18.8 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: Μετατροπή 2 ή και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ σε αντιαεροπορικές φρεγάτες με πυραύλους...

ThinkOutOfTheBox: Μετατροπή 2 ή και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ σε αντιαεροπορικές φρεγάτες με πυραύλους SM-2, με περιορισμένο κόστος

 

O Adaptable Deck Launcher ενώ εκτοξεύει έναν ESSM υπό γωνία

Το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι ίσως το όπλο που μάλλον θα πληγεί περισσότερο από τυχόν οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού. Η ΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D σε F-16V, ενώ ο ΕΣ θα πορευτεί με ευρείας κλίμακας παραχωρήσης υλικού από τις ΗΠΑ και -κυρίως- από τον US Army. Το πρόβλημα όμως είναι και παραμένει με το ΠΝ, καθώς, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία στην αγορά των “μεταχειρισμένων” για άμεση ενίσχυση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Η πραγματική περίπτωση ενίσχυσης που θα είχε κάποια “αξία” για το ΠΝ, ήταν η περίπτωση των Adelaide. Οι τελευταίες όμως δυστυχώς ήταν σε οικτρή κατάσταση, και το ΠΝ δεν σκέφτηκε ούτε καν το ενδεχόμενο count-offer για τα πλοία. Καλοί οι SM-2, αλλά τα πλοία πρέπει να είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση. Τώρα, άλλες λύσεις για AAW δεν υπάρχουν, και το ΠΝ το ξέρει.

Η μόνη, ή μάλλον οι μόνες λύσεις είναι made in USA, ή καλύτερα, made in USN. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke και τα καταδρομικά Ticonderoga είναι ίσως πλοία που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο ΠΝ να “ανοιχτεί” στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος από τουρκικές αποστολές TASMO.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Ας μην γελιόμαστε, παρά την ανοιχτή δυνατότητα για παραχώρηση πλοίων του τύπου στο ΠΝ από τις ΗΠΑ, εντούτοις, το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία, εκπαίδευσης, οπλισμού αλλά και συντήρησης πιθανότατα να “γονάτιζε” το ΠΝ. Καθώς όμως δεν ξέρουμε τα “νούμερα”, αφήνουμε τους ειδικούς του ΠΝ να αποφασίσουν, καθώς έχουμε, όπως πάντα γράφουμε, απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές τους. Και είναι καιρός οι μαχητές του πληκτρολογίου να αφήνουν τις επιλογές να γίνονται από τους πραγματικούς επαγγελματίες.

Πρέπει να πούμε πως το ΠΝ, σε κάθε περίπτωση, έχει το μυαλό του προσανατολισμένο στις αποστολές AAW, που εμφανώς υστερεί. Ο κορμός των φρεγατών του Στόλου, μπορεί να εμπλέκει μόλις ένα αεροσκάφος σε μικρές αποστάσεις (μιλάμε για φρεγάτες Kortenaer με τον Mk29 και το μοναδικό STIR), ενώ οι ΜΕΚΟ200ΗΝ μπορούν να κάνουν χρήση του βελτιωμένου ESSM, αλλά και πάλι, δεν υπάρχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής.

Οι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια… που βρισκόμαστε;

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ εξέτασε τις φρεγάτες Adelaide, ενώ έδωσε, όχι εύκολα, τη σύμφωνη γνώμη για τις φρεγάτες Belh@rra. Η αλήθεια είναι πως το ΠΝ θα έκανε τα πάντα για να αποκτήσει ένα ή δυο ΑΒ, ή 2 αντιαεροπορικές φρεγάτες. Έτσι, θα μπορούσε να προστατεύσει ένα ή δυο σχηματισμούς πλοίων στην ανοιχτή Ανατολική Μεσόγειο, με τις φρεγάτες ASW (Kortenaer, MEKO200HN) να προστατεύουν από τα εχθρικά υποβρύχια.

Χωρίς τις Adelaide, και χωρίς φυσικά τις Belh@rra, που δεν έχουν μάλιστα συμβασιοποιηθεί ακόμη, το ΠΝ συνεχίζει να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Έτσι, πιθανή κρίση στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, που είναι στα όρια των δυνατοτήτων CAP της 115ΠΜ, το ΠΝ θα πρέπει να στείλει πλοία που δεν θα μπορούν να αμυνθούν έναντι των τακτικών απειλών.

Είναι λοιπόν σαφές πως το ΠΝ χρειάζεται το συντομότερο πλοία αεράμυνας περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να τα αποκτήσει άμεσα ή γρήγορα. Ο μαγικός αριθμός είναι κατ’ελάχιστον 2, αλλά προφανώς χρειάζονται 4, αυτός είναι και ο λόγος που ανέκαθεν μιλούσαμε για 2+2 Belh@rra. Τώρα, αυτό το +2 δεν το βλέπουμε, ας υπογραφούν τουλάχιστον οι πρώτες δυο και βλέπουμε.

Η λύση που προτείνουμε στο σημερινό Think Out Of The Box είναι ίσως περίεργη, αλλά καθόλα βάσιμη. Το ΠΝ, έχει ένα μεγάλο στόλο φρεγατών γενικής χρήσης, ή μάλλον καλύτερα, με προσανατολισμό στην ανθυποβρυχιακή άμυνα. Όλες οι Kortenaer, και οι ΜΕΚΟ200ΗΝ έχουν καθαρά ανθυποβρυχιακό προσανατολισμό, με τις όποιες αντιαεροπορικές ικανότητες να προσφέρονται απλά και μόνο για αυτοάμυνα.

Προτείνουμε λοιπόν, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού που θα γίνει, η αύξηση του προϋπολογισμού, η λελογισμένη αύξηση του προϋπολογισμού, προκειμένου δυο από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ να μετατραπούν σε αντιαεροπορικές φρεγάτες, που θα μπορούν μάλιστα να κάνουν χρήση των πυραύλων SM-2MR/ER. Φυσικά με τοποθέτηση αντίστοιχου ραντάρ 3D, αλλά και αναβάθμιση των STIR του σκάφους.

Αυτά είναι όλα καλά, αλλά όλοι γνωρίζουν πως οι SM-2 ΔΕΝ μπορούν να εκτοξευτούν από τον Mk48 που φέρουν οι ελληνικές ΜΕΚΟ200ΗΝ. Δεν μπορούν καν να εκτοξεύσουν τους ESSM από διπλά ή τετραπλά κάνιστρα, συνεπώς η μεταφορική δυνατότητα εξαντλείται στους 16 ESSM. Για σύγκριση, οι 4 εκσυγχρονισμένες τουρκικές φρεγάτες κλάσης G (O.H Perry) Μπορούν να φέρουν 32 ESSM στον 8πλό Mk41, παράλληλα με τους SM-1. Δεν συζητάμε για τις τουρκικές MEKO200TN TrackII με τους 16πλούς Mk41.

Πως λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε πυραύλους SM-2 στις ΜΕΚΟ200ΗΝ; Ή μάλλον καλύτερα, πως θα τους εκτοξεύσουμε; Μα με εκτοξευτές Mk41 φυσικά!

Το πραγματικό μέγεθος των Mk41, και η ανάγκη για χώρο κάτω από το κατάστρωμα

 

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Mk41 σαν ένα vertical εκτοξευτή. Όμως η BAe Systems, παρουσίασε ένα διαφορετικό Mk41, που μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους υπό γωνία, καθώς είναι τοποθετημένο υπό γωνία. Έτσι, δεν χρειάζεται να διατρηθεί το κατάστρωμα, το αντίθετο μάλιστα, η χρήση του είναι τόσο απλή όσο τα κάνιστρα για τους πυραύλους Harpoon. Ο εκτοξευτής ονομάζεται ADL ή Adaptable Deck Launcher, και είναι μια πραγματική αποκάλυψη!

O Adaptable Deck Launcher ενώ εκτοξεύει έναν ESSM υπό γωνία

Ο ADL είναι πραγματικά ευέλικτος στην τοποθέτηση, και μπορεί να εκτοξεύσει ότι και ο κλασικός Mk41, από ESSM μέχρι BGM-109 Tomahawk και SM-3 ή SM-6!

Σχέδιο του ADL, όπου φαίνεται η δυνατότητα εκτόξευσης μέχρι και 16 ESSM ή 4 SM-2

Το πρόβλημα είναι το ΠΟΥ θα τοποθετηθούν οι ADL, γιατί προφανώς απαιτούνται τουλάχιστον 2. Καταρχάς να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, πως δεν χρειάζεται να γίνει διάτρηση του καταστρώματος, καθώς ο ADL τοποθετείται πάνω στο κατάστρωμα. Το πρόβλημα είναι ο χώρος, καθώς, όσοι γνωρίζουν τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα ξέρουν πως τα πράγματα είναι αρκετά “πιεσμένα”, το πλοίο σχεδιαστικά έχει εξαντλήσει τις ικανότητες τοποθέτησης οπλισμού.

Για την οποιαδήποτε τοποθέτηση νέου συστήματος, πρέπει να αφαιρεθεί ένα παλαιότερο. Απλά, η ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί, ίσως δεν χρειάζεται κάποια κοστοβόρα μετατροπή, καθώς ο καλύτερος χώρος τοποθέτησης των δυο εκτοξευτών είναι στο ελικοδρόμιο του πλοίου.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως το πλοίο θα χάσει την δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας ενός ελικοπτέρου S-70B6, και κατά συνέπεια το μακρύ χέρι για ASW αγώνα. Αλλά ένα πλοίο, όπως μια MEKO200HN AAW δεν θα επιχειρούμε μόνη, αλλά με κάποιες ΜΕΚΟ200ΗΝ ή Kortenaer που θα είχαν φυσικά οργανικό S70B6.

Υπάρχει πρόβλημα βάρους πιθανότατα, καθώς το ελικόπτερο έχει βάρος περίπου 23000 λίβρες ή 10,5 τόνους, ενώ ο κάθε εκτοξευτής ζυγίζει 18100 λίβρες. Βέβαια, το βάρος του ελικοπτέρου είναι σε σημειακές φορτίσεις, ενώ ο εκτοξευτής/ες έχουν κατανεμημένο βάρος. Συνεπώς, 2 εκτοξευτές, που θα “κοιτούν” ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά, μπορούν να προσθέσουν την ισχύ πυρός 8 Standard SM-2MR σε κάθε ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Βέβαια, σε περίπτωση που μελετηθεί, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν 3 ή και 4 εκτοξευτές Mk41, κάτι που θα σήμαινε πως η κάθε ΜΕΚΟ200ΗΝ θα έφερε 16 ESSM και 16 SM-2, με ότι σήμαινε αυτό για την αντιαεροπορική άμυνα του ΠΝ. Θυμίζουμε πως τα πλοία θα διατηρούσαν και τα 2 Phalanx για εγγύς αεράμυνα, μαζί με το πυροβόλο των 127 mm.

Τώρα, καθώς “λύσαμε” το θέμα της τοποθέτησης εκτοξευτών Mk41/SM-2, πρέπει να δούμε το θέμα της καθοδήγησης, αλλά και την τροφοδότηση των πυραύλων με δεδομένα και φυσικά έγκαιρη προειδοποίηση.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το ραντάρ που θα επιλεγεί για τις ελληνικές ΜΕΚΟ200ΗΝ-UGR, αλλά μάλλον θα είναι τελικά κάποιο διαφορετικό από το SMART-S Mk2. H Lockheed Martin στην πρότασή της περιλαμβάνει πολλές λύσεις, και ανάμεσα σε αυτές και αρκετά προηγμένα ραντάρ της ELTA, όπως το ELM-2258 ALPHA. Αντίστοιχα οι Σουηδοί προσφέρουν το Sea Giraffe, κι αν φυσικά αυξηθεί ο προϋπολογισμός θα μπορεί να τοποθετηθεί και το Sea Giraffe 4A (AESA). Οι Γάλλοι μπορούν πολύ εύκολα να προσθέσουν σε πιθανές δικές τους προτάσεις το Thales NS100, που επίσης προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις.

Οι SM-2 απαιτούν STIR 2.4 για την κατεύθυνσή τους. Δυστυχώς, τα STIR των ΜΕΚΟ200ΗΝ χρειάζονται αναβάθμιση για να μπορούν να έχουν δυνατότητα κατεύθυνσης των SM-2. Και αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει σε όλες τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς μέσω του Link16/22 τα πλοία θα μπορούν να κατευθύνουν το ένα πυραύλους του άλλου.

Ας μην εξετάσουμε το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά, το επιπλέον κόστος που θα χρειάζονταν για την αναβάθμιση των 2 από τα 4 πλοία σε φρεγάτες με δυνατότητες αεράμυνας. Η Φινλανδία για 4 συστήματα Mk 41 Baseline VII Strike-Length πληρώνει μέχρι 70 εκατομμύρια δολάρια, και λογικά 4 ADL θα κοστίζουν πολύ λιγότερο (4πλά αντί για 8πλά, λιγότερα υδραυλικά).

Θα υπάρχει κόστος για τα καλύτερα ραντάρ (NS-100 αντί για SMART-S Mk2 ή NS-50 για παράδειγμα), αλλά και την αναβάθμιση των STIR. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την ενσωμάτωση των SM-2 στο ΚΠΜ, αν και τα περισσότερα CMS έχουν τον κώδικα του SM-2 (TACTICOS, CMS-300, 9LV κοκ).

Πόσο θα κόστιζε παραπάνω όλο το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ200ΗΝ; Αν το καλοσκεφτούμε, δύσκολα θα ξεπερνούσε τα 100 με 120 εκ ευρώ, στέλνοντας το συνολικό κόστος στα περίπου 300 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίσουμε και το κόστος για την αγορά ενός μικρού αριθμού πυραύλων SM-2. Μια αγορά από την Ν.Κορέα 17 SM-2 Block IIIB κόστισε 65 εκατομμύρια δολάρια, μαζί με αρκετά συστήματα υποστήριξης (τηλεμετρίες).

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;

Η όποια “απώλεια” δυνατοτήτων ASW, μπορεί να καλυφθεί με τα ελικόπτερα S70B6 που θα επιχειρούν από φρεγάτες κλάσης S.

Συνεπώς, με περίπου 400 εκ. ευρώ, θα πάρουμε 4 εξαιρετικές φρεγάτες, εκ των οποίων οι 2 θα μπορούν να φέρουν πυραύλους SM-2, αλλά θα μπορούν να τις κατευθύνουν και να δίνουν στοιχεία και οι 4. Το θέμα είναι πως το ΠΝ θα αποκτήσει, με επιπλέον κόστος περίπου 200 εκ. ευρώ, δυο φρεγάτες με δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας, επιτρέποντας τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago

Ωραια ιδέα και μπορεί να πραγματοποιηθεί……
Πολυ ενδιαφέρον ο πλάγιος εκτοξευτης για SM-2….
Το Πλοίο υποστήριξης Προμηθέας ………Χρειάζεται σίγουρα κατάστρωμα για ελικόπτερο;;;

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  MPAMPIS

Α να μια ωραία ιδέα … Να βάλουμε στο προμηθέα που δεν εχει πρόβλημα χώρου 2 ΜΚ41 .Τούμπανο και από γύρο του ο υπόλοιπος στόλος με τα ελικόπτερα να το προστατεύει …

MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago
Reply to  Digenis

Απουσία LPD οπως έχουν οι Αλγερινοί με
aster 30 μπορει να βάλουμε τον Προμηθέα με sm-2…..άλλωστε ειναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο πλοίο του στόλου μας έχει χώρο και ύψος για ηλεκτρονικά και με 21 κόμβους τελική κατι γίνεται θα δίνει πληροφορίες στα αλλα πλοία και εφόδια……

kK19641970
kK19641970
3 years ago

Και το ξενύχτι καλά θα πάει και απόψε. Πάντως ανησύχησα ότι αύριο το πρωί με τον καφέ δεν θα είχα κάτι να με κολλήσει στην σελίδα. Παρακαλώ στους φίλους που έχουν τις ανάλογες γνώσεις να τα δώσουν όλα έτσι ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Χρόνια πολλά σε όλους.

Daidalos
Daidalos
3 years ago

Η κατάργηση του ελικοδρομίου δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς σε αυτό το σημείο των κανίστρων των Harpoon και την τοποθέτηση στη θέση τους ενός εκτοξευτή Mk41 με 8 SM-2. Το Mk48 παραμένει στη θέση του με 16 ESSM (για να μην επηρεαστεί το κέντρο βάρους του πλοίου, με τυχόν εγκατάσταση Mk41) και τοποθετείται ραντάρ AESA περιστρεφόμενης κεραίας και 2 STIR Mk2.4. Έτσι αποφεύγεις μεγάλες μετατροπές και έχεις μια minimum ικανότητα αεράμυνας περιοχής με σχετικά λογικό κόστος. Τις belharra μάλλον τις “έφαγε” ο κορονοιός. Ο ΥΕΘΑ μίλησε σε κάποιο site για “επικαιροποίηση” προγραμμάτων και προτεραιοτήτων.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Daidalos

Ρε mania που χετε να ταράξετε την χώνεψη των belh@ritonnπασχαλιάτικα!!!

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  CKfurious

Βάσει σημερινού ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τα προγράμματα του ΠΝ που προχωρούν είναι τα εξής τέσσερα (προφανώς μετά την επικαιροποίησή τους, λόγω πανδημίας):
α) “τρέχει” το πρόγραμμα αναβάθμισης φρεγατών ΜΕΚΟ το οποίο είναι κομβικό για το ελληνικό ΠΝ. β) Επίσης ο εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων Aegean Hawk θα υλοποιηθεί σε ελληνικά εργοστάσια (ΕΑΒ;) από την αμερικανική εταιρεία.
γ) Την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS). δ) Τέλος, το πρόβλημα λόγω της πανδημίας δεν θα επηρεάσει την επικείμενη αγορά τορπιλών και συστήματος αντιμέτρων για τα ελληνικά υποβρύχια κλάσεως Παπανικολής.
Τι λείπει, τι λείπει;

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  Daidalos

Μπήκαν τον πάγο αλλά αναμένεται να προχωρήσουν αμέσως μετά. Μάλιστα για τα Romeo αναφέρει ως τελική προθεσμία παραγγελίας για την επίτευξη χαμηλής τιμής την 30η Απριλίου 2020.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Daidalos

Δεν υπαρχει τετοια περιπτωση .. Απλα θα καθυστερήσει η υπογραφή τους … Εδω δεν τις έφαγαν τα 10ετης μνημόνια ο κορονοιος θα τις φάει !!!! ?

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Είπαμε τέλος του μηνα θα πέσουν οι υπογραφές
Ξέρω από μέσα σας λέω!

Στα σοβαρά:

Εφόσον δεν έκλεισε το θέμα με την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Μακρόν τελειωσε το θέμα
Με την επερχόμενη οικoνομική καταστροφή σιγά μη βρεθεί κάποιος να υπογράψει τέτοιο deal με 1 εκtαομυριο επιπλέον ανεργους,-10-30%? στο ΑΕΠ και σμπαραλιασμένο τον ιδιωτικό τομέα και το χρέος στο 200+% του ΑΕΠ

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Είναι πολύ ποιο σοβαρό το θέμα από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του Covid .

Όσο για τους αριθμούς που παραθετης, γιατί οχι 40ή50ή60 και μόνο 10-20-30% ?
Είσαι επιεικώς άσχετος να παραθετης αριθμούς πόσο μάλλον να καταλάβεις την διάφορα του 10 από το 30 % ,δεν έχεις ιδέα πως θα αντιδράσουν μετά από τον covid οι οικονομίες ,και απλά μεταφέρεις fake news διάφορων καιροσκόπων .

Και εγω σου λεω απλα οτι φετος αντι να υπάρξει ανάπτυξη 3% θα υπάρξει έλλειμμα -3%. Το πλεόνασμα εγινε μαξιλάρι για να αποροφηση μεγάλο μέρος τον κραδασμών της οικονομίας λογο Covid .Thats all .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Το ποιος έχει βγει άσχετος Ακόμα και bE@DIDIKA στα είναι γνωστό!
Στερείσαι σοβαρότητας
Το -30% στο ΑΕΠ είναι εκτίμηση του ΟΟΣΑ όχι δικη μου
https://www.kathimerini.gr/1071886/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apotomh-voytia-ths-oikonomikhs-drasthriothtas-ton-martio
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι την ίδια ώρα οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που κάνει λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 35% στην Ελλάδα συνεπεία του κορωνοϊού

Ξεχνάμε τον τουρισμό για φέτος
Για δες ποσο %του ΑΕΠ είναι ο τουρισμός

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Θα ήθελες να ισχύει για να ακυρωθούν οι Bel .Μέχρι αυτο το σημείο έχεις φτάσει .Τον ιουλιο αυγουστο θα κατέβουν όλοι σαν του απατση στις ελληνικες παραλιες … Και η ζωη συνεχίζετε . Με την μπουκαλα της καταστροφολογίας θα μείνεις !!! Ο ΟΟΣΑ λέει πιθανότητες να γίνει ίσως και αν …

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Ιούλιο αύγουστο του 2021 εννοείς!!
https://www.liberal.gr/apopsi/ta-xenodocheia-fetos-den-tha-anoixoun/297396
Μαύρα μεσάνυχτα και από τα οικονομικά

Θα μείνεις με τη μπουκάλα των Bel@don

δυστυχώς για εσένα και ευτυχώς για το Nαυτιko!!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δυστυχως για σενα το ΠΝ εκανε την επιλογη του και τις μετατροπές του . Κανόνισε να το συνηθίσεις , μέσο διαλογισμού ίσως.

Τομ Μαιο δεν υπάρχει πολλής τουρισμός .Ο τζιρος γινετε απο μεσα Ιουνιου μεχρι αρχες Σεπτεμβριου …

Πραγματικά φαινετε οτι θα χαιρόσουν αν κατερεε ο προϋπολογισμό … Η κατσίκα του γείτονα που λεν .

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Digenis

Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα 😕 . Τα 500 του προϋπολογισμού δεν φτάνουν (η ελπίδα βασιζόταν σε έξτρα ποσά μη καταγεγραμμένα πρωτογενώς στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, τουλάχιστον για φέτος ) και η δυνατότητα χρηματοδότησης αν υπήρχε θα είχε διαφανεί . Σιγά μην έχουν κολλήσει στη διαμόρφωση τόσο καιρό ( κάτι λέει μια παροιμία για γάιδαρο και τα δόντια του), τα $$$$$ είναι το θέμα.

Όταν έχει μπει σε συζήτηση η μείωση του κατώτατου μισθού σε 533 € που νομίζετε ότι οδηγούμαστε; Σε άνθηση; Αν τη βγάλουμε με ύφεση μέχρι 20 % θα πρέπει να πανηγυρίσουμε.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  x-m

Που τα άκουσες πάλι τα 533 , ότι θέλει ο καθένας λέει . Πετάν διάφορα μερικοί σε διάφορα αναξιόπιστα πορταλ και μερικοί ακόμα οπως εσένα (αθελα σου) διασπείρουν τις ψευδείς ειδήσεις .

Μη καταστροφολογειτε ,οι οικονομια σταμάτησε για λιγο καιρο απο εξωγενείς παραγωγντες ,οχι επειδή δεν υπήρχε δουλεια ή επειδή το κράτος κόβει αυξημένες επενδύσεις-παροχές !!!

Οσο για τις bel και τωρα να μην γινει με την πρωτη ευκαιρια θα ξανα επανέρθει το θέμα για τις υπογραφές … Είναι πρώτη προτεραιότητα και τους λόγους ολοι τους ξέρουμε .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Τόσα είναι όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός για αμυντικές δαπάνες το 2020:

https://www.ptisidiastima.com/greek-defence-budget-is-not-enough/

Το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και το ξέρεις

Διαστρεβλώνεις τη πραγματικότητα

Για ποίους είναι πρώτη προτεραιότητα ?

Για τους πωλητές τους στα σίγουρα

Όχι για εμάς και το Ναυτικό που δεν έχει κονδύλια να κάνει συντήρηση στα πλοία και στα υποβρύχια του

Θα ακολουθήσουν και αυτές το δρόμο των fremm, BMP3, Eurofighter,…

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Η ανανέωση του στόλου ειναι πρωτη προτεραιότητα .
Εννοείτε η δουλειά για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, 4 Romeo-αναβαθμιση Aegean Hawk ,Τορπιλες-αντιμετρα υποβρηχιων ειναι τελειωμένη υπόθεση και η αναβολη ειναι το πολυ για 3 μήνες μεχρι να ξανα λειτουργησουν να εργοστασια και η βουλη .

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  CKfurious

Όσο και να έψαξα δεν βρήκα αυτή την μελέτη του ΟΑΣΕ.
Μήπως η καθημερινή μιλάει για -35%, για να χαρούμε όταν πιάσουμε το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ worst case scenario -18%, που μας δίνουν Ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα? (τα οποία και έβαλαν πλήρη εξαφάνιση του τουρισμού για το ’20).
To ΔΝΤ μιλάει για 10% ύφεση. https://news.gtp.gr/2020/04/14/imf-forecasts-2020-recession-greece-due-covid-19/

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  chriss8

Ο υπουργός οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάνε για ύφεση 5% φέτος και ανάπτυξη 5-6% για το 2021. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και με την αποτελεσματική διαχείριση 2 κρίσεων τους εμπιστεύομαι. Φυσικά τα πράγματα είναι ρευστά αλλά ας μην σπέρνουμε τον πανικό.
Στον τουρισμό φέτος θα υπάρξει ύφεση 50-60%. Ωστόσο υπάρχουν τα εργαλεία ώστε να βγούμε νικητές και από τα απόνερα της κρίσης του covid-19. Η κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου είναι θετική για τη χώρα μας αλλά μένει να δούμε ποια funds, ποιοι κλάδοι και ποιες χώρες θα πληγούν και αν αυτό προκαλέσει νέα κρίση.
Και φυσικά μη ξεχνάμε την Τουρκία, όπου η πιθανότητα μιας νέας κρίσης είναι υψηλή. Συνεπώς όλα είναι ρευστά και θα πρέπει να είμαστε ικανοί καπετάνιοι.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Θα ειμαι συντομος….

Δωσε μου ενα παραδειγμα οπουδηποτε στον κοσμο…σε οποιαδηποτε περιοδο…που ενα κρατος μετα απο ενα χρονο υφεσης 5%…τον επομενο παρουσιασε αναπτυξη 5-6%…

Αναλογως της απαντησης θα καταλαβω….

Επισης να θυμισω καποιον αλλο υπουργο οικονομικων που το 2009 ελεγε κατι αναλογα…

Η υφεση θα ειναι μεγαλητερη απο 5% και επειδη ειναι και ο τομεας μου αυτος….να δεις τι σου εχω για μετα.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago

Πάρα πολλές περιπτώσεις. Μετά από κάθε ύφεση λόγω έκτακτης συνθήκης, υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη. Μόλις ο έκτακτος παράγοντας βγει από την εξίσωση, τα δεδομένα βελτιώνονται αμέσως.

Φέτος θα υπάρξει ύφεση λόγω τουρισμού και δυσμενούς παγκοσμίου περιβάλλοντος. Αν θεωρήσουμε πως αυτά θα εκλείψουν το 2021, τότε δε συντρέχουν λόγοι ύφεσης αλλά ανάπτυξης. Ειδικά αν βρεθεί και εμβόλιο για τον ιό, τότε το boom θα είναι μεγάλο διεθνώς. Επίσης μην υποτιμάμε και τις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και δεν ήταν όσο γενναίες θα θέλαμε. Οψόμεθα για το μέλλον. Αλλά πάντα μιλάμε με σημερινά δεδομένα, κανείς δε ξέρει τί άλλο θα προκύψει στο μέλλον.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  Fingolfin

π.χ. Πόση ήταν η ύφεση στην Ελλάδα το 1973 και πόση η ανάπτυξη το 1974-1979;

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Διόρθωση: ύφεση το 1974 και ανάπτυξη το 1975-1979.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Οκ…Καταλαβα. Καλη τυχη.

Digenis
Digenis
3 years ago

Στουρνάρας: Ύφεση 4% το βασικό σενάριο της ΤτΕ

https://www.defence-point.gr/news/g-stoyrnaras-yfesi-4-to-vasiko-senario-tis-tte

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Digenis

Απομονώσατε απο το άρθρο μόνο το σημείο που σας βολεύει.

George
George
3 years ago
Reply to  CKfurious

Οι οικονομικές αναλύσεις που διαβάζεις στο τύπο είναι ανάλογου επιπέδου με τις αμυντικές. Απλά εκεί το έχεις και το καταλαβαίνεις. Η συγκεκριμένη ανάλυση του ΟΟΣΑ (που κανείς συντάκτης δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει) λέει τι θα συνέβαινε αν το lockdown συνεχιζόταν για ένα χρόνο. Αν δηλαδή με το που βγαίναμε με άρση των μέτρων την Δευτέρα γυρνάγαμε σε lockdown την Τρίτη λόγω αύξησης θυμάτων. Και αυτό γινόταν επί ένα έτος συνεχώς και αδιαλείπτως Επίσης υποθέτει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα έριχναν λεφτά στην αγορά αλλά θα καθόντουσαν να παρακολουθήσουν τη κατάρρευση της Οικονομίας από τον καναπέ. Τέλος υποθέτει ότι δεν θα άλλαζαν οι καταναλωτικές συνήθειες κανενός παρά το ότι θα καθόταν στο σπίτι επί ένα χρόνο. Πχ δεν θα έπαιρνε μεγαλύτερο πακέτο στη κινητή τηλεφωνία Αρα δεν είναι εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το τι θα γίνει, αν και έτσι το μετέδωσαν τα ΜΜΕ μας, αλλά τι θα γινόταν αν ο νόμος του Μέρφυ έκανε υπερωρίες όλο το έτος…..

zap
zap
3 years ago
Reply to  Digenis

Παιδια, χαλαρα …σας παρακαλω

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  Daidalos

Mακαρι να μας φυλαξε ο Θεος και να μην παρουμε τις Belhara, οι οποιες ειναι κακιστη σχεδιαστη, ενα πανακριβο, σχεδον αοπλο και ανυπερασπιστο πλοιο. Μακρυα απο εμας αυτη η Γαλλικη πατατα. Θα κατεστρεφε το Π.Ν. για μια δεκαετια.

Με 2 δις αγοραζουμε 5-6 ΑντιΑεροπορικες φρεγατες απο αλλους κατασκευαστες και παραδοση ολων μεχρι 2026, οταν θα ειναι διαθεσιμη η πρωτη Belhara.

Steve
Steve
3 years ago

Mακάρι να μας φυλάξει ο Θεός και να πάρουμε τις Belhara γιατί το ΠΝ είναι ήδη κατεστραμμένο για μια δεκαετία μετά από πολλές κάκιστες επιλογές…
AB,Tico και άλλα όνειρα δεν παίζει να έρθουν και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα είναι μόνο ηλεκτρονικά δηλαδή ξεμάτιαγμα….

Άν δεν κάτσουν οι bel μας βλέπω σε 10 χρόνια με τα ίδια πλοία να αμολάμε τους essm όπως αμολάν οι τούρκοι τους SM1 και τους βρίσκει ο χαφταρ στα χωράφια…
Πού να βγει ο Κούλης και να αναφέρει τώρα τιμές για εξοπλιστικά? που η ανεργία θα φτάσει στα ύψη… Ποιά χώρα να σε χρηματοδοτήσει μετά τον ιο?

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  Steve

Το ακριβως αντιθετο. Να μας φυλαξει ο Θεος να ΜΗΝ παρουμε τις Belhara, οι οποιες ειναι Γαλλικη πατατα. Δεν υπηρχε ουτε χρηματοδοτηση απο τα κερδη των ομολογων, ουτε χρηματοδοτηση απο το Γαλλικο δημοσιο, απλα δανειο απο τραπεζα και μαλιστα με τσιμπημενο επιτοκιο. Με αυτον τον τροπο μπορουμε να φτιαξουμε τα δικα μας σκαφη βασισμενα σε ενα υφισταμενο σχεδιο πλοιου.

Οχι μονο αυτο, αλλα το ιδιο το Π.Ν. ΔΕΝ θελει τις Μπελχαρες. Που ειδες εσυ πλοιο 1 δις χωρις χωρο και προβλεψη για CIWS ??? Mε τα 2 δις που θα κοστισουν οι 2 Belhara μπορουμε να κατασκευασουμε 5-6 Δανεζικες Iver Hutfieldt η Αμερικανικα πλοια MMSC απο τις ΗΠΑ που εχουν και χρηματοδοτηση.

Steve
Steve
3 years ago

Δεν έχετε καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι το τι ΘΑ μπορούσαμε να κάνουμε…. ΑΛΛΑ το τι θα κάνουμε!
Πολλά ΘΑ μπορούσε να κάνει το ΠΝ
Θα μπορούσε να πάρει τορπίλες και δεν πήρε
Θα μπορούσε να βάλει άμεσα την αναβάθμιση ΜΕΚΟ και δεν την έκανε και ΘΑ μπορούσε να βρεί κάτι πιο οικονομικό αντι για P3.
To δίλημα πλέον είναι ή bel ή τίποτα…
Λειψές mmsc χωρίς ναυπηγία και γνωρίζοντας τις προθέσεις των αμερικάνων δύσκολα… και μετά παραδείγματα των παραδώσεων των ΤΠΚ θα δουμε mmsc σε 7 χρόνια την πρώτη και άν…. Οι αμερικάνοι δείχνουν τις προθέσεις τους…
https://hellasjournal.com/2020/04/apokalipsi-i-ipa-apenanti-stin-ellada-gia-ton-elliniko-enaerio-choro-tin-erevna-ke-ti-diasosi/

Αν εσείς θέλετε ανερικάνικά όπλα βλέποντας τα τηλεφωνήματα τραμπ-ερντυ και τους χάρτες με “overlap area” μπράβο σας… Ο τραμπ έχει πολλά προσωπικά συμφέροντα με την τουρκία.. δεν θα μας δώσει τίποτα που να χαλάει αυτα τα συμφέροντα.. φανταστείτε τί έχει να γίνει άν πχ παει μας δώσει SM2.. εδω έγινε χαμός απέναντι με τα Μαρκ V.
Το ναυτικό θέλει ευρωπαικό προμηθευτή που να μπορεί να βάλει πλάτη στα οικονομικά… Η Δανία δεν μπορεί… μένει Ιταλία,Γαλλία και Γερμανία

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Steve

Ούτε η Ιταλία μπορεί και την Γερμανία δεν πρέπει να την θέλουμε εμείς.

zap
zap
3 years ago

Νομιζω και εδω η λυση ειναι απλη, δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτη αλλα απλη παραμενει. Μας αρεσουν τα συστηματα των FDI (Βelhara) αλλα δεν μας αρεσει το σκαφος αυτο καθ’αυτο. Αγοραζουμε τις 2 απλες οπως και το γαλλικο ναυτικο, και αγοραζουμε ταυτοχρονα την τεχνογνωσια των συστηματων που μας κανουν, Seafire κτλ με το δικαιωμα και την τεχνογνωσια να τα κατασκευαζουμε εδω ακομα και αν δεν εχουμε δικαιωμα μεταπωλησης. Μετα βαζουμε αυτα τα συστηματα σε ο,τι σκαρι μας κατεβει και μπορουμε να πληρωσουμε σε βαθος χρονου και οχι με το μαχαιρι στο λαιμο.

SABRE
SABRE
3 years ago

NAI. AMEΣΑ. Όχι μόνο γιατί αυξάνει ραγδαία την επιβιωσιμότητα του στόλου συνολικά αλλά γιατί οποιαδήποτε κίνηση ελάφρυνσης του έργου της ΠΑ σημαίνει αύξηση των δυνατοτήτων της. Στον σύγχρονο πόλεμο η απόδοση των όπλων είναι ανάλογη του πόσο μπόρούν να επικεντρωθούν στο έργο τους. Αν ελευθερωθούν ακόμα και 10 αεροσκάφη που θα ήταν επιφορτισμένα με την προστασία του στόλου από επιθέσεις τουρκικών αεροσκαφών οι Τούρκοι θα ματώσουν δυσανάλογα πολύ σε όλα τα μέτωπα. Επίσης το μείον της κατάργησης του οργανικόυ ελικοπτέρου καλύπτεται από τις υπόλοιπες S που θα επιχειρούν πάντα σε πακέτο όπότε κενό ανθυποβρυχιακής προστασίας δέν υφίσταται ενώ και το επιπλέον κόστος είναι μικρό δεδομένου του ότι εκσυγχρονισμός τον MEKO ήδη περιλαμβάνει νέο ραντάρ και STIR . Γενικά οι Τουρκοι τρέμουν οτιδήποτε ακυρώνει δυνατότητες της THK η επαυξάνει δυνατότητες της ΠΑ και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τους S400.

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Γράφετε ότι οι ADELAIDE είναι σε οικτρή κατάσταση

Από που έχετε αυτή τη πληροφορία?? (από Digens???)

Επαναλαμβάνω τη θέση μου πως οι SM2είναι πολυτέλεια για μας στη κατάσταση που είμαστε

Μια χαρά μας καλύπτουν οι ESSM BII

Επιπλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα για τέτοιο εκσυχρονισμό!

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

Εδώ ακόμα γράφουν για τα ΑΒ οι adelaide σε πείραξαν?
Λόγια του αέρα…
η πιθανή άφιξη ΑΒ τον Μάρτιο μετατράπηκε–>
σε Τιco και το Tico μετατράπηκε σε —>
“να δουμε αν μας κάνουν που ειναι μεγάλα” που μετατράπηκε σε —>
ΝΑΙ μας κάνουν τα Tico και τελικά μετατράπηκε σε —>
“ανοιχτή δυνατότητα”
Αν υπήρχε “δυνατότητα” ΑΒ θα ξεχνούσαμε τις belhara μια χαρά… θα παίρναμε 2 με FMS. Γιατί αναφέρονται συνέχεια AB και Tico δεν μπορώ να καταλάβω….

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Steve

Σωστός !! Ας τους πείσουμε να τα γράφουν πιο σωστά πρώτα ,

https://www.liberal.gr/diplomacy/parafonies-gia-elliniko-enaerio-choro-kai-ereuna-diasosi/297929

και έχουμε καιρό για τα ΑΒ…….λέμε τώρα……. Μην τσιμπάμε, με τα λίγα που έχουμε θα προχωρήσουμε , το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε(;) που ακριβώς θέλουμε να πάμε.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Steve

Εφοσον δεν εχουν προβλημα (οι ΗΠΑ) να εχουμε εμεις ΑΒ, μπορουμε να μπουμε στο επομενο κατασκευαστικο batch και να παρουμε 2 νεοτευκτα ΑΒ περιπου το ιδιο ετος που θα παιρναμε τις FDI. Τα ΑΒ δεν ειναι και πολυ ακριβοτερα (αν και ειναι σαφως πιο ακριβα) αλλα ειναι και σαφως πολυ πολυ ανωτερα. Λεω εγω τωρα …

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το ΓΕΝ το είπε …

Η επίσκεψη του ΑΓΕΝ, που σύμφωνα με πληροφορίες μας θα μπορούσε να την πούμε ως και επιθεώρηση, δεν είχε απολύτως θετικά αποτελέσματα. Ο ΑΓΕΝ, που έχει διατελέσει και κυβερνήτης φρεγάτας, δεν βρήκε την HMAS Newcastle σε καλή κατάσταση, και αυτό ήταν που μας μεταφέρθηκε από πλευράς ΠΝ

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-chief-visited-hmas-newcastle-last-may/

Νεότερες πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως τα πλοία δεν βρέθηκαν στην πλέον κατάλληλη κατάσταση από πλευράς τεχνικής αρτιότητας ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος πλέον των 180 εκατομμύριων ευρώ

https://defencereview.gr/anazopyrosi-tis-apoktisis-ton-dyo-plo/

Επίσης

Το αρχικό ενδιαφέρον του ΠΝ για τα δύο πλοία φαίνεται πως σταμάτησε έπειτα από την εν πλω επίσκεψη αξιωματικών του ΠΝ στη Σιγκαπούρη όπου βρέθηκαν στο ελλιμενισμένο «HMAS Newcastle». Το πλοίο δεν βρέθηκε στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/polemiko-naytiko/6788870_ora-apofaseon-gia-pn-exelixeis-me-ta-ploia-adelaide-i?amp

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Δηλαδή μας λες πως με μια επίσκεψη και με έναν καφέ που τον κέρασαν ο Αρχηγός έκρινε πως πλοία με Entry into service την ίδια χρονια με τη πρώτη MEKO HN,
εκσυχρονισμένα μεταξύ 000-10, με σύχρονους και ευρέως διαδεδομένους κινητήρες ,
ενός Nαuτικού που φημίζεται για τους συνεχούς εκσυχρονισμούς και αναβαθμίσεις
είναι σε οικτρή κατάσταση???

Ποιος ????

Ο Αρχηγός ενός ναυτικού που κρατεί πλοία,υποβρύχια και τορπίλες όπως ήταν τη δεκαετία του 70 που παραδόθηκαν??

Το άλλο με τον Τότο και το κορονοϊό το ξέρεις???

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν σου λέω τίποτα … Είπες διάφορα υποτιμητικά ενω δεν ηξερε τιποτα για το θεμα της κατασταστης τους, και το ΓΕΝ εχει δώσει την απάντηση εδω καιρό.

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

ITS THE FACTS MY DEAR BOY THE FACTS!!!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Thats the fact ,οι Adele ήθελαν επισκευή σε ελληνική υπηρεσία …

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Το ξέρεις από μέσα e?
Για φώτισε μας λίγο τι επισκευή θέλαν!!

Ευτυχώς που τα δικά μας υποβρύχια209 φρεγάτες S – αντίκες δεν θέλουν επισκευή!!!

Που να βρετhουν και τα ανταλλακτικά άλλωστε!!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το λεει το ΓΕΝ ,προφανώς εσένα δεν σου φτάνει … Ειναι δικο σου πρόβλημα να το λύσεις με διαλογισμό

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Που ακριβώς το είπε το GEN και δεν το πήραμε χαμπάρι???
reference/link?

Μονο πως εκδηλώσαμε επίσημο ενδιαφέρον από Αποστολάκη και μετά τίποτα

Aλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλα Belh@res,AB, 214, BRADLEY,….

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν άκουσες τίποτα μετά τον αποστολακη γιατί ένας από τους λόγους ήταν και τα χρήματα της επένδυσης για την αποκατάσταση τους !!!

Μονο που οι bel δεν ειναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα .Δες ποιος ειναι μποστα μπροστα στην φωτο !!!!
comment image

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Δεν με βλέπω στη photo ρε γαμώτο!!

Όσο με πείθεις πως ο εν λόγω κύριος έκρινε ως ακατάλληλες τις Adelaide με έναν καφέ που ήπιε όταν τον κάλεσαν στη Σιγκαπούρη άλλο τόσο με πείθεις τώρα πως προχωράει η συμφωνία!!

Το παράθυρο ευκαιρίας έκλεισε με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μακρόν

Δεν υπάρχει χρηματοδότηση οποτε game over !!!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ειμαστε δεμένοι στο αρμα της Γαλλιας .Η Bel έχουν δρόμο μπροστά τους, και να μην πέσουν τώρα οι υπογραφές θα πέσουν μήνες μετά . Δεν ειναι όπως τις Fremm που η παραγωγή κλείνει .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Από τους Γάλλους είχε τεθεί deadline για συμμετοχη στο πρόγραμμα των γαλλικών πλοίων h 31 Jan 2020
Συνέπιπτε τέλεια με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μακρόν
Χάθηκε το deadline και το παράθυρο ευκαιρίας
Υπενθυμίζω πως είναι η ελληνική πλευρά που επιθυμούσε συμμετοχη στο γαλλικό πρόγραμμα για λόγους κόστους χρόνο παράδοσης “εγκιισεν” και δοκιμων αποδοχής
Τώρα τελειώσαμε

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  Digenis

Προφανώς η Adelaide κάνει για τις συνθήκες του Ειρηνικού αλλά όχι για το Αιγαίο… Απλώς, πίστεψαν (για πολλοστή φορά και αυτό είναι ασυγχώρητο σφάλμα για το ΠΝ) πως έτσι θα μειώνονταν οι πιθανότητες για Belharra και ίσως ΑΒ. Ας μετρήσει το ΠΝ τις χαμένες ευκαιρίες: A/T Kidd, πρόγραμμα κορβετοφρεγάτας, FREMM, λειψός εκσυγχρονισμός S, το ίδιο και για τις MEKO 200HN, Adelaide, πάει μάλλον και η Belharra με τις συνεχείς συζητήσεις. Ας βάλει τώρα καταπέλτη στην τριήρη Ολυμπιάς, να αποκτήσει αεράμυνα περιοχής!

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  Daidalos

Ξεχασες το αλλο φιάσκο , τις δύο ολοκαίνουργιες Ιταλικές Fremm, που τσίμπησαν και επαναλαμβάνουν με 1 δις περίπου ( και τις δύο ) οι Αιγύπτιοι!!!
Την ώρα που οι δικοί μας σφυρίζαν αδιάφορα ..

zap
zap
3 years ago
Reply to  Daidalos

Η αληθεια ειναι φιλε μου οτι εχει χαθει λιγο η εμπιστοσυνη στο ΠΝ να παιρνει τις σωστες αποφασεις την σωστη στιγμη.

evaggelos
evaggelos
3 years ago
Reply to  zap

το προβλημα ειναι κυριως πολιτικο-οικονομικο ολοι πανω κατω γνωριζουμε οτι το ναυτικο ουτε γαλλικες θελει ουτε αμερικανικες θελει γερμανικες-ολλανδικες θελλει που γνωριζει αλλα λεφτα δεν εχει κ αν τα ειχε αυτα κ του πεφτε κ κανα αβ η τικο δωρο οχι δε θα λεγε,δυστυχως γερμανικα ολλανδικα δεν εχει οποτε οψωμεθα.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Daidalos

+ 1 από μένα!!!

Mavi70
Mavi70
3 years ago
Reply to  CKfurious

Η διαφορά του Αρχηγού ναυτικού από την δικιά σου είναι απλά χαώδης. Ο άνθρωπος έχει περάσει τα χρόνια του μέσα στα πλοία και στο ναυτικό και έχει ιδία γνώση για το τι είναι καλό και τι όχι!Επίσης έχει Πανεπιστημιακή μόρφωση και έχει τελειώσει 2-3 σχολεία του εξωτερικού !Σε αντίθεση με εσένα που το μόνο που ξέρεις είναι να κρίνεις βαρώντας τα πλήκτρα ! Τις περισσότερες φόρες παραθέτεις link από αυτά που διάβασες δεξιά και αριστερά . Τα σχόλια σου μου δείχνουν για άνθρωπο που πραγματικά δεν έχει καμία απολύτως ιδέα για το τι πράγμα μιλάει. Υπήρχε τέτοια αγωνιά παγκόσμια να αγοράσουν τα τεφαρίκια Perry των Αυστραλών που σπρώχνονταν ποιος θα τις αγοράσει πρώτος.. Ακόμα προσπαθώ να βγάλω άκρη με τα link που παρέθεσες για τα P-3 ,παρακάτω σε άλλο σχόλιο σου!Προφανώς τα link τα οποία αναφέρθηκες δεν αφορούν το δημοσίευμα της Πτήσης αλλά τα σχόλια που έχεις κάνει εσύ!!Δοξάστε με!! Το αλάθητο του Πάπα!!Και εκεί έρχεται ακόμα περισσότερο μπέρδεμα!! Η πτήση ισχυρίζεται ότι τα P-3 μπορούν να κάνουν Ανθυποβρυχιακό αγώνα αλλά εσύ σε εκείνα τα σχόλια σου ισχυριζόσουν ότι το θερμοκλινές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου είναι τέτοιο που τα P-3 είναι άχρηστα !! Άρα τσάμπα τα ενεργοποιούμε . Για πες τώρα δάσκαλε για το θερμοκλινές τι είναι? Πότε σχηματίζεται και εάν είναι μόνιμο στρώμα στήλης ύδατος ή όχι. Αφορά μια θαλάσσια περιοχή ή αφορά μόνο ένα σημείο μιας περιοχής? Οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο για την δημιουργία του? Περιμένω με αγωνία. Googlare θα το βρεις.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Mavi70

Σίγουρα η διαφορα του πρώην αρχηγού με μένα είναι χαώδης!

Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος με μηδενικό έργο επί θητείας μου

Δεν μπορώ να διαβάζω γελοιότητες του τύπου πως έκανε μια επίσκεψη στο adel των Αυστραλών και το βρήκε σε “‘οικτρή κατάσταση και πως ήθελε επισκευή

Για τα “P-3: έχω δικαιολογήσει την άποψη μου
Τι θερμοκλινές μου γραφεις
Δεν έχουμε ηχοσημαντιρες
δεν έχουνε επεξεργαστή ακουστικών

Τι δεν καταλαβαίνεις από τα παραπάνω???

Δεν λέω ότι τα ξέρω όλα αλλα πάντοτε προσπαθώ να δίνω κάνα reference/link

Οποιος έχει καλύτερη ενημέρωση ας τη καταθέσει αλλα τεκμηριωμένα!

Mavi70
Mavi70
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το ότι συνεχίζεις να μειώνεις ένα θεσμό και ένα άνθρωπο με τα πιασάρικα του τύπου δημόσιος υπάλληλος πραγματικά δείχνει τι πραγματικά προσπαθείς να περάσεις εδώ μέσα με τις ανοησίες που γράφεις και τις προσωπικές επιθέσεις που έχεις εξαπολύσει κατά καιρούς και σε σχολιαστές αλλά και σε δημόσια πρόσωπα και θεσμούς. Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να σου γράψω.
2. Για τα P-3 το θερμοκλινές τα έγραψες εσύ και όχι εγώ. Πήγαινε και διάβασε το έπος που έχεις γράψει. Όσο αφορά τα περί ηχοσημαντήρων και επεξεργαστών ακουστικών διάβασε εδώ.https://www.ptisidiastima.com/are-new-p-3b-orion-capable-of-asw-operations/. Βεβαία μάλλον δεν διαβάζεις ούτε το site που φιλοξενεί τα σχόλια σου. Για παρέθεσε τις εσωτερικές πληροφορίες που σου έχουν δώσει ότι πως το υπάρχον απόθεμα ήχο- σημαντήρων του ναυτικού είναι dead λόγω εξαντλημένων μπαταριών. Και επειδή κάνεις και τον καθηγητή και λες σε ορισμένους… τα έχω πει αυτά διαβάστε μην το αναλύσουμε άλλο εγώ θα σου βάλω το σχόλιο που είχες γράψει για τα P-3 για να ξέρουμε που βρισκόμαστε.

”Aʼλλο ένα ενδιαφέρον θέμα!

Μερικές παρατηρήσεις:

I) Έχει γραφει σε διαφορες πηγες πως το υπάρχον απόθεμα ήχο- σημαντήρων του ναυτικού είναι dead λόγω εξαντλημένων μπαταριών

Επιπλέον στο περιβάλλον του αιγαίου και της ανατολικής μεσογείου κυρίως λόγω του θερμοκλινουs οι πιθανότητες εντοπισμού υποβρυχιων (especially AIP) με τέτοια συστήματα είναι ελάχιστες

Σε καιρό πολεμου δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης ανατολικά της ανδραβίδας οποτε τα ξεχνάμε

Το κόστος των σύχρονων ήχο- σημαντήρων είναι τέτοιο που δεν θα χρησιμοποιούνται
καν σε καιρό ειρήνης εάν αγορασθούν!!

(ενεργοί :χιλιάδες $/unit παθητικοί : εκατοντάδες)$/unit

Επιπλέον γράφετε πως τα εκσυχρονισμένα θα φέρουν σύχρονο υπολογιστή και ηχοσιμαντιρες

Για αυτόν τον εξοπλισμό δεν έχει αναφερθεί τίποτα συγκεριμένο διότι μάλλον δεν θα υπάρχει !

(for cost reasons!!!)

II) Για το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης :

πολύ αμφιβάλλω εάν θα δουλεύει από τον εξοπλισμό αποστολής τίποτα άλλο εκτος από τα κυάλια!!!

Λόγω παλαιότητας λίγα πραγματα λειτουργούσαν και όταν τα αεροσκάσφη ήταν επιχειρησιακά

Θα χρησιμοποηθεί για την εκπαίδευση των ιπταμενων

III) Πρόβλεψη μου:

Το πρόγραμμα θα καταλήξει σε μεγάλο φιάσκο:
Το κόστος ανά ώρα πτήσης ,
η δυσκολία υποστήριξης αφού αποσύρεται από τον κύριο χρηστη ,
η αχρηστία του σε καιρό πολεμου ,
ο παράγων EAB ,και
το ρίσκο ολοκλήρωσης όλων των αισθητήρων στο τακτικό σύστημα (MIMS)
μάλλον θα οδηγήσουν σε ακύρωση του αφού έχουν ξοδευθεί αρκετά εκατομμύρια

Αλλα τι ξέρω εγώ ο Ναύαρχος του πληκτρολογίου!!! ”

3. Και τα καλύτερα στα έχω για το τέλος. Και ψόφιoi να είναι από μπαταρία οι ηχοσημαντήρες που λες θα σου πω ότι το ναυτικό των ΗΠΑ το 2017 έκανε παραγγελία 166,500 ηχοσημαντήρων για τα P-8 του με το αστρονομικό ποσό 219εκ δολ!! Θέλεις link για να το εμπεδώσεις?? Κανε διαίρεση να βρεις πόσο κάνει 1 ηχοσημαντήρας!!
Υ.γ Οι μπαταρίες πόσο κάνουν ??Αν κάνουν περισσότερο να τον πάρουμε καινούργιο!!! 😉
Υ.γ Αυτό που έγραψες για την Ανδραβίδα θέλω να μας το εξηγήσεις.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ξέρεις και συ από μέσα πως πήγε για καφέ Αυστραλία ε; Τι καφέ ήπιε ξέρουμε; Μήπως του τον έκαναν πικρό και έτσι στράβωσαν οι Adelaide; 🙂

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  Digenis

Για να είμαστε ρεαλιστές στο θέμα adel που και εμένα με πίκρανε.

Πήγα στα jumbo να αγοράσω ένα δώρο για το βαφτιστίρι μου. Λένε τα παιδιά μου, πάρε μας κανένα lego. Όταν γύρισα, δεν τους είπα ότι γιοκ τα λεφτά, δεν δίνω ούτε ενα ευρώ εκτός budget… Τους είπα ότι δεν είχε καλά lego….

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  CKfurious

έχουν αποτροπή μεγάλη οι ΣΜ-2. Αν ποτέ αποκτήσουμε χωρίς να τους έχουν και οι Τούρκοι θα το σκεφτούν πολύ να βγουν σε αντιπαράθεση.

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
3 years ago

Χόρος υπάρχει….αρχικά αφερεις τους Harpoons και τους τοποθετείς στην πλώρη…περνεις το phalanx από την πλώρη και το τοποθετείς δίπλα στο πίσω phalanx και δημιουργείται ένας επαρκής χόρος στην μέση του πλοίου….με σκοπό το βάρος των 8 ή 16 sm2 να μην μπαλανταρει το πλοίο…δεν ξέρω όμως πόσο καλή ιδέα είναι για ένα τόσο σχετικά μικρό πλοίο στην ηλικία του να το φορτώσεις με τέτοιο βάρος ….μην ξεχνάτε οι τουρκικές μέκο ποτέ δεν φέρνουν 64ssm γιατί δεν έχουν καλη πλευση με τέτοιο βάρος…αλλά και να υπάρχει και να είναι εφικτή αυτήν η ιδέα διστοιχος επτοχευσαμεν και δεν υπάρχει δεκαρακι τσακιστο…εδώ κηταναι αυτοιν πως θα κόψουν από τις ένοπλες δυνάμεις όχι πως θα δώσουν….μακάρι να πραγματοποιηθεί μια τέτοια πρωτοπόρα ιδέα για τον στόλο μας….και γιατί όχι να μην γίνει αυτό το πράγμα στις S…γιατί να μην επιλέγουν 3-4 φρεγάτες S να γίνει γενικά μια εκτεταμένη αναβάθμιση και να τοποθετηθούν sm2 και ssm2 ,εχουν και περισσότερο χόρο..αλλά παντα το πρόβλημα είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν διαθέτουν το κατάλληλο οικονομικο υπόβαθρο…και όλα καταρρέουν σε αυτό το σημείο….

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) οι SM2…το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ραντάρ! Για να εκμεταλλευτείς τους SM2 θες το λιγότερο 200άρι ραντάρ και το θέλεις ψηλά. Αυτό σημαίνει αστάθεια την οποία οι αυστραλοί είδαν κι έπαθαν να καλύψουν με τόσο έρμα που γονάτισε το καράβι… Δεν είναι ότι δεν γίνεται,γίνεται, αλλά θέλει φράγκα. Με πορδές δεν βάφεις αυγά για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών.
Θα έλεγα ναι στον ADL αλλά για essmbl2 και για αιγαίο ώστε να καλύπτουν άνετα με ΑΑ ομπρέλα τις ASW kortenaer και τα υπόλοιπα πλοία του στόλου: αρματαγωγά,ναρκοθετικά/θηρευτικά κτλ…

Χριστός Ανέστη!

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Mageiras

Εδώ συμφωνούμε !!!

Όσο πιο ψίλια είναι το τόσο πιο μακριά βλέπει λόγω της καμπυλότητας της Γης:
https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_horizon

Μερικοί το αγνοούνε και δίνουν μονο τη μεγιστη εμβέλεια που βλέπει το radar

Οι αυστραλέζικες MEKO αύξησαν το εκτόπισμα τους από 3600 tn σε 3800 μετά τις αλλαγές !
https://en.wikipedia.org/wiki/Anzac-class_frigate
Additional ballast was required to maintain stability,and the combined weight increase brought the ship’s full loaddisplacement to 3,810 tons
http://www.seaforces.org/marint/Australian-Navy/Frigate/Anzac-class.htm

Βεβαια εικόνα της τακτικής κατάστασης μπορεί να λαμβάνεται μέσω link16/22από ERIEYE και από αλλα radar επίγεια η επί πλοίων

Το θέμα είναι εάν αυτά τα DATA είναι αρκετά για στοχοποίηση σε μακρινές αποστασίες χωρίς ο στόχος να έχει εντοπισθεί από τα του πλοίου(CEC)

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  Mageiras


Καλημέρα.
Ο ορίζοντας σαφώς και μεταβάλλεται ανάλογα το ύψος του παρατηρητή (στην περίπτωσή μας ραντάρ) αλλά όχι τόσο δραματικά. Ας υποθέσουμε πως το ραντάρ βρίσκεται σε ύψος 20 μέτρων από την θάλασσα, τότε ο οπτικός ορίζοντας του για ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο ύψος της επιφανείας της θάλασσας είναι μόνο 16 χλμ. Αν τώρα ανεβάσουμε το ραντάρ στα 30 μέτρα το ύψος αυτό γίνεται 19,6 χλμ, ας υποθέσουμε όμως πως τοποθετούμε το ραντάρ σε ένα ιστιο 50 ψηλό, τότε θα βλέπουμε 25,3 χλμ μακριά. http://www.ringbell.co.uk/info/hdist.htm .
Νομίζω πως πιο ουσιαστικό ρόλο στην αποκάλυψη ενός ιπτάμενου στόχου παίζει το ίδιο το ύψος πτήσης του και όχι το ύψος του ραντάρ, Σημ. μιλάμε για πλοία που εκ των πραγμάτων το ύψος τοποθέτησης είναι περιορισμένο.
Σημαντικότερο ρόλο κατά την γνώμη μου στην αποκάλυψη χαμηλά ιπτάμενων στόχων παίζει η διασύνδεση μεταξύ των αισθητήρων διαφόρων οπλικών συστημάτων, να μπορούν δηλαδή να μεταβιβάζει το ένα οπλικό σύστημα στο άλλο δεδομένα βολής, ιπτάμενα ραντάρ σε πλοία, πλοίο σε πλοίο κτλ.

Αληθώς Ανέστη.

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Αδερφέ nobody καλημέρα! Καταρχάς το σάιτ που ανέβασες με το κομπιουτεράκι είναι φανταστικό…
Τώρα όσον αφορά το υψος του ραντάρ, πέρα από τα αεροσκάφη το πλοίο θα πρέπει να είναι σε θέση να βλέπει εχθρικά πλοία επιφανείας (αν γίνεται πριν το δουν αυτά) και επίσης (πολυ σημαντικό!) εισερχόμενα αντιπλοϊκά βλήματα τα οποία κάνουν sea-skimming και για τα οποία ο χρόνος αντίδρασης καθορίζει την ζωή από τον θάνατο, οπότε αυτά τα 3-5-9 χιλιόμετρα της διαφοράς αποκάλυψης είναι εξαιρετικά σημαντικά σε αντίθεση όπως πολυ σωστά λες για έναν ψηλά ιπτάμενο στόχο. Τα λινκ 16/22 κτλ είναι εξαιρετικά σημαντικά κι αλλάζουν πλήρως την τακτική κατάσταση και τους τρόπους ενέργειας των φιλιων σκαφών αλλά δεν μπορείς να βασιζεσαι αποκλειστικά σε αυτά, θα πρέπει να είσαι αυτόνομος ως συγχρονη μονάδα επιφανείας. Αν όμως δεν πας σε sm2 δεν χρειάζεσαι βαρυ ραντάρ και είσαι οκ με ένα ns50, το βάζεις όσο ψηλά θέλεις και με τους essmbl2 είσαι οκ για Αιγαίο.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  Mageiras

Μιας και δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις, ότι γράφω είναι προϊόν σκέψης και μόνο. Πριν λοιπόν γράψω τα παραπάνω σκέφτηκα τον προβληματισμό που αναφέρεις για τους αντιπλοϊκούς και τον απέρριψα ως πρόβλημα γιατί κοιτώντας τις μέγιστες εμβέλειες αναχαίτισης επερχόμενων πυραύλων για μεν το Phalanx είδα πως είναι 2,5χλμ και για το RAM 9χλμ άρα η εμβέλεια του ραντάρ υπερκαλύπτει την μέγιστη εμβέλεια αυτών των μέσων. Επίσης κοίταξα σε πιο ύψος έχουν τοποθετήσει οι Αμερικανοί στα AB το ραντάρ και είδα πως δεν ήταν στο μέγιστο της υπερκατασκευής. Πάλι σου αναφέρω πως πραγματικά δεν ξέρω αν αυτά τα 5χλμ είναι ικανά να κάνουν την διαφορά.

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Αδερφέ ούτε εγώ έχω εξειδικευμένες γνώσεις. Κι εγώ γράφω τις σκέψεις μου και τις παρατηρήσεις μου.
Για το θέμα με τα AB ας πούμε ότι μιλάμε για ένα ραντάρ με βάρος περίπου 6 τόνους το κάθε πάνελ (το NS-100 για παραδειγμα είναι περίπου 1300 κιλά) και ισχύ 6 mw…Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ισχύς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη ενός στόχου καθώς άλλη επιφάνεια έχει ένα συμβατικό μαχητικό αεροσκάφος και άλλη ένας αντιπλοικός. Ένα SPY1 λοιπόν με την βοήθεια της ισχύς του ίσως και να δει τον αντιπλοικό (με ύψος πτήσης τα 2 μέτρα απο την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στο όριο του οπτικού ορίζοντα απο ένα ύψος πχ 20 μέτρων. Ήτοι περίπου στα 20χλμ με όριο ορίζοντα ρανταρ τα περίπου 24χλμ. Επειδή όμως τα ραντάρ που συζητάμε εμείς δεν έχουν την ισχύ του SPY1 κοιτάμε να τα βοηθήσουμε στο έργο τους σηκώνοντας τα ψηλά ώστε να κερδίσουν κάποια χλμ που χάνουν σε ισχύ. Και όταν μιλάμε για αντιπλοϊκούς τα χλμ είναι χρόνος.Κάθε 4 δευτερόλεπτα ενας χαρπουν έχει καλύψει 1χλμ περίπου.
Όσον αφορά τώρα τα αντιπυραυλικά, πέρα του ότι ως αντιπυραυλικός χρησιμοποιείται και ο ESSM οπότε τα αξιοποιείς τα παραπάνω χλμ εντοπισμού,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το που εντοπίσεις τον πύραυλο κι εκτοξεύσεις ας πούμε έναν RAM μέχρι να φτάσει κι αυτός στα πχ 7-8χλμ ο αντιπλοϊκός έχει καλύψει κι αυτός μια σεβαστή απόσταση.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών μονάδων επιφανείας.Το λέω γιατί καμιά φορά το ξεχνάμε .
Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός καθώς όπως είπα δεν είμαι ούτε εγώ ειδικός για να τα εκφράσω με σωστούς όρους. Αν είναι λάθος το σκεπτικό μου πολύ ευχαρίστως να το δεχθώ αλλά βλέπω ότι η τάση είναι τα ραντάρ να μπαίνουν όσο πιο ψηλά τους είναι επιτρεπτό από το βάρος τους αλλά και την σχεδίαση του πλοίου, που σημαίνει ότι κάποιος λόγος θα υπάρχει…
Όπως και να έχει κοιτάμε για το καλύτερο δυνατό και να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα η επένδυση.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  Mageiras


Καλημέρα.
Μιας και την ανοίξαμε αυτή την κουβέντα, έψαξα να βρω το ύψος που βρίσκεται τώρα το κύριο ραντάρ των ΜΕΚΟ200 και δεν το βρήκα. Μήπως έχεις εσύ εικόνα, έτσι από περιέργεια για να δούμε τον τωρινό ορίζοντα του ραντάρ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Δεν μπόρεσα να βρω το υψος αλλά είναι σχετικά ψηλά όπως φαίνεται και στις φωτό. Αυτό που όμως για εμένα έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το βάρος του.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.forecastinternational.com/archive/disp_pdf.cfm%3FDACH_RECNO%3D995&ved=2ahUKEwi_iMbrnvnoAhX-AxAIHYZvDbwQFjACegQIBBAB&usg=AOvVaw2uXHmwRSLAGWg7qIudcAUM&cshid=1587462968174
Συμφωνα με αυτό, το βάρος της κεραίας του MW08 είναι 390 κιλά όταν το NS-100 είναι στα 1300 κιλα και το NS-200 στα 1550 κιλά. Πόσο κάτω να κατεβάσεις τον ιστό ώστε να ισορροπήσει το βάρος?

ΥΓ:Κάποιος πιο σχετικός ίσως μας πει και αν η κακή πλοϊμοτητα των Ada οφείλεται
εν μέρει και στο βάρος του smart-s.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Mageiras

Τις ADA πολύ τις υποτιμάμε@
Έχουν σχεδιαστεί ως Κορβέτες Παράκτιας περιπολίας και είναι σχεδιασμένες για sea state 5
Οι φρεγάτες είναι σχεδιασμένες για τουλάχιστον sea state 6!
Μην ξεχνάμε πως αποτελούν το πρώτο πολεμικό πλοίο
οποτε μην συγκρίνουμε με ανάλογα πλοία δυτικών ναυπηγείων χωρων
Έχουμε καταντήσει οι τελευταίες SVνα μας κοστίσει η μια όσα πλήρωσαν οι γείτονες τη1 Ada!!

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  Mageiras
chriss8
chriss8
3 years ago

ΑΚΡΙΒΩΣ! Δεν παίζει ρόλο μόνο πόσο ψηλό είναι το ραντάρ για να βρεις την εμβέλεια. Παίζει ρόλο και πόσο ψηλά πετάει το αεροπλάνο. Αυτό δεν θα πετάει στα 2 εκατοστά από την θάλασσα. Θα πετάει στα 30 μέτρα. Απευθείας λοιπόν πήγαμε τον εντιπισμό στα 41 Km…

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago

Δεν θελω να ειναι αρνητικος αλλα φρεγατα χωρις οργανικο ελικοπτερο πρωτη φορα ακουω.

Δεν εχουμε ακομα καταλαβει οτι πλοίο με τοναζ λιγο πανω απο 3000 τονους ΔΕΝ γινεται αντιεροπορικη φρεγατα. Οι πιο μικρες συγχρονες φρεγατες με αντιεροπορικες ικανοτητες ειναι οι γερμανικες (ξεχναω πως τις λενε) των 5.800 τονων.

Κατα την γνωμη μου, χωρις να δηλωνω ειδικος, πρεπει να γινει ενας καλος εκσυγχρονισμος στις ΜΕΚΟ ως εξης:

αντικατασταση των 2 ΜΚ48 με ενα ΜΚ41
προμηθεια αποθεματος για 32 essm block 2
Ρανταρ ικανο να εκμεταλλευτεί τους παραπανω πυραυλους
προαιρετικα αναβαθμιση στα σοναρ και στα Φαλανξ

Με τα απαρτια που περισσευουν μπορουμε να σενιαρουμε τεσσερις S (αλαγη ρανταρ και ΜΚ29).

Απο κει κι επειτα πρεπει να βρουμε ενα φθηνο πλοιο μεγεθους κορβεττας για να παμε στα 13-14 πλοια.

Lesalaut
Lesalaut
3 years ago

Δεν υπάρχει AB χωρίς ελικοδρόμιο, η μόνη φορά που έκαναν κάτι παρόμοιο με αυτό που προτείνετε οι Αμερικανοί ήταν το ’70, όταν τοποθέτησαν Τομαχωκ στα καταδρομικά Βιρτζίνια.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
3 years ago

Nα κανω και εγω μια Yποθετικη προταση ThinkOutOfTheBox: αγορα ρανταρ(οπως γραφετε) για τις Meko και αγορα τεσσαρων πλοιων δορυφορων των ΜΕΚΟ τα οποια θα ειναι αποκλειστικα πλατφορμας πυραυλων και μεταφορας καυσιμων, τα οποια ανεξαρτητου μεγεθους θα εχουν μονο λινκ χωρις να εχουν κανενα αξιολογο ρανταρ, ή αλλο συστημα για λογους κοστους, αλλα θα εχουν εκτοξευτες για παν οπλικο συστημα θελει το ΠΝ, και θα ειναι ειτε μη επανδρωμενα ειτε με ελαχιστο πληρωμα. Ετσι οι ΜΕΚΟ θα μπορουν να χρησιμοποιησουν ενα τεραστιο οπλικο φορτιο, και ΛΗΨΗ καυσιμων (απο τις αποθηκες των πλοιων δορυφορων) για μεγαλυτερη εμβελεια, αλλα θα πρεπει να προστατευουν τα πλοια δορυφορους, ενω θα αποφευχθουν, μετατροπες στο καταστρωμα των MEKO, αν αυτες δεν ειναι επιθυμητες(πχ για το ελικοπτερο) .
Σε καθε περιπτωση η δικτυωση και τα ρανταρ τωννΜΕΚΟ ειναι το πρωτο που θα πρεπει να επιτευθει.
θα επρεπε να γινει ερωτηση πχ στην ONEX για το κοστος κατασκευης πλοιων δορυφορων ΚΑΙ οι προδιαγραφες τους απο το ΠΝ .

darede
darede
3 years ago

Ακριβώς την απάντηση την έδωσαν οι αμερικανοί, μόλις διαπίστωσαν την πατατιά που έκαναν. Τα επόμενα Flight IIA έχουν όλα 2πλά ελικόπτερα, είτε το χρησιμοποιούν είτε όχι

Alexandros
Alexandros
3 years ago

Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν με 2-4 νέες φρεγάτες

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago

Αρα χρειαζομαστε και 2 αεροπλανοφορα με ιπταμενα ρανταρ μεγαλα ελικοπτερα ναυτικης συνεργασιας, που θα διαθετουν δηλαδη τα εναερια μεσα για τις ομαδες επιτηρησης τους. 😉

Αρα εχουμε:
1 αεροπλανοφορο (με οσα εναερια μεσα θελουμε)
2 Μεκο (για την προστασια των αεροπλανοφορων)
2 S
βαλε και ενα υποβρυχιο να βρισκεται 😆

Επισης τα Burge υποστεγο δεν ειχαν, οχι ελικοδρομιο

agregorio
agregorio
3 years ago

Ενδιαφέρουσα ιδέα. Ειδικά η πρόταση για τον πλάγιο εκτοξευτή. Βέβαια η ενσωμάτωσή του στο σύστημα μάχης που θα επιλεγεί, θεωρητικά δεν θα χρειάζεται πιστοποίηση και άρα επιπλέον κόστη. Η τοποθέτηση 2 μονάδων στο πίσω μέρος του πλοίου είναι βέβαιο ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά το κέντρο βάρους και την πλεύση του;

Lesalaut
Lesalaut
3 years ago

Λυπάμαι, μα θεωρώ αδιανόητο για σκάφος αυτού του μεγέθους να μη μπορεί να δεχτεί έστω προσνήωση ελικοπτέρου. Για μένα, η ενδιαφέρουσα πρόταση θα ταίριαζε πιο πολύ στις μεγαλύτερες S, στη θέση του Mk29, με παράλληλη αναβάθμιση του ραντάρ φυσικά. Το δε φορτίο του εκτοξευτή είναι ζήτημα που αξίζει να συζητηθεί.
Δεδομένης της εξάπλωσης αντιπλοϊκών πυραύλων, οι ΑΑ πύραυλοι καλούνται να καταρρίψουν τα αεροσκάφη-φορεις, πριν αυτά φτάσουν σε ακτίνα βολής των όπλων τους. Με την εμβέλεια των τουρκικών αντιπλοϊκών πυραύλων να βρίσκεται στην περιοχή των 100 χιλ. αντιλαμβανόμαστε ότι οι ESSM δεν είναι ικανοί να καταρρίψουν εγκαίρως τα F-16 που θα τους εκτοξεύσουν, και ότι αυτό το έργο μπορούν να αναλάβουν μόνο οι SM-2. Φυσικά, ένας στόλος δε μπορεί να εξοπλιστεί μόνο με ΑΑ βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, και η αντιμετώπιση όσων ASM και γενικά έξυπνων όπλων πρόκειται να περάσουν θα πρέπει να αναληφθεί από συστήματα τύπου RAM και Phalanx (δεν είναι τυχαίο ότι οι τσιγκούνηδες Γερμανοί εξόπλισαν τις τελευταίες θηριώδεις F125 αποκλειστικά με διπλά συστήματα RAM). Οπωσδήποτε οι ESSM μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιπυραυλικοί, μα θα ήταν πανάκριβη επιλογή, ενώ ίσως παράλληλα αξίζει η διερεύνηση του κατά πόσο ο Mk48 των MEKO μπορεί να αντικατασταθεί από Mk41.
Το σκεπτικό μου αυτό εξυπακούεται ότι δεν ισχύει μόνο για πλοία που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν, μα και για εκείνα που ίσως αγοραστούν.
Και κάτι ακόμη. Οι επαγγελματίες ειδικοί των ΕΔ μας έχουν απογοητεύσει πολλάκις την τελευταία 25ετία, αποδεχόμενοι πανάκριβες πολιτικές επιλογές με σαφώς αναντίστοιχο αμυντικό όφελος. Τουλάχιστον οι καλοπροαίρετοι πολεμιστές του πληκτρολογίου δεν είναι έρμαια συμφερόντων.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Lesalaut

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα με την εμβέλεια των αντιαρεπορικων πυραυλων
Ο SM2 ας πούμε πως έχει μεγιστη εμβέλεια 150km
Για να καταρρίψει στόχο σε τέτοιες αποστάσεις αυτός πρέπει πρώτα να εντοπιστεί από τα radar
Και για να εντοπιστεί σε τέτοιες αποστάσεις πρέπει να συνεργαστεί και ο αντίπαλος!
Εφόσον ξέρει πως μπορεί να τον βαρέσεις σε τέτοιες αποστάσεις τότε:
θα σου στείλει τα αεροπλάνα πετώντας πολύ χαμηλά πάνω από τη Θάλασσα
είτε θα στα στείλει έτσι ώστε να καλύπτονται από βουνά η νησιά terrain masking
Τα radar δεν βλέπουν πίσω από αυτά και υπάρχει και ορίζοντας με τη καμπυλότητα της Γης
Χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη/missiles μπορεί να εντοπισθούν στα 20-30 km maxαπό το πλοίο
Τι να το κανεις το sm2 σε τέτοιες αποστάσεις?
Μάλιστα επειδή απαιτεί καταυγaσh στη τελική φάση δεν μπορεί να “ανταπεξελεθει” σε επιθέσεις κορεσμού
Βολές σε μεγάλες αποστάσεις εκτος radar πλοίου μπορεί να γίνουν αλλα μάλλον απέχουμε πολύ από τέτοιο επίπεδο(CEC)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cooperative_Engagement_Capability

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ck άρα είναι χαζοί οι Αμερικάνοι που βγάζουν SM2/3 οι Γάλλοι με aster30 σε πλοία?

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

Καθόλου!
Εμείς δεν έχουμε τα λεφτά να διαθέσουμε για τέτοια όπλα
Όταν έχεις διαθέσιμα 4 mil για τη συντήρηση του στόλου ΔΕΝ πας να κοιτάς πλοία όπου ο ένας πύραυλος κάνει περίπου τόσα!!!

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

αφού δεν είναι χαζοί εξήγησε μας γιατί παίρνουν πυραύλους 130-150 χιλιομέτρων ενώ ο ορίζοντας λόγω καμπυλότητας που μας έχεις φάει δεν φτάνει να δεις τόσο?

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Steve

μήπως γιατί τα πραγματικό effective range είναι λιγότερο;

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  sotbak

από 120-150 σε 20-40 σαν μεγάλη διαφορά δεν είναι ?

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

Στα exo εξηγήσει αλλα εσύ γραφεις για να διαφωνείς

Καταρχάς δες ποτε ξεκίνησαν τα SM1/SM2 και δες τι απειλές είχαν τότε οι αμερικανοι!!

Μήπως ψιλά ιπτάμενα ρωσικα βομβαρδιστικά ???

Δεν έχω χρόνο να στα ξαναγράφω

Οι αμερικανοι έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο δες το

CEC

Μην συγκρίνεις με μας που είμαστε με τους SPARROW του 70

Mavi70
Mavi70
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ck θα ήταν οι δεύτερη φορά μετά την ναυμαχία του Midway που βομβαρδιστίκο θα είχε στόχο πολεμικό πλοίο!!! Έκτος και αν εννοείς ότι ήθελαν να αναχαιτίσουν τα βομβαρδιστικά της ΕΣΣΔ τα οποία θα χτυπούσαν Αμερικάνικο ή Νατοϊκό έδαφος. Αλλά και πάλι την επιφόρτιση της αναχαίτισης των βομβαρδιστικών την είχαν ειδικές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών. Είχαμε και εδώ τέτοια μοίρα. Άρα μάλλον ισχύει η περίπτωση Midway!!! 😀

giannis82
giannis82
3 years ago
Reply to  CKfurious

Σε ένα πόλεμο δεν θα πετάνε μόνο μαχητικά στα 30 μετρά. θα πετανε και ιπταμενα ρανταρ, μεταγωγικα και άλλα. Επισης φανταζομαι δεν βρισκεις ευκολα παντα σε πραγματικες συνθηκες πολεμου το αναγλυφο της γης για να κρυφτεις οταν μπορει να γινετε χαμος.
Το να πετανε τα μαχητικα χαμηλα ειναι ενα αντιμετρο αλλα οπως ειπε και καποιος παραπανω δημιουργει και πολλα προβληματα γι αυτα.

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago
Reply to  Steve

Για να αναγκασουν τα εχθρικα αεροσκαφη να πετανε χαμηλα ωστε να εχουν μειωμενη εμβελια, να πετανε σε χαμηλοτερη ταχυτητα, να δυσχερενουν την στοχοποιηση και τα stand off οπλα τους να εχουν μικροτερη εμβελια.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Σωστός!

FTS
FTS
3 years ago
Reply to  Steve

άρα είναι χαζοί οι Αμερικάνοι που βγάζουν SM2/3 οι Γάλλοι με aster30 σε πλοία?

Άμα συγκρίνεις τις ανάγκες των ΕΔ και του ΠΝ των ΗΠΑ και Γαλλίας με την Ελλάδα κάτι δεν σκέφτεσαι σωστά.
Και οι διαφορές δεν είναι μόνο θέμα προυπολογισμού όπως απαντάει ο CKf

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  FTS

Δηλαδή εσύ κρίνεις ότι το ΠΝ δεν έχει ανάγκη αεράμυνας περιοχής?
για πιο λόγο τα ζητάνε τότε ? για ποιο λόγο ζητάνε τα ΑΒ-Τico (ασχετα αν θα τα πάρουν) ? και είναι τόσο εκτός των δυνατοτήτων μας 32-48 τέτοιοι πύραυλοι?
Το ότι ανέφερα HΠΑ και Γαλλία δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιουν μόνο αυτοι… καθως έχουν Χιλή, Αίγυπτος, Ιταλία, Γερμανία, Ολανδία, Πολωνία, Ισπανία κα που δεν έχουν γειτονες τους αντίστοιχους των τούρκων…

Να αγοράσουμε πλοίο το 2025 που θα πάει μέχρι το 65+ με όπλισμό όμοιο του 1990? 1 εκατομυριο εχει ο essm και λιγοτερο απο 2 ο αστερ δεν ειναι δα και τρελη δαφορα… εδω δωσανε 500 εκατομυρια στα P3

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago
Reply to  Steve

Τελικά ο CK και οι “συνοδοιπόροι” του (στον αρνητισμό) αυτοναναιρούνται συνεχώς.
Απο τη μία μας λένε ότι οι πολιτικοί-στρατιωτικοί δεν κάνουν αρκετά για να προασπίσουν τα συμφέροντα μας σε καστελόριζο, ΝΑ μεσόγειο, και κύπρο, και ενώ βλέπουμε πως το ΠΝ (βάση κεντρικού σχεδιασμού προφανώς) έχει πάθει εμμονή (και καλώς) με την αεράμυνα περιοχής (άσχετα αν θα είναι μπελαρά, ΑΒ, Τικο, η κάτι άλλο) ξαφνικά σου λένε και οι ESSM bl2 με 45-50 χιλ/ρα εμβέλεια είναι αρκετοί.
Μετά φυσικά αν το ΠΝ μείνει με πυράυλους μέσης εμβέλειας
θα κράζουν (“μα καλά οι άσχετοι-ανίκανοι-πρώδόταις δεν πήραν πλοία με SM-2 η ASter30 πως θα κυριαρχήσουμε έναντι του εχθρού”?)
Η συζήτηση μαζί τους έχει καταντήσει παρανοική

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Παρανοϊκή η συζήτηση???

Ας δούμε Μερικά παραδείγματα παρανοϊκών κινήσεων:

Παρανοϊκό είναι να μην έχεις να συντηρήσεις το40etes Fitaki σου και να πηγαίνεις δήθεν να διαπραγματευτής καινούργια BMW
Αντί να πάρεις κάνα καλύτερο μεταχειρισμένο να κανεις τη δουλειά σου !

Παρανοϊκό είναι να δίνεις gia P-3 500mil το 015 για να καλύψεις επείγουσα ανάγκη του 014 με παράδοση από το 21?22?23? και βλέπουμε
Με αποτέλεσμα να μείνεις με τις τορπίλες του 70 και να απαξιωθεί μια επένδυσης στα 2 billion1

Να μην συνεχίσω με αλλα παρανοϊκά!!!

Εγώ τουλάχιστο δεν θα κράξω εάν ΔΕΝ πάρουν πλοία με ASTER/SM2!

Και έχω εξηγήσει τους λόγους επανειλημμένα

Μια Χαρά είμαστε με τους ESSM BII @50km

Περί αεράμυνας περιοχής του Ναυτικού :

Στο Αιγαίο για λόγους που έχω εξηγήσει δύσκολα θα γίνει βολή στα
(αναγνώριση στόχο, κορεσμένο aeronautko περιβάλλον ,ανάγλυφο)

Για την ανατολική μεσόγειο:
Έχω γράψει πως ουσιαστική αποτροπή μπορεί να έχουμε μονο με υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες
Η αεράμυνα περιοχής για ανατολική μεσόγειο ιστορικά πηγάζει από την ανάγκη κάλυψης νηοπομπών προς Κύπρο
Υπάρχει Ακόμα αυτή η ανάγκη???

😡

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Για αιγαίο όντως φαίνεται να είναι αρκετοί οι ESSMbl2 και ο λόγος είναι η κάλυψη απο την φίλια αεροπορία. Απο κει και κάτω θες AAW και το AAW θέλει φράγκα κι ακόμα κι έτσι πάλι χρειάζεται μια υποτυπώδης αεροπορική παρουσία έστω με τάνκερ ανεφοδιασμού…

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Καταρχάς δεν χρειάζεται να τα δούμε όλα αυτά για να μιλήσουμε για ικανούς στη μίζα και τη ρεμούλα (όχι άσχετους !!) και προδότες: το ότι έφεραν τη χώρα στο όριο της πτώχευσης και στα μνημόνια (και κάποιοι απο αυτούς πανηγυρίζουν γι’αυτό τρομάρα τους ) άνετα τους δίνει αυτό τον όχι και τόσο τιμητικό χαρακτηρισμό στο βαθμό που αναλογεί η ευθύνη στον καθέναν/ (καθεμιά κυβέρνηση).

Επι του παρόντος όμως , έχετε δει ή περιμένετε στο προσεχές μέλλον ανακήρυξη ΑΟΖ ; Γιατί εγω δεν έχω δει. Και είμαι σίγουρος ότι με πολύ ενδιαφέρον αλλά κυρίως αγωνία θα δούμε(;) την αντίδραση μας αν ο ερντογάν στείλει τρυπάνι π.χ. 70 χλμ νοτίως του Καστελόριζου. Με ποιά αιτιολογία θα φωνάξουμε ; Ότι παραβιάζει τι ;

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συστηματικά αγνοείται/ παραλείπεται απο οποιαδήποτε συζήτηση ότι η ελληνική πολιτική ελιτ που εκφράζεται δημοσίως απο φωνές τύπου ΓΑΠ, Ροζάκη , Κοτζιά (μοναχοφάηδες λέμεεεεε …. 😮 😡 ) , κ.λ.π. ,κ.λ.π. ουδόλως ενδιαφέρεται για το αν υπάρχουν ΑΒ, FDI, και τορπίλες BlackSark . Θέλουν “συνεννόηση”, τελεία και παύλα !!

(Στο τέλος αν θα πάρουμε πλοίο και ποιό θα είναι αυτό, δεν θα το πω εγώ, ούτε εσείς ,ούτε κανείς άλλος εδω μέσα φυσικά !!! Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το πει ΟΥΤΕ το Π.Ν. 😥 )

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  Steve

Οι Τούρκοι για την πρόσφατη αεροναυτική άσκηση νότια της Κρήτης έβγαλαν ιπτάμενα ραντάρ, σκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και F-16 μαζί με τα πλοία τους. Τί σας κάνει να πιστεύετε πως οι Bel Hel θα πάνε ανατολική Μεσόγειο χωρίς erieye, P-3 Orion (και F-16V και F-35 στο μέλλον);

zap
zap
3 years ago

Με όλον τον σεβασμό, θεωρώ την προτεινόμενη μετατροπή ανεδαφική. Η απώλεια του ελικοδρομίου δεν είναι αμελητέα και δεν πρέπει να υποτιμάται. Κάποια AB δεν φέρουν ελικόπτερο αλλά εξακολουθούν να έχουν ελικοδρόμιο.
Είναι αλήθεια ότι επιλογές για την εγκατάσταση των εκτοξευτών υπάρχουν και πρέπει να εξεταστούν και προσωπικά φώναζα ότι ακόμα και οι S πρέπει να εφοδιαστούν αναλόγως. Αλλά όχι με κόστος το ελικοδρόμιο και σίγουρα όχι έτσι.
Χώρος υπάρχει και άλλου. Και σίγουρα οποία on-top αναβάθμιση πρέπει να περιλαμβάνει και τις S. Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου η αναφορά ότι δεν αντέχουμε οικονομικά Τικο ή AB. Τα χρειαζόμαστε και ΠΡΕΠΕΙ να τα αποκτήσουμε εάν μας τα αποδεσμεύουν, Τέλος.
Όσο για τους ειδικούς του ´πληκτρολογιού´ θα έλεγα ότι το θεωρώ αδόκιμο και ατυχές.

grammkostas
grammkostas
3 years ago

Διαφωνώ με αυτή την άποψη. Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ είναι κορυφαίες στο είδος τους (ειδικά αν αναβαθμιστούν) όμως δεν πρέπει να τις φορτώνουμε και με άλλα καθήκοντα. Επιπλέον το ελικόπτερο είναι άκρως απαραίτητο στο έργο τους . Ας μη ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε νέα σκάφη στο ΠΝ η άμυνα δεν βγαίνει με 4 ΜΕΚΟ έστω και με τέτοιο εξοπλισμό ( όλοι ξέρουμε ότι οι S είναι απαρχαιωμένες όπως τονιζόταν και σε προηγούμενο άρθρο στη ΠΤΗΣΗ) τι καλύτερο λοιπόν από την προμήθεια πλοίων εξειδικευμένα στο ρόλο της αεράμυνας αντί για πατέντα ?? Αν θέλουμε αναβάθμιση στη μαχητική ικανότητα των ΜΕΚΟ αυτό γίνεται και με άλλους τρόπους ( ESSM block2 , PHALANX 1B) που θα τους επιτρέψουν να επιχειρούν και να συμπληρώνουν τις φρεγάτες αεράμυνας περιοχής αν και όταν έρθουν (BELLHARA,AB,TICO) χωρίς μεγάλες τροποποιήσεις .

EPR
EPR
3 years ago

Αν θελήσουμε να σκεφτούμε out of the box για τις ΜΕΚΟ μια πιθανή διαμόρφωση θα μπορούσε να είναι η εξής :
Αφαίρεση του πυροβόλου των 127 χιλ και της δυνατότητας οργανικου ελικοπτερου (υπόστεγο μόνον) . Αφαίρεση του Μκ48 .
Τοποθέτηση στη θέση του ΜΚ 48 ενός ΜΚ 41 16 θέσεων για ESSM Blk 2. Τοποθέτηση σ.την πλώρη ενός ακόμα Mk 41 επίσης 16 θέσεων για SM 2 στη θέση του πυροβόλου περίπου . Εκσυγχρονισμός των phalanx η αντικατάσταση ενός από RAM . Διατήρηση του ελικοδρομίου για Vertep ανεφοδιασμό κλπ. Τοποθέτηση ενός σύγχρονου ραντάρ AESA με 4 στοιχείοκεραιες όπως Sea Giraffe 4A, APAR κλπ με αντίστοιχο CMS.
Εκσυγχρονισμός STIR τοποθέτηση δυο τηλεχειριζομενων σταθμών με πυροβόλο 30 χιλ όπως στις SV (ΟΤΟ Marlin ).
Αποκτάς 4 πλοία με δυνατότητα ΑΑ σε ελάχιστο χρόνο, και μπορείς να αφοσιωθεις σε αγορά άλλων μικρότερων σκαφών όπως κορβέτων για αντικατάσταση των S . Επίσης ο προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται με το εξωφρενικό κόστος των μάλλον άτυχων Belharra.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  EPR

είναι μια λύση η πρότασή σου αν δεν μας δώσουν ΤΙΚΟ ή Α/Β. Τότε κάτι τέτοιο θα αναγκαστούμε να κάνουμε.

Giorgos_S
Giorgos_S
3 years ago

Καλύτερα πάρτε ένα εμπορικό πλοίο με 30 εκατομύρια και φορτώστε όσους sm-2 θέλετε να συνοδεύσει τις φρεγατες..

epampapas
epampapas
3 years ago

Πολύ καλή η πρόταση. Τέτοιες λύσεις οικονομικές πρέπει να σκεφτούμε. Γιατί για νέες ναυπηγήσεις καλύτερα να τις ξεχάσουμε. Αντίστοιχα πατέντες θέλουμε και για τις S.

Σημαντικό είναι αν τεχνικά εφικτή η τοποθέτηση των εκτοξευτών. Εκεί βασίζεται η όλη πρόταση. Πρέπει να τεκμηριωθεί τεχνικά από όσους γνωρίζουν.

Και κάτι άσχετο. Ξεχάσατε να δημοσιεύσετε το παρακάτω.

https://www.in.gr/2020/04/18/politics/paraskinio/paiat-ekfrazo-thaymasmo-gia-tin-stasi-tis-elladikis-ekklisias-apenanti-ston-koronaio/

Καταλαβαίνω γιορτές είναι, ξεχαστήκατε. Για αυτό όμως είμαστε εδώ οι αναγνώστες να σας βοηθάμε!

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  epampapas

Το ακριβως αντιθετο, πρεπει να παμε σε νεες ναυπηγησεις στην Ελλαδα μεσω της υιοθετησης ενος ετοιμου σχεδιου πλοιου ΑντιΑεροπορικης αμυνας. Οι Δανοι με 800 εκ. καταφεραν να ναυπηγησουν 3 ΑντιΑεροπορικες φρεγατες Iver Huitfeldt. Αγοραζουμε το σχεδιο και τα φτιαχνουμε.

Εαν δεν μπορουμε να διαθεσουμε 800 εκ. για νεες ναυπηγησεις, τοτε πως θα μπορεσει να παρει μπροστα η οικονομια της χωρας? Αυτα τα χρηματα μπορουμε να τα αντλησουμε απο τις κεφαλαιαγορες μεσα σε μια μερα. Χωρις χρηματα, ας ξεχασουμε Ανατολικη Μεσογειο και ας επικεντρωθουμε στο Αιγαιο.

sotbak
sotbak
3 years ago

είναι μια αξιοπρεπής λύση. Με τα λεφτά των Μπελ υπολογίζω μπορούμε να έχουμε 4 IverH.. και μάλλον σε βάθος και προφανώς με κατασκευή στην Ελλάδα, αλλά με σαφές χρονοδιάγραμμα παραδόσεων.

Digenis
Digenis
3 years ago

Ο 16 απλος ΜΚ48 δεν αλλαζει να μπει 16απλος ΜΚ41 ?Παραθετο link με τις πατεντες των Ιαπωνων και των καναδων ,ολλανδων,δανων για τον ΜΚ48 .

http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Απίστευτο! Ο Διγενής έδωσε link!

Δεν μας παίρνει από οικονομικής άποψης να κάνουμε τέτοια αλλαγή
Οι γείτονες έχουν τοποθετήσει mk41 @ MEKOοποτε δεν νομίζω πως είναι αδύνατον από τεχνικής άποψης:

https://www.navalanalyses.com/2019/11/meko-200-ffg-mild-life-upgrade-mlu.html

The Barbaros class frigates ( MEKO 200TN Tack IIA and IIB) were partially upgradedlocally during the 2012-2015 time frame with the replacement of the oldAWS-9/Type 996 with the Thales SMART-S Mk2 and the replacement of the 8-cell Mk-29 Sea Sparrow launcher with 8-cell Mk-41 VLS for 32 ESSMs on TCG Barbaros and TCG Oruçreis of Track IIA, while the existing 16-cell Mk-41 VLSs on TCG Salihreis and TCG Kemalreis were upgraded to Baseline VII configuration. Thanks to the Baseline VII upgrade the number of RIM-162B Blok I ESSMs on Track IIB Frigates were increased to 64 (but, due to total weight, capacity and stability issues the frigatesusually are armed with a mix of 32 ESSM and 8 SeaSparrow missiles

Για τον MK48:

Νομίζω πως έχουμε όπως γραφει your link Mod 2

Προτιμήθηκε διότι μπορεί να φέρει μικτούς RIM7 και ESSM
Είτε 16 RIM7 μονο είτε 32 ESSM

Με 32 ESSM BII νομίζω είμαστε super!!

Κάποιοι άλλοι φίλοι έχουν γράψει πως θα έχει πρόβλημα ευσταθίας και αντοχής με το επιπλέον βάρος εάν πάμε σε 32 essm λόγω υψηλής θέσης του mk48

Και να έπαιρνε αμφιβάλλω εάν μπορούμε να αποκτήσουμε τόσους επιπλέον λόγο κόστους @1mil $/ESSM BII

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  Digenis

Α να μπράβο. Και έτσι βάζεις και τους ADL και έχεις Τις 2 με 32 ESSM και 24 SM-2, και τις άλλες 2 με 32+8. Από τους 64 ESSM εκτοξευόσαστε στους 128 και επιπλέον έχουμε 64 SM-2 για να αποκλείσουμε έναν τομέα του Αιγαίου από την ΤΗΚ. Εκεί θα πετάνε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα Α/Β ελικόπτερα και είσαι άρχοντας. Μετά αξίζουν τα -2 ελικόπτερα.

Μακάρι να γίνεται και οι Γαλλιδουλες θα είναι απλά optional!

Galaxhar
Galaxhar
3 years ago

Χρονια πολλα σε όλους και Χριστός ανέστη.

Vassilis13
Vassilis13
3 years ago

Το θέμα είναι οτι κ ο εκσυγχρονισμός θα μας αφαιρούσε πολύτιμες μονάδες μάχης τούτι τι στιγμή…
Το ιδανικό θα ητανε η παραχώρηση 2 ΑΒ, είτε αγορά 2 επιπλέον μεταχειρισμένων φρεγατών που σου δίνουνε άμεσα ενίσχυση στην αντιαεροπορική μάχη.
Επιπλέον για να εξουδετερώσουμε τον τουρκικό στόλο ευκολότερα, άμεσα τα +2 214.

npo
npo
3 years ago

Διαφωνώ βέβαια.

Καλύτερα να βρούμε κανα γερό εμπορικό σκαρί να βάλουμε πάνω ένα ραντάρ και μερικούς ΑΑ πυραύλους παρά να μετασκευάσουμε έτσι τις ΜΕΚΟ. Διότι σε λίγα χρονιά που θ’ αποκτήσουν οι Τούρκοι τα 6 καινούρια τους υποβρύχια t-214 θα ψάχνουμε τρόπο να απομετασκευάσουμε τις μετασκευασμένες ΜΕΚΟ απο AAW σε ASW, και θα τρέχουμε και για ASW ελικόπτερα..

Δυστυχώς το ναυτικό βρίσκεται σε μαύρο χάλι. Κύριος υπεύθυνος είναι το “κόμπο” των συνθημάτων “δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα” και “είμαστε ευρωπαίοι/ανήκουμε εις την δύση”, τα δύο μεγάλα ψέματα που λέμε για να κοιμόμαστε καλά. Τα λέμε μάλιστα τόσο συχνά που τα πιστέψαμε, παρόλο που έχουμε ήδη παραχωρήσει πράγματα, με πιο χτυπητά το 1/3 της Κύπρου, τα δικαιώματά μας στα Ίμια, και φυσικά το δικαίωμά μας να ασκούμε κυριαρχία ως τα 12 ναυτικά μίλια – η μοναδική χώρα στον πλανήτη με 6 ν.μ.

Και φυσικά απεμπολήσαμε είτε δια εξοπλιστικών επιλογών είτε δια δόγματος οποιαδήποτε δυνατότητά μας να ενεργούμε στρατιωτικά εκτός των στενών συνόρων μας, την στιγμή που οι διπλανοί εκάναν ακριβώς το αντίθετο, με ιπτάμενους τάνκορες ( έχουν οκτώ (8) τον αριθμό) και σχέδια μέχρι και για ελικοπτεροφόρα εφόδου.

Φτάσαμε λοιπόν στην στιγμή που οι Τούρκοι μας έχουν αποκόψει σχεδόν απ την Κύπρο, και τώρα μας κυκλώνουν στέλνοντας 4 φρεγάτες στο Λυβικό και ά/φοι με χρήση των ιπτάμενων τανκόρων τους κι εμείς παρακαλάμε την ΕΕ για κοινές επιχειρήσεις IRINI..

Με αυτά τα μυαλά, οσονούπω θα πάμε στα 3 ναυτικά μίλια. Μέχρι να μας στραγγαλίσουν τελείως.

dkatzi
dkatzi
3 years ago

Πενία τέχνας κατεργάζεται, ας είναι….

npo
npo
3 years ago

Να προσθέσω κάτι ακόμα.

Αν θέλαμε πραγματικά να αντιπαρατεθούμε στην Μεσόγειο (αλλά και στο Αιγαίο) θα είχαμε ήδη δρομολογήσει την αναβάθμιση τουλάχιστον των ΜΕΚΟ με ESSM Block2 αντί να τις έχουμε με το ανεπαρκέστατο block1, θα τις είχαμε ήδη εξοπλίσει με SeaRAM αντί των Phalanx ή στην χειρότερη θα είχαμε αναβαθμίσει τα Phalanx σε Block 1B, θα είχαμε αναβαθμίσει τα ραντάρ τους και θα ήμασταν σχετικά ΟΚ. Δεν μιλάω για τορπίλες γιατί έχει γίνει ανέκδοτο.

Επιπλέον, άμεσα εκκίνηση ναυπήγησης των 2 επιπλέον υποβρυχίων t-214 που έχουμε ως option (δεν ξέρω αν πλέον είναι εφικτό) κι απο κει και πέρα πρέπει κάποιοι να στρώσουν κώλο κάτω να κάνουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό βασισμένο στους στρατηγικούς μας στόχους (αν έχουμε) και στα είδη των απειλών.

Για μένα είναι φανερό οι οι επιλογές μας είναι άλλες.
Θα το πληρώσουμε φοβάμαι, και περισσότερο φοβάμαι μην αποδειχτεί πως θα το πληρώσουμε με την ίδια την ύπαρξή μας.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago

Ας μην το πολυσυζηταμε, η μοναδικη λυση στην περιπτωση μας ειναι φτηνες ΑντιΑεροπορικες φρεγατες των 6.600 τονων με ισχυρο ρανταρ, εξοπλισμενων με SM-2 και ΕSSM και κοστος 350 εκ. το καθε πλοιο. Θελουμε ψηφιακα πλοια με αυτοματισμους, μεγαλους χωρους, σπονδυλωτη σχεδιαση, ικανοτητα να προσθετουν και να αφαιρουν πακετα εξοπλισμου, τεραστια ακτινα δρασης, και ικανοτητα να φερουν ολη τη γκαμα εξοπλισμου που εχει το Π.Ν.

Μιλαμε φυσικα για τις δανεζικες φρεγαταρες Iver Huitfeldt, οι οποιες μπορουν να κατασκευαστουν σε τμηματα απο ολα τα Ελληνικα ναυπηγεια, ωστε να μειωθει ο κινδυνος για καθυστερησεις η προβληματα με καποιο ναυπηγειο. Ετσι και δουλειες θα δοθουν στα 3 ναυπηγεια (Νεωριο Συρου, Σκαραμαγκα, Ελευσινας) και το Π.Ν. θα αποκτησει ολοκαινουρια πλοια με μηδενικο τεχνολογικο ρισκο, καθως το πλοιο ειναι ηδη σε υπηρεσια στο Δανεζικο ναυτικο. Το πλοιο εχει δοκιμαστει εκτενως στη Βορεια θαλασσα, σε αρκτικες συνθηκες στη Γροινλανδια, σε τροπικες συνθηκες πολεμωντας πειρατες στη Σομαλια κτλ. Με τα 2 δις που χρειαζονται για την αγορα των 2 Belhara, θα μπορουσαμε να κατασκευασουμε 5-6 φρεγατες για να γινει ανανεωση του Π.Ν. με κορυφαια πλοια. Εαν μας αρεσει η σχεδιαση μπορουμε να ναυπηγησουμε περισσοτερες σε αλλες διαμορφωσεις (π.χ. ανθυποβρυχιακου πολεμου)

Ας μην ξεχναμε πως προσφατα μια εκδοση της Iver Huitfeld κερδισε τον διαγωνισμο στο Βρετανικο ναυτικο ως η νεα φρεγατα Type-31, και θα κατασκευαστει στη Βρετανια απο την Babcock, και με τη συνεργασια 3-4 μικροτερων ναυπηγειων ωστε να διατηρηθει η ναυπηγικη βιομηχανια της Βρετανιας. Με 1,4 δις ευρω θα κατασκευασουν αρχικα 5 πλοια της κλασης, και μπορει να φτασουν και τα 10 συνολικα. Δειτε τη συνεντευξη του Βρετανου διευθυντη του προγραμματος για να αντιληφθειτε πως αντιμετωπιζουν τις ναυπηγησεις τα σοβαρα κρατη. Προσπαθουν να ενισχυσουν το ναυτικο τους με μοναδες που ειναι ευελικτες και μπορουν να προσαρμοστουν μελλοντικα σε νεες απαιτησεις, ενω παραλληλα προσπαθουν να ενισχυσουν την εγχωρια βιομηχανια τους και να διατηρησουν θεσεις εργασιας υψηλης ειδικευσης.

https://www.youtube.com/watch?v=hJRgMOoKxiY

Η μονη τροποποιηση που χρειαζεται το πλοιο κατα τη γνωμη μου ειναι η τοποθετηση ηλεκτρικου συστηματος προωσης (π.χ. CoDLaD, CoDLoD, CoDLaG) ωστε να αντιμετωπιστουν τα μειονεκτηματα θυρυβου των ντιζελοκινητηρων. Αυτη η λυση μειωνει το θορυβο και επιτρεπει τους ντιζελοκινητηρες να λειτουργουν συνεχως στο βελτιστο επιπεδο λειτουργιας τους. Ειναι η ιδια λυση που εφαρμοζεται και στα τραινα εδω και δεκαετιες. Τετοια συστημα προωσης εχουν υιοθετηθει στις φρεγατες FREMM, και υπαρχουν πολλες εταιριες που μπορουν να βοηθησουν σε αυτον τον τομεα ( Ιταλικη Leonardo, Siemens, MTU κτλ).

https://marine.man-es.com/technology/marine-technology/high-efficient-propulsion-solutions

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Το θέμα το είχαμε συζητήσει εκτεταμένα εδώ:

https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-iver-huitfeld-for-hellenic-navy/

Η τιμή που δίνεις 350mil/ship είναι πολύ παλιά αφού το πρώτο ship μπήκε σε υπηρεσία το 2008

Σήμερα θα κόστιζε πολλά περισσότερα ιδιαιτερα με τις αλλαγές που προτείνεις στο propulsion

Σίγουρα πάντως το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο από τις 2 Bel@des sta 2.5 billions!!

ΤΟ Δανέζικο Ναυτικό αξίζει πολλά συχαρητήρια για το πως έφτιαξε τέτοιο πλοίο σε αυτό το κόστος
Unlike το δικό μας

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Συμφωνα με το Jane’s η τιμη του πλοιου στον διαγωνισμο της Ινδονησιας περυσι (2019) ηταν 360 εκ. δολλαρια, και συνολικα 720 εκ. για 2 πλοια. Οι Αγγλοι ειδαν τις δυνατοτητες του πλοιου στις NATOασκησεις FOST (Flag Officer Sea Training) το 2015, εντυπωσιαστικαν και αποφασισαν να αγορασουν μια γενικης χρησης εκδοση ως Type-31 με κοστος λιγοτερο απο 300 εκ. για την καθε φρεγατα.

Το πλοιο κατασκευαστηκε με συνεργασια των στελεχων του Δανεζικου Πολεμικου Ναυτικου με τα ναυπηγεια. Δες εδω τις συνεντευξεις με το Δανο πρωην διοικητη του προγραμματος και σημερινο Διοικητη του ναυσταθμου, αλλα και το Δανο πλοιαρχο οπου εξηγουν τις δυνατοτητες και τη φιλοσοφια σχεδιασμου των σκαφων.

https://www.youtube.com/watch?v=rMNoHCV9Vnc

https://www.youtube.com/watch?v=O1rg3Qa3FpU

Εαν θελουμε να γινουμε Δανια του Νοτου, θα πρεπει να σκεφτομαστε και σαν τη Δανια.

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Τα έχω δει
Aξιοι syxarhthrivn οι Δανοί το είπαμε
Το πλοίο έρχεται με περίσσια ηλεκτρικής προωθητικής ισχύος και με περίσεεια χωρων για μελλοντικές αναβαθμίσεις μετατροπές
Οι Αμερικανοι εντυπωσιάστηκαν επίσης με την οικονομία καυσιμου

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα έχουν απάνω τα πλοία για τους Ινδονήσιους σε αυτή τη τιμή

Το70-80% του κόστους είναι τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα

Θα δείξει τι ακριβώς προσφέρεται

Οι άγγλοι θα χρησιμοποιήσουν μονο το κήτος hull

Συμφωνούμε ότι το πλοίο ντιέ συγκρίνετε με τη γαλλική θαλαμηγό των 16-24 aster!!

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Πανω βαζουμε οτι οπλα, ρανταρ και ηλεκτρονικα αντεχει το πορτοφολι μας. Οι Δανοι δινουν και το CMS μαζι με το πλοιο, δινουν και τεχνογνωσια, ενω το πλοιο εχει παντου οπτικη ινα και αυτοματισμους, ειναι δηλαδη πραγματικη ψηφιακη φρεγατα.

Συμφωνω απολυτως οπως προς τις Μπελχαρα, ειναι πανακριβο και εντελως αχρηστο πλοιο χωρις οπλισμο, χωρις CIWS, με χαμηλη ταχυτητα κτλ. Το μονο που αξιζει ειναι το ρανταρ και οι λιγοστοι πυραυλοι Αστερ.

nigozs
nigozs
3 years ago

Και βέβαια να συμπληρώσω ότι και οι τύπου Absalon θα μπορούσαν να προσφέρουν ως ΠΓΥ φέροντας καύσιμα αντί διαμορφωσης νοσοκομείου συνοδεύοντας πλοία επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις εξασφαλίζοντας τα ίδια την βιοσιμοτητα τους όντας πλήρως εξοπλισμένα.

Mikkan
Mikkan
3 years ago

Αν είναι ακριβώς όπως αναφέρεται παραπάνω γιατί κανείς έχει ενδιαφερθεί
Απο τους αξιωματούχους ΜΑΣ

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  Mikkan

Δεν γνωριζω τι κανει και τι σκεφτεται το Π.Ν.

Οι Δανοι χρησιμοποιουν το σκαφος εδω και 8 χρονια και οι Βρετανοι μολις προσφατα αγορασαν 5 πλοια ως Type-31 (σε μικροτερη διαμορφωση πολλαπλων ρολων), με προοπτικη να τα κανουν 10 στο μελλον.

sotbak
sotbak
3 years ago

στο τέλος εκεί θα καταλήξουμε……να φορτώσουμε στις ΜΕΚΟ ό,τι περισσότερο μπορούμε…..Εξάλλου Μπελ μετά τον κορονοϊό ….δεν βλέπω σύντομα…….

extb2b
extb2b
3 years ago

Μπορούμε να πάμε και σε λύση ρυμούλκα Think Out Of The Box 😉
ένα συνοδό μικρότερο πλοίο να φέρει τους εκτοξευτες και με link η φρεγάτα να τους ελέγχει
ετσι έχουμε και ελικόπτερο και δεν δεσμεύουμε αλλη φρεγάτα και η αναβάθμιση θα είναι μικρής κλίμακας

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  extb2b

Τελικά μόνο το out of the box μας έμεινε … Μονο έτσι σκεφτόμαστε … σε λίγο θα κάνει επανάσταση η λογική από το πολύ out of the box . Τα αυτονόητα στο ελλαντα δεν έχουν εφαρμογή .

Wisdom
Wisdom
3 years ago

Χριστός Ανέστη!
Νομίζω ότι η θυσία του οργανικού ελικοπτέρου στις πιο σύγχρονες φρεγάτες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ανεπιθύμητο ρίσκο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος του οργανικού ελικοπτέρου σε μια κύρια μονάδα επιφανείας δεν είναι μόνο ASW. Π.χ. το S-70 ως φορέας ΜΚ46, Penguin και Hellfire μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών πλοίων και χερσαίων στόχων. Επίσης διενεργεί νηοψίες και μεταφέρει ομάδες ειδικών δυνάμεων από αέρος (σημαντική δυνατότητα σε συνθήκες μεγάλης θαλασσοταραχής). Επιπρόσθετα, απουσία ΜΕΑ, κάνει αεροφωτογράφηση ή οπτική αναγνώριση ύποπτων στόχων μακριά από την οπτική εμβέλεια του πλοίου. Τέλος, εκτελεί και πολύ σημαντικούς βοηθητικούς ρόλους, όπως SAR, διακομιδή τραυματιών, μεταφορά προσωπικού, επειγουσών προμηθειών και ανταλλακτικών. Όλες οι παραπάνω δυνατότητες είναι πολύ σημαντικές για μια κύρια μονάδα επιφανείας όπως η MEKO και νομίζω ότι η λύση να πηγαίνει πάντα ζευγάρι με ακόμα μία φρεγάτα ASW είναι μια πολύ δεσμευτική πολυτέλεια για τις διαθεσιμότητες του ΠΝ. Εξάλλου έχουμε συζητήσει πολλές φορές ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε απολύτως εξειδικευμένα μεγάλα πλοία επιφανείας στον στόλο. Μπορεί κάθε κορβέτα, φρεγάτα, αντιτορπιλικό ή καταδρομικό να μην είναι ‘γενικού ρόλου’ και να έχει σχεδιαστεί με έμφαση σε AAW, ASW ή ASuW, αλλά για τις ελληνικές ανάγκες και για λόγους αυτοπροστασίας είναι εκ των ων ουκ άνευ να καλύπτει ικανοποιητικά κατ’ελάχιστο και τους 3 αυτούς ρόλους. Και την άποψη αυτή προφανώς συμμερίζεται και το ΠΝ, καθώς αυτό έχει καταδειχθεί εμφανέστατα από τις συζητήσεις με τη Naval και τις απαιτήσεις των Ελλήνων αξιωματικών για τις Bellh@ara.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago

1) Αλήθεια?? Το ΠΝ “έδωσε, όχι εύκολα, τη σύμφωνη γνώμη για τις φρεγάτες Belh@rra.” Για το “υπερόπλο που θα κλείδωνε την Α. Μεσόγειο”?!?!
2) Η πρόταση είναι εντελώς παράλογη. Θα αφαιρεθεί το οργανικό ΕΠ για να τοποθετηθεί 1-4 4πλοι mk41, όταν μπορεί να αντικατασταθεί ο ξεπερασμένος mk48 με έναν 32αρη ή έστω 16αρη mk 41, όπως στις τουρκικές, και όταν μπορεί να μπει και ένας 8αρης εκεί που είναι το πρωραίο phalanx ?!?!? Τα 2 phalanx μπορούν να μπουν στο πλάι όπως στις Έλλη και Λήμνος και στη θέση του πρυμναίου να μπει ram. Επίσης στα πλάγια του υπόστεγου μπορούν να μπουν μόνοι mk 48/41. Τα σύγχρονα ραντάρ aesa δεν χρειάζονται stir για τους sm2. Είτε μπορούν μόνα τους αν έχουν δυνατότητα fire control ή μπαίνει ένα δεύτερο ραντάρ, fire control, aeaa
Το κόστος και για τις 4 πιθανόν θα ξεπερνάει ελάχιστα τα 500 εκ, που ήταν και ο αρχικός προϋπολογισμός. Σίγουρα όμως θα είναι πολύ μικρότερος από 4 καινούργιες φρεγάτες.
Μελέτη για ανακατανομή του βάρους θα γίνει ούτως ή άλλως λόγω του καινούργιου ραντάρ.
Οι mk48, mw08, da08 και τα stir, θα μπορούσαν να.πανε σε 4 s, για.μια αναβάθμιση απελπισίας.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago

Η αναβάθμιση (αν είναι τεχνολογικά εφικτό) θα πρέπει να περιλαμβάνει και το σύστημα.των καινούργιων ΜΕΚΟ, που εξαφανίζει τα φουγάρα για να μειώσει το θερμικό ίχνος.
Επίσης αντί για SM, θα μπορούσε να εξεταστεί το σενάριο για skyceptor, ως κοινή επιλογή και για τους patriot. Ειδικά αν προτιμηθεί το ραντάρ της elta
https://www.raytheonmissilesanddefense.com/capabilities/products/davidssling

sotbak
sotbak
3 years ago

τελικά η Τουρκιά είναι…..ο οδηγός μας ακόμη και στην αναβάθμιση των 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 …..ΜΕΚΟ ΗΝ…….

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  sotbak

Σίγουρα έκαναν καλύτερη αναβάθμιση από αυτήν που κάναμε στις s, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει στις ΜΕΚΟ, αλλά μπορούμε, με ένα ποσό κοντά στα 500 εκ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, να τις κάνουμε τούμπανο!!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  sotbak

Οδηγος ειναι οι ANZAC οχι οι τουρκικες .

nigozs
nigozs
3 years ago
Reply to  Digenis

Σωστό !
Οι αναβαθμίσεις τους ήταν άνω του αναμενόμενου ως αποτέλεσμα.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Digenis

κάποιος έγραψε ότι στις ΑΝΖΑC οι Αυστραλοί δυσκολεύθηκαν να τα χωρέσουν..

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  sotbak

Ναι μεν αλλά τελικα τα χώρεσαν …ειχαν θεμα με το κεντρο βαρους υπο συγκεκριμένες συνθήκες … Κατι σαν το παπανικολη που εγερνε ,αλλά βρηκαν τροπο να το διορθώσουν .

epampapas
epampapas
3 years ago

Θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο εκτός θέματος, γιατί δεν υπάρχει σχετικό θέμα. Το κύριο θέμα όμως της εποχής μας είναι αυτός ο ιός. Να πούμε μια φορά τα πράγματα χωρίς καθωσπρεπισμούς.

Ξαφνικά όλες οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου τρελάθηκαν και πήραν ακραία μέτρα για έναν ιό που όπως απέδειξε ο κ.Ιωαννίδης του Stanford έχει θνησιμότητα όσο η κοινή γρίπη. Γιατί;

Τι συνέβει; Δύο πράγματα. 1. η ταχύτητα μετάδοσης που μπορεί να κάνει τα συστήματα υγείας των περισσοτέρων χωρών να καταρρεύσουν με έναν ελάχιστα φονικό ιό μόνο και μόνο επειδή πάνε ταυτόχρονα περισσότεροι στα νοσοκομεία. 2. το γεγονός ότι φαίνεται να είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και όχι της φύσης και ας μην μπορεί να αποδειχθεί ποτέ. Αλλά τόσο το γονιδίωμα όσο και η κλινική εικόνα επιβεβαιώνουν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Τι θα έκαναν λοιπόν οι κυβερνήσεις μπροστά σε ένα κατασκευασμένο ιό, που λογικά θα σκεφτόντουσαν στην αρχή πως εφόσον είναι κατασκευασμένος θα είναι και πολύ φονικός; Και τι θα κάνανε με την ταχύτητα διάδοσης του και τα αδύνατα συστήματα υγείας; Lockdown. Το οποίο σημαίνει οικονομικό όλεθρο.

Η Κίνα από την άλλη έχει ελάχιστους νεκρούς. Τους κρύβει ή μήπως κρύβει κάποιο αντιικό ή θεραπεία; Και αν είναι το δεύτερο πως είναι δυνατόν να είναι μπροστά 2-3-4-5 χρόνια σε έρευνα όταν τα καλύτερα μυαλά της δύσης έχουν πέσει πάνω και δεν βρίσκουν λύση; Και πως να βρουν σε τόσο σύντομο διάστημα;

Ας το σκεφτούμε λίγο σε όρους γεωπολιτικής. Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους, έχουν στήσει εδώ και δεκαετίες, από τότε που η Κίνα ήταν μια περιφερειακή δύναμη, ένα πλέγμα συμμαχιών στην άμεση περιφέρεια της. Ξεκινώντας από την Ν.Κορέα, συνεχίζοντας στην Ιαπωνία, Ταιβάν, μέχρι και τα στενά Μαλάκκα και την Σιγκαπούρη οι σύμμαχοι μαζί με τον ισχυρό αμερικανικό στόλο ελέγχουν τις θαλλάσιες οδούς από τις οποίες εξαρτάται το κινεζικό εξωτερικό εμπόριο που είναι η βάση της κινεζικής οικονομίας. Ενώ οι Κινέζοι προσπαθούν να διώξουν τους αμερικάνους μακριά από την λεγόμενη πρώτη αλυσίδα νησιών, από αυτή την άμεση απειλή στραγγαλισμού, χτίζοντας με εκρηκτικούς ρυθμούς το ναυτικό τους και φτιάχνωντας Access Denial/Area Denial όπλα, εξοπλίζοντας νησιά που κατέλαβαν με τη βία στη Ν.Κινεζική Θάλασσα, έρχεται η κυβέρνηση Obama και πολύ περισσότερο εκείνη του Trump με την πολιτική Pacific Pivot να ρίξει νερό στη φωτιά.

Κορύφωση της πολιτικής αυτής η εξέγερση στο Xoνγκ Κονγκ. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει (αυτό το ‘δεν μπορεί να αποδείξει κανείς ‘ σας θυμίζει κάτι;) ότι η CIA και ίσως και η MI6 έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Μια εξέγερση του λαού! Μια επανάσταση.

Ένα λεπτό να το αναλύσουμε αυτό. Το Χονγκ Κονγκ αντιπρωσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του κινεζικού ΑΕΠ. Λιγότερο από το 3%. Έχει όμως δικό του τραπεζικό σύστημα, χρηματιστήριο, είναι ένα σημαντικό παράθυρο της Κίνας με την δύση σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων. Είναι δηλαδή δυσανάλογα σημαντικό. Και ταυτόχρονα είναι το αδύναμο σημείο της χώρας. Γιατί έχει πολιτική αυτονομία, αξίες δυτικές και αντίστοιχους δεσμούς. Εκεί ακριβώς χτύπησε η δύση. Και χτύπησε όχι τόσο την χώρα όσο το καθεστώς, κάτι που κάνει την αντίδραση πιο εξοργιστική.

Επειδή ίσως έχουμε χάσει επεισόδια, τι σημαίνει Κίνα, και πόσο δυνατή είναι σήμερα, θα κάνω μια αυθαίρετη αναλογία ότι αν είμασταν στον ψυχρό πόλεμο αυτό θα αναλογούσε σε μια εξέγερση στο σοβιετικό Κίεβο.

Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι η Κίνα δε θα αντιδρούσε σε κάτι τέτοιο; Εκεί είναι ο κακός υπολογισμός που έκαναν οι δυτικοί. Δεν κατάλαβαν ότι η Κίνα έχει δυναμώσει πάρα πολύ για να προσπαθήσουν να την χρυπήσουν με ένα στημένο πραξικόπημα όπως αυτά που έκαναν και κάνουν στις λατινοαμερικανικές μπανανίες και στις πρώην σοβιετικές αποτυχημένες δημοκρατίες- κράτη τραγωδίες.

Σε αυτή την περίπτωση το θύμα δάγκωσε πίσω. Και δάγκωσε άσχημα. Όχι σε ζωές. Το σύνολο των θυμάτων θα δείτε θα κυμανθεί σε εκείνο μιας κακής χρονιάς εποχικής γρίπης σε έξαρση. Αλλά δαγκώνει οικονομικά. Και σε στρατιωτικό επίπεδο. Για παράδειγμα με ένα μέρος του αμερικανικού στόλου εκτός μάχης χωρίς να πέσει μια σφαίρα. Και ναι είναι ύπουλο χτύπημα που δεν μπορεί να αποδειχθεί. Όπως δεν μπορεί να αποδειχθεί η αμερικανική εμπλοκή στο Χονγκ Κόνγκ, επίσης ύπουλη κίνηση όπως όλες οι επαναστάσεις που ενορχηστρώνονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ας μην ηθικολογήσουμε.

Οι Κινέζοι δεν απαντάνε στην πρόκληση εκεί που είναι αδύναμοι. Δεν πιστεύει κανείς ότι είναι αφελείς να κάνουν κάτι τέτοιο. Να απαντήσουν για παράδειγμα στρατιωτικά ή με μια πολιτική αναστάτωση στις ΗΠΑ. Απαντούν εκεί που η δύση είναι αδύναμη. Στο σύστημα υγείας, στην υπερβολική έμφαση του πολιτικού συστήματος στη ζωή και στην αντίφαση αυτών των δύο καθώς οι δυτικές δημοκρατίες έχουν αδύναμα συστήματα υγείας, ενώ οι αξίες τους και τα μέσα ενημέρωσης τους επιβάλλουν ύψιστο ενδιαφέρον για την τελευταία ζωή. Και τους εκθέσαν. Μας εκθέσαν. Πολιτικά, οικονομικά ακόμα και στρατιωτικά. Με εξαιρεση τη Ρωσία (που την πήρε η μπάλα από σπόντα όπως και αρκετούς ακόμα) πόσοι άλλοι κινητοποίησαν τις μονάδες βιολογικού πολέμου; Ούτε καταλάβαμε ότι μας χτύπησε βιολογικό όπλο…

Με τα πολλά μιλάμε για ένα ήπιο βιολογικό όπλο, για το πως θα είναι ένας νέος ψυχρός πόλεμος, ένας νέος Γ’ΠΠ ίσως, με έναν αντίπαλο αρκετά δυνατό πλέον που παίζει όσο βρώμικα ο αντίπαλος του.

Ο Τραμπ, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μακρόν αρχίζουν και μιλάνε για τις ευθύνες της Κίνας. Δεν έχουν τα στοιχεία να πουν όλα αυτά αλλά οι μυστικές τους υπηρεσίες το ψάχνουν. Ίσως να μη βρουν ποτέ αποδείξεις. Ίσως δε χρειάζεται. Το παράδειγμα της εισβολής στο Ιράκ δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητες. Τώρα βέβαια δε θα έχουμε εισβολή. Αυτό είναι αδύνατο. Αλλά θα αλλάξουν πολλά. Με τις αμερικανικές εκλογές να έρχονται σύντομα οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

seb
seb
3 years ago
Reply to  epampapas
zap
zap
3 years ago
Reply to  epampapas

Δεν εχει θνητοτητα οσο η κοινη γριππη, ελεος επιτελους. Ελεος.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  epampapas

Δεν ξέρω τι ακριβώς είπε ο κ. Ιωαννίδης αλλά αν το είπε δεν ξέρει τι του γίνεται. Θνησιμότητα είναι ο αριθμός θανάτων προς τον συνολικό πλυθησμό μιας χώρας. Στην Ελλάδα ο απόλυτος αριθμός νεκρών από γρίπη ειναι 100 το χρόνο και μέχρι τώρα για φέτος, ήταν 60. Οι νεκροί από το covid ξεπέρασαν τους 100 μέσα σε 2 μόνο μήνες και με πρωτοφανή μέτρα καραντίνας. Αν είχαν παρθεί τα ίδια μέτρα όπως στην γρίπη, δηλαδή κανένα οι νεκροί θα ηταν χιλιάδες!!

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  epampapas

Θα έμπαινα στον κόπο να σχολιάσω τα άλματα λογικής που έκανες. Αλλά εφόσον τα έκανες πηδώντας μέσα από το νερό, δλδ τα αρχικά σου στοιχεία είναι ακόμα πιο άκυρα (σύγκριση με γρίπη, γονιδίωμα κτλ), εκ των πραγμάτων δεν είπες και τίποτα που να χρειάζεται σχολιασμό….

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  epampapas

Εχω αρρωστησει και στις 2 πανδημιες, το 2009 απο γριπη των χοιρων, και πριν απο ενα μηνα απο κορωνοιο. Αν και η γριπη των χοιρων ηταν πολυ πιο βαρια ασθενεια, με τη χρηση αντιιικων φαρμακων οπως το tamiflu εγινα γρηγορα καλα. Το προβλημα με τον κορωνοιο ειναι πως δεν υπαρχουν ακομη αποτελεσματικα φαρμακα.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  epampapas

Αυτοί οι Ρώσοι !!! Γάτες , όλα τα καταλαβαίνουν αμέσως!!
Αν είναι βιολογικό όπλο , οι Κινέζοι έχουν διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τέλος.
Η σκέψη ότι “την πάτησαν οι μπουνταλάδες οι Δυτικοί” ή ” επιτέλους , βρήκαν τα αμερικανάκια το μάστορα τους” είναι εντελώς απορριπτέα.

(Παρόλα αυτά μην σας διαφεύγει ότι και οι Κινέζοι θα έχουν σοβαρές απώλειες, οικονομικές, γιατί για τις ανθρώπινες γνωρίζουμε, υπάρχει αδιαφορία. Και δυστυχώς σε αντίθεση με τις ” βρώμικες ” δυτικές χώρες δεν υπάρχει λογοδοσία).

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  epampapas
darede
darede
3 years ago

Η μετατροπή των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε AAW πλοία, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και συνάμα ακριβή. Η κάθε προσπάθεια εκτίμησης κόστους είναι αυθαίρετη γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εξαρχής εάν αυτές οι παρεμβάσεις επιβαρύνουν ή όχι την πλεύση του πλοίου. Η κατάργηση της δυνατότητας για επιχειρήσεις ASW μέσω ελικοπτέρου, μαζί με την μη αναβάθμιση των sonar των πλοίων είναι εγκληματική για αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δικό μου What if σενάριο περιλαμβάνει απο την πλώρη προς την πρύμνη:

– Αλλαγή του Mk 45 Mod 2 σε 76/62 SR STRALES
– Στην θέση του Phalanx , τοποθετείς τα κάνιστρα των Harpoon
– Αλλαγή των 2 sonar
– Αντικατάσταση των DA08 και MW08, με ένα dual AESA radar S/X είτε της Thales είτε της Saab
-Τοποθέτηση 2 μικρών-μεσαίων διαμετρήματος πυροβόλων
-Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου βολής και επιτήρησης TDR-10A, εάν δεν έχει τοποθετηθεί
-Εγκατάσταση STIR 1.2/ceros 200, νέου CMS, ESM, ELINT, ECM, COMINT/DF, LWS, Satcom, Link16/22, IFF Mode 5, IRST
-Αναβαθμιση συστήματος τορπιλοσωλήνων Mk32 Mod5
– Νέα συστήματα εξαπόλυσης αντιμέτρων και εναντίον υποβρυχίων
-24 κελιά mk41 για 32 Essm και 16 SM-2 Block IIIB ή SM-2 Block IIIC
– Στην θέση του πρυμνιαίου Phalanx, τοποθετείς το Millennium GDM-008
– Αγοράζεις 2 ή 4 AW159 Wildcat, ανάλογα με τα πόσα πλοία θα αναβαθμίσεις. Αυτό γιατί θα πρέπει να μειωθεί το βάρος του ελικοπτέρου. Εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο, χρησιμοποιείς τα MH-60R

Μια άξια αναβάθμιση για AAW πλοίο που θα επιχειρεί μόνο του στην Ανατολική Μεσόγειο, με κόστος στα 150-200 εκ το πλοίο. Γιατί η συνοδεία απο Kortenaer θα δυσχέρενε την επιβίωση και των 2 σκαφών σε συμπλοκή. Είναι ηλίου φαεινότερο οτι με πορδές δεν δημιουργείς AAW πλοία. Είτε θα τα πληρώσεις είτε δεν θα τα αποκτήσεις.

Mikkan
Mikkan
3 years ago
Reply to  darede

Εγκρινω και επαυξανω !!

chriss8
chriss8
3 years ago

Ποσο εύκολα θα πετάξει ελικόπτερο, όταν η ΤΗΚ έχει αριθμητική και ποιοτική υπέροχη (τα Viper ακόμα δεν τα έχουμε), ενώ τα μεγάλα νησιά είναι πιο κοντά στα παραλια της?

nigozs
nigozs
3 years ago

Πρακτικά μιλάνε για αλλαγή χαρακτηριστικών των ΜΕΚΟ.
Η μελέτη σκοπιμότητας και εγκατάστασης θα απαιτήσει επιπλέον – δεν γνωρίζουμε πόσα – χρήματα καθώς στο ελικοδρόμιο θα πρέπει να γίνουν ενισχύσεις λόγω επιπλεον βάρους. Επιπρόσθετα, δεν γνωρίζουμε την συμπεριφορά του σκεύους στην θάλασσα μετά την εγκατάσταση.
Θυμίζω ότι οι μετατροπές στα Α/Τ Θεμιστοκλής κ Μιαούλης με την εγκατάσταση hangar επηρέασαν την πλεύση ειδικά με πλάγιους ανέμους.
Συνεπώς σαν ιδέα δεν είναι κακή όμως οικονομικά και τεχνικά ίσως πρέπει να αναζητηθούν λύσεις πιο εφικτές τουλάχιστον κατασκευαστικά.

Nasos
Nasos
3 years ago

Χρόνια πολλά σε όλους μας. Και καλή “λευτεριά”. Πόσα “out of the box” θα έλειπαν αν βρούμε 4 ιπτάμενα τάνκερ με διπλό σύστημα παροχής καυσίμου; Δεν είδατε άλλωστε τι έκαναν οι γείτονες νότια της Κρήτης (εντός Ελληνικού FIR βέβαια) την μεγάλη Παρασκευή;

flatspin
flatspin
3 years ago
Reply to  Nasos

Κανένα. Ολα θα ταν παρόντα. Το ιπταμενο τανκερ λυνει ενα προβλημα που δεν υπαρχει και δημιουργει αλλα προβληματα.

ioa
ioa
3 years ago

οι adl τοποθετούνται σε πυραυλακάτους?

adpanos
adpanos
3 years ago

Τέτοια project δεν είναι για να χαλάνε φρεγάτες ….

Αν θέλουμε missile boat ας πάρουμε την Μπουμπουλίνα που είναι αραγμένη , να της βάλουμε και ένα Link και ας τα τοποθετήσουμε εκεί .

Εξάλλου αυτή έχει και radar και harpoons και oto melara που την κάνουν πλοίο αεράμυνας χωρίς sonar ( ο λόγος που αποσύρθηκε)

Animades
Animades
3 years ago

Πρέπει να ξεκινήσει όσο ποιο γρήγορα γίνεται η αναβάθμιση των ” Υδρα ” (meko)
Το πενιχρό κονδύλι που έχει ανακοινωθεί, πρέπει να αυξηθεί, και να περιλαμβάνει ίσως νέο ραντάρ 3 D , CMS, mk41 ( vertical) , με 32 essm bl2 , phalanx bl2 , sonar ? Και άλλα .
Όμως νομίζω ότι το ελικοδρόμιο και το οργανικό, ελικόπτερο δεν πρέπει να το χάσει.
Όπως επίσης πιστεύω ότι οι συνολικές θυσίες που πρέπει να γίνουν ώστε να διαθέτει μόνο 8 SM 2 κάθε πλοίο , δεν είναι αποδοτική λύση …
Αυτό έπρεπε να το κάνουν οι αδελαιδες!..
Αλλά δεν μας άρεσε, μπορούν να το κάνουν τα εξ Αμερικής , αλλά ποτε ? …
Για νεες κατασκευεςυπάρχουν και οι Iver Huitfeldt, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ΠΝ και φτιαγμένες σε Ελληνικα ναυπηγεια….

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Animades

Η ΎΔΡΑ μπήκε σε υπηρεσία το 1992
Ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκτεταμένο εκσυχρονισμό σε αυτό το πλοίο
Ο υπάρχον MK48 μπορεί να τροποποιηθεί να φέρει 32 ESSM όπως γράφω παραπάνω αλλα πιθανό να έχουμε problemata ευστάθειας και αντοχής με το επιπλέον βάρος
Δεν χρειάζεται να πάμε σε MK41 εάν μείνουμε μονο σε ESSM
Εάν το διαθέσιμο κονδύλι είναι γύρω στα 100-150 MIL και για τα 4 πλοία μιλάμε για πρόγραμμα επισκευών αντικαταστάσεων φθαρμένων συστημάτων μονο
Αμφιβάλλω επίσης εάν θα υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα και θέληση να αγοραστούν επιπλέον ESSM BII @ 1mil $ each!!

Animades
Animades
3 years ago
Reply to  CKfurious

Η ‘ ΣΑΛΑΜΙΣ , ομως το 1998 ,,,
Μακάρι λοιπόν να αυξηθεί το κονδύλι , και ίσως οικονομικότερα οπως γράφεις αντί για mk 41 , να αναβαθμίσουμε τούς mk 48 σε dual canister 2X 16 = 32 essm (καταλαβαίνουμε και οι δυό την αναγκαιότητα).
όμως πάση θυσία κατα την γνώμη μου θα πρέπει να φέρουν essm block 2 οι φρεγάτες Υδρα , εστω λίγους -λίγους (με τους block 1 να πηγαίνουν σιγά σιγά στις S με “διορθωμένους ” εκτοξευτές mk 29 , κατα US navy ,) …
Με αυτό τον τρόπο και πάντα με την προϋπόθεση οτι θα εχουν οι” Υδρα” νέο 3d ραντάρ, και νέο cms ,(πχ tactikos ) και λόγο της δυνατότητας αυτόνομης καθοδήγησης του block 2 , τα πλόια μας θα εχουν πραγματικές δυνατότητες επιβίωσης σε επιθέσεις κορεσμού , προστατέυοντας με τους (εύχομαι 32) πυράυλους τους , και τα υπόλοιπα ελληνικα πολεμικά σε αποστάσεις πάνω από 50 χιλιόμετρα …!!
με χρήση ταυτόχρονα περισσότερων essm , απο τους δύο που μπορούν να κατευθύνουν τα stir ( ρανταρ κατάυγασης ) που διαθέτουν τα σκαριά.!!!
δεν το λες αυτό λίγο , ούτε ακριβό ωστε το ΠΝ να μην εχει την “θεληση να το αποκτήσει ..!!! (εξαλου σου θυμίζω οτι ειμαστε εταίροι στον essm )
Σε μια τέτοιου (μικρού -μεσαίου) βάθους αναβάθμιση ελπίζω .. (χωρίς Sm2 και άλλα πανάκριβα , και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στοιχεία ) ..
Και εύχομαι όπως πιστεύω και εσύ να μην αφορά επισκευούλες και βαψιματάκια μόνο ..

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Animades

.αυτά γράφω και εγώ
άλλοι ονειροπολούνε
αλλα στη μετά covid19προβλέπω να μένουμε στα βαψίματα στη καλύτερη περίπτωση

evaggelos
evaggelos
3 years ago
Reply to  CKfurious

εαν το ξεκινησεις φετος στα 30 θα ειναι ετοιμη μεχρι τα 45 εχει μια 15ετια(κλασσικο πν) οποτε συμφερει κι ας μην αρεσει,κ αν πανε καλα κ την αποσυρεις νωριτερα ολα γινονται ανταλακτικα.

christos_choris_a
christos_choris_a
3 years ago

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ τον ανθυποβρυχιακό ρόλο των Meko. Θα ήταν καλύτερο το πακέτο της αναμενόμενης αναβάθμισης να περιλαμβάνει ΚΑΙ σύγχρονο sonar. Το ρόλο της αεράμυνας περιοχής θα πρέπει να τον αναθέσουμε σε 2 Ticonderoga τα οποία θα πρέπει να μην αφήσουμε να φύγουν από τα χέρια μας όπως έγινε με τις Adeleide( O.H.Perry). Μια λελογισμένη αναβάθμιση του αντιαεροπορικού ρόλου των Meko θα μπορούσε να είναι ο υπό εξέλιξη RIM-163 (ESSM block III) εμβέλειας 70 χιλιομέτρων. Κάποτε είχαμε τα Adams με αναβαθμισμένους πυραύλους SM-1 εμβέλειας 74 χιλιομέτρων σαν πλοία αεράμυνας περιοχής. Σύντομα αυτή η επίδοση θα μπορεί να επιτευχθεί και από μια φρεγάτα πολλαπλού ρόλου.

GinosVugas
GinosVugas
3 years ago

Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά.
Το περιεχόμενο του όρου “think outside the box” είναι ευρύ και προκαλεί πολλές φορές ατέρμονες αναζητήσεις και επιχειρηματολία, αν δεν έχει καθοριστεί ευθύς εξ’αρχής το πρόβλημα.
Η εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως οι αεροναυτικές και μάλιστα σε δύο διαφορετικά θαλλάσια περιβάλλοντα (αρχιπελαγικό στο Αιγαίο και σχετικά ανοικτής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο), οι οποίες είναι πολύπλοκες από τη φύση τους, δεν μπορούν σε επίπεδο εξοπλισμού να αντιμετωπίζονται ΚΛΑΔΙΚΑ. Και αυτό γιατί κλαδικοί εξοπλισμοί δημιουργούν κλαδικούς ανταγωνισμούς, που μόνο κακό προκαλούν. Επιπλέον έτσι δίνεται η ευκαιρία στα ελληνικά παραμάγαζα των ξένων κατασκευαστών να λειτουργούν και στις πολιτικές – στρατιωτικές ηγεσίες της χώρας μας να συνεχίζουν να εγκληματούν εναντίον των Πολιτών μας και των δικαιωμάτων τους σε ασφάλεια και πλούτο.
Ταπεινή μου άποψη είναι πρέπει επιτέλους οι εξοπλισμοί μας να προσανατολιστούν στη σωστή κατεύθυνση, την καταστροφή των ΤΕΔ. Δεν μας ενδιαφέρει ο έλεγχος περιοχών. Οι περιοχές θα ήταν δικές μας αν οι ΤΕΔ δεν το αμφισβητούσαν εμπράκτως. Επιπλέον να είστε σίγουροι ότι αν οι ΕΕΔ ήταν οργανωμένες – εξοπλισμένες όπως απαιτείται για την καταστροφή των ΤΕΔ, δεν νομίζω ότι υφίστανται και πολλές ΕΔ ανά τον πλανήτη να αμφισβητήσουν εκ νέου την κυριότητα των περιοχών που διεκδικούμε σαν Χώρα.
Αντιαεροπορική άμυνα περιοχής για το ΠΝ με ταυτόχρονη αρκετή απομένουσα ισχύ σε αέρα και θάλασσα και με ορίζοντα 25ετίας, δεν είναι σκάφη AAW, αλλά περισσότερα αεροσκάφη AEW και επιτέλους AAR, μαζί με ένα δικινητήριο μαχητικό Αεροπορικής Υπεροχής (εδώ νομίζω ότι άνετα μπαίνει η φωτογραφία του F-15).
Ας βγούμε επιτέλους από το κουτί και ας ξεκινήσουμε με τον Κλάδο που με το μικρότςρο οικονομικό κόστος, την περισσότερη τεχνολογία και τις μικρότερες απαιτήσεις σε ανθρώπινους πόρους μπορεί να αποδώσει καταστροφικά αποτελέσματα με ταχύτητα και ακρίβεια.
Θέλω να αναρωτηθούν όλοι πως θα γίνει η απόσβεση κόστους των 2 ή 4 σκαφών AAW αν και όταν αποκτηθούν. Θα πλέουν και αυτά όπως τα υπόλοιπα χωρίς τη δυνατότητα επίτευξης απιφασιστικού πλήγματος.
Όλα ξεκινούν από το παθητική άμυνα ή διεκδίκηση. Και δυστυχώς για εμάς πλέον, η φθηνή λύση της άμυνας ΔΕΝ είναι επιλογή. Δεν έχουμε τις περιοχές και θέλουμε να τις προστατεύσουμε. Τις διεκδικούμε από κάποιον που καταλαβαίνει μόνο με ωμή και αστραπιαία βία.
Με εκτίμηση.

Wisdom
Wisdom
3 years ago
Reply to  GinosVugas

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την πρότασή σου. Οι ΕΔ δεν χτίζονται μόνο με τη λογική επικράτησης στο ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης, αλλά επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στα εθνικά θέματα και σε καιρό ειρήνης. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα.

Παράδειγμα πρώτο: Εδώ και λίγο καιρό η Τουρκία έχει στείλει 5 φρεγάτες στο Λιβυκό Πέλαγος για να στηρίξει τον Σαρατζ, να πιέσει τον Χαφτάρ, να προλάβει την επιχείρηση “Irini” και να κρατήσει ανοιχτούς τους διαδρόμους ανεφοδιασμού μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να εδραιώνει παρουσία στην περιοχή που πρόσφατα συμφώνησε με τον Σαρατζ ότι επεκτείνεται η τουρκική ΑΟΖ.

Παράδειγμα δεύτερο: Στις 17/4 οι ΤΕΔ πραγματοποίησαν διακλαδική άσκηση στα όρια των FIR Ελλάδας και Κύπρου. Και στις δύο περιπτώσεις οι δυνατότητες των ΕΕΔ να τους χαλάσουν τα σχέδια είναι περιορισμένες, παρότι όλοι θεωρούμε πως στην παρούσα κατάσταση λόγω των περιορισμένων διαθεσιμοτήτων της τουρκικής ΠΑ η ελληνική ΠΑ έχει το πλεονέκτημα. Ο λόγος είναι απλός: Εκτός του Αιγαίου, στην ανοιχτή θάλασσα δεν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με ναυτικές δυνάμεις γιατί το τουρκικό ΠΝ αυτή την περίοδο υπερέχει σε κύριες μονάδες επιφανείας και αριθμητικά και ποιοτικά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90, μετά τα Ίμια, εφαρμόζοντας το περίφημο Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τότε που είχαμε εμείς το πλεονέκτημα στη θάλασσα, οι ΕΕΔ έκαναν αντίστοιχες ασκήσεις στην ίδια περιοχή, οι οποίες έμεναν ουσιαστικά αναπάντητες από τις ΤΕΔ. Τότε η Τουρκία δεν θα μπορούσε να βγάλει τα σεισμογραφικά σκάφη να σουλατσάρουν, ούτε τα γεωτρύπανα να κάνουν γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ.

Τώρα όμως τα πράγματα αντιστράφηκαν. Και το διακύβευμα δυστυχώς δεν είναι θέμα γοήτρου, αλλά ουσίας. Είτε μιλάμε για υφαλοκρηπίδα, είτε για ΑΟΖ, είτε για τη δυνατότητά μας να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, χρειαζόμαστε ισχυρή παρουσία μονάδων του ΠΝ, επίδειξη σημαίας στη Μεσόγειο και συστηματική παρεμπόδιση και εκδίωξη των τουρκικών πλοίων, αντίστοιχη με τις καθημερινές αναχαιτίσεις των πολεμικών αεροπλάνων.

Για να έχουμε όλα τα παραπάνω, η αεροπορική υπεροχή προφανώς και δεν αρκεί. Όπως ακριβώς τα επίγεια συστήματα αεράμυνας, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικά σε καιρό πολέμου, δεν μπορούν να κάνουν αναχαιτίσεις τουρκικών αεροπλάνων σε καιρό ειρήνης, έτσι και τα πολεμικά μας αεροπλάνα δεν μπορούν να αποτρέψουν τα τουρκικά πλοία αυτή την περίοδο. Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα προμήθεια νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών μονάδων επιφανείας του στόλου. Και πολύ φοβάμαι ότι λόγω των παραδειγμάτων κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη θάλασσα που ανέφερα παραπάνω, δεν αρκεί η παραγγελία των Bell@ra ή όποιων νέων πλοίων προμηθευτούμε τελικά μετά από 3-4 χρόνια, αλλά χρειαζόμαστε ΧΘΕΣ τουλάχιστον 2 πλοία που θα λύσουν αυτό τον γόρδιο δεσμό. Δεν ξέρω αν αυτά θα είναι τα Tico, τα AB, δανεικές FREMM ή κάτι άλλο, αλλά πρέπει να βρούμε γρήγορα κάτι για να χαλάσουμε τα σχέδια των Τούρκων για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Εκτός βέβαια αν πείσουμε φιλικά κράτη, όπως Γαλλία ή Αίγυπτο, να αναλάβουν τον ρόλο αυτό για εμάς με δικές τους ναυτικές μονάδες.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Wisdom

+1 από μένα

GinosVugas
GinosVugas
3 years ago
Reply to  Wisdom

Καλησπέρα.
Πολύ εύστοχο το σχόλιό σας. Επιτρέψτε μου να επιχειρηματολογήσω για τη θέση μου.
1. Οι ΤΕΔ, έχουν δεν έχουν αριθμητική – ποιοτική υπεροχή έναντι των ΕΕΔ, ενεργούν επιθετικά διότι υπηρετούν μία επιθετική – αναθεωρητική πολιτική. Και βάρκες να είχαν πάλι θα προσπαθούσαν να εδραιώσουν παρουσία στη Λιβύη, εφόσον ΠΟΛΙΤΙΚΑ αυτό έχει αποφασιστεί. Εδώ θα ήθελα να αναλύσετε για λίγο πόσο πιο πολιτικά, επί δεκαετίες τώρα, λειτουργούν οι ΤΕΔ σε σχέση ακόμα και με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
2. Στην Περίοδο Ειρήνης αποκλειστική αποστολή των ΕΕΔ είναι η αποτροπή των ΤΕΔ. Άλλος πραγματικός εχθρός δεν υπάρχει. Οι ΤΕΔ λοιπόν έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν σχεδιασμό από “αποτροπή ευρωπαϊκού ύφους”. Η χώρα τους ΔΕΝ είναι Ευρώπη.
3. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς, το τελευταίο διάστημα οι ΤΕΔ αναλαμβάνουν ενέργειες εξαιρετικά υψηλού πολιτικού ρίσκου. Γιατί δεν τους κάνει πιο επιφυλακτικούς αυτό το ρίσκο;
Η εκτίμησή μου είναι ότι σαφώς χρειαζόμαστε ικανό ΠΝ αλλά επειδή από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή, σε εξοπλιστικό επίπεδο, η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει ένα πραγματικά μακρύ χέρι. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ΠΑ. Εξάλλου οι πολιτικοί κίνδυνοι από τη χρήση της ΠΑ σε σχέση με αυτούς που προκύπτουν από τη χρήση του ΠΝ είναι μικρότεροι και ευκολότερα διαχειρίσιμοι, ενώ τα σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα πολύ γρηγορότερα.
Το επόμενο κεφάλαιο αφορά τη ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ. Γιατί το αναφέρω τώρα αυτό; Διότι αν πρόκειται η χώρα να χρεωθεί άλλα 2-3 δις € για να αποκτήσει κάποια σύγχρονα πολεμικά σκάφη και να εκσυγχρονίσει κάποια άλλα, χωρίς καμία διάθεση χρήσης τους προκειμένου αυτό που υποτίθεται ότι διεκδικούμε να το εξασφαλίσουμε (γιατί ακόμα δεν το διεκδικούμε καν), θεωρώ ότι συνιστά έγκλημα τόσο από την πολιτική όσο και από τη στρατιωτική ηγεσία. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί πρέπει να κάνουν διπλή απόσβεση: πρώτα στο εσωτερικό (αναβάθμιση της εθνικής οικονομίας – διεύρυνση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της χώρας – άσκηση αμυντικής διπλωματίας από θέση ισχύος κ.ά.) και κατόπιν στο εξωτερικό (αποτροπή που εκδηλώνεται με συντεταγμένο πολιτικά τρόπο: εκφράζω τη διεκδίκησή μου – διαπραγματεύομαι με όσους έχουν καλόπιστες και βάσιμες αντιρρήσεις – τιμωρώ όσους με αμφισβητούν διότι αν δεν το κάνω σε λίγο όλοι θα αμφισβητούν).
Επειδή λοιπόν η ιστορία τιμωρεί όσους την αγνοούν, θα προτιμούσα να κάνουμε μία χάρη στον εαυτό μας και να αποκτήσουμε μία ΠΑ που θα αποτελέσει τη σκέπη κάτω από την οποία θα μπορέσουμε να οργανωθούμε ορθολογικά και να εξέλθουμε, συν το χρόνω και εφόσον βρεθεί πολιτική ηγεσία που θα τολμήσει ευθύς εξ’αρχής να δηλώσει ότι διεκδικεί για τους Έλληνες το μέγιστο της ασφάλειας και του πλούτου που δικαιούνται, από την κατάσταση πλήρους ανυποληψίας που έχουμε περιέλθει.
Σαν τελική σκέψη, είναι δυνατό η χώρα που ελέγχει το 15% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου να μην καταφέρνει να κατασκευάζει τα πολεμικά της σκάφη;! Εξοπλισμοί και απάρτια από το εξωτερικό φυσικά και θα αγοράζονται. Αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Με εκτίμηση.

tkostas
tkostas
3 years ago

Τα sm2 ειναι ουτοπια για τις ΜΕΚΟ και τα οικονομικα του ΠΝ

-1νέο ρανταρ 3d
-1 Ram-21 για αντιπυραυλική προστασια στην θέση ενος (1) phalanx
-Αν μπορεί να μπει 3ο stir
-προμήθεια /εκσ ESSM σε -2 που εχουν αυτονομη τερματικη καθοδήγιση

Τα 50χμλ των ESSM ειναι ρεαλιστικη εμβέλια και οικονιμιλη δυνατοτητα για το ΠΝ ακ8μα και αν δεν αποκτηθει η έκδοση -2

ΤΟ RAM εκτοξευει την άμυνα των ΜΕΚΟ δημιουργοντας 3 ζώνες άμυνας.
Essm
Ram
Phalanx

Thras
Thras
3 years ago
Reply to  tkostas

Ίσως η πιο ρεαλιστική πρόταση. Οι ΜΕΚΟ είναι σκαριά 20ετίας και ο ΕΜΖ πρέπει να τους αυξήσει τις ικανότητες, όχι να ακυρώσει κάποιες (ελικοδρόμιο) για να τους προσδώσει κάποιες άλλες (AAW περιοχής).

Με ορίζοντα να παραμείνουν σε υπηρεσία περίπου 20 ακόμα χρόνια, οι δυνατότητες AAW περιοχής πρέπει να έρθουν από άλλο πλοίο, που θα αντικαταστήσει τις S, αρχικά τις 3 μη εκσυγχρονισμένες και στη συνέχεια 2 ακόμα. Οι υπόλοιπες 4 πρέπει να αντικατασταθούν αργότερα με 6 κορβέτες. ώστε να πάμε την οροφή μας σε 14 κύριες μονάδες τριών τύπων. 4 ΜΕΚΟ UP, 4 αντιτορπιλικά AAW, 6 κορβέτες.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Thras

ευχής έργο θα ήταν, συμφωνώ, φως δεν βλέπω….

Manolis
Manolis
3 years ago

Χριστος Ανεστη και Χρονια Πολλα με υγεια!
Μου κανει εντυπωση και η προταση αυτη καθαυτη και η αποδοχη απο μερος καποιων σχολιαστων. Υπαρχουν πολλοι λογοι που δεν ειναι εφικτη τετοια μετατροπη, τεχνικοι και επιχειρησιακοι ακομα και αν αφησουμε εκτος το οικονομικο. Πρωτος και καλυτερος λογος, ΔΕΝ εχουμε ναυπηγειο που θα εκτελουσε τετοιας εκτασης μετατροπη και μαλιστα σε ευθετο χρονο. Τα πολεμικα ναυπηγεια της χωρας εξακολουθουν να υπαρχουν μονο με χαριστικες ενεσεις ευρω απο το κρατος και φυτοζωουν. Η επιλογη να πανε πλοια επιχειρησιακα σε ξενο ναυπηγειο, αυτη τη στιγμη ειναι ανορθολογικη.
Ας πουμε ομως οτι εχουμε το σωστο ναυπηγειο. Η προσθεση μιας επιχειρησιακης ικανοτητας σε βαρος μια αλλης (επιχειρησεις Ε/Π) ειναι επισης ανορθολογικη: με την τοποθετηση εκτοξευτων A/A στο ελικοδρομιο, περαν του οτι το πολυτιμοτερο και απειρως ακριβοτερο οπλο του πλοιου θα ειναι πληρως εκτεθειμενο στα κυματα, στις καιρικες συνθηκες , ακομα και στη βολη ενος …πολυβολου (οι εκτοξευτες δεν ειναι θωρακισμενοι), μαζι με το ελικοδρομιο αχρηστευεται και το υποστεγο του ελικοπτερου. Εαν το ΠΝ αποφασιζε αμετακλητα οτι οι ΜΕΚΟ θα λαβουν νεους Α/Α πυραυλους, γιατι να μην αντικατασταθουν απευθειας οι Μκ-48 απο εναν 16πλο Μκ-41? Ή εστω απο εναν 8πλο με κανιστρα ESSM??? Η μετατροπη λειτουργει ηδη σε τουρκικες ΜΕΚΟ που εφεραν εναν Μκ29 (αλλα ειχαν προβλεψεις χωρου για εσωτερικη εγκατασταση Mk41 στο επιπεδο του ελικοδρομιου , πισω απο τις καπνοδοχους και μπροστα απο το υποστεγο Ε/Π). Mια αλλη ιδεα θα ηταν να μεινουν ως εχουν οι Μκ-48 και να εγκατασταθει σε αλλο σημειο ενας 8πλος Μκ41 οπως στις τουρκικες ΟΗΡ. Εαν οι ΜΕΚΟ δεν διαθετουν τους απαραιτητους χωρους στην πλωρη ή αλλου κατω απο το καταστρωμα, εχουν σιγουρα απλετο χωρο για εσωτερικη εγκατασταση μεσα στο υποστεγο του ελικοπτερου το οποιο ειναι πληρους υψους! Στην περιπτωση αυτη, ναι μεν αχρηστευεται το υποστεγο, ομως το ελικοδρομιο παραμενει σε πληρη χρησιμοτητα για απο/προσνηωση και ανεφοδιασμο ελικοπτερου που ειναι και το 80% της επιχειρησιακης χρησης τους (σπανιως τα S-70 φιλοξενουνται εντος υποστεγου των φρεγατων)! Ειναι σιγουρο οτι μια τετοια μετατροπη εαν ειναι εφικτη τεχνικα και ναυπηγικα (ευσταθεια πλοιου) θα προστατευε πληρως το πολυτιμοτερο οπλο του πλοιου ενω συγχρονως θα αφηνε και καποιο χωρο στο υποστεγο για αποθηκευση υλικων και εξυπηρετηση ελικοπτερου. Aυτα τα ολιγα.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  Manolis

Ναυπηγεια εχουμε, απλα εκτος απο τα ναυπηγεια της ΟΝΕΧ στο Νεωριο Συρου, ολα τα υπολοιπα υπολειτουργουν. Πρεπει να δρομολογηθει η αλλαγη ιδιοκτησιας των ναυπηγειων Ελευσινας πρωτα οπου ο μεγαλο-μετοχος κραταει σε ομηρεια το Π.Ν. με τις 2 τελευταιες πυραυλακατους.

Κατα τη γνωμη μου, η λυση ειναι ευκολη υποθεση, υπαρχουν πολλες λυσεις για το θεμα, καθως η εταιρια εχει ουσιαστικα χρεοκοπησει, η αξια των μετοχων ειναι μηδενικη, οποτε η ιδιοκτησια πρεπει να μεταβιβαστει στους πιστωτες, δηλαδη τις Ελληνικες τραπεζες και το δημοσιο. Απο εκει και περα μπορει να παραχωρηθει στην ΟΝΕΧ ωστε να πραγματοποιησει επενδυτικο προγραμμα και να μπορει να αρχισει να κανει επενδυσεις και κατασκευες. Ειναι θεμα 2-3 μηνων για ενα σοβαρο κρατος, για την Ελλαδα δεν ξερω ποσο καιρο θα παρει.

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν πάνω από 250 mil euros φέσια σε δημόσιο τράπεζες ασφαλιστικά
Βάλε επιπλέον τις απαιτήσεις του Nautkou λόγο της δεκαετούς καθυστέρησης
Ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά???
Η onex?
Δεν νομίζω
Τι ίδια κεφαλαια έχει η onex που δημοσιεύει ισολογισμό?
Με :chuckle: αυγά δεν βάφονται
Σε σοβαρό κράτος μια τέτοια διαδικασία ήθελε 2-3 χρονια

Manolis
Manolis
3 years ago

ΔΕΝ εχουμε ναυπηγεια και η Συρος δεν εχει ναυπηγησει πλοια του ΠΝ. Ενα προγραμμα μετατροπων σε 2 μολις πλοια, δεν αρκει για να δελεασει υποψηφιους επενδυτες στα χρεωκοπημενα ναυπηγεια μας.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago
Reply to  Manolis

“Εαν οι ΜΕΚΟ δεν διαθετουν τους απαραιτητους χωρους στην πλωρη ή αλλου κατω απο το καταστρωμα, εχουν σιγουρα απλετο χωρο για εσωτερικη εγκατασταση μεσα στο υποστεγο του ελικοπτερου το οποιο ειναι πληρους υψους”

Αααα μπραβο ρε συ Μανωλη!!!! Η πιο απλη και πιο εφικτη λυση…

Αλλα οπως και εσυ..ετσι και εγω μενω εντυπωσιασμενος με πολλα τελευταια.

Manolis
Manolis
3 years ago

Παντα με επιφυλαξη για την διατηρηση της ευσταθειας πλευσης του πλοιου. Νομιζω οτι η πλεον ασφαλης ναυπηγικη λυση θα ηταν η απευθειας αντικατασταση του Μκ-48 με εναν καθετο Μκ41, ο οποιος εχει μεγαλυτερη -και ευκολοτερη- αναχορηγια απο 2 πλαγιους , ενω μπορει να εκτοξευσει ακομα και ASROC!

Θεωρητικα υπαρχει και αλλη λυση για να εχουμε Sm-2: η αγορα κοψοχρονια των 2 L που αποσυρουν οι Χιλιανοι και η εγκατασταση Sm-2 στον υπαρχοντα εκτοξευτη, κατι που εχει ηδη γινει στις Adelaide και ειναι απολυτως λειτουργικο. Ρανταρ 3D εχουν ηδη οι L , οπως και STIR 2.8 και καταλληλο ΚΠΜ που εκσυγχρονιστηκε περιπου το ιδιο διαστημα με τις δικες μας S. Σιγουρα θα χρειαζονται επισκευες, αλλα σε αντιθεση με τους Χιλιανους, εμεις εχουμε συγκεντρωσει ΟΛΑ τα διαθεσιμα ανταλλακτικα της κλασης Standard απο Ολλανδια και ΗΑΕ, περιλαμβανομενων ακομα και επιπλεον στροβιλοκινητηρων. H λυση αυτη θα ηταν αρκετα χαμηλοτερου κσοτους απο την προτεινομεη του αρθου, δεν απαιτει την αποσυρση επιχειρησιακων μοναδων του στολου στο ναυπηγειο και ειναι ασφαλης τεχνολογικα διοτι εχει ηδη εφαρμοστει. Η αποκτηση των 2 L , εστω και μονο για ανταλλακτικα, ειναι ενα σεναριο που ουτως ή αλλως θα επρεπε να εξεταστει απο το ΠΝ.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago
Reply to  Manolis

Το οτι φιλε μου φτασαμε στο σημειο να εξεταζουμε σαν λυση την αποκτηση των 2 L που οι χαζοι Χιλιανοι απεσυραν για να αποκτησουν τις “σε οικτρή κατάσταση” Adelaide…οπως
καταλαβαινεις αποκαλυπτει το “αχαρακτηριστον” του ολου θεματος.

Πραγματικα δεν μπορω να διαφωνησω καπου με την λογικη σου…Ουτε ομως με κανει περιφανο.

Προς Πτηση…Κοψατε ακομα ενα σχολιο.Θα ηθελα τους λογους και σε ποιους κανονες δεν ανταποκρινεται.Αφενως μεν για να ξερω και εγω οπως και πολλοι αλλοι τι και πως να γραφω…αφετερου για να μπορω να αποφασισω αν θα συνεχισω να σχολιαζω.

sotbak
sotbak
3 years ago

αυτό με τις αδελαϊδες δεν το έχω καταλάβει/χωνέψει ακόμα. Είχαν ό,τι χρειαζόμασταν ως ενδιάμεση λύση. Πόσο πιο χάλια ήταν;;;; Το πιστοποιήσαμε το χάλια με κάποια επιτροπή ειδικών;;;;.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  sotbak

Μάλλον το θέμα μας ήταν τα $$$$$.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  Manolis

Aν ειναι να παρουμε τις L που εχουν για πεταμα οι Χιλιανοι, τοτε ειμαστε για να μας κλαινε οι ρεγγες. Ας ενημερωσει το Π.Ν. την πολιτικη ηγεσια πως χωρις χρημα, δεν ειναι δυνατον να κανουμε επιχειρησεις σε Ανατολικη Μεσογειο και ας τελειωσει εκει το ζητημα.

x-m
x-m
3 years ago

Είναι δεδομένο πως θέλει η πολιτική ηγεσία επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο;

ODYSSEY
ODYSSEY
3 years ago

Δεν πιστεύω ότι το δικό μας ναυτικό δεν ξέρει τι χρειάζεται απλά η ανάμιξη πολιτικών σε θέματα άμυνας φέρνει αποφάσεις διπλωματικής ανάγκης
Δεν θέλω να το παίξω ειδικός – Δεν είμαι
Λόγω επαγγέλματος ακούω ειδικούς και λαμβάνω αποφάσεις με βάση τα λεγόμενά τους.
Ας ακούσουμε λοιπόν (όσοι το θέλουμε) τι λέει ο κύριος στο παρακάτω βίντεο και κατόπιν θα παρακαλούσα να αφήσουμε κατά μέρους τις δικές μας ……απόψεις και να μου πείτε αν πιστεύεται βαθιά στην καρδιά σας ότι η φιλοσοφία των Δανών δεν είναι σωστή και προπάντων δεν κουμπώνει άψογα στην δική μας ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ

ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΔΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΕΞΥΠΝΑ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ – ΛΑΘΟΣ)

Η μείωση του κόστους επετεύχθη σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΔΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ
1) με διαγωνισμό που κάνανε ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ προς τα ναυπηγεία και το τι θέλουν ακριβώς στο πλοίο άρα το πλοίο φτιάχτηκε με κριτήρια πολεμικού ναυτικού
2) με την εκμετάλλευση συστημάτων από παλιά πλοία πες S στην δική μας περίπτωση
3) με την εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων το συστημάτων από το προσωπικό του πολεμικού ναυτικού και όχι των εταιρειών για μείωση κόστους όπως θέλουμε να κάνουμε εμείς με την αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ για τους ίδιους λόγους.
Δεν σχολιάζω συχνά εδώ αλλά το περιοδικό καλά θα κάνει να κινητοποιήσει αν το πιστεύει όσους πρέπει για να δουν αν δυο μικροί λαοί ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα ενώνοντας δυνάμεις και εμπειρία ώστε το ελληνικό έκδοσης πλοίο να βγει υποψήφιο προς εξαγωγή με αμοιβαία οφέλη.
Όσο για την χρηματοδότηση ας το αφήσουμε γιατί 500-700 εκ περίπου (ρεαλιστικές τιμές με τα όσα λέγονται και γράφονται και διατυπώνει και εν λόγω αξιωματικός) το πλοίο δεν είναι να κλαίμε αρκεί να μην το πράττουμε δολίως για να οδηγηθούμε σε άλλες λύσεις

Οι Μπελάρες έστω 2 αρχικά με την χρηματοδότηση των Γάλλων μπορεί να γίνει επωφελής ΜΟΝΟ αν τα όπλα τους ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ “ΓΕΙΤΟΝΕΣ” και ειδικά
1)ρανταρ
2)αντιεροπορικά
3)SCALP
προσυμφωνηθει να έχουμε δικαίωμα να τα βάλουμε και σε ένα πλοίο σαν το Δανέζικο για λόγους ομοιοτυπίας και μελλοντικής αναβάθμισης με όρους φιλικούς στην χρήστη. Δεν ζητάμε πηγαίο κώδικά αλλά εισαγωγή νέων όπλων χωρίς δυνατότητα χρήσης και σε άλλα πλοία μας καθιστά υπόλογους για επιζήμιες πρακτικές που οδηγούν σε λογοδοσία.

https://www.youtube.com/watch?v=rMNoHCV9Vnc

ODYSSEY
ODYSSEY
3 years ago
Reply to  ODYSSEY

Ε …….και ναι ας μην προσπαθούμε να κάνουμε ναυτικό …..blue water με φρεγάτες που ορθώς σχεδιάστηκαν για άλλο ρόλο. Ας τις αναβαθμίσουμε για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά εντός του αιγαίου

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  ODYSSEY

Και σε λίγο θα σου απαντήσει ο Διγενής 😈 πως με τους Δανούς δεν μπορεί να κάνουμε τίποτα λόγω των Γλύξμπουργκ :silly: πως τους λέγανε!!! 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

ODYSSEY
ODYSSEY
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν μου αρέσει να βλέπω μόνο άσπρα και μαύρα

Η ζωή έχει πολύ γκρίζο

Απ ότι θα δεις μολονότι διαβάζω και σε γενικές γραμμές με βρίσκεις σύμφωνο στο θέμα των μπελάδων ΑΛΛΆ θα πρέπει να πιέσουμε να βγει το μέγιστο κέρδος από ένα deal που θα γίνει για πολιτικούς λόγους και μέχρι σήμερα είναι σε λάθος βάσεις διαπραγμάτευσης ως προς τα όπλα και FOS.

ΜΕΙΟΝ Οι μπελάδες είναι στα χαρτιά σαν σκαρί

ΘΕΤΙΚΟ Τα όπλα τους δεν είναι στα χαρτιά – Τα περισσότερα είναι ήδη υπαρκτά, αξιόλογα KAI ΑΓΝΩΣΤΑ στους δίπλα. Απλά οι BEL είναι ΚΥΡΙΩΣ ASW ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΟΣ aaw δεν κάνει για Μεσόγειο αλλά στο Αιγαίο θα κάνει δουλειά αν όλα πάνε καλά με 4 ΜΕΚΟ +4-5 U214 + 7 SV + F16V +PATRIOT κλπ.

Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να μοιράζουμε στο μέλλον την πίτα μεταξύ US – FRANCE ΑΛΛΆ προς όφελος μας.

Τα Γαλλικά όπλα θα τα έχουμε αλλά όχι όμως μόνο στις Bel γιατί γίνονται ασύμφορα και ειδικά στις πανάκριβες Bel.

Ούτε να γεμίσουμε Γαλλικής σχεδίασης πλοία και όπλα είναι έξυπνο Gowind κλπ (αν και το 3100 είναι μια χαρά για εμάς αλλά όχι για Μεσόγειο που μας καίει λόγω ΑΟΖ.

Οπότε η κτήση ενός τύπου ανοιχτής αρχιτεκτονικής είναι θέμα άμεσης απόφασης προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δύο πηγές όπλων και συστημάτων που ηθελημένα ή μη θα έχουμε.

έχουμε λοιπόν στο μέλλον 5-10 έτη
4 αξιόλογες ΜΕΚΟ ASW για Αιγαίο US PLATFORM όπλα συστήματα γνωστά και στους δίπλα
2 BEL ASW/aaw για Αιγαίο FRANCE PLATFORM
και
4 IVERGR AAW/asw για Μεσόγειο και Αιγαίο με …………….δυνατότητα να πάρουν σχεδόν οτιδήποτε με διαμορφώσεις καθαρά ελληνικών προδιαγραφών, όπλα συστήματα άλλοτε FRANCE και άλλοτε US και μικτά, την πίτα μοιρασμένη αλλά και στα μέτρα σου για να προκαλείς πονοκέφαλο κάθε φορά που βγαίνεις στα πελάγη στους δίπλα με άγνωστα όπλα και διαμορφώσεις που δεν θα τις πάρουν από τους Γερμανούς Αμερικανούς ή έστω Γάλλους έτοιμες.

Είναι δύσκολο στους καιρούς μας να σχεδιάσουμε και κατασκευάσουμε ανταγωνιστικό σκαρί από το μηδέν διότι απλά δεν έχουμε χρόνο και χρήμα.

Όμως η απόκτηση ενός ευέλικτου φθηνού στην δομή και οπλικά συστήματα πλοίου με δυνατότητα τα στελέχη του ΠΝ αλλά και των ελληνικών αμυντικών εταιρειών να εφαρμόσουν συνδυασμούς οπλικών συστημάτων καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ για την δημιουργία αγνώστων συνθηκών μάχης είναι κάτι εντός των ορίων των δυνατοτήτων μας.

ΚΛΕΙΝΩ ως εξής
Η μεγάλη οικονομική κατασκευαστική επανάσταση στον τεχνολογικό τομέα των Η/Υ επετεύχθη με την κατασκευή Υπολογιστών με μέρη από διάφορους κατασκευαστές και τεμπέλα DELL HP ΚΛΠ κλείνοντας την μεγάλη IBM στα PC. Αυτό που κάνανε οι Δανοί είναι κάτι παρόμοιο στα δικά τους μέτρα. Αυτό το μπορούμε και εμείς με τα δικά μας στελέχη και ελληνικές εταιρείες οικονομικά και άκρως αποτελεσματικά χωρίς ρίσκο και με διπλωματία εξοπλισμών προς όφελός μας. 🙂

ODYSSEY
ODYSSEY
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν μου αρέσει να βλέπω μόνο άσπρα και μαύρα

Η ζωή έχει πολύ γκρίζο

Απ ότι θα δεις μολονότι διαβάζω και σε γενικές γραμμές με βρίσκεις σύμφωνο στο θέμα των μπελάδων ΑΛΛΆ θα πρέπει να πιέσουμε να βγει το μέγιστο κέρδος από ένα deal που θα γίνει για πολιτικούς λόγους και μέχρι σήμερα είναι σε λάθος βάσεις διαπραγμάτευσης ως προς τα όπλα και FOS.

ΜΕΙΟΝ Οι μπελάδες είναι στα χαρτιά σαν σκαρί

ΘΕΤΙΚΟ Τα όπλα τους δεν είναι στα χαρτιά – Τα περισσότερα είναι ήδη υπαρκτά, αξιόλογα KAI ΑΓΝΩΣΤΑ στους δίπλα. Απλά οι BEL είναι ΚΥΡΙΩΣ ASW ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΟΣ aaw δεν κάνει για Μεσόγειο αλλά στο Αιγαίο θα κάνει δουλειά αν όλα πάνε καλά με 4 ΜΕΚΟ +4-5 U214 + 7 SV + F16V +PATRIOT κλπ.

Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να μοιράζουμε στο μέλλον την πίτα μεταξύ US – FRANCE ΑΛΛΆ προς όφελος μας.

Τα Γαλλικά όπλα θα τα έχουμε αλλά όχι όμως μόνο στις Bel γιατί γίνονται ασύμφορα και ειδικά στις πανάκριβες Bel.

Ούτε να γεμίσουμε Γαλλικής σχεδίασης πλοία και όπλα είναι έξυπνο Gowind κλπ (αν και το 3100 είναι μια χαρά για εμάς αλλά όχι για Μεσόγειο που μας καίει λόγω ΑΟΖ.

Οπότε η κτήση ενός τύπου ανοιχτής αρχιτεκτονικής είναι θέμα άμεσης απόφασης προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δύο πηγές όπλων και συστημάτων που ηθελημένα ή μη θα έχουμε.

έχουμε λοιπόν στο μέλλον 5-10 έτη
4 αξιόλογες ΜΕΚΟ ASW για Αιγαίο US PLATFORM όπλα συστήματα γνωστά και στους δίπλα
2 BEL ASW/aaw για Αιγαίο FRANCE PLATFORM
και
4 IVERGR AAW/asw για Μεσόγειο και Αιγαίο με …………….δυνατότητα να πάρουν σχεδόν οτιδήποτε με διαμορφώσεις καθαρά ελληνικών προδιαγραφών άλλοτε FRANCE και άλλοτε US και μικτά, την πίτα μοιρασμένη αλλά και στα μέτρα σου για να προκαλείς πονοκέφαλο κάθε φορά που βγαίνεις στα πελάγη στους δίπλα με άγνωστα όπλα και διαμορφώσεις που δεν θα τις πάρουν από τους Γερμανούς Αμερικανούς ή έστω Γάλλους έτοιμες.

Είναι δύσκολο στους καιρούς μας να σχεδιάσουμε και κατασκευάσουμε ανταγωνιστικό σκαρί από το μηδέν διότι απλά δεν έχουμε χρόνο και χρήμα.
Όμως η απόκτηση ενός ευέλικτου φθηνού στην δομή και οπλικά συστήματα πλοίου με δυνατότητα τα στελέχη του ΠΝ αλλά και των ελληνικών αμυντικών εταιρειών να εφαρμόσουν συνδυασμούς οπλικών συστημάτων καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ για την δημιουργία αγνώστων συνθηκών μάχης είναι κάτι εντός των ορίων των δυνατοτήτων μας.

ΚΛΕΙΝΩ ως εξής
Η μεγάλη οικονομική κατασκευαστική επανάσταση στον τεχνολογικό τομέα των Η/Υ επετεύχθη με την κατασκευή Υπολογιστών με μέρη από διάφορους κατασκευαστές και τεμπέλα DELL HP ΚΛΠ κλείνοντας την μεγάλη IBM στα PC. Αυτό που κάνανε οι Δανοί είναι κάτι παρόμοιο στα δικά τους μέτρα. Αυτό το μπορούμε και εμείς με τα δικά μας στελέχη και ελληνικές εταιρείες οικονομικά και άκρως αποτελεσματικά χωρίς ρίσκο και με διπλωματία εξοπλισμών προς όφελός μας. 🙂

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  CKfurious

χαχαχαχαχαχαχαχδεν παίζεσαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! έχεις απίστευτο χιούμορ. Αλλά με τους Γκλύξμπουργκ όντως τελειώσαμε, σ’ αυτό συμφωνώ με το Διγενή.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Με τους Δανούς τελειώσαμε απο την εποχή των Γλιξμπουρκ που ο βασιλιάς είχε λόγο στα πάντα ακόμα και χωρίς εθνικό συμφέρων επειδή απλά είχε συγγενής στην Δανία και στην Αγγλία …. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουμε οπλα απο κανέναν εκτός από αυτούς που ανήκουν
1: στα 5 μόνιμα μέλη του ΟΗΕ
2: στην Δύση και
3: κριτήριο επιλέξιμο της ΕΕ …

Τα 2 πρώτα ειναι πλέον σιγουρακια … Απο την αφαιρετική μέθοδο μένει η Γαλλία και η Αρχηγός Αμερική .

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Digenis

όντως, έτσι είναι, συμφωνώ.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
3 years ago
Reply to  ODYSSEY

Το βιντεο με τον διευθυντη του προγραμματος για τις Iver Huitfeldt και νυν Διοικητη του Ναυσταθμου στη Δανια πρεπει να το παρακολουθησουν στο Π.Ν. για να δουν πως λειτουργουν σε σοβαρες χωρες. Εαν θελουμε να γινουμε η Δανια του νοτου, πρεπει να σκεφτομαστε οπως οι Δανοι.

Οι Μπελαρες δεν μας κανουν λογω τεραστιου κοστους, λογω ελλειψης CIWS για την αμυνα του πλοιου απο πυραυλους κατα πλοιων και λογω μικρου φορτου αντιεροπορικων πυραυλων. Το πλοιο με τη διαμορφωση που εχει σημερα δεν θα επιβιωσει ουτε μια μερα σε συνθηκες πολεμου, ειναι πεταμενα χρηματα. Καλυτερα να αγοραστουν συστοιχιες με πυραυλους Αστερ (SAMP/T) και ας τοποθετηθουν σε στρατηγικα σημεια στα νησια και την Ελληνικη επικρατεια.

ODYSSEY
ODYSSEY
3 years ago

Από το στόμα σου και στου Ναυτικού το αυτί 😉

ODYSSEY
ODYSSEY
3 years ago
Reply to  ODYSSEY

Για των πολιτικών ….δεν λέω – τζαμπα ευχή 😡

Pillars
Pillars
3 years ago

Μια συμπαραγωγή του συστήματος SAMP/T και ανάπτυξη του στο ανατολικό σύνορο από Έβρο μέχρι Κύπρο με χρήση των Aster 30 Block 1NT, θα ήταν ευχής έργο.

zap
zap
3 years ago

Θελετε μια πραγματικα Out of the Box προταση; Φωναξτε τον υπουργο αμυνας να κανει ενα online AMA (Ask Me Anything) με τους σχολιαστες της Πτησης για το μελλον των Ενοπλων Δυναμεων. Η τρεχουσα κατασταση με το lockdown προσφερεται. Και μετα θα ξερουμε και θα ξερει..

Ακομα μια φορα θα γινω επικριτικος και θα πω οτι αυτη η προταση δεν ειναι out of the box.
Νομιζω οτι εχουμε χασει λιγο την πραγματικη εννοια της εκφρασης. Εδω μιλαμε για εναν εκσυγχρονισμο -που χρειαζονται ολα τα πλοια του στολου μας- και απλα παρουσιαζουμε ενα νεο ειδος εκτοξευτη που βαλλει τα ιδια βληματα που επιθυμουμε. Οπως λενε και στο χωριο μου, Definitely not out of the box, but rather square in it!

Δεν θα μιλησω για out of the box προτασεις, απλα για το οτι η οποια λυση πρεπει να βρεθει συντομα.

G...
G...
3 years ago

Αυτο με τους επαγγελματίες ξερουν καλυτερα να μην το λετε γιατι κουρασε. Βλεπουμε σε τι κατασταση ειναι το ναυτικο. Όπως βλεπουμε να ξοδευονται τρελα λεφτα για αχρηστα ρ3, φρεγατες πανω σε ξερες εξω απο τον ναυσταυθο, να μενουν τα υποβρυχια 15 χρονια χωρις νεες τορπιλες και πολλα αλλα που καλυτερα να μην τα γραψουμε
Μερικα πραγματα προκαλουν την λογικη μας και δεν χρειαζεται να εισαι ναυαρχος για να βγαλεις συμπέρασμα.
Επισης κουρασαν και τα σεναρια παραχωρησης που ολο ερχονται και ποτε δεν φτανουν.
Λυπαμαι αν γίνομαι δυσάρεστος αλλα αυτη ειναι η αληθεια

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  G...

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε για αυτό το P-3. Εκτός του ότι σε συμμαχικό επίπεδο τα χρειαζόμαστε, για πιο λόγο τα θεωρούμε άχρηστα? Στο Αιγαίο κατά τον πόλεμο, ναι, είναι άχρηστα. Αλλα θεωρούμε ότι δεν θα κολυμπάνε τούρκικα ΥΒ σε Ιόνιο και Λιβυκό πέλαγος? Ή ακόμα χειρότερα δεν θα μπορέσει να μπει στον Πατραϊκό κόλπο? Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι έχουν μονίμως ένα υποβρύχιο στο Δυρράχειο…… Άλλά γιατί άχρηστα γενικώς?
Ότι τα λεφτά μας είναι λίγα δεν σημαίνει ότι τα P-3 δεν καλύπτουν ανάγκες. Ίσως και να ήταν απαραίτητα σε πολιτικό επίπεδο λόγω συμμαχίας. Σκέψου να διεκδικούν οι Τούρκοι να κάνουν έρευνα για Ρωσικά (και όχι μόνο) υποβρύχια στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου…

Ο αντίλογος είναι επιθυμητός γιατί δεν το έχω (παρ)ακολουθήσει το θέμα…

zap
zap
3 years ago
Reply to  chriss8

Το θεμα ηταν η επιλογη του αεροσκαφους, του εξοπλισμου και πανω απο ολα της τιμης. Οχι το αν τα χρειαζοματε ή οχι.

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago
Reply to  chriss8

Παίζει στο τέλος αυτός ο δομικός εκσυχρονισμός (μόνο το κουφάρι της ατρακτου μενει και αυτο ενισχυετε δομικα, οπότε το υπολοιπο των ωρων πτησης αρχιζει απο μηδεν) να αποδειχτεί όπως και των viper ο πιο VFM ever, και να δω μετά οι επικριτές τι θα λένε.
Το κεντρικό ραντάρ που θα πάρουν το ELM-2022A θα κάνει track while scan (TWS) σε 512 ΕΝΑΕΡΙΟΥΣ στόχους ταυτόχρονα!, απο αποστάσεις απο 100-200 (ναυτικα μιλια) 185-370 χιλ/ρα
ανάλογα με το μέγεθος του στόχου.
Φυσικά και χρειάζετε και Link 16 που προφανώς με 2-3 εκ/ρια ανα αεροσκάφος το βάζουμε, και έτσι θα έχουμε εκτος από ναυτικης συνεργασίας και 4-5 επιπλέον “αθόρυβα” ΑΣΕΠΕ.
Και φυσικά παρόλα όσα λένε οι γνωστοί “μηδενιστές” του σάιτ
και ανθυποβρυχιακό αγώνα κάνουν αφού θα μπορούν να ρίχνουν στη θάλασσα σύγχρονους ηχοσημαντήρες, και με το πολύ καλό ραντάρ θα εντοπίζουν αν όχι τα 214 που θα χτίσουν τα πολλά 209/1400 που εχουν και είναι αρκετά νέα ωστε να μείνουν σε υπηρεσία ως το 2045-50.
Τα 209/1200-1400 πρέπει να μένουν πολύ ώρα μισοβυθισμένα για να ανανεώσουν αέρα και φυσικά θα είναι εκτεθειμένα σε εντοπισμό
απο το ρανταρ των P-3 orion.
Για να μην πούμε ότι παίρνουν και βόμβες βυθού, τορπίλες, βόμβες γενικής χρήσης, και Harpoon (αν αγοράζαμε για τα F-16).
Και όπως έγραψε και η πτήση το καλοκαίρι απο τα 500 εκ/ρια
περισσέυουν αρκετά χρήματα που θα καλύψουν εν μέρει την αγορά των MH60R Seahawk –ROMEO

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Έχετε βαλθεί να με συγχύσετε βραδιάτικα : Ο ένας με τους SM2 και ο άλλος με το P-3

Τα έχουμε ξανασυζητήσει :
https://www.ptisidiastima.com/are-new-p-3b-orion-capable-of-asw-operations/

https://www.ptisidiastima.com/why-hellenic-navy-stengthen-up-is-asw-capabilities-as-priority/

Το πρόγραμμα των είναι το σίγουρα το μεγαλύτερο FFM στα ελληνικά εξοπλιστικά!
όπου F: για φιάσκο στην ευγενική του ερμηνεία η Fxxxe d up στη ρεαλιστική του

Δεν θα επεκταθώ much ας διαβάσετε τα σχόλια στα παραπάνω links

Επί του σχολιου σου:

I) Που διάβασες περί 512 εναέριων στόχων
Για δώσε κάνα reference / link
Που διάβασες ότι μπορεί το radar ταυτόχρονα να κοιτάει Θάλασσα για στόχους και εναέριους στόχους??

II) Το αεροσκάφος ΔΕΝ θα έχει ανθυποβρυχιακές δυνατότητες

Δίνω αναλυτικά στοιχεια στα σχόλια μου στα παραπάνω links
In summary:
ΔΕΝ έχουμε σύχρονους ηχοσhιμαντιρες
και το αεροπλάνο ΔΕΝ θα έχει σύτημα επεξεργασίας ακουστικών

Εάν έχεις κάποιο πως έχουμε αγοράσει τέτοια συστήματα που θα ενσωματωθούν στα δώστο!

III)Το οπλοστασίO τορπιλών βομβών βυθού είναι απαρχαιωμένο και δεν έχει εκσυχρονιστεί

Harpoun δεν μπορεί να φέρουν διότι δεν έχουν καλωδιώσεις

Καλύτερα να κάνουμε κάνα search και να διαβάζουμε πριν γράφουμε ΚΟΤΣAΝΕΣ και αναγκάζουμε τους άλλους να επαναλαμβάνονται

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago
Reply to  CKfurious

Βιντεο απο την κατασκευαστρια του ρανταρ των P3 upgrade

https://www.youtube.com/watch?v=klq8YPDKnwE

Μετα το 1.30 το λεει ακριβως (512 targets TWS) και δείχνει και τις δυνατότητες να βλεπει και οριακά βυθισμένα υποβρύχια στο 0.57

Στα P3 μενει μονο ‘ενα “γαλβανισμένο” κουφάρι αλλαζουν ολες οι
καλωδιώσεις

https://www.youtube.com/watch?v=rNjb30nljpA

Εχουμε φτάσει στο παραλογισμό η πτήση να μας λεει ότι έχουν αξιόλογες AWS δυνατότητες στο ίδιο link που μας ποστάρεις οτι εσυ σχολιάσες ότι δεν έχουν.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν μας τα έγραφε σωστά για τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες των P-3

Δες ένα προηγούμενο:

https://www.ptisidiastima.com/why-hellenic-navy-stengthen-up-is-asw-capabilities-as-priority/

Πράγματι, στον εξοπλισμό των υπό αναβάθμιση Ρ-3Β, δεν γίνεται λόγος για νέο MAD. Το τελευταίο είναι μάλλον το κύριο μέσο εντοπισμού υποβρυχίων από αεροσκάφη. Άλλο μέσο είναι οι ηχοσημαντήρες, που επίσης το ΠΝ δεν βλέπουμε να έχει προμηθευτεί στη σύμβαση των Ρ-3 (εκτός ίσως από ότι ήδη υπάρχει σε απόθεμα). Βέβαια ηχοσημαντήρες το ΠΝ μπορεί να βρει καινούργιους και μεταχειρισμένους άμεσα. Απλά, για να μην το κουράζουμε, τα Ρ-3Β ΔΕΝ θα κυνηγήσουν υποβρύχια στο Αιγαίο, γιατί απλά δεν θα προλάβουν να επιστρέψουν σε περίπτωση πολέμου. Μια απλή βολή ΑΙΜ-120 και τέλος.

Για να το συνεχίσω λίγο :
Το τουρκικο MELTEM III/ATR 72 έχει στο εξοπλισμό MAD και έχει το AMASCOS (THALES) ως Mission system

Το AMASCOS έχει ειδικευμένο system/module για επεξεργασία ακουστικών :

TMS2000 Sonobuoy acoustic processor

(googlare!!)

Τα P-3 θα έχουν το M2-IMS ths SCYTALIS 9ex ISI)

Δες στο :
https://www.scytalys.com/products-3/maritime-surveillance-m2ims-patrol/

Δίνει τίποτα για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις?

Παλιότερα γινόταν αναφορά πως μπορούε να υποστηρίζει ASW:
http://isihellas.blogspot.com/2015/09/maritime-mission-integration-management.html

Η επεξεργασία σημάτων από ήχο σημαντήρες προς εντοπισμό υποβρυχιων και εξαγωγή δεδομένων για βολή τορπιλών είναι μια ιδιαιτερα πολύπλοκη εργασία και δεν νομίζω πως είναι μέσα στις δυνατότητες/business domain της ISIS

Σε μια προσπάθεια περικοπής του κόστους φαίνεται πως το Ναυτικό τοASuW έχει πλέον σβήσει από τις απαιτήσεις του

Είχαν βγει κάποια σχόλια και δημοσιεύματα αλλα το πέρασαν κάτω από το χαλι δεδομένου του φιάσκου του όλου προγράμματος
Τα παραπάνω είναι από ανοικτές πηγες

Μακάρι η κατάσταση να είναι διαφορετική αλλα με βάση τις παραπάνω πληροφορίες τα εκσυχρονισμένα εάν και όταν γίνουν επιχειρησιακά ΜʼΛΛΟΝ δεν έχουν ικανότητεςAsuW

TheoN
TheoN
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Συμφωνώ, και σημείωσε ότι το κόστος για Link 16, παίζει στα 200 με 300 Χιλ. Όχι εκατομμύρια

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  chriss8

https://www.ptisidiastima.com/are-new-p-3b-orion-capable-of-asw-operations/

Δεν θα έχουν ανθυποβρυχιακές δυνατότητες
Δες παραπάνω συζήτηση

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τώρα, τα ελληνικά Ρ-3Β που θα εκσυγχρονιστούν, θα έχουν πολύ ισχυρούς υπολογιστές αποστολής, που θα επεξεργάζονται και θα αναλύουν τα δεδομένα από τους ηχοσημαντήρες, και θα δίνουν λύσεις βολής πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και με πιθανότητες επιτυχίας.

Συνεπώς, τα ελληνικά Ρ-3Β, και το “Ενδιάμεσης Λύσης” αλλά και τα 4 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη έχουν κανονικά δυνατότητες ASW, και δεν είναι επανδρωμένα UAVα ή ιπτάμενα κρουαζιερόπλοια, όπως πολλές φορές αναρωτήθηκαν οι αναγνώστες μας. Προφανώς και θα έχουν δυνατότητες ASW, τις οποίες απλά, για ευνόητους λόγους, δεν θα χρησιμοποιήσουν σε καιρό πολέμου στο Αιγαίο (όπως και η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει αεροσκάφη ASW στο Αιγαίο), αλλά στο Ιόνιο, στο Μυρτώο, στο Λυβικό και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Φυσικά, θα πρέπει ή να επαπιστοποιηθούν οι υπάρχοντες ηχοσημαντήρες, ή να αγοραστούν/παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ νέοι.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ

Είσαι Παλαβός (με το συμπάθειο)

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Σου είπα να διaβασεις τα σχόλια μου στα παραπάνω links
Είμαστε εκτος θέματος και δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια που έγραψα εκεί
Στα ξαναγράφω in summary:
ηχοσιμαντιρες ΔΕΝ έχουμε Αυτοί που είχαμε ήταν τεχνολογίας του 60 και αρχαίοι Ακόμα και όταν παραλήφθησαν από μας τα p-3
Και εάν είχαμε “ηχοσιμαντιρες” για την επεξεργασία του σήματος απαιτούνται εξειδικευμένα μηχανήματα (acoustic signal processing)και όχι ο υπολογιστής αποστολής του αεροπλάνου Αυτά είναι πανάκριβα και δεν έχουν παραγγελθεί διότι θα φαίνονταν στη σύμβαση και στο κοστολόγιο
Εάν έχεις πληροφορίες περί αντιθετου δώσε τα links!
Είμαστε εκτος θέματος και δεν το τραβάω αλλα με τέτοιες κοτσάνες που διαβάζω πως να μην παλαβώσω

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  CKfurious

Σας ευχαριστώ για τα input και για το υλικό για μελέτη. Θα τα μελετήσω και θα διαμορφώσω άποψη

PS: @ckfurious για τους SM-2 είσαι υπερβολικός. Ο ορίζοντας ραντάρ για ΑΦ που πετάει στα 30μ είναι τα 40 χλμ. Τα 40 χλμ για έναν πύραυλο των 160 χλμ, το λες και non escape zone. Επιπλέον, μην υποτιμάς ότι θα αναγκάζεις τα εχθρικά ΑΦ να πετάνε χαμηλά για τα υπόλοιπα 120 χλμ του βεληνεκούς του πυραύλου. Αποτελεί σημαντικό περιορισμό των δυνατοτήτων τους. Οι νεκροί τομείς στο Β. Αιγαίο είναι μικροί σε αυτές τις αποστάσεις. Αλλά και πάλι θα αναγκάζεις τον Τούρκο να πετάει σε μια ευθεία πίσω από τα Ψαρρά. Επίσης αν δεν μιλάμε για 1-2 πλοία (βλ belhara) τότε, θα τα έχεις απλωμένα και οι νεκροί τομείς του ενός θα φαίνονται από το άλλο.

Φυσικά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Όπως συζητήσαμε προχθές, ένας στρατός είναι ένα ενιαίο σώμα, επομένως για να εκμεταλλευτούμε όσα μπορεί να μας προσφέρει ο SM-2 χρειαζόμαστε βελτιώσεις και σε άλλα συστήματα για ανταλλαγή δεδομένων κτλ, όπως αναφέρεις παραπάνω…

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  chriss8

Μην ξεχνάμε το οικονομικό της υπόθεσης:
Τα SM2 πάνε πάνω από 3mill ο ένας
Συν ότι πρέπει να έχεις τα κατάλληλα πλοία
Είναι εκτος των δυνατοτήτων μας

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  CKfurious

Εκτός των δυνατοτήτων μας είναι μέχρι και απλά φυσίγγια 5,56… τα πάντα δλδ….

κουβέντα να γίνεται….

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ηχοσημαντήρες έχουμε και τους χρησιμοποιούν και τα Ε/Π !!

CKfurious
CKfurious
3 years ago

ποντιζομενο sonar χρησιμοποιούν
Έχεις reference/links για αυτό που γραφεις?

Για λεπτομέρειες σχετικά με τη κατάσταση των hxosimantirvn δες το σχόλιο μου 145905

https://www.ptisidiastima.com/are-new-p-3b-orion-capable-of-asw-operations/

Το υπάρχον απόθεμα hxosimanthrvn είναι αρχαίο και έχει λήξει
δεν έχω δει καμια παραγγελια ανανέωσης
Υποτίθεται ότι θα ερχόντουσαν πακέτο με τα νέα romeo αλλα κόλλησε και αυτή η παραγγελια

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το reference/link μου, είναι ο κολλητός μου που είναι υποβρυχιάς!!

CKfurious
CKfurious
3 years ago

For example:

http://e-amyna.com/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9/

Εφόσον το ΠΝ αποφασίσει την επανένταξη των ηχοσημαντήρων στις ανθυποβρυχιακές τακτικές του, ——

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το ΠΝ χρησιμοποιούσε ηχοσημαντήρες στα άλμπατρος και τα p3 και υπάρχει απόθεμα. Από όσο γνωρίζω, τα επ μπορούν να λάβουν σήματα από τους ηχοσημαντήρες. Στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουμε, δεν χρησιμοποιούν ηχοσημαντήρες?
“Άλλο μέσο είναι οι ηχοσημαντήρες, που επίσης το ΠΝ δεν βλέπουμε να έχει προμηθευτεί στη σύμβαση των Ρ-3 (εκτός ίσως από ότι ήδη υπάρχει σε απόθεμα).”
https://www.ptisidiastima.com/why-hellenic-navy-stengthen-up-is-asw-capabilities-as-priority/amp/

GiorgosR
GiorgosR
3 years ago

τα αλμπαντρος που είναι αεροσκάφος της δεκαετίας του 50′ και τα έχουμε αποσύρει από το 1997, εδώ και 23 χρόνια…Και οι ηχοσημαντήρες αυτοί θα συνεχίζουν να λειτουργούν επειδή το λες εσύ; Κάποια αναφορά έχεις να μας δώσεις να το διαβάσουμε και μόνοι μας εκτός από τον κολλητό σου; Διάβασε από το link από την παράγραφο 3 και μετά και μετά πες μας.http://e-amyna.com/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9/

GiorgosR
GiorgosR
3 years ago

Ο κολλητός σου υποβρυχιάς σου έχει πεί ότι τα ελικόπτερά μας χρησιμοποιούν ηχοσημαντήρες; Με τί εξοπλισμό γιατί τα Aegean HAwk δεν έχουν υποδομές ούτε να ρίχνουν ηχοσημαντήρες, ούτε έχουν τον εξοπλισμό να επεξεργάζονται ακουστικά σήματα από ηχοσημαντήρες.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  GiorgosR

@shadowman @ckfurious @giorgosr
Έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη και διορθώνω. Τα επ που έχουμε ΔΕΝ μπορούν να κάνουν χρήση των ηχοσημαντήρων. Τα p3 μπορουν, θα διατηρήσουν την ικανότητα και υπάρχει αποθεμα.

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Μάλλον this not the case!
Διάβασε το τελευταίο σχόλιο μου
Οι ήχο σημαντήρες που έχουμε είναι πεπαλαιωμένοι και ληγμένοι και το m2ims μάλλον δεν έχει ικανότητα επεξεργασίας ακουστικών
Το MAD έχει/ θα αφαιρεθεί διότι είναι και αυτό αρχαίο
Οι επεξεργαστές acoustics signals pou είχε ήταν και αυτοί αρχαίοι και μάλλον εκτος λειτουργίας όταν παραδόθηκαν
ΦΙʼAΣΚΟ MEGA

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Θα επιμείνω : τα p3 μπορούν να χρησιμοποιούν ηχοσημαντήρες, θα συνεχίσουν να το κάνουν και υπάρχουν λειτουργικοί ηχοσημαντήρες στο ΠΝ

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπορούν να φέρουν ηχοσημαντιρες!

Επειδή μάλλον δεν δουλεύουν δεν μπορεί να τρομάξουν τα τουρκικα υποβρύχια με τα ping που εκπέμπουν!

Οποτε σκέφτομαι :hmm: πως η βέλτιστη χρήση τους είναι να τους πετάνε πάνω από τα τουρκικα πλοία μπας και τους τρομάξουν :envy:

Ξέρεις τι είναι να σου ρθει kontzam ηχοσημαντιρας κατακούτελα???
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  CKfurious

😀

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago

Σε αυτό το site απαγορεύεται να έχεις γνωστό από τις ένοπλες δυνάμεις και να ξέρεις δύο πράγματα. Και εγώ μένω δίπλα στη Τανάγρα και όπως είναι λογικό οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς μου είναι και σε κάποια θέση στο στρατό και αρκετοί εδώ με έχουν φάει οπότε λέω κάτι από τις συζητήσεις μου μαζί τους.

evaggelos
evaggelos
3 years ago

δεν υπαρχουν τα κονδυλια ουτε τα ναυπηγεια (η ονεξ ξερουμε αν εχει εμπειρια απο πολεμικα? ) το σωστο ειναι να γινει μια γερη αναβαθμιση στης μεκο με νεο ρανταρ στιρ και essm bl2 και καλο θα ηταν κ 2 ραμ.

a.o.
a.o.
3 years ago

Ερώτηση για όσους γνωρίζουν.
Είναι ανάγκη να καταληφθεί το ελικοδρόμιο για τους νέους εκτοξευτές?
Μπορούν να μπουν στην θέση του υποστέγου, αφού δεν θα χρειάζεται πια και να διατηρηθεί το ελικοδρόμιο για προσωρινή φιλοξενία ελικοπτέρων?

x-m
x-m
3 years ago

Ας κάνουμε πρώτα καμιά διαμαρτυρία στον ΟΗΕ , έτσι για μάτια, για τα τουρκικά F-16 που περνάνε πάνω απο τα νησιά μας και μετά συζητάμε για το αν χρειαζόμαστε φρεγάτες και τι είδους . 😕 😕

Animades
Animades
3 years ago

Ανέκδοτο:
” αρε και να βρίσκαμε δύο ικανές ολοκαίνουργιες φρεγάτες μπαμπάτσικες
, καλά οπλισμένες και με περιθώρια βελτίωσης, σε τιμή μισής μπελάρας, και ετοιμοπαραδωτες . ….
Και γέλασαν με το ανέκδοτο αυτό μόνο οι Αιγύπτιοι που τσίμπησαν τις ιταλίδες !!!!!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Animades

Δεν υπαρχει τετοια φρεγατα σοβαρη … οποιος εχει τετοια πλοια τα κραταει για τον εαυτο του και δεν τα πουλάει .Πχ οι LCF .

aris32
aris32
3 years ago

το πιο πιθανο ειναι ο εκσυχρονισμος μονο των 55 φ1652+ στο επιπεδο 52Μ και των 50 στο αντιστοιχο επιπεδο για εξοικονομηση χρηματων για να πανε στο ναυτικο. γνωμη μου

zap
zap
3 years ago
Reply to  aris32

Μη λες τετοια γιατι οπου να ναι θα σημανουν οι καμπανες !!!

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  aris32

Το πρόγραμμα των F-16 έχει δρομολογηθεί και δεν σπάει/αλλάζει. Δεν τους έκαναν οι Adelaide. Ας “αναβαθμίσουν” τώρα τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ, αλλά και τις S θα πρότεινα, με τοποθέτηση του RAM στη θέση των εκτοξευτών Mk29 των Sea Sparrow.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Daidalos

Είναι καιρός πια να φύγει αυτό το έκτρωμα από την πλώρη των S. Ας αναθέσουν σε μια εταιρία σαν μελέτη την αναβάθμιση του ραντάρ και των εκτοξευτών των S να δούμε εάν μπορούμε να έχουμε ΑΑ πλοία επιτέλους.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  zap

Τι να το κανεις να το αναβαθμισεις … Πρεπει να ξηλωσεις τα παντα εσωτερικα και να βαλεις καινουργια … Εκτοξευτες ,ρανταρ χωρις νεες κονσολες και CMS δεν γινετε .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Εννοείς :hmm: πως δεν έχειs ακούσει 😯 πως 6 από τις9 S έχουν εκσυχρονιστεί με νέο CMS το TACTICOS???

Το RAM είναι ήδη ενσωματωμένο στο TACTICOS των SV

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ας πουμε για τις 6 … Το οτι εχει tacticos δεν σημαίνει οτι απλά κομπονουν VLS και παιζουν ESSMbl2 ή/και SM2 .χαχα . Το λογισμικό θέλει προσθηκες versions ,νεες κονσολες ,Sylver ,κεραίες , καλωδιώσεις ,ρανταρ,Vls ,μετατροπες στο Σκαφος, πυραυλους … Ολα αυτα θα τα εκανες σε ενα σκαδος 40 ετων ,να αναβαθμιζονται 4 χρονια για να τα κρατησεις ακόμα πόσο ? 6-7? Να φτασουν 50 ?Και ποσο θα κανει αυτο το Upgrade ? Μιλάμε για κατάσταση Ωκεανός που έγινε και δεν ξανά έγινε …
Υπάρχουν και άλλα συστήματα πάνω ,μηχανές , μετάδοση ,γεννήτριες ,δεξαμενές ,συστήματα για αφαλάτωση,σωλήνες,ενα σωρό άλλα μηχανολογικά … Τα πλοία τελείωσαν.

Για τις υπολοιπες 3 τι θα γινει ? Απλα τέλος ?

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Δεν μιλάω για VLS στις S!

Ο MK29 έχει τροποποηθεί από τους αμερικανους για τον ESSM

Δεν θα πάρει τόσο καιρό να βάλεις τους ESSM στις S
Βασικά software upgrade στο TACTICOS

Εάν μια MEKO είναι OFF υπό εκσυχρονισμό μπορεί να πάρεις αυτούς τους ESSM

Ο εκσυχρονισμός των MEKO πρέπει να είναι για ESSM BII οποτε θα έχεις κάποιους διαθέσιμους

Στη κατάσταση που βρισκόμαστε δεν βλέπω άλλες λύσεις !

Οι μη εKSυχρονισμενες s πρέπει να αποσυρθούν και για υποστήριξη των υπολοιπων

Από κει μπορεί να βρεθούν stir/oto76/phalanx/

Με τι μπορεί να αντικατασταθούν?

Με τις 2 τελευταίες F122

Εφόσον χάσαμε τις ADELAIDE δεν υπάρχει άλλη λύση

Τα περισσότερα από τα συστήματα που αναφέρεις έχουν διορθωθεί κατά τον εκσυχρονισμό τους

Αλλιώς πάμε για ναυτικό με 4 φρεγάτες το 2030!

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Απο την στιγμη που δεν μπορουμε να κανουμε σοβαρη δουλεια καλύτερα να αποσυρθούν χωρίς άμεση αντικατάσταση .Θα μείνουμε με τις ΜΕΚΟ και τις SV για λίγο διάστημα και ολοι οι HARPOON των S στα νησιά περιμένοντας την ανάκαμψη για να παραγγείλουμε πλοια .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Τώρα μας έστειλες αδιάβαστους…. :envy:

Κλείσαμε :envy:

Μιλάμε για φοβερό ναυτικό τότε 😡

Να περιμένουμε την ανάκαμψη να παραγγείλουμε Bel@des βεβαίως βεβαίως

Τα χάπια μου…. ❗ ❗

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τι μου λες και τι σου λεω … Μιλάμε για 9-10 φρεγάτες 6 υποβρύχια 10 πυραυλακατους … Με 2 Adele μη σύγχρονες, έστω και αν τις αγοραζαμε δεν θα γινοταν τίποτα … Πρεπει να βρεθουν πολλα δις .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Εσύ δεν έγραψες παραπάνω:
#Θα μείνουμε με τις ΜΕΚΟ και τις SV για λίγο διάστημα #
4+7= 11!!

Με τις Adel φεύγαν οι 3 μη εksυχρονισμενες S προς υποστήριξη και αναβάθμιση των υπολοιπων 6

Θα είχαμε και τη δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με SM2 που τρελαίνονται μερικοί, AʼΜΕΣΑ

Μαζί με έναν εκσυχρονισμό των MEKO πηγαίναμε κουτσα sraba μέχρι το 2027-30

Τώρα τι έχουμε?

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  CKfurious

Συμφωνώ με την πρόταση, αλλά καλό είναι να βιαστούμε: το έβδομο πλοίο της κλάσης, F213 Augsburg, ήδη αποσύρθηκε στις 30 Ιουνίου 2019, ενώ το όγδοο και τελευταίο, F214 Lübeck, αναμένεται να αποσυρθεί εντός του 2021. https://en.wikipedia.org/wiki/Bremen-class_frigate

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Daidalos

Να αγοράσουμε τα 2 γερμανικά για να αντικαταστήσουμε τις 3ης μη αναβαθμισμένες S εννοείς προσωρινά για 2-3 χρόνια παράταση στο ναυπηγικό πρόγραμμα !!! Νομίζω οτι το ΠΝ το εχει ψάξει το θέμα …Θα το είχε κάνει ήδη αν είχαν κάτι να προσφέρουν με τα χρήματα της επένδυσης .

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  Digenis

Θα μου επιτρέψεις να έχω τις αμφιβολίες μου σε σχέση με το τι ακριβώς θέλει να κάνει το ΠΝ. Εδώ και 22 χρόνια, παρότι εξαγγέλλονται συνεχώς προγράμματα απόκτησης φρεγατών (νέων ή μεταχειρισμένων) έχει μείνει στα ίδια. Εν προκειμένω, επικρατεί η “σχολή” της αεράμυνας, η οποία, αν και έχει κατά βάσει ισχυρά επιχειρήματα, πέφτει μονίμως στην παγίδα των πολιτικών υποσχέσεων, χωρίς την αντίστοιχη οικονομική βάση. Μόνο ένα εγχώριο ναυπηγικό πρόγραμμα με προοπτική 6-8 πλοίων θα το έβγαζε από το αδιέξοδο, όμως, ελλείψει χρημάτων, εκ των πραγμάτων θα αφορούσε πλοία μεγέθους κορβέτας/ελαφριάς φρεγάτας, ώστε να ανανεωθεί ο στόλος. Όταν το κόστος 2 Belharra φθάνει τα 2,5+ δισεκ. ευρώ, προφανώς δεν μπορεί ο τύπος να αποτελέσει τη λύση για το ΠΝ, πόσο μάλλον σε συγκυρίες σαν τις σημερινές. Η οικονομία είναι η βάση, ότι και να συζητάμε εμείς και να ονειρεύεται το ΠΝ.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  Daidalos

Ότι τις κοίταξε ειναι σχεδόν σίγουρο …Έψαξε οτι έχει ευρωπη και μη …Παράδειγμα οι LCF που ζήτησε διαθεσιμότητα !!! Και έφαγε άκυρο . Αν ήθελε το ΠΝ μπορούσε να πάρει τις M class του βελγιου κατασκευής του 1991 ,δεν τις παίρνει … Οι S ,M,bremen ειναι πλεον για χαμηλης εντασης ΠΝ και οσο περναει ο χρονος γίνονται διακοσμητικά ή scrap , όχι για εμάς !!!

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Ποιο ναυπηγικό πρόγραμμα ονειρεύεσαι???

Εσύ η είσαι σε άλλο πλανήτη η το πιθανότερο δημόσιος υπάλληλος και δεν καταλαβαίνεις το τι οικονομική ύφεση έρχεται

Αλλα ξέχασα εσύ προτείνεις να μείνουμε με 4meko μέχρι να μαζέψουμε λεφτά να δώσουμε για τις Bel@des!!

:envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:

Το Ναυτικό δεν ξέρει που το πάνε τα4 τα τελευτά χρονια!!
(Korbetofregates-FREMM-S modernization-BELADES-P3-….)

Οι f122 εάν είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να μας βγάλουν μια δεκαετία

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ναι ρε συ στα 40 αρχίζει η ζωή !!! Αν θες στολο απο μουσεια πανε αγόρασε burago (Revell) …Δεν υπαρχει στολος με πλοια 40 ετων …Τελος η συζήτηση δεν θα τρελαθουμε να ξεχάσουμε οτι ξέραμε με τα κακός λεγόμενα σου … Αν δεν γίνει ναυπηγικό πρόγραμμα πάει ο στόλος οπως τον ξέραμε .Καιρός να αρχίζεις να το σκεφτεσε σαν δυνητικό παρεπόμενο !!! S. combattante, T209 ολα φεύγουν …

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Ποια 40anta???
Με τα 50ήντα reeeeeeeee

Έχω γράψειko από καιρό πως πρέπει να πέσουν οι οροφές και να φύγουν οι paliantzoures
Πολλές κρατιόνται για δικαιολογούνται θέσεις και θεσούλες μονο

Αλλα όχι να μείνουμε με 4 meko μονο
Ναυπηγικό πρόγραμμα ξέχασε το
Αναβαθμίσειs ότι έχουμε και εάν περισσεύσει τίποτα που δεν νομίζω κάνα μεταχειρισμένο

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago
Reply to  Digenis

καπου εδώ να πω απλά (οχι οτι τάσσομαι υπερ τετοιας εκτασης αναβαθμισης των S οπως λετε καποιοι) οτι οι S εχουν αρχίσει και δέχονται νέες του κουτιου ηλεκτρογεννητριες (ολες σε καθε πλοιο). Απο δωρρεες οι περισσότερες. Περιμενα να το διαβασω και καπου αλλά μαλλον δεν ακουστηκε.

TheoN
TheoN
3 years ago
Reply to  zap

Μα έχει υπάρξει στο παρελθόν πρόταση αναβάθμισης των S, η οποία προέβλεπε, αφαίρεση των Sea Sparrow, μεταφορά του πυροβόλο στη θέση του εκτοξευτη και VLS στο χώρο που βρίσκεται τώρα το πυροβόλο.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
3 years ago
Reply to  zap

Οταν ηταν να αναβαθμιστούν οι s, είχαν γίνει μελέτες, όχι μια μόνο. Οι ειδικοί που και καλά δεν πρέπει να τους αμφισβητούμε, αποφάσισαν να μην αναβαθμίσουν τα πλοία, αλλά ουσιαστικά να κάνουν μια μεγάλη συντήρηση των συστημάτων. Έτσι μόλις ολοκληρώθηκε η δήθεν αναβαθμιση, τα πλοία ήταν ήδη ξεπερασμένα για σύγχρονο ναυτικό πόλεμο και έτσι υπηρετούν για 20 χρόνια. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και με τις ΜΕΚΟ
https://www.navalanalyses.com/2015/03/elli-class-frigates-of-hellenic-navy.html?m=1

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Ναι τότε oneirebentousan 6 fremm και τώρα 2bel@des!!
Και τελικά μας βλέπω να μείνουμε με S και μετά το 2030!
Εκτος εάν πάμε σε ναυτικό με 4 MEKO που προτείνει ο Διγενής μέχρι να ρθει η ανάπτυξη και να μπορούμε να πληρώσουμε για 2 Bel@des!!!
😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Οχι ρε συ !!! Έπεσες έξω !!! Ύφεση 4% βασικό σενάριο !!! Μετα τον αρχηγό ΓΕΝ μήπως και ο διοικητής ΤτΕ δεν κάνει ?

Παραπάνω να δεις τι ελεγες 10-20-30% χαχαχα ,ποσο θα με διασκεδάσεις ακόμα !!!

https://www.defence-point.gr/news/g-stoyrnaras-yfesi-4-to-vasiko-senario-tis-tte

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Digenis

Θα δείξει η νεκροψία
20%του ΑΕΠ είναι ο τουρισμός
Περιμένεις να δεις πολλούς tourists?
Ιδιαιτερα εάν ζητήσουν και διβατήριο υγείας!
https://www.capital.gr/oikonomia/3447557/capital-economics-ufesi-15-stin-ellada-fetos-epistrefoun-oi-anisuxies-gia-ti-biosimotita-tou-xreous

4% ύφεση έχει σημειωθεί σε φυσιολογικές χρονιες

Και ο Στουρνάρας τον Σταϊκούρα στηρίζει τι περίμενες??

Οποτε εάν σε διασκεδάζουν τα περί ύφεσης μάλλον δημόσιος υπάλληλος είσαι

(εάν έχεις αποφοιτήσει από το σχόλιο ακόμα 😆 )

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ποσο με διασκεδάζεις δεν λέγετε … Βάζεις post για το ΟΟΣΑ και ουτε ο ιδιος τα διαβάζεις .Ο χρήστης @george παραπάνω ανέφερε κανονικότατα τι αναφέρει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ .

Και οχι δεν ειμαι ΔΥ .

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Daidalos

Κι όμως υπάρχουν σκέψεις περικοπής του !

Όπως έχω γράψει πάμε για οικονομικό “πατατρακ” και θα πέσει μαχαιρα στα defence expenditure

Οι άλλοι ονειρεύονται τουρίστες και από τον Ιούλιο βεβαια

Οι πληρωμές του προγράμματος είναι γύρω στα 180 με 220 mil/year

Δεν θα εκπλαγώ εάν περικοπεί

zap
zap
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αμαν μη λες τετοια CK γιατι μας βλεπω ολους να κατεβαζουμε ρολα. Εαν δεν καταφερουμε να εκσυγχρονισουμε και τα F-16 καλυτερα να το κλεισουμε το μαγαζι.

Ulysses
Ulysses
3 years ago

Καλησπέρα σας. Θεωρώ πως για να έχεις άμυνα περιοχής χρειάζεσαι α/α πυραύλους με εμβέλεια άνω των εκατό χιλιομέτρων και ύψους εμπλοκής άνω των είκοσι χιλιομέτρων. Άρα μιλάμε για Sm2 και Aster30. Για φόρτο 16 βλημάτων υπολογίζοντας και το βάρος των αντίστοιχων εκτοξευτων η λύση aster30+sylver είναι περίπου στους 24 τόνους έναντι 45 τόνων sm2/mk41. Επιπλέον ο sylver 50 έχει μικρή διαφορά στο ύψος και μικρότερο εμβαδό σε σχέση με τον mk48. Εάν αφαιρέσουμε τα phalanx. προσθέσουμε εμπρόσθιο ram Block 2 συν δύο rws 30mm. αριστερά δεξιά του υποστεγου έχουμε μία μίνι aaw φρεγάτα. Στο τομέα των ηλεκτρονικών θα πρότεινα σαν έτοιμη λύση τα ηλεκτρονικα της κορβετας doha της ficantieri Το δικό μου συμπέρασμα λοιπόν είναι πως sm2/mk41 είναι ακατάλληλοι για τις meko200hn

chikichiki
chikichiki
3 years ago

Όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, μια τέτοια αναβάθμιση δεν περιορίζεται στο κοτσάρισμα αισθητήρων και βλημάτων πάνω στο σκάφος αλλά πρέπει να προηγηθεί η διασφάλιση ότι μπορεί το πλοίο να τα υποστηρίξει. Γνωρίζουμε λοιπόν αν το σχέδιο MEKO μπορεί να στηρίξει τέτοια αλλαγή; Αν το σύστημα παροχής ενέργειας μπορεί να υποστηρίξει επιπλέον ενεργοβόρα STIR και ραντάρ ιχνηλάτησης; Θα χρειαστεί νέο CMS, και αν ναι μπορεί να στηριχτεί και αυτό (όπως και να’χει άλλο πλοίο με CMS για αυτοάμυνα, άλλο για αεράμυνα SAG…). Οι επιπτώσεις στην ταχύτητα/ευελιξία, ποιες θα είναι; Τι προσαρμογές θα απαιτηθούν στο υπόλοιπο πλοίο για την υποστήριξή τους; Πολλοί αστάθμητοι παράγοντες για μια ιδέα τόσο ριζοσπαστική.

Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές χειρότερες ιδέες για τοποθέτηση Α/Α πυραύλου απ’ότι αυτά τα κελιά. Οι τομείς βολής θα είναι περιορισμένοι και η κινητική ενέργεια των βλημάτων μειωμένη.

Η απώλεια του ελικοπτέρου θα είναι ένα αρκετά βαρύ τίμημα για την ομάδα μάχης. Κάθε ένα είναι άκρως πολύτιμο, τόσο λόγω της σημασίας του ελικοπτέρου στον α/υ πόλεμο των θαλασσών μας όσο και λόγω της πρακτικής πραγματικότητας α)των απωλειών στη διάρκεια των επιχειρήσεων και β)λόγω του εξαρχής περιορισμένου αριθμού τους (με 1 ανά φρεγάτα ο αριθμός εξόδων είναι εξαρχής χαμηλός, ένα πλοίο δε μπορεί να στηρίξει συνεχείς πτήσεις του δικού του ε/π).

TheoN
TheoN
3 years ago

Δυστυχώς δε θα δωθούν επιπλέον χρήματα για τίποτα. Το ερώτημα που πλανάται είναι αν οι Τούρκοι συνεχίσουν την υλοποίηση των δικών τους εξοπλιστικών (F100, F2000) ή λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων της πανδημίας πατήσουν φρένο. Εμείς θα πρέπει να το χωνέψουμε. ΜΕΚΟ και S ως το 2040. Οι ΜΕΚΟ θα πρέπει να λάβουν καλύτερη αναβαθμιση από αυτή των 180 εκ. €. Ραντάρ ΑΕΣΑ, Link 16 και 22, και Α/Α βλήματα οπωσδήποτε. Τουλάχιστον 48 κελιά άνα πλοίο. Το ισοζύγιο Α/Α βλημάτων αυτή τη στιγμή είναι στο 1προς 3,7 αν δεν κάνω λάθος και κινείται ανοδικά εναντίων μας. Οι ΜΕΚΟ θα πρέπει να λάβουν ΜΚ41 ή SYLVER. Εάν πάμε σε αυτή τη λύση, ελευθερώνεται λόγω του νέου ραντάρ, πολύς χώρος στο πλοίο. Ακόμη και SM2 να μην πάρουμε, η τοποθέτηση ΜΚ41 με εκσυγχρονισμενους ESSM ειναι κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα, και σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να ονομαστεί αεράμυνα περιοχής. Τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τις ΜΕΚΟ μπορούν να μπουν σε ισάριθμες S. Άρα θα έχεις αναβάθμιση το Α/Α βληματικο σου δυναμικό κατακόρυφα. Θέλουμε λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Επίσης θα πρέπει να αρχίσουμε και σκεφτόμαστε πραγματικά out of the box λύσεις. Είτε αυτό λέγεται Μπουμπούλινα φουλαρισμενη από εκτοξευτεες Α/Α βλημάτων, είτε κάποιο παλιό εμπορικό η κάποιο παλιό τάνκερ. Οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει. Ακόμη, αν τελικά οι Γάλλοι μας εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις Bel, ίσως θα ήταν μια καλή λύση να έρθουν πρώτα όλα τα συστήματα ραντάρ, εκτοξευτες, βλήματα και να τόποθετηθουν σε υπάρχοντα πλοία, μάλλον στις μη εκσυγχρονισμες S και με τη ναυπηγηση των Bel να τα μεταφέρουμε εκεί. το παιχνίδι θα παιχτεί ως το 2022 το πολύ.

SAAB
SAAB
3 years ago

Χριστός Ανέστη!

Έξυπνη σαν ιδέα αλλά μόνο για καιρό πολέμου και με την εφευρετικότητα στο max για να προλάβουμε τον εχθρό.

Από το κείμενο: “Έτσι, πιθανή κρίση στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, που είναι στα όρια των δυνατοτήτων CAP της 115ΠΜ, το ΠΝ θα πρέπει να στείλει πλοία που δεν θα μπορούν να αμυνθούν έναντι των τακτικών απειλών.”.
Εάν δεν φτάνουν τα αεροπλάνα νότια Καστελόριζου τότε να στείλουμε τα ελικόπτερα που φτάνουν Κύπρο! Δεκτά τα επιχειρήματα αλλά μην τα παραλέμε κι’ όλας. Μια χαρά φτάνουν τα αεροπλάνα.

Οι ΜΕΚΟ σύμφωνα με το site του ΠΝ, φέρουν σύστημα raytheon (SAM) NSS GMVLS Mk48 Mod 2 (16 K/B ‘‘ESSM’’). Η Raytheon στο site της δίνει τον ESSM ως “against cruise missiles, helicopters and other ships” και ότι “It provides self-defense battlespace and firepower against high-speed, highly maneuverable anti-ship missiles in the naval environment.”

Τον SM-2 τον περιγράφει ως “The SM-2™ missile chases threats closer to the water’s surface, defending against anti-ship missiles and aircraft out to 90 nautical miles.”

Όσον αφορά το RADAR και ότι άλλο ηλεκτρονικό αλλαχθεί… τι άλλο, SAAB. Πάει με όλα και συμφέρει.

Mikkan
Mikkan
3 years ago
Reply to  SAAB

Τα αδέλφια μας οι κύπριοι
Πρέπει να βοηθήσουν και να συνεργαστουμε
Σε αυτό τουλάχιστον το κομάτι

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -