19.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΠως η Τουρκία κάνει τα υποβρύχια της όλο και πιο "τουρκικά" σε...

Πως η Τουρκία κάνει τα υποβρύχια της όλο και πιο “τουρκικά” σε τεχνολογία

Έχουμε ξαναγράψει για τις πολλές εξελίξεις στο Τουρκικό Ναυτικό αλλά αξίζει να δούμε τι επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία ειδικά στο υποβρυχιακό της όπλο. Που δεν είναι άλλο βέβαια από τον περαιτέρω «εκτουρκισμό» του με πολλά εγχώρια συστήματα, άλλα πρωτότυπα, άλλα αντιγραφές, άλλα μετασκευές.

Έτσι σε λίγες μέρες αναμένεται η παράδοση του υποβρυχίου TCG Preveze μετά την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών του και την αναβάθμιση μέσης ζωής που δέχθηκε, ώστε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα της πρώτης παρτίδας Type 209/1400 της Τουρκίας, δηλαδή τα TCG Sakarya (S-354), TCG 18 Mart (S-355) και TCG Anafartalar (S-356).

Τι έχει λοιπόν αναπτυχθεί στο Preveze; Αρχικά το τουρκικό σύστημα μάχης MUREN το οποίο έχει εξελιχθεί τοπικά, και αντικαθιστά το ISUS-83/2. Το MUREN προσφέρει ολοκλήρωση όπλων και αισθητήρων ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή ενός πλήρους λογισμικού διαχείρισης σύγχρονου υποβρυχίου. Κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον π.χ. στα υπό σχεδίαση μίνι υποβρύχια που έχουν προταθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και γιατί όχι και σε νέες κλάσεις που θα εμφανιστούν μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης των Type 214 που ήδη χτίζονται.

Δοκιμάζεται ήδη το τουρκικό σύστημα διαχείρισης μάχης υποβρυχίων MUREN, σε υπηρεσία από το 2022

Στη συνέχεια έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο των υποβρυχίων η τουρκική βαριά τορπίλη AKYA, με την οποία έχουν γίνει και δοκιμαστικές βολές. Δημιουργία της Roketsan, η AKYA παρουσιάζεται με εμβέλεια πάνω από 50 χιλιόμετρα, μεγίστη ταχύτητα στους 45+ κόμβους, έχει ενεργητικό/παθητικό σόναρ, μαγνητικό αισθητήρα προσέγγισης όπως και δυνατότητα προσανατολισμού με βάση τα απόνερα του πλοίου-στόχου. Το όπλο έχει ενσύρματη καθοδήγηση με οπτική ίνα, κινείται με μπαταρία η οποία είναι τμηματική, άρα μπορεί να εμφανιστεί και σε παραλλαγές μικρότερου μήκους. Η όλη σχεδίαση της πάντως θυμίζει αρκετά τη γερμανική DH2A4 SeaHake της Atlas Elektronik, την οποία επίσης διαθέτει η Τουρκία…

Επιτυχημένη δοκιμή της νέας τουρκικής τορπίλης AKYA

Στο υποβρύχιο θα προστεθεί αργότερα και η έκδοση υποβρύχιας εκτόξευσης του αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA, που είναι υπό εξέλιξη, στα πρότυπα των sub Harpoon.

Εμφάνιση νέας έκδοσης του πυραύλου ATMACA από τη Roketsan

Η Meteksan Defence έχει κάνει επίσης εκτεταμένες εργασίες στα σόναρ του σκάφους, με νεα υδρόφωνα MSH-01, παθητικό σόναρ στο εμπρόσθιο τμήμα, πλευρικές συστοιχίες, υποβρύχια μόντεμ, το σχετικό λογισμικό και τις κονσόλες παρακολούθησης και επεξεργασίας.

Άλλα τουρκικής κατασκευής συστήματα, που προμηθεύουν οι Aselsan, Havelsan, STM και η κοινοπραξία ASFAT είναι το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, οι αισθητήρες βάθους, αλατότητας, πυκνότητας, διάφορες κεραίες όπως και ιστοί τηλεπικοινωνιών, απάρτια των περισκοπίων, συστήματα ψύξης, κλιματισμού, υδραυλικά, γεννήτριες, καλωδιώσεις κ.λπ.

Έτσι με όλα αυτά, η Τουρκία πετυχαίνει μια αρκετά μεγάλης έκτασης αναβάθμιση των δικών της Type 209, με συστήματα που παράγει και εξυπηρετεί τοπικά, δημιουργώντας και τη σχετική τεχνογνωσία για εφαρμογή τους στα επόμενα της υποβρύχια. Η όλη διαδρομή έχει ήδη σχεδόν δεκαετή ορίζοντα, καθώς οι δοκιμές της ΑΚΥΑ ξεκίνησαν το 2013, άρα ο σχεδιασμός μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ώριμος. Άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί ως γενικό σχέδιο η πρόθεση για «εθνικό υποβρύχιο» (πρόγραμμα MILDEN) με προεργασία την αναβάθμιση των Type 209. Στόχος εδώ είναι να εμφανιστεί αυτό το “εθνικό υποβρύχιο” κάπου το 2030, το οποίο μπορεί να είναι και αναερόβιας πρόωσης με σύστημα AIP.

Είναι εμφανής δηλαδή η βηματική προσέγγιση που ακολουθεί η Άγκυρα στον τομέα των υποβρυχίων της (και όχι μόνο): Με την παράλληλη εξέλιξη διαφόρων τεχνολογιών και συστημάτων που αποτελούν αναβαθμίσεις υπαρχόντων, την ενσωμάτωση της σχετικής τεχνογνωσίας και μετά τη μεταξύ τους ολοκλήρωση, ώστε να αποτελούν ένα λειτουργικό «πακέτο». Το οποίο με τη σειρά του θα γίνει εφαλτήριο για μια επόμενη γενιά οπλοσυστήματος, ακόμη μεγαλύτερης εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Μπορεί η Γαλλία να κάνει ρελάνς με φρεγάτες FREMM-FR/FDI αντί για τις ιταλικές Bergamini;

Η τρέχουσα συζήτηση με την Ιταλία για την απόκτηση από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, των δύο πρώτων φρεγατών κλάσης Bergamini, της υποκλάσης General...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -