Πολύ ψηλά έβαλε τον πήχη ο επικεφαλής του Τουρκικού Ναυτικού, Ναύαρχος Ercüment Tatlıoglu, καθώς σε συνέντευξη του στο αμυντικό περιοδικό Warships International Fleet Review, δήλωσε πως ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους του Κλάδου, είναι η ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, μέσω τεχνογνωσίας που θα αποκτηθεί από το πρόγραμμα MILDEN.
Το MILDEN είναι το γνωστό πρόγραμμα “εθνικού υποβρυχίου” που εξελίσσει η Τουρκία εδώ και χρόνια, όπου φέτος είχαμε και την τυπική έναρξη κατασκευής του πρώτου τέτοιου σκάφους, σε μια διαδικασία όμως που θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Όπως εξήγησε ο Τούρκος Ναύαρχος, το “εθνικό τουρκικό υποβρύχιο θα είναι συμβατικής πρόωσης αλλά ιδιαίτερα εξελιγμένο”, οπότε η συσσώρευση της τεχνογνωσίας στην κατασκευή που θα επιτευχθεί -ήδη η Τουρκία κατασκευάζει τα 6 υποβρύχια Type 214 γερμανικής σχεδίασης- θα επιτρέψει κάποια στιγμή αργότερα και το “πυρηνικό βήμα”.
Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν καθώς η δήλωση είναι περισσότερο περιγραφή στόχων και δόγματος και όχι τεχνολογική και συγκεκριμένων οροσήμων. Αλλά δείχνει πως το τουρκικό γεωπολιτικό πλάνο για μετασχηματισμό της χώρας σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη έχει πολλές αμυντικές προϋποθέσεις μελετήσει. Και με επίκεντρο την αυτοδύναμη ανάπτυξη πολύπλοκών οπλικών συστημάτων, χωρίς εξαρτήσεις από το εξωτερικό. Στην ίδια λογική βλέπουμε ήδη την Ινδία και τη Βραζιλία να κινούνται σε απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, όπως και την Αυστραλία.
Όσο για το πέρασμα σε κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, που τεχνικά είναι από τα πιο δύσκολα διεθνώς, η Τουρκία ήδη κάνει κάποια παράπλευρα βήματα. Καθώς με τη δημιουργία στο Ακούγιου του ρωσικής τεχνογνωσίας πυρηνικού εργοστασίου 4 αντιδραστήρων, το οποίο σύντομα θα κάνει έναρξη λειτουργίας, συν τους προγραμματιζόμενους νέους πυρηνικούς σταθμούς σε Ανατολική Θράκη και Μαύρη Θάλασσα που είναι υπό συζήτηση, η Άγκυρα, “χτίζει” ένα υπόβαθρο τεχνογνωσίας σε πυρηνικές υποδομές, εκπαιδεύοντας πολλούς τεχνικούς και επιστήμονες της. Δεν γεφυρώνεται βέβαια εύκολα η πολιτική χρήση με την στρατιωτική, αλλά τα πάντα συνεισφέρουν…
Στο ίδιο σκεπτικό, πέρα από τα Type 214, τα μελλοντικά MILDEN, η Τουρκία χτίζει ένα νέο στόλο φρεγατών κλάσης Istanbul, ετοιμάζεται για το αντιτορπιλικό TF-2000, ακόμη για το νέο μεγάλο αεροπλανοφόρο 60.000 τόνων, χτίζει ήδη κορβέτες κλάσης Hisar, και επενδύει πολλά σε μη επανδρωμένα επιφανείας, σε βοηθητικά πλοία και σε ταχύπλοα επιφανείας, αλλά και σε αποβατικά. Ως δηλαδή μια πλήρη ανανέωση και μεγέθυνση στόλου, μεγάλων προσδοκιών.