24.4 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΣχεδόν έτοιμο το μη επανδρωμένο σκάφος Ulaq, προβληματίζει πιθανή έκδοση με αντιπλοϊκούς...

Σχεδόν έτοιμο το μη επανδρωμένο σκάφος Ulaq, προβληματίζει πιθανή έκδοση με αντιπλοϊκούς πυραύλους

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ναυπηγείο Ares, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες οπλικές δοκιμές του μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (USV) Ulaq, με βολές από πυργίσκο με βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλιοστών. Το σκάφος είναι τηλεκατευθυνόμενο με εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, μπορεί να κινηθεί με 40 κόμβους ενώ διαθέτει ένα πακέτο αισθητήρων, με κάμερα ημέρας/νυκτός και ραντάρ ναυτιλίας, και μπορεί επιπρόσθετα να πάρει συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, αντιμέτρων κ.λπ.

Βίντεο: Το μη επανδρωμένο τουρκικό σκάφος Ulaq εκτελεί επιτυχημένες βολές

Το Ulaq είχε κάνει και βολές με ρουκέτες Cirit πέρυσι, ενώ το ναυπηγείο σχεδιάζει να το παρουσιάσει, πάντα ως αυτόνομο-τηλεχειριζόμενο, σε ποικιλία ρόλων: από περιπολίας, επίθεσης, ανίχνευσης, ανθυποβρυχιακό (με ελαφριές τορπίλες Orka), τηλεπικοινωνιών, θαλάσσιου ελέγχου, φύλαξης λιμένων, έως αντιναρκικό, πυροσβεστικό κλπ.

Προβληματισμό όμως προκαλεί η απεικόνιση του (σε ψηφιακή μακέτα) σε μεγαλύτερη εκδοχή, με φορτίο 4 αντιπλοϊκών πυραύλων Atmaca, κατασκευής της Roketsan. Αν αυτό υλοποιηθεί τότε η Τουρκία θα αποκτήσει ένα πρωτοποριακό (σε διεθνές επίπεδο) μη επανδρωμένο σκάφος με ικανότητα μεγάλου πλήγματος σε ναυτικό περιβάλλον.

Ο Atmaca, υψηλά υποχητικός με εκρηκτική κεφαλή 250 κιλών είναι ένας τυπικός βαρύς αντιπλοϊκός πύραυλος με ακτίνα δράσης πάνω από 150 χιλιόμετρα. Η ανάπτυξη του έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εξοπλίσει τις νέες τουρκικές φρεγάτες Istanbul. Η εφαρμογή του όμως σε ένα μικρό αυτόνομο σκάφος που θα δρα περίπου ως «θαλάσσιο περιφερόμενο πυρομαχικό», χωρίς να ρισκάρεται ανθρώπινο πλήρωμα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Έτσι, ένα τέτοιο σκάφος σε αρχιπελαγικό περιβάλλον μπορεί να είναι αραγμένο σε απόκρυψη οπουδήποτε σε κάποια νησίδα και να ενεργοποιείται να κατευθυνθεί προς ένα μεγάλο ναυτικό στόχο που θα έχει εντοπιστεί π.χ. από ένα επίσης μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το Ulaq σε αυτή την εκδοχή θα είναι βέβαια αναλώσιμο, αλλά και δύσκολο να ανιχνευθεί καθώς είναι από συνθετικά υλικά, με χαμηλό ύψος και χωρίς έντονο ηλεκτρομαγνητικό ίχνος, οπότε θα μπορεί να πλησιάσει τον στόχο του περισσότερο από ότι μια πυραυλάκατος ή οποιοδήποτε μεγαλύτερο σκάφος.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -