10.8 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑTo P-3B "ενδιάμεσης λύσης" δεν θα είναι επιχειρησιακό ούτε τον Νοέμβριο, κανονικά...

To P-3B “ενδιάμεσης λύσης” δεν θα είναι επιχειρησιακό ούτε τον Νοέμβριο, κανονικά προχωρούν οι εργασίες στα υπόλοιπα P-3B MLU

Πολλοί είναι οι αναγνώστες που μας ρωτούν για το τι γίνεται με το πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3B Orion, λόγω και των «ειδήσεων» που εμφανίζονται συχνά-πυκνά αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια ή εφευρίσκοντας “εξελίξεις”.

Στο θέμα υπάρχουν «καλά» και «κακά» νέα και θα ξεκινήσουμε από τα τελευταία αφού είναι αυτά που συνήθως προκαλούν τις εντυπώσεις, κι αυτά που διακινούνται πιο εύκολα.

Εκκίνηση για τα Orion

Το αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης», το διαβόητο πλέον «744» παραμένει σε «εκκρεμότητα» από την εποχή που το είχαμε «βρει»  πίσω στον Ιούνιο σε ότι αφορά τόσο την πρώτη του πτήση μετά την γενική συντήρηση που υπέστη στο μεσοδιάστημα από τότε που εισήλθε στην ΕΑΒ τον Ιούλιο του 2016 όσο φυσικά και της παράδοσής του στο ΠΝ για αξιοποίηση.

«Βρήκαμε» το P-3 «744»…

Να θυμίσουμε ότι αυτό που εκκρεμούσε τότε ήταν οι δοκιμές κινητήρων πριν από την πρώτη πτήση. Η διαδικασία αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις και προβλήματα. Όπως είναι γνωστό η πρώτη δοκιμή ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.  Σημειώθηκε υπερθέρμανση σε έναν από τους Τ56, γεγονός βέβαια δεν είναι καμιά σχέση με τα fake news που είχαν κυκλοφορήσει τότε οι γνωστοί διακινητές σανού.  Οι δοκιμές συνεχίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι με στόλο την παράδοση του Orion που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ΠΝ (και κυρίως του ΓΕΕΘΑ) στην επιτήρηση των ζωνών εθνικού ενδιαφέροντος [όπως η τρέχουσα περίπτωση των τουρκικών προκλήσεων κοντά στην Κύπρο εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας].

Μετάθεση του… «στοιχήματος» για τo P-3B

Το «στοίχημα» όπως είχαμε σημειώσει σε νεώτερη ανάρτησή μας μετακινήθηκε για το Φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα για τον Νοέμβριο του 2018.  Δυστυχώς στην διαδικασία ελέγχων πριν από την πρώτη πτήση αποκαλύφθηκε ένα νέο πρόβλημα που είχε περάσει προηγουμένως απαρατήρητο, διάβρωση στην πτερυγική δεξαμενή (Νο5). Η επιδιόρθωσή της απαιτούσε αντικατάσταση δομικού στοιχείου (T-section) το οποίο παραγγέλθηκε και παραδόθηκε από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η αντικατάστασή του θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί μέσω των θυρίδων πρόσβασης (χωρίς δηλαδή μείζονα δομική αποσυναρμολόγηση) με την ελπίδα βέβαια ότι οι περαιτέρω έλεγχοι όταν γίνει η αποκατάσταση δεν θα αποκαλύψουν και άλλες διαβρώσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντοπίζονται στο άνω μέρος της δεξαμενής και όχι στην κάτω (όπου συνήθως ένα τέτοιο πρόβλημα δημιουργεί διαρροή) και αυτός ήταν ο λόγος που είχε περάσει απαρατήρητη.

Να θυμίσουμε ότι το «744» δεν έχει υποστεί άλλες επεμβάσεις πέραν της γενικής επισκευής για επιστροφή σε υπηρεσία. Η αντικατάσταση των πτερύγων στα τέσσερα αεροπλάνα MLU θα αποκλείσουν την ύπαρξη αντίστοιχων προβλημάτων σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση όμως το «στοίχημα» για πρώτη πτήση και παράδοση του «744» ώστε να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη παράδοση στο ΠΝ είναι μια… αρκετά αισιόδοξη προοπτική. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτό το σκέλος του προγράμματος παρουσιάζει καθυστέρηση η οποία ανάλογα με την οπτική γωνία ξεπερνά τους 6-8 μήνες.

Στα καλά νέα τώρα σε ότι αφορά τα αεροπλάνα MLU, οι εργασίες προχωρούν κανονικά και μάλιστα η υλοποίηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προηγούνται του χρονοδιαγράμματος.

Στην ΕΑΒ αυτή την στιγμή υπάρχουν πλέον εντός υποστέγου  δυο Ρ-3Β με τις εργασίες να βρίσκονται σε διαφορετική φάση στο καθένα. Στο πρώτο, που είχε εισέλθει στην διαδικασία την περασμένη άνοιξη (όταν το «744» βγήκε από το υπόστεγο) έχουν αφαιρεθεί οι παλαιές πτέρυγες και μετά τις απαραίτητες εργασίες θα τοποθετηθεί το καινούργιο σετ. Ας σημειωθεί ότι η αφαίρεση πτερύγων σε τόσο μεγάλο αεροπλάνο γίνεται –από όσο γνωρίζουμε- για πρώτη φορά στην ΕΑΒ.

Παράλληλα η ελληνική ISI που έχει αναλάβει την εξέλιξη του «πακέτου» ηλεκτρονικών αποστολής με ολοκλήρωση των απαρτίων που το συγκροτούν μέσω και της εξέλιξης του απαραίτητου λογισμικού βρίσκεται και αυτή στο χρονοδιάγραμμα. Αντίστοιχα την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος έχει ανακοινώσει και τη Rockwell International που έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του πιλοτηρίου.

Αυτά είναι τα νέα που έχουμε για τα αεροσκάφη, και ως συνήθως είστε οι πρώτοι που τα μαθαίνετε…

Μείνετε συντονισμένοι και για άλλα νέα… σχετικά με το πρόγραμμα των F-16V και φυσικά πολλά περισσότερα και για το δυο θέματα στο νέο μας τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018.

ΦΓΚ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tagg
tagg
5 years ago

Αναβαθμιση P 3 orion (lockheed)
Αναβαθμιση F 16 (lockheed)
Αναβαθμιση (μελλοντικη) MEKO (lockheed)
Ο αποκλειστικος μας προμυθευτης ειναι και ενα στρατηγικο οπλο (AGM-158 JASSM)
δεν μας δινει γιατι θα χαλασει τη “ζαχαρενια” του αλλου της πελατη της τουρκιας
Γι αυτο η μονη λυση για στρατηγικα οπλα ειναι: Vive La France (SCALP EG, MICA, EXOCET, ASTER 30)

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  tagg

@ tagg
Κακιουλες…

observer
observer
5 years ago
Reply to  tagg

Αν κλείσεις το μαγαζί που λέγεται ένοπλες δυνάμεις,μέχρι και πυρηνικό όπλο θα σου δώσουν. Για να καταλάβεις πως λειτουργεί το πεντάγωνο στις προμήθειες σε φιλικές χώρες με γείτονες άλλες “φιλικές” χώρες.

ECG
ECG
5 years ago
Reply to  tagg

Να το ελεγες για τη Γερμανια να συμφωνήσω.
Δεν μπορείς να εξισωσεις ομως ΗΠΑ και Γαλλία. Αν οι ΗΠΑ αποφασισουν η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα πετρελαια της αυτο θα γίνει.
Αν παλι αποφασίσουν να μην το κάνει, δεν θα γίνει. Η Γαλλια δεν εχει τετοια δυνατοτητα. Λυπαμαι αυτη ειναι πραγματικότητα.

Επισης τα αποθέματα των αμερικανων προσπαθουμε να σκουπήσουμε ανα καιρούς

Τελος, στις περισσοτερες περιπτωσεις τα γαλλικά όπλα ειναι υποδεέστερα /πιο ακριβά/εχουν ελλιπή υποστήριξη.

Δεν υποστηρίζω τα αμερικανικά οπλα και φυσικά εχουμε πολλα να κερδισουμε απο τα γαλλικα όπλα. Απλα τα παντα ειναι business και η καθε μερια κοιταει το συμφέρον της

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  tagg

Oι Exocet, MICA και Aster-30 δεν είναι στρατηγικά όπλα ενώ ο SCALP EG είναι υποστρατηγικό.
Πλέον οι Αμερικάνοι μας δίνουν τους AGM-158 και SM-2.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Πολύ ευγενικό εκ μέρους τους… Όταν είχαμε χρήματα και διάθεση, δεν μας έδιναν τίποτε. Τώρα που δεν έχουμε, μας δίνουν(αλήθεια, οι ‘πληροφοριοδότες’ σου τα μεταφέρουν αυτά ή υπάρχει πηγή;). Μας δίνουν SM-2, να τους τοποθετήσουμε που; Σε νέα πλοία; Αν θέλουμε πυραύλους περιοχής, τότε, το 2022+ που θα μπορούσε να παραδοθεί νέο πλοίο(προφανώς ελπίζουν σε freedom+), o SM-2 θα θεωρείται μετριότητα. SM-6 δίνουν; Αν όχι, γιατί; Μη διαταραχθεί η ‘ισορροπία’;
Υ.Γ Τους έφυγε η φαγούρα για το αν θα τοποθετήσουμε mlrs στα νησιά, ή όχι ακόμη; Στις αιτιάσεις των Αμερικανών, τι απαντούν τα χάπατα οι δικοί μας(που προφανώς ξέρεις πολλούς από δαύτους);

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Αντώνης

o sm2 δεν ειναι μετριοτητα . ο sm6 ειναι αλλου ειδους πυραυλος . καμια σχεση με αυτο που θελουμε εμεις . εκτος αν θελουμε να προστατευτουμε απο τα πυρηνικα της Τουρκιας .
ο αστερ30 καλυτερα και ο sm2 λιγο χειροτερα μας καλυπτουν απολυτα για αυτο που θελουμε στην μεσογειο . το 2000 που μας εδιναν τα κιντ δεν μας εδιναν τον sm2 γιατι δεν ηθελαν να διαταραχθει η ισορροπια . πλεον ειναι αποδεσμευσιμος .

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  aris32

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σου, αλλά εδώ έχεις πολύ ιδιαίτερη οπτική… Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το στάνταρντ είναι οι πύραυλοι ενεργού καθοδήγησης. Κανείς δεν χρησιμοποιεί ημιενεργή καθοδήγηση σε νέους πυραύλους. Τυχαίο; Το ότι οι Αμερικανοί, με τα εκατοντάδες κελιά ανά σκάφος, δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν το σύνολο των SM-2 με SM-6, δεν μου λέει και πολλά. Οι λόγοι αρκετοί. Μερικοί από αυτούς έχουν να κάνουν με το κόστος, με την επάρκεια στις περισσότερες των περιπτώσεων των SM-2 και τέλος με το δυναμικό των αντιπάλων. Εμείς, αν αγοράζαμε σε μερικά χρόνια πλοία με αμερικανικό οπλισμό και έμφαση στο AAW(γιατί ειδάλλως μας καλύπτουν απόλυτα οι ESSM block2), θα ήταν έγκλημα να συμβιβαστούμε με SM-2(όταν δεν τους έχουμε ήδη σε υπηρεσία και δεν σκοπεύουμε να αγοράσουμε μεγάλους αριθμούς πυραύλων ώστε να μας αγγίζει η διαφορά κόστους των 2). Στο τέλος τέλος, τι είναι ο SM-6; Ένας SM-2 με μεγεθυμένο αισθητήρα AIM-120. Το ότι η διαφορά τους αυτή σε σχέση με τους SM-2, επιτρέπει περισσότερες ταυτόχρονες εμπλοκές σε συνδυασμό με ενδοατμοσφαιρικές αντιβαλλιστικές ικανότητες, δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να μην αποδεσμεύεται για ένα ‘συμμαχικό’ ναυτικό όπως το ΠΝ. Κάνω λάθος;
Σχετικά με τα Kidd και τους SM-2, φάνηκε πόσο φιλικά διακείμενοι είναι απέναντι μας. Τι κουραφέξαλα είναι αυτά, περί διατάραξης της ισορροπίας; Απειλούσαμε τη Τουρκία και δεν το ξέρω; Μήπως απλά δεν ήθελαν να μειωθεί η δύναμη εκβιασμού τους, με μπαμπούλα τη Τουρκία; Τώρα που η Τουρκία διαταράσσει την ισορροπία, γιατί δεν πράττουν αντίστοιχα; Όταν καταλάβουμε ότι η Αμερική, στο 90% των περιπτώσεων, είναι σφόδρα εχθρική απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα, τότε ίσως ξυπνήσουμε από τον γενικότερο λήθαργο…

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  aris32

Εξαιρετικη τοποθετηση…

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  aris32

οσον αφορα κιντ και την μη αποδεσμευση τοτε του sm2 τα παραπονα σου στην Αμερικη . συμφωνω με αυτα που λες δεν αντιλεγω εγω απλα σου γραφω τον λογο που δεν αποδεσμευτηκαν τοτε (υγ τα πλοια τοτε θα ερχοντουσαν και σχετικα γυμνα μιας και πολλα συστηματα θα εβγαιναν και θα επρεπε να τα αγορασουμε – αν και παλι τοτε η μη αποδοχη των4 πλοιων κιντ εδειξε ποσο λαθος καναμε ) οσον αφορα των sm2 γνωριζω καλα τις επιδοσεις του και σου λεω πως ακομα και τωρα η αγορα του ειναι σχετικα καλη για εμας – ο λογος που το λεω ειναι οτι ακομα υπηρετει και θα υπηρετει το ναυτικο της αμερικης για χρονια – αρα θα εχουμε την απαραιτητη υποστηριξη – εχει καλες επιδοσεις . αλλα τον βαζω κατω απο τον αστερ30 .

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  aris32

Η Αμερική και η κάθε Αμερική, κάνει τη δουλειά της. Εμείς τι κάνουμε… Για εμένα, τα λεφτά που ζητούσαν για τα Kidd, χωρίς κάποια συστήματα και χωρίς SM-2(προφανώς δεν θα αναφέρω tomahawk, γιατί αυτό ήταν σίγουρο), ήταν επιεικώς, γδύσιμο! Μας ζητούσαν 11 εκ δολ παραπάνω από τη Ταϊβάν, με τη διαφορά ότι στη τιμή για τη τελευταία, περιλαμβάνονταν επιπλέον 148 SM-2ΙΙΙΑ… Εμείς, μετά το άκυρο που φάγαμε, το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι, να θέσουμε ως απαράβατο όρο για συμμετοχή αμερικανικών εταιριών σε συγκεκριμένα προγράμματα, την πλήρη αποδέσμευση οπλικών συστημάτων. Μας αντιπρότειναν Spruance(DDG-971/973 to 2002), τα οποία ήταν παλαιότερα των Kidd(’77/’78, δηλαδή ήδη 25/24 ετών έναντι 19/18 ετών των Kidd) και χωρίς να αποδεσμεύουν ξανά SM-2, είχαν και θράσος να μη συζητάνε για παραχώρηση αλλά για πώληση! Αντί να επιστρέψουμε τη πρόταση πίσω ως απαράδεκτη και να δώσουμε το δικό μας take it or leave it για έναντι συμβολικού τιμήματος, νεώτερα και εξοπλισμένα με SM-2 πλοία(ασχέτως αν μπορούσαν να αξιοποιηθούν ή όχι), καθόμασταν και το σκεφτόμασταν. Τι κάναμε στη συνέχεια; Καθόταν το ΠΝ και έβγαζε προδιαγραφές για πλοία AAW που φωτογράφιζαν αμερικανικά οπλικά συστήματα και ραντάρ συνεργαζόμενα με αμερικανικά όπλα… Δηλαδή, στο ΠΝ, αυτοί που συνέτασσαν τις προδιαγραφές, δεν είχαν βαρεθεί τις χυλόπιτες των ΗΠΑ; Βάλε μια προδιαγραφή για πυραύλους ενεργού καθοδήγησης και σου λέω εγώ αν θα έτρεχαν μετά… Επειδή συμμετείχαν ελληνικές εταιρίες, πήγαμε και αγοράσαμε ESSM το 2007 αν θυμάμαι. Δηλαδή αν καθυστερούσαμε μέχρι να ωριμάσουν επιπλέον λύσεις(πχ camm) ή κάναμε έναν διαγωνισμό, έστω και για τα μάτια του κόσμου(με συμμετοχή από ισραηλινούς μέχρι Γάλλους), θα μας έπεφτε βαρύ; Είναι τραγική η εν γένει συμπεριφορά μας, να επιβραβεύουμε χώρες η οποίες μας συμπεριφέρονται κατ’ελάχιστον εχθρικά.
Υ.Γ Συζήτηση για SM-2 για καινούρια πλοία, είναι σαν τη συζήτηση για αγορά F-15. Δεν έχει να κάνει με το αν θα υπηρετούν για χρόνια στο USN ή το αν αυτή τη στιγμή είναι επαρκείς. Έχει να κάνει με το ότι είναι θεμιτό να ζητάμε κάτι πολύ σύγχρονο, ειδικά όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για πολλά πολλά χρόνια και δεν τίθεται και θέμα ομοιοτυπίας κλπ…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Δεν χρειαζόμαστε SM-6. Σε λίγο θα ζητάς και SM-16.
SM-2 για ποια πλοία ? Για τα LCF ή αλλιώς τα F-124 που ήταν η 1η και 2η επιλογή του Π.Ν για πλοία αεράμυνας.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Μια φορά και έναν καιρό… κάτι ναύαρχοι του Βασιλείου της Ψωροκώσταινας, ονειρεύονταν F-124 και LCF… Μήπως να επανέλθεις στη πραγματικότητα και στα τωρινά δεδομένα; Αν τώρα, επιλέγαμε πλοία με αμερικανικό οπλισμό για AAW αποστολές, αυτά δεν θα ήταν F-124/LCF. Όχι γιατί δεν είναι καλά πλοία(προφανώς στις επικαιροποιημένες τους εκδοχές και όχι όπως ήταν μόλις παρουσιάστηκαν), αλλά γιατί θα έβγαιναν πανάκριβα. Ρεαλιστικά, το μόνο σενάριο με καινούρια πλοία(γιατί τις Adelaide τις σνομπάρουμε…) και αμερικανικά όπλα για αποστολές AAW, θα ήταν κάποια εκδοχή των FFG(X)/Freedom-class. Σε πλοία λοιπόν, που δεν θα παραλαμβάνονταν πριν το 2021/2, θα ζήταγες SM-2; Επίσης γιατί να μη μειώσεις τη πολυπλοκότητα/κόστος του αναγκαίου ραντάρ, υιοθετώντας ενεργού καθοδήγησης πυραύλους; Τέλος, η βαλλιστικές δυνατότητες της Τουρκίας, δεν σε απασχολούν; Θα έκανες μια προμήθεια, με ορίζοντα απειλών 5ετίας ή θα κοιτούσες να εξασφαλιστείς και έναντι μελλοντικών (δρομολογημένων) απειλών; Ύστερα λέμε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος… Εν κατακλείδι, φυσικά και δεν χρειαζόμαστε SM-2(και SM-6), για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε λόγο να χορεύουμε στον ρυθμό της Αμερικής. Όταν αποφασίσουν να μας αντιμετωπίσουν τουλάχιστον ισάξια με χώρες όπως πχ η Φινλανδία(βλέπε τι όπλα αποδεσμεύουν σε αυτούς και τι σε εμάς), τότε τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε, να λείπει το βύσσινο και τα παρακάλια…
Υ.Γ Κανένα σχόλιο για τα mlrs και τη τοποθέτηση στα νησιά έχεις; Φυσικά και όχι… Η Τουρκία εξοπλίζεται σαν τρελή και εμείς έχουμε τις ανησυχίες των Αμερικανών, μη και αποκτήσουμε κάποια ουσιώδη αποτροπή. Κανονικά, και με βάση μη αποδεσμεύσεις όπλων στο παρελθόν(επάκτιοι hellfire, SM-2, AGM-130, AGM-158, ATACMS των 300 km κλπ), όπως και τη γενικότερη τους στάση απέναντι μας(βλέπε και παρασκηνιακές ενέργειες για μπλοκάρισμα αγορών scalp κλπ), θα έπρεπε να παίρνουν συμβόλαια με το σταγονόμετρο…

MisCo
MisCo
5 years ago

Ενδιαφέροντα νέα. Βεβαια, ακομα δεν εχω καταλαβει τι εξοπλισμό θα φέρουν και αν θα έχουν καποιο επιχειρησιακο ρολο σε καιρο πολέμου. Οπλισμος? Τορπιλες? Ηχοσημάντρες? Harpoon? Κάτι αλλο? Ή ειναι μονο φορεις ρανταρ και πακέτου ηλεκτρονικών?

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  MisCo

“Οι δοκιμές συνεχίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι με στόλο την παράδοση του Orion που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ΠΝ (και κυρίως του ΓΕΕΘΑ)…”

Το ζουμί είναι στη παρενθεση…

Γιώργος
5 years ago
Reply to  MisCo

Καλό είναι να μην έχουν Harpoon αλλά NSM, οι οποίοι, φυσικά, πρέπει τάχιστα να ενσωματωθούν, τουλάχιστον αρχικά, στα ανανεωμένα, F-16V μας και έπειτα στο Ναυτικό μας, αρχής γενομένης από την καθυστερημένη αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  MisCo

@MisCo Ούτε εσύ ούτε εγώ που ρωτήσαμε το ίδιο πράγμα πήραμε απάντηση…

Γιώργος
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Από όσο γνωρίζω, θα φέρουν και τορπίλες και νάρκες.

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Γενικά Γιώργο, απο ολες τις αμυντικές προμήθειες που έχουμε κάνει κατα καιρους, εχουμε μάθει τα πάντα σε οτι αφορα τα συστηματα με τα οποια εξοπλιζονται. Γυρω απο τα P-3 ομως η εικόνα ειναι πολυ θολή. Μας εχουν πει για το κοκπιτ που θα φέρει, ξέρουμε οτι θα βάλουν καποιο ρανταρ, λογικα και κάποια σουητα ηλεκτρονικων μαζι με το συστημα της ISI…. ξέρουμε οτι θα τα κάνουν σαν καινουργια, περαν τουτου τιποτα.

Θελω να πιστευω οτι εχουν μη ανακοινωσιμες δυνατοτητες…

Bill
Bill
5 years ago

Καθυστέρηση στην καθυστέρηση, ώ καθυστέρηση..!
Ειλικρινά ρε παιδιά.., έχω απορία τι στα κομμάτια παραπάνω θα μας δώσουν αυτά τα ρημαδιασμένα τα Ρ-3 από τις ΜΕΚΟ και προτιμήσαμε να αναβαθμίσουμε τα πρώτα και να αφήσουμε να υποτροπιάζουν οι δεύτερες…

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Bill

1)αντι να στελνεις πυραυλακατους , κανονιοφορους και φρεγατες που απαιτουν χρηματα θα στελνεις p3 για περιπολιες στην μεσογειο . 2) στα πλαισια της συμμαχιας θα πρεπει να δινουμε ενα ΑΦΝΣ για αποστολες επιτηρησης του ΝΑΤΟ στην περιοχη μας . εδω και χρονια εχουμε δηλωσει αδυναμια και στελνουν οι Τουρκοι τα δικα τους . με την δικαιολογια του ΝΑΤΟ πετουν παντου και καταγραφουν τα παντα .
ελπιζω να σε καλυψα

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  aris32

Tί ακριβώς καταγράφουν,και πού ακριβώς;
Ανατολική Μεσόγειο,ή Αιγαίο;

Γιώργος
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Οτιδήποτε υπάρχει και κυκλοφορεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (υποβρύχια κ.τ.λ) συν πλοία και εν δυνάμει ακόμα και τον οπλισμό των VLS τους! Τραγικό να δίνουμε έτσι εύκολα τόσο ευαίσθητες πληροφορίες.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  Γιώργος

«Οτιδήποτε υπάρχει και κυκλοφορεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (υποβρύχια κ.τ.λ)»
Το υποβρύχιο εν καταδύσει είναι ο ψύλλος στα άχυρα για τα ΑΦΝΣ,αυτό το λένε και κυβερνήτες Ρ-3.
Και όσο για την εικόνα επιφανείας,(SURPIC),απορώ ειλικρινά που δέν έχεις ακόμη καταλάβει ότι τα τουρκικά CN-235 MPA που σουλατσάρουν στο Αιγαίο,δέν το κάνουν στο πλαίσιο νατοϊκής αναθέσεως,αλλά στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων και επιδιώξεων.
Όπως και τα τουρκικά μαχητικά,(και ακόμη και τα αλιευτικά…) προβαίνουν
σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις νήσων στο πλαίσιο τουρκικών εθνικών επιδιώξεων.
Και άν ακόμη εμείς αποκτήσουμε ΑΦΝΣ Ρ-8 Poseidon,αυτό δέν θα απέτρεπε τους απέναντι από το να παίρνουν τακτική εικόνα από Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο.
Oπότε,άς θέσουμε την συζήτηση στην σωστή της βάση.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

δεν ειναι αποτροπη η αποξτηση αφνσ . ειναι απλα οτι πρεπει να εχουμε για να βγαινουν οι αποστολες και να μην μπορουμε να στειλουμε εμεις και να παιρνει την θεση μας η τουρκια στις νατοικες αποστολες . επισης ειναι καλυτερο να στειλεις ενα αεροπλανο να ανιχνευσει και να αναγνωρισει σε μια περιοχη 200 χιλιομετρων τι πλοιο κυκλοφορει και να φυγει . πες μου μια εκσυχρονισμενη φρεγατα μεκο ( που πρπεει να εκσυχρονιστει) ποσες μερες θα χρειαστει να κανει αυτην την αποστολη ;

Bill
Bill
5 years ago
Reply to  aris32

Με κάλυψες αλλά να στο θέσω αλλιώς.., “για ποιο λόγο να δώσουμε ότι έχουμε (στην προκειμένη 500 μύρια) για να αποκτήσουμε τις δυνατότητες που λες και οχι για να αναβαθμίσουμε τα πλέον σύγχρονα πλοία του Π.Ν. μας που αυτή την στιγμή θεωρούνται η αιχμή του δόρατος”??
Με λίγα λόγια, στα μάτια μου, προτιμήσαμε να δώσουμε 500 χαρτιά για να κόβουμε βόλτες και να κάνουμε τον χαφιέ παρακολουθώντας τον έναν και τον άλλο αντί να τα δώσουμε για να δυναμώσουμε τα βαριά μας χαρτιά και να τσακίζουμε τον έναν και τον άλλον..!

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Bill

προτιμησαμε να δωσουμε 500 χαρτια για να εχεις ΄ματια΄και παρουσια στην ανατολικη μεσογειο .
παντως ειναι καλυτερο να στελνεις ενα αφνς στην μεσογειο απο το να στελνεις πυραυλακατους ρουσεν . εξαλλου τα αιχμης του δορατος δεν θα τα στελνεις να σουλατσαρουν και να παιρνουν 17 ευρω την ημερα εξτρα μεροκαματο 200 ατομα προσωπικο . + τα εξοδα που απαιτει μια φρεγατα . την αιχμη του δορατος την εχεις για αλλο λογο και επειδη λεφτα δεν εχεις για να βγαζεις βολτες την αιχμη του δορατος στελνεις το εκσυχρονισμενο αφνς δηλωνεις παρουσια δηλωνεις στις εταιρειες που θα κανουν τις ερευνες και μελλοντικα τις γεωτρησεις οτι εγω εδω ειμαι βλεπω τι γινεται και αν χρειαστει στελνω το ναυτικο μου να σας προστατευσει .

Λευτέρης
Λευτέρης
5 years ago

Για την περίπτωση του εκσυγχρονισμού των P3 ταιριάζει απόλυτα και ανταποκρίνεται στην αλήθεια το “σαπάκια”
Αποδεικνύεται το τεράστιο λάθος της απόφασης.
Προ ετών κάποιοι το έγραφαν πως έχουν σαπίσει, αλλά έφαγαν το απίστευτο κράξιμο.

shadow man®
shadow man®
5 years ago

εχω δυο καλους φίλους που δουλέυουν στα P3….. πραγματικά με τρώει να γραψω μερικά πραγματα για το θεμα αλλά δεν κανει. Να ξερετε παντως πως απαιτει μεγάλο αυτοέλεγχο αυτό!

akoulouristhe@yahoo.gr
5 years ago
Reply to  shadow man®

Τουλάχιστον θα μας πεις αν είναι καλά ή κακά;

shadow man®
shadow man®
5 years ago

Η ΕΑΒ εχει θέμα με προσωπικό (με υψηλή τεχνογνωσία) που εχει φύγει τα τελευταία χρόνια. Επίσης εχει θέμα με το οτι δεν την αφήνουν να κανει προσλήψεις. Τωρα έκανε προσλήψεις στον τομέα των Ρ3 και οι νεοι πρέπει να περάσουν εκπαίδευση η οποία καθυστερεί. Τους κόβουν και επιπλέον λεφτά/παροχές φέτος…..
Τωρα άλλες λεπτομέρειες δεν θα πω γιατί δεν ξερω αν πρέπει αλλά πάντως εκει μέσα συμβαίνουν διάφορες κουλές καταστάσεις που δεν θα συναντούσαμε ποτέ σε ενα εργοστάσιο του ιδιωτικού τομέα.
Είναι κρίμα για μια τέτοια βιομηχανία να σαπίζει και να μη μπορεί να παράγει το εργο που εχει τη δυνατότητα να παράγει.
Συνοπτικά πάντως θα πώ πως αν πεσει λιγο χρήμα στην ΕΑΒ (δεν εννοώ αυξήσεις μισθών) σε κάποιους τομεις θα βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση. Ακόμη και αναλώσιμα τους λείπουν….

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  shadow man®

η εαβ εχει θεμα με το προσωπικο γιατι ο τσακαλωτος εχει εδω και 2 χρονια + το νομοσχεδιο για την προσληψη νεου προσωπικου και η εαβ λειτουργει πλεον με εργολαβους . αυτο ειναι καλο γιατι ο εργολαβος δεν κανει απεργια απο την αλλη ομως στον εργολαβο δεν ελεγχεις τι προσωπικο παιρνει . καπου πρεπει να βρεθει ο μεσος ορος για να προχωρησουν τα εργα . ουτε η εαβ μπορει να προσλαβει μονιμο προσωπικο για 2 προγραμματα που θα εχουν χρονο ζωης ουτε μπορει να λειτουργει με εργολαβους .

Π.Α.
Π.Α.
5 years ago

Συνολικά ευχάριστα τα νέα, αποδεικνύουν την ορθότητα της απόφασης για αντικατάσταση των πτερύγων.

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

και μετα θελλουμε να φτιαξουμε και πλοια τρομαραμας

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

και κατι ακομα αν οντως αυτα κανουν 500μυρια γιατι δεν παιρναμε νεωτερα?

shadow man®
shadow man®
5 years ago

τα νεοτερα εχουν πολλαπλάσιο κοστος….

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago
Reply to  shadow man®

ποσο ποια να κοστιζουν τα casa h το atlantique? αληθεια ο ποσειδωνας ποσο παει? κ ποσο θα στοιχειζε μεταχειρισμενο των ηπα?

NIK13
NIK13
5 years ago

αν διναμε 400 μυρια κ τις 4 ΜΕΚΟ θα ειχαμε για τα επομενα 20 χρονια τις καλυτερες φρεγατες …οι οποιες θα ητανε κοντα σε επιδοσεις με τις πανακριβες μπελγαρα..[4δις για 4 φρεγατες]….αλλα μια ζωη τα ιδια λαθη

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  NIK13

κοντα σε επιδοσεις με τις belhara χμμμμμ ως προς τι ? νομιζω πως μπερδευεσαι . με 400 εκατομυρια απλα αναβαθμιζεις της μεκο για να μπορουν να κανουν οσο το δυνατον καλυτερα τις αποστολες που θα τις δωθουν ως φρεγατες γενικης χρησης . με την αναβαθμιση γινονται γενικης χρησης φρεγατες με αυξημενες ΑΑ δυνατοτητα αν και εφοσον τοποθετηθουν +16 essm . κατα τα αλλα με 400 εκατομυρια το μονο που κανεις ειναι γενικη επισκευη το συστημα προωσεις , αντικατασταση ρανταρ με 3d , αντικατασταση απαρτιων με νεωτερα που υποστηριζονται + αναβαθμιση phalanx + αναβαθμιση κυριου πυροβολου 127χιλ + τοποθετηση δευτερου πυροβολου 20χιλ . αυτα για να γινει αυτο που λεμε γενικης χρησης φρεγατας με αυξημενες ΑΑ θα χρειαστει αναβαθμιση των κελιων ωστε να μπορουν να παιρνουν 2 essm αγορα 64 essm block2 αυτο απαιτει αλλα 70 εκατομυρια ανα φρεγατα . αρα για να κανεις πληρης αναβαθμιση των μεκο απαιτειται κονδυλι τουλαχιστον 700 εκατομυριων

desperado nik
5 years ago

αν ποτε καταφερει να τηρησει τα χρονοδιαγραμματα και τις υποχρεωσεις της η ΕΑΒ θα πρεπει να ανακυριχθει εθνικη επετειος…τι θα πει δεν βρηκαν την διαβρωση γιατι ηταν στο πανω μερος της δεξαμενης? εκαναν πλημμελη αρχικο ελεγχο? επρεπε να φουλαρουν το αεροπλανο καυσιμο για να δουν την διαρροη απο πανω? και να παραδοθει το αεροπλανο καποια στιγμη στο ΠΝ, θα χρειαστει κανα τριμηνο περιπου για να ερθει στα καλα του και να πετα χωρις προβληματα…κλασικη περιπτωση παραλαβης απο ΕΑΒ για οποιοδηποτε τυπο εχει παραδωσει στην ΠΑ. αν η αεροπορια ζητουσε να πληρωθουν ρητρες για καθηστερησεις και κακοτεχνιες, θα ειχαμε αγορασει αλλα 40 F-16

Βκ
Βκ
5 years ago

Πεταμένα λεφτά για ένα πρόγραμμα που δε θα αποδώσει άμεσα εξάλλου έχουμε και τα Erieye πού καλύπτουν άνετα το Αιγαίο!! Με 500εκατ εκσυγχρονιζαμε τις ΜΕΚΟ και μας έμεναν και 100 μύρια για τορπίλες!!

NIK13
NIK13
5 years ago
Reply to  Βκ

σωστος

Γιώργος
5 years ago
Reply to  Βκ

Τα Erieye είναι AWACS και είναι για να έχει πρόσθετα μέσα Έγκαιρης Προειδοποίησης η ΠΑ ενώ τα P-3 είναι ΑΦΝΣ δηλαδή ανθυποβρυχιακά με πρωτεύοντα αποστολή την ανίχνευση και εκτέλεση υποβρυχίων με τορπίλες κ.α. Μην τα κάνουμε όλα σούπα.

nicolas
nicolas
5 years ago

Με την ευκαιρια διαβασα ξανα το αρθρο σας για το “744” και θυμηθηκα τα mh-60r που υππηρχε πιθανοτητα να παρουμε εαν περισσευαν κονδυλια. υπαρχει καποιο νεοτερο? αντιστοιχα για τις belhara οπου φαινεται οτι υπαρχει κινητικοτητα?κατι amtraac που φαινεται να ζητησαμε?humwees και βυτιοφορα που ειχατε γραψει πριν απο λιγο καιρο? mlrs abraams και εκσ μεκο τα αφηνω εξω

Nicolas
Nicolas
5 years ago

Με βαση και την αοαντηση σας το πιο πιθανο ειναι οτι ενω υπαρχει η βουληση και ο σχεδιασμος για σκουπισμα των αμερικανικων αποθεματων για καλυψη αναγκων αυτο προχωραει αργα σταδιακα αλλα σταθερα μετα την ολοκληρωση καθε προηγουμενου προγραμματος επειδη το ποττοφολι ειναι μικρο με 500 εκ τι να πρωτοκαλυψεις.ελπιζω μονο μελλοντικεε προμηθειες να φερουν και τπτ εξτρα ως αντισταθμιστικα εστω και ως ανταλλακτικα

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ Σεπτέμβριος 28, 2018 at 1:15 μμ
Γνωστές οι απόψεις σας και το… πρίσμα σας αλλά και πάλι δεν μας πείθετε. Ειδικά με την πρόβλεψη για τις ΜΕΚΟ. Αλλά όπως είπατε ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ… Για τα ΑΦΝΣ αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια. Ελπίζουμε να διαβάσατε το θέμα της Π&Δ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ για τα Atlantique 2. Στο τεύχος ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ… σας κάναμε τη χάρη και πήγαμε στη Sigonella για πτήση με το P-72A που τόσο «αγαπάτε». Τον Νοέμβριο που θα παραδοθεί το P-3B ενδιάμεσης λύσης θα τα ξαναπούμε υποθέτουμε…
https://www.ptisidiastima.com/boeing-wins-t-x/

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Δεν εινα θεμα μαγικης σφαιρας.
Κανενας ( μα κανενας ομως) δεν ξαφνιαστηκε…
Αν πω οτι βαση πιθανοτητων θα εχει και συνεχεια ?

G
G
5 years ago

με 500 εκ γιατι δεν περναμε uav? μηπως το Ρ3 θα κανει καλυτερη δουλεια αν και οταν καταφερει να πεταξει?οχι φυσικα

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  G

στο defencegreece σε μια εξομοιώσει κρίσης στην μεσογειο τα uav εφτασαν πολλη αργα στο θεατρο επιχειρησεων και ηταν αρκετα ευαλωτα . αντιθετα τα p3 εφτασαν γρηγορα με το ρανταρ το νεο πηραν γρηγορα την κατασταση που επικρατουσε και εφυγαν γρηγορα .

Nikif
Nikif
5 years ago

Όχι καινούριες τορπιλες.
Όχι αναβαθμισμένες φρεγάτες..

Αλλά Ρ3… τι να πεις

observer
observer
5 years ago

Ακόμα και τα ΑLBATROSS θα μπορούσαν να τύχουν εκσυγχρονισμού για χρήση πχ ως πυροσβεστικά α/φη την εποχή που τα αποδέσμευσε η ΠΑ από α/φη Ν.Σ..Όπως τα παραπάνω,έτσι και τα P3B αφέθηκαν να “σαπίσουν”. Το ότι έγινε εκσυγχρονισμός οφείλεται ενδεχομένως στο καλό ποσοστό προμήθειας που έλαβαν οι αποφασίζοντες. Να μην απορείτε που δεν προχώρησαν ή δεν προχωρούν προγράμματα ζωτικής σημασίας. Αυτό που μετράει δυστυχώς είναι το πόσα θα τσεπώσουμε και η επανεκλογή.Τώρα, αν αύριο οι Τούρκοι είναι αρχαίοι Ίωνες και οι Βούλγαροι Θράκες είναι κάτι που δεν κτίζει βίλλα στη Μύκονο. Το ξεπούλημα κτίζει.

Desert Falcon
Desert Falcon
5 years ago
Reply to  observer

Τωρα που ειπες Albatros….μια φορα στην Ελευσινα προσπερασα ενα με το αυτοκινητο. Δεν πρεπει να υπαρχει πιο αργο α/φος στον κοσμο χαχχααχχα.

Νείλος
Νείλος
5 years ago

Τεράστια σπατάλη υπερπολύτιμων πόρων και χρόνου! Στην θέση τους θα έπρεπε να είχε γίνει μια βαρβάτη αναβάθμιση των MEKO. Να δω με τι θα απαντησουμε μεθαύριο που θα βγουν για σεργιάνη οι τούρκοι με το γεωτρύπανο και την ανάλογη συνοδεία.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Νείλος

@ Νειλος
Με στρατηγικη ψυχραιμια.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Τοσο χρονο που χρειαζεται η ενδιαμεση λυση δεν το πηγαιναν κατευθειαν για αναβαθμιση ; και τοσα λεφτα δεν παιρναμαι καλυτερα κανα δυο καινουργια ;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Για τα αεροπλάνα ναυτικής περιπολίας εξετάστηκαν 18 λύσεις και αυτή της επαναφοράς σε υπηρεσία και του εκσυγχρονισμού των Ρ-3 κρίθηκε η καλύτερη λύση.
Τα Ρ-3 θα γίνουν καινούργια σε ποσοστό 70%.
Θα έχουν πολύ καλή σουίτα ηλεκτρονικών ενώ θα επιχειρούν και ως μίνι AWACS.

manolis
manolis
5 years ago

Απο που προκυπτει το μίνι AWACS? Δεν υπαρχει αναλογος αισθητηρας ρανταρ. Μαλλον αλλο εννοεις, κατι σε ηλεκτρονικη ανιχνευση και αναγνωριση υποθετω.
Σε καθε περιπτωση ειναι περιεργο να εχεις μεγαλα τετρακινητηρια για πολυωρες ναυτικες περιπολιες της συμμαχιας και σχετικα μικρα δικινητηρια κανονικα AWACS, υπερκρισιμα σε εθνικους ρολους.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  manolis

θα φερουν ενα παρα πολυ καλο ρανταρ ΑΕΣΑ που μπορει να βλεπει και χαμηλα ιπταμενους στοχους. σε συνδυασμο με το eriey θα δωσουν μεγαλυτερες δυνατοτητες ερευνας στις ΕΔ.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  aris32

Το ρανταρ θα είναι της IAI το ELM-2022Α Airborne Maritime Surveillance Radar, X band με εμβέλεια 200νμ, αποκλειστικά για θαλάσσιους στόχους & επέλεξαν το Wescam EO/IR MX-15HD με 394 mm διάμετρο & εμβέλεια 20χλμ & 2MP ανάλυση, όταν υπάρχει το Wescam MX-20 HD EO/ IR system με εμβέλεια 30χλμ, διάμετρο 530mm & 7 αισθητήρες, τα οποία η Γερμανία για τη δική της αναβάθμιση το επέλεξε το 2011 (αντικαθιστώντας τα ΜΧ-15) και ενώ υπάρχει το ΜΧ-25D Ultra Long-Range Multi-Sensor, μέχρι 9 διαφορετικούς αισθητήρες.
Ούτε κατά διάνοια mini AWACS
Link-16 δεν ολοκληρώνεται, θα βασιστεί σε Link-11 με μελλοντική προοπτική για Link-22 & Satcom.
Για αναβάθμιση των ανθυποβρυχιακών αισθητήρων δεν υπάρχει τπτ…
όπλα όχι…
Μισές δουλειές
http://www.iai.co.il/Sip_Storage//FILES/0/32670.wmv

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  ivychris

Ναι το ραντάρ είναι ισραηλινό. Για την εμβέλεια του μου είχαν πει ότι θα είναι 250 χλμ. Επίσης ότι το Ρ-3 θα δρα και ως μίνι AWACS.
Θα ρωτήσω περισσότερα επ’ αυτού και θα επανέλθω.

CK
CK
5 years ago
Reply to  ivychris

Σύστημα αυτοπροστασίας πέρα από
ΕAΝ?
(Εικονίτσα Αγίου Νικόλαο)
Ούτε Link 16?
Νόμιζα πως θα εκσυχρονιστεί το σύστημα επεξεργασίας ακουστικών
πως το λένε
Ούτε όπλα (torpiπιλες HARPOUN” )?

Εάν είναι έτσι τότε είναι καραμπινάτο σκάνδαλο

Manolis
Manolis
5 years ago
Reply to  ivychris

Χωρις Link-16 και με εμβέλεια οριζοντα ρανταρ στα 200νμ (=320χλμ) ΜΟΝΟ για μεγαλους θαλάσσιους στόχους , δεν ειναι μινι AWACS. Ειναι κλασικο ΑΦΝΣ που συμφωνα με τα πατροπαραδοτα του ναυτικου θα δουλευει μονο για παρτη τους.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  aris32

για να μην παρεξηγηθω αναφερω οτι θα εχει ρανταρ επιφανειας ενα πολυ καλο αεσα ρανταρ και οτι μεσα στις δυνατοτητες του ειναι και η ανιχνευση ιπταμενων στοχων σε χαμηλο υψος . απο εκει και περα το παλιο π3 ειχε ρανταρ με εμβελεια 80χιλιομετρα για πλοια μεγεθους φρεγατας το εκσυχρονισμενο 350 χλμ . βεβαια αναφερουν οτι δεν θα εχει Link16 . αυτο δεν το γνωριζω . απο οσο καταλαβαινω παιρνουμε ενα αεροσκαφος με υψηλες δυνατοτητες ανιχνευσεις και υποκλοπων με το ιδιο εξοπλισμο σε οτι αφορα τον ανθυποβρυχιακο αγωνα και χωρις δυνατοτητες asuw ή τεσπα με μελλοντικες δυνατοτητες asuw .

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  manolis

Είναι αυτό που λέει ο aris32. Μου είχαν πει για την εμβέλεια του ραντάρ του αλλά δεν την θυμάμαι τώρα ακριβώς. Πάντως ήταν αρκετά αξιόλογη.

ivychris
ivychris
5 years ago

Το αν έπρεπε να ανασύρουμε τα P-3B είναι ένα θέμα.
Αλλο θέμα είναι αν πρέπει να έχουμε ΑΦΝΣ, όπως και άλλο θέμα είναι, αν τα χρήματα επενδύθηκαν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.
Όμως για AWACS να μην το αναφέρεις ξανά γιατί άλλο πράγμα το AWACS, άλλο το maritime intelligence, άλλο το SIGINT/COMINT κ.ο.κ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπει ραντάρ ερεύνης ιπτάμενων στόχων και το μόνο ελικοφόρο που μου έρχεται στη μνήμη, είναι τα E-2C/D Hawkeyes του US Navy τα οποία έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Δεν χωράνε όλα σ΄ένα σακί.
Αυτό όμως που θα χωρούσε, θα ήταν η ολοκλήρωση ενός AN/SWG-1(V) Control Set Harpoon Weapon System, από αποσυρμένες φρεγάτες, με ταυτόχρονη μετατροπή στο Ναύσταθμο, των RGM-84 Harpoons σε AGM-84 και αναβάθμισή τους σε Block II σε συμφωνία με Boeing, με προφανή πλεονεκτήματα.
Αν δε, συνδυαζόταν με ολοκλήρωση Link-16 & με Wescam MX-25D (με διπλάσια εμβέλεια & υψηλότερη ανάλυση του επιλεγέντος MX-15), ίσως κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί βάσιμα, ότι κάτι γίνεται, αφού θα μπορούσε να μοιραστεί εικόνα & στόχους με άλλους φορείς.
Όσον αφορά τα συστήματα αυτοπροστασίας όντως θα ολοκληρωθεί το MAWS AN/AAR-47 & to ALE-47 εκτόξευσης αναλώσιμων (αερόφυλλα/chaff/decoys)

PH II
PH II
5 years ago

Διαβάζω πολλές φορές τα σχόλιά σου και βλέπω ότι έχεις προσωπικές επαφές με ένα σωρό στελέχη των Ε.Δ. (Δκτες, ΥπΔκτες, Ναυάρχους, Πτεράρχους, κλπ), ίσως και με τους εκάστοτε υπουργούς. Μπράβο γι’ αυτό. Αλλά για το σημερινό, έχω μία ένσταση γιατί “πολύ-πολύ” συγγενικό μου πρόσωπο, ήταν στην επιτροπή του Π.Ν. για τα ΑΦΝΣ. Επειδή τα συζητούσαμε, στο οικογενειακό τραπέζι, ας πούμε, δεν προκύπτει ακριβώς αυτό που γράφεις. Οι προτάσεις που υπήρχαν και εξετάστηκαν ήταν μικρός μονοψήφιος αριθμός. Όπως δεν προκύπτουν επακριβώς και τα δημοσιεύματα, κατά καιρούς, της Π&Δ, ότι ήταν η καλύτερη λύση κατά την αξιολόγηση των προτάσεων από το Π.Ν. Δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά αυτή που απέμεινε, όταν για διάφορους -πραγματικούς ή πολιτικούς- λόγους, απορρίφθηκαν οι άλλες. Δυστυχώς δεν έχω ούτε το δικαίωμα, ούτε τις δυνατότητες να γράψω περισσότερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  PH II

Έχει ανακοινωθεί δημόσια ότι εξετάστηκαν 18 λύσεις. Προφανώς στον μικρό αυτό μονοψήφιο αριθμό να αναφερόταν στην short list. Αν θέλεις ρώτησε τον πάλι για περισσότερες λεπτομέρειες.

G
G
5 years ago

18 λυσεις αλλα η καλυτερη μιζα ηταν στο Ρ3 μαλλον

NIK13
NIK13
5 years ago

καλα ολα αυτα αλλα αν τα βαλεις απεναντι με 4 εκσυγχρονισμενες φρεγατες ΜΕΚΟ με νεα ρανταρ κ sm2 κ με νεες τορπιλες για τα 214…..τα Ρ3 χανουν κατα κρατος για 500 μυρια που δωσανε για αυτα…ετσι πρεπει να το βλεπουμε το θεμα κ οχι αν θα μας δωσουν κατι τα Ρ3 ….διοτι στο συνολο δινοντας 500μ για τα Ρ3 αντι για τις 4 ΜΕΚΟ κ τορπιλες για τα 214 ουσιαστικα δεν εχεις κερδισει τιποτα.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

Γνωρίζουμε για την δυνατότητα μεταφοράς όπλων όπως Harpoon, τορπίλες ή νάρκες; Θα έχουν την δυνατότητα ανθυποβρυχιακού αγώνα (ηχοσημαντήρες, mad);

Γιώργος
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Άμα βγάλει ένδειξη ο ανιχνευτής μαγνητικών ανωμαλιών του P-3 και αρχίσει και διασπείρεται η περιοχή με ρυθμισμένες βόμβες βυθού που θα σκάσουν σε συγκεκριμένα βάθη, όσα υποβρύχια και αν υπάρχουν γύρω θα τεθούν στην καλύτερη περίπτωση μη λειτουργικά και θα οδηγηθούν σε ταχεία ανάδυση. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, όπως π.χ. στις τορπίλες, παρά μόνο το να πας γρήγορα σε μεγάλο βάθος και απόσταση ευχόμενος το P-3 που σε εντόπισε να μην είναι σε πλήρη φόρτο με μεγάλες βόμβες και να μην τύχει να σκάσει κάποια μπόμπα κοντά του. Φυσικά σε ένα ρεαλιστικό σενάριο μάχης, τα P-3 θα οδηγούν πλοία σε ρόλο κορβέτας-ASW μάλλον με οργανικά ελικόπτερα τα οποία θα ξανασαρώσουν τον βυθό για εκτίμηση του αποτελέσματος της μάχης, ειδάλλως τα πλοία από μόνα τους ό,τι βρουν με τα υποβρύχιο ραντάρ τους, είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με ρουκετο-βλήματα ώστε να το αποτελειώσουν.
Για αυτό το λόγο χρειάζονται τα σύγχρονα σόναρ και οι σύγχρονες τορπίλες, για να μην παίρνουν το πάνω χέρι τα ας πούμε αόρατα υποβρύχια.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Γιώργος

@ Γιωργος
Φιλε Γιωργο στη φραση:
”…Φυσικά σε ένα ρεαλιστικό σενάριο μάχης, τα P-3 θα οδηγούν πλοία σε ρόλο κορβέτας-ASW…” αντικατεστησε to….”…οδηγούν πλοία σε ρόλο κορβέτας-ASW…” με το…”δεν θα μεινουν στο ουρανο ουτε για 5 λεπτα..”

Γιώργος
5 years ago

Υποτίθεται ότι τα P-3 θα προστατεύονται από μαχητικά, όπως άλλωστε και τα Erieye…

Κωνσταντινος
Κωνσταντινος
5 years ago

Τόσοι σχολιαστές είναι ενάντιοι στα P-3, γιατί; Δεν μπορώ να κρίνω αν η απόφαση είναι η σωστότερη αλλά αντιλαμβάνομαι πόσο θανάσιμα μπορεί να είναι τα υποβρύχια. Αν ο τουρκικός στόλος ξεκινήσει να κάνει φασαρία στις αοζ, τα υποβρύχια του θα χουν ήδη στήσει καρτέρι στα ελληνικά πλοία που θα σπεύδουν στην περιοχή. Αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση απαγόρευση προσέλευσης και στην χειρότερη βυθίσεις ελληνικών πλοίων. Οι ASW φρεγάτες μπορούν να παράσχουν κοντινή ανθυποβρυχιακή προστασία αλλά αυτό σημαίνει πως θα κωλυσιεργούν και θα κάθονται εκτεθειμένες, χωρίς να εκτελούν την κύρια αποστολή τους. Το μακρύ χέρι ανθυποβρυχιακής προστασίας του στόλου λέγεται P-3, φαίνεται να ναι καταλληλότερο από το P-8 για την ελληνική περίπτωση (στην Πτήση τα διάβασα) και πολύ πολύ φτηνότερο. Μπαίνει στην υπηρεσία την ίδια εποχή που η τουρκία θα παραλαμβάνει τα Τ214, είναι τυχαίο; είναι η ανικανότητα μας στον αμυντικό σχεδιασμό ή είναι μια υπολογισμένη απάντηση στα μέτρα του εφικτού;

Spirit
Spirit
5 years ago

Οταν απαξιώνονται οι ΜΕΚΟ και ακόμα δεν υπάρχουν σύγχρονες τοπρίλες για τα 214 αναρωτιέστε γιατί;

Κωνσταντινος
Κωνσταντινος
5 years ago
Reply to  Spirit

Δεν μπορώ να διαφωνήσω αφού δεν είμαι σε θέση να κρίνω με ασφάλεια. Για τις meko εχω κάποιες ενστάσεις γιατί το κονδύλι είναι μεγαλύτερο για τις τορπίλες όμως είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί δεν είναι απόλυτη προτεραιότητα.

CK
CK
5 years ago

Είπαμε πως άμα αρχίσει το πιστολίδι τα P3 δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης πρέπει να φύγουν για Ιταλία.
Οποτε ουδεμία βοήθεια στον στόλο μπορών να παράσχουν.
Για ανθυποβρυχιακές αποστολές σε καιρό ειρήνης με τι εξοπλισμό θα κάνουν?
Θα εκσυχρονιστεί το σύστημα επεξεργασίας ακουστικών και οι ηχοσημαντηρες?
Ποσο κοστίζει ένας συχρόνως ηχοσημαντηρας (αναλώσιμος)?
στο περιβάλλον του αιγαίου αντολικής μεσογείου έχουν μικρή αποτελεσματικότητα
είπαμε πως ο εκσυχρονισμός ήταν μια πολιτκή απόφαση που αρκετοί μπορούν να πουν πως έγινε με κριτήρια τ$όχα -$bοκου
Το πρόγραμμα τράβηξε ότι κονδύλια υπήρχαν διαθέσιμα για το ναυτικό.
Εκτος από τις MEKO μείναμε με τις αρχαίες τορπίλες SUT Mod 0Τ. Στην ανατολική μεσόγειο έχουμε αντιπαράθεση με αρχαίες τορπίλες ενατη των σύχρονων τουρκικων.
Σε ποια εμβέλεια πρέπει να πλησιάσει το ελληνικό και σε ποια το τουρκικο gia νa κάνει επιτυχημένη βολή?
Η κατάσταση είναι τραγική

NIK13
NIK13
5 years ago

δεν λεει κανεις οτι ειναι αντιθετος…καλα ειναι αλλα αν εχεις 500 μυρια που τα ριχνεις;;;σε 4 μεκο κ νεες τορπιλες για τα 214 η στα Ρ3;;;

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Όταν πάρει η Τουρκία τα S-400 θα μπορούσαν να καταρριφθούν λίγο μετά την απογείωση αν πάρουν ύψος καθώς θα λάμπουν σαν φάρος στα εχθρικά ραντάρ.

Ακόμη και αν δεν πάρουν τα S-400 πριν ήδη από τα μισά του Αιγαίου θα μπορούν να στοχοποιηθούν από τα F16 της Τουρκίας και με έναν από πύραυλο μακράς εμβέλειας των 3 εκατομμυρίων πάει το αεροπλάνο που κόστισε μόνο η ανακίνησή του 150 εκατ.

Άλλο να το έχει η Αυστραλία ή η Αμερική να περιπολεί πάνω από την ανοιχτή θάλασσα όπου το κοντινότερο εχθρικό σκάφος ή πύραυλος είναι εκατοντάδες χλμ μακριά και άλλο στο Αιγαίο. Ακόμη και στην ΝΑ Μεσόγειο, σε καιρό ειρήνης κάτι κάνει αλλιώς είναι ένα SM2 και κάτω (βασικά και από υποδεέστερα είναι κάτω).

Εγώ θα ήθελα να ξέρω ποιος πιλότος θα ήθελε να το πετάξει αν ξέρει ότι όλα είναι σάπια, και ακόμη και το 30% που θα έμενε ίδιο, κατά λάθος ανακαλύπτουν ότι και αυτό είναι σάπιο, πάνω από το φτερό, κάτω από το φτερό, στα ντεπόζιτα, στις μηχανές, στην σύνδεση του φτερού με το σκάφος κτλ κτλ… Πραγματικά ήταν παντελώς ακατανόητη αυτή η “επένδυση”

manolis
manolis
5 years ago

Αν και το P-3 ειναι πραγματι μεγαλυτερο αεροπλανο απο το C-130, οι πτερυγες των Ηρακλης που εχουν αφαιρεθει πολλες φορες στην ΕΑΒ -οπως και το box τους- ειναι αρκετα μεγαλυτερες αυτων των Orion.

Kostas
Kostas
5 years ago

Αντι να δινουμε πλεονασμα καθε χρόνο σε καθε “ευαισθητη κοινωνική ομαδα” , δε θα μπορουσαμε να τα δινουμε σε εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων;

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Kostas

Κώστα, πρώτα θα σε άφηνα ανεργο κανα χρόνο (χωρις καμια βοηθεια) και μετά θα σε ρώταγα αν συνεχιζεις να πιστευεις ακομα το ιδιο. Επειδη σε βλέπω αρκετα αποφασισμενο και απολυτο.

observer
observer
5 years ago
Reply to  MisCo

Για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους, μάθε πόσο ΑΕΠ καταποντίζουν οι νεο-νεο-έλληνες και πόσο στοιχίζουν στην υγεία και θα καταλάβεις…

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  observer

Έτσι.

George
George
5 years ago
Reply to  MisCo

@MisCo 0,27% ΑΕΠ για εξοπλισμούς (πρέπει να μας περνάει και το Λουξεμβούργο) και 17,5% του ΑΕΠ για συντάξεις σου μοιάζει λογικό? Υπόψη η Κύπρος δίνει ~10% για συντάξεις

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  George

Οποτε δηλαδη εισαι ΟΚ με το να πληρώνεις για την συνταξη σου, αλλα να μην πάρεις την συνταξη σου οταν με το καλο ερθει η ωρα σου?

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  George

@George
Καλο ειναι να μην πεταμε ενα ποσοστο, και να συγκρινουμε με ενα αλλο, αν δεν ξερουμε τι σημαινει…
Καλες ειναι οι καφενειακου τυπου φωτοβολιδες, αλλα καλο ειναι να το ψαχνουμε και λιγο μονοι μας… Πισω απο τα στατιστικα κρυβονται ανθρωποι, που εχουν πληρωσει και συνεχιζουν να πληρωνουν…
Φανταζομαι οτι δεν το εχεις ψαξεις και πολυ, μια και τετοιου ειδους φωτοβολιδες ειναι “βολικες” για δημιουργια εντυπωσεων, μια και η αληθεια απεχει πολυ απο τετοιου ειδους ποσοστα…
Οπως φανταζομαι πως δεν εχεις ψαξει και το ΓΙΑΤΙ, παρά τις τεραστιες περικοπές, η δαπάνη αυξανεται, ή ΓΙΑΤΙ ειναι στο 17,5% του ΑΕΠ, απο τα μεγαλυτερα της Ευρωπης?
Τι σημαινε ο μνημονιακος νομος 3863/2010 για τα ασφαλιστικα ταμεια?
Μηπως οτι επιδιώξαμε –ανεπιτυχώς- να λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της οικονομίας δια της μεθόδου της… συνταξιοδότησης!,
Τι σημαινει το εξωπραγματικο 26% ανεργεια, στα 9 κοντα χρονια χρεωκοπιας!!!
Οι 600.000 μεταναστες?
Το 1,7 τι σημαινει? (αναλογια εργαζομενων-συνταξιουχων)
Ή μηπως μπορεις να απαντησεις τι σημαινει οτι το 2009 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή το πιο γενναιόδωρο σύστημα και από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ?
Μηπως σημαινει οτι οταν ξοδευεις πολλα σε συνταξεις ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία μετατράπηκαν σε μηχανισμούς παραγωγής ελλειμμάτων?

Μόνο τη 10ετία 2000-2009, ο Κρατικός Προϋπολογισμός πρόσφερε στα Ταμεία 98 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 61% της αύξησης του δημόσιου χρέους την ίδια περίοδο… Για τη 15ετία 2000-2014, το ποσό της επιχορήγησης των Ταμείων ανέρχεται σε 169 δισ. Περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος!
Γιατι εγινε αυτο?
Μηπως ηταν τετοια η ενταση των στρεβλωσεων διαχρονικα στην χωρα, που δεν εκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ με μια εντυπωσιακη αδιαφορια, και το ασφαλιστικό μια δημοσιονομική βόμβα που εσκασε μαζι με τα αλλα στα χερια μας με την κριση?

Μιλας και για το 0,27% ΑΕΠ για εξοπλισμούς…
Δεν εχουμε δλδ να πληρωνουμε Παιδεία+Υγεία+Συνταξεις, αλλα εχουμε να πληρωνουμε τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ δαπάνες για στρατό, σώματα ασφαλείας και τόκους… Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι δηλαδη…

Ας ειμαστε λοιπον προσεκτικοι σε ευαισθητα θεμα οπως αυτο…
Μιλαμε για ανθρωπους που βρισκονται στην δυση και ωφειλουμε τουλαχιστον τον σεβασμο απεναντι τους…

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Shadowfax

ΝΑ συμπληρώσω όμως ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα δεν απονέμονταν ως αποτέλεσμα αναλογιστικών μελετών, αλλά με νόμο και σύμφωνα με τα “κονέ” που έιχε ο κάθε “κολητός” συνδικαλιστής. Για το λόγο αυτό έσκασαν τα ασφαλιστικά ταμεία (μαζί με τους υπόλοιπους λόγους που αναφέρεις). Οι κυβερνήσεις ήξεραν τουλάχιστον από το 2000 ότι η χώρα πήγαινε στα βράχια με την ακολουθούμενη πορεία, αλλά όλοι περίμεναν να σκάσει η βόμβα στα χέρια του επόμενου. Ακόμα και τις παραμονές της χρεοκωπίας, η κυβέρνηση κατέρτησε προυπολογισμό με παροχές!!!

Tasos Prasinos
Tasos Prasinos
5 years ago
Reply to  MisCo

Οπότε στην ουρά για το μηνιαίο δελτίο κρέατος και το επίδομα adidas και ας πάει και το παλιάμπελο, ντάξυ MisCo; Καλυμμένος;

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Tasos Prasinos

Οχι! Πρωτα θα μεινετε ανεργοι ειπα, και αν εχετε επιβιωσει μετα απο ενα χρόνο, τοτε ελάτε να μου ξαναπειτε αυτά τα ομορφα που λετε απο την ανεση του καναπε.

shadow man®
shadow man®
5 years ago
Reply to  Kostas

στοίχημα οτι ολοι εσεις που λετε για τις κοινωνικές παροχές βγαζετε πανω απο 15 χιλιάρικα το χρόνο….. ρωτάτε και εμας που βγάζουμε 650 ευρώ 6ημερο στο εργοστάσιο στη παραγωγη πως τα καταφέρνουμε!

observer
observer
5 years ago
Reply to  shadow man®

Επειδή περάσαμε από εκεί που ήσουν, να σου θυμίσω ότι με κοινωνικές παροχές δεν έρχεται ανάπτυξη,δηλ.αύξηση του μισθού σου. Φίλος τσακισμένος εισοδηματικά έβλεπε “μαυροεισπράτοντες συν/φους” εκ της δεξιάς των στενών του Οτράντο να σαρώνουν τα επιδόματα και αυτός να είναι στο ανάμενε!!!Εσύ ουτε μαύρα μπορείς να εισπράξεις ούτε επιδόματα θα πάρεις, εκτός αν σου αρέσει να σε επιδοτούν οι άεργοι πολιτικοί μας ,όποτε σε θυμηθούν,αλλά και περί αυξήσεως τίποτε, πρέπει να είσαι λούμπεν αιωνίως και να ξεφεύγουν πάντα οι νεοεισελθόντες. Όσο για το εισόδημά μου, είναι πολύ μεγαλύτερο των 15 χιλιάρικων,διακοπές δεν πάω, το αυτοκίνητο έκλεισε 10-ετία, τα παιδιά απελπίστηκαν και οι φόροι βουνό. Νόβα δεν έχω,καταθέσεις δεν έχω, έχω ένα χρέος μικρό μεν,που όμως δεν μικραίνει ποτέ!!! Και το καλύτερο ακόμα δεν ήλθε καλά, η σφαλιάρα από το μελαψό γείτονα που θα σου λέει ότι είναι ανώτερος από σένα και ότι ο Θεός σου είναι να μην πω!!!Ένα βασικό της οικονομίας είναι ότι αν τα κοινωνικά επιδόματα δεν δίνοταν αλλά γινόταν αγορές φερειπείν εγχώριου αμυντικού υλικού, σε εργοστάσια με Έλληνες εργαζόμενους, θα έβλεπε το 1 δις κοινωνικό πλεόνασμα να μετατρέπεται σε 6 δίς Ακαθ.Προϊόν με φορολογητέα ύλη γύρω στα 600 εκατομμύρια.Τώρα δε θα συζητούσαμε και εσύ θα είχες μεγαλύτερο εισόδημα. Και να πεις τους συγγενείς σου , τα πορτοκάλια και τιος ελιές να τα μαζεύουν αυτοί και τα παιδιά τους και τα λεφτά τους να μην γίνονται βίλες σε παραλίες όμορων κρατών!!!!

neverwill
neverwill
5 years ago
Reply to  observer

Κσμμίσ αντίρρηση γιά τήν ψηφοθηρική κατασπατάληση γιά κάποια αχρείαστα επιδόματα , τήν προτεραιότητα στήν άμυνα , τήν ανάγκη επενδύσεων κλπ .
Ομως στά υπόλοιπα έχεις φτιάξει μία δική σου πραγματικότητα
( δικαίωμα σου βέβαια ) περίκλειστη καί αδιαπέραστη , μέ ρόλους καί φταίχτες κλισέ .
Ο καθένας βέβαια ζεί καί επηρεάζεται από τόν προσωπικό του μικρόκοσμο , αλλά καλό είναι νά ρίχνουμε καμμιά ματιά καί έξω από αυτόν , γιατί στήν αντίθετη περίπτωση ( τήν δική σου ) οί άνθρωποι γίνονται προσβλητικοί σέ όποιον διαφωνεί μαζί τους .
Αν πράγματι τό ενδιαφέρον γιά τήν άμυνα δέν αφορά έναν κλειστό μονοθεματικό κύκλο βολεμένων ” επιφανών ” , τότε τά σχόλια σου τού τύπου
“Και να πεις τους συγγενείς σου , τα πορτοκάλια και τις ελιές να τα μαζεύουν αυτοί και τα παιδιά τους και τα λεφτά τους να μην γίνονται βίλες σε παραλίες όμορων κρατών!!!!”
“εκτός αν σου αρέσει να σε επιδοτούν οι άεργοι πολιτικοί μας ”
“η σφαλιάρα από το μελαψό γείτονα που θα σου λέει ότι είναι ανώτερος από σένα και ότι ο Θεός σου είναι να μην πω!!”
πρός κάποιους πού απλώς αναρωτιούνται καί μοιράζονται μαζί μας ( καί μαζί σου ) προβλήματα καί θέματα πού αφορούν πολλούς έξω από τό παράθυρο , είναι ασυγχώρητα προσβλητικά .

observer
observer
5 years ago
Reply to  neverwill

Σου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, και όχι τα επιχειρήματα.Δυστυχώς το ΑΕΠ έτσι αυξάνεται, με το χρήμα να γυρίζει γύρω γύρω εγχωρίως.Όταν ο μαζώχτης πορτοκαλίων πάρει τα χρήματα από τον αγρότη και τα κάνει οικοδομή την επαύριο στην όμορφη-στα παράλια της Αδριατικής-χώρα του έχεις καταποντίσει το ΑΕΠ σου μιας και το χρήμα πέταξε και δεν έκανε τον πολύ γνωστό στους οικονομολόγους εξαπλό κύκλο του.Οι περίφημοι πρόσφυγες στη χώρα μας , να σου γνωστοποιήσω τι έκαναν στους χριστιανούς γείτονές τους στη Συρία όταν το Ισλαμικό κράτος ήταν στα ντουζένια του ή όχι, κάτι σαν τον Κασόγκι? Να σου θυμίσω τα τεράστια ελλείμματα στην υγεία που αν τα δίναμε σε ανάπτυξη, ή είχαμε μειωμένους φόρους πόσες επιχειρήσεις θα δούλευαν και θα τροφοδοτούσαν την άμυνα μέσω των φόρων. Δυστυχώς εκεί που περπάτησες ιδεολογικά δε στα έμαθαν. Όσο για τα 200 δις ουδέποτε τα είδες,,ούτε τα διαχειρίστηκες, ήταν λογιστικά,καλύτερα να στο πω συμψηφιστικά. Σου συνιστώ κάποιον ομοιδεάτη σου που θα σου πει πως δημιουργήθηκε το χρέος, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την εξέλιξη. Οταν δεν γνωρίζετε βασικές οικονομικές έννοιες ή το πώς είναι η ζωή σε μουσουλμανικές και άλλες χώρες(ΒΛ.σφαγές Κοπτών στην Αίγυπτο) μην γράφετε γενικώς, αλλά να μαθαίνεται μήπως τυχόν και αλλάξει κάτι σε αυτή την όμηρη χώρα!!!!Να σου θυμίσω ότι στα σχολεία προετοιμάζονται πιο πολύ για τη 17νοέμβρη και όχι την 28η όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μαρτύρησαν. Όσο για τα πορτοκάλια, φίλος Αλβανός έκραξε τον περίφημο Αγρότη όταν του παραπονέθηκε για το μισθό, και φυσικά του απάντησε να βάλει τα παιδιά και τα εγγόνια του να τα μαζέψουν από την καφετέρια(να μου ζήσεις Αλβανέ) ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ. Φυσικά δεν ξέρεις όυτε πως ο Ιωάννης Βατάτζης ανέστησε το πεθαμένο Βυζάντιο και πήρε ξανά τη Βασιλεύουσα!!!!Μείνε με τις προσβολές εμείς ζούμε στον υπαρκτό κόσμο!!!!

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  observer

@observer
Αγαπητε φιλε, μιλας για 1 δις σε εξοπλισμους που θα αυγατησουν ως δια μαγειας…
Να υπενθυμισω πως με τα PSI και τα προγραμματα διασωσης επεσαν στην Ελλαδα οχι 1 αλλα πανω απο 200δις, και η χρεωκοπια καλα κρατει…
Το μοντελο του Κρατους χρεωκοπησε μαζι με αυτο της οικονομιας…
9 χρονια και ακομα ΔΕΝ λεμε να το καταλαβουμε…
Αν δεν τα αλλαξουμε οχι αναπτυξη δεν θα δουμε, αλλα ουτε υγιη οικονομια (εστω βιωσιμη)…

observer
observer
5 years ago
Reply to  Shadowfax

H απάντησή μου ακριβώς παραπάνω θα σε διαφωτίσει. Επίσης μια περιήγηση σε ιστοσελίδες τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών,θα σε διαφωτίσει πως αυξάνεται το ΑΕΠ και πως φτιάχνεις άμυνα. Και για το έλλειμμα μπορώ να σε διαφωτίσω για την εξέλιξή του, αλλά και πως ο Γιωργάκης μας θα είχε εξυγιάνει την οικονομία εντός 3-μήνου αν το ήθελε(με κόστος τη ζωή του βεβαίως-βεβαίως). Επίσης η Π&Δ έχει κάτι παλιά τεύχη με ελληνικές αμυντικές προσπάθειες τις οποίες όλοι γνωρίζουμε που κατέληξαν. Και για να κλείνω, είμαι υπέρ των εκσυγχρονισμών(κάντο όπως οι Ισραηλινοί λέγεται το έργο,δε με χαλάει το ΚΦΙΡ advanced)αλλά δεν μπορώ την κοροϊδία. Βλέπε εκσυγχρονισμός G3 μετά από 40 χρόνια χρήσης. Βλέπε μη εκσυγχρονισμός των CL-215 και άλλα πολλά.

neverwill
neverwill
5 years ago
Reply to  Shadowfax

@observer
Η βλακεία είναι ακατάβλητη. Τίποτε δεν μπορεί να την προσβάλει χωρίς να συντριβεί επάνω της .
Φλωμπέρ

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Αγαπητε observer μαλλον απευθυνεστε σε λαθος ατομο…
Αν θελετε να ζητησετε τα ρεστα απο καποιον υπαρχουν αρκετοι που περασαν απο την καθοδηγηση της χωρας απο το 76 και μετα στους οποιους μπορειτε να γκρινιαξετε ελευθερα… Εγω δεν ειμαι ενας απο αυτους… οι δικιες μου ευθυνες περιοριζονται στην ψηφο οπως και οι δικες σας…
Ειτε αγνοειτε την πραγματικοτητα ειτε αρκεισθει σε ανοητες δικαιολογιες που ουδεμια σχεση εχουν με την οικονομια…
Απο τα γραφωμενα σας προκειπτει το συμπερασμα πως δεν εχεται καμια γνωση του τι ειναι ΑΕΠ και τις λειτουργιες αυτου…
Καλο θα ηταν να ξεκινήσετε απο ορους οπως “Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών” μήπως και μάθετε κάτι χρήσιμο, μια και η δομη της οικονομιας στηριζεται πανω σε αυτο…
Οπως και για την προσφορα των αλλοδαπων εργαζομενων στην αναπτυξη της Ελληνικης οικονομια και κατ΄επεκταση τον ΑΕΠ, που το 2008 ηταν στα 354 δις…
Για τα “200 δις” παντως θα σας απαντησω…
-Από το 2010 μέχρι και το 2015 πηρε η Ελλαδα 255,183 δισ… μόνο τα 234,7 είναι από μνημονιακά δάνεια καθώς το 2010 στο πρώτο τετράμηνο το ΥΠΟΙΚ είχε δανεισθεί από τις αγορές ήδη 20,4 δισ. ευρώ…
-Το ελληνικό δημόσιο είχε εξοφλήσει απο αυτα για χρεολύσια 136,88 δισ. ευρώ, άλλα 58,6 δισ. ευρώ για τόκους, ήτοι 195,5 δισ. ευρώ… Βρειτε τι ηταν αυτα τα χρεολυσια, εκτος αν ανηκεται στο κινημα “δεν πληρωνω”…
-45 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια και ξεμειναν απο ρευστο…
-Την ιδια περιοδο το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 28 δισ. ευρώ…
Για τα ασφαλιστικα ταμεια μπορειτε να διαβασετε παραπανω σχολιο…
Τωρα το αν τα ειδες ή οχι αυτο ειναι μια αλλη συζητιση… Οπως και το αν πεσαν στην “πραγματικη οικονομια” που μας αρεσει να λεμε, η οποια χρεωκοπησε…
Φυσικα δεν βλεπω να λες κουβεντα για τις βαρυτατες ευθυνες των χαρτογιακαδων του εξωτερικου… “Το πρωτο μνημονιο ηταν λαθος απο την πρωτη λεξη μεχρι την τελευταια προταση” ειπε η Λαγκάρντ στο Μπαλί της Ινδονησίας…

“Το μοντελο του Κρατους χρεωκοπησε μαζι με αυτο της οικονομιας…”
Για την (εσκεμμένη πλεον κατα την αποψη μου) αναποτελεσματικότητα και χρεοκοπια της δομης τους, μπορείς να απευθυνθείς στους πολιτικούς που ψηφίζουν τούς νόμους και “οργανώνουν” την λειτουργία τους…

Φυσικα η αναλυση σας για την Τουρκικη αμυντικη βιομηχανια και την προσφορα στο ΑΕΠ απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα, μια και υπαρχουν λογοι για τους κακους δεικτες της οικονομιας τους…
Φυσικα το προτυπο του Ισραηλ για συγκριση ειναι ανεκδοτο, οπως και τα περι χωραφιων και Βασιλευουσας…

παντα φιλικα…

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

@ Kωνσταντινος
AN υποθεσουμε οτι τελικα τα Ρ-3 θα εχουν και ανθυποβρυχιακο ρολο τι σε κανει να θεωρεις οτι οι φρεγατες με την κοντινη ακτινα δρασης (ξεχναμε τα ε/π τους) θα καθονται εκτεθειμενες (ξεχνωντας τα ηλεκτρονικα και οπλικα συστηματα αυτοαμυνας τους) ενω οι….”πυγολαμπιδες” ή αλλιως και κωλοφωτιες (ελπιζω μεταφορικα) τετρακινητηρια Ρ-3 (σε περιοδο που Τουρκικα υποβρυχια θα βυθιζουν Ελληνικα πολεμικα) θα επιβιωσουν παραπανω απο οσο χρονο χρειαζεται μεχρι να τα βρει ενα βλημα α/α ή ε/α ?
5 ?
6 λεπτα?

Κωνσταντινος
Κωνσταντινος
5 years ago

Τα ελικόπτερα δεν τα ξεχνάμε αλλά κοιτώντας και μόνο το μέγεθος καταλαβαίνω πως ένα asw αεροσκάφος έχει τελείως άλλες δυνατότητες από ένα ελικόπτερο. αλλος αριθμός χειριστών, ακτίνα δράσης και (ναι) ταχύτητα. Αν τα Asw αεροσκάφη είναι μη βιώσιμα όπως λες τότε γιατι υπάρχουν; θα μου πεις κλειστή θάλασσα κοντινή απειλή. Δεν ειμαστε οι μόνοι. υπάρχουνε παντού στον πλανήτη τέτοιες συνθήκες. τα αεροπλάνα θα φυλάγονται απο f16 θα διαφεύγουν όταν εμπλακούν τα μαχητικά προστασίας. Αυτο ειναι όλο κι όλο. Τίποτα δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα τους. το ρανταρ αντιπυροβολικου που ημουν ειχε βιωσιμότητα 45 λεπτά, γιατι το αγοράσαμε τοτε;
Αν τα πλοία καθυστερήσουν. σαφώς είναι πιο εκτεθειμένα, σαφώς και έχουν συστήματα προστασίας αλλα πάντα είναι καλύτερα να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

@ Kωνσταντινος
”…Αν τα Asw αεροσκάφη είναι μη βιώσιμα όπως λες τότε γιατι υπάρχουν; …”
Ποτε ηταν η τελευταια φορα που εγινε συρραξη επιπεδου ”Ελλαδας vs Τουρκιας” και
επιχειρησε α/φος ναυτικης συνεργασιας για να επιβιωση κιολας?
”…τα αεροπλάνα θα φυλάγονται απο f16 θα διαφεύγουν όταν εμπλακούν τα μαχητικά προστασίας. Αυτο ειναι όλο κι όλο….”
Κ’αλλος high value asset για την ΠΑ (των 84+38+24 μαχητικων vs 200++ της THK) εκτος απο
τα AΣΕΠΕ ?

Γιώργος
5 years ago

Μην ξεχνάμε ότι κάπου εκεί θα υπάρχουν και πλοία δυνατοτήτων AAW για να καθαρίζουν τα α/α και τα ε/α. Μετά και μέσω Link θα φεύγει πυραυλάκι ε/ε ή α/ε π.χ. από το ίδιο το P-3 που σαν λογικά προστατευμένο Asset θα αναλάβει το πλοίο που αυτοπροδόθηκε να το στείλει στον πάτο.

bc59
bc59
5 years ago

Μόλις αποκτήσουμε εμπειρία από αυτή την αναπαλαίωση, να δοκιμάσουμε να κάνουμε το ίδιο και στο Helldiver του Πολεμικού Μουσείου. Και αυτό την ίδια περίπου ηλικία έχει. Αν του βάλουμε ένα AESA θα κάνει θραύση στο Αιγαίο. Θα έλεγα και τίποτα για το FIAT-124 αλλά αυτό φτιάχτηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

aris32
aris32
5 years ago

τα p3 εκσυχρονιζονται 1) γιατι δινουν την δυνατοτητα 12ωρης περιπολιας στην μεσογειο 2) γιατι μπορουν να φερουν περισσοτερα ηλεκτρονικα απο οποιοδηποτε δικινητηριο 3) γιατι δεν μπορουμε να αγορασουμε κατι αλλο 4) γιατι επρεπε να εχουμε ΑΦΝΣ για τις νατοικες αποστολες που πλεον τις αναλαμβανουν οι Τουρκοι 5) γιατι θα μας δωσει ενα αεροπλανο με υψηλη αποδοση στις αποστολες ερευνας – isr με το ρανταρ το flir και τα συστηματα που θα μπουν πανω του . το ρανταρ ιδιαιτερα θα δινει την δυνατοτητα αποκαλυψεις στοχων εως και 200χιλιομετρα σε σχεση με το παλιο ρανταρ των p3 που ηταν στα 80 χλμ και σε σχεση με τις μικρες δυνατοτητες σε οτι αφορα τους στοχους επιφανειας των erieye . επισης θα δωσεις την δυνατοτητα ανιχνευσεις στοχων που πετουν σε χαμηλο υψος .
στην αρχη δεν πιστευα στην αξια της αναβαθμισης αλλα στο γενικο πλαισιο το ΠΝ κανει μια επενδυση σε ενα συστημα που θα του δωσει δυνατοτητες που ειχα χασει , θα του δωσει δυνατοτητες που δεν ειχε και θα βγαλει απο την εξισωσει των περιπολιων στην μεσογειο πλοιων που απλα δεν εκαναν για αυτην την αποστολη οπως της πυραυλακατους roussen . που τις στελναμε λογω χαμηλοτερου κοστους απο τις φρεγατες και λογω οτι ειχαν καλες επιδοσεις στον αντιπυραυλικο αγωνα . αλλα κατα τα αλλα δεν σχεδιαστηκαν για αυτην την αποστολη .
με την ελευση των p3 θα μπορεσει το ΠΝ να εξοικονομησει χρηματα για να αναβαθμιση εστω και μερικως της μεκο .

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  aris32

Έτσι είναι.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  aris32

@ ariw32
Παιζανε και κατι AP-3 απο το ”down-under” με πολυ λιγοτερα χρηματα αν δεν κανω (τραγικα) παθος…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Τα αυστραλιανά ΑP-3C μπορεί να είναι εκσυγχρονισμένα αλλά έχουν εξαντλήσει την ζωή τους. Επίσης επί ευκαιρίας. Τα αμερικανικά P-3C μπορεί να είναι πιο σύγχρονα από τα δικά μας Ρ-3Β αλλά έχουν περισσότερες ώρες πτήσης και είναι αρκετά καταπονημένα.
Για τα αυστραλιανά AP-3C αρκετοί ήταν αυτοί στο ίντερνετ που έγραφαν σχόλια υπέρ τους. Πίστευα και εγώ ότι είναι καλύτερη λύση για εμάς μιας που είναι εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα. Αλλά αν δεν ξέρει κάποιος πως έχουν τα πράγματα ,,από μέσα,, πιστεύει κάποιες φορές λάθος πράγματα…

aris32
aris32
5 years ago

η καλυτερη λυση ηταν τα ολλανδικα p3 , αριθμος 8 , που μας προλαβαν οι γερμανοι και τα σαρωσαν . για τα αυστραλιανα εχω ακουσει οτι οι ωρες πτησεις ηταν ελαχιστες οποτε η λυση της αναβαθμισης των παροπλισμενων ελληνικων p3 ηταν ιδανικη μιας και το κοστος αγορας και επεκτασης των αυστραλιανων ηταν σχεδον παρομοιο με την αναβαθμιση των δικων μας . με την μονη διαφορα οτι απο τα 500 εκατομυρια θα παρουν αρκετα χρηματα και ελληνικες εταιρειες . μην ειμαστε αρνητικοι σε ολα . το προγραμμα αυτο εδωσε δουλεια σε αρκετους ελληνες μηχανικους .

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  aris32

H δομικη θα ηταν ιδια και για τα δυο (στην περιπτωση των Αυστραλιανων θα ειχαμε
πραγματικα α/υ α/φη και οι Ελληνς μηχανικοι θα ειχαν δουλεια απο την αναβαθμιση των φ/γ του ΠΝ
Μια ζωη δικαιολογουμε τις επιλογες τους και μια ζωη μιλαμε για χαμενες ευκαιριες.
Ετσι χασαμε τις L τις M τα F-16 MLU ,τα Leo2A4 και παει λεγοντας…

aris32
aris32
5 years ago

τα ολλανδικα δεν ειχαν αναγκη απο τιποτα για αυτο και οι γερμανοι αλλαξαν μονο αρχικα το flir και μετα απο 12 χρονια χρησης και των 8 αντικαθιστουν τις πτερυγες . οι ελληνες μηχανικοι συμφωνω οτι θα ειχαν δουλειες απο αλλα προγραμματα . προφανως το ΠΝ εκανε λαθος με τις M,L που εχασε οπως και με τα κιντ . φυσικα ο ΕΣ εκανες λαθος για τα λεο2 εκανε λαθος για τα μαρντερ φυσικα και η αεροπορια εκανες , λιγοτερα μεν , λαθη σε οτι αφορα τον εκσυχρονισμο των μ2000 αν και το λαθος ηταν η μη αποδοχη των 20 αμερικανικων μπλοκ30φ16 παρα τα f16mlu .

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

το p3 ειναι χρησιμο οπλο αλλα το κοστος ειναι τεραστιο δεν ξερω θα προτιμουσα ισως να δωθουν λεφτα στις μεκο 400μυρια κ τα 100 ας τα διναμε για 2μεταχειρισμενα αλλα σε πτητικη κατασταση οριων κ ισως μεταχειρισμενα στρατοτανκερ.

PH II
PH II
5 years ago

Δεν γνωρίζω γιατί δεν ανεβάζετε τα σχόλιά μου. Είναι δεύτερη φορά. Προφανώς γράφω κάτι λάθος και δεν πρέπει να δημοσιευτεί. Σας παρακαλώ, μια και βλέπετε την e-mail address μου, απαντήστε μου εκεί ώστε να διορθωθώ.

PH II
PH II
5 years ago

Κατ’ αρχάς το ανεβάσατε 3 ώρες μετά, και προφανώς μετά από το δεύτερο σχόλιό μου, και κατά δεύτερον κάνατε και λάθος γιατί ήταν απάντηση σε σχολιστή και όχι “ξεκάρφωτο” όπως το βάλατε.
Χωρίς καμία εκτίμηση,
πρώην αναγνώστης σας

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Ο εκσυγχρονισμός των P-3 έχει να κάνει περισσότερο με τα εθνικά συμφέροντα.
Σε ερώτημα στον Α/ΓΕΝ αν ήταν η 1η προτεραιότητα του Π.Ν απάντησε όχι αλλά όμως πως ήταν από τις πρώτες.
Πως η ανάγκη για αεροπλάνα ναυτικής περιπολίας είναι επείγουσα και πως αυτά τα αεροπλάνα θα είναι τα μάτια μας.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Aυτα τα αεροπλανα για να ειναι τα ματια θα πρεπει να υπαρχει και το κεφαλι…

Fulcrum
Fulcrum
5 years ago

Πολλοί, αν όχι όλοι οι σχολιαστές γράφετε πως με αυτά τα 500εκ € έπρεπε να αναβαθμίσουμε τις 4 ΜΕΚΟ200 ΚΑΙ να πάρουμε τορπίλες. Να κάνω το εξής ερώτημα;
Επαρκούν τα 400εκ€ για ΕΜΖ τεσσάρων φρεγατών; Και εννοώ σοβαρό εκσυγχρονισμό, όχι σαν αυτόν των ολλανδικών. Με κόστος 100εκ€ μπορούμε δηλαδη να κάνουμε ανακατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού, να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου το ΚΠΜ, να αλλάξουμε 2 (και όχι μόνο το 1) ραντάρ, να αναβαθμίσουμε πιθανώς εκτοξευτές και οπλικά συστήματα, να συμπληρώσουμε απόθεμα βλημάτων, να δημιουργήσουμε και απόθεμα ανταλλακτικών για όλα τα νέα συστήματα;
Χωρίς να είμαι του τομέα και μόνο από ότι θυμάμαι από κόστη σε αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό, 400εκ€ μαλλον επαρκούν για σοβαρό εκσυγχρονισμό 1-2 φρεγατών και σίγουρα όχι τεσσάρων.

Για να μην με παρεξηγήσετε… σαφώς και θεωρώ πιο σημαντικό και επείγον πρόγραμμα αυτό του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ απο αυτό των Ρ-3. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι συγκρίσιμου προϋπολογισμού προγράμματα.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Fulcrum

συμφωνω για μια κανονικη αναβαθμιση των μεκο απαιτουνται ελαχιστα 700 εκατομυρια . με 400 εκατομυρια κανεις απλα μια καλη συντηρηση αναβαθμιση του μηχανολογικου εξοπλισμου των φρεγατων και απλα αλλαζεις τα απαρτια που δεν ειναι πλεον σε παραγωγη. επι της ουσιας καμια αναβαθμιση . ειναι ξεχωριστα προγραμματα αλλα ταυτοχρονα το ενα εξαρταται απο το αλλο μιας και πλεον το ΠΝ δεν θα δινει ενα μεγαλο κονδυλιο για να στελνει πλοια να περιπολουν στην μεσογειο και μαλιστα ακαταλληλα για αυτον τον λογο . θα μπορεσει δηλαδη να εξοικονομησει χρηματα και να αναβαθμισει καλυτερα τις μεκο

Dragan
Dragan
5 years ago

Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι Απαραίτητα για ένα πεδίο επιχειρήσεων σαν το Αιγαίο.
Οποίος δεν το καταλαβαίνει αυτό ίσως να αλλάξει τις ιστο σελίδες που συχνάζει…

observer
observer
5 years ago
Reply to  Dragan

Είσαι απόλυτος στην άποψή σου. Τα P-3b είναι ολοφάνερο ότι τέθηκαν ξανά σε ενέργεια λόγω του ξένου παράγοντα.Χρόνια με “ανθούσα” οικονομία κανείς δεν σκεφτόταν την αντικατάσταση ή την αναπαλαίωσή τους(μόνο η Π&Δ).Κανείς δε σκέφτηκε να παραγγείλει μια σφαίρα,ένα άρβυλο,ένα βλήμα 120mm για τα τάνκ, μια τορπίλη για τα υποβρύχια που γέρνουν.Ήρθε και ο Βενιζέλος που γνωρίζει την ευθυνοφοβία των στρατιωτικών και έφτιαξε τον περίφημο νόμο του, συν τα αδέρφια από την Τζίπρο που αποφάσισαν να δώσουν το υπόλοιπο νησί,είμαστε έτοιμοι να μας καταπιούν όλοι!!!!Οπότε μην παραπονιέσαι για όλους όσοι γράφουν εναντίον του εκσυγχρονισμού. Έχουν δει εγκλήματα εις βάρος της άμυνας, τη Μακεδονία να δίνεται για μια βαλίτσα χρήματα, και το Στρατό να μη φυλάει τα σύνορα, τα ναρκοπέδια να έχουν εξουδετερωθεί και πολλά πολλά άλλα. Ο Τούρκος μπορεί να είναι γίγαντας, εμείς δεν κάναμε σοβαρό σχεδιασμό για να τον αναχαιτίσουμε. Μας έχουν πάρει στο μεζέ όλα τα Βαλκάνια. Ναι ο εκσυγχρονισμός θα πετύχει, αλλά να είσαι σίγουρος ότι το P-3b ADV θα πετά χωρίς όπλα!!!Τόσο απλά!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  observer

Για τις τορπίλες των υποβρυχίων είχε γίνει διαγωνισμός όπου είχε επικρατήσει η ιταλική τορπίλη αλλά οι γερμανοί με έντεχνο τρόπο κατάφεραν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό ζητώντας υπερβολικά πολλά λεφτά για να την πιστοποιήσουν στα υποβρύχια. Με την ελπίδα στον επόμενο διαγωνισμό να επιλεγεί η δική τους τορπίλη.
Σε ότι αφορά τα τελευταία χρόνια ο Καμμένος ξέρει ότι θέλουμε τορπίλες αλλά δεν ήθελε να γίνει η αγορά τους για να μην πάρουν λεφτά οι γερμανοί επειδή δεν μας δίνουν τις πολεμικές αποζημιώσεις. Σε ότι αφορά τα βλήματα των αρμάτων Λέο-2 υπήρχε πρόβλημα γιατί οι γερμανοί δεν ήθελαν να μας δώσουν συμπαραγωγή.
Τα Ρ-3 τα θέλουμε για επιτήρηση και στοχοποίηση, και το θέμα έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν είναι ότι περιμένουμε από αυτά τα αεροπλάνα να βγουν στο Αιγαίο να ρίχνουν τορπίλες στα τουρκικά υποβρύχια και Χαρπούν στα τουρκικά πλοία.

observer
observer
5 years ago

Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά ξέρεις αν τελείώσει η μάχη και δεν έχεις παραλάβει τα όπλα σου, καταλαβαίνεις.

Stamatis Rapanakis
Stamatis Rapanakis
5 years ago

Αυτό δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Δηλαδή ο ΥΠΕΘΑ έχει διαθέσιμα χρήματα για τορπίλες, αλλά δεν πήρε γιατί δεν μας δίνουν πολεμικές αποζημιώσεις. Αν ισχύει είναι η πιο εξωπραγματική, λαϊκίστική δήλωση ΥΠΕΘΑ τα τελευταία χρόνια!

Οι σύγχρονες τορπίλες έπρεπε να είχαν αγοραστεί ΧΤΕΣ. Δεν φτάνει που δεν έχουμε χρήματα, έχουμε και πολιτικούς να μας δουλεύουν. Αντίστοιχα και για την συμπαραγωγή για τα Leo-2.

CK
CK
5 years ago
Reply to  Dragan

Τα ξαναγράφω διότι μάλλον δεν διαβάζεις η δεν καταλαβαίνεις τη κατάσταση ;

Σε συνθήκες πολεμου: Νομίζεις πως υπάρχει ελπίδα επιβίωσης των P3 στο Αιγαίο ?

Aργos μεγάλος στόχος χωρίς σύsτημα αυτοπροστασίας.

Εκτος εάν διαθέσεις τη μιση αεροπορία να το προστατεύεις στη βόλτα του

Σε συνθήκες ειρήνης: Υποβρύχια στο Aιγαίο με ηχοσιμαντηρες μάλλον δύσκολο να εντοπισθούν.
Ξέρεις ποσο έχει ένα συχρόνos ηχοσιμαντηρας? Μερικά χιλιαρικάκια euro.

Εικόνα επιφανειας: Ειδικά στο Aιγαίο έχεις ένα σορό νησιά. Με επίγειο εξοπλισμό μια χαρά τη κανεις τη δουλειά

Επιπλέον υπάρχουν και UAV που μπορεί να κάνουν αυτή τη δουλειά .

Ποσο είναι το κόστος ανά η πτήσης ενός UAV?

Ποσο είναι το κόστος ανά h η πτήση των τετρακινητήριων P3 ?

Σίγουρα πάνω από 10-20 χιλιαρικάκια/h

Όσον αφοά το επιχείρημα περί επιτήρησης ανατολικής μεσογείου στα πλαίσια των υποχρέωσεvν μας στο ΝΑΤΟ

Αυτό μπορούσε να γίνει με UAV

Η Ακόμα πιο προχωρημένα και οικονομικά να είχε ανατεθεί σε Λιμενικό όπου μπορούσαμε να έχουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ίσως και με ανάθεση σε ιδωτική εταιρία και πληρωμή ανά η πτήσης .

Αλλα κάποιοι ονειρεύονται ναυτική αεροπορία με f15 θα μου πεις

Τα αντεπιχειρήματα σου στα παραπάνω?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  CK

Το UAV δεν πετάει με την ταχύτητα ενός αεροπλάνου ναυτικής περιπολίας. Στην προκειμένη περίπτωση το Ρ-3 αν θυμάμαι καλά έχει μέγιστη ταχύτητα 600 χλμ την ώρα ενώ το Ρ-99 που ήθελε το Π.Ν πετάει με 900 χλμ την ώρα. Έτσι λοιπόν ένα αεροπλάνο καλύπτει πιο γρήγορα μια μεγάλη περιοχή και πάει πιο γρήγορα σε αυτή αν απαιτηθεί.
Επίσης σε κάποιους στην θάλασσα (τρομοκράτες, λαθρέμπορους, πλήρωμα όποιου πλοίου) που βλέπουν ένα UAV ή ένα αεροπλάνο από πάνω τους, η παρουσία του αεροπλάνου επιδρά διαφορετικά στην ψυχολογία τους. Έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα.
Η παρουσία ανθρώπων από πάνω τους θα τους επηρεάσει διαφορετικά συγκριτικά με το να πετάει από πάνω τους ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο. (UAV)
Σε ότι αφορά αυτό που γράφεις για το Αιγαίο, σε μία σύρραξη είναι επόμενο πως θα πετάει μεγάλος αριθμός μαχητικών της Ελλάδας και της Τουρκίας άσχετα αν θα έχουν και στην αποστολή τους την προστασία ενός Ρ-3 ή ενός CN-235MPA.

CK
CK
5 years ago

Θα ρίχνει ηχοσημαντηρες και θα ψάχνει για υποβρύχια με 600 km/h????
Ποσο θα κοστίζει μια ώρα πτήσης?
Τόσο πολύ που μάλλον δεν θα πετάει και πολύ
Εάν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με την κατάσταση της EAB και των αεροπλάνων
Τις άλλες αποστολές που περιγράφεις εμπίπτουν στη διακαιοδοσία του Λιμενικού
Εκεί μπορούσαμε να είχαμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότητηση σε μέσα εναέριας επιτήρησης AOZ
Όπως καταλαβαίνεις πάμε για μια αεροπορία 85+38+24 αεροσκαφών το πολύ σε μια δεκαετία
Νομίζεις πως θα περισσεύουν αεροπλάνα να προστατεύουν και τα P3?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  CK

Θα ρίχνει ηχοσημαντήρες όχι πετώντας με την μέγιστη ταχύτητα του αλλά με μικρότερη η οποία όμως θα είναι μεγαλύτερη ενός UAV που φυσικά δεν θα μπορεί να ρίξει ηχοσημαντήρες.
Το λιμενικό δεν μπορεί να αναλάβει αποστολές για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
Δεν ξέρω πόσο θα κοστίζει μία ώρα πτήσης. Αν θέλεις μπορώ να το μάθω και να σου απαντήσω.
Στο ότι θα πάμε σε αεροπορία 85+38+24 μαχητικών σε μία δεκαετία.
Εγώ είμαι υπέρ του να πάμε σε αεροπορία 85 F-16V και 40 Μ-2000-5 το συντομότερο. Και τίποτε άλλο σε μαχητικά.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

«το Ρ-99 που ήθελε το Π.Ν ».
Δεν αληθεύει ότι το ΠΝ απέκλεισε τα αεριωθούμενα;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Ήθελε το Ρ-99.

Βκ
Βκ
5 years ago

Όταν οι Τούρκοι θα στέλνουν τις καινούργιες φρεγάτες στο Αιγαίο εμείς θα στέλνουμε τα Ρ3 για αναχαίτιση γιατί οι δικές μας φρεγάτες θα είναι 40+. χωρίς εκσυγχρονισμο τα υποβρύχια αντί για τορπιλες θα έχουν εξαδες με νερό. Θα γεμίζουν τις τορπιλο σωλήνες με μπουκάλια 1λιτρ.Παντως τα P3 θα τα έχουμε αοπλα και αυτά!!

observer
observer
5 years ago
Reply to  Βκ

Παρηγορούμαι που οι περισσότεροι από μας βλέπουμε το ίδιο έργο!!!!Καλά εσύ σύντροφε σκοτώθηκες νωρίς…..και δεν είδες τα πραγματικά χάλια μας!!!

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
5 years ago

Οποία χώρα διαθέτει P3 Orion, τα εκσυγχρονίζει ή τα αντικαθιστά με P8 Poseidon.

Εμεις πρωτοτυπησαμε, αποσύροντας τα P3, χωρίς σχέδιο για το μέλλον. Πάντως ο εκσυγχρονισμός ήταν στα σχέδια του Ναυτικού. Αν ήταν πρωτεραιότητα ή όχι, δεν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι πως δεν υπάρχει σύγχρονο ναυτικό χωρίς αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
Για τον εκσυγχρονισμό υπάρχουν αρκετά άρθρα της Π&Δ: τα αεροσκάφη θα μπορούν να φέρουν οπλισμό, η προμήθεια συνήθως εινα μέρος ξεχωριστού προγράμματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Πριν την κρίση το Π.Ν πίστευε ότι θα αγοράσει καινούργια αεροπλάνα. Ήθελε το βραζιλιάνικο Ρ-99.
Ένα λάθος που έγινε πριν την κρίση είναι ότι έγινε προσπάθεια να αγοραστούν αεροπλάνα με τα μισά λεφτά που απαιτούνταν για την αγορά τους. Το κονδύλι ήταν 250 εκατ. ενώ έπρεπε να ήταν 500 εκατ. Έτσι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές υποψηφιότητες, η υπόθεση έμεινε πίσω, και μετά το ναυτικό δεν μπόρεσε να αγοράσει αεροπλάνα και έμεινε χωρίς αυτά.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Δεν υπαρχει με τα AP-3-C απο μεσα και απο εξω….κανεις δεν ασχοληθηκε με αυτα πραγματικα.
Ειχαν εξανλτησει τη ζωη τους ενω τα δικα μας -Β παρατημενα χρονια να αραχνιαζουν
κριθηκαν αξια προς αναβαθμιση?
Δηλαδη τωρα δηλαδη………………..

”…Ένα λάθος που έγινε πριν την κρίση είναι ότι έγινε προσπάθεια να αγοραστούν αεροπλάνα με τα μισά λεφτά που απαιτούνταν για την αγορά τους. Το κονδύλι ήταν 250 εκατ. ενώ έπρεπε να ήταν 500 εκατ. Έτσι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές υποψηφιότητες, η υπόθεση έμεινε πίσω, και μετά το ναυτικό δεν μπόρεσε να αγοράσει αεροπλάνα και έμεινε χωρίς αυτά…”
Και τελικα βρεθηκαν τα 500 και μειναμε με το ”Πτερόσαυρο”

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Το κόστος του εκσυγχρονισμού δεν είναι 500 εκατ. Έχει αποφασιστεί να είναι μέχρι 500 εκατ. Από τι θυμάμαι είχαν πει πως θα αγγίξει τα 350 εκατ. Ένα ποσό από αυτά τα λεφτά είναι από ανεκτέλεστα Α.Ω παλαιότερων αγορών. Αν δεν ήταν αυτά τα λεφτά από τα Α.Ω δεν θα γινόταν ο εκσυγχρονισμός τους.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Ειναι για να κλαις….
15 Σεπ 2018 16.231,457$ 376.902,277$

Αλεξ
Αλεξ
5 years ago

Τελικα αυτο που παραλαμβανουμε καποτε.. Πως συγκρινεται με ενα P3C update 3 ?

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -