Το ΠΝ χρειάζεται νέα πλοία που θα ενισχύσουν το Στόλο, το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχουν κάποιες επιλογές (Belh@rra, LCS/MMSC, ακόμη και… ALS, MEKO, Iver Huitfeld), αλλά τίποτε δεν λέει να προχωρήσει. Το θέμα είναι, πως με τα νέα “πλοία”, αν και όταν θα έρθουν αυτά, θέλουμε να καλύψουμε πολλές και διάφορες ανάγκες. Και μάλιστα, άσχετες ίσως μεταξύ τους.
Πρώτη ανάγκη που θέλουμε να καλύψουμε είναι αυτή της αεράμυνας περιοχής, μια δυνατότητα που το ΠΝ είχε για πολύ λίγα χρόνια στην ιστορία του, όσο δηλαδή επιχειρούσαν τα αντιτορπιλικά κλάσης C.F Adams στο Στόλο. Η απώλειά τους βέβαια δεν ήταν και κάτι δυσαναπλήρωτο, καθώς οι SM-1 λίγα θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο. Απλά, όπως πάντα, από το… ολότελα, ήταν καλύτεροι!
Σήμερα, το ΠΝ θέλει να καλύψει πρωτίστως αυτή την ανάγκη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιτελείς του ΓΕΝ αποδέχτηκαν την πρόταση για τις δυο φρεγάτες κλάσης FDI/Belh@rra, που μπορούν να φέρουν ένα μικρό αριθμό (16 ή 24) πυραύλων ASTER 30. Ακόμη και οι επιπέδου μεγάλης … κορβέτας, LCS/MMSC, προτείνονται στο ΠΝ με πυραύλους SM-2, γιατί απλά, εκεί “πονάει” επιχειρησιακά, στην αεράμυνα και τα όπλα αεράμυνας περιοχής.
ThinkOutOfTheBox: Ελικοπτεροφόρα San Giorgio αντί φρεγατών αντιαεροπορικού πολέμου; πάμε καλά;
Βέβαια, μέσα στις όλες “ανάγκες”, προέκυψε και η δυνατότητα για υποστρατηγική κρούση, με βλήματα SCALP Naval. Καθώς βέβαια λίγα μπορούν να προσφέρουν 8 ή 16 βλήματα του τύπου σε μια σύγκρουση, το ΠΝ μάλλον θέλει τη δυνατότητα έστω και για συμβολικούς λόγους, ίσως για να νοιώθει ο γείτονας ότι πουθενά δεν μπορεί να “κρυφτεί”.
Το θέμα όμως είναι πως ο Στόλος των φρεγατών, δεν έχει πια την ίδια αποστολή που είχε πριν 20 ή 30 χρόνια. Δεν θα απαγορεύσει την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, δεν θα προσπαθήσει να τον κρατήσει μέσα στα Στενά, ή να τον βυθίσει μέσα στις βάσεις του. Αυτό πλέον το έχουν αναλάβει άλλα πλοία, οι Super Vita, τα υποβρύχια, μαζί με τις επάκτιες πυροβολαρχίες Exocet MM40, καθώς και τα Mirage 2000EGM/AM39. Ότι “απομείνει”, θα το περιλάβει η ΠΑ με την απαλή της φροντίδα…
Ο Στόλος θα πρέπει πλέον να απαγορεύσει τις όποιες ελπίδες έχουν οι Τούρκοι επιτελείς για μια νίκη στη Μεγίστη. Το Καστελλόριζο και τα νησιά γύρω του είναι τα δικά μας Φώκλαντ, και ο Στόλος θα πρέπει να πολεμήσει όπως πολέμησαν οι Βρετανοί. Ο Τουρκικός Στόλος πρέπει να μείνει στα “αυγά” του, αλλιώς δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα. Ή έτσι πρέπει να γίνει, αλλιώς, απλά, αποτύχαμε.
Τα πράγματα διαβάζονται ιδανικά, αλλά δεν είναι έτσι. Υστερούμε σε μέσα. Επίσης, το Σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι υπερβολικά κοντά στην Τουρκία. Οι Τούρκοι, πριν μια Κρίση, θα έχουν σκορπίσει το Στόλο τους σε σημεία που φυσικά και δεν θα μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Καλό θα ήταν να έχουμε μερικά δεκάδες HALE UAVs, αλλά θα βολευτούμε με όσα HERON και Ρ-3Β υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή.
Η Μεγίστη θα δεχτεί σφοδρή επίθεση, δεν χωράει αμφιβολία. Όπως δεν χωράει αμφιβολία που θα υπάρξουν επιθέσεις σε διάφορα ακατοίκητα ή μη νησιά και κάποιες στρατηγικής σημασίας νησίδες, προκειμένου να αναγκαστούμε να διασπάσουμε τις δυνάμεις μας. Αλλά η κύρια προσπάθεια, θα είναι στη Μεγίστη, στα νησιά που αυξάνουν δυσανάλογα πολύ την ΑΟΖ μας, και χάρη σε αυτά συνδέεται η ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι είναι πολύ εύκολο να μεταφέρουν με ελαφρά σκάφη και ελικόπτερα δυνάμεις στα νησιά, και να επιτύχουν προγεφύρωμα ή ακόμη και πλήρη κατάληψή τους. Έτσι, ακόμη κι αν έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες πάνω στη γραμμή αντιπαράθεσης, σε Έβρο και νησιά, αν έχουν “πάρει” το Καστελλόριζο, τη Μεγίστη, τη Σύμη, μάλλον χάσαμε, με ότι σημαίνει αυτό.
Εκεί είναι πλέον που πρέπει να επέμβει το ΠΝ. Η ανακατάληψη, ή έστω, η επιχείρηση ενίσχυσης των φρουρών δεν μπορεί να γίνει με τίποτε άλλο, εκτός από πλοία. Αν και θεωρητικά, τα Zubr θα μπορέσουν να μεταφέρουν ταχύτατα ενισχύσεις, γίνεται αντιληπτό πως αυτά δεν φτάνουν. Και ελπίζουμε, πως τα σχέδια δεν βασίζονται στα αρματαγωγά ΙΑΣΩΝ…
Έχουμε ξαναγράψει, πως ένα πλοίο επιπέδου Arleigh Burke ή Ticonderoga, μπορεί όχι απλά να ενισχύσει, αλλά να ανακαταλάβει σχεδόν μόνο του ένα νησί. Απαγορεύοντας την εχθρική αεροπορία με τους SM-2, και πλησιάζοντας αρκετά για τα 5ιντσα, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στις όποιες επιτιθέμενες δυνάμεις. Αλλά δεν μπορεί να κατεβάσει “άγημα”, επαναλαμβάνοντας σκηνές από το Βόρειο Αιγαίο πριν 110 περίπου χρόνια.
Αντικατάσταση 4 φρεγατών S με κόστος κάτω από 2 δις ευρώ; κι όμως, γίνεται!
Θα χρειαστεί μια πλωτή “βάση”, από όπου ειδικές δυνάμεις, πεζοναύτες, ελικόπτερα, θα επιχειρήσουν και θα ανακαταλάβουν ή θα ενισχύσουν τα νησιά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από “απλές” φρεγάτες, ακόμη και από αντιτορπιλικά, αλλά χρειάζονται άλλα πλοία. Ιδανικά θα ήταν πλοία κλάσης San Antonio. Καθώς όμως τα πλοία αυτά κοστίζουν κάπου στο 1,5 δις δολάρια, καλύτερα να τα ξεχάσουμε.
Μιας και σχεδιάζουμε να αγοράσουμε φρεγάτες που θα τα κάνουν όλα και θα συμφέρουν (δεν νομίζουμε, αλλά λέμε τώρα…), μήπως να σκεφτόμασταν και μερικούς σοβαρότερους ρόλους για τα επόμενα πλοία του Στόλου; Τι ρόλους δηλαδή; μα αυτούς ενός πιο ευέλικτου πλοίου σε αποστολές, όπως ας πούμε τα San Antonio του USN, αλλά στο 1/5 του κόστους και το 1/4 του εκτοπίσματος…
Επιπλέον φρεγάτες SIGMA και αντιτορπιλικό stealth προσφέρει η Damen στην Ινδονησία
Για να μην σας κουράζουμε, τέτοια πλοία υπάρχουν, και μάλιστα, εκτός από αποδεδειγμένα χαμηλού κόστους, είναι ικανότατα και μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά τα “πάντα”, από μεταφορά ικανού αριθμού ελικοπτέρων, μεταφορά ΑΒΑΚ, AAV-7, μέχρι και… Leopard 2! Κι αν χρειαστεί, μπορούν να μείνουν στην Ανοιχτή Θάλασσα για μήνες, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος. Ναι, μιλάμε για τα δανέζικα Absalon, τα ξαδελφάκια των Iver Huitfeld, που έχουν μάλιστα ναυπηγηθεί με τα ίδια στάνταρντς. Και ας σε κάποιους δεν αρέσουν αυτού τους είδους πλοία, ας απευθυνθούν στους Βρετανούς, που τα αγόρασαν σαν Type 31…
Τα δύο πλοία Absalon, κατασκευάστηκαν από το Odense Steel Shipyard για το Ναυτικό της Δανίας, είναι πλοία υποστήριξης μάχης. Τα πλοία μπορούν να εξοπλιστούν για συγκρούσεις στη θάλασσα, αποβάσεις, ως πλατφόρμες διοίκησης. Μπορούν επίσης να διαμορφωθούν ως νοσοκομειακά πλοία ή για για πλοία που θα προσφέρουν σε ειδικές καταστάσεις (θεομηνίες).
Το HDMS Absalon (L16) καθελκύστηκε τον Φεβρουάριο του 2004 και μπήκε σε υπηρεσία στο Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας τον Ιούλιο του 2004. Το Esbern Snare (L17), ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2004 και μπήκε σε υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2005.
Η κλάση Absalon έχει εκτόπισμα πλήρους φορτίου 6.300 τόνων. Το πλοίο έχει μήκος 137μ., μέγιστο πλάτος 19,5μ και βύθισμα 6,3μ. Ο σχεδιασμός του πλοίου, με 16 στεγανά τμήματα ή διαμερίσματα και δύο αεροστεγείς διαφράγματα, ενσωματώνει χαρακτηριστικά επιβίωσης και περιορισμού ζημιών, συμπεριλαμβανομένων διπλού κύτους, αυτόματων ζωνών ελέγχου ζημιών, ανιχνευτών ζημιών και ζωνών καπνού.
Το σύστημα ελέγχου βλάβης και ελέγχου μάχης του πλοίου παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του πλοίου και ενσωματώνει ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος με περισσότερες από 50 κάμερες, σημεία πυρόσβεσης, αισθητήρες και συναγερμούς, έναν υπολογιστή φορτίου και σταθερότητας.
Μια ράμπα roll-on roll-off είναι εγκατεστημένη στην πρύμνη του πλοίου και έχει πρόσβαση στο flex deck (“ευέλικτο” κατάστρωμα). Το flex deck, με επιφάνεια 915 m², και διαθέτει 250 μέτρα λωρίδες στάθμευσης για οχήματα, ενώ έχει μήκος περίπου 90m. Το ενισχυμένο κατάστρωμα μπορεί να επιβιβάσει οχήματα ή και άρματα μάχης έως και 62 τόνων όπως το Leopard 2!
Think Out Of the Box: Επιχειρήσεις των OH-58D Kiowa Warrior από φρεγάτες κι άλλα πλοία του ΠΝ
Ο σχεδιασμός του πλοίου ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth για χαμηλές ακουστικές, ραντάρ, οπτικές και υπέρυθρες υπογραφές. Η προστασία είναι επιπέδων STANAG 4142, 4137 και 4549. Όλα τα μέρη του κύτους προστατεύονται από θωράκιση σύμφωνα με το πρότυπο STANAG 4569. Οι περιοχές που βρίσκεται το πλήρωμα προστατεύονται από ΡΒΧΠ επιπέδου STANAG 4447.
Το πλοίο διαθέτει ραντάρ Thales Naval Netherlands SMART-S mk2 3D S-band, με ακτίνα 250 χιλιομέτρων και ύψους έως 70 °, και ραντάρ ελέγχου πυρός Saab Systems Ceros 200 mk3, που λειτουργεί μπάντα J. Το SMART-S mk2 εγκαταστάθηκε στο HDMS Absalon τον Ιούνιο του 2007, δηλαδή ΜΕΤΑ την ένταξή του σε υπηρεσία. Ένα ραντάρ X-band Terma Scanter 2001 παρέχει τακτική εικόνα της επιφάνειας.
Οι λύσεις για την πλοήγηση περιλαμβάνουν ραντάρ πλοήγησης που λειτουργούν σε ζώνες X και S, που παρέχονται από την Furuno Marine. Το σύστημα C4I του πλοίου συνδέεται με το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών εμφάνισης χάρτη. Τα δεδομένα πλοήγησης μεταφορτώνονται στο σύστημα πληροφοριών εμφάνισης OSI. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα σόναρ τροπίδας Atlas Elektronik ASO 94-01.
Το πλοίο διαθέτει Combat management και Command, Control, Communications and Intelligence (C4I) Terma C-Flex. Η Systematic και η Terma ανέπτυξαν το λογισμικό για το C-Flex και η Maersk Data Defense ανέλαβε την ανάπτυξη και προμήθεια του υλικού και των κονσόλων του συστήματος. Το σύστημα C-Flex χρησιμοποιεί T-Core κοινό λειτουργικό περιβάλλον.
Φωτογραφίες από την παρουσία της Αεροπορίας Στρατού σε Ισραήλ και Κύπρο
Το πλοίο διαθέτει πάνω από 20 κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών εξοπλισμένες με μεγάλες οθόνες οθόνης. Τα ψηφιοποιημένα δεδομένα εικόνων βίντεο από τα ραντάρ και τη σουίτα αισθητήρων διανέμονται σε όλες τις οθόνες από ένα δίκτυο TCP / IP. Το πλοίο διαθέτει ένα τοπικό δίκτυο 1G Ethernet TCP / IP για τη μεταφορά δεδομένων.
Η σουίτα επικοινωνίας περιλαμβάνει συνδέσμους Link 11, Link 16, δορυφορικές επικοινωνίες που λειτουργούν σε ζώνες EHF, SHF και UHF, φωνητικές επικοινωνίες σε ζώνες VHF και UHF, δυνατότητα χρήσης πολιτικών “καναλιών” και τηλεδιάσκεψη βίντεο. Τον Αύγουστο του 2008, η Terma ανέλαβε συμβόλαιο για την προμήθεια ενός συστήματος πολλαπλών συνδέσμων (MLS) το οποίο θα διασυνδεθεί με το σύστημα μάχης C-Flex και θα επιτρέψει τη μελλοντική ενσωμάτωση του Link 22. Εδώ ας κάνουμε μια παύση, και ας σκεφτούμε αν μπορούν ελληνικές εταιρείες να κάνουν κάτι τέτοιο. Μην το σκέφτεστε πολύ, IDE, SCYTALIS κοκ το κάνουν ήδη…
ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)
Η Rockwell Automation προμήθευσε το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πλοίων που περιλαμβάνει το σύστημα διαχείρισης ισχύος. Τα πλοία κινούνται με τη βοήθεια από δύο κινητήρες ντίζελ MTU 8000 σε διάταξη GODAD. Οι κινητήρες βαθμονομούνται ο καθένας στα 8,31MW. Το σύστημα ισχύος περιλαμβάνει τέσσερις βοηθητικούς κινητήρες ντίζελ Caterpillar 3508B ο καθένας με ισχύ 920kW και γεννήτριες Van Kaick DSG 74. Μπορεί κάποιος να καταλάβει το εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης των πλοίων (ντίζελ κινητήρες).
Οι χώροι των μηχανημάτων είναι ειδικά μονωμένοι για να διατηρούν χαμηλή θερμική υπογραφή και τα μηχανήματα εγκαθίστανται σε ελαστομερείς βάσεις απομόνωσης κραδασμών. Δύο άξονες οδηγούν ελεγχόμενες προπέλες βήματος. Στο μπροστά μέρος υπάρχουν προωθητήρες για ευελιξία ακρίβειας κατά τον ελιμενισμό. Το πλοίο έχει μέγιστη σταθερή ταχύτητα 23 κόμβων και μεταφέρει εφόδια και καύσιμα για αποστολή 28 ημερών, με μέγιστη ακτίνα δράσης τα 9000 νμ.
Το πλοίο διαθέτει πέντε τυπικά “φρεάτια” μεγέθους εμπορευματοκιβωτίων τύπου flex στο κατάστρωμα όπλων στο μεσαίο τμήμα του πλοίου. Σε δυο από αυτά φέρει οκτώ πυραύλους επιφανείας-επιφάνειας RGM-84 Harpoon Block II. Στις άλλες τρεις μονάδες είναι τοποθετημένοι 3 εκτοξευτές 12 θέσεων τύπου Mk56, επιτρέποντας στο πλοίο να μεταφέρει 36 RIM-162 Raytheon Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM) Block 1. Το σύστημα ελέγχου πυρός CEROS 200 παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση ραντάρ στους πυραύλους. Το πλοίο διαθέτει τέσσερα ραντάρ Flexfire και ηλεκτρο-οπτικούς trackers.
Το πλοίο είναι οπλισμένο με τορπίλες Eurotorp MU 90 και έναν εκτοξευτή και στις δύο πλευρές του καταστρώματος. Επίσης μπορεί να μεταφέρει έως και 300 νάρκες και μπορεί να εξοπλιστεί με ράγες πόντισης σε εμπορευματοκιβώτια.
Το πλοίο διαθέτει δύο συστήματα Close-In-Weapon Oerlikon Contraves Millenium 35 mm (GDM-008), ένα στο μπροστινό μέρος της γέφυρας και ένα στην οροφή του υπόστεγου. To Millenium μπορεί να βάλλει το βλήμα 35mm Ahead Air Burst Munition, με ταχυβολία 1.000 βλημάτων το λεπτό. Είναι αποτελεσματικό σε απόσταση πάνω από 3,5 χιλιόμετρα για αεροσκάφη / ελικόπτερα, 2 χιλιόμετρα για πυραύλους εναντίον πλοίων και 1,2 χιλιόμετρα για πυραύλους αντιραντάρ.
Σύμφωνα με συμβόλαιο που ανατέθηκε τον Οκτώβριο του 2002, κάθε πλοίο διαθέτει από ένα πυροβόλο BAE Systems Land & Armaments (πρώην United Defence) των 127 mm Μk45 mod 4 για δυνατότητα υποστήριξης αποβάσεων. Το όπλο θα είναι ικανό να βάλλει το πυρομαχικό εκτεταμένης εμβέλειας (ERGM), όπως το EX-171 ER, το οποίο έχει εμβέλεια άνω των 100km με ακρίβεια μικρότερη από 20m.
Zap It! Όπλο λέιζερ σε αμερικανικό πολεμικό πυρπολεί drone (βίντεο)
Το κάθε Absalon έχει πλήρωμα μόλις 100 ατόμων. Περίπου 70 ακόμη άτομα μπορούν να είναι στο πλοίο για διάφορες άλλες αποστολές (πχ υποστήριξη ελικοπτέρων). Μπορούν να εγκατασταθούν κοντέινερ για επιπλέον προσωπικό 130 ατόμων στο flex deck. Σημειώνουμε πως το πλοίο διαθέτει εγκαταστάσεις για έως και 300 επιβάτες και πλήρωμα.
Ένα αρθρωτό νοσοκομείο μπορεί να εγκατασταθεί στο flex deck. Το νοσοκομείο έχει ικανότητα 40 κλινών εντατικής θεραπείας και εκτέλεσης ως δέκα σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Το υπόστεγο ελικοπτέρου μπορεί να φιλοξενήσει δύο ελικόπτερα EH101. Το κατάστρωμα πτήσης έχει εμβαδόν 850m², στο οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί και ελικόπτερο έως και 20 τόνων, όπως το CH-47D Chinook.
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο για υποστήριξη μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων (SOF). Το κατάστρωμα φορτίου μεταφέρει δύο σκάφη ειδικών δυνάμεων. Το σκάφος SOF εκτοπίσματος 7.4t και μήκους 12m SRC-90E λειτουργεί με πλήρωμα δύο ή τριών και μπορεί να μεταφέρει 1.800 κιλά εξοπλισμού, έως εννέα επιβάτες ή τέσσερις ασθενείς σε φορείο.
Το Storebro Bruks SRC-90E είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούν ρητίνες από ανθρακονήματα και βινυλεστέρες. Το σύστημα προώθησης waterjet του SRC-90E δίνει ταχύτητες πάνω από 40kt. Στη θέση αυτού του σκάφους, άνετα μπορεί να πάρει τη θέση του ένα ελληνικής κατασκευής σκάφος (ΑΓΗΝΩΡ).
Πλωτό νοσοκομείο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ζήτησε η Καλιφόρνια
Και τι τα θέλουμε αυτά εμείς εδώ; Και τι ξέρουν οι Δανοί;
Καταρχάς, τα Absalon μπορούν να υπηρετήσουν σαν φρεγάτες γενικής χρήσης, ειδικά με τους ESSM Block 2. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία για μακροχρόνιες αποστολές, και λόγω μεγέθους δεν θα κουράζουν καθόλου το πλήρωμα. Άρα, σίγουρα μπορούν να αντικαταστήσουν τις πεπαλαιωμένες S σαν πλοία πρώτης γραμμής.
Το ενδιαφέρον με τα πλοία αυτα είναι το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης που έχουν, καθώς η διάταξη ευνοεί την οικονομία καυσίμων, αλλά και την ελαχιστοποίηση των αναγκών συντήρησης. Υπάρχει βέβαια το τίμημα της χαμηλής ταχύτητας, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, οι Belh@rra ή οι FREMM είναι ελάχιστα γρηγορότερες.
Τώρα, τα πλοία αυτά μπορούν να είναι μια δύναμη κρούσης από μόνα τους. Μπορούν να φέρουν ικανό αριθμό πεζοναυτών, δυνάμεων της ΜΥΚ, ακόμη και τεθωρακισμένα που θα ανατρέψουν τα δεδομένα σε μικρά νησιά. Το πλέον όμως ενδιαφέρον είναι πως θα μπορούν να δρουν σαν προκεχωρημένες μονάδες υποστήριξης ελικοπτέρων της ΑΣ, φέρνοντας τα AH-64A+/DHA, OH-58D Kiowa αλλά και τα CH-47D Chinook κοντά στις φρουρές των νησιών.
Μπορεί κάποιος να φανταστεί το χάος που θα προκαλούσε ένα ζεύγος ΑΗ-64 μαζί με μερικά ΟΗ-58D, βράδυ, στις τουρκικές μονάδες απόβασης σε κάποιο νησί-στόχο; Δεν συζητάμε το πόσο αυξάνεται η επιχειρησιακή ευελιξία των ελικοπτέρων, αν υπάρχουν πλοία που θα μπορούν να ανεφοδιάσουν εν πλω επιθετικά ελικόπτερα, ή μεταφορικά ελικόπτερα, που θα πετούν για τις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου ή την Κύπρο.
Η Τουρκία δέσμευσε τη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου με NAVTEX
Τώρα, ας μην αρχίσουμε τις ανοησίες περί “υψηλής τιμής” ή περί “δυσκολίας στην κατασκευή”. Τα πλοία αυτά έχουν κατασκευαστεί με στρατιωτικές προδιαγραφές αλλά με εμπορικές μεθόδους. Έτσι, το κόστος του πλοίου χωρίς τους αισθητήρες και τα όπλα, ήταν το 2005 περίπου 230 εκ. δολάρια, με το πλοίο αξιόπλοο (αλλά όχι αξιόμαχο).
Τώρα, οι αισθητήρες, το CMS, τα όπλα, έχουν ένα “ελεγχόμενο” κόστος, και σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκ. δολάρια, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε όπλα και υλικά που υπηρετούν ήδη, πχ τα όπλα των S. Κι όλα αυτά, για πλοία που θα μπορούσαν να “στρατοπεδεύσουν” στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διαφυλάτουν τα συμφέροντα της χώρας μας στην ελληνική ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, αν χρειαστεί, μπορούν να είναι οι σωτήρες των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών, σε ειρήνη αλλά και πόλεμο.
Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!
Οι Δανοί βέβαια δεν τα κατασκεύασαν για αυτές τις “δουλειές”, αλλά κυρίως για συμμετοχή του Ναυτικού τους σε ειρηνευτικές αποστολές. Δεν συζητάμε το πόσα μπορούν να προσφέρουν αυτά τα πλοία στην ενίσχυση της Κύπρου.
Τέλος, πλοία αυτού του είδους, έχουν και μια άλλη δυνατότητα, που πάντα παραβλέπεται. Μπορούν, αν χρειαστεί, να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου. Και ο νοών, νοείτο.
Τα πλοία που έχουν σχεδιάσει οι Δανοί, είναι ότι πρέπει για το περιβάλλον μας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι εμείς αγοράζουμε πλοία με πολιτικά κριτήρια και όχι με στρατιωτικά.
Τα absalon είναι πανίσχυροι ελβετικοί σουγιάδες .!!!
σε ενα μείγμα δε, μαζι δε με τις αδελφές τους τις νIver Huitfeld, σε ρόλο Α/Α ακόμα καλύτερα και σε κόστος 1/2 των Γαλλικών …
Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για την Άμυνα του Αιγαίου. Τα Absalon είναι το πλοίο που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε έναν σκασμό από ανάγκες. Φαντάσου σκάφος με άγημα ΠΖΝ ή ΜΑΚ να περιπολεί, μεταφέροντας 2 CB-90, 1-2 ΟΗ-58D, MEA και 1 ΝΗ-90 ή 2 NH-90.
Εξαιρετική προσέγγιση, ιδίως για την τελευταία πρόταση! Όλες οι λύσεις που βλέπουμε είναι αμυντικού προσανατολισμού, κάτι που μεταδίδει την βεβαιότητα πως στην χειρότερη περίπτωση θα χάσουν τα μέσα που θα ρισκάρουν στο πεδίο – εμείς ρισκάρουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα μέσα με τα οποία θα τα προασπίσουμε.
Αυτό είναι το βασικό μας στρατηγικό λάθος που μπορεί να διορθωθεί με δυνατότητα ευρείας κρούσης εντός της τουρκικής ενδοχώρας ανεξαρτήτως του εύρους του επεισοδίου.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές ιδέες και λύσεις για την ενίσχυση του ΠΝ και των νησιών γενικότερα. Χρήματα όμως δεν βλέπω
Για ποιο λόγο καθυστερεί η υλοποίηση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ?
Και 50.000.000 ευρώ να μαζεύονταν κάθε χρόνο (5€/Έλληνα – ή πολύ λιγότερα εάν λάβουμε υπόψη και τους Έλληνες του εξωτερικού με εθνική συνείδηση), θα υπήρχε μία μαγιά για την ενίσχυση του στόλου
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υλοποιείται κάτι τέτοιο
Αρκεί η τοποθέτηση ως επικεφαλής ενός ανθρώπου με καλό όνομα για να πετύχει το εγχείρημα αυτό
Μόνο μην μπει η Αγγελοπουλου θα τά κάνει δεξιώσεις.
Φίλε μου, δε χρειάζεται κανένα Ταμείο Εθνικής Άμυνας για να συγκεντρωθούν χρήματα για εξοπλισμούς. Δε χρειάζεται να προστεθεί ακόμα ένας Οργανισμός ο οποίος προφανώς θα στερείται διαφάνειας – το έργο το έχουμε ξαναδεί – και τα χρήματα πολύ εύκολα να μετατραπούν σε σουβλάκια.
Αύριο το πρωί να ζητήσει το κράτος 5 ευρώ από τον κάθε πολίτη, όλοι θα τα δώσουν με χαρά – εκτός από τους κολλημένους- από το υστέρημά τους – μπορεί το ποσό να φαντάζει ευτελές, αλλά υπάρχουν πίστεψέ με άνθρωποι που ούτε αυτά έχουν-.
Εάν είναι δυνατόν τόσοι υπουργοί που πέρασαν να μη μπορούν να βρουν επιπλέον χρήματα για ένα σκοπό που ταυτίζεται με την ύπαρξη της χώρας μας.
Θα σου αναφέρω μερικά παραδείγματα:
Για όλα αυτά χρειάζεται θέληση και αποφασιστηκότητα που δεν υπάρχουν, διότι αν υπήρχαν θα έβρισκαν πάρα πολλές λύσεις για όλα τα προβλήματα που απασχολούν εμάς σε αυτό το site. Εκεί που θέλουν βέβαια τις λύσεις τις βρίσκουν. Όταν δε θέλεις να ζυμώσεις δέκα μέρες κοσκινίζεις.
Έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ μαζί σου για το υστέρημα πολλών που είναι διατεθειμένοι να το δώσουν , μαζί με αυτούς και εγώ. Μην με ρωτήσετε γιατί ,αλλά πιστεύω αυτός που κυβερνά τώρα έχει σκοπό να κάνει πολλά τέτοια άλματα προόδου και κινήσεις που δεν τις έχουμε ξαναδεί.Έχει άλλο τρόπο σκέψης και δουλειάς και το δείχνει σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του ιδίου χώρου που εμένα προσωπικά με απογοήτευσαν.
«πιστεύω αυτός που κυβερνά τώρα έχει σκοπό να κάνει πολλά τέτοια άλματα προόδου και κινήσεις που δεν τις έχουμε ξαναδεί.Έχει άλλο τρόπο σκέψης και δουλειάς και το δείχνει σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του ιδίου χώρου που εμένα προσωπικά με απογοήτευσαν.»
Όταν τελειώσει η 2η θητεία του κυρίου «ροζ με γραβάτα», έλα να μου πεις σε ποιο σημείο θα πας να κλάψεις με μαύρο δάκρυ.
Δεν ειναι λυση αυτη. Με την ιδια λογικη να γινει και ενα Ταμειο για την υγεια ενα για τις υποδομες ενα για την ενεργεια κλπ. Ο ελληνας φορολογουμενος δινει λεφτα μεσω φορων και πιστευω ειναι αρκετα, καλυτερη κατανομη χρειαζεται
‘Οντως μια πολύ ενδιαφερουσα πρόταση/ προσέγγυση…αλλά δεν νομίζω η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να βλέπει τόσο μπροστά…
Τα πλοία είναι ωραία για γενικών καθηκόντων. Από εκεί και πέρα θέλω να πιστεύω ότι οι επιτελείς μας δεν σκέφτονται σαν και εσάς και ότι αν γίνει πόλεμος με την Τουρκία θα έχουμε πολιτικούς για να τους ακούσουν ( αυτό φαντάζει ανέκδοτο). Δεν πας ποτέ στην έδρα του αντιπάλου την στιγμή που αυτός είναι πιο πολυάριθμος και σε κάποια πράγματα καλύτερος από εσένα. Η Ελλάδα για να έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να πάει στο Σουηδικό δόγμα. Υπερασπίζουμε κρίσιμες περιοχές και κάνουμε πόλεμο φθοράς. Αν πάμε στο Καστελόριζο ακόμα και 4 Tico να πάρουμε θα πάμε σαν πρόβατα επί σφαγή. Μόνο αν κερδίσουμε ολοκληροτικά στον αέρα μπορούμε να πάμε στο Καστελόριζο. Από εκεί και πέρα κλείσιμο του Αιγαίου και αν μπορούμε να καταλάβουμε την Ίμβρο και την Τένεδο. Ο πόλεμος με την Τουρκία δεν θα είναι μιας εβδομάδας, εκτός και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και χιλιάδες τζιχαντιστές. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλες θυσίες αλλά και υπομονή. Και φυσικά θέλει ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι να ακολουθούμε τους Τούρκους πάντα δύο βήματα πιο πίσω.
Δεν θα είναι μιας εβδομάδας…. μάλλον λιγότερο θα είναι γιατί θα ξεμείνουμε από αναλώσιμα. Οι απέναντι όμως είναι αυτάρκεις σε αρκετά από αυτά.
Αν τελειώσουν τα αναλώσιμα θα έχουμε κερδίσει τον πόλεμο. Όσα υπάρχουν αρκούν και με το παραπάνω για μια αντιπαράθεση με την Τουρκία.
«Όσα υπάρχουν αρκούν και με το παραπάνω για μια αντιπαράθεση με την Τουρκία.»
Σε έναν πόλεμο υπερ πάντων, όπου θα παιχτεί όλη η επιβιώση και η χιλιάδων χρόνων παρουσία του έθνους μας στον πλανήτη, ΌΧΙ δεν φθάνουν.
Ειτε λογο εξωτερικης παρεμβασης.ειτε λογο πανικου του πολιτικου συστηματος,ειτε λογο των οικονομικων συνεπειων,ειτε λογο ψυχολογικης καταρρευσης της ελληνικης κοινωνιας,ειτε λογο των περιορισμενων δυνατοτητων των ελληνικων ενοπλων δυναμεων, ενας πιθανος πολεμος με την Τουρκια δεν προκειται να κρατησει περισσοτερο απο 24-48 ωρες.
Υ.Γ. Ποια Ιμβρος και Τενεδος???Αν τελιωσεις τον πολεμο με οσα ειχες οταν τον ξεκινησες θα εισαι ο πρωτος του χωριου……
Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Ο λόγος που η Τουρκία μόνο απειλεί και φωνάζει, είναι ότι δεν έιναι καθόλου βέβαιη για το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης με τον ισχυρότερο γείτονά της.
Στην τελευταία μας ολική σύγκρουση φτάσαμε μέχρι την Άγκυρα. Φυσικά λόγω λαθών, κατέληξε στην μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε υποστεί ως έθνος.
Οι τούρκοι όμως από την άλλη, ένιωσαν την απειλή να καταληφθεί η πρωτεύουσά τους και να καταλυθεί το κράτος τους. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία τους από την εμφάνιση τους στη Μικρά Ασία.
Μπορεί η μικρασιατική εκστρατεία να άφησε τεράστιες πληγές στο σώμα του εληνισμού, αλλά ταρακούνησε συθέμελα και το τουρκικό κατεστημένο. Το κράτος τους επιβίωσε μόνο λόγω της βοήθειας από ΕΣΣΔ, Ιταλία και την επητήδεια ουδετερότητα των μέχρι πριν λίγους μήνες συμμάχων μας.
Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο κόντά στην επιτυχία φτάσαμε 100 χρόνια πρίν. Να κατανικήσουμε τον προαιώνιο εχθρό και να εδραιώσουμε την κυριαρχία μας στη Μικρά Ασία μετά από 1000 χρόνια απουσίας…
Από καύσιμα έχουμε για 90 ημέρες.
https://www.kathimerini.gr/103786/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/katadikh-ths-elladas-gia-ta-apo8emata-petrelaioeidwn
Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι δεν τη βγάζουμε πάνω από βδομάδα. Ίσως έχουν έτοιμη την μειοδοσία για την χάρη ενός αξιώματος.
Θα το προεκτείνω λέγοντας ότι έχουμε δυνατότητα για πόλεμο και πέραν των 90 ημερών. Με τον ανεφοδιασμό από τον τεράστιο στόλο εμπορικών πλοίων που διαθέτουμε, κάθε είδους απόθεμα αναπληρώνεται.
Αρκεί να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ανοικτή μία θαλάσσια οδό από και προς την χώρα μας. Γι’ αυτό και η στρατηγική προσήλωση στην Δύση. Ανατολικά είναι ο εχθρός. Και για αυτό η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να διαλύσει την Τουρκία.
Η Τουρκία και το ισλάμ παίζουν τον βρώμικο ρόλο του μπαμπούλα, προκειμένου τα Βαλκάνια να αισθάνονται την ανάγκη της στρατηγικής διεξόδου που δίνει η Δύση, απέναντί τους. Γι’ αυτό η Γαλλία φωνάζει. Εάν χαθεί η διέξοδος ασφαλείας προς την Δύση τα Βαλκάνια αργά ή γρήγορα θα αναθεωρήσουν τα πάντα…
Στο σήμερα.
Με λίγα λόγια, η Τουρκία μας κύκλωσε κι εμείς… Ξυλούρης…
https://www.youtube.com/watch?v=Ri4PDOF_KxM
Ενα σχεδιο πλοιου ειναι να αγορασουμε το εχουμε κανει σιριαλ 15 χρονια .Γιατι εκει και οχι το αλλο γιατι το αλλο και οχι το παρααλλο …Αιδια έχει καταντήσει .
Δεν είναι να αγοράσουμε κάτι βασικά.
Εκτός κι αν μας προσφέρεται με χρηματοδότηση πακέτο.
Το σίριαλ αφορά το τι ΘΑ κάναμε αν είχαμε τα λεφτά και τι διλλήματα ΘΑ είχαμε.
Σε κουβέντα να βρισκόμαστε…
Αγαπητή Πτήση, στο σημερινό σας think out of the box, αναφέρεστε στη συμβολή του ΠΝ σε πιθανή προσπάθεια υποστήριξης, ενίσχυσης ή ανακαταληψης των νησιών του Συμπλέγματος της Μέγιστης και στην σκοπιμότητα το ΠΝ να στραφεί σε σκάφη Absalon ή παρόμοιων δυνατοτήτων. Με αυτά τα δεδομένα, θα ήθελα να καταθέσω την πολύ ταπεινή μου άποψη.
Πιστεύω πως τα χαρακτηριστικά του Συμπλέγματος όπως, απόσταση από Ελλάδα και Τουρκία, το ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο και η έκταση τους, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για επικράτηση του ενός ή του άλλου, είναι η τοπική αεροπορική υπεροχή, η επίτευξη της οποίας θα δώσει την δυνατότητα σε όποιον την επιτύχει, να κονιορτοποιησει κυριολεκτικά κατά το δοκούν και με σχετική ευχέρεια τις επίγειες δυνάμεις του αντιπάλου. Αυτή η παράμετρος έκρινε και τον πόλεμο των Φωκλαντς, απλώς εκεί για ευνόητους λόγους τα ελικόπτερα που μετέφεραν τους πεζοναύτες έπρεπε να απονηωθουν. Στην περίπτωση της Μεγίστης, για τα δικά μας Σινουκ και NH-90,υπαρχει και η Ρόδος στα 70 ν. μ.
Με όλα τα άλλα σταθερά και επικεντρωνοντας στη συμβολή του ΠΝ και μόνο, εκτιμώ ότι η ύπαρξη ισχυρών AAW σκαφών, προσφέρει πολύ περισσότερα στην υπεράσπιση ΚΑΙ του Συμπλέγματος.
Με όλο το σεβασμό, ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Η παράμετρος που έκρινε τον πόλεμο των Φώκλαντς είναι όντως σημαντική όπως αναφέρεις αγαπητέ συναναγνώστη. Κρίσιμη όμως ήταν η ανάλογη παράμετρος που έκρινε την κυριαρχία τους και που δεν ήταν άλλη απο την αξιόπιστη απειλή χρήσης ΟΜΚ εκ μέρους του ΗΒ που ”έβαλε το νερό στο αυλάκι” ακόμα και για την αποφασιστικότητα των Αργεντινών… το όπλο του σχετικώς ”αδύναμου” που στην συγκυρία αυτή ήταν το ΗΒ επιχειρώντας στην άλλη άκρη της Γης…
Αντί να κοιτάμε τι πλοία και τι ΤΟΜΑ θα πάρουμε (που δεν) καλύτερα να σκεφτόμαστε που και πως θα βρούμε 40δις που θέλει η άμυνα τα επόμενα 5 χρόνια.
Θα παμε στο Eυρο ATM !!!
Πτήση μ’αρεσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!!! Πολύ καλό και τεκμηριωμένο άρθρο πλοίο πολυμορφικό πού θα μας έβαζε στην φιλοσοφία τού μοντέρνου τρόπου λειτουργίας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ναυτικό.
μην το κουράζεται, καταλιξαμε, θα παρουμε δύο
Μπράβο. Εξαιρετική παρουσίαση.
Ένα τέτοιο πλοίο είναι αναγκαία.
Μακάρι να αποκτηθούν όσα μπορούμε να πληρώσουμε άμεσα
“Το θέμα όμως είναι πως ο Στόλος των φρεγατών, δεν έχει πια την ίδια αποστολή που είχε πριν 20 ή 30 χρόνια. Δεν θα απαγορεύσει την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, δεν θα προσπαθήσει να τον κρατήσει μέσα στα Στενά, ή να τον βυθίσει μέσα στις βάσεις του. Αυτό πλέον το έχουν αναλάβει άλλα πλοία, οι Super Vita, τα υποβρύχια, μαζί με τις επάκτιες πυροβολαρχίες Exocet MM40, καθώς και τα Mirage 2000EGM/AM39. Ότι “απομείνει”, θα το περιλάβει η ΠΑ με την απαλή της φροντίδα…”
Τώρα ειλικρινά, και με όλη μου την αγάπη, τα πιστεύετε αυτά που γράφετε; Θα ασχολείται όλη η ΠΑ με TASMO; Είμαστε το USS Enterprise στην Praying Mantis το 1988; Ή έχουμε αεροπορία 400 αεροσκαφών; Δεν γνωρίζουμε όλοι ότι οι πρώτες και κύριες αποστολές της ΠΑ είναι η αεροπορική υπεροχή, η προσβολή των αεροπορικών βάσεων του εχθρού και η καταστολή της αεράμυνάς του; Πόσες εξόδους απαιτούν αυτές οι αποστολές ανά ημέρα αγώνα; Δεν θα γίνουν αποστολές ΒΑΙ κατά π.χ. των τεταγμένων στα μικρασιατικά παράλια στοιχείων πυροβολικού/ΠΕΠ του εχθρού που πλήττουν τα νησιά μας; Κατά των χώρων συγκέντρωσης αερομεταφερομένων με ε/π δυνάμεων του εχθρού; Δεν θα χρειαστούν CAS μονάδες του ΕΣ στα νησιά ή ακόμη και στον Έβρο που θα τύχει να βρεθούν σε μειονεκτική τακτική κατάσταση και θα απειλούνται με κύκλωση και αφανισμό; τα ε/π του εχθρού (εν πτήσει), θανάσιμη απειλή για τα νησιά, ποιος θα τα αναλάβει; Δεν θα χρειαστεί να πληγούν στρατηγικές εγκαταστάσεις (κέντρα διοίκησης, αποθήκες κυρίου υλικού, γέφυρες, οδικοί κόμβοι); Πόσες έξοδοι για TASMO περισσεύουν από τα βασικά καθήκοντα, που μόνο η ΠΑ μπορεί να εκπληρώσει; Αντιλαμβανόμαστε πόσες έξοδοι απαιτούνται για να αδρανοποιηθεί για 8-12 ώρες μια superbase όπως το Balikesir, ή ακόμη περισσότερο για να πληγούν τα E-7 & KC-135R στο Incirlik, στα βάθη της Ανατολίας;
Το άρθρο, δυο παραγράφους παρακάτω συνεχίζει ως εξής…
« Τα πράγματα διαβάζονται ιδανικά, αλλά δεν είναι έτσι. Υστερούμε σε μέσα. Επίσης, το Σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι υπερβολικά κοντά στην Τουρκία. Οι Τούρκοι, πριν μια Κρίση, θα έχουν σκορπίσει το Στόλο τους σε σημεία που φυσικά και δεν θα μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Καλό θα ήταν να έχουμε μερικά δεκάδες HALE UAVs, αλλά θα βολευτούμε με όσα HERON και Ρ-3Β υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή.»
Και μίας και πλέον η Τουρκία έχει s400 θα πρέπει να δούμε κι αυτό grey wolf cruise missile https://www.flightglobal.com/defence/usaf-research-laboratory-tests-gray-wolf-low-cost-turbojet-for-swarming-cruise-missiles/137451.article
Γι’ αυτον ακριβως τον λογο επιβαλλεται να αποκτησουμε βαλλιστικους πυραυλους και βληματα πλευσης τα οποια θα μπορουν να εκτοξευτουν απο το εδαφος (π.χ. νησια, ηπειρωτικη Ελλαδα), ωστε να μπορει να γινει προσβολη εκατονταδων στοχων σχετικα γρηγορα στην εχρθικη ενδοχωρα και χωρις να τεθουν σε υπερβολικο κινδυνο τα μαχητικα της Π.Α.
Δεν είναι απαραίτητο να γίνει όπως έχεις δει εσύ το όνειρο φίλεμ.
Στα Ίμια πχ ανέλαβε ακτοπλοϊκές η ΠΑ και δεν ανέλαβε καμμία αποστολή του τύπου που αναφέρεις.
Από όσα γνωρίζω, και γνωρίζω καλά, εκείνο το βράδυ οι μόνες αποστολές της ΠΑ που έγιναν ήταν BARCAP (Barrier Combat Air Patrols) από την 337 ΜΑΠΚ της 110 ΠΜ με F-4E/AIM-7F και αντίστοιχες από την 114 ΠΜ με Mirage 2000. Μακριά από τα Δωδεκάνησα, ως φραγμός προστασίας των ζωτικών στρατηγικών εγκαταστάσεων Θεσσαλίας και Αττικοβοιωτίας, σε πυκνότατη νέφωση με χαμηλή βάση και τεράστια οροφή. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στην ΠΑ δυνατότητα νυχτερινού αεροπορικού πλήγματος κατά πλοίων, διότι τα συστήματα ΑΜ.39 Εxocet & AGM-65G2 Maverick δεν είχαν τεθεί ακόμη σε υπηρεσία. Εξάλλου το πιο πιθανό ήταν ότι θα χτυπούσαν φίλιο σκάφος σε εκείνον τον απίθανο συνωστισμό πλοίων επιφανείας … Ούτε επρόκειτο Α-7 με LANA και κοινές βόμβες να δράσουν σε ομίχλη …
Αλλά το θέμα είναι βέβαια ότι εδώ μιλάμε για πόλεμο, και όχι για τοπικό επεισόδιο. Η Ελλάς, για λόγους που έχουν να κάνουν με το “δίλημμα του Ισραήλ” (σφράγιση των Στενών του Τιράν το Μάιο του 1967 απο τους Άραβες), είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κλιμακώσει η ίδια ένα τοπικό επεισόδιο σε γενικευμένη σύρραξη, για να αποφύγει δεινή ήττα.
Δεν νομίζω να πιστεύει κάποιος ότι αν οι Τούρκοι αποβιβασθούν στο Καστελλόριζο, εμείς θα περιορισθούμε να στέλνουμε ελικόπτερα/Ζουμπρ/μαχητικά εκεί, για να τα αποδεκατίζει σιγά σιγά ο εχθρός με την πιθανότατη τοπική του αεροπορική υπεροχή, και δεν θα πλήξουμε απευθείας αεροπορικές βάσεις, ραντάρ κλπ. Θα είναι συνταγή βέβαιης, συντριπτικής ήττας αν περιορισθούμε στο πρώτο.
Αυτό εννοούσα, δεν είμαστε σίγουροι πως μιλάμε για πόλεμο και όχι για τοπικό επεισόδιο.
Συμφωνώ σε όσα λες για Καστελόριζο, απόλυτα λογικό και το ότι εμείς θα πρέπει να κλιμακώσουμε.
Θα το κάνουμε όμως;
Ο Βενιζέλος έλεγε σχετικά πρόσφατα πως αυτό δεν πολυπροβλέπεται…
Το να στείλεις αεροπλάνα εναντίων πλοίων, στο Καστελόριζο, ενώ η ΤΑ πετάει ακόμα, δεν είναι σοβαρή σκέψη.
Αυτό δε σημαίνει πως ένα εχθρικό πλοίο που ξέφυγε από τα δικά μας θα το αφήσεις να βολτάρει στο Αιγαίο!
Τα Α-7 της 345 σηκώθηκαν για καταστολή φρεγάτας, ημερήσια αποστολή. Είχαν ετοιμαστεί και νυχτερινές, δεν ξέρω σε τι στόχο. Υπάρχουν συνεντεύξεις πιλότων, πολύ περιγραφικές. Έχω μείνει με την εντύπωση πως ναι, παραδοσιακές βόμβες κπ θα έριχναν.
Έχοντας ως ερέθισμα την (κατά την άποψή μου), ιδιαίτερα ουσιαστική, εύστοχη και ρεαλιστική τελευταία παράγραφο του ανωτέρω σχολίου του Nikolaos, θα ήθελα να προσθέσω τα εξής, στο πλαίσιο πάντα του άρθρου και των κρίσιμων μέσων για την τύχη του Συμπλέγματος της Μεγιστης:
Υφισταται ισχυρή πιθανότητα, το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο (ας μου επιτραπεί η φράση), μιας Ελληνοτουρκικης συρραξης να αφορά το Σύμπλεγμα. Το πρώτο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και του βαθμού δυσκολίας (συγκριτικά) για την κατάληψη του από την Τουρκία. Το τελευταίο, διότι καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα δεχτεί απώλεια Εθνικού εδάφους. Η τύχη όμως του Συμπλέγματος, εκτιμώ ότι δεν θα κριθεί τοπικά τόσο, όσο στους ουρανούς, τη θάλασσα και τους βυθούς του Αιγαίου και στους στρατηγικής σημασίας στόχους των δύο αντιπάλων. Θα πρόκειται για συρραξη πρωτίστως αεροναυτική και εξαιρετικά υψηλής εντάσεως. Όποιος θα διαθέτει επίγειες δυνάμεις στη Μεγιστη και αυτές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι πάρα μόνο ελαφρύ πεζικό και καταδρομείς, θα είναι έρμαιο των ΑΦΩΝ και ΕΠ της πλευράς που θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή. Καλό βράδυ σε όλους.
2….. και δεν το λεω τυχαια
Please elaborate, που λεν και στο χωριό μου.
Εξαιρετικο αρθρο. Ειμαι ενας απο αυτους που πιστευουν πως το Π.Ν. πρεπει να σοβαρευτει επιτελους και να δει το ζητημα σφαιρικα, και κυριως την οικονομοτεχνικη διασταση των λυσεων.
Η οικογενεια πλοιων Iver Huitfeldt και Absalon προσφερουν ενα μεγαλο σε εκτοπισμα και δυνατοτητες πλοιο το οποιο εχει μικρο κοστος, μπορει να ναυπηγηθει στην Ελλαδα σε μεγαλους αριθμους, και να διαμορφωθει με το απαιτουμενο μιγμα αισθητηρων και οπλων για τις αποστολες που θα χρειαστουν. Μπορουμε να τοποθετησουμε οτι ρανταρ (ακομη και SeaFire), οτι σοναρ και οτι οπλικο συστημα επιθυμουμε (π.χ. Aster, SM-2, ESSM, RAM, millenium, NSM, Exocet κτλ), καθως το πλοιο εχει μεγαλους χωρους, ενω εχει και πολλους αυτοματισμους. Ακομη και αν το Π.Ν. θελει δυνατοτητες κρουσης, τοσο ο Νορβηγικος NSM, οσο και ο Σουηδικος RBS Mk3 εχουν δυνατοτητες προσβολης επιγειων στοχων στα 200 χιλιομετρα.
Υπαρχει η λανθασμενη εντυπωση σε καποιους πως τα πλοια αυτα εχουν εμπορικες προδιαγραφες, το οποιο ειναι ψευδες. (Αν ειναι ποτε δυνατον οι Βρετανοι που εχουν διεξαγει ναυτικους πολεμους π.χ. Φωκλαντς να δεχθουν στο πολεμικο ναυτικο τους ενα πλοιο με εμπορικες προδιαγραφες.)
“Their commercial ship design heritage had given rise to a myth that the Huitfeldt does not meet full warship survivability standards. This is not the case and the design meets NATO shock protection certification (STANAG 4142, 4137 and 4549), nuclear, biological and chemical protection (STANAG 4447) and vital area armour protection (STANAG 4569). The ships have also passed the Royal Navy’s stringent FOST assessments and sea riders with expertise in damage control say the Huitfeldt class fully meet their high standards.”
Πηγη:
https://www.savetheroyalnavy.org/in-focus-the-arrowhead-140-type-31e-frigate-candidate/
Η δυνητικη επιλογη ενος τετοιου πλοιου κυριολεκτικα θα ωθουσε τα Ελληνικα ναυπηγεια στο παρον και στο μελλον. Η Δανια εχει τη μεγαλυτερη ναυτιλιακη εταιρια του πλανητη, την MAERSK, εχουν δηλαδη μεγαλη ναυτικη παραδοση. Επιπλεον τα πλοια αυτα εχουν σχεδιαστει να κατασκευαζονται και σε κομματια, ετσι θα μπορουν να δουλεψουν ολα τα Ελληνικα ναυπηγεια, μειωνοντας τον χρονο παραδοσης και μειωνοντας τους κινδυνους να εχουμε προβλημα με ενα μονο ναυπηγειο.
Ας μην ξεχναμε πως πλεον υπαρχει και η εταιρια Babcock που εχει υιοθετησει το σχεδιο των Δανεζικων φρεγατων και θα κατασκευασει τις φρεγατες Type-31 των Βρετανων, επομενως η εταιρια θα μπορει να βοηθησει σε ζητηματα σχεδιασμου, ολοκληρωσης συστηματων και κατασκευης εαν χρειαστει. Κατασκευαζει μεχρι και τα ολοκαινουρια αεροπλανοφορα των Βρετανων.
Τα πλοια αυτα θα εχουν μεγαλη ομοιογενεια, και ετσι θα υπαρχει αποθεμα ανταλλακτικων και μικρο κοστος υποστηριξης. Θα μπορουσαν να αποκτηθουν σε μεγαλους αριθμους, π.χ 10-12 φρεγατες σε βαθος 10+ χρονων ωστε να ανανεωθει ο στολος.
Ταυτίζομαι με την άποψη, με εξαίρεση την 1η παράγραφο. Είμαι σίγουρος πως στο ναυτικό ξέρουν ήδη τι παίζει στην αγορά και ξέρουν και τι θέλουν.
Τι θα ήθελαν μάλλον, αν υπήρχε δυνατότητα να αγοραστεί κάτι.
Θέλω να πω, δε τους είπε κανείς “έχουμε λεφτά για δύο πλοία, ποιά να πάρουμε”;
Τότε θα βλέπαμε τι θέλουν.
Τους είπαν όμως “μας δίνουν λεφτά για 2 μπελάδες. Τις θέλετε;”
Προφανώς τις θέλουν. Αλλά δε τις διαλέγουν.
Η τελευταία παράγραφος είναι το πιο σημαντικό όλων, να ξέρει ο απέναντι ότι με τόση εκτεταμένη ακτογραμμή δεν θα παίξει μονοτερμα.
Επιτρέψτε μου και μια παρατήρηση για το νέο διαδικτυακό περιβάλλον: Ενώ το συνολικό αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο, η παράθεση πολλών άσχετων άρθρων (ολόκληρων!) κάτω από εκείνο που ο αναγνώστης επιλέγει να ανοίξει, κάνει το αποτέλεσμα χαοτικό και δυσανάγνωστο. Πήγα να το ανοίξω σε τηλέφωνο, και με έπιασε ίλιγγος. Αλλά και σε λάπτοπ όπου συνήθως εργάζομαι, δεν είναι ευχάριστο. Είναι κατ’ αρχάς αδύνατο να πας σε “χαμηλό” σημείο του άρθρου χωρίς να φύγεις σε άλλο. Είναι εξίσου αδύνατο να βρεις τα σχόλια κάτω από το άρθρο, είναι πιο πιθανό να βρεις τα σχόλια του … επόμενου άρθρου και να σιχτιρίζεις τους αναγνώστες που γράφουν εκτός θέματος 🙂 … Αδικεί τα μεγάλα άρθρα, και είναι πρόσφορο μόνο για άρθρα ελαφράς ανάγνωσης. Σημειώνω ιδιαίτερα τα σχόλια, διότι δεν σας κρύβω ότι ευρίσκω σε αυτά μεγάλη αξία, και ενίοτε (από ορισμένους εγνωσμένης αξίας σχολιαστές) ακριβέστερη πληροφόρηση από ότι στο ίδιο το άρθρο (ή πολύτιμες διορθώσεις σε αυτό), και εν γένει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες. Είναι ο λόγος που κι εγώ ενίοτε προσπαθώ να ανταποδίδω στην κοινότητα των σχολιαστών εισφέροντας κάποια λίγα πράγματα από τις πτωχές γνώσεις μου.
Δείτε το παρακαλώ, είναι πολύ προβληματικό, δεν συμβαίνει παρά μόνο σε φθηνιάρικους ιστότοπους πληροφόρησης, που αναμεταδίδουν ρεπορτάζ άλλων μέσων κυρίως για απαγωγές, βιτριόλια, κρεβάτια κλπ. Αδικεί ένα έγκριτο περιοδικό!
Ήθελα να’ ξερα τι συζητάμε τελικά…
Λύσεις υπάρχουν άφθονες, χρήματα πουθενά.
Τα πράγματα είναι απλά. 10 συνεχόμενα χρόνια σε ύφεση λόγο οικονομικής κρίσης και αντί να υπάρχει εθνική συνεννόηση για το καλό της χώρας, κοιτάξαμε να μη χαλάσουμε τη ζαχαρένια μερικών.
Σήμερα ο κος Βλάσσης σε άρθρο του αναφέρει ότι οι πτέρυγες στα υπό αναβάθμιση Ρ-3Β είναι ασύμβατες με τα αεροσκάφη, και πρέπει να γίνουν εκτεταμένες μετατροπές και επαναπιστοποιήσεις…. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο..??? Πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένουμε τα πολυπόθητα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3ΗΝ..???
Καλό ειναι να μην υιοθετεις άκριτα τα διαφορα δημοσιευματα στον χώρο της άμυνας…
Θα δείξει, αν μη τι άλλο στα fake news έχω αλλεργία, αλλά αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Πολύ σημαντική πληροφορία. Έχετε μήπως το λινκ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλημέρα Νικόλαε, βεβαίως
https://doureios.com/provlima-me-tis-sylloges-pterigon-ton-ypo-anavathmisi-p-3b/
DE-JAvu!!
Πριν κάποια χρονια μια άλλη χωρα επέλεξε να εκσυχρονίσει τα παλιά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ονόματι…NIMROD
Βεβαια σε αντίθεση με μας μας είχαν μεγάλη βιομηχανική βάση που ήθελαν να ενισχύσουν
Πήραν λοιπόν τα ψηφιακά εργαλεία(CATIA..) με τα οποια σχεδιάζονταν οι πτέρυγες των Airbus και σχεδίασαν και κατασκεύασαν καινούργιες digital πτέρυγες για τις παλιές ατράκτους
Οι οποιες όντωs diGital designed and manufactureD ήταν ολόιδιες μεταξύ τους μέσα στα πλαίσια των tolerances των Airbus
Όταν όμως πήγα να τις περάσουν στις παλιές ατράκτους ανακάλυψαν πως δεν… ταίριαζαν και δεν μπορούσαν να τις δέσουν χωρίς μετατροπές στη άτρακτο και στις πτέρυγες
Γιατί?
Διότι οι άτρακτοι κατασκευασμένες στη δεκαετία του 60? μe 2d drawings .. στο χαρτί και αναλογα για την εποχη εργαλεια και mηχανες είχαν μεγάλες διαφορες(tolerances) μεταξύ τους στη γεωμετρία!
Τη συνεχεια του προγράμματος τη ξέρουμε νομίζω!
https://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_Siddeley_Nimrod
Απο την αρχή ήμουν αντίθετος αλλά αφού τα θέλει το ΠΝ πάω πάσο. Ρ-3Β? Ρ-3Β…. 500 μύρια? 500 μύρια…
Αλλα αυτό πάει πολύ…
Αυτο που γραφεις περι tilerances ειναι αυτονόητο. Επίσης αυτονόητο ειναι ότι κανένα αεροπλάνο δεν εχει ιδιες ανοχες με το άλλο και στις 2 πλευρες. δηλ. 5 αεροπλανα 10 μετρησεις 10 διαφορετικά φτερα.
Αλλα αυτο ειναι λαθος που θα το κανε ερασιτεχνης, οχι επαγγελματίας ο οποιος παντα μετραει κι εξακριβώνει
Συμβαίνουν και στα καλύτερα τα σπίτια!
Ο δομικός εκσυχρονισμός βασίστηκε σε μια έκδοση των P3B την Heavy ενώ τα δικά μας είναι παλιότερης έκδοσηςLight
Θα δείξει εάν αληθεύει αλλα δεν θα εκπλαγώ καθόλου
Εάν σε θεωρούν δεδομένο/ δοσμένο ως Πελάτη φυσικά δεν θα κάτσουν να σκάσουν και ιδιαιτερα για τη περίπτωση σου
Especially Όταν σου έχουν ΉΔΗ πάρει τα λεφτά!
εισαι σίγουρος οτι συμβαίνει αυτό που λές με τις πτέρυγες ή το λές επειδή το άκουσες μόνο?
Δες το και συ
https://doureios.com/provlima-me-tis-sylloges-pterigon-ton-ypo-anavathmisi-p-3b/
Δεν θα το δω εκεί, τη παρασκευή θα πιω καφέ με φίλο που περνάει καλώδια στα Ρ3. Θα μάθω απευθείας και θα σας πω
Καλύτερα να τον πάρεις τηλέφωνο να μάθεις. Η Παρασκευή είναι πολύ μακριά…
Οι συνομιλίες α) για στρατιωτικά θέματα, β) για παράνομες συνευρέσεις νυμφευμένων/δεσμευμένων με τρίτα πρόσωπα και γ) με το βύσμα για να καθυστερήσει το φορολογικό έλεγχο καλύτερα να μη γίνονται από το τηλέφωνο 🙂 …
Ειδικά το β)… :wpds_smile:
Δεν συμφωνώ με το σενάριο (κατα την ταπεινή μου γνώμη).
Δεν θα νικήσει αυτός που θα καταλάβει δυο και τρείς νησίδες. Θα νικήσει αυτός που θα εκμηδενίσει πρώτος το ναυτικό και την αεροπορία του αντιπάλου. Μετά οι νησίδες πέφτουν σαν ώριμα βερίκοκα, μέχρι να “αποδώσουν” οι διεθνείς κινήσεις “τερματισμού της σύγκρουσης”.
Εμείς ελπίζω μόνο (α) να μην φροντίζουμε να αυτοεκμηδενιστούμε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.. και (β) να μην προστρέξουμε σε “διεθνείς κινήσεις τερματισμού της σύγκρουσης” με το που μας τσιμπήσουν ένα δύό νησάκια. Γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα.
Τέλος πάντων.
Για μένα είναι καθαρό πως όταν οι Τούρκοι θεωρήσουν πως είμαστε αρκετά ψόφιοι -ό,τι και να τους δώσουμε- θα χτυπήσουν να πάρουν κάτι ακόμα, αλλά βρίσκοντας ως συνήθως μια καλή “νομιμοποιητική” πρόφαση, δλδ στήνοντας προβοκάτσια και λαδώνοντας ξένα ΜΜΕ και πολιτικούς.Τον μηχανισμό τον έχουν Up and running (το λέω αγγλικά για να με καταλαβαίνει κι η Π 🙂 Και αφού πάρουν κάποια πράγματα, μετά απο 20 – 30 χρόνια θα είμαστε πάλι στα ίδια. Νέες διεκδικήσεις, νέες απειλές.
Συνεπώς δεν θέλουμε τέτοια πλοία θέλουμε μέσα που να σκοτώνουν. Που να σκοτώνουν πλοία, αεροσκάφη, οχήματα, και δυστυχώς κι ανθρώπους.
Χαίρομαι που η κουβέντα πηγαίνει προς τα πλοία αυτά. Με βάση στη Σούδα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, με την οποία ως τώρα ελάχιστα ασχοληθήκαμε.
Η περίπτωση της έκδοσης Absalon είναι βέβαια λιγότερο συναρπαστική, αλλά όντως πρόκειται για “πολυεργαλείο” με πολλές διαφορετικές δυνατότητες προς αξιοποίηση! H μικρή ομολογουμένως ταχύτητα το περιορίζει λίγο.
Ένα μίγμα εκδόσεων αεράμυνας και γενικών καθηκόντων, είναι επίσης αρκετά δυνατή επιλογή. Οι δύο εξτρά κινητήρες σίγουρα περιορίζουν τους χώρους για μεταφορά φορτίων, προσωπικού κλπ, αλλά μάλλον θα κριθούν από τους επιτελείς του ΠΝ απαραίτητοι αν κληθεί να αξιολογήσει ενδεχόμενη αγορά αυτού του τύπου.
Άσχετα με τη δυσκολία απόκτησης για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, φαίνονται εξαιρετικά πλοία! Οι χαμηλές ανάγκες επάνδρωσης, το μεγάλο εκτόπισμα, η modular λογική που προσαρμόζεις τους χώρους όπως σε βολεύουν μας ταιριάζουν πολύ. Και πολλές φορές τα ΑΩ από “μικρές” χώρες μπορεί να εκπλήξουν! Βλέπε Σουηδία με το Gripen… Όσο για το μειονέκτημα της ταχύτητας, εδώ στις belh@rra κοντεύουμε να φτιάξουμε νέο πλοίο με τις αλλαγές που ζητάμε, δε μπορούμε να τους βάλουμε πιο δυνατές μηχανές;;
και αμπσαλον κ αιβερ θελουμε λεφτα δεν εχουμε ομως κ στη μεγιστη με κορτεναερ θα παμε αναγκαστικα αν λειτουργουν.
Πού είναι εκείνες οι κυριακές που είχαμε ειδήσεις
και οχι in and out box και ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ???
Έχουμε πρόγραμμα F16, p3 (που διαβάσαμε σε άλλο site για νέο φιάσκο με τις πτέρυγες)
τορπίλες ( σε άλλο περιοδικό ότι μέσα στον μηνά κλείνουν οι γερμανικές),
Φρεγάτες, Μ1117 κτλπ… ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ή ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ???????
“Θα το ρισκαρουμε”,,μαλλον
«ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ή ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ???????»
Μάλλον το 2ο.
Και για όποιον ενδιαφέρεται για εξοπλιστικές ειδήσεις, ας μπει στον «ΕΝΙΚΟ» να χορτάσει εξοπλιστικό σανό.
Παραθέτω την πιο πρόσφατη:
https://www.enikos.gr/politics/724599/o-kyvos-errifthi-anavathmisi-tou-nafstathmou-kritis-photo
εδώ που φτάσαμε ό,τι και να προτείνετε με τα άρθρα καλό ακούγεται……
Τα χρονια περνάνε ο στόλος γερνάει λύσεις υπάρχουν και με περιορισμένο budget!
Θέληση και κοινή λογική δεν βλέπω να υπάρχει!
Μπράβο στους Δανούς για τις επιλογές τους άλλη μια φορα!
Θα μπορούσε να αναζητηθεί και μεταχειρισμένο πολιτκό πλοίο για ανάλογες αποστολές υποστήριξης
Όσοι ονειρεύονται νηοπομπές B Παγκοσμιου με τα JASON@12 knots πρέπει να προσγειωθούν στη πραγματικότητα και να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό
Τέτοιες αποστολές είναι μονο για την εκπομπής της YENED sorry της ERT για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Ισως το ποιο ρεαλιστικο ThinkOutOfTheBox απο οσα εχω διαβασει.Αν λαβουμε υποψιν τις επιχειρησιακες αναγκες του Π.Ν. και τις οικονομικες μας δυνατοτητες,ειναι πραγματι μια πολυ καλη λυση.Βεβαια ολα αυτα αν η τιμη τους ειναι αυτη που αναφερει το αρθρο,δηλαδη 500+εκ.μαζι με τα οπλα τους.
Δυστηχως ομως,οπως λεει και ο Gunner,το αρθρο παραβλεπει μια πολυ σημαντικη παραμετρο.Οτι δηλαδη τα κριτηρια επιλογης του νεου πλοιου δεν θα ειναι επιχειρησιακα,ουτε καν οικονομικα,αλλα ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.Οποιος δεν καταλαβαινει πως η Ελλαδα δεν θελει να αγορασει πλοιο αλλα προστασια και συμμαχιες,μαλλον δεν εχει αντιληφθει το βαθμο εξαρτησης της χωρας και το πιο βασικο,το τροπο σκεψης και λειτουργιας του πολιτικου συστηματος.
Διπλωματια των εξοπλισμων λοιπον,δημοσιες σχεσεις με ξενες κυβερνησεις και εταιρειες οπλων,και καπου στο βαθος οι αναγκες των ενοπλων δυναμεων.Και φυσικα η στρατιωτικη ηγεσια να συμφωνει με ολα αυτα αδιαμαρτυρητα.
Οποτε η Belharra,που ειναι καπως ακριβη και δεν μας πολυκαλυπτει επιχειρησιακα,αλλα καπως πρεπει να ανταποδωσουμε τη “φιλια” των Γαλλων,η LCS/MMSC που ειναι βεβαια μια αποτυχια απ’ολες τις αποψεις,αλλα Lockheed Martin ειναι αυτη και ως γνωστον ο “ερωτας και ο βηχας” που υπαρχει στην Ελλαδα για της συγκεκριμενη εταιρεια δεν κρυβονται.Ετσι εκανε παντα τις δουλειες στα εξοπλιστικα η Ελλαδα,ετσι θα κανει και τωρα.Μακαρι να διαψευστω,αλλα με τους τουρκους να διεκδικουν τα παντα,το κοβω λιγο χλωμο να υπαρξουν ψυχραιμες αποφασεις.
Τα πλοία εξυπηρετούν άριστα τα επιχειρησιακά σχέδια των Δανών, με τις μεταφερόμενες προμήθειες που αποστέλλουν στις ειρηνευτικές αποστολές. Δεν είναι επιχειρησιακά συνετό να στείλεις μια φρεγάτα να ελλιμενιστεί για ενίσχυση δυνάμεων σε τεταμένη περιοχή. Επίσης το πλοίο δεν είναι σχεδιασμένο να υποστηρίξει σαν πλωτή βάση τα ελικόπτερα της Α.Σ, γιατί δεν διαθέτει ανελκυστήρα απο το flex deck στο flight deck. Καλό είναι να προσπαθούμε να βρούμε ουσιαστικούς τρόπους ενίσχυσης με το λιγότερο κόστος αλλά όλα τα παραπάνω σενάρια φωτογραφίζουν σκάφη LPD/LHA. Πλοία σαν το ιταλικό TRIESTE είναι αυτό που χρειαζόμαστε, ασχέτως του πόσο ακριβό είναι.
Για να ευλογήσω τα γένια μου, παλιότερα, τόσο σε διαδικυτακές όσο και σε “φυσικές” συζητήσεις είχα αρχίσει να ανφέρω κάτι δανέζικα όνοματα όπως “Absalon” & “Iver Huitfeld” προκαλώντας από απορία μέχρι θυμηδία σε κάποιους.
Πλέον σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπω την Πτήση να προτείνει και τις Absalon (μετά τις Iver Huitfeld) για το ΠΝ.
Είναι κρίμα που η ελληνική ναυτοσύνη δεν παρουσιάζει ανάλογο καινοτόμο (και αποτελεσματικά πρακτικό) τρόπο σκέψεις και ιδέες όπως η Δανία, μια χώρα σχετικά μικρή και νησιωτική, όπως και η δική μας.
Δωδεκάνησα, Καστελόριζο, Κύπρος, Ανατολ. Μεσόγειος, και (εσχάτως) Λιβύη, το ΠΝ πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να έχουμε κράτος.
Καλημέρα!
Διαβάζω κάθε μέρα τα άρθρα της “Πτήσης”, καθώς & αλλά ειδησεογραφικά.
Απ’ ότι φαίνεται είναι πιθανό να συγκρουστούμε με τους γειτόνους.
Λεφτά δεν υπάρχουν, όλα ελέγχονται πλέον από τους δανειστές.
Για να μην κουράζω…η ερώτησή μου είναι η εξής:
Η κυβέρνηση βλέπει την κατάσταση. Δε μπορούμε να αγοράσουμε ούτε κάλτσες.
Αν στραφούμε σε συμμάχους ή φιλικές χώρες: πχ ΗΑΕ, Ισραήλ, Αίγυπτος, Γαλλία & άλλες που ίσως δεν τις πιάνει το μάτι ή είναι πιο μακριά…& τους πούμε: Θέλουμε τορπίλες, έξυπνα βλήματα πυροβολικού, exocet, scalp & ότι άλλο υπάρχει αλλά επειδή η τσέπη μας είναι τώρα άδεια θα σας ξεχρεώσουμε την ευκολία που μας κάνετε όσο πιο σύντομα μπορέσουμε.
Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο παραπέντε;
Είναι εφικτό;
Η χώρα μας με βάση τη γεωγραφική της θέση (πολλά κατοικημένα νησια, μεγάλη ακτογραμμή κτλπ) θα επρεπε να εχει τετοιο πλοίο ακομη και στην πολιτική προστασία για παροχή βοήθειας οπου χρειαστεί σε μια καταστροφή!
Αν μιλαμε για σουηδικο ή έστω φινλανδικο δογμα νομιζω οτι δεν μας κάνουν τα Absalon. Οι ανω χωρες εχουν να επιχειρησουν σε αρχιπελαγος με πολλα μικρα νησια, σε σχετικα κοντινες αποστασεις, παρομοιο με το Αιγαιο. Επιπλεον, ο εχθρος ειναι μια αρκετα ισχυροτερη χωρα (Ρωσια), σε παρομοια κατασταση με εμας και τους απεναντι.
Αντιθετα, τα Absalon σχεδιαστηκαν με τη Γροιλανδια κατα νου. Ηταν μια φτηνη λυση για να μεταφερθουν 2 ομαδες πεζικου γρηγορα περα απο τον Ατλαντικο και να εχουν μια στοιχειωδη ανεση σε τετοιο ταξιδι.
Επομενως, αν παμε σε σουηδικο δογμα χρειαζομαστε αεροστρωμνα (zubr με υψηλες διαθεσιμοτητες ομως) καθως και cb90. Πιο φτηνα απο Absalon.
Θα προτιμουσα τα επιπλεον χρηματα να πηγαιναν σε aim 120d , ατρακτιδια και γενικα οπλα για τα viper. Μαζι φυσικα με ο,τι προτιμοτερο για το ΓΕΑ εκσυγχρονισμο των block 50 & 30. Τα καστανα απο τη φωτια θα τα βγαλουν οι αξιοι αεροποροι μας και αυτοι ειναι το αποτρεπτικο μας οπλο αυτη τη στιγμη.
Τορπλιλες φυσικα θα παρουμε μονο οταν χασουμε καποιο νησι….
καλές σκέψεις
Από πού κι ως πού μια κατάληψη Ελληνικού νησιού δηλαδή πόλεμο σημαίνει απώλεια ΑΟΖ για την Ελλάδα;;; Μόνο μια ολοκληρωτική ήττα και υπογραφή παραχώρησης με συνθήκη θα το κάνει αυτό.
Με την ίδια λογική δεν χάσαμε ούτε στην Κύπρο.
Αν χάσουμε νησί και δεν το ανακαταλάβουμε άμεσα έχει χαθεί το παιχνίδι. Εντωμεταξύ για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας αν χάσουμε νησί η ανακατάληψη θα είναι σχεδόν αδύνατη αφού αυτό θα σημαίνει ότι ο αντίπαλος έχει αεροπορική υπεροχή.
Σε περίπτωση σύγκρουσης οι μάχες θα είναι σφοδρές και όλα θα τελειώσουν εντός μερικών ημερών. Δύσκολα θα υπάρχει χρόνος, υποδομές και μέσα για μεταφορές όπλων και υλικών σε απομακρυσμένα μέρη του μετώπου. Αν ειδικά χάσουμε έστω και τοπικά την αεροπορική υπεροχή τότε θα πολεμήσουμε με ότι έχουμε στο σημείο της επίθεσης μέχρι να ξεμείνουμε από πυρομαχικά ή ανθρώπους.
Δεν νομίζω ότι ο πόλους κόσμος έχει κατανοήσει πόσο ισχυρά εξοπλισμένοι είναι οι στρατοί της Ελλάδος και της Τουρκίας. Σε περίπτωση σύγκρουσης θα θρηνήσουμε πάρα πολλούς νεκρούς και αδιανόητες καταστροφές σε υποδομές.
Σενάριο πρώτο : οι αρμόδιοι ξέρουν τον αντικειμενικό στόχο της στρατηγικής μας και προσπαθούν να προσαρμόσουν στις οικονομικές μας δυνατότητες ( και πολιτικές “ανάγκες” ) τις επιλογές υλικού και τακτικής.
Σενάριο δεύτερο : οι αρμόδιοι μοιάζουν με τους <<Μοιραίους >> του Βάρναλη .
Σε όποιο από τα παραπάνω ή/και συνδυασμού τους σενάρια , τα αντίστοιχα άρθρα είναι -στην καλύτερη των περιπτώσεων- μικρές διαννοητικές ασκήσεις…… θα πάρουμε (ΑΝ πάρουμε ) αυτά που θα πάρουμε .
Μέσω αυτού του πρίσματος και βάση των εξελίξεων που μας θέλουν στο Αιγαίο να μοιάζουμε λιγότερο στη γάτα και περισσότερο στο ποντίκι , θα έβρισκα λογικό η αποτροπή μας να στηρίζεται ( ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ) στην καταστροφή-αχρήστευση των μέσων του αντιπάλου και όχι σε αντιπαράθεση ισχύος.
σωστές σκέψεις και αυτές
Σε πιάνει κατάθλιψη όταν συγκρίνεις την ποιότητα των στελεχών του ΠΝ των Vikings με τα δικά μας.
Είναι απίστευτο όχι μόνο αυτό που σχεδιασανε αλλά και η υλοποίηση του project που έδωσε 5 πλοία με τα χρήματα που θα δώσουμε για 2 φρεγάτες γενικών καθηκόντων
Και τι πλοια.Τα 3 φρεγάτες αεράμυνας με SM2 και ESSM και μέχρι και δυνατότητα Tomahawk
Με σπονδυλωτή ναυπήγηση ταυτόχρονα σε διάφορα ναυπηγεία και εμπλοκή της βιομηχανίας τους σε high-tech συστήματα.
Το ότι το RN με την τεράστια παράδοση και την ανακατάληψη των Φώκλαντ στην άλλη άκρη του κόσμου τα έκανε copy paste λέει πάρα πολλά για το Δανικό ναυτικό.
Για τις Iver κρατα λιγο backup … Οταν τις εφτιαξαν δεν λειτουργουσε τιποτα .Ουτε ο ΜΚ ουτε το millenium … Γελούσαν οι αμερικανοι σε ασκήσεις γιατι η φρεγατα υπολειτουργούσε ..
Έτσι είναι όταν προσπαθείς. Αυτοί όμως κατάφεραν όχι μόνο να λειτουργήσουν τα πλοία, κατάφεραν να πουλήσουν 5 πλοία στο RN.
δεν θα διαφωνήσω, αλλά μήπως η ευθύνη είναι πρώτα & κύρια πολιτική για την αποδυνάμωση των ΕΔ διαχρονικά;
Η ποιότητα των στελεχών του ΠΝ που κολλάει με αυτά;
Αποποιείσαι τις ευθύνες σου. Να σε πιάνει κατάθλιψη όταν βλέπεις την ποιότητα των εκλεγμένων εκπροσώπων σου.
Ενδιαφέρον άρθρο. Έχω την άποψη ότι οποιαδήποτε πρόταση αγοράς κάποιου τύπου πλοίου, θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλυση περί της μελλοντικής σύνθεσης του στόλου και ένταξης σε αυτόν. Γιατί δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλο τύπο πλοίου πχ belharra;
Όσον αφορά την εικόνα της τακτικής κατάστασης (σεναρίου) που περιγράφετε, εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτό, της μεταφοράς των αποβατικών δυνάμεων από τον Βόλο στον Σκαραμαγκά. Όσες προσπάθειες εγιναν, έπεσαν στο κενό λόγω τοπικών αντιδράσεων.
Πάμε στα επιχειρησιακά. Αντικειμενικά μιλώντας υπάρχουν τρόποι αντίδρασης που ευτυχώς εκφευγουν των ΜΜΕ κ ΜΜΔ ακόμα, και που για κανένα λόγο δεν χρειάζεται να αναφέρω εγώ, για ευνόητους λόγους.
Η εφαρμογή ισοδύναμου σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική ενώ οι ασκήσεις ανακαταληψεως περιλαμβάνουν αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Πρέπει να γνωρίζουν οι απέναντι ότι θα έχουν ίση απάντηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να κάτσουν με πόνο και όχι από θέση ισχύος.
Πάμε στα Absalon. Για όσους δεν γνωρίζουν, είχαμε άριστη συνεργασία με τα Odensa όταν αγοράσαμε τα – τότε – Osprey, μετέπειτα κλασσης Πυρπολητής. Τα εξελιξαμε με νέους σχεδιασμούς και κατασκευάσαμε αρκετά από αυτά με μεγάλη επιτυχία και αξιοπιστία.
Συνεπώς μια νέα συνεργασία δεν θα μας ήταν άγνωστη ενώ θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε άνετα αυτό το μοντέλο πλοίων. Άλλωστε στο παρελθόν εδώ στην πτήση έχω γράψει κολακευτικά σχόλια για τις Absalon αλλά σε μια διαμόρφωση που να περιλαμβάνει περισσότερα καύσιμα ανεφοδιασμού.
Πρόκειται για εξαιρετική επιλογή που όμως και για αυτή χρειάζονται κεφάλαια.
Η ταχύτητα των 23 κόμβων είναι σχετικά μικρή αλλά σκεπτόμενοι ότι από τους 27 κόμβους και άνω ανεβαίνουν οι καταναλώσεις, συμβιβάζεσε αλλά με μια ταχύτητα όχι κάτω από 25.
Για τα “φρεάτια” που αναφέρετε σίγουρα μιλάτε για υποδοχείς (χωρίς εισαγωγικά).
Τέλος, αποδεικνύεται ότι λύσεις υπάρχουν και μάλιστα καλές. Εμπνευσμενες αποφάσεις πρέπει να υπάρξουν και βέβαια για να προχωρήσουμε πρέπει να έχουμε εκτος χρημάτων και αξιόπιστα ναυπηγεία με αδιάκοπη λειτουργία.
Μια και αναφερθηκαν τα Osprey, οι Δανοι δεν ηταν ΚΑΘΟΛΟΥ ευχαριστημενοι που πηραμε τη σχεδιαση τους και την αλλαξαμε για να την αναπαραγουμε περαιτερω. Ασε που κανενας απο αυτους που συνεργαστηκαν προ 30ετιας με τους Δανους, δεν θα δουλευει πια στο Σκαραμαγκα. Οσο για την ταχυτητα, το προβλημα δεν ειναι η …αυξηση της καταναλωσης στους 27 κομβους η παραπανω. Τα πλοια ΔΕΝ πιανουν παραπανω απο 23 κομβους και για να τους πιασουν (ωστε να ελισσονται ταχεως για αποφυγη τορπιλων) χρειαζεται αλλο μηχανοστασιο, και ισως ενα αρκετα διαφορετικα σχεδιασμενο κυτος δηλ. αρκετα εκατομμυρια ευρω παραπανω. Το κυτος (η γαστρα) και το μηχανοστασιο των Absalon, ειναι αντιστοιχα ενος πολιτικου Ro-Ro ή ενος Φερυ οπως αυτα που πανε Κρητη με 21 νμ μεγιστη και τιποτε παραπανω. Εξ’ου και το σχετικα χαμηλο κοστος κατασκευης.
Ααααυτό ακριβώς. Ισοδύναμο τετελεσμένο εκεί που σε βολεύει, όχι να τρέχεις φουκαράς στο Καστελόριζο.
Δε τα πήραμε για να μαρσάρουν τα λεο…
Αν και βλέπω ο πολύς κόσμος δε το αντιλαμβάνεται έτσι. Ίσως γι αυτό θεωρούν την απόκτηση τομα “πεταμένα λεφτά”. Μάλλον η αεροπορία θα προελάσει κιόλας.
Το 575 είναι στο ΚΕΤΘ. Η Ζ ΜΑΚ στο ΚΕΕΔ
Μάλιστα…
Μετά από ομοβροντία ουσιαστικών άρθρων,(και κάποιους επαίνους),νάμαστε πάλι Out of the box.
Bλέποντας τις διατυπώσεις,αλλά και τις βροχηδόν ευαρέσκειες,δέν μπορώ,αντίθετα με την συνήθεια μου να αγνοώ τα Out of the box,να μήν γίνω ὁ κακός της παρέας.
Λοιπόν:
Το άρθρο περιέχει διαζευκτικους αφορισμούς του στύλ «αλλάζουμε ἢ βουλιάζουμε»,όπου μαντέψτε ποιό είναι το ευκολώτερο να συμβεί,το «αλλάζουμε»,ἢ το «βουλιάζουμε».
Πρόκειται δηλαδή για διλημματικό καταναγκασμό,που ὁ αναγνώστης προσλαμβάνει ἢ ωθείται να προσλάβει ὡς επικρεμάμενο τετελεσμένο.
Βέβαια,επειδή και σε άλλα Out of the box υπάρχουν αντίστοιχες διαζεύξεις,όποιος έχει διαβάσει αρκετά τέτοια άρθρα,έχει δυσκολία να θυμηθεί τί ακριβώς ισχύει από άρθρο σε άρθρο.
Όπως : «Ο Τουρκικός Στόλος πρέπει να μείνει στα “αυγά” του, αλλιώς δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα. Ή έτσι πρέπει να γίνει, αλλιώς, απλά, αποτύχαμε.»
Και εις «επίρρωσιν»,διαβάζουμε : «αν έχουν “πάρει” το Καστελλόριζο, τη Μεγίστη, τη Σύμη, μάλλον χάσαμε, με ότι σημαίνει αυτό.»
Προσπερνώντας το αντίστοιχο του «Λέσβος και Μυτιλήνη» στην συγκεκριμένη φράση,επιτρέψτε μου να εκφράσω και τις ζωηρές μου επιφυλάξεις για το κατά πόσο το Καστελόριζο επαρκεί για να συνδέσει τις ΑΟΖ Ἑλλάδας και Κύπρου.
Για μένα,το Καστελόριζο είναι κομβικής σημασίας λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος της εγγύτητας που δίνει στους απέναντι,λόγω αποστάσεως από τις πλησιέστερες βάσεις μας.
Και για να μήν χάσουμε νησί,θα βοηθήσει μόνο ἡ ξεκάθαρη επίδειξη αποφαστικότητας ότι θα το πάμε το γράμμα μέχρι τέλους,και ότι το τέλος θα είναι ασύμφορο για την Τουρκία.
Με ευχές μόνο βέβαια,αβγά δέν βάφονται.
Σε άλλο σημείο,απαξιώνονται τα αρματαγωγά «Ιάσων» : «Και ελπίζουμε, πως τα σχέδια δεν βασίζονται στα αρματαγωγά ΙΑΣΩΝ…»
Μήπως γνωρίζετε ότι τα «Ιάσων» δέν είναι διαθέσιμα;
Τότε όμως,χρειαζόμαστε νέα πλοία αποβάσων,και εννοώ αποβάσεων,όχι «και ολίγον αποβάσεως»
Ποιά πλοία/κατηγορία πλοίων θεωρεί το άρθρο καταλληλότερα,και γιατί;
Εάν τα «Ιάσων»,με την ευκολία εκφορτώσεως που τους δινει ἡ ράμπα (καταπέλτης) δέν είναι κατάλληλα,πόσο καταλληλότερα είναι τα Absalon,που ούτε κἀν γνωρίζουμε ἂν μπορούν να παραβάλουν στο Καστελόριζο;
Εν προκειμένω βέβαια,παραβλέπεται ἢ αποσιωπάται (-αι,παθητική φωνή) ότι ὁ τουρκικος στόλος (πλήν ίσως υποβρυχίων σε αποστολές αρνήσεως-αντιπροσβάσεως),δέν απαιτείται να παίξει άμεσο ρόλο στην προσπάθεια καταλήψεως Μεγίστης ἢ Σύμης,οἱ δυνατότητες αεροκινήσεως των απέναντι,και οἱ επάρκεια καταλλήλων μονάδων επιτρέπουν την απαλλαγή του από αυτήν αποστολή.
Και ερχόμαστε τώρα στην επιχειρησιακή χρησιμότητα των Absalon στην προσπάθεια ενισχύσεως-ανακουφίσεως Μεγίστης ἢ Σύμης.
Λυστε μου εν προκειμένω την απορία,το «πολυεργαλείο» Absalon,πότε θα αποβιβάσει στο νησί το άγημα (μαζί με άρματα ενδεχομένως):
α)πρίν αποκρουστεί ἡ εχθρική επίθεση,δένοντας στο λιμάνι του νησιού (και σε ποιά ακριβώς εγκατάσταση;),δηλαδή το σκάφος θα γίνει άλλος ένας καθιστός στόχος για τον εχθρό;
β)ἢ αφού θα έχει αποκρουστεί ἡ επίθεση,οπότε όμως θα είναι κατόπιν εορτής;
γ)άσχετο με τα ανωτέρω,πότε ελπίζει ἡ ομάδα συντάξεως ότι θα έχουμε ετοιμοπόλεμα τα Absalon,ἂν μιλάμε για νέας ναυπηγήσεως σκάφη;
Εν κατακλείδι :
Άλλο,εάν είχαμε αυτήν την δεδομένη στιγμή κάποια Absalon επειδή π.χ τα βρήκαμε πρόχειρα και κοψοχρονιά,και άλλο να αρχίζουμε τις σοφιστείες για να αποδείξουμε την ορθότητα της επιλογής -μέχρι το επόμενο Out of the box.
Το αρθρο μοιαζει ακομα περισσοτερο εκτος τοπου και χρονου, αν αναλογιστουμε οτι δεν εχουμε λυσει τα βασικοτερα των προβληματων του ναυτικου, δηλαδη την αντικατασταση των κυριων μοναδων. Ενας τυπος πλοιου σαν τις Absalon θα ειχε νοημα σε ενα ηδη ετοιμοπολεμο ναυτικο, ωστε να διευρυνει τις δυνατοτητες του.
Τα πλοία αυτά θα αντικαταστήσουν S. Ο οπλισμός τους είναι ίδιος ή και ισχυρότερος από αυτόν που έχουν οι S.
@DimitrisXr
Προσωπικά δέν βρίσκω σε ποιά επιχειρησιακή απαίτηση του ΠΝ «απαντά» ἡ κλάση Absalon.
@Gunner
Προκύπτει από κάπου ότι τα Absalon θα αντικαταστήσουν τις “S”,ἢ εννοείς ότι «προτείνονται»;
Παρατηρώ ότι για κάποιους,οἱ προτάσεις κάποιου ιστοχώρου,μπορούν να δημιουργήσουν μία εικονική πραγματικότητα,μία «γυάλα» μέσα στην οποία ἡ πρόταση έχει γίνει πραγματικότητα,και σε αυτό το πλαίσιο,σπεύδουν οἱ ίδιοι αναγνώστες και σχολιαστές να πλειοδοτήσουν.
Σε ένα επόμενο Out(ch) of the box,μπορεί οἱ ίδιοι να πλειοδοτήσουν σε άλλη πρόταση.
ΥΓ:
Τα Absalon δέν μπορούν να εξαπολύσουν AAV-7,ούτε CB-90,ούτε ὡς ορμητήρια ελικοπτέρων έχουν ουσιαστικές δυνατότητες, δέν είναι πλωτές δεξαμενές (LPD) σάν τα “Tarawa” ἢ τα “Bullwark”.
@darede
Έχεις απόλυτο δίκαιο.
@VAGGELAS & @Costas6
Επειδή στην Ἑλλάδα δέν έχει ακόμη λάβει χώρα ἡ επανάσταση του αυτονόητου (και πάντως όχι του αυτονόητου για την στρατιωτική δεοντολογία/οικονομία δυνάμεων/αρχές του πολέμου),κρίνω ότι είναι σημαντικό να τονίζεται σε κάθε ευκαιρία,έως εκνευρισμού,το απλό,απλούστατο γεγονός ότι πρέπει,επιβάλεται,επείγει,να απεγκλωβιστούμε από την «σημειακότητα» των κρίσεων και θερμών επεισοδίων,κοινώς αυτό που επιτομείται στο «Δόγμα βραχονησίδος».
Ὁ αυτοπεριορισμός μας στο πεδίο επιλογής του εχθρού,είναι συνταγή ήττας,όπως και ἡ αποδοχή της οποιασδήποτε δυσμενούς εξελίξεως σε τοπικό επίπεδο,ὡς υπαγόρευση (Dictation) όρων σε πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο,όπως το δεχθήκαμε στα Ίμια.
Εάν ὁ εχθρός ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου,(κατά Γεώργιον Παπανδρέου Α΄),δέν θα πρέπει να υπάρξουν «άβατα» και «άδυτα»,όπου να μήν μεταφερθεί ἡ σύγκρουσή.
Ακόμη και ἂν ὁ εχθρός διέθετε πυρηνικά.
Και αυτό,δέν είναι σχήμα λόγου,αλλά οφείλει να είναι ΑΠΑΡΑΒΑΤΗ ΑΡΧΗ.
Την ακολούθησε το Βόρειο Βιετ-Νάμ,και κέρδισε.
Σχόλιο εξαιρετικό ως προς τον ορθολογισμό και την επιχειρηματολογια και αξιοζηλευτο αναφορικά με τη συγκρότηση του. Εύγε ACHERON.
Αχέρωντα το έγραψα και παραπάνω, το άρθρο φωτογραφίζει άλλο τύπο σκάφους απο αυτόν που παρουσιάζει.
Ορθολογικός.
Θεωρώ πως αν οι Τούρκοι θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν το Καστελόριζο, μπορούν να το κάνουν σχετικά εύκολα. Και αυτό δε μπορούμε να το εμποδίσουμε, μπορούμε όμως να ανεβάσουμε το τίμημα.
Από το να προσπαθείς να το υπερασπιστείς, δεν είναι καλύτερα να το κάνεις Κούγκι;
Φθηνότερο είναι σίγουρα.
AAV-7, CB-90, ελικόπτερα, φουσκωτά. Δεν απαιτείται λιμάνι. Οι δυνάμεις αναπτύσσονται με τα παραπάνω. Το πλοίο παρέχει κάλυψη με τον οπλισμό του μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Τα Absalon μπορει να ειναι αξιολογοτατα και να εχουν εναν ευφυεστατο σχεδιασμο, αλλα με ποιο τροπο θα μπορουσαν να αποβιβασουν π.χ. οχηματα στο Καστελοριζο? Αναφερομαι στο Καστελοριζο γιατι το αναφερετε στο αρθρο. Μπορει το λιμανι να ειναι μεγαλο αλλα ειναι φατσα καρτα με τα Τουρκικα παραλια και ακτη καταλληλη δεν υπαρχει πουθενα. 6500 τονοι πλοιο στριμωγμενο αναμεσα στα νησακια και σε αποσταση βολης πετρας απο τον αντιπαλο να βγαζει κουτσα-κουτσα ΤΟΜΑ σε μια προβλητα που με δυσκολια χωρανε τα τραπεζακια απο τις ταβερνες μου φαινεται αυτοκτονικο.
AAV-7, CB-90, ελικόπτερα, φουσκωτά.
Οι Τούρκοι δε θα βλέπουν;
Θα έχουν ξεχάσει το πυροβολικό τους;
Θα επιτρέψουν αποβίβαση για να ανεβάσουν λέβελ δυσκολίας;
Ποιά μαγεία θα συμβεί μόλις αγοράσουμε αυτό το πλοίο;
Τι κάνει αυτό που δεν κάνει οποιαδήποτε σωστή φρεγάτα + ένα αρματαγωγό;
Λες και μόνο του θα πάει..
Τα πλοία ΧΟ135 τα ξεχάσατε;
Είναι καλύτερα και με μεγαλύτερες δυνατότητες.
Σας έστειλα μια μελέτη με την γνώμη μου για αυτά τα πλοία
και την αγνοήσατε!
Για τέτοια πλοία γράφω και κάνω μελέτες είκοσι χρόνια τώρα!
Δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστούν μεγάλα περιπολικά σκάφη
με αποβατικές ικανότητες.
Όσο για το Καστελόριζο λυπάμαι άλλα κάνετε λάθος.
Κανένα πλοίο δεν μπορεί να πλησιάσει άμα γίνει πόλεμος,
εκτός από φουσκωτά και ειδικά μικρά πλοία μεταφοράς ενισχύσεων.
Πότε ενδιαφέρθηκε το πολεμικό μας ναυτικό για ειδικά μικρά πλοία
μεταφοράς ενισχύσεων με δυνατότητες απόβασης;
Πότε ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση αμφίβιων θωρακισμένων
οχημάτων;
Πότε ενδιαφέρθηκαν για ένα μικρό LPD που θα μπορούσε να κλείσει
της πόρτες και να φύγει αμέσως και να βγάλει το νερό μετά!
Αντίστοιχα θα μπρούσε να βάλει νερό στης δεξαμενές εν κινήσει.
Πότε ενδιαφέρθηκαν για CB-90 για να μην γράφω μόνο για δικά μου σχέδια;
Εδώ δεν τους ενδιέφερε η μελέτη για ενίσχυση των νησιών χωρίς χρήματα!
Ναι χωρίς χρήματα! Με τα μεγάλα σκάφη αναψυχής που θα είχαν από την αρχή επιλεγεί διαλεχτεί δηλαδή ποια είναι τα κατάλληλα.
Σε περίπτωση πολέμου θα τα επιστρατεύαμε και θα μετέφεραν αυτά γρήγορα της ενισχύσεις ειδικό πεζικό και αυτό με επιστράτευση.
Τι θα κέρδιζαν οι ιδιοκτήτες; Λιγότερη φορολογία και θα έκαναν μια άσκηση κάθε χρόνο με καύσιμα από το κράτος.
Θέλουμε να αντισταθούμε ναι ή όχι; Που είναι λοιπόν τα σχέδια και οι μελέτες;
Θα πούμε εκ των υστέρων ελάτε εσείς που έχετε τα σκάφη αναψυχής;
Πότε μετά από μια εβδομάδα;
Ναι μωρέ θα βάλουμε 1000 στρατιώτες σε ένα μεγάλο επιβατικό οχηματαγωγό και θα πάμε με πολλά από αυτά να ενισχύσουμε τα νησιά μας.
Και ξεχνάνε ότι αν βυθίσουν οι τουρκοι 4 απο αυτά θα χάσουμε σε μια νύχτα 2,000 στρατιώτες και τον πόλεμο. Γιατί νύχτα θα μεταφερθούν οι ενισχύσεις!
Εχουμε μείνει στο πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ.
Αν νομίζετ πως κάνω λάθος κοιτάξτε και ρωτήστε και μάθετε τα επιτελικά μας σχέδια.
ΥΣ αφού ξέρουν πως θα χτυπήσουν στο Καστελόριζο που είναι να αμυντικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια;
Μετά θα πουν πως δεν πρόλαβαν, πως φταίει η οικονομική κρίση που δεν έχουμε ούτε πολυβολεία από πέτρες και μπετόν κλπ.
Ένα αμυντικό έργο να φτιάχναμε κάθε χρόνο θα είχαμε φτιάξει 40!
Νομίζετε πως δεν θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την άμυνα του νησιού;
Πως δεν υπήρχαν λύσεις; Ολόκληρη μελέτη είχα κάνει από το 1995!
Να ενοποιηθούν όλα τα νησιά σε ένα μεγάλο με την βύθιση των πολεμικών πλοίων που είχαμε πολλά τότε. Με την απόριψη εκατομμυρίων ελαστικών και μεταφορά του χώματος από το μεγάλωμα της διώρυγος της Κορίνθου με χρήματα της ΕΟΚ.
Στο νησί θα μπορούσε να κατασκευαστούν μεγάλοι αεροδιάδρομοι βάση και θα το δίναμε στο ΝΑΤΟ για χρήση-βάση- εκπαίδευση.
Ποιος θα τολμούσε να χτυπήση μια Νατοική βάση;
Eξ-αιρετικη παρουσιαση ενος εξαιρετικου πλοιου απο το φιλο Σταθη. Εαν ειχαμε ενα ΠΝ με μερικες, εστω, συγχρονες φρεγατες, η αποκτηση 2 μοναδων οπως τα Absalon θα ηταν πραγματι ενα σοβαρο θεμα προς συζητηση. Στην παρουσα φαση ομως, δε νομιζω οτι θα ηταν τα πλεον καταλληλα για την αντικατασταση υπερηλικων φρεγατων.
Ως πλοια μαχης, παρα τους 6000 τονους τους, δεν φερουν πολυ περισσοτερα οπλα και αισθητηρες απο οσα θα μπορουσε να φερει μια συγχρονη φρεγατα ή μια -αναβαθμισμενη- ΜΕΚΟ, ενω εχουν μη αποδεκτη ταχυτητα.
Ως πλοια υποστηριξης των νησων του Αιγαιου, το μειονεκτημα ειναι οτι δεν μπορουν να επιχειρησουν απευθειας σε ακτες, παρα μονο σε λιμανι και μαλιστα πολυ μεγαλο. Και δεν εχουν καν ολα τα νησια μας τετοια λιμανια. Και βεβαια εχουμε μεγαλο αριθμο πολιτικων πλοιων τυπου Ro-Ro, ακομα και για απευθειας αποβιβαση σε ακτη.
Ως πλοια υποστηριξης επιχειρησεων ελικοπτερων, δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι η βελτιστη λυση, παντα για το δικο μας θεατρο επιχειρησεων: Τα ελικοπτερα της ΑΣ εχουν αποδειξει οτι μπορουν να πεταξουν απευθειας απο την ενδοχωρα κλπ. σημεια στα νησια και να υποστηριχθουν τοπικα απο μοναδες του ΕΣ που ειναι και στο ιδιο οπλο – και οχι του ναυτικου το οποιο εχει ιδιαιτεροτητες: θελει τη δικη του αεροπορια και κατα καιρους εχει διακδικησει να εχει και τον δικο του …στρατο. Τα νεα Kiowa που δεν μπορουν να το κανουν, ειναι μαλλον αποδοτικοτερο να επιχειρουν τοπικα (οπως εχει ηδη αναφερει ο πρωην Α/ΓΕΣ Στεφανης) σε προστατευμενα σημεια που αλλαζουν ευκολα, απο το να επιχειρουν πανω σε 1 ή 2 τεραστια πλοια υποστηριξης που οπως και να το κανουμε , ειναι περιζητητοι θαλασσιοι στοχοι. Ευχης εργον θα ηταν να μπορουν να επιχειρουν απο τα υπαρχοντα πλοια του στολου: ακομα και 3 μικρα Kiowa ισως στριμωχθουν στο μεγαλο υποστεγο των S (ή μαλλον ρεαλιστικα , 1 Kiowa και 1 S-70, γιατι θα γκρινιαζει το ΠΝ). Οπλα και αναλωσιμα (πλην ρουκετων) δεν διαφερουν πολυ απο ηδη υπαρχοντα για τα S-70B.
Εν κατακλειδι, τα πλοια αυτα ειναι ο΄τι πρεπει για μια , εχμ, φιλοδοξη χωρα που επιθυμει υπερποντια προβολη ισχυος σε πολυ μακρυνες αποστασεις. Μια αλλη χωρα ξερω εδω κοντα, που επιθυμει τετοια επιδειξη ισχυος και οχι τη δικη μας. Και αυτη δεν αγορασε Absalon , αλλα καθισε, σχεδιασε και εφτιαξε δικα της μεγαλα και πολυ καλα εξοπλισμενα πλοια μεταφορας και υποστηριξης , με ικανοτητα αμεσης αποβιβασης του βαρεως υλικου που μεταφερουν απευθειας σε ακτες. Παντα για ειρηνευτικες επιχειρησεις βεβαιως, ηδη απο το 1974…
Ενα πολυ καλο σκάφος…….
Με 28! Μέρες παραμονή εν πλο ενα πολυ καλο OPV υψηλών δυνατοτήτων που φέρνει την Κύπρο πιο κοντά….
Για Καστελλόριζο οχι οπως ακριβώς το περιγράφεται αλλα σίγουρα πολυ χρήσιμο…….
Ξερεται κανεναν πολεμο να κερδισε κανεις που δεν ειχε αεροπορια γιατι εντος 24 ωρων απο το μπαμ αυτο θα εχουν να αντιμετωπισουν…..
Γι αυτο ακριβως θελουμε αξιομαχα πλοία, για να μην έχει ο αντιπαλος μεταξυ αλλων και αεροπορια.
Δεν μπορω να γνωριζω αν εχετε αποψη απο Καστελα(η οποιο μικρονησι) αλλα αυτα που γραφετε ειναι εκτος πραγματικοτητας…Εκει στο λιμανι γινεται χαμος οταν κατεβαινει ενα φορτηγακι…οχι να προσπαθει ενα πλοιο σαν αυτο που λετε να αποβιβασει ΤΟΜΑ και Αρματα…που και να το καταφερει…δεν θα εχουν και που να πανε.
Ασε που το πλοιο ΔΕΝ χωραει στο λιμανι…
Και για να σας κανω μια ερωτηση…Οι Τουρκοι ειναι τοσο ζωα που θα καθονται να βλεπουν η θα κανουν αεροναυτικες αποβασεις για να καταλαβουν το Καστελοριζο; Σοβαρα; Δεν σας εχει περασει απο το μυαλο οτι το μονο που χρειαζεται να κανουν οι Τουρκοι ειναι να στησουν 3-4 FIRTINA απεναντι και σε βαθος 20 χιλιομετρων πισω απο το Κας…και να κανουν το νησι…υποβρυχιο οικοπεδο;
Τα πλοια αυτα ειναι λουκουμι για την περιπτωση της Κυπρου η σαν αντικαταστατες του παλαι ποτε Ναυκρατουσα…Και επειδη η θεωρια “τα κανει ολα καλα και συμφερει” εχει αποδειχθει οτι αποδιδει συστηματα που δεν κανουν τιποτα καλα και τελικα κοστιζουν περισσοτερο…ακομα μια φορα…θα μεινω μεσα στο κουτι.
Αλλωστε και οι ιδιοι αναγνωριζετε οτι “Οι Δανοί βέβαια δεν τα κατασκεύασαν για αυτές τις δουλειές” οποτε…αν αγοραζονταν για να ικανοποιησουν ιδιες αναγκες ναι…αλλα να αγοραστουν για να τα βαλουμε να παρουν το ρολο εξιδικευμενων μαχιμων μοναδων…παει πολυ.
Και η Belhara μια χαρά είναι αρκεί:
1) Να έχει 4 sylver
2) Το ΠΝ να ξεκολλήσει απο τους scalp και να χρησιμοποιηθεί ο sylver για 8 επιπλέον ASTER30
3) Χρησιμοποίηση του 1 sylver για 32 CAMM-ER
4)Ενσωμάτωση Sea Ram και STRALES
Τότε μιλάμε για φρεγάτες με ισχυρό πυραυλικό δυναμικό, σε κάθε επίπεδο αεράμυνας (24 ASTER-30, 32 CAMM-ER, 21 RAM). Ισχυρές Α/Α ικανότητες (Ραντάρ + ικανός αριθμός βλημάτων) αλλά και ισχυρή ASW, έτσι και αλλιώς.
Το θέμα είναι πόσο θα κόστιζε κάθε μια
Υπάρχει η μπελάρα που περιγράφεις, λέγεται FREMM και σου δίνει τους μέσης ακτίνας χωρίς να σου φάει τα 8 κελιά.
Τα ίδια και το Iver, με τα αντίστοιχα αμερικάνικα όπλα.
Στο δις πάνε με όπλα – αισθητήρες.
Τώρα γιατί εμείς θέλουμε να πάρουμε μπελάρα και να τη μετατρέψουμε σε κάτι που υπάρχει ήδη έτοιμο, μη με ρωτάς.
Κάτι για τους scalp όμως. Έστω πως γίνεται σκηνικό στο Καστελόριζο και πάνε πλοία να υποστηρίξουν. Τα οποία έχουν από 32 essm/camm για άμυνα “σημείου”.
Από εκεί και πέρα, εσύ τι θεωρείς πιθανότερο να βληθεί αν το έχουν; α/α των 120χλμ ή Κρουζ των 500;
ΥΓ1 ΕΝΑΣ scalp που εκτοξεύεται στη ΣΑΛΑΜΙΝΑ και πέφτει στη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο, μπορεί να αποτρέψει μια απόβαση!
ΥΓ2 Τρία πλοία που έχουν από μια 8αδα scalp, διπλασιάζουν την μικρή ικανότητα μακρού πλήγματος που έχουμε.
ΥΓ3 Αυτή η ΠΑ, τι θα πρωτοκάνει; θα αντιμετωπίσει την ΤΑ, θα συνοδεύσει τα πλοία Καστελόριζο, θα τα υποστηρίξει εκεί, θα καταστείλει αεράμυνα, θα βομβαρδίσει αεροδρόμια… Ή μήπως πιστεύουμε πως τα (όποια) πλοία θα πάνε μόνα τους, επειδή έχουν μερικούς πυραύλους 120χλμ βεληνεκούς;
Θέλουμε Belharra για το Radar της. Όχι για τον φόρτο της.
Την θέλουμε για την γνώση της τακτικής κατάστασης και την καθοδήγηση δικτυοκεντρικά άλλων όπλων που θα βρίσκονται σε παρακείμενα πλοία.
Εξάλλου πλοία με 60 κελιά δεν θα μπορούσαμε οικονομικά να τα φορτώσουμε με όπλα.
Πχ. Οι Γάλλοι εφάρμοσαν κάτι ανάλογο με την Fremm και τα Horizon .
http://www.topontiki.gr/article/343518/epityhis-i-1i-synergatiki-prosvoli-stohoy-apo-fregata-fremm-kai-antitorpiliko-horizon
https://www.youtube.com/watch?v=Kiljg4xSVH0&feature=emb_logo
Ας πάρουμε τότε μονο το sea fire σε έκδοση ξηράς! land fire!
Με τέτοιο κόστος ανά πλοίο ΔΕΝ θα έχουμε αλλα πλοία για να κάνουμε αυτά που γραφεις
Πως θα φύγουν οι 9S μέχρι το 030?
Με 2 Belpommes???
Πάτε καλά????
Αυτό ακριβώς. Εννιά πλοία χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια. Εννιά.
Αν ισχύει ακόμα το περίφημο 13 κύριες μονάδες, αυτά τα πλοία (τα 5 από τα 9 τουλάχιστον) δεν μπορούν να είναι κάτι άλλο από asw φρεγατοκορβέτες 3 με 3,2k τόννους. Ένας 8πλος εκτοξευτής και τέλος.
Με 9Χ8 τετράδες essm II μια χαρά κλειδώνει το Αιγαίο.
Καστελόριζο έτσι κι αλλιώς ή σε πάει η ΠΑ ή δεν πας καθόλου. Ας έχεις και δύο ΑΒ.
Αυτοαναιρείσαι φίλε μου. Εμείς δεν έχουμε οράιζον. Τα παρακείμενα πλοία φέρουν ssm και essm I στην καλύτερη.
Δε θες να οδηγήσεις αυτά, τα φερόμενα θες να καθοδηγείς. Και τα φερόμενα στην μπελάρα είναι λίγα.
Αν δεν έχουμε λεφτά για όπλα, τι θα καθοδηγεί το ραντάρ;
Υπάρχουν λογικότερες λύσεις. Βολευεσαι με το κρόνος των ιταλών ( τι διάολο, αυτοί δεν καθοδηγούν πυραυλους; στην τύχη ρίχνουν;)
Βάζεις -αν στο δώσουν σκέτο- το seafire στο σκαρί που σε βολεύει.
Αφήνεις την μπελάρα ως έχει (αλλιώς ο κούκος πάει αηδόνι) και λύνεις το θέμα “φόρτος” με 2ο πλοίο.
Γενικώς, αν θες το ραντάρ σώνει και καλά λες και πριν το seafire όλα αστοχούσαν, το βάζεις πάνω σε ένα πλοίο. Δε γίνεται να βάλεις ένα πλοίο γύρω από το ραντάρ..
Από την στιγμή που στους Sylver θα μπορείς να φορτώσεις ότι θες από Scalp, ASTER, CAMM-ER , το να έχεις στις αποθήκες σου και 1 ή 2 φόρτους Scalp δεν είναι κακό.
Καλά εντάξει
Οι Γάλλοι ΔΕΝ ενδιαφέρονται για A70/SCALPPγια τα δικά τους πλοία οποτε πρέπει να τα πληρώσουμε εμείς
Έχει γραφει πως το πλοίο μπορεί να έρθει το 26 με τον A70 αλλα ΔΕΝ θα είναι ακόμα και τότε επιχειρησιακός για τους SCALP!
Τα ίδια για τους CAMM
ΟΙ Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για αυτά
Η fremm είναι λύση και εδώ. Οι Α70 είναι προεγκατεστημένοι.
Οι γάλλοι γενικώς πολύ δυσκοίλιοι είναι. Γι αυτό σου λέω, essm στις μάζες. Μέχρι και υποκατασκευαστικό έργο παίρνεις με μερικές εκατοντάδες τεμάχια παραγγελία.
Ομολογώ ότι δεν περίμενα να διαβάσω σε αρθογραφία της Πτήσης ότι οποιοδήποτε ελληνικό πλοίο, αεροσκάφος ή όπλο είναι ικανό “να απαγορεύσει την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο” ή “να τον βυθίσει μέσα στις βάσεις του”. Νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ξεκινήσει μια αιφνιδιαστική επίθεση στην Τουρκία σε στυλ πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Χίου από τον Κανάρη, ούτε ξαφνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, ούτε να προβεί σε προληπτικά πλήγματα όπως κάνει το Ισραήλ. Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, μικρής ή μεγάλης έκτασης, θα προκύψει σχεδόν βέβαια, είτε μετά από σταδιακή κλιμάκωση μιας αντιπαράθεσης που θα εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, είτε με πρωτοβουλία της Τουρκίας (προβοκάτσια, αντιπερισπασμός, μετεξέλιξη άσκησης σε αιφινιδιαστική επίθεση κλπ). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον η Τουρκία θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είναι προφανές ότι πριν καν πέσει η πρώτη τουφεκιά ο τουρκικός στόλος θα έχει ήδη βγει από τους ναυστάθμους όπου ναυλοχεί και θα έχει αναπτυχθεί στη θερμή ζώνη και στις προβλεπόμενες θέσεις διασποράς.
ΥΓ1. Προτείνω να διορθώσετε το “αν έχουν “πάρει” το Καστελλόριζο, τη Μεγίστη, τη Σύμη, μάλλον χάσαμε” που προφανώς ξέφυγε στη διόρθωση γιατί είναι σαν να υπονοεί ότι Καστελόριζο και Μεγίστη είναι διαφορετικά νησιά.
ΥΓ2. Το νέο format του interface σας έχει πολλά προβλήματα. Στο safari σε κινητό εμφανίζει μονίμως πάνω-πάνω 3 παλιά άρθρα (22/2/20, 21/11/19, 20/7/19) ενώ σε κανένα άρθρο δεν φαίνεται ο αριθμός των σχολίων, όπως συνέβαινε παλιότερα. Σε PC πάλι σε Mozilla Firefox σε κάθε άρθρο παρεμβάλλονται δεκάδες παλιά άρθρα (τα οποία όπως και παλαιότερα δυστυχώς δεν φαίνεται η ημερομηνία δημοσίευσής τους) και διαφημίσεις, ενώ μετά το τέλος των σχολίων ακολουθούν ολόκληρα άλλα άρθρα, επίσης με τα σχόλιά τους, κάτι που κάνει την περιήγηση χαωτική και την εύρεση του σωστού σημείου να δημοσιεύσεις το σχόλιό σου εξαιρετικά επίπονη. Ελπίζω να είσαστε απλά σε φάση δοκιμών μέχρι να καταλήξετε στο καλύτερο interface.
Αδειάστε λίγο την cache του browser του κινητού
Έχω το ίδιο θέμα, απο chrome (laptop) βγάζει άπειρες διαφημίσεις. Άδειασα την cache αλλά no effect
1) Στον σύγχρονο πόλεμο μετρά η τεχνολογία όχι ο αριθμός εκτοξευτήρων
2) Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι που χρησιμοποιούν over the horizon βολές τις κάνουν με την υποστήριξη δορυφόρων , κατασκοπευτικών αεροπλάνων , πλοίων κλπ , τα οποίοι εκτελούν την AWACS λειτουργία ( καινούργια δεδομένα ενός κινούμενου στόχου ) , και την friend or enemy ,(real time αναγνώριση από τον πύραυλο κινούμενων άλλων στοιχείων όπως αεροπλάνα άλλοι πύραυλοι κλπ , τα οποία όμως δεν είναι ο στόχος τους ) .Αυτό γίνεται με την υποστήριξη και τεραστίων data centers , που ούτε εμείς ούτε οί Τούρκοι έχουν .
3) Ακόμα και τα P3 ΟΡΙΖΟΝ , η οποιοδήποτε άλλο κατασκοπευτικό έχουμε και εμείς και οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσει στο Αιγαίο γιατί θα αποτελέσει άμεσο στόχο των δεκάδων οπλισμένων αεροσκαφών
4) Γιατί επιβάλλεται να αγοραστούν οι Belharra , γιατί θα αποκτήσουμε σαν Ελληνικός στρατός καθοδήγηση real time (ανάμεσα σε άλλα ) βολών από άλλα μέσα ; Αεροπλάνα , πλοία ακόμη και ελικόπτερα κλπ σε όλους τους Exocet , Harpoon , Scalp , και έτσι το Hit rate σε ανεβαίνει κατακόρυφα
5) Πολλοί ακόμα δεν γνωρίζουν καταλαβαίνουν ότι Α/Α συστήματα όπως SM1 , SM2 , είναι μεγαλύτερης εμβέλειας μεν αλλά η χρήση τους είναι απλοϊκή , μαζική και όχι ιδιαίτερα στοχευόμενη και πολύ χαμηλού hit rate . Στην πραγματικότητα ένα Τουρκικό OHP θα στείλει μερικούς τέτοιους προς το σημείο που είδε το ραντάρ του ένα αεροπλάνο με την ελπίδα ότι όταν φτάσουν εκεί οι πύραυλοι , το αεροσκάφος θα είναι σχετικά κοντά , και θα το εντοπίσει με την κάμερα τελευταίου σταδίου . Αυτό διαφέρει έτη φωτός από την λειτουργία των Sea Ceptor , η των Aster 30 οι οποίοι από την μπορούν να καθοδηγούνται σε όλη την πορεία τους από το Sea fire , μέχρι την τελευταία στιγμή
6) θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία , δεν αξίζει , και δεν νομίζω ότι το πλοίο θα χρησιμοποιεί τον κάθε ένα εκτοξευτή για ένα είδος πύραυλου μόνο . Ό περιορισμός υπάρχει σε σχέση με το περιεχόμενο του κάθε 8άρη εκτοξευτή ο οποίος θα πρέπει να έχει ίδιους πύραυλους , γιατί φορτώνεται διαφορετικό προφίλ για κάθε εκτοξευτή στους υπολογιστές του πλοίου .
7) Οι Sylver 50 σε κάθε 8άρι κελί παίρνουν : H 4 Sea Ceptor ER , η 1 Aster 15 , η 1 Aster 30 η 1 Aster αντιβαλλιστικό . O V70 παίρνει τα προηγούμενα και από 1 Scalp Naval σε κάθε κελί.
8) Άρα λογικά σε max configuration 128 ( 32 X8 ) short range πυραύλους πλήρως καθοδηγούμενος εναντίον οτιδήποτε πλησιάσει το πλοίο , ,+ 8 Exocet + Τορπίλες
9) Οι Sea Ceptor όπως παραδόξως και οι τιμημένοι RIM 7 που χρησιμοποιούμε είναι και αντιπλοιικοί καθοδηγούμενοι από το ραντάρ , έχοντας όμως το ένα τέταρτο της εκρηκτικής κεφαλής ενός Exocet .
10) Με την αγορά ενός τέτοιου πλοίου και όταν επιχειρεί κοντά του , ακόμα και ένα παλιό Tico γίνεται κόλαση , λόγω της ηλεκτρονικής υποβοήθησης της φρεγάτας κλπ .Αρα πρώτα το βρίσκουμε πως θα οδηγούμε τους over the horizon και μετά αγοράζουμε εκτοξευτές κλπ
Ελπίζω να βοήθησα
Πραγματικό πολυεργαλείο σε πολύ καλή τιμή. Παρακαλώ κύριοι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας σκεφθείτε το συμφέρον μας.
Έλα ρε πτήση με είχες ξενερώσει με την επιτυχία του τιτανομεγιστου Δένδια!!!! Επανήλθες στα σοβαρά άρθρα και προτάσεις!! Μπράβο και δεν το ειρωνεύομαι!!! Μήπως να την στείλετε αυτή την πρόταση σε κανένα υπουργείο μπας και ξυπνήσουν από τον ύπνο της στρατηγικής ψυχραιμίας;;;
Το ερώτημα είναι τι προσδοκούμε.
Θέλουμε να αλλάξουμε υπέρ μας την ισορροπία στο Αιγαίο ή απλά να κλείσουμε το χάσμα;
Αν θέλουμε το δεύτερο, μια χαρά πλοία είναι.
Αν θέλουμε το πρώτο … Θέλουμε 1-1,2 δις το πλοίο ακατέβατα .
Όντως τόσα είναι τα λεφτά. Και το κύριο έξοδο είναι όπλα – αισθητήρες. Όχι σκαρί – μηχανή.
Που σημαίνει πως τα λεφτά τόσα είναι. 🙂
Einai h moni Apantisi sta LHD pou 8a exei se ligo xrono h Geitonos!
Einai exeretika Skafi polaplou Rolou kai mporoume na ta exoplisoume opos 8eloume kai gia diafores Apostoles!
O Xoros pou dia8eti gia E/K Machis nai, giati oxi, fantastite ti ekpliksi 8a itan gia ton antipalo sou, apo to pou8ena na emfanizonte KIOWA Warrior h kai alla E/K! Akoma kai 2-3 F-35 nai, giati oxi?! Think out of the Box! F35 8a doume stin Ellas, to erotima einai, pote?!
Episis mporoun auta ta Skafi na forto8oun me ektokseutes A/A i kai 8/E! Pairnoun Containers pou fortonounte se Fortiga, dld. to gemizis grigora me 200 Piravlous diaforon typon (Ticonderoga!) kai echis etsi mia ploti pirovolarchia se opios simeio 8eleis!
8a mporousan na feroun Drones Elikoptera! Fantastite to Katastroma, o xoros pou dia8eti to Skafos dldl. na forto8i me epi8etika Drones, pou to Systima Elegchou 8a wriskete episis sto Ploio.
Navarxida, Ploio genikis Epichiris kai Ypostirixis, Landing & Start Deck, Plio Nosokomeio, Apobatiko…Oti 8es!
Na agorasoun ellinika Naupigia ta plana kai na arxisoun douleia, bebaia me tin paragelia tou PN stin tsepi! Ena ALS Genikis Xriseos ton 6000t+. 3 apo auta, anti gia Arleigh Burke kai Tikonderoga, me tin Texnologia AEGIS ii kai ton Belh@rra giati oxi?!
Συμφωνω με τον αρθρογραφο απολυτα. Εξαιρετικη εκλογη για 2 Absalon + 2 Iver Huitfeld φρεγατες. Ακομη καλυτερο θα ηταν η εγκατασταση 2 containerized LORA missiles σε καθε ενα σκαφος, 8 πυραυλους συνολικα, με χαμηλο σχετικα κοστος απο το Ισραηλ. Με αναχορηγια 8 επιπλεον πυραυλων για καθε σκαφος. Συνολικα 40 πυραυλους. Οι LORA missiles εχουν βεληνεκες 400 χλμ καθως μπορουν να χρησιμοποιηθουν για στοχους στη στερια, θαλασσα και αερα. Το Μπαλισεκιρ ειναι μεσα στο βεληνεκες του LORA ακομη και απο τον κολπο Μαγνησιας. Στις φρεγατες Iver Huitfeld, το δαπεδο το ελικοδρομειου ανοιγει δε δυο φυλλα, επιτρεπωντας τον πυραυλο του LORA να εκτοξευθει στον στοχο.
Άκρως ενδιαφέρον άρθρο. Μερικά σχόλια:
1. LST
Τα Ιάσων έχουν ακόμη πολλούς και κρίσιμους ρόλους να εκπληρώσουν με την δυνατότητα άμεσης αποβίβασης μεγάλου όγκου τεθωρακισμένων, εφοδίων κ.α. Ιδανικό θα ήταν ένα καλύτερα οπλισμένο πλοίο με υψηλότερη ταχύτητα, ίσως ένας συνδυασμός κύτους με συμβατική πλώρη και πρύμνη αρματαγωγού – στο πνεύμα του κύτους του LAW που προωθούν οι USMC.
2. Παρουσία Πεζοναυτών/Ειδικών Δυνάμεων στο χώρο ενδιαφέροντος – Αιγαίο & ΝΑ Μεσόγειος
Παλιότερα, υπήρξε η θέληση για εκ περιτροπής παρουσία Πεζοναυτών/Ειδικών Δυνάμεων στο Αιγαίο ως μια λύση πραγματικά άμεσης αντίδρασης σε περιπτώσεις που αξιολογείται πως επίκεινται εξελίξεις/θερμό επεισόδιο. Το γιατί αυτό δεν υλοποιήθηκε είναι άγνωστο – τα LST εκ του σχεδιασμού τους δεν προσφέρονται για παραμονή Δυνάμεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα εν πλω. Ίσως οι πολιτικοί δεν θα ήθελαν να έρχονται σε δύσκολη θέση σε περιπτώσεις σαν αυτές στην IRINI οπότε όλα δεν θα ήθελαν ισχυρή παρουσία μας. Πώς θα δικαιολογείτο ύστερα ο Άδωνις («και τί θέλετε, να κάναμε πόλεμο;») αν στην επιχείρηση αντί της μιας ΜΕΚΟ μας βρίσκονταν 2 Iver Huitfeldt…
3. Iver Huitfeldt-class frigate
Αν δεχτούμε πως το πρόβλημα στο ανωτέρω είναι ή έλλειψη κατάλληλου σκάφους, τότε ένα σκάφος σαν το Iver Huitfeldt-class φαντάζει κατάλληλο, σημαντικό κατά την γνώμη μου είναι και ο ισχυρός οπλισμός που θα ήταν πολύτιμος για τις επιχειρήσεις που το ΠΝ καλείται να διεκπεραιώσει.
4. Eναλλακτικές
Επειδή όμως μέρος του εξαιρετικού εξοπλισμού σαν του Iver Huitfeldt έχει «κοπεί» από τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, μήπως θα ήταν καλύτερο να κοιτούσαμε εναλλακτικές;
Κάποιες λύσεις θα μπορούσαν να δώσουν και τροποποιημένες μεταχειρισμένες φρεγάτες στο πνεύμα του ARA Hercules (τροποποιημένο Type-42). Εγώ θα έλεγα πως μια λύση θα ήταν η απόκτηση των 2 τελευταίων F-122 Bremen που διαθέτουν το ίδιο σύστημα πρόωσης CODOG με τις δικές μας ΜΕΚΟ-200 ΗΝ αλλά και πάρα πολλές ομοιότητες.
Όπως έχω αναφέρει ξανά, με την προϋπόθεση πως υπάρχει και ο ανάλογος σχεδιασμός και διαμόρφωση δόγματος, λύσεις και μάλιστα εξαιρετικές θα μπορούσαν να δώσουν πλοία πολύ υψηλών προδιαγραφών από Έλληνες εφοπλιστές. Με σχετικά χαμηλό κόστος, το ΠΝ θα μπορούσε να αποκτήσει 2 πλοία καλύτερα και από το Lewis Puller του USN που θα προσέφεραν τα μέγιστα στην επιλογές μας για παρουσία και προβολή ισχύος. Ιδίως αυτή την εποχή με την πανδημία δύνανται να βρεθούν εμπορικά πλοία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Τα πλοία αυτά βεβαίως, πρέπει να υποστούν κάποιες μετατροπές για να αποκτήσουν εν μέρει κάποια στρατιωτικά χαρακτηριστικά, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για εφικτές λύσεις.
ΥΓ: Μην είδατε τους Πεζοναύτες ορέ(!); Χάθηκαν στο δρόμο για Αθήνα; Να βάλουμε Amber Alert;