20.5 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΡώσοι Πεζοναύτες: Μόνο οι καλύτεροι φορούν το μαύρο μπερέ

Ρώσοι Πεζοναύτες: Μόνο οι καλύτεροι φορούν το μαύρο μπερέ

Η τρομερή φήμη που απέκτησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δώσει στους Ρώσους Πεζοναύτες μια αύρα επίλεκτου σώματος. Όμως οι «μαυροσκούφηδες» του ρωσικού Ναυτικού είναι ελίτ και ξέρουν να δικαιώνουν την φήμη τους. Κάθε χρόνο στις 27 Νοεμβρίου εορτάζεται στην Ρωσία η Ημέρα των Πεζοναυτών, με εκδηλώσεις στις Ταξιαρχίες των Στόλων του Ειρηνικού, της Βόρειας Θάλασσας, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Γιατί όμως οι Ρώσοι είναι τόσο περήφανοι για τα «Μαύρα Μπερέ»;

 

Οι Γερμανοί τους αποκαλούσαν «Μαύρο Θάνατο» και όχι μόνο για το μαύρο χρώμα του μπερέ τους. Το Πεζικό του σοβιετικού Ναυτικού πολέμησε σκληρά και οι μάχες που έδωσε στην Σεβαστούπολη έμειναν στην ιστορία. Έκτοτε θεωρείται –και είναι– ένας από τους πιο ικανούς και επίφοβους κλάδους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Αν και η Ημέρα των Πεζοναυτών είναι σχετικά καινούργια εορτή, αφού καθιερώθηκε επισήμως τον Δεκέμβριο του 1995, η ιστορία τους μετρά 313 χρόνια: το πρώτο Σύνταγμα «στρατιωτών του Ναυτικού» δημιουργήθηκε το 1705 από τον Μεγάλο Πέτρο.

Oι Πεζοναύτες (Морская пехота, ΜΠ) υπηρετούν σε μονάδες εντεταγμένες στους Στόλους του Ρωσικού Ναυτικού, από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τον Ειρηνικό. Αποστολή τους είναι η αποβατικές επιχειρήσεις, η άμυνα ναυτικών βάσεων και στρατηγικής σημασίας επάκτιων περιοχών και εγκαταστάσεων καθώς και οι ειδικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν οι Spetsnaz του Ναυτικού. Όμως δεν είναι τόσο απλό να φορέσει κάποιος το χαρακτηριστικό μαύρο μπερέ.

«Όπου εμείς και η Νίκη»

 

Τι κάνει τους Ρώσους Πεζοναύτες ξεχωριστούς; Κατ’ αρχήν η άριστη φυσική τους κατάσταση –η ακριβής ρωσική έκφραση είναι «δυνατός σαν βόδι». Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν είναι πέραν των δυνατοτήτων του απλού πεζικάριου. Για να είναι σε θέση να τις εκτελέσουν θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις: να είναι γεροδεμένοι, με ανάστημα πάνω από 1,75 και βάρος μέχρι 85 κιλά. Οι υποψήφιοι με αθλητικό παρελθόν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι και μάλιστα ενθαρρύνονται να καταταγούν στους ΜΠ.

 

Η ισχυρή θέληση είναι ένα από τα όπλα του Πεζοναύτη. Η αποφασιστικότητα και η γρήγορη αντίληψη είναι απαραίτητες αρετές για έναν στρατιώτη που συχνά καλείται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση σε δευτερόλεπτα και υπό συνθήκες μάχης. Η προσαρμοστικότητα είναι επίσης ίδιον μιας επίλεκτης δύναμης. Και το θάρρος.

 

Η απόβαση σε μια ακτή όπου περιμένει ο εχθρός δεν είναι για λιπόψυχους. Οι Πεζοναύτες θα είναι οι πρώτοι που αντιμετωπίσουν εχθρικά, πυρά και οι πρώτοι που θα πρέπει να εξουδετερώσουν αντιαποβατικά κωλύματα, πολυβολεία και αγκαθωτά συρματοπλέγματα, ανοίγοντας τον δρόμο στην δύναμη που ακολουθεί. Το θάρρος ανέκαθεν χρειαζόταν στην μάχη αλλά οι Πεζοναύτες οφείλουν να έχουν πλεόνασμα.

Από την θάλασσα στην ξηρά –και πάλι πίσω. Οι αποβατικές ενέργειες είναι αυτό στο οποίο εκπαιδεύονται αδιάκοπα οι Πεζοναύτες, ακονίζοντας τις δεξιότητές τους μέχρι οι αμφίβιες επιχειρήσεις να τους γίνουν δεύτερη φύση. Το πού δεν έχει τόση σημασία. Μπορεί να είναι στην Αρκτική, στην Μαύρη Θάλασσα ή στον Ειρηνικό. Τα «Μαύρα Μπερέ» δεν κοιτούν το θερμόμετρο.

Ο Πεζοναύτης πρέπει να είναι σαν την πάπια στο νερό. Όσοι δεν είναι καλοί κολυμβητές μπορούν να ξεχάσουν πως θα γίνουν «μαυροσκούφηδες». Οι Ρώσοι Πεζοναύτες απαιτούν από τους άνδρες τους να μπορούν να κολυμπούν 50 μέτρα στα παγωμένα νερά μιας λίμνης στα βουνά και δη με πλήρη στολή. Ναυτία; Ξεχάστε την επίσης. Οι Πεζοναύτες ταξιδεύουν πολύ με πλοίο.

Το μαύρο είναι το χρώμα τους: Μαύρα μπερέ, μαύρη στολή, μαύρες μπότες. Τα μαύρα μπερέ με την άγκυρα σε κόκκινο φόντο τους κάνουν να ξεχωρίζουν από μακριά αλλά το σύμβολο των Ρώσων Πεζοναυτών είναι η «τελνιάσκα» (тельняшка), η χαρακτηριστική λευκή μπλούζα με τις οριζόντιες μπλε ρίγες που φορούν κάτω από την στολή. Με καταγωγή από το τσαρικό Ναυτικό του 19ου αιώνα, η εμβληματική «τελνιάσκα» αντανακλά την περηφάνεια όσων την φορούν. Το λαϊκό ρητό της εποχής του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου «είμαστε λίγοι, αλλά φοράμε τελνιάσκα!» (Нас мало, но мы в тельняшках!) λέει πολλά.

Το ομαδικό πνεύμα είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει κανείς Πεζοναύτης. Όσο εκπαιδευμένος και να είναι ένας μαχητής, ποτέ δεν είναι μόνος του. Η επικοινωνία και η ομαδική δουλειά θεωρούνται ζωτικής σημασίας και δικαίως. Οι Πεζοναύτες πρέπει να εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους. Στην μάχη θα τους εμπιστευτούν την ζωή τους.

Κανείς δεν γεννιέται Πεζοναύτης. Για να φέρει τον τίτλο και το μαύρο μπερέ, πρέπει να τα κερδίσει. Μάχη σώμα με σώμα, σιδερένια πειθαρχία και νεύρα από ατσάλι αποτελούν την καθημερινότητα της εκπαίδευσης. Φυσικά οι Ρώσοι Πεζοναύτες μαθαίνουν να πυροβολούν με κάθε είδους όπλο και να οδηγούν κάθε είδους όχημα σαν επαγγελματίες. Η εκπαίδευσή τους φροντίζει γι’ αυτό.

Η υψοφοβία είναι άγνωστη λέξη. Οι «στρατιώτες της θάλασσας» δεν περιφρονούν τα εναέρια μέσα, αντιθέτως. Τα ελικόπτερα του Ναυτικού είναι το μεταφορικό τους μέσον σε αεραποβατικές επιχειρήσεις ενώ Πεζοναύτες από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τον Στολίσκο της Κασπίας πραγματοποίησαν σε έναν χρόνο πάνω από 22.000 άλματα με αλεξίπτωτο, ημέρα και νύχτα.

Όπου μυρίζει μπαρούτι, το πιθανότερο είναι να βρίσκονται κοντά Πεζοναύτες. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, Ρώσοι Πεζοναύτες φέρεται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην νίκη των υποστηριζόμενων από την Μόσχα Ρώσων αυτονομιστών κατά την Δεύτερη Μάχη του Αεροδρομίου στο Ντονέτσκ το 2015. Επίσης έντονη συμμετοχή είχαν και στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Συρία, προετοιμάζοντας την στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας στον συριακό εμφύλιο.

Οι ισλαμιστές του ISIS έμαθαν από πρώτο χέρι για την μαχητική ικανότητα των Ρώσων Πεζοναυτών σε μια σειρά εμπλοκών με στοιχεία της 810ης Ταξιαρχίας. Υπενθυμίζεται ότι στην μάχη για την απελευθέρωση της Παλμύρας το 2016 μαζί με τον Συριακό Στρατό πολέμησαν και άνδρες της 61ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, μιας από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και έμπειρες μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στους… άτυχους που βρήκαν μπροστά τους Ρώσους Πεζοναύτες προστέθηκαν και οι Σομαλοί πειρατές. Άλλωστε η εκπαίδευση των Πεζοναυτών περιλαμβάνει και σενάρια ανακατάληψης πλοίου πέραν της απόκρουσης πειρατικού ρεσάλτου. Μια εύστοχη βολή RPG ή βαρέως πολυβόλου αρκεί για να χαλάσει το «μεροκάματο» των πειρατών ή, ακόμη χειρότερα, την μέρα τους. Μόνιμα.

Εξοπλισμός δοκιμασμένος και… υπό επείγουσα ανανέωση

Τα αποβατικά κλάσης «Alligator» (Σχέδιο 1171) και τα πιο σύγχρονα της κλάσης «Ropucha» (Σχέδιο 775) αποτελούν τα τυπικά πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων του ρωσικού Ναυτικού ενώ τα μεγαλύτερα της κλάσης «Ιβάν Ραγκόφ» μπορούν να εξαπολύσουν τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα των Πεζοναυτών από τον καταπέλτη της πλώρης χωρίς να προσγειαλωθούν. Η νέα κλάση μεγάλων αποβατικών σκαφών «Ιβάν Γκρεν» καθυστέρησε πολύ, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μόνο ένα πλοίο σε υπηρεσία και ένα ακόμη υπό κατασκευή.

Πέραν των λιγοστών αποβατικών της νεότερης κλάσης «Dyugon» (Σχέδιο 21820) οι Ρώσοι Πεζοναύτες βγαίνουν στην ακτή και με αερόστρωμνα «Zubr» τα οποία συμπληρώνουν τα αποβατικά χόβερκραφτ «Dzheyran» (Σχέδιο 12321, κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ «Aist») της σοβιετικής εποχής που έχουν απομείνει σε υπηρεσία, μοιρασμένα στον Στόλο της Βαλτικής και τον Στολίσκο της Κασπίας. Σημειωτέον ότι τα «Αist» που αναβαθμίστηκαν την δεκαετία του ’90 μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 80 τόννων.

Οι ρωσικές Ταξιαρχίες Πεζοναυτών είναι αρκετά βαρειά εξοπλισμένες (η πλήρης σύνθεσή τους προβλέπει μέχρι και 70-80 άρματα) ενώ το παλαιότερο υλικό αντικαθίσταται σταδιακά με πιο σύγχρονο, έστω και με καθυστερήσεις. Τα Τ-80 έχουν αρχίσει να παίρνουν την θέση των αμφιβίων PT-76, με τα οκτάτροχα BTR-80 ή τα ερπυστριοφόρα MT-LB να αποτελούν τον κορμό των Ταγμάτων Πεζοναυτών και τα BMP-3 να εξοπλίζουν έναν Λόχο ανά Τάγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστα BMMP (εφοδιασμένα με τον πύργο των BMP-2) έχουν παραδοθεί και το σχετικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί.

Τα σχέδια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πάντως προβλέπουν τον εξοπλισμό των μονάδων με άρματα Τ-90, ΤΟΜΑ τύπου BMP-3, αμφίβιους ερπυστριοφόρους φορείς όλμου/πυροβόλου 120 χιλ. τύπου 2S31 «Βένα» και τροχοφόρα ΤΟΜΠ BTR-82A, αντιαεροπορικά μέσα και ελαφρά όπλα καθώς και εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του συστήματος αναγνώρισης, ελέγχου και επικοινωνιών «Στριλιέτς» (Τοξότης). Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον περασμένο Μάιο όλες οι μονάδες του Στόλου του Ειρηνικού και του Στολίσκου της Κασπίας έχουν παραλάβει τεθωρακισμένα οχήματα BTR-82A.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -