14 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚύριο ΆρθροΕισηγήσεις NavalDefence Forum, Καραντζάβελος (SCYTALIS), "το P-3 HN θα είναι από τα...

Εισηγήσεις NavalDefence Forum, Καραντζάβελος (SCYTALIS), “το P-3 HN θα είναι από τα πιο σύγχρονα ΑΦΝΕ χάρη σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ σύστημα”

Καλησπέρα σε εσάς, στους εκλεκτούς συνομιλητές μου, καθώς και στο αξιότιμο κοινό που μας παρακολουθεί. Είναι τιμή να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικτυακή ημερίδα που
διοργανώνεται από τις ιστοσελίδες NavalDefence.gr, Ptisidiastima.com και το περιοδικό «Πτήση». Πράγματι η χώρα μας ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ίσως το μεγαλύτερο στη νεότερη ιστορία της.

Ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα εκσυγχρονίσει, αλλά και θα ενισχύσει το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ζήτημα, βεβαίως, της αμυντικής θωράκισης της χώρας δεν αποτελεί μόνο σημαντικό παράγοντα της ασφάλειάς της. Αποτελεί και κρίσιμο συντελεστή ισχύος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει
πρωτεύοντα ρόλο ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προωθώντας παράλληλα τα εθνικά συμφέροντά μας.

Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, με στοιχεία εντάσεων και απειλών ασύμμετρης υφής. Η Ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το νέο περιβάλλον, ορθώς ασκεί πολύπλευρη εξοπλιστική διπλωματία, διατηρώντας ανοικτά κανάλια συνεργασίας με διάφορές χώρες και αμυντικές βιομηχανίες. Ο στόχος θα πρέπει να είναι τριπλός: Καταρχάς, να ενισχυθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων δυνάμεων για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου γεωπολιτικού και γεωοικονομικού περιβάλλοντος.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Naval Defence Innovation Forum 2021 του περιοδικού ΠΤΗΣΗ και των ιστοσελίδων ptisidiastima.com και navaldefence.gr

Κατά δεύτερον, να αξιοποιηθούν πολιτικά οι εξοπλιστικές δαπάνες για την ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της χώρας και την εδραίωση ισχυρών συμμαχιών. Τρίτον, να αναλάβει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία υψηλού επιπέδου κατασκευαστικό έργο, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες, ώστε οι νέες εξοπλιστικές δαπάνες να μετατραπούν σε επένδυση που θα συμβάλλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα αναβαθμίζοντας το παραγωγικό δυναμικό της και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας μπορεί δηλαδή να αποτελέσει ταυτόχρονα και εξέλιξη με αναπτυξιακή διάσταση. Μπορεί να συνεπιφέρει ανάταξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με θετικές προεκτάσεις στην οικονομία, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και πολλούς άλλους τομείς. Βέβαια, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την πλήρη και χωρίς εκπτώσεις συμμόρφωση των νέων εξοπλιστικών συστημάτων στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα στις διασυμμαχικές επιχειρήσεις μέσω της χρήσης σύγχρονων συστημάτων. Συνεπώς, η συμμετοχή́ των εγχώριων εταιριών και των κρατικών δομών πρέπει να αποτελεί́ προαπαιτούμενο για κάθε εξοπλιστικό́ πρόγραμμα.

Διαδικτυακή Ημερίδα για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, την Αμυντική Βιομηχανία, τη Γεωστρατηγική και την Καινοτομία

Η τεχνογνωσία, η εμπειρία, το έμψυχο δυναμικό, καθώς και οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι διαθέσιμες και μάλιστα σε πολλούς εξελιγμένους τεχνολογικά́ τομείς. Κάθε ανεπτυγμένη χώρα παγκοσμίως, ανεξαρτήτως μεγέθους, ακολουθεί την ίδια πολιτική́, για πολλαπλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι διασφαλίζεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των ενόπλων δυνάμεων σε κρίσιμες περιπτώσεις πολέμου ή απειλής και περιορίζεται η αμυντική εξάρτηση από ξένους παράγοντες.

Έχουμε παραδείγματα Ελληνικών εταιρειών που με αυστηρό επαγγελματισμό, κατάφεραν να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα τους. Να αναφέρω εδώ το παράδειγμα της ελληνικής THEON SENSORS, εταιρίας του Ομίλου EFA GROUP, στον οποίο ανήκει και η SCYTALYS, που αποτελεί την No1 εταιρία στον κόσμο, σε Συστήματα Νυχτερινής Όρασης για την Άμυνα και την Ασφάλεια, με διεθνείς εξαγωγές σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όπως την ελληνική SCYTALYS.

Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι πριν από χρόνια, κληθήκαμε να αναπτύξουμε μια καινοτόμο τεχνολογία που θα επέτρεπε σε διαφορετικά οπλικά συστήματα να διαλειτουργούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν κρίσιμα επιχειρησιακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα αυτό ονομάστηκε Ενοποιημένο Σύστημα Διασύνδεσης Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων (ULS) και το οποίο όχι μόνο κάλυψε αντίστοιχες άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, αλλά και σύντομα πέτυχε σημαντικές εξαγωγές συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανικού Ναυτικού.  Σήμερα, πέραν της Ελλάδος και των ΗΠΑ, συστήματα ULS έχουν προμηθευτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, και η Ρουμανία.

P-3B

Η περαιτέρω υλοποίηση συστημάτων, σημαντικών στη διενέργεια επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων μηχανικών της εταιρίας μας, μας επέτρεψε την ανάληψη συμβολαίου για την ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας ακόμη πιο πολύπλοκης αλλά συνάμα ιδιαίτερα ικανής τεχνολογικής πλατφόρμας: πρόκειται για το σύστημα Maritime Mission Integration & Management System M²IMS, που επιλέχθηκε από τη Lockheed Martin Aeronautics και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να αποτελέσει το
σύστημα διαχείρισης αποστολών των υπό αναβάθμιση Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3HN του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σύστημα αυτό θα μετατρέψει τα P-3 HN στα πιο σύγχρονα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας του είδους σε παγκόσμια κλίμακα, προσδίδοντας στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρωτόγνωρες δυνατότητες στη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού μετά την επαναφορά του σε υπηρεσία (φωτογραφία Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ)

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό έργο αναλάβαμε πρόσφατα στη μακρινή Ινδονησία, επικρατώντας μάλιστα σε ανοιχτό διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, αναλάβαμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε το Σύστημα Διαλειτουργικότητας, Διοίκησης & Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας με σύμβαση αξίας $49 εκατομμυρίων. Το πρόγραμμα θα θεμελιώσει τo Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας των Ινδονησιακών Ενόπλων Δυνάμεων, διανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη των Δικτυο-Κεντρικών τους Επιχειρήσεων, κρίσιμου παράγοντα στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων.

  • Με τα παραδείγματα που ανέφερα, συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική εμπειρία σε σύνθετα εξοπλιστικά προγράμματα και νέες τεχνολογίες αιχμής.
  • Ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που όχι μόνο εισέρχονται, αλλά και ανταπεξέρχονται επί ίσοις όροις σε πολύ απαιτητικές αγορές παγκοσμίως.

Το ζήτημα τώρα είναι η Πολιτεία να θέσει μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συγκεκριμένους καίριους τομείς που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα όπως αυτό των φρεγατών θα πρέπει να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Σας Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και τον χρόνο σας.

Ερώτηση: Τι θεωρείτε ότι μπορούν να προσδοκούν οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες και ειδικότερα η SCYTALYS από το πρόγραμμα απόκτησης νέων Φρεγατών του ΠΝ;

Όπως προανέφερα, οι Ελληνικές Εταιρίες διαθέτουν αξιόλογα προϊόντα, διεθνώς αναγνωρισμένα, αλλά και το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν σε σύνθετα προγράμματα όπως η ναυπήγηση των νέων Φρεγατών του Πολεμικού ναυτικού. Τακτικές Επικοινωνίες, Ζεύξεις Δεδομένων (Data Links), Συστήματα Διοίκησης & Ελέγχου, Συστήματα Νυχτερινής και Θερμικής Όρασης, διασύνδεση και ολοκλήρωση υποσυστημάτων, είναι μερικοί ενδεικτικοί τομείς στους οποίους η εγχώρια βιομηχανία έχει αποδείξει ότι μπορεί  να καλύψει με ποιοτικά αποτελέσματα και ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού.

Ειδικότερα για τη SCYTALYS, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι η πρώτη και ΜΟΝΑΔΙΚΗ εταιρία στην Ελλάδα που προσφέρει λύσεις Ζεύξεων Δεδομένων (Data Links) MADE IN GREECE, που εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα ΝΑΤΟικά πρωτόκολλα, όπως, LINK 11, LINK 16 και LINK 22. Με δεδομένο ότι οι νέες Φρεγάτες του ΠΝ θα απαιτήσουν διευρυμένη διαλειτουργικότητα, η SCYTALYS μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες λύσεις καθώς και την μελλοντική υποστήριξη, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Ένας δεύτερος τομέας, που θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει η εταιρία μας με την εξειδικευμένη γνώση της, είναι η ελληνικοποίηση/παραμετροποίηση τμημάτων του λογισμικού του Συστήματος Μάχης (Combat Management System – CMS), στη βάση των ιδιαίτερων απαιτήσεων του Ελληνικού χώρου επιχειρήσεων.

Δηλώνουμε παρόντες, με όλο το έμψυχο δυναμικό μας, την υλικοτεχνική υποδομή μας, την εμπειρία μας, τη θέλησή μας για την υπεράσπιση και την πρόοδο της Πατρίδας μας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Μπορεί η Γαλλία να κάνει ρελάνς με φρεγάτες FREMM-FR/FDI αντί για τις ιταλικές Bergamini;

Η τρέχουσα συζήτηση με την Ιταλία για την απόκτηση από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, των δύο πρώτων φρεγατών κλάσης Bergamini, της υποκλάσης General...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -