19.3 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήVIDEOΜήπως να αφήσουμε τις φρεγάτες και να δούμε τις Sa’ar 6 με...

Μήπως να αφήσουμε τις φρεγάτες και να δούμε τις Sa’ar 6 με Α/Α βλήματα Barak MX και αεράμυνα μέχρι 70 χλμ; (Βίντεο)

Οι κορβέτες Sa’ar 6 του Ισραήλ, έχουν μήκος 90 μέτρα και εκτόπισμα 1.900t, διαθέτουν πλήρωμα 70 στελεχών και θα φέρουν ένα πυροβόλο των 76mm, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 30mm, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Gabriel V, με εμβέλεια 200+ χιλιομέτρων. Τα πλοία θα διαθέτουν δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324mm και θα μπορούν να υποστηρίζουν ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο SH-60F Seahawk.

Αυτές τις μέρες έγινε γνωστό πως η Israel Aircraft Industries, πιο γνωστή ως IAI, ανακοίνωσε ότι ενσωμάτωσε στα πλοία και το Α/Α βλήμα Barak MX.

Ο Barak MX της IAI μαζί με την πλήρη σουίτα μάχης της ίδιας εταιρίας, θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ. Οι κορβέτες θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ και των στρατηγικών εγκαταστάσεων. Ο πύραυλος επιλέχθηκε αφού αποδείχθηκε ότι πληροί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Η εμβέλεια των 70 χιλιομέτρων του Barak MX, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα, προσδίδουν ικανότητες φρεγάτας, σε πλοίο μεγέθους κορβέτας. Οι κορβέτες θα είναι επίσης εξοπλισμένες με τη ναυτική έκδοση του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome. Σύμφωνα πάντα με την ΙΑΙ, τα σκάφη αυτά θα διαθέτουν πλέον μοναδικές ικανότητες αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Μπορεί βέβαια ο συνδυασμός Sa’ar 6, Barak MX και λοιπόν αξιόλογων οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων να φαντάζει ιδανικός, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως το Ισραήλ, που θέλει να προβάλει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέχεται από αυτή. Δεν χρειάζεται δηλαδή (και δεν διαθέτει) πλοία μεγέθους φρεγάτας της τάξης των 4-5-6 χιλιάδων τόνων εκτοπίσματος, με την ανάλογη εμβέλεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα, αν θέλει να προβάλει αξιόλογη ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να διαθέτει και το κατάλληλο “εκτόπισμα” για να το κάνει. Η Sa’ar 6 ωστόσο, δε παύει να φαντάζει ιδανική επιλογή για τα “ρηχά” νερά του Αιγαίου, καθότι δεν πρόκειται για μια κορβέτα, πχ των 800 τόνων, αλλά ουσιαστικά για μια φρεγατο-κορβέτα.

Θα ήταν παράλειψη βέβαια αν δεν αναφέραμε πως η τιμή των Sa’ar 6 είναι αρκετά “αλμυρή” και σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, κάθε πλοίο κοστίζει πάνω από $500 εκατομμύρια.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

To Πολεμικό μας Ναυτικό ενώπιον αδιεξόδου; Μια σκληρή πραγματικότητα

Το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η ανανέωση του γηρασμένου στόλου μονάδων επιφανείας, είναι εδώ και αρκετά χρόνια, το αγαπημένο θέμα συζήτησης σε όλους τους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Πολεμικό Ναυτικό: “Ηλεκτρικές” οι κορβέτες FCx-30, ολοκληρωμένες οι Gowind, τι γίνεται με τις ΜΕΚΟ

Το πρόγραμμα των κορβετών έχει πλέον πάρει αναβολή για μετά τις εκλογές, άλλωστε, με την προκήρυξη τους δεν γίνονται συμβάσεις, ούτε θα ήταν σωστό...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -