας ερχόταν εξ εσπερίας: “bon pour l’ orient”…
Όχι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει η χωματερή της ανατολής για ότι σαβούρα ξεφορτώνουν οι “συμμαχοί” μας. Μας αρκεί που φουρνίζουμε τα P-3, τα Kiowa μην παρκάρουμε και άλλα στο συνεργείο..
Θα είναι το επιστέγασμα της ξεφτίλας από τις fremm να καταλήξουμε σε δυο σκάφη 25αετίας που θέλουν επανεξοπλισμό απ’ το μηδέν και είναι πιο αργά κι από το replay. Καλύτερα να συνεχιστεί το πρόγραμμα των supervita, ή να ξεκινήσει η ναυπήγηση των δυο υπολειπόμενων υποβρυχίων που έχουν πέσει και προκαταβολές ή πρόγραμμα αγοράς επιτέλους σύχγρονων τορπιλών για τα υφιστάμενα 4 πριν παραλάβουν και οι τούρκοι τα δικά τους.
χαχαχαχα!!!!!!!!! είσαι φοβερός και συ!!!!
Εφόσον μπορούν να μετατραπούν σε μια πιο σύγχρονη μικρότερη έκδοση των Α/Τ AAW Cassard αλλά με Aster 30 αντί για SM1-MR τότε αξίζει να εξεταστεί η περίπτωση.
Επίσης μιας και το ΠΝ έχει ήδη εμπειρία με το Crotale NG δεν βλέπω τον λόγο αφαίρεσης τους και τοποθέτηση Phalanx από μονάδες που είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα.
Ότι χρήματα ξοδευτούν να πάνε πρώτα σε καινούργιο ραντάρ, εκτοξευτή και βλήματα Aster 30.
Τέλος όλες οι Kortenaer πρέπει να παραμείνουν σε υπηρεσία μιας και ακόμα και οι μη αναβαθμισμένες έχουν πρόσφατα λάβει θερμικούς αισθητήρες MLT-TDR-10 και Gen3 συσκευές νυχτερινής όρασης IRB-75U.
Δεν μας παίρνει να αποσύρουμε τίποτα στην δεδομένη χρονική στιγμή.
Η αληθεια ειναι οτι οντως το ΠΝ εχει καποια εμπειρία με το Crotale NG και θα αξιζε να μεινει για να προσθεσει εναν πονοκεφαλο στον επιτιθεμενο, αλλα με την προσθηκη και ενος Φαλανγξ στην πλωρη πισω απο το πυροβολο. Οι μη αναβαθμισμένες έχουν πρόσφατα λάβει θερμικούς αισθητήρες MLT-TDR-10? Φωτο παρακαλω.
Δεν νομίζουμε ότι χωράει Phalanx πίσω από το πυροβόλο
Σε αυτο το υπερυψωμενο ενδιαμεσο επιπεδο λεω, αναμεσα σε γεφυρα και πυροβολο, αυτο που υποτιθεται οτι το εχουν για μελλοντικη τοποθετηση Α/Α εκτοξευτη (σιγα μη βαλουμε Α/Α εκτοξευτη εμεις).
Εν ανάγκη στο ίδιο επίπεδο βάζει το ναυτικό τα δύο crotale που έχει στην κατοχή του και το πλοίο θα έχει δύο συστήματα και 16 βλήματα.
Όχι άσχημα και από ένα σύστημα που δεν είναι το καλύτερο για τον ρόλο αλλά όπως και να έχει είναι αξιόλογο.
Κουβέντα να γίνεται.
“Εν ανάγκη στο ίδιο επίπεδο βάζει το ναυτικό τα δύο crotale που έχει στην κατοχή του και το πλοίο θα έχει δύο συστήματα και 16 βλήματα”
Γιατι να το κανει αυτο την στιγμη που το πλοιο εχει συνολικα 26 βληματα Ctotale CN2 ( 8 στον εκτοξευτη και αλλα 18 αναχορηγια ).
Στο κατάστρωμα που προοριζόταν για Sylver (και δεν μπήκε τελικά) πιθανότατα χωράει το Phalanx, αλλά θα έχει περιορισμένα τόξα βολής (ακόμη και μπροστά, λόγω της παρουσίας του πυροβόλου). Το Phalanx μπορεί όμως να τοποθετηθεί πίσω, στη θέση του Crotale (το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα υποστήριξης σε ελληνική υπηρεσία και θα αποσυρθεί από το γαλλικό ναυτικό σε λίγα χρόνια) και εμπρός να μπει RAM, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω την αντιαεροπορική/αντιβληματική άμυνα των πλοίων. Πρέπει όμως απαραιτήτως να εγκατασταθεί σόναρ. Ουσιαστικά, αγοράζοντας μόνο το σόναρ (ή και το RAM), οι εργασίες θα γίνουν στον ναύσταθμο με τη χρήση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων (Phalanx, τορπιλοσωλήνες, Oto Melara). Σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΠΝ θα έχει σε υπηρεσία δύο σύγχρονης σχεδίασης πλοία για να αντικαταστήσει/αποσύρει τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες S. Αργότερα (γύρω στο 2025), αποκτά/ναυπηγεί και τις 2 (+2;) Belharra.
Δεν έχω φωτό αλλά μόνο την αναφορά του D.Mitch από το Naval Analyses.
“Then there will be 11 systems to equip other ships. Such ships could be the five non-modernized Kavaloudis class FACM, the three non-modernized Kortenaer/Elli class frigates, the three S148 class patrol boats (former FACM) which perhaps will remain in active service for some years, and highly unlikely landing ships of the Jason class, minehunters etc.”
http://www.navalanalyses.com/2018/02/the-new-eyes-of-hellenic-navy-fleet.html?m=1
Ναι, λεει οτι ΠΙΘΑΝΩΣ θα μπουν στις 3 μη εκσυγχρονισμενες, οχι οτι μπηκαν ηδη.
Καλημερα, κολησαμε στο made in france.Γιατι τα μελλοντικα πλοια να ειναι μπελχαρα κ οχι lcs στην πτοτοινομενη μελλοντικη τους μορφη με m 41 kai καποιο εκδοχο του aegis oπως του Δανεζικου ναυτικου-4πλοια και παραχώρηση. AB και tico plus εξυχρονισμος Μεκο με οπλα κ aesa rantar απο το ισραηλ , εξοπλισμος ολων τον πλοιων απο επιπεδο κανονιοφορου με jumper kai lora για τα Μεκο και για τεσσερης kontenear με παροπλισμο των υπολοιπων και ονομα του θεου απόκτηση των 10 geapard που απέσυρε. το γερμανικο ναυτικο(με jumper k exocet lll) θα μπορουσαν τα παλαιοτερα πλοια να εξασφαλιζουν αντιαεροπορικη αμυνα. Κ υποστήριξη κατα αποβιβασομενων κ αεροαποβιβασομενων εχθρικων τμιματων κ ο υπολοιπος στολος ΑB k tico με τα συνοδα πλοια ανατολική Μεσόγειος. κ Βόρειο Αιγαιο.Τελος jumper,barak 8, lora( ημαρτον δεν χρειάζεται ούτε τρυπα να εγκατασταθεί )μεχρι και η Χιλή.. ….
πεστα χρυσόστομε να αγιάσει το στόμα σου!!!!!!!
από τις 10 Gepard,οι 2 (Badger & Mink) έχουν πουληθεί στη Γκανα
Nαι γρήγορα να τρέξουμε να αγοράσουμε τις παροπλισμένες πυραυλακάτους των γερμανών. Μην χαθεί τέτοια ευκαιρία. Τέτοια πλοία ηλικίας μόλις 40 χρονών δεν πρέπει με τίποτα να τα αφήνουμε να τα αποκτήσουν άλλοι.
Σε ότι αφορά Τίκο και Α.Β αυτά δεν τα δούμε στο Π.Ν ούτε σε φωτογραφία. Ενώ πλοία με LORA κτλ καλούδια είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Σε ότι αφορά τις γερμανικές πυραυλακάτους είχαν ΜΜ-38 της δεκαετίας του ΄70 και όχι Exocet III. Για όσους δεν ξέρουν το Π.Ν μας ενδιαφέρθηκε να αγοράσει κάποιες που θα απέσυραν οι γερμανοί επειδή ειδικά αυτές έχουν το σύστημα RAM. Σε αυτόν που μου είπε αυτή την πληροφορία του είπα ότι σίγουρα οι γερμανοί θα τις δώσουν χωρίς τα RAM τα οποία θα τα ξηλώσουν για να τα βάλουν σε πιο σύγχρονα πλοία τους. Και έτσι έκαναν…
Συγνώμη. αλλα lora ισούται με 2ΑD και με πολυ σκραπ στον πατο του Αιγαιου κ στα αεροδρόμια της Δ Μικρας Ασιας.
Χρειάζεται εκτεταμένη αναβάθμιση για να γίνει πολεμικό πλοίο, ασύμφορη κατάσταση καλύτερα τα οποία χρήματα να πάνε στις 200HN
Μιλαμε παντα για την περιπτωση καλυψης αδιαθετων ποσων απο τα ελληνικα ομολογα της Γαλλιας, που αλλιως θα πανε στραφι, φυσικα οι ΜΕΚΟ πρεπει να εχουν πρωτεραιοτητα κατα τα αλλα.
Αυτό υποτίθεται θα πάνε σε αγορά νέων πλοίων και να δούμε τι τύπο τελικά και το τελικό κόστος. Γιατί μια εξοπλισμένη Belharra σε ελληνική διαμόρφωση το κόστος πάει στο θεό.
Μα το αρθρο μιλαει για δωρεαν παραχωρηση 2 LaFayette ως αντισταθμιστικα της αγορας των νεων πλοιων που και αυτη θα χρηματοδοτηθει ολη ή εν μερει απο τις αποδοσεις στα ελληνικα ομολογα της Γαλλιας. Κατι αναλογο με τα 2 δωρεαν εγγλεζικα ναρκοθηρικα που ελαβε δωρεαν το ΠΝ για το συμβολαιο των Ρουσσεν.
1). Λεφτα για γερμανικες δεν υπαρχουν. Ουτε για Ολλανδικες. Ουτε ενα ευρω.
2). Αντιθετως οι Γαλλοι διατιθενται να πατσισουν τις επιστροφες ομολογων με ναυπηγησεις.
3) . Οι FREMM που συγκρινεις ειναι οι παρουσες γαλλικες, οι οποιες δεν ειναι διαθεσιμες ετσι και αλλιως. Οι ναυπηγημενες ελληνικες (αν αποφασιστουν) δεν θα εχουν καμμια σχεση με τις γαλλικες απο αποψη εξοπλισμου
4). Η Ελλαδα θελει να ναυπηγησει Βelharra επισης που επισης ειναι καθολα καρατουμπανο καραβι
5.), Για εναν εχθρο με ολα τα χαρακτηριστικα της Τουρκιας χρειαζονται απο μια στρατιωτικη δυναμη σαν τη διικη μας 400 και 1000 οπλα τυπου scalp, εκτοξευομενα απο δεκα διαφορετικες πλατφορμες (υποβρυχια, πλοια, αεροπλανα, εδαφος, οτι θες) ιδιως ΑΝ προκειτσι να προστατεψουμε ενεργειακα συμφεροντα και ΑΟΖ στου διαολου τη μανα. Η μονη μας ελπιδα ειναι αμεσσα μαζικα καιρια χτυπηματα σε στρστηγικες δομες βαθια μεσα στην ενδοχωρα του εχθρου.
6.) Το ΠΝ οι ΕΔ αξιολογησαν και θελουν την δυνστοτητα SCALP. Δεν πιστευω εμεις οι απεξω ειμαστε οι εξυπνοι και αυτοι που τραβιουνται στις εμπλοκες, και στα μποφορια κανουν … βλακειες…
Νομίζω συμφωνούμε (;) πως για να αναλάβουν ρόλους φρεγάτας του ΠΝ, οι 2 Lafayette θα έπρεπε να περάσουν από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 3 νεότερων που έχει δρομολογήσει το ΜΝ (κυρίως, τελευταία έκδοση του CMS SETIS, το ίδιο με το Ch. De Gaulle & σονάρ), συν νέους Α/Α πυραύλους, το απαραίτητο ραντάρ γι’ αυτούς, CIWS (από πλοίο ΠΝ) και τορπιλοβλητικούς σωλήνες (από πλοίο ΠΝ).
Εννοείται ότι «πάνε πακέτο» με Γαλλικά σκάφη νέας ναυπήγησης και μόνο, αλλιώς οι Γάλλοι δεν τα δίνουν. Ο λόγος για απευθείας ανάθεση στους Γάλλους για τις Belharra υποτίθεται ότι είναι η έλλειψη χρηματοδότησης πέραν των της επιστροφής των ομολόγων, οπότε χρήματα και για τις Lafayette θα προέλθουν από εκείνα. Δεν πιστεύω κανείς λογικός άνθρωπος να μην πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός ή να υπήρχε περίπτωση A. Burke κ.α., φτάνει να υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το ΠΝ πάντως δεν θεωρώ ότι έχει σταματήσει να αξιολογεί κι άλλες λύσεις.
Προφανώς δεν θα διαθέτουν τις προδιαγραφές που ζητάει το ΠΝ (εννοώ πριν τις FREMM “HN”). Η αλουμινένια υπερκατασκευή όντως μειώνει την επιβιωσιμότητα τους ύστερα από πλήγμα, οι 25 κόμβοι είναι λίγοι για φρεγάτα του ΠΝ (καλά, εδώ που τα λέμε και με τις Belharra το ΠΝ μάλλον θα «καταπιεί» τις απαιτήσεις του για 30 κόμβους «ακατέβατους» όπως κάνει με τις FREMM “HN”…) αλλά θα συμπληρώσει αριθμούς καθώς μέχρι να αντικατασταθούν τα υφιστάμενα σκάφη μας θα περάσει πάρα μα πάρα πολύς καιρός. Οι Lafayette είναι κατά 15 έτη πάνω-κάτω νεότερες από τις Kortenaer κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εννοείται επίσης, πως προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ 200ΗΝ.
Υπάρχει βέβαια κι η πιθανότητα να τις πάρουμε όπως είναι με μικρό κόστος (ίσως μόνο την προσθήκη σονάρ), ενδεχομένως με την τοποθέτηση του SeaRAM με RAM Block2 στη θέση των Crotale σε περίπτωση που υπάρχει θέμα υποστήριξης τους (λόγω απόσυρσης από το ΜΝ) μειωμένης απόδοσης εναντίων πυραύλων sea skimming (όπως αναφέρει το navy recognition κι άλλοι ιστότοποι), οπότε το ΠΝ θα πρέπει να αναπτύξει κάποιες τακτικές χρήσης του με βάση τα χαρακτηριστικά. Ίσως να μην αντικαταστήσουν δηλαδή τις Korteaner αλλά Asheville!!!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις Lafayette, είναι η έλλειψη sonar, ανθυποβρυχιακών τορπιλών και ενός vls sylver 16(;) θέσεων για βλήματα ενεργού καθοδήγησης (aster, mica, camm/camm-er κτλ), τα οποία θα απαιτήσουν κατά την άποψη μου, εκτός από κόστος, κυρίως χρόνους εγκατάστασης και δοκιμών προκειμένου να λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι χρειαζόμαστε πλοία τα οποία χρειάζονται, κατά το δυνατόν τις λιγότερες δυνατές προσθήκες (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΠΝ. Αν είχαν βάλει οι Γάλλοι εξαρχής σοναρ και vls, τότε η τοποθέτηση των οτομελάρα, φαλανξ κτλ, όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο, θα μπορούσε να γίνει εύκολα από το προσωπικό του ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση το ΠΝ ξέρει καλύτερα εάν και εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα. Εκτός εάν, οι πολιτικοί μας τα “πάρουν” για να περισυνελλέγουν τους κάθε φύσης ταλαίπωρους από τα νερά του Αιγαίου.
Η ναυπηγηση 2ρουσσεν αλλα μιας πιο συγχρονης εκδοσης θα ηταν οντως πιο συμφερουσα το προβλημα ειναι οτι τα ελληνικα ναυπηγεια δεν φημιζοντε για την ταχυτητα τους. Αφου οι γαλλοι δεν μας δινουν fremm μηοως πρεπει να αναζητησουμε κανα δυο gowind 2500 αν υπαρχει βεβαια κανεις που να τις νοικιαζει
Αν είναι συμφέρον τα συγκεκριμμένα πλοία να ενταχθούν στο ΠΝ, δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί εκτος αν γίνουν γνωστές οι παράμετροι κόστους.
Παρολα αυτά αντί για Belh@rra , FREMM ή Gowind μήπως να εξετασθεί η ναυπήγηση σκαφών κλάσης Formidable, εφόσον αυτό είναι εφικτό; Δείχνει να είναι πολύ κοντά σε αυτά που θέλει το ΠΝ
Formidable τέλος, η Gowind καλύπτει αυτή την απαίτηση και στο μέλλον η Belharra με ένα περιδτρεφόμενο κύριο ραντάρ.
Κοντά στις απαιτήσεις (εννοώ για νέες ναυπηγήσεις) είναι οι Belharra όχι οι Formrmidable που δεν τις προωθούν εμπορικά πλέον οι Γάλλοι έτσι κι αλλιώς για ευνόητους λόγους.
Για ποιο λογο το ΠΝ θα πρεπει να αποχτησει 2 πλοια, 20-χρονα, (https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate) με τελειως «ξενα» οπλα και συστημα, που θα επιβαρυνουν σημαντικα τα logistics του ΠΝ, στην ουσια χωρις «μελλον», εκτος κι εαν αναβαθμηστουν και αυτα σε ενα νεο προτυπο με σημαντικη χρηματοοικονομικη δεσμευση;
Δεν ειναι καλυτερα τα χρηματα να πανε σε ενα νεο εκσυγχρονισμο καποιων εκ των 9 νυν «ελλη» που να τους δωσει αλλα 20 χρονια; αναγκαστικά θα φυγουν οι «ακριβοι» στην συντηρηση RR Tyne/Olympus και στην θεση τους θα μπουν οι GM LM500/2500, που μπορουν να πληρωθουν ή με τα γνωστα FMS ή και με το «δωρο» των 460 εκ $ ΗΠΑ (αληθεια τα χρηματα χαθηκαν δια παντως;), επίσης να μπουν ηλεκτρονικα και ΚΠΜ εκει που λειπουν (κυριως στα 2 μη εκσυγχρονισμενα το 2004-09), να αλλαξουν καποια αλλα πραγματα που δεν εγιναν το 2004-09 και επισης εαν ειναι δυνατο, να συνδιαστει το ολο με το παραλληλο προγραμμα των ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Οχι πως θα «λυθουν τα χερια» απο πολλες πλευρες επιτρεποντας στο ΠΝ και στο ΥΠΕΘΑ να επικεντρωθει στις FTI.
Ονειρο απατηλό; …Ισως!
Δεν υπαρχει περιπτωση να επανεπενδυθουν χρηματα σε πλοια 40+ χρονων, περα απο τα πολυ βασικα για να ειναι λειτουργικα. Οι αεριοστροβιλοι μαλλον ειναι το μικροετερο απο τα προβληματα των S. Υποψιν οτι οι 3 “μη εκσυγχρονισμενες S” , στην πραγματικοτητα ειχαν δεχθει καποιες αναβαθμισεις στο ΚΠΜ κλπ συστηματα οταν ηταν akomh στο Ολλανδικο ναυτικο και ηταν σε καλυτερη κατασταση οταν αναβαθμιστηκαν οι αλλες 6 του ΠΝ. Παντως πλακα πλακα, τα συστηματα των La Fayette δεν ειναι εντελως ξενα στο ΠΝ. Τα ρανταρ ειναι εξελιξεις των παλαιων των ΤΠΚ, τα Crotale τα εχει στην ξηρα, πυραυλους Εξοσετ-2/3 εχουμε, συστηματα μαχης γαλλικα εχουμε δουλεψει, ακομα και το 100αρι πυροβολο το ειχαμε παλια. Οι κινητηρες ντιζελ S.E.M.T. Pielstick δεν ειναι ακριβως γαλλικοι: το 1990 η εταιρια ειχε μετοχους με ισα μεριδια τις Alsthom, MAN και …MTU (33.3% εκαστος). Σημερα ειναι 100% θυγατρικη της ΜΑΝ. Νομιζω οτι με ενα Φαλανγξ, ενα σοναρ σκαφους ή VDS (που θα βαλουν οι 3 υπο εκσυγχρονισμο – αρα τα σχεδια ισως ειναι ηδη ετοιμα) και τα S-70Β σε μεγαλο ελικοδρομιο με συστημα ασφαλισης οπως στις ΜΕΚΟ, μια χαρα περιπολικο σκαφος τις βλεπω. Παντα με την προυποθεση οτι τις παιρνουμε τζαμπα μεσω μη χρησιμοποιουμενων αλλου αποδοσεων ομολογων.
Για να πουμε και του στραβου το δικηο, κανονικα, σημερα, θα επρεπε να ασχολουμαστε απολειστικα με τις ΑΛΣ σε καποια εξελιγμενη εκδοση τους και με τιποτα αλλο!
Απο εκει και περα, οτιδηποτε αλλο ειδε το φως της δημοσιοτητας, εχοντας υποψη και το παρελθον, δεν ειναι τιποτα αλλο παρα καποιος «μετεωριτης» που «ηρθε και εφυγε» χωρις καποιο θετικο αποτελεσμα. Βεβαια, επειδη για πολλους τον ιανουαριο του 2019 θα πεσει παρα πολυ «σφιξιμο» μεσα στην ΕΕ, τα οσα συμβαινουν σημερα, δεν ειναι τιποτα παρα μια προσπαθεια «αγορας» καποιων «ποντων» για να μην ερθει το σφιξυμο μεχρι το λαιμο και παρα περα.Τωρα, εαν η πραγματικη αιτια για το «τσουναμι» που επικειται για αλλη μια φορα, ειναι η ασχημη -κατα παλια παραδοση- διαχειρηση των οικονομικων πορων και το «μουλαρωμα», ολα μπορουν να συζητηθουν σε νεα βαση.
Για να πουμε και του στραβου το δικιο, κανονικα, σημερα, ΔΕΝ θα επρεπε να ασχολουμαστε με καμμια φρεγατα διοτι δεν εχουμε να τις πληρωσουμε. Το οτι ασχολουμαστε με γαλλικες νεες και μτχ φρεγατες, συμβαινει μονο και μονο για λογους χρηματοδοτησης.
την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι…..
Φιλτατε, θα μου επιτρεψεις να μην συνφωνησω. Το ΥΠΕΘΑ εκταμιευει 500 εκ. € κατα μεσο ορο σε ετησια βαση. Το να αγορασεις μια ανθυπ/κη φρεγατα των 2,5-3 χλδ τονων, με 100-120μ. μηκος, προς 220-300 εκ € ειναι μεσα στις δυνατοτητες του. Η αποσυρση των μη εκσυγχρονισμενων “S” και η αντικατασταση τους με αυτα τα πλοια ειναι εφικτη, εαν υπαρξει ο καταληλος προγραμματισμος και η αναλογη χρημαοτοδοτηση σε βαθος 4-5, αντε 6 το πολυ, ετων περιπου. Συνδιαζεται ανετα και με τον εκσυγχρονισμο μεσης ζωης των ΜΕΚΟ.
Βεβαια δεν προκειται για πλοια των 5 χλδ τονων -σαν τις FREMM- που κοστιζουν το διπλασιο!
Δεν ισχυουν. Τα 500 εκ. € κατα μεσο ορο σε ετησια βαση αφορα μισθοδοσια προσωπικου και ανελαστικα εξοδα. Η συμφωνια των υπεραπαραιτητων F-16 κοντεψε να ακυρωθει για 150 εκατ. ευρω…
@Manolis Μάιος 14, 2018 at 1:51 μμ
Εισαι σιγουρος;
γιατι η εντυπωση απο την δημοσια πληροφορηση που ειναι γνωστη (δηλωσεις) ειναι οτι προκειται για τα εξοπλιστικα!
Αν τις εντάσσαμε μαζί με το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των ΜΕΚΟ, δηλαδη προσθηκη MICA vl ή Aster 15-30- ρανταρ Herakles (και στις ΜΕΚΟ) και πετυχαιναμε καλυτερες τιμές, ισως και και να μας συνέφερε, αφού θα είχαμε και μια κάποια ομοιοτυπία με τις μελλοτικές BELHARA
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ
https://www.youtube.com/watch?v=iSpm6HQjy9Y
Τα πλοία αυτά είναι απίστευτα υποεξοπλισμενα κατάλληλα για δεξιώσεις και κρουαζιέρες.
Για να γίνουν αξιόμαχες θέλουν ριζικό εκσυχρονισμό και λεφτά δεν περισσεύουν. Πρέπει να εξυχρονιστουν οι ΜΕΚΟ και να αγοραστούν καινούργιες τορπίλες
Κάνετε και μια αναφορά στη οροφή του στολων
Οι αριθμοί πρέπει να πέσουν σε επίπεδα που μπορούμε να διατηρήσουμε αξιόμαχα και όχι για να δικαιολογούμε κάποιες θέσεις και γαλόνια
Αυτο με τα ομόλογα αν ισχύει τελικά θα γινει αγορά νέων πλοίων….ασε που το έχουμε παρατραβήξει μάλλον και καταντά ανέκδοτο.
Είμαστε για γέλια, πιάνουμε πάτο και το αποδεχόμαστε κιόλας. Ξεκινήσαμε κάποτε με επιθυμίες για Tico και που φτάσαμε?
Tico—–>Arleigh Burke——> Bellara——->Freda——->Fremm———>Lafayette—->F/B Δημητρούλα (με μερικά Oto Melara και μια συστοιχία S-300 πάνω του, γίνεται τούμπανο με βάση μερικές απόψεις).
Επειδή κάτι καλό θα το πάρουμε αργά (Bellara) και τώρα μόνο μπούρδες υπάρχουν διαθέσιμες, άμεσα τορπίλες, και ραντάρ και πυραύλους στην ξηρά και να σκορπίσουν στα νησιά, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα.
Καιαν θέλουν μεγάλο πλοίο τώρα έστω και άοπλο για τζαρτζαρίσματα όταν θα έρθει το τρυπάνι των Τούρκων να “επακουμβήσει την υφαλοκρυπίδα της χώρας, ας νοικιάσουν ένα σούπερ τάνκερ και να το στείλουν να το τζαρτζάρει (βασικά να περάσει από πάνω του).
χαχαχαχχαχ!!!!!!!!!!!!!!!και συ μπράβο καλό σχόλιο μου άρεσε η σχηματική αναπαράσταση της κατρακύλας μας!!!!!
Τico—–>Arleigh Burke——> Bellara——->Freda——->Fremm———>Lafayette—->F/B Δημητρούλα.
Και μπράβο τα έβαλες με τη σωστή σειρά από άποψη δυνατοτήτων πολλαπλών ρόλων (οι ΤΙΚΟ είναι άπαιχτες. Αν μας δώσουν οι Αμερικάνοι δύο – όχι από τις παλιές όμως – το ΠΝ παπάδες θα έκανε!!!!!! θα είμαστε το ισχυρότερο ΠΝ στην Αν Μεσόγειο!!!!
Αυτή η λύση νομίζω είναι αυτή που θα ήθελε πιο πολύ το ΠΝ..https://en.wikipedia.org/wiki/De_Zeven_Provinci%C3%ABn-class_frigate…..Κι ενδεχομένως και αυτή https://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen-class_frigate…
Νομίζω ότι η τεχνολογία των ανωτέρω πλοίων είναι περισσότερο γνωστή στο ΠΝ παρά αυτή των Γάλλων, με εξαίρεση τους Εξοσετ και τους SCALP…Προσωπικά εντυπωσιάστηκα πολύ όταν πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά , κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη η φρεγάτα De Ruyter F804 στα πλαίσια μάλλον του ΝΑΤΟ και ψάχνοντας τη βιβλιογραφία ,έκανα εναν παραλληλισμό με το 1980-81 όταν παραγγείλαμε άρον άρον τις Kortenaer , συγκεκριμένα την 6η και 7η , από το ναυπηγείο κατευθείαν.Και μάλιστα στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου , οι Ολλανδοί έδειξαν ευελιξία( αφού φυσικά είδαν και το χρώμα του χρήματος) και τις πούλησαν ενώ ακόμα ήταν υπό ναυπήγηση.ΟΙ Γάλλοι , τουλάχιστον για την ώρα, ΔΕΝ έχουν δείξει ανάλογη συμπεριφορά, χωρίς φυσικά να αποκλείονται εκπλήξεις.Η ουσία κατά τη γνώμη μου είναι ότι αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά στο Αιγαίο, πρέπει να επενδύσουμε σε νέα, ολοκαίνουργια πλοία και όχι σε συμβιβασμούς με πολλαπλάσιο μελλοντικό κόστος..Σκεφτείτε ότι οι LaFayette έχουν , αν δεν κάνω λάθος, γαλλικά ραντάρ, ηλεκτρονικά κτλ..Πόσο εύκολο θα είναι πχ να αλλαχτεί το Crotale με Phalanx;Γιατί , αν τα δεχτούμε όπως είναι, η υποδομή που θα πρέπει να στηθεί για υποστήριξη των γαλλικών ηλεκτρονικών, μηχανικών και οπλικών συστημάτων θα είναι δυσανάλογα πολύ υψηλή…
Οι Νορβηγοί με ανάλογα ζητήματα άμυνας( πολλά νησιά, φιόρδ, ανοιχτή θάλασσα) νομίζω έχουν κάνει μια πολλή ισορροπημένη σχεδίαση , και όσον αφορά το εκτόπισμα και με δοκιμασμένα όπλα και νέα τεχνολογία με χαρακτηριστικά stealth….Δυστυχώς τα οικονομικά δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις..Αλλά άλλο τι θέλουμε ο καθένας, άλλο τι θέλει το ΠΝ κι άλλο το θέλει η πολιτική ηγεσία σε πλαίσιο …ισορροπιών με τους συμμάχους…
Αν και δεν διαφωνούμε στο συμπέρασμα οτι το ΠΝ θέλει νέες κύριες μονάδες επιφανείας, εντούτοις τα έχετε μπερδέψει ελαφρώς:
α) Crotale υπηρετεί ήδη στο ΠΝ, στην έκδοση NG στο ναύσταθμο.
β) Τα “γαλλικά ηλεκτρονικά” κυρίως της Thales, είναι σε πολλά σημαία κοινά με την Thales holland.
γ) Οι Belharra ειναι ανώτερης τεχνολογίας πλοία από την κλάση Nansen
Καταρχάς, οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η όποια κουβέντα για Lafayette, έχει νόημα μόνο εφόσον μιλάμε για παραχώρηση άνευ ή έστω έναντι συμβολικού τιμήματος. Εγώ θα πρόσθετα και τη δέσμευση μελλοντικής παραχώρησης και των υπόλοιπων σκαφών της κλάσης(δηλ ένταξη τουλάχιστον 4 στο ΠΝ, με 1 για ανταλλακτικά). Για να υπάρξουν όμως ενδείξεις/συμπεράσματα, κατά πόσο αυτά τα πλοία μπορούν ή όχι να προσφέρουν στο ΠΝ(ως αντικαταστάτες μη εκσυγχρονισμένων S και όχι ως πλοία AAW, για να σοβαρευτούμε λιγάκι με τις απαιτήσεις μας περί αναχορηγιών σε πυραύλους, ικανότητες ραντάρ κλπ…), θα πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, με κυριότερα κατά τη γνώμη μου τα εξής:
α) Ποιο το κόστος εγκατάστασης sylver Α-43 για Aster-15(μου αρέσει που κάποιοι γκρινιάζουν, ενώ ξεχνούν ότι ακόμη έχουμε sparrow…) ή έστω A-35 για mica/vt-1/camm; Τυχόν εγκατάσταση Aster-15, θα απαιτήσει αλλαγή ραντάρ και αν ναι, ποιες οι επιλογές και το κόστος αυτών; Εκτός πιθανότατα του αριθμού πυραύλων, τοποθέτηση A-35 και των σχετικών με αυτόν πυραύλων, ενέχει άλλο πλεονέκτημα(πχ μη ανάγκη αντικατάστασης ραντάρ);
β) Αυτό το ρημάδι το crotale, δύναται να αναβαθμιστεί σε NG ή και MK3(ίσως και στα πλαίσια μια συνολικής αναβάθμισης, πλάι στα NG που έχουν αεροπορία και ναυτικό και έχουν σχεδόν 20 χρόνια υπηρεσίας…) και αν ναι, με τι κόστος;
Αν στο β) η απάντηση δεν είναι αρεστή στο ΠΝ, τότε μπορούμε να εξετάσουμε λύσεις για mica/ram/sea ram/phalanx και γιατί όχι κανένα strales(μέσω αναβάθμισης υπαρχόντων OTO).
Με ικανοποιητικές λύσεις στα α) και β), σε συνδυασμό με νέο CMS(απαραίτητα ίδιο ή παρόμοιο με τις FTI, για ομαλή μετάβαση και κοινή εκπαίδευση με τα μελλοντικά αποκτήματα του ΠΝ) και sonar(ασχέτως αν το αντίστοιχο των S, είναι διακοσμητικού χαρακτήρα…), αυτά τα πλοία μπορούν να αντικαταστήσουν τις μη εκσυγχρονισμένες S(μελλοντικά και κάποιες από τις εκσυγχρονισμένες), όντας αξιόπλοα σκάφη, με χαμηλά λειτουργικά κόστη(CODAD), ανώτερα συστήματα(Ater-15;, πολλαπλές εμπλοκές), χαμηλότερη επάνδρωση και σαφώς νεαρότερη ηλικία(οριακά νεότερα και από τις Ύδρα…).
Αν το ΠΝ κρίνει ότι δεν αξίζουν, τότε καλά θα κάνει να σταματήσει να πετάει αετό και να αποφασίσει(ασχέτων αν αποκτηθούν νέα σκάφη ή όχι), να κινηθεί προς αγορά μτχ σκαφών(πχ ANZAC;). Αρκετά έχουμε πληρώσει την έλλειψη διορατικότητας και τις εμμονές του(και παλινδρομήσεις του) για νέα σκάφη, όπως και τον πριμαντονισμό του έναντι λύσεων(L/M/Adelaide/Type-23/Soldati) που θα απέτρεπαν τη τωρινή ξεφτίλα, να επιχειρούμε με πλοία 40 ετών…
Όλο αυτό που περιγράψατε ως εκσυγχρονισμό, συν επιπλέον ένα σύγχρονο VDS sonar, κοστίζει πανάκριβα ενώ από την άλλη συζητάμε για εκσυγχρονισμό 100εκ. για τις ΜΕΚΟ 200 του ΠΝ!!!
Καταρχάς, απόκτηση μτχ σκαφών για αντικατάσταση των απλών S, δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Δεύτερον, υποτίθεται πως τυχόν κόστη, μπορούν να ενταχθούν στα περιβόητα κέρδη από τα ομόλογα. Υπάρχουν μτχ σκάφη, με υπέρτερες δυνατότητες από τις S και ταυτόχρονα νεότερα, που να προσφέρονται φθηνότερα από ενδεχόμενες εκσυγχρονισμένες Lf; Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε… Εγώ πάντως, δεν βλέπω το ΠΝ να κινητοποιείται προς πιθανή αγορά μτχ σκαφών μη συνδεδεμένων με την αγορά FTI…
Τι να πρωτοκάνουμε με αυτό τα ομόλογα, το έχουμε ξεντώσει ελεεινά,,, αν τελικά προχωρήσει το θέμα θα καταναλωθεί μόνο στην αγορά νέων πλοίων και αν επαρκεί και αυτό.
Μόνο αγορά νέων πλοίων, δεν θα λύσει το πρόβλημα ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά… Τι προτείνεις; Να κρατήσουμε τις S μέχρι το 2035; Μιλάω και για τις 2 εκδοχές τους… Ο εκσυγχρονισμός των μεκο, δεν αυξάνει των αριθμό σκαφών του ΠΝ…
Για να προτείνω πρέπει να έχω γνώση της κάθε λύσης, αν μιλάμε για μόνο δύο Belhara κόστους κοντά στα 2 δισ. βουρ για Gowind 3000.
Αυτό το θέμα με τα ομόλογα έχει παραγίνει και τίθεται από όλους, μα όλους στην λάθος του διάσταση. Αφού μας επιστρέφουν τα προσυνενοημένα κέρδη από τα ομόλογά μας, και καλά αντί να μας τα δώσουν σε μετρητά, να μας τα δώσουν σε πλοία κτλ οπότε και καλά είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σαβούρα.
ΟΧΙ κύριοι!!! είναι υποχρεωμένοι βάση συμφωνίας να μας τα δώσουν, και όχι κύριοι, να μας τα δώσουν σε μετρητά θέλουμε!!!
Εμείς τους κάνουμε χάρη που λέμε, ΟΚ μην μας δώσετε κασαδούρα που θα μας δώσουν οι άλλοι, δώστε μας οπλισμό σας. Καταννοεί κάποιος ότι δεν μας κάνουν χάρη, τους κάνουμε εμείς μια τεράστια?
Και μάλιστα διπλή, αντί να στείλουν αυτοί τις δικές τους φρεγάτες να προσέχουν τις δικές τους γεωτρήσεις τις Total στην Κύπρο, παρακαλάμε ΕΜΕΙΣ (!!!) να μην μας δώσουν τα λεφτά αλλά την σαβούρα τους, ώστε καινα μείνουν τα λεφτά σε αυτούς, και να επωμιστούμε εμείς το κόστος του να φυλάμε την γεώτρηση της TOTAL.
Φαντασθείτε την σκηνή. Είναι η γεώτρηση της ΤΟΤΑΛ και έχει μια γαλλική fremm να την προσέχει στην Κύπρο. Εμείς τι λέμε? Γάλλοι, εκεί που έχετε την φρεγάτα, με δικό σας προσωπικό και κόστη να φυλάει την περιουσία της χώρας σας, σας προτείνουμε ένα τρομερό ντηλ. Αφήστε την ακριβώς εκεί που είναι, ας πάει το Γαλλικό πλήρωμα σπίτι, να αναλάβουμε τα κόστη εμείς, το προσωπικό εμείς, και σας δίνουμε και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ανά σκάφος.
ΟΧΙ, την κασαδούρα δώστε μας, και μετά αν θέλετε, ελάτε στον διαγωνισμό για την νέα φρεγάτα, και αν μας δώσετε καλό σκαρί, μας δώσετε και μερικά καλά αντισταθμιστικά (πχ για τα Μιράζ) μπορεί να αγοράσουμε και κάτι δικό σας, αλλιώς πάμε για Γερμανικό, Ολλανδικό και γιατί όχι και Ισπανικό. Τέρμα πια η αναφορά στην επιστροφή των χρημάτων από τα ομόλογα σε είδος, σαν να μας κάνουν χάρη, δεν κάνουν χάρη, οι άλλοι θα τα δώσουν μετρητά…
Βρε Spirit, πιστεύεις ότι εγκρίνω αγορά Bellhara για 1!!! δις το σκάφος; Προφανώς και όχι! Τα συμπεράσματα του DP, μη τα παίρνεις και τοις μετρητοίς… Πήρανε κόστος προγράμματος(δηλ μαζί και κρυφές επιδοτήσεις, ανάπτυξη συστημάτων κλπ κλπ) και με μια απλή διαίρεση, έβγαλαν κόστος ανά μονάδα(χωρίς πχ να υπολογίσουν πόσο θα έπεφτε το κόστος ανάπτυξης, με περισσότερα πλοία από εξαγωγές)… Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά… Για τις Gowind των 3100 t, δεν είμαι αρνητικός… Πόσο όμως να γλυτώσει κάποιος από μία τέτοια, αντί μιας bellhara σε πιο γενικής χρήσης διαμόρφωσης; Καλύτερα για εμένα, αν δεν μας βγαίνουν τα χρήματα, 2 Bellhara AAW(ίσως με περισσότερα κελιά, χωρίς scalp και 127αρι) + 4 με λιγότερους Aster-30(ή και χωρίς), 127άρι και scalp. Δηλαδή, πόσα να γλυτώσεις με ξεχειλωμένες Gowind; Βάλε και την πολυτυπία…
Mα το crotale που εχουν NG ειναι, (CN2).
Δεν έχετε άδικο, worst case scenario τα Crotale θα μπορούσαν να μείνουν…
Νόμιζα πως R-440 το βλήμα των Lf και VT-1 των NG/MK3. Κάνω λάθος;;; Αν όχι, τότε αυτό που μένει να μάθουμε, είναι αν το crotale των Lf, μπορεί να ρίξει VT-1 και αν αναβαθμίζεται το ραντάρ του/ηλεκτρονικά του. By the way, ο VT-1 μάλλον από άποψη ελιγμών είναι καλύτερος των sparrow. Από ότι βρήκα πάντως, υπάρχει αναφορά ότι οι Lf έχουν εξοπλιστεί με vt-1 https://www.forecastinternational.com/archive/disp_pdf.cfm?DACH_RECNO=902 Μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιος;
R440 ειχαν τα crotale του γαλλικου ναυτικου μεχρι και τις LF.
Oι LF εχουν την ναυτικη εκδοση του VT-1, την CN2(crotale naval 2).
Eδω μια φωτο του crotale με τους R440,προσεξε την διαμετρο και τα καπακια των σωληνων οπου εχουν μεσα τους R440.
και εδω οι σωληνες των CN2 (που ειναι ιδιες με αυτες του VT-1, χωρις τα καπακια που εχουν στο ρυγχος οι R440).
Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση! Γιατί το MN τους αλλάζει με Sadral; Είναι τόσο τραγική η υποστήριξη τους, για να πάει σε χειρότερο σύστημα; Εμάς πάντως δεν βλέπω λόγο αλλαγής του από άλλο σύστημα, ειδικά όταν μετράμε και το διφραγκο και όταν ακόμη επιχειρούμε με sparrow…
” Είναι τόσο τραγική η υποστήριξη τους, για να πάει σε χειρότερο σύστημα;”
Σε περιπτωση πολεμου οι Λαφαγιετ θα ειναι υπο την προστασια των Aster που θα εχουν αλλα πλοια.
Ισως θελει να μεινει μονο με τους Αster 15/30 και τους Sadral.
Aπο την αλλη υπαρχει και ο Mica VL, που ειναι στην ιδια κατηγορια με τα Crotale.Mπορει στο μελλον να τους δουμε και αυτους επανω σε γαλλικο πλοιο.
Καθόμαστε σοβαροί άνθρωποι και συζητάμε το ενδεχόμενο να δεσμευθούν σπάνιοι πόροι και πληρώματα για πλοία επιτήρησης θαλασσίων εκτάσεων αποικιακής δύναμης (κορβέτες επιτήρησης ανοικτής θαλάσσης για την Καραϊβική και την Πολυνησία, διάδοχοι των Aviso – κλάση D’Estienne d’ Orves -, ούτε καν πλοία συνοδείας νηοπομπών), τα οποία όχι μόνο δεν έχουν στοιχειώδεις α/α και α/υ ικανότητες, αλλά με τις ντηζελομηχανές είναι μαγνήτης για τα υ/β του εχθρού. Πλοία επίδειξης σημαίας, η ναυπήγηση των οποίων επιδότησε ουσιαστικά τις εξαγωγές του τύπου, συνήθως σε βαρύτερα οπλισμένη μορφή. Οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις οδηγούν σε ένα άλλο σκάφος, με αστρονομικό κόστος και πάλι ευτελείς δυνατότητες. Τα πλοία είναι απλές κανονιοφοροι σε σχέση με τις Kortenaer. Προφανώς θα αγοραστούν Belh@rra διότι α) η Γαλλία είναι σημαντικό στρατηγικό έρεισμα της Ελλάδος και χώρα με διεθνή πολιτική και στρατιωτική παρουσία, όχι ο μίζερος ταμίας με τις λερωμένες μανσέτες που αγωνιά μην τον κλέψουν, β) είναι καλά πλοία και γ) το βασικό, τα μόνα που έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης. Δεν σημαίνει αυτό οτι πρέπει να δεσμεύσουμε πόρους σε σκάφη που δεν πληρούν καμιά επιχειρησιακή μας απαίτηση! Αντί να αγοράσουμε τορπίλες για τα 214, ESSM και RGM-84 νεότερων εκδόσεων για τα πλοία μας και να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ, κάνουμε διαρκώς με το νου μας μπαϊράμι όχι για Λαφαγιέτ, όχι για ΦΡΕΜΜ, καλά που δεν ζητήσαμε και τα καναδικά Iroquois από το διαλυτήριο …
Στο σημείο αυτό συνδέω τις συζητήσεις με την είδηση από τη Συρία ότι το περίφημο SHORADS Pantsir χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της αναχορηγίας. Μήπως αυτό κάτι σημαίνει για τη γοητεία που εσχάτως αναπτύσσουν στην ελληνική κοινή γνώμη και το ΠΝ μικρά πλοία και φρεγατοκορβέτες με αναχορηγία ελαχίστων βλημάτων; Μετά την εξάντλησή τους, τα πλοία είναι sitting ducks … Το θέμα πρέπει αν προσεχθεί γιατί επανέρχεται από το παράθυρο η παραφιλολογία για «πλοία πολύ μεγάλα για το Αιγαίο», ενώ είναι γνωστό ότι α) το σκάφος είναι μικρό αναλογικά μέρος του κόστους του πλοίου, σε σχέση με τα συστήματα και β) το μικρό μέγεθος σε συνδυασμό με βαριές και ψηλές υπερκατασκευές λόγω στοιχειοκεραιών κλπ συνεπάγεται συχνά εξαιρετικά έντονο διατοιχισμό σε θαλασσοταραχή, σε βαθμό που να μη μπορούν να γίνουν πτήσεις ε/π ή ακόμη και βολές κάποιων πυραύλων (θυμάμαι εκείνα τα δόλια Χαρπούν στην πρύμνη των Τικοντερόγκα, αλλά δεν είναι το μόνο παράδειγμα) ….
Παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακήρυξη και προστασία ΑΟΖ και εκμετάλλευση υποθαλασσίων πόρων σημαίνει πλοία με ικανότητα μακράς παραμονής σε απόμακρο θέατρο επιχειρήσεων, υπό καθεστώς οξύτατης εχθρικής αεροπορικής απειλής, άρα μιλάμε για πλοία σφαιρικών δυνατοτήτων, κατ’ αρχήν αεράμυνας περιοχής, με μεγάλη αναχορηγία βλημάτων, σόναρ τόσο χαμηλών συχνοτήτων όσο και μεταβλητού βάθους σε συρόμενη διάταξη, οργανικό ε/π και υποστρατηγικά βλήματα.
Διαβαζοντας ολα τα σχολια.. Την τελικη αποφαση θα τη παρει το ΠΝ (ελπιζω) που εχω ξαναπει οτι εμπιστευομαι.. Πρεπει ολοι να συμφωνησουμε οτι η αποφαση εχει παρα παρα πολλες παραμετρους, και αλλες τοσες που δε γνωριζουμε. Στη ζυγαρια θα μπουν αφενος λεφτα, χρονοι παραδοσης, εξοπλισμος, οπλισμος, επιχειρησιακες απαιτησεις, κοστη λειτουργιας, πολιτικες αποφασεις, πολιτικος χρονος, οπωσδηποτε ιδιωτικα συμφεροντα και σχεδιασμος 20ετιας τουλαχιστον. Στην αλλη μερια της ζυγαριας θα μπουν οι εξελιξεις στη περιοχη που ειναι ραγδαιες. Οποτε ας μην ειμαστε τοσο “ευκολοι” σε προτασεις-πυροτεχνηματα. Αν κραταγα κατι εγω απο τις τελευταιες εξελιξεις για να διαμορφωσω αποψη και εικονα θα ηταν τα παρακατω.
1) Απο την ιστορια των FREMM οτι υπηρχε αναγκη για αμεση παραδοση πλοιων (οποιων) το καλοκαιρι στο ΠΝ.
2) Προωρες εκλογες των γειτονων τον Ιουνιο.
3) Ανακοινωση εναρξης γεωτρησεων απο τους γειτονες το καλοκαιρι.
4) Προβλεψεις για περαιτερω υποβαθμιση της τουρκικης οικονομιας το επομενο διαστημα.
Αυτα.
Για να αποτρέψουμε τις γεωτρήσεις του καλοκαιριού και οι βασικές S φτάνουν και περισσεύουν. Το ζήτημα είναι αν έχουμε τη διάθεση ή μάλλον θα κάνουμε πάλι τα γνωστά πτηνά που εκτρέφονται στα Μέγαρα (όπως έγινε με το “Γαύδος” και τον “Αρματωλό”. Για να έχουμε όμως τη διάθεση πρέπει να κάνουμε πολλά πολλά περισσότερα από το χώνουμε χρήματα για εκσυγχρονισμούς και αγορές.
χαχαχαχαχ!!!!! πολύ καλό!!!
Καλο θα ηταν αν θελουμε μεταχειρισμενες φρεγατες να αρχισουμε να ψαχνομαστε σαν ΠΝ για το ποτε θα γινουν διαθεσιμες οι Anzac της Αυστραλιας αντι να κοιταμε ΑΝ κοιταμε τις La Fayette. Μιλαμε για αναβαθμισμενες κατα καποιο τροπο Μεκο οι οποιες με την αποκτηση τους θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν αμμεσα αντικαθιστοντας τις μη εκσυχρονισμενες S σε πρωτη φαση.Το θεμα ειναι ποτε θα ειναι διαθεσιμες.Αν δεν κανω λαθος η αποφαση για το νεο πλοιο της Αυστραλιας θα παρθει μεσα στον Ιουνιο.
Δεν κοιτάμε LaFayette
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, από που προέκυψε ότι αποσύρονται οι Anzac;;; Το μόνο που θα αποσυρθεί την επόμενη δεκαετία είναι τα υποβρύχια Collins
Για adelaide class ξερουμε κατι ?
Να μας δώσουν αυτά τα σκάφη οι Γάλλοι αλλά μόνο αν μας δώσουν και τις FREMM! Ti σόι πολιτικούς έχουμε που δεν μπορούν ούτε το ποσό σημαντικό ειναι να έχουμε αυτά τα πλοία δεν μπορούν να μεταδώσουν στους εκεί έξω ´συμμαχούς´
Όχι Άλλο (γαλλικό) κάρβουνο
Δεν αντέχουμε άλλο
https://www.youtube.com/watch?v=iSpm6HQjy9Y
Αν θελουν τοσο πολυ και οι Γαλλοι να κανουν την συμφωνια, αλλα και να μην δωσουν τις Fremm που εχουν, ας μας δωσουν 2 Ιταλικες FREM, και το οικονομικο ας τα βρουν με τους Ιταλους, αφου εξοπλιζουν οι Γαλλοι τα Ιταλικα πλοια, ετσι ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι, και οι επιστροφες χρηματων απο ομολογα θα πιασουν τοπο, αν και προσωπικα θα επελεγα την αναβαθμιση ολων των mirage και τον εξοπλισμο τους με πυραυλους+σκαλπ κλπ
Ακομη και αν αυτα δεν ειναι εφικτα, η προταση που εκανε καποιος σχολιαστης για επιγεια τοποθετηση επιγειων συστηματων ρανταρ (σαν αυτα που θα εχουν οι Bel@hara) μαζι με Aster 30, πχ στη Λημνο, και στην Καρπαθο, θα ηταν μια καλη λυση που θα βοηθα το στολο αλλα και την αμυνα της χωρας.
Περίπου οι περιοχές που είχα στο μυαλό μου όταν μίλησα για το ground fire. Η σκέψη είναι απλή. Για αντιαεροπορική ομπρέλα θέλεις ραντάρ και πυραύλους (στεριά ή πλοία). Το πλοίο δίνει ένα πλεονέκτημα, μπορείς να μετακινήσεις ραντάρ και πύραυλο στο θέρετρο επιχειρήσεων κάτι που δεν σου δίνει σταθερη βάση στην ξηρά. Όμως:
1) Δεν είμαστε μια αχανής χώρα και τα ραντάρ και οι πύραυλοι πλέον έχουν μεγάλες εμβέλειες
2) Ήδη υπάρχουν αρκετά ραντάρ και πύραυλοι και καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος όλης της επικράτειας.
3) Με 2-3 Ground fire περίπου στις περιοχές που ανέφερες (και το 4 κάτω) κλείνεις σχεδόν όλες τις τρύπες (αν και όσες υπάρχουν). Μην ξεχνάμε ότι το ground fire είναι μεταφερόμενο και μικρό σε μέγεθος (πας και ένα μουλωχτά στο Καστελόριζο και δεν παίρνει χαμπάρι κανένας.
4) Με μια θεωρώ όχι δυσβάστακτη έπένδυση μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα Erieye,σε Globaleye, το οποίο με 70% αύξηση των δυνατοτήτων του καλύπτει πλέον οποιαδήποτε τρύπα στο να βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την επικράτεια.
5) Μένουν οι πύραυλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να διασπαρθούν σε διάφορες περιοχές και δεν θα ήταν απαραίτητο να είναι εκεί που είναι τα ραντάρ αν ήταν όλα συνδεδεμένα.
Με μια επένδυση πολύ μικρότερη από τα δις των φρεγατών και πολύ πιο γρήγορη από το 2025 καλύπτεις όλο το θέρετρο επιχειρήσεων με αντιαεροπορική κάλυψη και εικόνα, ενώ δεν έχεις και τα running costs των φρεγατών.
Δεν λέω να μην τις πάρουμε, αλλά πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε θέλω πλοία, θέλω αεροπλάνα κτλ, αλλά θέλω να βλεπω να καταρρίπτω και να μην αφήμω τα εχθρικά αεροπλάνα να πλησιάσουν και με τι θα το πετύχω πιο αποτελεσματικά
Συμφωνω σε ολα, πολυ σωστες σκεψεις και μπορουν να γινουν συμπληρωματικα
αν επιτρεπει το κοστος, οι (οποιες) γαλλικες φρεγατες ομως μας δινονται για να προστατεψουμε και τα κοιτασματα και αυτους που θα τα εκμεταλευτουν.
Αν ηταν μονο το αιγαιο η κατανομη των νησιων μας ειναι σαν σταθερα πλοια και για ρανταρ και για πυραυλους, δεν θα χρειαζομασταν τοσες φρεγατες, αλλα δεν ειναι μονο το αιγαιο
Ειναι η αοζ απο καστελοριζο μεχρι την αοζ της αιγυπτου και ειναι και η κυπριακη αοζ,
και το κυριοτερο και τα κοιτασματα να μην υπηρχαν, πρεπει να προστατεψουμε και την κυπρο
Για την Κύπρο θα χρειαζόταν μόνιμο πλοίο εκεί ή ραντάρ/πυραύλους στην στεριά. Αν το πλοίο είναι μόνιμο γιατί να μην το πάρουν αυτοί?
Νομίζω ότι όλο το θέμα είναι το Καστελόριζο, που είναι η πιο δύσκολη εξίσωση και θέλει φρεγάτα ή κάτι μεγαλύτερο (σε πλοίο ή επί του νησιού)
σωστό!! Οι Κύπριοι πρέπει & οφείλουν να κάνουν περισσότερα…..
Σωστές σκέψεις
το πρόβλημα είναι πως πολλοι απο τη στρατιωτική ηγεσία εξακολουθούν να προσπαθούν να προφυλάσσουν οροφές, σχηματισμούς, μονάδες στρατόπεδα και πάει λέγοντας για να διαφυλάσσουν θεσούλες και βαθμούς.
Εάν δεν υπάξει ριζική αναδιοργάνωση με πeρικοπές των paραπάνω δεν θα τη βγάλουμε καθαρή
4 dis προϋπολογισμό Άμυνας τα 3 πάνε για μισθουλακους και συντάξεις.
Κρατάμε 40 χρονά πλοία μη εκσυχρονισμένα για να λέμε πως έχουμε 13 μεγάλες μονάδες επιφανειας. Πόσες πλέουν και από αυτές που πλέουν πόσες επιχειρούν με 100% των συστημάτων τους επιχειρησιακά?
Ωχ θεέ μου! Να λέγαμε καλύτερα στους Αμερικάνους μπλα μπλα δημοκρατία, μπλα μπλα Παρθενώνας μπλα μπλα γέφυρα με Ισραήλ κτλ να κλαφτούμε και λίγο να πάρουμε δύο TICO να αράξουν οι μη upgraded S ενώ με τα ανταλλακτικά τους να κρατήσουμε όσο πάει τις άλλες?
Οι Gowind πάντως στη διαμόρφωση των ΗΑΕ για αντικατάσταση των upgaded S είναι μια χαρά αν πρέπει να πάρουμε Γαλλικά καράβια
Έχουν TACTICOS, ESSM+RAM, MM40, SMART-S, CAPTAS-2 ενώ στη version της Μαλαισίας η Gowind φτάνει στους 3100 tn εκτόπισμα!
Ενα ναυτικό με 2 Tico, 4 upgraded MEKO και 4 τέτοιες Gowind ως μεγάλα πλοία επιφανείας δεν το λες και λίγο ενώ δεν είναι και ναυτικό δειγμάτων….
Με πλανο και οργανωμενες κινησεις σε 1-2 χρονια θα μπορουσαν τα φεροντες Αιγιδες (AEGIS) Ticonderoga-class καταδρομικα να φερουν την Ελληνικη σημαια.
https://medium.com/war-is-boring/the-navys-new-cruiser-is-the-navys-old-cruiser-f709d6d59817
http://www.thedrive.com/the-war-zone/15060/us-navy-plans-to-cut-cruisers-by-half-amid-reports-one-became-like-a-floating-prison
Απ το 2019-2020 ξεκιναει το decomisioning. Αν καπαρωσουμε απο τωρα 4 καλα κομματια θα ενισχύσουμε αποτελεσματικα και οικονομικα την ναυτικη μας δυναμη.
Η συμφωνια για δωρεαν παραχωριση των αποσυρομενων και απ το 2026 που τελειωνουν οι αναβαθμισεις των Αμερικανικων με $250Μ εκαστη να φρεσκαρουν και τις δικες μας φαινεται win-win και θα αρεσε στον Donald
Οσο για εμας με τους 122 πυραυλους που μπορει να φερει εκαστη υπερτερει σε δυναμη πυρος απο ολες μαζι τις Bellara, Fremm και Lafayette που εχουν ακουστει το τελευταιο διαστημα.
Τελος σχετικα με το θεμα της ηλικας αν ειναι οι Αμερικανοι τις κρατησουν μεχρι το 2045 εμεις να μην τις κρατησουμε εως το 2050, 30 χρονακια απ την αποκτηση τους δεν ειναι και ασχημα.
για τις ΤΙΚΟ έχεις απόλυτο δίκιο
Για να τελειώνουμε για ΟPV στην Κύπρο μια χαρά ειναι…
γι αυτό δεν θα τις πάρουμε, αν τις πάρουμε;;;
Ivychris, αυτό με τους mica που μπαίνουν 4 ανά κελί, έχεις link; Νόμιζα ότι ίσχυε μόνο για vt1. Τα χαρακτηριστικά των NG έχουν παγιωθεί ; Δεν έχω βρει πληροφορίες σχετικά.
Σήμερα το defence point, που θα έλεγά ότι θεωρώ σχετικά σοβαρό και όχι λαικίστικο με στεναχώρεσε με άρθρο του για τις Bellara, καθώς φτάνει να λέει ότι δύο Ελληνικές Bellara θα κοστίσουν 1,5 δις επί της βάσης ότι οι 5 Γαλλικές θα κοστίσουν 3,8 δις.
Ακόμη και εγώ που μπροστά τους είναι ανίδεος σε αμυντικά θέματα, έψαξα και είδα στο Internet ότι το Γαλλικό κόστος έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια, μεγάλο μέρος του οποίου είναι η έμμεση επιχορήγηση των ναυπηγείων τους με το να συμπεριλάβουν στην τιμή το τεράστιο κόστος ανάπτυξης αυτών.
ΟΙ τιμές για τους κανονικούς πελάτες (και όχι αυτούς που επιδοτούν τα ναυπηγεία τους) βγαίνουν κοντά-χοντρά (ανάλογα με το αν την κάνεις τούμπανο ή μένεις στον standard εξοπλισμό) στα 90-120 χιλιάρικα ανά τόνο, δηλαδή Gowind με 2.000tn=180-240 μύρια, Bellara 360-480 μύρια, Fremm 540-720 Μύρια.
Οπότε η αναφορά σε Bellara με 750 μύρια έκαστη, ή είναι ατυχής, ή κάποιοι έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το κλίμα για τις τιμές από τώρα για να κάνουν πονηρή κίνηση για αύριο μεθαύριο, και δεν μου αρέσει καθόλου… Ελπίζω απλά να είναι ατυχής η σύγκριση των τιμών και να μην διανοείται κάποιος να θεωρεί ότι με μασάζ στις ειδήσεις περί των τιμών θα φτάσουμε να κάνουμε μούγκα σε τυχόν τιμή 750 μύρια, εκτός και αν αυτό που πάρουμε έχει και λέηζερ και είναι έτοιμο για τον πόλεμο των άστρων.
Εαν τα 5 γαλλικα πλοια κοστισουν συνολικα 3,8 δις και εμεις αγορασουμε 2 (μονο) μοναδες με 1.5 δις, δηλαδη στην ΙΔΙΑ τιμη με τους Γαλλους, που βλεπεις το προβλημα? Ουτως ή αλλως η κυβερνηση μιλαει για χτισιμο των πλοιων στην Ελλαδα, αλλα αυτο δε σημαινει τιποτε αφ’ενος γιατι η κυβερνηση δυσκολα θα παραμεινει κυβερνηση μετα το 2019 και αφ’εταιρου γιατι το 70-80% του κοστους θα ειναι τα ηλεκτρονικα και τα οπλα τους, τα οποια με τιποτα δε φτιαχνονται εδω – πακετο θα ερθουν απ’εξω. Αν και με τις συγχρονες μεθοδους προκατασκευης που ακολουθουν τα γαλλικα ναυπηγεια , ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ακομα και αν μπορουμε να φτιαξουμε φτηνοτερα απο αυτους, ακομα και τις σιδηροκατασκευες των σκαφων…
Αν μας δωσουν λοιπον τα πλοια με το ιδιο -ονομαστικο- κοστος που θα τα αγορασουν και αυτοι, ΧΑΡΗ θα μας κανουν. Μεγάλη.
Καμία χάρη δεν μας κάνουν, αν τα αγοράσουμε στο ίδιο ονομαστικό κόστος με αυτούς. Όπως ανέλυσα σε παλαιότερο σχόλιό μου, το Γαλλικό κράτος επειδή ΔΕΝ μπορεί λόγω Ευρωπαϊκής νομοθεσίας να επιδοτήσει τα Γαλλικά ναυπηγεία, έκανε το εξής έξυπνο πράγμα.
Είπε, υπάρχει μια φρεγάτα που για να έχει εξαγωγικές επιτυχίες, πρέπει να πουληθεί γύρω στα 450 μύρια το κομμάτι και τόσο βγαίνει περίπου το κόστος τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο κόστος ανάπτυξης όλων των συστημάτων του, τον σχεδιασμό, τις δοκιμές κτλ. Οπότε, όπως ανακοίνωσε και δημοσίως το Γαλλικό δημόσιο, το τίμημα των 3,8 δις καλύπτει και άλλα πράγματα εκτός του κόστους κατασκευής, με πολύ μεγάλο μέρος του κόστους να είναι το R&D (σχεδόν 1 δις) το οποίο θα καλύψει αυτό και θα περιληφθεί στην τιμή. Το κόστος R&D το υφίσταται ο κατασκευαστής και αναμένει να το καλύψει με όλες τις πωλήσεις. Όμως αν αναμένει να πουλήσει λίγα κομμάτια (ή είναι αβέβαιο ότι θα πουλήσει πολλά) έχει ένα μεγάλο ρίσκο και οι τιμές πώλησης θα είναι υψηλές με συνέπεια λιγότερα σκάφη προς κατασκευή και λιγότερη δουλειά για τα ναυπηγεία τους.
Έτσι ήρθε το δημόσιό τους και είπε πάρε 1 δις και για αυτό. Έτσι βγαίνει ότι αν διαιρέσεις την συνολική τιμή με τα σκάφη που παίρνουν (5) το κόστος βγαίνει τεράστιο, αλλά δεν είναι αυτό το κόστος που θα επωμιστούν οι άλλοι πελάτες. Αν από τώρα αρχίσει το μασάζ ότι μια τιμή 750 μύρια/σκάφος είναι λογική, σημαίνει ότι κάποιοι αρχίζουν να ακονίζουν τα νύχια τους να πάρουν την διαφορά, και να το παίξουν ότι είναι και Γκράντε διαπραγματευτές και ότι τις πήρανε φτηνότερα (πχ αν τις πάρουν στα 650 μύρια). Θέλω να πιστεύω ότι το DP στο άρθρο του το έγραψε πάνω στην βιασύνη χωρίς να το βασανίσουν.
Και όσον αφορά την ναυπήγηση μερικών εδώ, αν οι Γάλλοι τις χτίζουν πιο φτηνά και πιο γρήγορα, ας τις χτίσουν αυτοί. Γιατί να δεχτώ ότι εμείς με μικρότερους μισθούς να τις χτίσουμε πιο ακριβά? Για να περιμένουμε όπως περιμένουμε με τα P3 ή όπως περιμέναμε με ένα σωρό κρίσιμα οπλικά συστήματα στο παρελθόν?
το Sylver A43 VLS έχει διαστάσεις κελιού 60x56cm & ο MICA έχει διάμετρο 160mm…Η DCN (DCNS).
H διάμετρος του Crotale είναι 165mm & μήκος 2.3μ και μπαίνει quadpack σε SYLVER A-35.
Η Διάμετρος του MICA είναι 160mm… & μήκος 3.1μ …???
Αντίστοιχα ο CAMM έχει διάμετρο 166mm & σε SYLVER quadpack σε κάνιστρο (ExLS) 27.5cm Χ 27.5cm
Το μήκος είναι αδιάφορο γιατί τα SYLVER A-43 & A-35 είναι 4,3μ & 3,5μ αντίστοιχα
Η τιμή στο 8 module SYLVER A-43 είναι πρπ €6Εκ, λιγότερο από το μισό ενός αντίστοιχου 8 module MK-41.
Η διαφορά είναι ότι στις LaFayette είναι εγκατεστημένο το Fire Control Sytem γι τους Crotale NG VT-1 (Thales/DCN) ενώ οι MICA είναι MBDA…και σίγουρα θα απαιτούνται αρκετές τροποποιήσεις, αν γίνεται
Σαν διαστάσεις, προφανώς και χωράει. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, το οτιδήποτε για quadpacked mica σε sylver. Επίσης, ο A-35, έρχεται σε τετράδες(άρα, μπορείς να έχεις 4,8,12,16,20,24…), ενώ οι Α-43 και μεγαλύτεροι, σε οκτάδες(άρα θεωρητικά, μπορείς να εκμεταλλευτείς καλύτερα δεδομένη επιφάνεια καταστρώματος, όπου πχ περισσεύει χώρος για παραπάνω από 16 A-43 αλλά δεν επαρκεί για 24 ή 32). Σχετικά με quadpacked υλοποιήσεις σε sylver, είχα διαβάσει για πρόγραμμα που αφορά τους Aster-15(με μικρότερο booster), πέραν των υλοποιήσεων για VT-1/CAMM. Σχετικά με mica ng, έχεις κάτι πιο χειροπιαστό/επίσημο; Προσωπικά, μια Lf με 16(έστω, αν και θεωρητικά με αυτά που λες, πάμε για 64!) mica ng + τους 24 VT-1, νομίζω ότι γίνεται σοβαρότατο σκάφος στον ΑΑ αγώνα(και ας μην είναι αμιγώς AAW…).
Πουθενά δεν έχει εμφανιστεί σε quad-pack ο ΜICA αν και έχει μικρή σημασία μιας και υπάρχει ο CAMM.
Βασικά ,η σημασία είναι τεράστια καθώς είναι φθηνότερος από aster(ίσως και camm), φέρει κεφαλή και ir αντί μόνο ραντάρ των άλλων 2, τον έχουμε ήδη (Π. Α) και είναι σαφώς ευκολότερο να μπει σε γαλλικό πλοίο (cms, radar) από εέναν camm. Το κρασάκι στη τούρτα βέβαια, είναι οι επιδόσεις του NG…
Καθόλου ευκολότερο δεν είναι να τοποθετηθεί ο Mica από που προκύπτει αυτό που λέτε; πόσο μάλλον να μπει στην διαδικασία σύγκρισης όταν ο CAMM εξαρχής τοποθετείται σε quad pack
Καλημέρα.
Λογικά οι Gowind της Αιγύπτου πρέπει να έχει έχει quad-pack (MICA.-Sylver-35).
Δεν ξέρω όμως αν ο MICA ER NG έχει τις ίδιες διαστάσεις σε μήκος οπότε θα πρέπει να αναπτυχθεί άλλη έκδοση του Sylver – Υποθέτω όμως πως η διάμετρος θα μείνει ή ίδια που είναι και το σημαντικότερο.
Αν όντως υλοποιηθεί η αναβάθμιση του MICA σε έκδοση που θα έχει κινηματικές επιδόσεις τουλάχιστον ίδιες με του CAMM (τεχνικά είναι απολύτως εφικτό για τους Γάλλους) τότε πραγματικά θα μας “λύσει τα χέρια” σε περίπτωση που το ΠΝ στραφεί σε Γαλλικές φρεγάτες καθώς αναιρεί τον περιορισμό του αριθμού των βλημάτων που είχε ο συνδυασμός ASTER -15 & -30 (π.χ. έτσι, τα Horizon θα μπορούσαν να έχουν 48 ASTER-30 και ακόμα μέχρι32-64 MICA ER NG σε περίπτωση που εγκατασταθούν επιπλέον εκτοξευτές στη θέση που υπάρχει πρόβλεψη μπροστά από τους υφιστάμενους).
Εν προκειμένω όμως για τις La Fayette δεν θα μπορούσε να είναι μια λύση καθώς η έκδοση αυτή του MICA δεν έχει ολοκληρώσει καν την ανάπτυξη της, ενώ θα χρειάζεται και το κατάλληλο ραντάρ και την ζεύξη δεδομένων. Άρα όταν μιλάμε για 2 σκάφη 20 ετών, πάμε σε μια πιο έτοιμη λύση, πχ. Υφιστάμενους MICA με κάποιο «απλό» 3D ραντάρ.
Α ρε μπαγάσηδες … πως σας αρέσουν τα ναυτικά θέματα! Χαμός γίνεται με τα σχόλια! Μέγα το της θαλάσσης κράτος!
Να προσθέσω κι εγώ κάτι …. δε θα πάρουμε τπτ. Φράγκα γιόκ!
Φρεγάδες ολλανδικές μέχρι το 2040. Κι έχει ο Θεός. Είναι παράδοση του ΠΝ. Αν ένα πλοίο δεν είναι αρχαιότερο του Α/ΓΕΝ δεν αποσύρεται.
Ας ασχοληθούμε με μικρά και ταπεινά …. τορπίλες πχ ….. το σύστημα αντιμέτρων για τα υποβρύχια έχει … αντίμετρα? Ή είναι άδειο? Εκσυγχρονισμός φάλανξ. Ανταλλακτικά.
Κι αυτές οι σούπερ βίτα που είναι ρε παιδιά? Η 6η και η 7η? Ακόμα? Κόκκαλα έχουν? Κι εκείνα τα ρημάδια τα π3 που δώσαμε και μια 500αρού που είναι? Ακόμα ρε Μαρίκα ο καφές?
Μέχρι 2040 θα έχουν γίνει σκόνη οι λαμαρίνες.
Στην χειρότερη κάτι νεότερο μεταχειρισμένο θα προκύψει.
Σε ότι αφορά τα πλοία του άρθρου νομίζω πρέπει να γνωρίζουμε το κόστος του εκτεταμένου εκσυγχρονισμού για να έχουμε σαφή άποψη, αν και δύσκολο το κόστος σε λογικά πλαίσια.
Μη λες τέτοια φίλε αλώπηξ …. και για τα θηρία νομίζω πως βιαστήκαμε να τα παροπλίσουμε.
Αυτό με τα μεταχειρισμένα είναι πάντως το σύνηθες σενάριο. Παπόρι και αμάξι από 2ο χέρι έχουν άλλη γλύκα. Να είναι …. “στρωμένο”.
Μη πάθει και η μύτη μας από την καινουργίλα.
χαχαχαχ!!!! ισχύει και για τη γυναίκα ό,το για το παπόρι και το αμάξι;;;;χαχαχαχ!!!!!! καλό!!!!!
Εξυπακούεται. Βεβαίως αξίζει σεβασμός στον μύστη που θα στρώσει το μοτέρ.
χαχαχαχαχα!!!!!!!!!!! πολύ καλό και αυτό το σχόλιο, με χιούμορ!!!!!!! μπράβο!!!!
Fox, τι πιστεύεις πως είναι ευκολότερο να τοποθετηθεί σε γαλλικά πλοία με γαλλικά συστήματα ; γαλλικοί πύραυλοι ή αγγλικοί; Ειδικά δε, για τους κλασσικούς mica, η όλη φασαρία είναι στο να φτιαχτεί (αν δεν έχει γίνει ήδη) ένας προσαρμογεας για τη τετραπλή αποθήκευση στους sylver. Από άποψη διαστάσεων, είναι απόλυτα εφικτό(μη πω ότι ίσως να κάνουν και οι αντίστοιχοι για camm…) . Άσε δε, που ακόμη και χωρίς 4πλη τοποθέτηση, με A35 και τη τοποθέτηση τους ανά τετράδες, θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 20 με 24 κελιά στον προβλεπόμενο χώρο των lf για 16 A43… Μη ξεχνάμε ότι έχουν μικρότερο ύψος ως εκτοξευτες.
Αν δεν κάνω κάποιο λάθος η ίδια εταιρεία παράγει τους δύο πυραύλους.
Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι προς τι η κουβέντα για μετατροπές και ενσωμάτωση των mica σε τετράδες.