21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης εθνικού...

ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης εθνικού εδάφους

Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μας έχει αποσπάσει εδώ και μήνες από το αγαπημένο μας σπορ, την “κορβετοφρεγατιάδα”…

ThinkOutOfTheBox: Αντί για Iver Huitfeld ή Belh@rra, χρειαζόμαστε περισσότερο τα Absalon, και το εννοούμε!

Φρεγάτα Absalon με δυνατότητες υποστήριξης επιχειρήσεων στην ακτή

Το θέμα μας είναι πλέον οι απίστευτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κι από τις δυο πλευρές. Αυτό όμως που κέρδισε το ενδιαφέρον, σε ναυτικό επίπεδο τουλάχιστον, είναι οι ουκρανικές επιτυχίες στη θάλασσα. Μετά το καταδρομικό “Μόσκβα”, αρκετά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν βυθιστεί ή υποστεί ζημιές.

Βίντεο: Ρωσικό πλοίο με σύστημα TOR M2K επάνω, βυθίζεται από ουκρανικά βλήματα…

Η φρεγάτα κλάσης Absalon, έχει δυνατότητες πολύ πέρα και πάνω από τις “κλασικές”

Υπάρχει ένα σημείο, όπου τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται παροδικά, δεν είναι μόνιμα. Είναι το Snake Island ή Φιδονήσι, όπου οι Ρώσοι κατέλαβαν τις πρώτες ώρες του πολέμου. Καθώς το Φιδονήσι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, είναι ξεκάθαρο πως η κατάληψή του έγινε για λόγους… ΑΟΖ. Και οι Ουκρανοί, είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν πίσω, πριν την κατάπαυση του πυρός, όποτε κι αν γίνει αυτή. Πως όμως μπορούν να το ανακαταλάβουν;

Royal Marines Commandos δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στην Κύπρο και ασκούνται με την ΕΦ

Λογικά, η κατάληψη ή ανακατάληψη νησιών γίνεται με τον “κλασικό” τρόπο, όπως μας δίδαξαν οι Αμερικανοί, στον Β’ Παγκόσμιο, στον Ειρηνικό. Αεροπλάνα κερδίζουν την υπεροχή στην ζώνη απόβασης, θωρηκτά ισοπεδώνουν τις εχθρικές οχυρώσεις, και τα αργοκίνητα αποβατικά βγάζουν στρατιώτες και άρματα στην ακτή. Βέβαια, όλα αυτά πριν από 70 με 80 χρόνια. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

CARIBBEAN SEA (Feb. 5, 2022) Army UH-60 Black Hawk helicopters, assigned to the 1st Battalion, 228th Aviation Regiment, Joint Task Force-Bravo (JTF-Bravo), perform deck landing qualifications (DLQs) on the flight deck of the Freedom-variant littoral combat ship USS Billings (LCS 15), Feb. 5, 2022. Billings is deployed to the U.S. 4th Fleet area of operations to support Joint Interagency Task Force South’s mission, which includes counter-illicit drug trafficking missions in the Caribbean and Eastern Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Aaron Lau)

Οι δυνάμεις ανακατάληψης ή κατάληψης νήσου ή βραχονησίδας, μπορούν να εκτελεστούν και με τελείως διαφορετικά μέσα. Για παράδειγμα, δεν απαιτούνται άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα σε μικρά νησιά, στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως κάποια οχήματα. Μικρές μονάδες, συνήθως ειδικών δυνάμεων, μπορούν να αναπτυχθούν από κάθε είδους πλοίο, αρκεί να έχει την πρόβλεψη για μεταφορά τέτοιων αποσπασμάτων.

CARIBBEAN SEA (Feb. 5, 2022) Chief Mineman Jesse Silcox, assigned to the Freedom-variant littoral combat ship USS Billings (LCS 15), sends off an Army UH-60 Black Hawk helicopter, assigned to the 1st Battalion, 228th Aviation Regiment, Joint Task Force-Bravo (JTF-Bravo), during deck landing qualifications (DLQs), Feb. 5, 2022. Billings is deployed to the U.S. 4th Fleet area of operations to support Joint Interagency Task Force South’s mission, which includes counter-illicit drug trafficking missions in the Caribbean and Eastern Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Aaron Lau)

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Δεν μπορούμε δηλαδή να “φορτώσουμε” μια φρεγάτα S με καταδρομείς και βαρύ οπλισμό, και να τη στείλουμε να κάνει ανακατάληψη βραχονησίδας. Μπορεί ο κυβερνήτης και το πλήρωμα να κάνουν τις απαραίτητες “πατέντες”, το ίδιο και οι καταδρομείς, να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία αν χρειαστεί. Αλλά αυτό θέλει ειδική πρόβλεψη στο πλοίο, από κατασκευής.

Καταρχάς θα πρέπει να υπάρχει υποδομή για φιλοξενία των καταδρομέων. Δεν θα φύγει μια φρεγάτα με καταδρομείς, θα κάνει δηλαδή αποστολή επιβατικού, θα δέσει μόλις φτάσει και θα αποβιβάσει. Θα πάει, από μη αναμενόμενη πορεία, θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή, για ώρες, ίσως και μέρες. Και με την κατάλληλη ευκαιρία, θα στείλει τους καταδρομείς ή τους πεζοναύτες. Οπότε το απόσπασμα εφόδου δεν μπορεί να είναι στο “κατάστρωμα”, ούτε να μην υπάρχουν ενδιαιτήσεις για αυτό.

CARIBBEAN SEA (Feb. 3, 2022) Coast Guardsmen, assigned to the “Los Ochos Locos” of Law Enforcement Detachment (LEDET) 408 and Sailors assigned to the Freedom-variant littoral combat ship USS Billings (LCS 15), recover the rigid-hull inflatable boat (RHIB) in the waterborne mission zone (WMZ), Feb. 3, 2022. Billings is deployed to the U.S. 4th Fleet area of operations to support Joint Interagency Task Force South’s mission, which includes counter-illicit drug trafficking missions in the Caribbean and Eastern Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Aaron Lau)

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την εξαπόλυση τους, είτε με φουσκωτά, είτε με ελικόπτερα. Οι εποχές που οι πεζοναύτες κατέβαιναν με δίχτυα στα αποβατικά, έχουν περάσει. Αλλά και πάλι, μπορεί ένας βαρυφορτωμένος καταδρομέας, να κατέβει από σκάλες σε φουσκωτό; Όχι, χρειάζεται ράμπα εξαπόλυσης ελαφρών σκαφών και περισυλλογής τους, όπως στην ανωτέρω φωτογραφία.

Υπάρχουν ακόμη και οι πλευρικές θέσεις στα μεγάλα πλοία για RHIB. Συνήθως, τα πλοία έχουν δυο τέτοιες, εκτός ίσως της Arrowhead 140, που έχει 4. Ένα ή δυο RHIB ίσως σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν δυο διαδρομές, πιθανότατα και κάτω από εχθρικό πυρ, ενώ με 3 ή 4 RHIB αυτό γίνεται ευκολότερα. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Μητρικά πλοία ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Το παράδειγμα των US Navy Seals

Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα, τα οργανικά S-70B/B6 & MH-60R των φρεγατών, φυσικά και μπορούν να μεταφέρουν άντρες Ειδικών Δυνάμεων. Αλλά είναι ήδη έμφορτα με εξοπλισμό ASW/ASuW ενώ δεν είναι σχεδιασμένα να πέφτουν στη φωτιά της μάχης όπως π.χ. τα UH-60A/L/M. Κάπου εδώ θα θέλαμε να πούμε πως δεν είναι καν λύση τα παλαιά ΑΒ212ASW, καθώς τα τελευταία δεν είναι τα ΑΒ412, αλλά τα 212, με διπλό κι όχι τετραπλό στροφείο. Αυτό σημαίνει πως στη διείσδυση στο Καστελλόριζο τα ακούν στην… Άγκυρα.

Κλάση Jan Mayen: Τα νέα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης της Νορβηγίας

Άρα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα τέτοια πλοία που θα μπορούν να φιλοξενούν, έστω και για λίγο, ελικόπτερα επιπέδου NH90 ή, ακόμη καλύτερα, CH-47D. To CH-47D βέβαια μπορεί να προσνηωθεί μόνο στην Arrowhead 140 αλλά και στις LCS Independence, κι όχι στις LCS Freedom ή σε ανάλογο σκάφος.

Ιταλικά ναυτικά πυροβόλα Vulcano των 5″ για τις νέες Ισπανικές φρεγάτες F-110

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες μας φρεγάτες, προφανώς και θα πρέπει να μπορούν να εκτελέσουν διακλαδικές αποστολές, και να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανακατάληψης βραχονησίδας/νησιού. Από τη στιγμή που η χώρα δεν διαθέτει αρκετά πλοία για τέτοιες ταχείας ανάπτυξης αμφίβιες επιχειρήσεις (και μάλιστα με ικανότητα υποστήριξης με ισχυρά πυρά), τότε η αποστολή αυτή πέφτει και στις φρεγάτες, κατά κύριο λόγο.

Δυναμικά “μπαίνει” η Fincantieri για τις FCΧ-30, θα κάνουν οι Ιταλοί την ανατροπή με ποικιλία όπλων;

Να πούμε εδώ πως αν σε περίοδο πολέμου, επιστρέψει αλώβητος ο Στόλος, αλλά έχουμε χάσει νησιά, ή έχουμε “παραχωρήσει” την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι κάναμε λάθος. Ακόμη κι αν βουλιάξουμε 5 τουρκικές φρεγάτες, αλλά χάσουμε το Καστελλόριζο, πάλι κάτι κάναμε πολύ λάθος. Τα πλοία είναι για να μπορεί το ΓΕΝ να καλύψει τις απαιτήσεις του ΓΕΕΘΑ, αυτό τις εντολές της κυβέρνησης, κι αυτή του Ελληνικού Λαού. Δεν πληρώνουμε για να μην χάσουμε πλοία, αλλά για να υπερασπιστούμε την πατρίδα και την εθνική ακεραιότητα.

Μύθοι και παραλείψεις στον Πόλεμο των Φώκλαντ

Συνεπώς, μπορεί να είμαστε για παράδειγμα κάθετα αντίθετοι στην προοπτική να αφαιρέσουμε 8 ASTER 30 από τις FDI HN, για να βάλουμε 8 SCALP Naval, αλλά θεωρούμε πως τα επόμενα πλοία του ΠΝ πρέπει να μπορούν να έχουν υποδομές για να εκτελέσουν αποστολές ανακατάληψης, ή έστω, να συνεργαστούν με τον Στρατό και την Αεροπορία για την αποστολή αυτή. Καλώς ή κακώς, ο Στόλος είναι αυτός που μπορεί να ανεφοδιάσει στο “πουθενά” κάποιο ΝΗ90 ή ΑΗ-64.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειάζεται το ΠΝ πλοία LPD/LHD όπως το TCG Anadolu; χρειαζόμαστε ένα μακρύ χέρι, κι αν ναι, πως θα είναι αυτό;

Αυτές τις μέρες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για “πλαφόν” στο τελικό εκτόπισμα των πλοίων που θα αγοράσει το Πολεμικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα μεγάλα σκάφη όπως το βρετανικό ΑΗ140 ή ακόμη και το ιταλικό FCΧ-30 να βρίσκονται εκτός “προδιαγραφών”! Μπορεί όλο αυτό να έχει μια “αιτιολογία” περί μείωσης κόστους, αλλά η διαφορά στο κόστος χρήσης μεταξύ Gowind HN, FCΧ-30HN & Arrowhead 140HN είναι πραγματικά αμελητέα.

Εμπορικά πλοία για πολεμικές επιχειρήσεις! Λύσεις για την Ελλάδα, με ελάχιστο ή περιορισμένο κόστος

Με λίγα λόγια. H FDI HN θα έχει την πρωταρχική αποστολή της αντιαεροπορικής κάλυψης του Στόλου, ενώ θα παίζει και το ρόλο της ναυαρχίδας των ναυτικών δυνάμεων σε κάθε περιοχή. Οι αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, που δεν αλλάζουν ούτε και μπορούν. Συνεπώς, η δυνατότητα των διακλαδικών επιχειρήσεων, και η συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αφορά τα νέα πλοία. Όποια κι αν είναι αυτά, είτε από τη Γαλλία, είτε την Ιταλία είτε τη Μεγάλη Βρετανία.

Φρεγάτα μέσου ή μεγάλου εκτοπίσματος; πως θα αντιμετωπίσει το ΠΝ το δίλημμα μεταξύ δυο διαφορετικών κατηγοριών πλοίων;

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να κοιτούν τα “κελιά”, ή τις εμβέλειες των αντιαεροπορικών πυραύλων, και να κρίνουμε πλοία από το αν έχουν το CAPTAS-2 ή το -4 (ή το -1). Η τελική επιλογή όμως που θα καλύπτει όλες τις πιθανές αποστολές και προκλήσεις είναι πιο δύσκολη. Απλά, θυμίζουμε πως στο Ναυτικό εξακολουθεί να ισχύει το ρητό “there is no replacement for displacement”.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -