35.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήVIDEOZap It! Όπλο λέιζερ σε αμερικανικό πολεμικό πυρπολεί drone (βίντεο)

Zap It! Όπλο λέιζερ σε αμερικανικό πολεμικό πυρπολεί drone (βίντεο)

Οπλικό σύστημα λέιζερ ισχύος 150 kw χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) κατά την διάρκεια δοκιμής ανοικτά του Περλ Χάρμπορ. Το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό Ναυτικό δείχνει το LWSD (Laser Weapon System Demonstrator) να βάλλει από το αποβατικό πλοίο μεταφοράς προσωπικού/υλικού USS Portland (LPD-27) και σε άλλα πλάνα ένα drone να πιάνει φωτιά.

Η δοκιμή της 16ης Μαΐου από πλοίο του Στόλου του Ειρηνικού σηματοδοτεί την πρώτη εφαρμογή συστήματος λέιζερ υψηλής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το Ναυτικό αναπτύσσει και δοκιμάζει διάφορα όπλα λέιζερ. Από αυτά ορισμένα είναι πιο ισχυρά αλλά κατάλληλα μόνο για πλοία που έχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής ισχύος, όπως τα σκάφη κλάσης San Antonio σαν το USS Portland, ενώ άλλα συστήματα μικρότερης ισχύος μπορούν να εξοπλίσουν μια ευρύτερη γκάμα μονάδων επιφανείας, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλλικών κλάσης Arleigh Burke.

«Πραγματοποιώντας προχωρημένες δοκιμές στην θάλασσα εναντίον UAV και μικρών σκαφών θα αποκομίσουμε πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες του Solid State Laser Weapons System Demonstrator κατά δυνητικών απειλών» δηλώνει ο κυβερνήτης του USS Portland, Πλοίαρχος Κάρρεϋ Σάντερς. To συγκεκριμένο πλοίο ήταν το πρώτο που επελέγη να φέρει το Solid State Laser – Technology Maturation (SSL-TM) LWSD Mk 2 Mod 0, με τα σχετικά τεστ αρχικώς προγραμματισμένα για τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019.

Το αμερικανικό Ναυτικό δουλεύει επίσης πάνω σε ένα λιγότερο ισχυρό λέιζερ γνωστό ως HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance) των 60 kw που θα προορίζεται για πολεμικά πλοία με μικρότερα περιθώρια ενέργειας για νέα συστήματα. Το δε σύστημα ODIN (Optical Dazzling Interdictor) στην λίστα των «θέλω» του Ναυτικού είναι ένα μη θανατηφόρο λέιζερ που θα χρησιμοποιείται αποτρεπτικά εναντίον μικρών εχθρικών σκαφών προσεγγίζοντα πολεμικά των ΗΠΑ.

Εκτός του SSL-TM της Northrop Grumman που δοκιμάστηκε στο USS Portland, η Lockheed Martin αναπτύσσει ένα όπλο λέιζερ 150 kw. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ιστότοπου USNI News, μια πρώιμη έκδοση χαμηλής ισχύος του όπλου αυτού αναμένεται να τοποθετηθεί στο Littoral Combat Ship του 4ου Στόλου USS Little Rock (LCS-9) εντός του έτους.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tarkan1
Tarkan1
4 years ago

AKINCI UAV Documentary released…. Enjoy
https://www.youtube.com/watch?v=UEec_EbJgfU&feature=youtu.be
|
|comment image

sotbak
sotbak
4 years ago

εδώ είναι το μέλλον τουλάχιστον σε πρώτη φάση για την εγγύς αεράμυνα ενός πλοίου. Η πρόβλεψη και μόνο στις FFG(x) της δυνατότητας ενεργειακής ισχύος/επάρκειας των πλοίων αυτών για μελλοντική εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων, θα έπρεπε να μας απασχολεί σοβαρά και είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα FFG(x) για την αντικατάσταση όλων των Σ σε διευρυμένο βέβαια χρονικό ορίζοντα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -