22 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: Κορβέτες για το ΠΝ όχι με MICA VL, ESSM Blk2 ή...

ThinkOutOfTheBox: Κορβέτες για το ΠΝ όχι με MICA VL, ESSM Blk2 ή CAMM-ER, αλλά με… IRIS-T!

Σήμερα το Think Out Of The Box μάλλον θα πάει στη συζήτηση αρκετά μακριά. Αφορά βεβαίως τον οπλισμό που θα φέρουν οι νέες κορβέτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, και ειδικά τα όπλα αντιαεροπορικής άμυνας. Γιατί όμως να επικεντρωθούμε στα συγκεκριμένα; Διότι όπως είδαμε, αυτά είναι που βάζει το ΠΝ πάνω από οτιδήποτε άλλο, όταν θεώρησε σαν κορυφαία επιλογή τις FDI προφανώς λόγω ASTER (και SeaFire). Όλα τα άλλα state of the art υποσυστήματα (π.χ. το συρόμενο σόναρ) θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και σε άλλα υποψήφια πλοία.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο πύραυλος RAM του Ναυτικού δεν είναι μόνο CIWS, αλλά και αντιαεροπορικός!

Τώρα στις κορβέτες, έχουμε διαπιστώσει πως το ΠΝ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει τους “πειραματισμούς” που ξεκίνησε με την υιοθέτηση του ASTER 30. Έτσι, για λίγο καιρό φάνηκε να προκρίνει τη λύση του πυραύλου MICA VL αντί του ESSM που ήδη έχει. Θυμίζουμε πως στο κόνσορτιουμ κατασκευής του ESSM η Ελλάδα είναι μέτοχος. Συνεπώς αν το ΠΝ σκέφτεται να εγκαταλείψει μια τόσο σημαντική επένδυση, σημαίνει πως είναι διατεθειμένο να ρισκάρει την αλλαγή πλατφόρμας και το ζήτημα της πολυτυπίας.

ThinkOutOfTheBox: Εξοπλισμός των νέων κορβετών με 2 x RAM, χωρίς ESSM, MICA VL ή CAMM/ER

Να θυμίσουμε πως πολλές φορές ακούστηκε και ο CAMM/CAMM-ER. Η πρώτη φορά ήταν επί της περίφημης Belh@rra Hellenique, όταν οι 24 ASTER 30 που θα είχε, θα συμπληρώνονταν από αριθμό CAMM-ER. O CAMM-ER επανήλθε σαν πρόταση στο ΠΝ με την αμερικανική και βρετανική πρόταση για φρεγάτες (HF2 & Arrowhead 140HN), ενώ παραμένει ακόμη στο “τραπέζι” με την νέα πρόταση των Βρετανών για μια φθηνότερη AH140HN.

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα και το ΠΝ χρειάζονται πυραύλους Made In Greece

Τέλος, κάποια στιγμή, φαίνεται πως εντός του ΠΝ ακούστηκαν οι φωνές που τονίζουν τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στον ESSM, και το πόσο προηγμένος και σημαντικός είναι για την ελληνική οικονομία ο ESSM Block 2. Συνεπώς, υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για υιοθέτηση σαν κύριου αντιαεροπορικού όπλου του ESSM Block 2, καθώς η αγορά του MICA VL, ακόμη και σαν MICA VL NG (νέας γενιάς) δεν φαίνεται να είναι και τόσο λογική. Απλά, ο MICA VL είναι ο μόνος πύραυλος που μπορεί να ταιριάξει με το SETIS των Gowind HN, συνεπώς, όσοι επιθυμούν εντός ΠΝ Gowind HN, αναγκαστικά θέλουν και τον MICA VL.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Σήμερα όμως, θέλουμε να κάνουμε μια τελείως διαφορετική σκέψη, μια νέα πρόταση που μάλλον δεν έχει συζητηθεί καθόλου, και μάλλον θα βοηθήσει σημαντικά και στη μείωση του κόστους. Το σημερινό μας Out of The Box δεν θα κρύψουμε ότι μας το έδωσαν οι υποστηρικτές των… MICA VL! Οι τελευταίοι, προκειμένου να μειώσουν την απόσταση που χωρίζει το βλήμα από τα πλεονεκτήματα του ESSM, προέβαλαν το “πλεονέκτημα” της χρήσης των MICA από την Πολεμική Αεροπορία! Αν λοιπόν είναι έτσι, και συγκρίνουμε τα 20 ετών πλέον παλιά βλήματα της ΠΑ με τις ανάγκες του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια, τότε γιατί να μην δούμε κι άλλες λύσεις από την ΠΑ; Με λίγα λόγια η συζήτηση ήρθε στο βλήμα IRIS-T SL.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις Belh@rra Helleniques;

To IRIS-T SL (SLS/SLM μικρού-μέσου βεληνεκούς αντίστοιχα) είναι ένα σύστημα που οι σελίδες μας το έχουν παρουσιάσει ουκ ολίγες φορές για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Θα λέγαμε πως είναι το ιδανικό όπλο για μαζική αντικατάσταση των SA-8B, I-HAWK & S-300, με οικογένεια πυραύλων ίδιας τεχνολογίας αλλά διαφορετικών εκδόσεων εμβελείας. Δεν θα κουράσουμε τους αναγνώστες μας παρουσιάζοντας το εκ νέου, αλλά θα επικεντρωθούμε στο πιθανό ενδιαφέρον του ΠΝ.

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών SA-8B με πυραύλους IRIS-T ή AIM-9

Ως αντιαεροπορικό όπλο με έχει αρκετά χαμηλό κόστος, με τον πύραυλο να στοιχίζει  φθηνότερα από άλλες ανταγωνιστικές επιλογές. Για παράδειγμα, αν αντί για NASAMS επιλέξουμε IRIS-T το κόστος για την κάλυψη των ίδιων αναγκών θα είναι ίσως το μισό. Και αυτό, χωρίς να ξεχνάμε πως ο IRIS-T κατασκευάζεται και στην Ελλάδα, και η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προτείνει την ανάληψη ενός πολύ μεγάλου υποκατασκευαστικού έργου από τα ΕΑΣ κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας.

Intracom Defense: Επέκταση συνεργασίας με την Diehl Defence για τους πυραύλους IRIS-T

O πύραυλος έχει έναν πολύ εξελιγμένο αισθητήρα IR, που σημαίνει ότι προσεγγίζει το στόχο χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τα συστήματα RWR (Radar Warning Receiver) των εχθρικών μαχητικών, ενώ ανανεώνει μέσω αμφίδρομης επικοινωνίας τα δεδομένα του στόχου. Επίσης, μπορεί να ελίσσεται πολύ έντονα χάρη στο thrust vectoring, κάνοντας τη διαφυγή οποιουδήποτε στόχου ιδιαίτερα δύσκολη.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το αντιαεροπορικό IRIS-T SL/SLS/SLM για αντικατάσταση των SA-8 και Improved HAWK

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα ελαφρύ εκτοξευτή με μικρό βάρος και μεγάλη αντοχή, που μεταφέρεται από φορτηγό επιπέδου HEMMT, με άμεσα διαθέσιμους 8 πυραύλους σε κάνιστρα.

ThinkOutOfTheBox: IRIS-T για αντικατάσταση των SA-8B, Improved HAWK και TOR-M1

Μα καλά, γίνονται αυτά; Μπορεί ένας πύραυλος, που βρίσκεται σε εκτοξευτή ξηράς για φορτηγά, να μπει σε πλοίο; Ας δούμε αν γίνεται, ή αν έχει ξαναγίνει σε αντίστοιχο πύραυλο. Ρίξτε μια ματιά στην επόμενη φωτογραφία. Αναγνωρίζει κάποιος τον εκτοξευτή; θα μπορούσε να είναι εκείνος των IRIS-T SL;

Αντιαεροπορικό σύστημα Umkhonto

Είναι ο εκτοξευτής των νοτιοαφρικανικών Umkhonto βάρους 130 κιλών ο καθένας, οπότε  θα μπορούσε άνετα να ήταν εκείνος του IRIS-T! Η νοτιοαφρικανική κατασκευή έχει τοποθετηθεί ήδη σε πλοία: και στις ΜΕΚΟ Α200 κλάσης Valour (MEKO A-200SAN) του νοτιοαφρικανικού ναυτικού, αλλά και στις αντίστοιχες αλγερινές κλάσης Erradii (MEKO A-200AN). Με λίγα λόγια, δεν είναι απλά κάτι που γίνεται, γίνεται και από ναυτικά πολύ μικρότερα του ΠΝ μας. Το μόνο που θέλει είναι μια λίγο πιο “ευρεία” σκέψη. Ας μην περιοριζόμανστε στην πεπατημένη.

Αυτό λοιπόν που θέλουμε να προτείνουμε σήμερα, είναι η τοποθέτηση ενός 16πλου εκτοξευτή για βλήματα IRIS-T SLS ή SLM, εκεί που σήμερα το ΠΝ σχεδιάζει να τοποθετήσει 16 MICA VL. Προφανώς οι εκτοξευτές μπορούν να μπουν σε όλα τα υποψήφια πλοία,  Gowind HN, SIGMA 10514HN, FCx-30HN, AH140HN.

Αίγυπτος: Προμήθεια 16 αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών IRIS-T

Θεωρούμε δεδομένο πως οι IRIS-T μπορούν να συνεργαστούν με οποιοδήποτε CMS, είτε πρόκειται για το TACTICOS (S10514, AH-140HN), είτε για το ATHENA (FCx-30), είτε και για το SETIS (Gowind HN). To SETIS έχει ήδη δεχτεί το RAM, και η κατασκευάστρια εταιρεία έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κατασκευάστρια των IRIS-T, Diehl. Έτσι, η ενσωμάτωσή τους θα είναι λογικά μια χαμηλού κόστους προσθήκη.

H INTRACOM συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του IRIS-T SLM

Ο λόγος που αξίζει τον κόπο να δούμε μια τέτοια επιλογή, είναι πως λίαν συντόμως ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραμμα για την αγορά ενός αντιαεροπορικού συστήματος που θα καλύψει τα κενά που θα αφήσουν τα SA-8B & I-HAWK. Η λύση των MICA VL δεν προκρίνεται από τον ΕΣ, ούτε έχει δείξει ενδιαφέρον, καθώς το σύστημα είναι πλέον αρκετά “παλιό” και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Το ΠΝ ίσως να μην έχει την ίδια άποψη, αλλά προφανώς οι απαιτήσεις διαφέρουν.

Θα μπορούσαμε να έχουμε βρετανικά και γερμανικά αντιεροπορικά αντί ρωσικών SA-8;

Μια όμως αγορά του IRIS-T SL από το ΠΝ, τον ΕΣ αλλά και την ΠΑ (με τη χρήση του όπλου στα F-16C/D/V), θα σημάνει πως η χώρα μας θα μπορούσε να αποκτήσει δική της γραμμή παραγωγής ή έστω συναρμολόγησης, ενός πολύ προηγμένου βλήματος αέρος-αέρος, εδάφους-αέρος, επιφανείας-αέρος, αέρος-επιφανείας, αέρος-εδάφους και επιφανείας-επιφανείας! Το IRIS-T, για όσους δεν το θυμούνται, έχει πιστοποιηθεί για να πλήττει και στόχους επιφανείας.

ThinkOutOfTheBox: Απόσυρση των SA-8 και των Improved HAWK του ΕΣ, μήπως καταναλώνουν πόρους χωρίς πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη;

Για να διασκεδάσουμε πιθανές ανησυχίες για τις δυνατότητες εγκλωβισμού στόχων με μικρό θερμικό ίχνος (π.χ. UAVs, Loitering Munitions κλπ), να πούμε πως η αμυντική τεχνολογία τα έχει λύσει αυτά από την εποχή του ΑΙΜ-9Β. Άντε, από την εποχή του AIM-9L (περίοδο του Πολέμου στα Φώκλαντς). Πλέον οι πύραυλοι “ξέρουν” πολύ καλά το στόχο, κι οτιδήποτε κινείται είναι θερμότερο του αέρα που το περιβάλλει. Συνεπώς, οι IRIS-T είναι όπλα για στόχους όπως τα UAVs, καθώς δεν μπορούν να παραπλανηθούν, ούτε να δεχτούν παρεμβολές από ECM.

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Ανάγκη άμεσων αποφάσεων

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε πως για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υιοθετούσαν ένα και μόνο σύστημα αεράμυνας (σε διάφορες εκδόσεις-εμβέλειες), με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη συντήρηση, την εκπαίδευση, τις υποδομές στην Ελλάδα, και την αμυντικής μας αυτονομία. Αν λοιπόν είμασταν έτοιμοι να αγοράσουμε CAMM-ER, ή τώρα “ξεχάσαμε” τους ESSM για τους MICA VL, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε και τους IRIS-T SL για όλους τους Κλάδους;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -