Οι καλές ιδέες δεν χάνονται, απλώς ανακυκλώνονται. Θωρακισμένα καταφύγια με όλα τα κομφόρ –νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση– και το κυριότερο, προστασία από βόμβες, πυραύλους cruise, ακόμη και από πυρηνικό πλήγμα, ετοιμάζει το Ρωσικό Ναυτικό για τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης «Μπόριι» (Σχέδιο 955) και «Γιάσεν» (Σχέδιο 885) καθώς και για τα συμβατικά ντηζελο-ηλεκτροκίνητα κλάσης «Λάντα» (Σχέδια 636, 677) αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ισβέστια».
Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η κατασκευή των καταφυγίων θα ξεκινήσει φέτος στην βάση Βίλιουτσινσκ του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, στην Χερσόνησο Κάμτσατκα. Το 2020 θα αρχίσει η κατασκευή αντίστοιχων καταφυγίων για τα υποβρύχια του Βόρειου Στόλου, στις βάσεις ανάπτυξής τους κοντά στο Σέβεραμόρσκ.
Ήδη στο Βίλιουτσινσκ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων με προβλήτα, προστατευμένων κάτω από θόλο ενισχυμένου σκυροδέματος ύψους 50 μέτρων. Λογικό. Οι βάσεις ανάπτυξης στρατηγικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) θεωρούνται από τις καλύτερα προστατευμένες και φυλασσόμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, εξηγεί ο πρώην κυβερνήτης υποβρυχίων και κάτοχος του παρασήμου του «Ήρωα της Ρωσίας» Υποναύαρχος Φσιέβαλαντ Χμυρόφ.
«Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης κατασκευάστηκαν βάσεις που παρείχαν κατάλληλη προστασία στα υποβρύχια. Για παράδειγμα, μια ολόκληρη βάση συντήρησης φτιάχτηκε μέσα σε ένα βουνό στην Μπαλακλάβα για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Οι προβλήτες κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να επιτρέπουν την γρήγορη φόρτωση πυραύλων και τορπιλλών ενώ τα καταφύγια εξασφάλιζαν την ταχεία επισκευή ενός υποβρυχίου. Εγκαταστάσεις σαν κι αυτές παρείχαν προστασία από αεροπορικές επιδρομές, αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα και την ετοιμότητα πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων» λέει.
Επίσης απέτρεπαν το ενδεχόμενο σαμποτάζ, επισημαίνει ο ειδικός Ντμίτρι Μπόλτενκοφ. «Οι υπονομευτικές τακτικές αναβαθμίζονται συνεχώς και αποτελούν μείζονα απειλή για ναυτικές βάσεις και πλοία» υπενθυμίζει. Σημειωτέον πως δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που διαθέτουν καταφύγια για υποβρύχια. Στην Δύση, Νορβηγοί και Σουηδοί κρύβουν και αυτοί τα υποβρύχιά τους σε απομονωμένες βραχώδεις ακτές.
Το εντυπωσιακό καταφύγιο στην Μπαλακλάβα της Κριμαίας, επισκέψιμο σήμερα ως Μουσείο, ήταν και το μόνο που κατασκευάστηκε επί Ψυχρού Πολέμου. Το τετράγωνου σχήματος bunker διέθετε ενισχυμένες σήραγγες με παροχή νερού, ηλεκτρικού και ατμού, τα οποία μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα ή περισσότερα υποβρύχια. Εσωτερικώς ήταν χωρισμένο με τεράστιους τοίχους ενώ η ενισχυμένη οροφή προστάτευε σκάφη, προσωπικό και όπλα (συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών ναρκών και τορπιλλών) θεωρητικά από οποιαδήποτε επίθεση.
Αντιθέτως, στις βάσεις υποβρυχίων του Βόρειου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού, ακόμη και τα πυραυλοφόρα SSBN είναι παραβεβλημένα σε θέσεις εκτεθειμένες στα καιρικά στοιχεία, χωρίς τις ευκολίες ενός προστατευμένου χώρου –γεγονός που επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα σκαφών και πληρωμάτων. Η κατασκευή του πρώτου καταφυγίου στο Βίλιουτσινσκ είναι ενδεικτική της στρατηγικής αναβάθμισης του Στόλου του Ειρηνικού.
Oι άνθρωποι των υποβρυχίων θεωρούν την Κάμτσατκα ιδανική από γεωγραφικής απόψεως. Από εκεί τα υποβρύχια βγαίνουν κατευθείαν στον Ειρηνικό, επιτρέποντας την εναλλαγή σκαφών στις περιπολίες χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Στην περίπτωση του Βόρειου Στόλου, τα στρατηγικά υποβρύχια πρέπει να περάσουν πρώτα από την Θάλασσα του Μπάρεντς όπου οι πιθανότητες να εντοπιστούν είναι συγκριτικά περισσότερες.
Η σημασία που δίνει τελευταία το Ρωσικό Ναυτικό ανατολικά αντικατοπτρίζεται και στην ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στην ρωσική Άπω Ανατολή. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται η ένταξη σε υπηρεσία με τον Στόλο του Ειρηνικού του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Κνυές Άλεγκ» (Πρίγκηψ Όλεγκ) της βελτιωμένης κλάσης Borey-A (Σχέδιο 955Α) το οποίο θα έχει ως ορμητήριο την Κάμτσατκα.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Αυτοί καλά κάνουν και τα κρύβουν. Στην δική μας περίπτωση όπου τα οφέλη από κάτι τέτοιο θα ήταν απείρως περισσότερα, τι κάνουμε;
Κατ’ αρχήν έχουμε κρύψει τις τορπίλες και σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να κρύβουμε ένα ένα τα υποβρύχια (αρχίζοντας από τα πιο παλιά)…αν τα βρουν ποτέ, γράψε μου!
Είναι πρακτικά αδύνατον να φτιάξουμε τέτοιες εγκαταστάσεις με την οικονομία που έχει η χώρα μας. Δεν είναι όλα για όλες τις τσέπες.
Εκπληκτικό άρθρο και εγκαταστάσεις, ρίγος Ψυχρού Πολέμου, από τον συνήθη ύποπτο … ευχαριστούμε τόσο θερμά!