18.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ταϊβάν "ρίχνει" άλλα 7,5 δις ευρώ για έκτακτη αγορά όπλων

Η Ταϊβάν “ρίχνει” άλλα 7,5 δις ευρώ για έκτακτη αγορά όπλων

Στις 11 Ιανουαρίου, το κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε ειδικό αμυντικό κονδύλι ύψους 236,95 δισεκατομμυρίων νέων δολαρίων της Ταϊβαν (7,57 δισεκατομμυρίων ευρώ) για έκτακτη αγορά εξοπλισμού.

Το κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για να αγοραστούν τα εξής οκτώ οπλικά πακέτα:

-Παράκτιες συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων.
-Αντιαεροπορικά συστήματα ξηράς.
-Αντιαεροπορικά συστήματα εκστρατείας.
-Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
-Πύραυλοι cruise αέρος-εδάφους.
-Πύραυλοι cruise επιφανείας-επιφανείας.
-Πλοία υψηλών ταχυτήτων.
-Οπλικά συστήματα για τον εξοπλισμό της Ακτοφυλακής σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.

Βολή ταϊβανικού πυραύλου Sea Sword II από κορβέτα “Tuo Chiang”

Όπως σχολίασε το υπουργείο Αμύνης της χώρας, το ειδικό κονδύλι θα χρηματοδοτήσει επίσης τα εγχώριας ανάπτυξης πυραυλικά συστήματα Tien Kung (Επιφανείας-Αέρος), Tien Chien (Αέρος-Αέρος) και Hsiung Feng (Επιφανείας-Επιφανείας).

Μακέτα πυραύλου TC-2N επιφανείας-αέρος στην έκθεση TADTE 2017 (φωτογραφία: Tso-Juei Hsu)

Ειδικότερα το Hai Feng (“Θαλάσσια Λεπίδα”) που αφορά παράκτιες συστοιχίες ξηράς, αναπτύχθηκε αρχικά για λογαριασμό του στρατού ξηράς της Ταϊβάν ως “Hsiung Feng”. Η πρώτη μονάδα Hsiung Feng παραδόθηκε στο πολεμικό ναυτικό το 1987 και μετονομάστηκε σε “Hai Feng Group”.

Εκτόξευση πυραύλου HF II από ρυμουλκούμενη πλατφόρμα (φωτογραφία: NCSIST)

Μαζί με τους εγχώριας σχεδίασης αντιπλοϊκούς πυραύλους Hsiung Feng-II, η ταϊβανική διοίκηση χρησιμοποιεί και παράκτιες συστοιχίες Harpoon που αγόρασε από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επτά επιχειρησιακές μοίρες παρακτίων πυροβολαρχιών που είναι είτε σε σταθερές θέσεις ή σε κινητές συστοιχίες.

Το τμήμα του προγράμματος που αναφέρεται σε πλοία υψηλών ταχυτήτων αφορά την κλάση πυραυλοφόρων κορβετών “Tuo-Chiang”. Το Ναυτικό σχεδιάζει να ναυπηγήσει άλλες 12 ίδιες κορβέτες, με την τελευταία να παραδίδεται ως το 2026. Η “Tuo-Chiang” είναι σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει τον κινεζικό στόλο χρησιμοποιώντας τακτικές κρούσης-διαφυγής (hit-and-run) και αποκαλείται “φονιάς αεροπλανοφόρων” από μερίδα του ταϊβανικού Τύπου. Τα πλοία εξοπλίζονται με αντιπλοϊκούς πυραύλους Hsiung Feng-II και Hsiung Feng-III, αντιαεροπορικούς TC-2N (έκδοση του Tien Chien για χρήση από πλοία επιφανείας), πυροβόλο Otobreda των 76 mm και αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx.

Κορβέτα 700 τόνων με οπλισμό μεγάλης φρεγάτας; Η Ταϊβάν δίνει μαθήματα επιθετικής σχεδίασης

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και ναυτικά οπλικά συστήματα που προορίζονται για την ακτοφυλακή σε περίοδο πολέμου. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στα περιπολικά κλάσης “Anping”, που βασίζονται στο σχέδιο της κορβέτας “Tuo-Chiang” του ναυτικού, και προβλέπεται να λάβουν Phalanx CIWS, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και αντιπλοϊκούς πυραύλους Hsiung Feng-II και Hisung Feng-III.

Το νέο "περιπολικό" των 4,000 τόνων της Ακτοφυλακής της Ταΐβάν

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -