Tα πολεμικά πλοία είναι περίπλοκες μηχανολογικές κατασκευές, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τη λογική της Ferrari. Μπορεί η Ferrari να έχει 0-100 τα 3,2 sec, και η Lamborghini να έχει τα 3,5 sec, άρα η Ferrari είναι γρηγορότερη, και η Lamborghini “κουβάς” (τυχαία τα νούμερα, μπορεί να είναι ανάποδα, αλλά δεν το εξετάζουμε εδώ). Έτσι μιας και όλοι μας μπορούμε να οδηγήσουμε αυτοκίνητα, έχουμε άποψη για τα αυτοκίνητα. Πόσοι όμως μπορούν να έχουν άποψη για κάτι περισσότερο περίπλοκο, όπως τα αεροσκάφη; Ας σκεφτούμε πόσες φορές έχουν γίνει “κρίσεις” για το F-35, το πλέον προηγμένο μαχητικό της Δύσης σήμερα. Πόσες φορές, από “κουβάς” μετατράπηκε στο “Ιερό Δισκοπότηρο της Άμυνας” και τούμπαλιν; Διαβάστε ένα άρθρο μας από το “ηρωϊκό” 2017…
Δύσκολες είναι και οι όποιες συγκρίσεις στα μαχητικά αεροσκάφη. Πως μπορείς να συγκρίνεις για παράδειγμα ένα Rafale, με ένα Eurofighter; Άντε και τα συγκρίνεις, ποιες εκδόσεις “συγκρίνεις”, πάντα στη θεωρία; τις τελευταίες; τις αρχικές; κάτι ανάμεσα; Συγκρίνεις το αρχικά Rafale με ραντάρ PESA ή το τελευταίο με AESA; Βάζεις στη ζυγαριά το Typhoon Tranche 1, με το Rafale F1 ή το F3R; Και στην τελική, ακόμη κι όταν έχουν γίνει όλες οι συγκρίσεις, έχουμε αποτέλεσμα; Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως η τουρκική αεροπορία παραλαμβάνει Su-35TR, με το “κτηνώδους ισχύος” ραντάρ του. Σημαίνει πως θα νικήσει τα ελληνικά Rafale F3R, F-16V και πάει λέγοντας; Αν ναι, που; Πάνω από την Άγκυρα, πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, με τα EMB-145AEW ενεργά, ή όχι; Με τους Meteor απέναντί του, ή “απλά” με τους MICA; Ωραίες υποθέσεις εργασίας!
ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;
Αν αυτό τώρα το αναγάγουμε σε πολεμικά πλοία, πριν ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας, ας σκεφτούμε τις χιλιάδες υποσυστημάτων που είναι τοποθετημένα σε ένα πολεμικό πλοίο. Είναι τόσες χιλιάδες οι παράγοντες, που δεν μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα. Αυτός είναι κι ο λόγος που η επιλογή γίνεται από ομάδες ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού, αρχιπλοιάρχους ή υποναυάρχους με δεκαετίες εμπειρίας, με δεκάδες, εκατοντάδες ασκήσεις σε πλοία, είτε μόνο με το ΠΝ, είτε με άλλα συμμαχικά ναυτικά. Πίσω από τους ανώτατους αξιωματικούς, δεκάδες ανώτεροι αξιωματικοί, που μελετούν υποσυστήματα σε τέτοιο βάθος επιπέδου διδακτορικού, που εμείς ούτε τα είχαμε φανταστεί.
Το Αμερικανικό Ναυτικό παραλαμβάνει τον νέο πύραυλο Tomahawk Block V
Η επιλογή ενός πολεμικού πλοίου, δεν είναι αγορά ενός αυτοκινήτου. Δεν είναι ούτε καν αγορά ενός αεροσκάφους, μαχητικού ή πολιτικού. Είναι πολύ πιο δύσκολη, απείρως πιο σύνθετη, και σίγουρα, αναμφίβολα, πολύ πιο απαιτητική. Ας σκεφτούμε τα προγράμματα αγοράς πλοίων του Καναδά, ή της Αυστραλίας. Μιλάμε για δεκάδες δις δολαρίων/ευρώ, πολλαπλάσια της αγοράς Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους από αυτές τις χώρες. Το ποσό των 5 ως 5,5 δις που πρόκειται να ξοδέψει η χώρα μας, είναι κυριολεκτικά “τίποτα” μπροστά στα ναυπηγικά προγράμματα χωρών με αμυντικές προκλήσεις ίδιες ή ανώτερες της Ελλάδας.
ΑΠΟΨΗ: Το μοναδικό κριτήριο με το οποίο θα επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό τις νέες του φρεγάτες
Πριν μερικούς μήνες, αναλογιζόμενοι το πόσο αρέσει στους Έλληνες να διχαζόμαστε, γράψαμε ένα άρθρο περί οπαδισμού και πολεμικών πλοίων. Είχαμε γίνει μάρτυρες μιας περίεργης προσπάθειας, ευγενικά μιλώντας, απαξίωσης ενός πλοίου, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το “άθλημα”. Χωρίς να μασήσουμε τα λόγια μας, η αμερικανική πρόταση της MMSC, μέσα σε λίγες βδομάδες από την απόρριψη της πανάκριβης γαλλικής πρότασης για 2 Belh@rra αντί των 3,5 δις ευρώ, άρχισε να παρουσιάζεται σαν “αλουμινότρατα”, “σαπάκι”, “άχρηστη”, “άοπλη” και πάει λέγοντας.
Οι παλιοί μας φίλοι θα θυμούνται τη θέρμη με την οποία γράφαμε για τις Belh@rra κάποτε, όταν ήταν το μοναδικό πλοίο που “έπαιζε” για το ΠΝ, όταν οι Γάλλοι υπόσχονταν χρηματοδότηση μέσω επιστροφών ομολόγων. Αυτό και μόνο μας έφτανε για να παρουσιάσουμε, τα θετικά της κλάσης. Όταν αργότερα ήρθαν οι Αμερικανοί, και πρότειναν τις MMSC, πάλι θεωρήσαμε πρέπον να παρουσιάσουμε τα θετικά της κλάσης. Τα αρνητικά, είτε έρχονται μέσα από τη ροή ειδήσεων της ιστοσελίδας, ή είναι δουλειά του ΠΝ να τα δει. Δεν μπορεί να γίνει από την ανάγνωση “ειδικών” ή κάποιων ιστοσελίδων.
Καθώς όμως βλέπαμε ένα κλιμακούμενο “κύμα” αντιδράσεων κατά της αμερικανικής πρότασης, αμέσως μετά την απόρριψη της γαλλικής, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να διευκρινήσουμε τα αυτονόητα. Το αμερικανικό πλοίο ούτε από αλουμίνιο είναι (μόνο η θωρακισμένη με κέβλαρ υπερκατασκευή, που ουσιαστικά είναι το ελικοδρόμιο, και η γέφυρα, όχι το Κέντρο Επιχειρήσεων), ούτε άοπλο είναι (έχει τον οπλισμό που απαιτεί η εκάστοτε αποστολή, ακόμη και σε αμερικανική υπηρεσία μπορεί να οπλιστεί άμεσα με επιπλέον 8 Harpoon ή NSM, καθώς και με laser αν χρειαστεί), ούτε θέλει ρυμουλκά για να κινηθεί, ούτε τα αποσύρει το USN. Το σύστημα πρόωσης, που ουσιαστικά είναι καινοτόμο, έχει πρόβλημα σε ένα ρουλεμάν της RENK, το οποίο και θα λυθεί. Αλλά εδώ κάνουμε θέμα την ύπαρξη αέρα στο λιπαντικό μέσο. Ερώτηση κρίσεως. Ποιο άλλο, πολύ γνωστό πλοίο στο ΠΝ, είχε παρόμοιο πρόβλημα με το σύστημα μετάδοσης κίνησης της RENK;
Το αν το συγκεκριμένο πλοίο, η MMSC είναι το καλύτερο, θα σας το πούμε ξεκάθαρα. Δεν είναι, ή έστω δεν μας έχει πείσει εμάς ότι είναι. Είναι μια λύση, υπαρκτή, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Φωνάζουν κάποιοι για την εμβέλεια με ταχύτητα 10 κόμβων. Προφανώς και είναι πρόβλημα, αλλά αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς, αλλά το ΠΝ. Αλήθεια, με τι ταχύτητες γίνονται οι ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις; Και οι “οπαδοί” των MMSC (γιατί εκεί έχουμε καταντήσει) ρωτάνε ποιο άλλο πλοίο μπορεί να σπεύσει με 40+ κόμβους στο Καστελλόριζο, όταν οι “ανταγωνιστές” θα ασθμαίνουν στους 26; Και για την ιστορία, ελάχιστες φορές μπορεί ένα πλοίο να πιάσει τη μέγιστη ταχύτητα, κι αυτό αν έχει φυσικά καθαριστεί η καρίνα. Αν λοιπόν μιλάμε για 27 θεωρητικά, πρέπει να σκεφτόμαστε 24 με 25 μέγιστη.
Η δεύτερη ενημέρωση για τις MMSC που προτείνονται στο ΠΝ, από τη Lockheed Martin RMS
Είναι λοιπόν ένα “κακό” πλοίο η MMSC; Έχει λίγα “κελιά”; Μπορεί να φτάσει άνετα μέχρι και τα 16, όπως και οι ανταγωνιστές της, είτε με έξτρα SCL, είτε με έναν επιπλέον Mk41. Έχει θέμα το CAPTAS-2; Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως μια χαρά μας καλύπτει, αλλά μπορεί να πάρει και το -4. Είναι κάτι που θα το κρίνει το ΠΝ. Ποιος από εμάς, αν δεν έχει κάνει πάνω από κονσόλα Α/Υ πολέμου στο ΠΝ, ξέρει τι είναι το καλύτερο; Πως κρίνουμε ότι χρειάζεται το επιπλέον κόστους του CAPTAS-4 αντί του CAPTAS-2; Γιατί όχι το CAPTAS-6; ή το CAPTAS-8! Για την ιστορία, εδώ είναι οι διαφορές του CAPTAS-2 από το -4, όπου φαίνεται η υπεροχή του -4 έναντι του -2. Το “περίεργο είναι πως το USN έχει επιλέξει το CAPTAS-4 για τις LCS!
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ξέρει, έχει πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες που έχουν τα μέλη των Επιτροπών; Προφανώς το CAPTAS-4 είναι καλύτερο, αλλά ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο (για την ιστορία, δεν υπάρχουν τα CAPTAS-6/8/10 κ.λπ). Σε ότι αφορά το ζήτημα της πρόωσης, ας σταματήσουν κάποιοι να μιλάνε σαν ψημένοι αρχιμηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού, που τα ξέρουν όλα, και ας αφήσει το ΠΝ να κρίνει αν οι διασφαλίσεις που θα δώσει το USN (και όχι η εταιρεία) είναι αρκετές για το αν θα είναι αξιόπιστο το πλοίο. Ατάκες “θέλουν κι ένα ρυμουλκό μαζί”, τις είπαν μια, τις είπαν δυο, υπάρχει κι ένα όριο.
Αποκάλυψη τώρα: Φρεγάτα SIGMA 11515 Hellenic Navy, η ολλανδική πρόταση στο ΠΝ!
Πάμε τώρα στην ολλανδική λύση, που κάποιοι ισχυρίστηκαν πως είναι ανακάλυψη της… ΠΤΗΣΗΣ. Εκεί πραγματικά, μερικοί το “τερμάτισαν”. Μέχρι προσφάτως, κάποιοι επαναλάμβαναν πως η ολλανδική πρόταση, δεν υπάρχει! Την ίδια στιγμή, που συνεργάτες μας έχουν δει και μιλήσει με την ηγεσία της Damen, και έχουν πραγματικά όχι πάρει συνέντευξη, έχουν “ανακρίνει” τους Ολλανδούς. Προφανώς, κάποιοι, που θεωρούσαν πως είχαν εξαλείψει την αμερικανική “απειλή”, ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ολοκληρωμένης ολλανδικής λύσης. Οι πολέμιοι της ολλανδικής λύσης, ήρθαν να γράψουν εντέλει, πως το πλοίο είναι “υψηλού ρίσκου”, γιατί δεν υπάρχει. Είναι η εξέλιξη υπαρκτού σχεδίου, από μια εταιρεία που έχει κατασκευάσει δεκάδες, ίσως εκατοντάδες πολεμικά πλοία. Και θα έρθουμε εμείς, με μηδενική εμπειρία ναυπηγού, να κρίνουμε την Damen; Και μια σχεδίαση, κομμένη και ραμμένα στα μέτρα του ΠΝ;
Πάμε τώρα στη βρετανική λύση. Η ΠΤΗΣΗ κατάφερε να επικοινωνήσει και με την Babcock, και μετά από πολύ κόπο, επιβεβαιώσαμε τις αρχικές μας πληροφορίες, για ένα πλοίο σε τιμή ευκαιρίας. Οι Βρετανοί, απλά διόρθωσαν τις αρχικές πληροφορίες, και ανέφεραν πως το πλοίο που προσφέρεται στο ΠΝ, είναι η ArrowHead 140 κι όχι η ελαφρά εξοπλισμένη Type 31. Πράγμα που σημαίνει, πως με 2 δις, το ΠΝ μπορεί να αγοράσει 4 φρεγάτες που έχουν χώρο να πάρουν “τα πάντα”, και να εκτελέσουν όποια αποστολή απαιτηθεί. Και μερικοί πάλι ένιωσαν απειλή, γιατί οι Βρετανοί έχουν πραγματικά πλοία για Ενδιάμεση Λύση, κι όχι αντίκες με θέση δίπλα στον Αβέρωφ (συγχωρέστε μας για τα “γαλλικά”). Οι Type 23, ούτε άχρηστες είναι, ούτε “σαπάκια” (πολύ εύκολα το χρησιμοποιούν κάποιοι τον όρο τελευταία), και μάλιστα στη Χιλή θα υπηρετούν μέχρι το 2045.
Οι Ισπανοί, επίσης μίλησαν με την ΠΤΗΣΗ, μετά τους Αμερικανούς, Ολλανδούς, και Βρετανούς. Έδωσαν βασικές πληροφορίες για τη δική τους πρόταση, και μίλησαν, εξήγησαν οι άνθρωποι για τη δική τους Ενδιάμεση Λύση. Όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν κάποιοι δεν το θέλουν, έχουν την κορυφαία πρόταση, χωρίς να είναι οι ακριβότεροι. Αν λοιπόν, ψάχνουμε για state of the art πλοίο, τότε οι Ισπανοί έχουν να προσφέρουν το κορυφαίο σύστημα ραντάρ, ένα πλοίο που παραλίγο να γίνει η FFGX. Αλλά οι Ιταλοί ήταν καλύτεροι και κατάφεραν και κέρδισαν τους Ισπανούς!
Δυστυχώς, δεν έχουμε πληροφορίες για την ιταλική πρόταση. Υπάρχει πρόταση, δεν υπάρχει σαφής προσφορά. Η FREMM IT είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική από την FFGX, αλλά παραμένει ένα κορυφαίο σε δυνατότητες πλοίο. Καλώς ή κακώς όμως, το επίσης ιταλικό ΡΡΑ είναι ένα νεότερο, φθηνότερο, και πολύ ικανότερο πλοίο, ότι είναι και η FDI για τις FREMM. Θα ήταν πολύ λογικότερο οι Ιταλοί να έρθουν με τις ΡΡΑ, πιθανόν όμως να θέλουν “συμβατότητα” με μια μελλοντική αγορά FFGX. Πάντως, αυτά είναι όλα μας τα δεδομένα, και δεν θέλουμε να λέμε κάτι, απλά και μόνο για να το λέμε. Μεταξύ μας, δεν βλέπουμε οι Ιταλοί να φέρνουν τελική προσφορά για το ΠΝ… Άλλωστε, η πώληση των δυο FREMM στην Αίγυπτο άφησε τους Ιταλούς χωρίς Ενδιάμεση Λύση, καθώς οι Maestrale είναι τελείως εκτός “συζήτησης”.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Φρεγάτα Navantia A3000, η ισπανική “Ενδιάμεση Λύση” για το ΠΝ, αν επιλέξουμε τις F110
Επίσης, θεωρούμε πως οι Γερμανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η επαφή που είχε πρόσφατα ο ΥΕΘΑ με τη γερμανίδα ομόλογό του, κα. Καρενμπάρουερ, προφανώς είχε να κάνει με το θέμα των φρεγατών. Αν η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αποφασίσει να δώσει τις 4 κορβέτες Κ130 Batch I, μαζί με την αγορά των 4 ΜΕΚΟ Α200 ή 4 ΜΕΚΟΑ300, συν δυο υποβρύχια 214ΗΝ, όλα με κατασκευή στην Ελλάδα, διακρατική συμφωνία, χρηματοδότηση, εμείς θα πρέπει να πούμε όχι; πως θα πούμε όχι; Τι θα βρούμε να πούμε;
Γυρίζοντας στους Γάλλους, αν οι Γάλλοι αποδεσμεύσουν άμεσα τις 2 La Fayette, και δεσμευτούν στην παράδοση τα επόμενα χρόνια των άλλων 3, μαζί με τις 4 Belh@rra, συν αεροσκάφη Mirage 2000-5F ή Rafale F3R, επιπλεόν, συν άλλα ανταλλάγματα (όχι φυσικά τις αστειότητες περί αμυντικής συνδρομής), θα πει κάποιος όχι; δεν θα το εξετάσει το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ και το Μαξίμου; Έτσι, θα μπορούσε να έχει λογική και το υψηλό τίμημα που ζητούν οι Γάλλοι. Τι θα γίνει αν π.χ. δώσουν τη γραμμή παραγωγής των Gowind στη χώρα μας; Μπορούμε να το αρνηθούμε; ή αν δώσουν τη γραμμή παραγωγής των EPC;
Πάμε στους Ολλανδούς. Αν οι Ολλανδοί μας δώσουν άμεση λύση με τις φρεγάτες Μ, ή με κάποια από τα OPV Holland (δεν υπάρχει σαν ιδέα, είναι καθαρά δική μας, ας μην δούμε μετά μπηχτές για την πρόταση πως οι Ολλανδοί θέλουν να μας φορτώσουν OPV), ή μας φέρουν με διαδικασίες εξπρές 2 φρεγάτες 10514, φέρουν διακρατική, φτιάξουν τις 11515 στην Ελλάδα, προσφέρουν δυνατές βιομηχανικές επιστροφές, τι θα γίνει; Είναι μια απόλυτα ισορροπημένη πρόταση, βασισμένη σε δοκιμασμένο σχέδιο, με ηλεκτρική πρόωση CODLOG, μπορεί το ΠΝ να το προσπεράσει; Προφανώς και δεν μπορεί. Η ολλανδική πρόταση άργησε να φτάσει, αλλά έφτασε στο ΠΝ, και είναι εξαιρετική μελετημένη.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; Aπαντάμε 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…
Ξαναγυρίζοντας στους Αμερικανούς τώρα, που έχουν βρεθεί να αντιμετωπίζουν μια εκπληκτική εκστρατεία λάσπης. Στη συνέντευξη με τον Rowden, ο τελευταίος εξεμάνη όταν του έγιναν ερωτήσεις σχετικά με την επιβιωσιμότητα της κλάσης Freedom. Ουσιαστικά είπε “πιστεύει κανείς, πως οι ΗΠΑ, θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τα πληρώματα των πλοίων της, για τα χρήματα; ή για να πουλήσει πλοία σε κάποιους; τα LCS είναι απολύτως προστατευμένα”. Το ότι κάποιοι βγήκαν και βρίζουν, χωρίς στοιχεία, με βάση δημοσιεύματα, ένα πλοίο, και η ΠΤΗΣΗ δεν το κάνει, δεν σημαίνει πως στηρίζουμε ή προμοτάρουμε το πλοίο. Το promotion το έχουν απόλυτο δικαίωμα άλλοι, που το κάνουν τελείως ξεδιάντροπα. Στην ιστοσελίδα, έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας, για όλα τα πλοία. Όχι μόνο για αυτά που μας δίνουν διαφήμιση. Μεταξύ μας, κανείς δεν μας δίνει, αλλά και να μας έδινε, δεν σημαίνει ότι θα γράφουμε για το πότε άλλαξε λάδια το τελευταίο πλοίο. Για τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν…
Η LCS/MMSC δεν είναι ούτε “σαπάκι”, ούτε “αλουμινότρατα”, ούτε “άοπλη”, ούτε “επικίνδυνη”, ούτε και “προβληματική”, όπως φυσικά δεν είναι και το καλύτερο πλοίο. Είναι ένα πλοίο, μια λύση φρεγάτας σαν όλες τις άλλες, που το ΠΝ θα την εξετάσει όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΗ140, που είναι πολύ φθηνή, και με μεγάλη ευελιξία στη σχεδίαση. Επίσης, η ολλανδική πρόταση είναι πολύ ισορροπημένη (μάλλον η πιο ισορροπημένη), και δυστυχώς για κάποιους, υπαρκτή, και καλώς ή κακώς, προηγείται από όσο βλέπουμε. Η ισπανική πρόταση είναι η κορυφαία, με το καλύτερο ραντάρ, και με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης. Η γαλλική είναι εξαιρετική, αρκεί να οπλιστεί κατά τις απαιτήσεις του ΠΝ, αλλιώς είναι ένας πλωτός σταθμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με μόλις 16 πυραύλους.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παρουσίαση της ισπανικής φρεγάτας F110 της Navantia που έχει προταθεί στο ΠΝ
Ποιο είναι το καλύτερο πλοίο; ειλικρινά, δεν είναι η αμερικανική λύση. Ούτε η γαλλική. Αν έπρεπε υποχρεωτικά να απαντήσουμε, θα βάζαμε στην πρώτη τριάδα τους Ολλανδούς, Ισπανούς και μάλλον τους Βρετανούς, αλλά θα τονίσουμε πως δεν ξέρουμε τι ακριβώς προτείνουν Ιταλοί και Γερμανοί, συνεπώς είναι άδικο για αυτούς. Είναι άδικο βέβαια και για τους Γάλλους ή Αμερικανούς, καθώς μόλις τώρα εστάλη LoR στις ΗΠΑ, ενώ οι Γάλλοι, μέσω του CEO της Naval Group, είπαν πως δεν έχουν φέρει τελική πρόταση.
Ακόμη κι όταν έρθει η τελική πρόταση, το ΠΝ θα ζυγίσει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως την Ενδιάμεση Λύση, την αποπληρωμή, κοκ. Αν δηλαδή οι Γάλλοι φέρουν τελικά FREMM για Ενδιάμεση Λύση, τι θα γίνει; αν οι Γερμανοί δώσουν δυο από τις F124, τι θα γίνει; Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το ΠΝ δεν επιχειρεί μόνο του, άρα θα πρέπει να μιλήσει και το ΓΕΕΘΑ. Για παράδειγμα, αν οι Γάλλοι προσφέρουν μια 12άδα Rafale ακόμη, εκεί δεν πρέπει να υπάρξει επέμβαση ΓΕΕΘΑ και Μαξίμου; Αν οι Αμερικανοί προσφέρουν KC-135 ή KC-10 (στην τύχη το λέμε, δεν έχουμε ουδεμία τέτοια πληροφορία), δεν πρέπει να “ζυγιστεί”; Αν οι Ολλανδοί προσφέρουν μεταφορά ναυπηγικού έργου αξίας 5 ή 10 δις ευρώ, σε ελληνικά ναυπηγεία, υπογράφουμε, ή όχι;
Θα θέλαμε να ζητήσουμε λοιπόν, τους φίλους μας, να σταματήσουν να είναι “δογματικοί”. Βλέπουμε μια συνδυασμένη επίθεση προς την MMSC, με την δικαιολογία “μα όλοι οι αμυντικοί αναλυτές είναι κατά”, και “όλοι οι αξιωματικοί του ΠΝ είναι κατά”. Μετά, βλέπουμε μια “απαξίωση” της ολλανδικής λύσης, με διάφορες “δικαιολογίες”. Πρώτον, εμείς δεν κοιτάμε τι λένε οι άλλοι, γιαυτό και είμαστε αξιόπιστοι. Δεύτερον, αναλυτές γράφουν και σε εμάς, και, στην ΠΤΗΣΗ, λόγω του πλουραλισμού, γράφουν περισσότεροι από τα άλλα sites αθροιστικά. Επίσης, μετά λόγου γνώσεως, σας λέμε πως το ΠΝ δεν είναι κατά των MMSC, παρά μόνο ίσως κάποιοι απόστρατοι, και για την ακρίβεια μειοψηφία αυτών, οι περισσότεροι είναι θετικοί ή ουδέτεροι. Το ΠΝ θέλει την καλύτερη λύση, και πιστεύουμε πως θα την πάρει.
Οι φρεγάτες θα κυριαρχήσουν στη διεθνή αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία
Κλείνοντας, προσπαθώντας με μερικές λέξεις να συνοψίσουμε τις καταστάσεις. Αν οι Γάλλοι, έρθουν με Ενδιάμεση Λύση την κατασκευή δυο Gowind 2500/3100, οπλίσουν σωστά τις FDI, και απορροφήσουν τα κόστη που έχουν μεταφέρει στο ΠΝ, έχουν πολλές πιθανότητες. Αν οι Αμερικανοί, απαντήσουν σωστά στη LoR, δώσουν αυτά που μπορούν να δώσουν, εξασφαλίσουν μέσω κρατικού φορέα πως έχουν λυθεί τα προβλήματα πρόωσης των LCS, τότε επίσης έχουν πλεονέκτημα. Χωρίς όμως σοβαρή Ενδιάμεση, οι Αμερικανοί δεν έχουν ελπίδες, όσο κι αν πιέσουν. Οι Ολλανδοί έχουν ήδη πολύ δυνατή πρόταση, που καλύπτει απόλυτα το ΠΝ, οι Βρετανοί μάλλον θα πρέπει να εξειδικεύσουν τη δική τους εξαιρετική πρόταση, οι Ισπανοί έχουν μάλλον το καλύτερο, αν και πολύ ακριβό, πλοίο. Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, θα πρέπει να φέρουν την τελική προσφορά τους, αλλιώς δεν μπορούν να αξιολογηθούν.
Ποιο είναι το καλύτερο πλοίο για το ΠΝ; Κανένα και όλα. Ποιος θα μπορούσε να πει πως το ένα πλοίο είναι καλύτερο από ένα άλλο; το ξαναλέμε, δεν είναι αυτοκίνητο, που τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα, θα το πάρουν οι 4Τ, θα κάνουν δοκιμές, και θα βρεθεί που υπερέχει το καθένα. Είναι πολυπαραμετρική εξίσωση, που περιλαμβάνει τόσα πολλά δεδομένα, που δεν θα χωρούσαν ούτε καν στη βάση δεδομένων των εκατοντάδων GB της ιστοσελίδας μας. Όταν λέμε για το καλύτερο πλοίο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη την καλύτερη επιλογή, δεδομένων των συνθηκών. Και οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν, είναι οι Επιτελείς του ΠΝ.