Σε μια παράλληλη εξέλιξη με την είδηση αγοράς 4 ελικοπτέρων MH-60R για τις ανάγκες του ΠΝ, ενημερωθήκαμε πως επίκειται άμεση υπογραφή σύμβασης (ή και συμβάσεων) Follow On Support για τα ελικόπτερα τύπου S-70B6 που υπηρετούν στο ήδη στο ΠΝ. Τα ελικόπτερα S-70B6 προσφέρουν και σε αποστολές SAR ή μεταφοράς εκτάκτων περιστατικών, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την παύση αγοράς απαραίτητων ανταλλακτικών, έχει οδηγήσει αριθμό τους σε καθήλωση στο έδαφος.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές κινήσεις αγοράς ανταλλακτικών και απαραίτητων υπηρεσιών συντήρησης, και η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Αλλά αν δεν υπογραφεί FOS σύμβαση, μεγάλος αριθμός των υπερπολύτιμων ελικοπτέρων δεν θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες των όταν χρειαστεί.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για 2 ελικόπτερα MH-60R και FOS των S-70B6
Δεν γνωρίζουμε από που θα χρηματοδοτηθεί η σύμβαση αυτή, αλλά έχουμε βάσιμες υποψίες που θα προέλθει κι αυτή από τα περισσευούμενα κονδύλια της σύμβασης αναβάθμισης των Ρ-3Β Orion. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τα ελικόπτερα αυτά θα υποστούν μιας μικρής έκτασης αναβάθμιση, καθώς έχει συζητηθεί πολλές φορές η πιθανότητας αντικατάστασης του -παρωχημένου- υπολογιστή αποστολής με αυτόν που θα “φορέσουν” τα “νέα” Ρ-3Β, της ISI Hellas.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αγορά 4 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ αντί 250 εκ. ευρώ, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής
‘Οπως γράψαμε και σε άλλο άρθρο μας σήμερα, το ΠΝ επενδύει σημαντικά στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, καθώς ο κίνδυνος από τον αυξανόμενο αριθμητικά τουρκικό υποβρύχιο στόλο χρήζει αντιμετώπισης. Έχει αποδειχτεί πως η καλύτερη λύση είναι τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, καθώς τα S-70B6 έχουν πολλάκις “ξετρυπώσει” ελληνικά και ΝΑΤΟϊκά υποβρύχια από τα πιο απίθανα σημεία στο Αιγαίο. Αντίθετα, άλλα μέσα, όπως τα συστήματα MAD ή τα συρόμενα sonar δεν έχουν ικανοποιήσει το ΠΝ στο ανθυποβρυχιακό “κυνήγι” κάτω από το Αιγαίο.
Εδό δεν έχουμαι τροπιλες κε αυτί αγοράζουν ΦΟΣ για ελικόφτερα να ουμε
Οι τορπιλες δε ξετρυπωνουν εχθρικα υποβρυχια συνηθως
Πολλά ‘Αναμένεται άμεσα’ δεν έχουμε μαζέψει γενικώς, ή είναι ιδέα μου;
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Φρεγάτες του ΠΝ είναι όχι και τόσο ικανές στον ASW πόλεμο και το βάρος πέφτει στα S-70B.
Καλοδεχουμενο και αντε να περνουν σειρα και αλλα,αλλα….πραγματικα δεν την καταλαβαινω την ηγεσια εκει στα επιτελεια.Οκ κατανοω τον μεγαλο κινδυνο των Τ214 και καλα κανουν και προετοιμαζονται μιας και δεν εχουμε υπερσυχρονες ανθυποβρυχιακες φρεγατες …με εκεινη την ριμαδοFOS των mirage γινεται τιποτα;το λεω γιατι η THK ειναι ορατος και αμεσος κινδυνος και προς το παρων με τον μονο τροπο που μπορει να αντιμετωπιστει ειναι σε πρωτο χρονο με την εκτοξευση των διαθεσιμοτητων και σε δευτερο με αναβαθμισεις/αγορες…και μπαι δε γουει εκεινο το f16, το πρωτο,θα φυγει καμια φορααα;;;;
Δώστε ελικόπτερο στο λαό!
Αγοραζονται 8 Ρομεο χ 30 μιλς = 240 μιλς απο τα αποθηκευμενα του ΗΠΑναυτικου.
Το αντίστροφο δεν γίνεται? Δηλαδή 30 Ρομεο Χ 8 εκ. το ένα?
(Γιατί τέτοιες είναι οι ανάγκες, πέραν των FOS δηλαδή).
Εδώ πετάμε (όταν πετούν βέβαια) ακόμα ε/π με αναλογικά όργανα!
Bραδυατικα?
Έξυπνο.
6 αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων ένα αποβατικό/δεξαμενή και τέσσερις κορβέτες μπορούμε να χώσουμε στα περισσευούμενα κονδύλια της σύμβασης αναβάθμισης των Ρ-3Β Orion;
χαχαχαχα! Πολύ καλό 😉
Χαχαχαχα..
Χαχαχχαχαχαχ ωραιος
Κανα κονδύλιο ακομη απο τα P-3 περισσευει να αγοράσουμε κανα υποβρυχιο??
τελικά μόνο βάψιμο θα κάνουν στα P3 μου φάινεται 😀
+1
Ειναι ιδεα μου ή καταλαβαν τη πατατα με τα Ρ3 κ κοβουν οτι μπορουν απ τα λεφτα που εδωσαν για να τα σπρωξουν καπου που θα ναι πιο χρησιμα;
“Αντίθετα, άλλα μέσα, όπως τα συστήματα MAD ή τα συρόμενα sonar δεν έχουν ικανοποιήσει το ΠΝ στο ανθυποβρυχιακό “κυνήγι” κάτω από το Αιγαίο.”
Και πού τα βρήκε τα συρόμενα sonar το ΠΝ βρε παιδιά για να δει αν το ικανοποιούν(!!!);
Άλλωστε, άλλο το σονάρ των S ή της ΜΕΚΟ κι άλλο τα Kinglip & Captas… Δεν αντιλέγει κανείς για τα σονάρ των Ε/Π αλλά αυτά δεν μπορούν να βρίσκονται συνεχώς ποντισμένα έτσι δεν είναι; Χρειάζεται μια αρχική έρευνα από τα σονάρ των πλοίων.
Στις ΜΕΚΟ200ΗΝ
Οι ΜΕΚΟ έχουν κοινή διάταξη σκάφους/μεταβλητού βάθους (HM/VDS) έκδοχο του σονάρ SQS-56 των OH Perry. Δεν μιλάμε για συρόμενο (towed array), όπως το CAPTAS κ.α. Tην ασπόδοση των δύο πρέπει να χωρίζει χάος.
Τι είναι το VDS;
Variable depth sonar.
Προφανώς
Το VDS είναι ένα Towed Array Sonar στο οποίο μπορείς να ρυθμίσεις ακριβώς σε ποιο βάθος θα βρίσκεται.
Εμείς το γνωρίζουμε, στον εξαιρετικό φίλο που μας απαντά πείτε το!
Το VDS μπορει να ειναι μερος ενος TAS. Ομως δεν ειναι το ιδιο TAS, τουλαχιστον οχι ολοκληρωμενο. Εξαλλου το VDS ειναι ενεργο σοναρ, ενω τα TAS κατα βαση ειναι παθητικοι αισθητηρες. Γι’αυτο και οι διακριτες ονομασιες, υποθετω.
TAS ειχαν οι φρεγατες KNOX , οπως και μερικες S σε Ολλανδικη υπηρεσια, αλλα αμφοτερα δεν εφτασαν στο ΠΝ.
Η αποτελεσματικοτητα των σοναρ των ελικοπτερων, εγκειται κυριως στην μη διαδοση του θορυβου των μηχανων τους στη θαλασσα (οπως αναγκαστικα συμβαινει σε μια Α/Υ φρεγατα) και βεβαια στην ικανοτητα ταχυτατης αλλαγης θεσης για ελεγχο ακουστικου ευρηματος ή νεα ερευνα, καλυπτοντας ετσι μεγαλη θαλασσια περιοχη . Τα 2 ελικοπτερα ΑΒ-212ASW (Ιταλικη πατεντα για UH-1) που εφεραν οι Eλλη και Λημνος για ταχυτερη και συνδυασμενη ΑΥ ερευνα, ηταν πραγματικα μια επανασταση στον ανθυποβρυχιακο αγωνα στο Αιγαιο.
Το VDS είναι ένα Towed Array Sonar στο οποίο μπορείς να ρυθμίσεις ακριβώς σε ποιο βάθος θα βρίσκεται.
Σε αυτόν το λέω και την πρώτη φορά απλά πάτησα πάνω στην ροή που είχατε.
Εγώ προσωπικά δεν το γνώριζα, ποια η διαφορά τους. Με λίγο ψάξιμο την εντόπισα.
Αφού διευκρινίσατε δεν υφίσταται θέμα φίλτατοι…
Όμως ότι το ΠΝ ως προτεραιότητα σκοπεύει να παραγγείλει Ε/Π δεν σημαίνει ότι σύγχρονα σονάρ είναι άχρηστα για τα χαρακτηριστικά του Αιγαίου. ΟΚ, με 150 εκατ. για 4 ΜΕΚΟ δεν γίνεται σχεδόν τίποτα αλλά, δεν γίνεται να συγκριθεί η απόδοση του συνδυασμού των σονάρ πχ των FREMM & Belharra με το DΕ1160HM/VDS.
Οπότε τα 250εκ. περιλαμβάνουν την αγορά των τεσσάρων(4) νέων ελικοπτέρων ΚΑΙ την FOS για τον τύπο. Οπότε μιλάμε για αποκατάσταση της πτητικής ικανότητας των 11 ελικοπτέρων και ενίσχυση τους σύντομα με 4 νέα.
Συνήθως για πόσα χρόνια διάρκεια γίνεται η κάθε FOS; Γνωρίζουμε;
Πάντως το ότι τα νέα ελικόπτερα είναι 4 σε αριθμό σε βάζει σε σκέψεις για τις 2 + 2 νέες φρεγάτες….
Ετσι. Παίρνεις πρώτα τά λάστιχα καί όταν βρείς λεφτά γιά αυτοκίνητο τού τά φοράς.
Σε 24-36 μήνες που θα έρθουν τα λάστιχα θα είναι και το αυτοκίνητο έτοιμο.
Επίσης έχεις ήδη 4 παλιά αυτοκίνητα να τα φορέσεις (MEKO200)
Επιτελους #2
Μια και γίναμε Αμερικανόφιλοι όσο ποτέ, δείτε και τον σύνδεσμο για τις τελευταίες απαιτήσεις οπλισμού κι εξοπλισμού του προγράμαμτος FFG(X):
http://www.thedrive.com/the-war-zone/26217/the-navys-future-frigates-are-shaping-up-to-be-more-lethal-and-capable-as-well-as-cheaper
Ο οπλισμός είναι “αυτός που θέλουμε” με εξαίρεση το κύριο πυροβόλο.
Μας βλέπω ξαφικά να “αγαπάμε” τις μεγαλύτερες φρεγάτες,…
Πραγματικά ιδανικές προδιαγραφές!
Σε περίπτωση παραγγελίας 4 τέτοιων υπάρχουν και πολλά μελλοντικά οφέλη, αφού θα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 20 μέλη της κλάσης στο USN…