23.9 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Τι έγινε τελικά με τις φρεγάτες Adelaide; Τις απορρίψαμε οριστικά, κι...

ΑΠΟΨΗ: Τι έγινε τελικά με τις φρεγάτες Adelaide; Τις απορρίψαμε οριστικά, κι αν ναι, γιατί;

Η ιστοσελίδα μας αλλά και το περιοδικό έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της απόκτηση μεταχειρισμένων φρεγατών Adelaide που υπηρετούν -ή υπηρετούσαν- στο Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Ο λόγος είναι απλός, μια απλή “ματιά” στα διαθέσιμα πολεμικά πλοία που θα μπορούσα να ενισχύσουν άμεσα το ΠΝ, τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Πριν συνεχίσουμε, για μια ακόμη φορά, να πούμε πως το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση χτες, όχι αύριο ή αντιμεθαύριο. Οι φρεγάτες κλάσης S έχουν πλέον φάει τα ψωμιά τους, είναι άγνωστο πως το ΠΝ και τα στελέχη του καταφέρνουν να διατηρούν λειτουργικές φρεγάτες με ηλεκτρονικά συστήματα που είχαν κατασκευαστεί προ 40ετίας. Ακόμη και οι εκσυγχρονισμένες S, θα πρέπει να είχε σχεδιαστεί ήδη η απόσυρσή τους. Το θέμα όμως είναι πως εμείς τις κοιτάμε εθνικά “υπερήφανοι” να πλέουν στο Αιγαίο, χωρίς καν να αναλογιζόμαστε τα πληρώματα που τις στελεχώνουν και θα χρειαστεί να πολεμήσουν αύριο με αυτές.

Καθώς όμως η αγορά νέων πλοίων, ακόμη κι αν καταφέρει να γίνει, χάνεται κάπου προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αν και εφόσον τελικά προχωρήσει η αγορά φρεγατών τύπου Belharra. Βέβαια το ΠΝ είχε προνοήσει πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, και σχεδίαζε να αγοράσει φρεγάτες κλάσης FREMM-HN, μαζί με Γαλλία και Ιταλία. Το τι συνέβη το ξέρουμε, δεν έγινε τελικά τίποτα, και το ΠΝ συνέχισε την σταθερή του πορεία με τις αιωνόβιες Kortenaer.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Βέβαια οι ανάγκες ήταν τόσο πιεστικές, που το θέμα FREMM-HN εμφανίστηκε ξανά το 2012, έστω και για την αγορά ή μίσθωση λιγότερων πλοίων. Το θέμα είναι πως ούτε φυσικά και τότε έγινε κάτι, καθώς οτιδήποτε στρατιωτικό την εποχή των Μνημονίων μπορεί να έφερνε και … λαϊκή εξέγερση.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με το ΠΝ να αναγκάζεται να επιχειρεί με φρεγάτες ηλικίας 40 ετών. Όλοι το ξέρουν, κι όλοι “σφυρίζουν αδιάφορα”. Ειλικρινά, προκαλεί κακή εντύπωση το γεγονός ότι όχι απλά δεν υφίσταται άμεση λύση, αλλά δεν βλέπουμε λύση ούτε σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη κι αν αγοράσουμε φρεγάτες Belharra αυτές θα είναι μόλις 2, και μάλιστα θα έρθουν περίπου το 2025. Μέχρι τότε, τι κάνουμε;

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

Εντάξει, μπορούμε να πούμε στους Τούρκους να σταματήσουν τις προκλήσεις, και να ξαναρχίσουν μετά το 2026-7 που θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι. Άντε και το κάνουν, στα πλαίσια του “φίλαθλου πνεύματος”. Τότε τι θα έχει το ΠΝ; 2 Belharra και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ εκσυγχρονισμένες; Μια χαρά, προφανώς θα έχουμε συμφωνήσει οι Τούρκοι να αποσύρουν κι αυτοί τα πλοία τους και να τα αντικαταστήσουν με κότερα…

Υπάρχει πρόβλημα, όχι μόνο σήμερα, αλλά μεσομακροπρόθεσμα. Εκτός κι αν το ΠΝ έχει αποφασίσει πως το 2026 θα είναι μια σκιά του εαυτού του, με δύναμη 2 Belharra, 4 MEKO200HN, 7(;) Super Vita, 4 214HN+1 209/1200. Αν έχουμε πάρει μια τέτοια απόφαση, πάμε πάσο, και τότε μια χαρά όλα. Αν όμως έχουμε κάνει τέτοιο σχεδιασμό, δεν αποσύρουμε τις 3 φρεγάτες κλάσης S, που δεν έχουμε εκσυγχρονίσει και αφήνουμε να λέμε πως έχουμε 13 (!) φρεγάτες, ικανές και έτοιμες για όλα;

ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας

Θυμίζουμε πως το ΠΝ, ακόμη κι αν είχε προχωρήσει η προμήθεια των 2 FREMM πέρσι (παρακαλούμε να συγκρατήσετε τα γέλια σας), θα κρατούσε σε υπηρεσία τις 3 Kortenaer, προκειμένου σε περίπτωση σύρραξης να είχε την δυνατότητα να βγάλει στη θάλασσα 15 κύρια πολεμικά, έστω κι αν χρειαζόταν να φέρει κόσμο κι από την αποστρατεία ή τους φάρους. Τόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες για πλοία, και τόσες είναι οι προκλήσεις, και στο ΠΝ το γνωρίζουν πολύ καλά.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Καινούργια πλοία, δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Τα σχέδιά μας για Arleigh Burke, ένα πλοίο που έχει σχεδιαστεί να προσφέρει σε Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων, μάλλον δεν θα υλοποιηθούν (μην χαμογελάτε…). Έχουμε παρουσιάσει όλες σχεδόν τις δυνητικές επιλογές για μεταχειρισμένα πλοία, και δυστυχώς ή ευτυχώς, “τα κουκιά είναι μετρημένα”.

Έχουμε και λέμε. Είτε παίρνουμε τις παλιές γερμανικές F122, που αποσύρουν μετά από πολυετή και έντονη υπηρεσία οι Γερμανοί (που σε κάθε περίπτωση είναι ανώτερες κατά πολύ σε δυνατότητες από τις ελληνικές Kortenaer, είτε τις εκσυγχρονισμένες είτε τις “παρατημένες”), είτε ζητάμε να πάρουμε τις δυο μη εκσυγχρονισμένες LaFayette από τους Γάλλους σαν offset των Belharra, είτε, τις 2 -που ήταν μέχρι πρότινος 3- φρεγάτες κλάσης Adelaide από το Αυστραλιανό Ναυτικό.

Δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά -και- στην υπόθεση των Adelaide

Το θέμα των Adelaide το έχουμε αναλύσει αρκετές φορές, και μάλιστα έχουμε εξετάσει το τι μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ και στις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Η αλήθεια είναι πως στερούνται ενός state of the art ραντάρ 3D, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, αλλά έχουν μια άλλη προσέγγιση, 2D, με τεράστια ακτίνα δράσης, που όμως μπορεί να προσφέρει ακριβή δεδομένα καθοδήγησης σε πυραύλους Standard SM-2 BlockIIIA/B.

Η Αυστραλία δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές, ενώ το ελληνικό ενδιαφέρον εξέφρασε επίσημα και ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ (και κατόπιν ΥΕΘΑ) ναύαρχος ε.α Ευάγγελος Αποστολάκης πέρσι τον Δεκέμβρη. Θεωρητικά, αναμέναμε επιτροπή του ΠΝ να επισκεφτεί τα πλοία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάστασή τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;

Την “διαπραγμάτευση” καθυστέρησε η αρχική άρνηση των Αυστραλών να αποδεσμεύσουν πυραύλους SM-2 από τα δικά τους αποθέματα. Η επιλογή αυτή ήταν η λογική για την ελληνική πλευρά, καθώς έτσι τα πλοία θα έρχονταν ετοιμοπόλεμα, με αρχικό φόρτο μάχης, ικανά να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις.

Την στιγμή που το ΠΝ στερείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, ενώ χρειάζεται απεγνωσμένα νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Οι Adelaide θα λέγαμε ότι είναι το κατάλληλο σκάφος, με τις κατάλληλες δυνατότητες, την κατάλληλη στιγμή. Επίσης, οι Αυστραλοί πλέον ίσως είναι διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν και ένα απόθεμα SM-2 BlockIIIA, από την στιγμή που στα Hobart, πολύ άνετα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τους ικανότερους BlockIIIB.

Think Out Of The Box: Αξίζει μήπως η αγορά των Adelaide ακόμη και χωρίς SM-2; Υπάρχουν έξυπνες λύσεις χωρίς λεφτά; Ίσως ναι!

 

Τώρα, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γιατί το ΠΝ είναι τόσο “χαλαρό” στο θέμα των Adelaide. Προφανώς και F122 Bremen, παλαιότερες και σχετικά ταλαιπωρημένες, δεν θα ήθελε. Οι LaFayette, εκτός του ότι οι Γάλλοι δεν έχουν πει ότι τις διαθέτουν, προσφέρουν λιγότερα σχέση με τις Super Vita. Με όλες τις υπόλοιπες λύσεις να ακολουθούν μετά από χρόνια, η λύση των Adelaide φαίνεται να είναι η πλέον δόκιμη για την κατάστασή μας.

Το ΠΝ θα μπορούσε να βρεθεί με ένα πλοίο με ικανότητες άμυνας περιοχής, χωρίς όμως να είναι ένα πλοίο AAW. Το ότι μπορεί να κατευθύνει “μόνο” δυο πυραύλους SM-2 δεν ισχύει, καθώς μπορεί να έχει σε πτήση τουλάχιστον άλλους δυο. Και λέμε “τουλάχιστον”, γιατί οι δυνατότητες του CMS δεν είναι απόλυτα γνωστές, ενώ οι SM-2 δεν χρειάζονται συνεχή καταύγαση όπως οι SM-1.

Η φρεγάτα «HMAS Melbourne» (κλάσης Adelaide) επέστρεψε στην Αυστραλία για να αποσυρθεί τον Οκτώβριο

Μάλιστα, και δεν μας ενδιαφέρει ένα πλοίο που έχει εκσυγχρονισμένο ραντάρ που μπορεί και βλέπει σε τεράστιες αποστάσεις, μπορεί να “δίνει” δεδομένα μέσω Link 16, έχει υπερσύγχρονο sonar αλλά και σύστημα ESM, έχει  σύστημα αποφυγής ναρκών, αλλά και σύστημα προείδοποίησης για εισερχόμενες τορπίλες, δυνατότητα υποστήριξης των S70-B6 αλλά και MH-60R, 8πλό Mk41 για ESSM Block I αλλά ΚΑΙ Block II, αλλά εμάς … δεν μας κάνει; Μήπως είναι ακριβό;

Ο τότε ΑΓΕΕΘΑ είχε μιλήσει για 180 εκ. ευρώ, μαζί με τα όπλα, τιμή λογική για δυο μεταχειρισμένα σκάφη μαζί με 20 ως 40 SM-2 από stock της Αυστραλίας. Όσοι θεωρούν ότι τα χρήματα ήταν περισσότερα, θα παραπέμψουμε σε πωλήσεις άλλων μεταχειρισμένων πλοίων, όπως το HMS Ocean, ελικοπτεροφόρο με Artisan 997, που πουλήθηκε στην διαστημική τιμή των 97 εκ. λιρών. Τόσο φθηνό, που μέχρι και οι Τούρκοι ψάχτηκαν να το αγοράσουν. Συνεπώς τον μύθο που να αναφέρει “ακριβά σαπάκια” απλά δεν τον δεχόμαστε.

ΑΠΟΨΗ: Τι τρέχει με τις Adelaide;

Λοιπόν, βγήκε η στρατιωτική ηγεσία και είπε κάποια στιγμή “ενδιαφερόμαστε για Adelaide”. Μετά, τίποτα, σιγή ισχύος, μόνο ότι “τα πλοία δεν μας κάνουν”. Οκ, λογικό είναι τα πλοία να μην καλύπτουν τις προδιαγραφές του ΠΝ. Ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές; Ανώτερες των Adelaide; Ή ανώτερες των Kortenaer; έχουμε αποφασίσει το ακριβώς θέλουμε; μεταχειρισμένα πλοία είναι λογικό να μην είναι ακριβώς όπως θα τα θέλαμε.

Τώρα, η μόνη επιβεβαιωμένη επίσκεψη που έγινε από το ΠΝ, ήταν η εθιμοτυπική επίσκεψη του ΑΓΕΝ στις 15 Μαίου στη Σιγκαπούρη. Η επίσκεψη έχει αναφερθεί και από το ΠΝ, ενώ την επιβεβαιώσαμε και τις πηγές μας στην Αυστραλία. Μια επίσκεψη όμως, ακόμη κι από τον ΑΓΕΝ, δεν είναι δυνατόν να έχει αποτέλεσμα τεχνικού ελέγχου. Μήπως, αξίζουν τα πλοία μια δεύτερη ευκαιρία, πριν καταλήξουν είτε στη Χιλή, είτε στόχος, είτε παλιοσίδερα;

Ο ΑΓΕΝ έχει επισκεφτεί φρεγάτα Adelaide τον περασμένο Μάιο, την HMAS Newcastle

Οι Adelaide είναι η μόνη λύση για άμεση ενίσχυση του ΠΝ. Αν είχαμε “τρέξει” εγκαίρως στην αρχή του χρόνου, τα πλοία θα ήταν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2019, έτοιμα και ικανά να προσφέρουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντάξει, δεν θα έχουν τις επιδόσεις μιας F100, μιας F124 ή ενός Type 45, αλλά δεν λες και άχρηστα πλοία τις Adelaide, το αντίθετο. Η τεχνολογία των Adelaide είναι ανώτερη από οτιδήποτε έχουμε σε υπηρεσία στο ΠΝ, και οι δυνατότητές τους θα αλλάξουν τα δεδομένα, ακόμη κι αν δεν έρθουν με πλήρη φόρτο SM-2.

Πιθανότατα, το ΠΝ θεωρεί πως πιθανή αγορά Adelaide και SM-2 αδυνατίζει το πρόγραμμα των Belharra. Ας μην κοροϊδευόμαστε, 2 Belharra δεν φτάνουν ούτε για αστείο. Θα ήταν λοιπόν, πολύ χρήσιμο, να εξηγήσει το ΠΝ με πιο σκεπτικό απέρριψε τις Adelaide, ή θα τις απορρίψει, εκτός κι αν συνεχίζει την διαπραγμάτευση. Μακάρι, αλλά δεν το βλέπουμε.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως οι Adelaide αξίζουν μια ακόμη ματιά, έστω κι αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε (;) Belharra. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
4 years ago

Θα έπρεπε τα σκάφη αυτά να καταπλεύσουν ΧΘΕΣ.Δοκιμασμένο σκαρί, αξιόπιστο, ανταλλακτικά και αναλώσιμα στα περίπτερα,το μαθαίνεις σε 1 μήνα πλεύσης, αμερικάνικο ήτοι “idiot proof” και φυσικά ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΣΗ/ΕΜΙΣΧΥΣΗ σε πολύ προσιτό κόστος μέχρι να αναπληρωθούν από νεότερη γενιά σκαφών.Σε κάθε περίπτωση πολύ ανώτερων δυνατοτήτων από τις Φ/Γ που τώρα υπηρετούν.Πια “σαπάκια”;Γιατί, τα δικά μας καλύτερα είναι;Να σοβαρευτούμε επιτέλους και να μην βιαστούμε για αγορά ‘από σχέδιο”.Οι προκλήσεις είναι καθημερινές και ο κίνδυνος υπαρκτός και άμεσος.

sotbak
sotbak
4 years ago

σωστός

tagg
tagg
4 years ago

Προφανώς και τα πλοία αυτά έχουν σοβαρά θέματα, γι αυτό και οι πολωνοί και οι χιλιανοί κάνανε πίσω, και σίγουρα και άλλες χώρες ανεπίσημα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει.
Ας έχουμε εμπιστοσύνη στήν ηγεσία του ναυτικού, πιστέυω πως έχουν εξετάσει τις εναλλάκτικες για την αντικατάσταση των 3 μη εκσυχρονισμένων κορτεναερ την επόμενη 2-3ετία. Προφανώς και “παίζουνε” οι 2 μπρέμεν, η μια που αποσυρετε τέλος του χρόνου
και η δέυτερη σε 2 χρόνια. Σίγουρα και οι 2 λαφαγίετ που θέλουν μόνο ένα καλό σόναρ
και με τα σχετικά σύχρονα ηλεκτρονικά τους, αντικαταστούν και με το παραπάνω τις 3 “τύφλες” κορτέναερ με τα ραντάρ και τα ηλεκτρονικά του 1970.

GMT-I
GMT-I
4 years ago
Reply to  tagg

Έτσι θέλω να πιστεύω και νομίζω ότι έχουν προσανατολιστεί σε αυτές τις δύο κλάσεις για μια σειρά λόγων, ειδικά τις λαφαγιετ ως αντιστάθισμα των belhara. Πάντως τηρώ επιφυλάξεις για για την κατάσταση των adelaide έχοντας υπόψη το πως κάνουν τις δουλειές τους οι Αυστραλοί με συνολική υποστήριξη σε όλο το βίο ενός οπλικού συστήματος. Συν την σωρεία ανταλλακτικών που μπορούμε να βρούμε από ΗΠΑ.

SpaceMan
SpaceMan
4 years ago
Reply to  tagg

Ένα καλό σόναρ ένα καλό ραντάρ και καμια ντουζίνα πυραύλους για αντιαεροπορική προστασία. Αν βάλεις όλα αυτά, φαντάζομαι θέλεις και ένα καλό σύστημα διαχείρισης μάχης για να χωρέσει όλες τις προσθήκες. Τους 5 λιγότερους κόμβους σε ταχύτητα ας τους κάνουμε γαργάρα 🙂

tagg
tagg
4 years ago
Reply to  SpaceMan

Γιατί να τα βάλεις όλα αυτα? (εκτος του σοναρ που αν θες βαζεις και μεταχειρισμενο) Τις 3 τυφλές S θες να αντικαταστήσεις (οχι τις εκσυχρονισμενες) η θες να μου πεις ότι οι Sea sparrow και το αρχαιο phalanx
με το ρανταρ και το ηλεκτρονικα του 1978 εχουν μεγαλυτερη επιβιωσιμοτητα
απο το crotale ng της λαφαγιετ με ρανταρ-συστημα μαχης του 2001

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  SpaceMan

Όπως θα γράφαν οι Lafayettelovers:

i) Η ταχύτης σκοτώνει

ii) Έχουνε τους 8 crotalle

iii) Οι μη εksυχρονισμενεςS είναι καλύτερες??

Για πες μας

Τα χούμε γράψει για αυτά τα patrol boats

Ας κοιτάξουν τι περιλαμβάνει το γαλλικό πρόγραμμα εκσυχρονισμού και τι κοστίζει ανά πλοίο

Περισσότερα από όσα σκοπεουμε να ξοδέψουμε ανά MEKO!!

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  tagg

Oυτε οι λαφαγιετ ουτε οι μπρεμεν σου δινουν αυτο που ψαχνει το Π.Ν….δηλ 2 πλοια στην Αν. Μεσογειο με αα πυραυλους μεγαλης εμβελειας [ΣΜ2] τα οποια θα ειναι μαζι με 2 στανταρτ π.χ ….η μεκο…
Για να βγαλεις πλοια εκει κ να μπορει η αεροπορια να εχει προστασια στην περιοχη θελεις αυτα τα πλοια…πλοια τυπου λαφαγιετ-μπρεμεν κλπ δεν σου δινουν τιποτα παραπανω σ αυτην την περιοχη απο τις μεκο..

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Σωστός. Απλά δεν ξέρουμε την κατάσταση τους. Αλλά γενικώς οι Αυστραλοί τα προσέχουν. Συν το ότι ακολουθείται ίσως διαπραγματευτική τακτική. Τα βγάζουμε ψιλοσκάρτα κλπ ….. Οι λαφαγιέτ είναι άλλο πράγμα. Θα βοηθούσαν αλλού. Θα ανέβαζες τα πλεούμενα σε 15. Θα μπορούσες να κάνεις τον εκσυγχρονισμό των Γάλλων και να βάλεις άλλον αντιαεροπορικό πύραυλο αντί για κροτάλ. Αν πάλι ο κροτάλ είναι ίδιος με αυτόν που έχεις μπορείς να τον κρατήσεις και να βάλεις ραμ ή φαλανξ κλπ,κλπ Οι F122 πάλι θα ήταν περισσότερο ταιριαστή επιλογή. Αλλά όχι αντί των αδελαϊδων πχ 2 αδελαιδες και 3 Φ122 σε τιμή φτηνάμησι και 36 άτοκες θα ήταν ταμάμ για την περίσταση.

ΤΕRΜΙΝΑΤΟR
ΤΕRΜΙΝΑΤΟR
4 years ago
Reply to  dimitrov

Αν δε ξέρουμε την κατάστασή τους ας πάνε τα κλιμάκια να τις επιθεωρήσουν. Τι θα κοστίσει παραπάνω από μια δεξίωση του ΠΝ?

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  tagg

Ξερεις εσυ η ο καθενας εδω μεσα γιατι εκαναν πισω οι Πολωνοι και οι Χιλιανοι?
Εαν ηταν θεμα τεχνικο , ηεαν εστειλαν καν επιτροπες να τις ελεγχξουν η απλα εκαναν πισω επειδη δεν τις χρειαζονταν αφου δεν απειλουνται απο κανεναν οπως εμεις …
Η απλα δεν ειχαν τα χρηματα να τις αγορασουν αν σκοπευαν ποτε και τα δημοσιευματα εδω δεν ηταν ως συνηθως φημολογιες.
Καμια εναλλακτικη δεν εχει εξετασει το ΠΝ και καμια εμπιστοσυη δνε υαπρχει σε κομματανθρωπους στα ηνια της εξουσιας που εφεραν ηδη σε μαυρο χαλι το οπλο..Αν ηταν αξιοι εμπιστοσυνης δεν θα καναμε σημερα αυτες τις συζητησεις.
Αυτα οπως και τα προηγουμενα ειναι φαντασιες και αποδειξη για το δευτερο ειναι η απουσια προτασεων στο τραπεζι..
Οσο για τις Lafayette εκτος του οτι δεν στις προσφερουν οι Γαλλοι ειναι τραγικα υποεξοπλισμενες και με ανεπαρκη ταχυτητα για να ασχοληθουμε μαζι τους ..
Φρεγατες θελουμε οχι γυμνα ΠΑΘ ..Οσο για τις προτασεις ορισμενων που θελουν να προσθεσουμε διαφορα επανω αυτες προκαλουν γελιο κυριολεκτικα αφου το σοναρ ειναι το λιγοτερο των ζητηματων τους και φυσικα ολα αυτα ουτε ετοιμοπαραδοτα θα ειναι αλλα θα αποδειχθουν και δαπανηροτερα των Adelaide..

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  ETS

Σε ποιόν είναι η ερώτηση?

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  ETS

Οι απειλές και πως τις αντιλαμβάνεται κάθε χώρα, μπορεί να υφίστανται ακόμη και όταν εμείς δεν τις γνωρίζουμε. Οι δύο χώρες που αναφέρατε, δεν είναι εξαίρεση. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό και έκταση από την Ελλάδα, υψηλότερο ΑΕΠ (το 2018 $586b για την Πολωνία και $300b για την Χιλή, Ελλάδα στα $218b) και μεγαλύτερο αμυντικό προυπολογισμό (το 2018 $10.75b για την Πολωνία και $5.57b για τη Χιλή, Ελλάδα στα $5.23b), δεν τους λες και παρακατιανούς.

Μεγάλα τμήματα των Πολωνικών εδαφών ήταν ιστορικά διεκδικούμενα τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Ρώσους. Η Ρωσική απειλή σήμερα, είναι (κατά την δική τους θεώρηση) μεγαλύτερη από ποτέ, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η μακρινή Χιλή πάλι, βρίσκεται σε διαμάχη με το Περού από το 1879 για τον προσδιορισμό των θαλασσίων συνόρων τους και έχασε το 70% της περιοχής όταν το Περού προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο. Μια απόφαση που αμφισβητείται από την Χιλή. Παράλληλα έχει και εδαφικές διαφορές, τόσο με το Περού, όσο και με τη Βολιβία. Μπορεί σε εμάς να φαίνονται αστεία αυτά (καθώς ο κόσμος όλος θα πρέπει να είναι οι υδρογονάνθρακές μας), αλλά μιλάμε για περιοχές με τεράστιο ορυκτό και θαλάσσιο πλούτο.

Τώρα για το αν οι Lafayette θα μπορούσαν να είναι λύση, αυτό φυσικά εξαρτάται από την διαθεσιμότητα, την τιμή κτήσης, από την διαμόρφωση και τον οπλισμό που θα επιλεγεί για FDI και ΜΕΚΟ (εφόσον εκσυγχρονιστούν) και από το τι θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν. Το να απορρίπτουμε χωρίς συζήτηση μια σχεδίαση η οποία έδωσε έκδοχα όπως οι Formidable ας πούμε, όταν συζητάμε μήνες για μονάδες που θα χρήζουν αντικατάστασης σε μια δεκαετία, δεν είναι λογικό.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  filon26

Καλέ μου άνθρωπε όταν υπάρχει τέτοιος λαϊκισμός απέναντι σου,όσο πραγματικά ωραία και εύστοχα να τα αναλύεις πάνε στου κουφού την πόρτα.Δυστυχώς…

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  filon26

Απειλει σημερα η Γερμανια την Πολωνια η μηπως το Ρωσικο ναυτικο εχει τετοια συμμετοχη στην απειλη?
Μεαλυτερο προβλημα ειναι ο στρατος και η αεροπορια της Ρωσιας ενω το ναυτικο θα εχει καθαρα ρολο κομπαρσου στην καλυτερη.
Τι θα προσεφερε η αποκτηση αυτων στην Πολωνια περαν της αντικαταστασης παλαιοτερων σκαφων η της αποκτησης δυτικου εξοπλισμου ?
Η Χιλη ειναι αλλη περιπτωση φυσικα αλλα και εκει υπαρχουν οικονομικοι λογοι..
Το ποιο εκδοχο παρουσιαστηκε με βαση της Lafayette μας ειναι αδιαφορο αφου εσυ δεν θα αγορασεις το εκδοχο αλλα το πρωιμο ανεπαρκες σχεδιο .
Ουτε φυσικα το ΠΝ εχει ποτε δειξει ενδιαφερον για την συγκεκριμενη σχεδιαση αφου ειναι ανεπαρκεστατη σε ολα και αρκει να δει καποιος τις προδιαγραφες του ΠΝ για να καταλαβει ποσο.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  ETS

Θα ξεκινήσω αντίστροφα. Ανεπαρκής (για τους ρόλους που έχετε στο μυαλό σας) είναι η παρούσα διαμόρφωση των Lafayette, όχι η σχεδίαση. Η σχεδίαση δίνει δυνατότητες διαφορετικής διαμόρφωσης και η ηλικία των πλοίων, καθιστά μια μελλοντική αναβάθμιση ρεαλιστική από οικονομικής άποψης. Εξαρτάται όπως σας είπα από το τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει, από το αν παραχωρηθούν, με τι αντίτιμο κλπ. μην τα ξαναλέμε. Δεν θα αποκτηθούν ως καλύτερες από τις Adelaide, λέω μόνο πως οι δεύτερες είναι στο όριο της επιχειρησιακής τους ζωής και μια επένδυση σε χρόνο, προσωπικό και χρήμα, ίσως καλύτερα να κατευθυνόταν αλλού, απελευθερώνοντας μονάδες που με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό (που έτσι κι’ αλλιώς πρέπει να γίνει) θα κάνουν τη δουλειά καλύτερα, οικονομικότερα και για περισσότερα χρόνια.

Άλλωστε αν ερμηνεύω σωστά τις κινήσεις του ΠΝ, η αεροπορική κάλυψη περιοχής είναι μεν εκπεφρασμένη επιχειρησιακή ανάγκη που θα εξασφαλίζεται από τις μελλοντικές μονάδες, αλλά δεν είναι κάτι που χρειαζόμαστε εχθές. Η παρουσία του ΠΝ στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξαρτάται μόνο από την δυνατότητα να έχει SM2, εξαρτάται από την συνολική ετοιμότητα της χώρας (του συνόλου των ΕΔ συμπεριλαμβανομένων). Παραμένει όμως κατά βάση μια πολιτική απόφαση και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει κλιμάκωση ακόμη.

Για την περίπτωση της Πολωνίας, φοβάμαι πως έχετε άδικο.Το αν θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία το ναυτικό της στη Βαλτική είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι Ρώσοι. Αυτό που γνωρίζουμε όμως, είναι η βαρύτητα που έχει για τη Ρωσία, η Βαλτική και ο θύλακας του Καλίνινγραντ (λεπτομέρεια, στο Καλίνινγκραντ βρίσκονται τα μονάδικά Ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική που δεν παγώνουν το χειμώνα). Ο θύλακας αυτός, περιβάλλεται από τη Λιθουανία και την Πολωνία. Τίθεται επομένως ένα θέμα υποστήριξής του, όταν αυτές οι χώρες (με ΝΑΤΟική συνδρομή) κλείσουν τον εναέριο και τον χερσαίο χώρο τους στη Ρωσία. Επομένως υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο εκατέρωθεν που εμπλέκει αναγκαστικά και ναυτικές δυνάμεις.

Η σημερινή Πολωνία όμως, δεν είναι αυτή του Γιαρουζέλσκι, είναι μια χώρα σύγχρονη, με μεγάλο και νεανικό πληθυσμό, αυξανόμενο ΑΕΠ, σημαντικές αμυντικές δαπάνες και με θετική νοοτροπία. Δεν τίθεται θέμα να μην μπορεί να διαθέσει το ποσό που θα μπορούσε να διαθέσει η Ελλάδα. Για να υπαναχωρεί, λοιπόν, μπορούμε να υποθέσουμε πως μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει και όχι αδυναμία καταβολής του αντιτίμου. Αυτή την υπόθεση έκανα και εγώ χωρίς να μπορώ βέβαια να σας δώσω την απόλυτη απάντηση.

Εκτός βέβαια, κι΄αν δεν έχουν αντιληφθεί (και αυτοί και οι Χιλιανοί) το μέγεθος της ευκαιρίας. Οπότε, η Ελληνική διορατικότητα θα θριαμβεύσει.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  filon26

Ωστε οι επιλογες η οχι των αλλων δικαιωνουν η καταδικαζουν τις δικες μας ..Τι ωραιος ετεροκαθορισμος και αντιληψη περι αμυνας.
Η αναφορα αυτων των υποτιθεμενων αγορων απο τριτες χωρες γινεται καθαρα υποστηρικτικα στο επιχειρημα της αποκτησης των πλοιων αυτων απο το ΠΝ και ασχετα απο αυτες .
Τα σεναρια δε περι επιθεσεως της Ρωσιας ειναι εντελως φανταστικα και παλι εαν ισχυουν οπως λετε τοτε πως σκεφτονταν οι Πολωνοι να τα αντιπετωπισουν αγοραζοντας ανεπαρκη για εσας πλοια ?
Η μηπως δεν τα αγορασαν επειδη ησαν ανεπαρκη..?
Εδω ολες οι απαντησεις βολευουν..Μονο που δεν υπηρξε ποτε σοβαρη προθεση αγορας μιας μικρη λεπτομερεια πλην καποιων δημοσιευματων.
Οπως ακι να εχει το ναυτικο ασχετως σπουδαιοτητας λιμενων θα εχει δευτερευοντα η τριτευοντα ρολο σε μια επιθετικη κινηση επαναλαμβανω ..
Επισης φανταστικα ειναι τα περι αναβαθμισης των Λαφα με αγνωστο χρονο ολοκληρωσης και κοστος που αυθαιρετα καποιοι υποθετετε ως προσιτο η μικρο λες και η τοποθετηση νεων οπλων η σοναρ ειναι κατι σαν τουβλακια λεγκο ..Δεν συμφωνω λοιπον.
Οσο για την αποκτηση των SM-2 αυτο ειναι προθεση του ΠΝ δημοσιευμενη κατα καιρους με δηλωσεις ανωτατων αξιωματικων του ως προθεση αποκτησης καποιας σοβαρης δυνατοτητας ΑΑ και δεν θα περιμενει φυσικα το οπλο συνολικα την χωρα να αποκτησει την οποια ετοιμοτητα οτι και να εννοειτε με αυτο ..

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  ETS

Για ποιές ακριβώς προδιαγραφές του ΠΝ μιλάμε; Διότι προδιαγραφές ΠΝ έχουμε να δούμε από την προηγούμενη 10 ετία. Έχετε εσείς κάτι επίσημο; Κάτι να μας διαφωτίσετε; Διότι σύμφωνα με τις τελευταίες “επίσημες προδιαγραφές” το ΠΝ – προ 10ετίας και βάλε, αυτές δλδ που είδαμε στον ειδικό τύπο – ζητάει φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Και σύμφωνα με αυτές – αυστηρά με αυτές – μόνο η ολλανδικές LCF/NCF ταιριάζουν. Κι αυτές με λίγα νερά. Και με λίγα περισσότερα … και οι F124. Ποιές είναι οι προδιαγραφές του ΠΝ λοιπόν που καθορίζουν και απαγορεύουν την απόσυρση υπέργηρων(και παρατημένων) πλοίων από πολύ νεότερα(έστω και υποεξοπλισμένων) και ποιός είναι εκείνος που απαγορεύει ή σε κάθε περίπτωση αποκλείει στο ΠΝ την αγορά(σε χαμηλή τιμή) τέτοιων πλοίων στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης συμφωνίας για μπελαράδες ας πούμε; Γενικά δεν είμαι στέλεχος του ΠΝ, ούτε φαντάζομαι κι εσείς. Από αυτά που διαβάζω πάντως καταλαβαίνω πως το ΠΝ εξετάζει τα πάντα και δεν αφήνει καμία επιλογή χωρίς αυστηρή μελέτη. Επιλογή που προφανώς μπορεί να περιλαμβάνει νέες ναυπηγήσεις, μεταχειρισμένα πλοία, ναυπηγεία και πολιτική προστασία. Πακέτο δλδ.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  dimitrov

Ωστε ψαχνουμε διαφωτισμο στα γνωστα και δημοσιευμενα κατα καιρους προαπαιτουμενα για την νεα φρεγατα του ΠΝ ..
Και θελουμε και επισημα στοιχεια..
Να ορισμενα που λειπουν απο τις Λαφα
Ανωτατη ταχυτητα πανω απο 26 κομβους ,υπαρξη σοναρ , στοιχειωδης ΑΑ ικανοτητα ,οπλα τερματικης αμυνας ..
Οι ADL φυσικα και δεν ειναι ”παρατημενες ” και αλλα φανταστικα πλην μιας η οποια εχει υποστει επιλεκτικη αποψιλωση συστηματων τα οποια επανατοποθετουνται σε ελαχιστο διαστημα εαν απαιτηθει..Η συγκεκριμενη ουτως η αλλως δεν ενδιαφερει ομως το ΠΝ..Τα αλλα δυο πλοια υπηρετουσαν μεχρι προσφατα και αποσυρθηκαν απλα επειδη θα αντικατασταθουν απο καλυτερα . ..
Το νεοτερο δεν σημαινει και καλυτερο η αποτελεσματικοτερο και η λεξη υποεξοπλισμενο ειναι κλειδι αφου απλα τα συγκεκριμενα δεν θα προσφερουν απολυτως τιποτα στο Αιγαιο εχοντας μικροτερες δυνατοτητες και απο τις S στα σημεια.
Τα νεοτερα συστηματα και η σχεδιαση χαμηλης παρατηρησιμοτητας ειναι δευτερευοντα στοιχεια που δεν ενδιαφερουν τοσο.
Επισης καμια προταση δεν εγινε απο την Γαλλια για την παραχωρηση αυτων των πλοιων ειδικα αυτων που απομενουν χωρις εκσυγχρονισμο ουτε φυσικα το ΠΝ θα επαιρνε ποτε τοσο ελαφρα οπλισμενα σκαφη ..Να τα κανει τι αλλωστε?
Οι ΑDL δεν μπορουν να συγκριθουν φυσικα με νεα σκαφη της κατηγοριας των LCF και λοιπων και ουτε εχει νοημα η συγκριση..
Τα πλοια αυτα θα λειτουργησουν ως αμεση ενισχυση στην ενδεχομενη νεα ναυπηγηση αλλων που θα παρει τουλαχιστον πεντε χρονια και μεχρι τοτε η χωρα δεν θα εχει παρα τα πλωτα μουσεια κλασης S.
Σε αυτο το πλαισιο και μονο πρεπει να ειδωθει η ενδεχομενη προμηθεια τους και οχι με ορους νεοτεορου παλαιοτερου ..Αρκετα συστηματα τους δε ειναι ηδη γνωστα στο ΠΝ σε αντιθεση με τις Λαφα και η ενταξη τους δεν θα αφαιρεσει τοσα κρισιμα κονδυλια που στην περιπτωση των πρωτων θα ειναι περισσοτερα και θα αποδωσουν ενα ανεπαρκες σκαφος ουτως η αλλως .
Ουτε ειμαι σιγουρος για το ποσο σοβαρα εξεταζει το ΠΝ τις οποιες εναλλακτικες αφου καμια επιτροπη δεν πηγε στην Αυστραλια παρα τις αρχικες προθεσεις να εξετασει ενδελεχως τα σκαφη απο κοντα
και να τελειωνει το σηριαλ με μια απλη εκθεση για την αληθινη εικονα των σκαφων η εαν τα θελει η οχι το ΠΝ οπως ειναι .
Οπως γραφει σωστα η Πτηση αυτην την στιγμη αλλη επιλογη ετοιμοπαραδοτη με τετοια χαρακτηριστικα δεν υπαρχει αφου μεχρι να αγοραστουν υποθετικα οι Λαφα και να κανουμε πειραματα με τοποθετηση νεων οπλων επανω τους και παραδοση του αγιου καποτε το πουλακι θα εχει πεταξει..Ο εκσυγχρονισμος δε που επελεξαν οι Γαλλοι σαν τελικο αποτελεσμα παραμενει κατωτερος στο θεμα των επιδοσεων απο τις ADL και απλα κλεινοντας καποια απο τα σχεδιαστικα κενα των σκαφων για συγχρονες επιχειρησεις .

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  ETS

Τα “γνωστά” και “προαπαιτούμενα” με βάση τα κατά καιρούς δημοσιευμένα είναι δικές σας υποθέσεις και δικοί σας συνειρμοί …. θέλω έγκυρα και υπεύθυνα τι ζητάει πραγματικά το ΠΝ. Είναι σαφής η ερώτηση.
Η τελευταία φορά λοιπον που έγινε αυτό ήταν προ καιρού πολλού. Και το ΠΝ ζητούσε φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Όπως και τώρα αυτό επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη. Νέα ναυπήγηση. Διαβάσαμε κάτι για αδελαίδες?
Στα δημοσιευμένα …… από αξιωματούχο?
Κάποτε βγήκε ένας υφυπουργός και είπε για αγορά φρεμ ενώ λίγο παλιότερα ο Α/ΓΕΝ μίλησε για γαλλικές φρεγάτες.
Καταλάβατε τι θέλω να πω?
Παρατημένες … αναφέρομαι στις 3 μη εκσυγχρονισμένες S. Να διαβάζετε παρακαλώ προσεκτικά τα σχόλια των συνομιλητών σας.
Για τις αδελαίδες ξέρουμε τι δυνατότητες έχουν … δεν χρειάζομαι διαφήμιση. Διαβάζω Π&Δ και ενημερώνομαι.
Κατά τα άλλα φυσικά και έχει σημασία το νεότερο από το παλιότερο. Διότι έχει όριο ζωής μπροστά του ενώ το άλλο έχει όριο απόσυρσης. Και ακριβώς επειδή έχει όριο ζωής παίρνει κι αναβάθμιση, υπόσχεται την παραλαβή κι άλλων πλοίων του είδους και τέλος πάντων μπορεί να χρησιμεύσει ως πακέτο σε μια μεγαλύτερη συμφωνία. Θα αξιολογηθεί λοιπόν και σε αυτή τη βάση μια συνολική πρόταση από και τα 2 μέρη προτείνουν και απαιτούν.
Σε κάθε περίπτωση η επένδυση είτε σε λαφαγιέτ είτε σε αδελαϊδες θα είναι μεγάλη. Για διαφορετικούς λόγους. Πόσο στοιχίζουν ας πούμε οι εσεμ2? Ακριβάμησι με βάση τα …. γνωστά και κατά καιρούς δημοσιευμένα. Δλδ με βάση τις πραγματικές συμφωνίες.
Πέραν τούτου το τι πρότειναν πραγματικά οι Γάλλοι ή οι Αυστραλοί – Αμερικανοί δεν το ξέρει κανείς. Όπως δεν ξέρει κανείς τι παρασκήνιο υπάρχει όσον αφορά το πακέτο προστάτης-υδρογονάνθρακες-νέο πλοίο- ναυπηγεία – ΜΕΚΟ200ΗΝ – μεταχειρισμένες φρεγάτες ενδιάμεσης ή και μακράς λύσης. Διότι αυτή τη περίοδο αυτό συμβαίνει. Η χώρα θέλει να δέσει τους 2 προστάτες(ΗΠΑ-Γαλλία) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τα μεγαλύτερα οφέλη ενώ τα χρήματα θα είναι για πολλά χρόνια λίγα. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης και του πιεστηρίου.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  dimitrov

Μια χαρα διαβαζω τα σχολια απλα να ειστε σαφεστερος..
Ποσο στοιχιζουν οι SM2?
Ουτως η αλλως τα πλοια ειναι χρησιμα και με ESSM αφου δεν νομιζετε οτι επιθυμει το ΠΝ δυνατοτητα αεραμυνας περιοχης ..
Παντως οτι πληρωνεις παιρνεις ..
Επισημη ενημερωση εαν θελετε απο το ΠΝ …
Δεν ειμαι το γραφειο τυπου του οπλου.
Εγω οπως και εσεις διαβαζω ανοιχτες πηγες και αυτες δεν βασιζονταισε συνειρμους και αλλα διαφορα αλλα ενημερωσεις αξιωματικων του ΠΝ ..
Το εαν μια Λαφα εχει μεγαλυτερο οριο ζωης επαναλαμβανω μηπως γινω καποτε κατανοητος οτι ειναι αδιαφορο αφου το πλοιο ειναι ακαταλληλο ως εχει για το περιβαλλον του Αιγαιου.
Και η οποια παρεμβαση στην κλαση θα ειναι σπαταλη χρηματων ενω με τις ADL παιρνεις κατι ετοιμο για να κλεισεις κενα περιμενοντας νεες παραγγελιες να παραδοθουν ..
Οση συντηρηση και να θελουν οσο και να στοιχιζουν οι SM2 που μπορουν να αγοραστουν και με FMS ..H δε αποκτηση των πλοιων θα ειναι οικονομικοτερη απο τις παντελως αγνωστες σαν συστηματα Λαφα..
Οπως και να εχει θα δεχομουν απορριψη των πλοιων μονο μετα απο επιτοπια ερευνα επιτροπης του ΠΝ που ποτε δεν τα ειδε η τα εξετασε ενδελεχως ..Γνωστο αυτο.
Αλλιως η ολη υποθεση βρωμαει προχειροτητα ..
Δικαιωμα σας να διαφωνειτε ασφαλως .

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  ETS

Όχι αγαπητέ δεν τα διαβάζετε καλά. Είναι προφανές αυτό. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την σειρά των σχολίων μεταξύ μας. Τεσπα ….
Το ΠΝ λοιπόν επιθυμεί ξεκάθαρα πλοία αεράμυνας περιοχής. Γι΄αυτό μίλησα για προδιαγραφές. Και γι΄αυτό κοιτάει τις μπελαράδες. Με τους περιορισμούς βέβαια των 4000 και κάτι τόνων. Και όχι μόνο αυτούς τους περιορισμούς.
Προφανώς οι αδελαϊδες είναι χρήσιμες αλλά για το ΠΝ μετράνε με τους εσεμ2. Και μετράει και το δεκαράκι. Προσφάτως η Π&Δ είχε δώσει τιμές για αστερ30 και εσεμ2 και οι 2οι ήταν αρκετά ακριβότεροι. Κοντά στο τάληρο? Για βάλτε το αυτό επί 32χ2 ….. πόσο κάνει? Ή μήπως οι 32χ2 ESSM είναι μικρό πακετάκι οικονομικά? Το FMS δεν είναι τσάμπα και το ΠΝ προφανώς ψάχνει το τσαμπάμησι.
Το όριο ζωής ενός πλοίου πάντως μπορεί να μην ενδιαφέρει εσάς αλλά σίγουρα ενδιαφέρει τον στόλο. Όπως και κάθε στόλο. Ειδικά αν δεν μπορεί να κάνει μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα. Ενώ σίγουρα ενδιαφέρει και η σχέση κόστους προς απόδοση σε μια συνολική συμφωνία. Του τύπου πάρε 2 μπαλαράδες τόσο και τις 2 Λαφαγιέτ για αρχή τσαμπάμησι. Ειδάλλως – το ξανατονίζω -μην περιμένετε αδελαϊδες ή Λαφαγιέτ ή ότι άλλο. Ουδείς γνωρίζει λοιπον τι θα γίνει.. Όπως ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξουν όλες οι Λαφαγιέτ ή όλες οι ΜΕΚΟ των Αυστραλών ας πούμε ……..
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν μιας και δεν έχετε γνώση εντός του ΠΝ θα μου επιτρέψετε να αξιολογώ κριτικά τα εκάστοτε δημοσιεύματα. Αυτά εκτός του ειδικού τύπου τα θεωρώ αρκούντως αναξιόπιστα. Εμπιστεύομαι τους ειδικούς σχεδόν αποκλειστικά και ότι μου λένε τα στελέχη τα οποία κατά καιρούς συναναστρέφομαι. Από εκεί και έπειτα είναι θέμα πείρας, ψύχραιμης ανάλυσης και γνώσης των καθ΄ημάς πραγμάτων. Οπότε προτιμώ να εμπιστεύομαι το ΠΝ ασχέτως αν κάπου διαφωνώ ή αν θα ήθελα κάτι άλλο.
Το ΠΝ καλείται να κάνει την δουλειά, αυτό την κάνει και αυτό θα αξιολογηθεί. Όχι με βάση τι πλοία αγόρασε ή άφησε αλλά αν βοήθησε όσο πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας σαν κράτος συνολικά. Διότι βεβαίως η Ελλάδα δεν θα αγοράσει όλη την ισχύ που απαιτείται για την περίσταση – την στρατιωτική εννοώ – αλλά το ξαναμανατονίζω πως επιδιώκει συνολικό πακέτο. Πολλά με λίγα δλδ. Βέβαια αν αυτό θα της βγει είναι άλλη υπόθεση …. Τα λέμε σε νεότερο άρθρο όπου θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις σας.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  dimitrov

«…επιδιώκει συνολικό πακέτο» .Τα λέτε όλα.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  dimitrov

Ενταξει δεν τα διαβαζω σωστα αφου ειναι και προφανες.
Οσο αφορα τις ADL η ηλικια απο μονη της ειναι ενας παραγοντας αλλα κατωτερης βαρυτητας απο την ικανοτητα και σε αυτο ακομη τα πλοια εχουν να προσφερουν τουλαχιστον για αλλη μια δεκαετια απροβληματιστα ..ειδικα αφου εχουν περασει ΕΜΖ
Οποτε μας κανουν μια χαρα ..
Μιλαμε για τα μονα διαθεσιμα σκαφη αυτων των δυνατοτητων αυτην την στιγμη διεθνως .
Δυστυχως καποιοι εχουν φθασει στο ΠΝ να υπολογιζουν μεχρι και την αποσταση που θα διανυσουν απο Αυστραλια η αλλα ασημαντα ως αρνητικα για την αποκτηση οποτε η συζητηση για το θεμα γινεται σουρεαλιστικη και χωρις νοημα ..
Ου με πεισεις καν με πεισεις ..
Οσο για τον φορτο των σκαφων προφανως στοιχιζει αλλα ειναι αστειο να το αναφερουμε ως επιχειρημα μη αποκτησης ..
Εχω μια ιδεα ..
Να μην παρουμε τιποτα που ειναι και φθηνοτερο και να χασουμε μετα καποιο νησι η να συρθουμε σε συνεκμεταλλευση ,κατι που μαλλον θα συμβει ασχετως προθεσεων ολων μας ..
Τι θα ειναι τελικα οικονομικοτερο ?
Η δε υποστηριξη των Γαλλικων οπλων ειναι διαβοητα ακριβοτερη των Αμερικανικης προελευσης οποτε η τιμη των SM-2 αν και ενδεχομενως ανωτερη αναλογα την εκδοση δεν μου λεει κατι..
Αλλα ας υποθεσουμε οτι το ΠΝ εχει καταντησει σε τετοιο επιπεδο ωστε να μην εχει φορτο ESSM για δυο πλοιαρακια ..
Aς μην γεμισει ολα τα κελια αμεσα λοιπον καθως η παρουσια με λιγοτερα κελια ειναι προτιμοτερη απο την απουσια των πλοιων τελικα.
Αυτο ζηταμε και επειδη θα απαντησετε οτι δεν ξερουμε τι ζηταει το ΠΝ και αυτο τελικα ειναι το προβλημα ,εστω αυτο υποθετουμε απο διαρροες ..
Και τι σημαινει τελικα ειδικος?
Αυτες οι προσφωνησεις ισχυουν μοναχα στην Ελλαδα των στεροτυπων που ενας που υπηρετει στο οπλο με ενδεχομενη θεωρητικη ανεπαρκεια και λανθασμενες αποψεις θεωρειται τελικα ως αυθεντια στα στρατιωτικα ενω η σκεψη του μπορει να ειναι παραλογη .
Εχετε λοιπον γνωστους στελεχη στο ΠΝ και προνομιακη ενημερωση ..
Ποια ειναι η αποψη τους για το θεμα και τι θα αναζητησουν στην θεση των ADL τα περιπολικα τυπου Λαφα που με το που αγοραστουν θα ζητανε εκσυγχρονισμο για να σταθουν ως αξιομαχα στο Αιγαιο?
Αυτο δεν ειναι ακριβοτερο των SM-2 η των ESSM?
Και με αμφιβολο αποτελεσμα?
Για μερικα χρονια παραπανω επιχειρησιακης ζωης ?
Συνεπως δε κρινω το περιεχομενο απο το περιτυλιγμα αλλα απο την ουσια των αποψεων και η αποψη καποιων στελεχων ειδικα εδω που εχει φθασει το οπλο και οι ΕΔ σαν εικονα με αναξιοκρατια και κομματικοποιηση δεν μου λεει απολυτως τιποτα ..
Την δεχομαι με επιφυλαξη ειδικα με την απολυτη στασιμοτητα αγορων και εσκσυγχρονισμων που εχουν επιβαλλει οι ” ειδικοι” με την παρουσια τους και την δουλοπρεπη τους σταση απεναντι στους πολιτικαντηδες ..
Οι λυσεις πακετο ενεχουν πολλες παγιδες και θεωρω πως ειναι επιχειρησιακα ελλειματικες σαν σχεση κοστους αποδοσης αφου θετουν πολιτικα κριτηρια πανω απο στρατιωτικα με οτι αυτο συνεπαγεται ..Δηλαδη στην περιπτωση των ΒEL εαν αγοραστουν ως πακετο λυσης με ”δωρο΄΄ πχ δυο μη εκσυγχρονισμενες Λαφα αυτο θα φορτωσει το ΠΝ με ενα παντελως αγνωστο σε συστηματα υποεξοπλισμενο πλοιο νεοτερης κατασκευης και τιποτε αλλο.
Αν στοχος του ΠΝ ειναι να παρει απλα ενα οποιοδηποτε πλοιο να εχει να κινησει καλες ειναι αφου τα κυρια συστηματα ειναι καινουργια και οικονομικοτερα ολων των αλλων σαν λειτουργια γιατι σαν υποστηριξη η εικονα ειναι ανυπαρκτη αν και εχουμε υποψιες ,αλλα απλα δεν πολεμας με υποσυστηματα αλλα με τον οπλισμο και τους αισθητηρες ενος πλοιου συνεπως εχουμε προβλημα ..
Νομιζω εξαντλησαμε την Αδελαιδιαδα οποτε αναμενουμε να δουμε το κατα ποσον οι ειδικοι του ΠΝ κανουν την δουλεια που υποτιθεται ξερουν να κανουν καλυτερα απο ολους ..
Κοντος ψαλμος ..

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ETS

..alleluia!!!
Μεγάλη τρικυμία..

TERMINATOR
TERMINATOR
4 years ago
Reply to  dimitrov

“……πως το ΠΝ εξετάζει τα πάντα και δεν αφήνει καμία επιλογή χωρίς αυστηρή μελέτη…” για να καταλήξει σε απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, ο οποίος θα φέρει 2 πλοία ύστερα από 6 χρόνια …και τέρμα τα δίφραγκα στο διηνεκές

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  tagg

Πια είναι δηλαδή τα σοβαρά θέματα για να μάθουμε και εμείς;
Τι θα κάνει η Πολωνία και η Χιλή δεν ξέρουμε ακόμα… αν και οι πρώτοι έκαναν πισω λόγω χρημάτων.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  Spirit

..λόγω χρημάτων ,για αυτό που τους πουλούσαν με αυτά τα χρήματα.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  tagg

Οι Bremen μαζί με τα RAM (2 έκαστη) μας χαλάνε δηλαδή; Έστω κι αν είναι σε μέτρια κατάσταση. Λεφτά για πάνω από 2+2 Belharra δεν υπάρχουν όπως φαίνεται. Εκτός αν πάμε σε συνδιασμό Belharra και Gowind 2500/2700.

sotbak
sotbak
4 years ago

εύστοχο άρθρο, που παραθέτει όλα τα δεδομένα από τότε που τέθηκε το θέμα. Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Ήδη έχω γράψει επανειλημμένα στον ιστοχώρο σας: 1) και για την αντίθεσή μου στην αγορά 2 μοναχικών & πανάκριβων Μπελχαρών, που πέραν των λίγων όπλων είναι ένα πλοίο μακέτα προς το παρόν, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω την αξία του sea fire 500 (χρειαζόμαστε 6 τουλ. (3 σε διαμόρφωση AAW & 3 σε διαμόρφωση ASW) και 2) την ανάγκη πρόσκτησης των 2 αδελαΐδων που έχουν απομείνει (με ή χωρίς όπλα) (όπλα θα βρούμε αν δεν δίνουν οι Αυστραλοί) μέχρι να έρθουν οι Γαλλίδες να μας …..σώσουν……

Και επαναλαμβάνω και γω: πώς θα βγούμε στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο μέχρι να έρθουν έστω οι 2 Μπελχάρες το 2025;;;;;;; Τί θα γίνει μέχρι τότε;;;;;;;

Η πολιτική ηγεσία ακούει;;;
Πλέον έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου στην Παναγία….

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  sotbak

Ελπίζω απότις διαπραγματεύσεις να φανεί ότι η FDI δεν καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες και να αποφασίσουν ότι το “γαλλικό γραμμάτιο” θα εξοφληθεί με 6 Gowind 3100 σε βάθος 8 ετίας και παραχώρηση των M2000-5F ως αντισταθμιστικά ή στο πλαίσιο πακέτου.

Την απαίτηση για AAW να την καλύψουμε με παραχώρηση 3 Τico και να μπούμε στο πρόγραμα της FFG-X για 4 μονάδες με παραδόσεις 2028-2031 οπότε θα αποσυρθούν τα Tico. Επίσης παραγγελία 25+25 F35 με παραδόσεις που να ξεκινάνε από το 2026 και είσοδος της Ελλάδας στην αλυσίδα κατασκευής του μαχητικού. Τα Tico και η είσοδος στο πρόγραμμα του F35 να περιλαμβανονται στη συμφωνία για τις βάσεις που θα υπογραφεί. Αν δεν έχει η συμφωνία με ΗΠΑ τα δύο παραπάνω, να έχει δωρεάν βοήθεια ύψους 1 δις/έτος για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού για την επόμενη δεκαετία.

Ούφ, τα είπα και ξεθύμανα!!! Ώρα να κατέβω από το συνεφάκι μου…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Thras

συμφωνώ απολύτως. Ακούει η πολιτική ηγεσία;;;;;;

Arty
Arty
4 years ago
Reply to  sotbak

Ναι ρε, πως… η πολιτική ηγεσία κάθεται και διαβάζει ΠΤΗΣΗ… άλλοι δουλεια δεν έχει να κάνει…

Ότι γράφουμε εδώ είναι από μας για εμάς και δεν βγαίνει παραπέρα.

Panos71
Panos71
4 years ago
Reply to  sotbak

Και γιατι οχι στον γιο της δηλαδη…;

SpaceMan
SpaceMan
4 years ago

Το να μελετάται κάποια άλλη λύση την οποία να μην έχουμε εξετάσει εδώ, απορρίπτεται;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  SpaceMan

ποια; Βοήθησέ μας.

Tazos
Tazos
4 years ago

Σιγά μην εξηγήσει τον την αιτία της απόρριψης το Π.Ν. Εδώ δεν μπορεί να βγει μια λευκή βίβλος που να λέει τι στόχους έχει για τα επόμενα 10-15 χρόνια, τι οροφές χρειάζονται, τι είδους πλοία πρέπει να αποκτηθούν. Αλλά μήπως έχει αποφασιστεί το σενάριο του “μικρού” ναυτικού όπως το αναφέρετε, απλά κρατάμε τα “σαπάκια” μέχρι να βγει σε σύνταξη το προσωπικό ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν άμεσα περικοπές στο προσωπικο;

jim40
jim40
4 years ago

Κατά την γνώμη μου, αποκλείεται να τις πάρουμε γιατί απλά λεφτά δεν υπάρχουν. Αν βρέθηκαν κάποια με κάποιο τρόπο, απλά πηγαίνουν στην Γαλλία γιατί η Ελλάδα παραδοσιακά μέσο της αγοράς όπλων προσπαθεί να κάνει εξωτερική πολιτική και όχι να χτίσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το γεγονός δεν απασχόλησε ποτέ κανένα κόμμα. Αυτό μαρτυρά και η πορεία των εξοπλισμών τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα Adelaide μην περιμένετε να έρθουν. Θα πρέπει να είναι πολύ άσχημοι οι οιωνοί για να αποφασίσει ξαφνικά κάποια κυβέρνηση να αποκτήσει σοβαρές ένοπλες δυνάμεις

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  jim40

Προσθέτω στην απογοητευτική, αλλά ακριβή διαπίστωσή σας ότι τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν με έναν τρόπο που υποδηλοί είτε άγνοια κινδύνου, ή εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας (από τη μόνη δύναμη που μπορεί να τις παράσχει) … Τι να πιστέψω δεν ξέρω πια …

VAGGELAS
VAGGELAS
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Εξαιρετική και απολύτως εύστοχη διαπίστωση για την μεγαλη εικόνα που επικρατεί στο πεδίο των εξοπλισμών (μάλλον στην απόλυτη απουσία αυτών) και φαίνεται να συνεχίζεται και απο την παρούσα Κυβέρνηση. Με την ευκαιρία κάποιες πρόχειρες σκέψεις ενός αδαούς.
1. Οι βαρύγδουπες σε κάθε ευκαιρία (air shows κλπ) δηλώσεις εχουν κουράσει.
2. Η δέσμευση μας απο τα πλέον επίσημα χείλη (ΥΠΕΘΑ) για Γαλλικά πλοία, έν μέσω διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή τους δεν αδυνατίζει τη θέση μας?
3. Ουδείς θα με πείσει ότι ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά έτη η Χώρα αδυνατούσε να προμηθευτεί 5-10 SCALP, 10-20 JSOW και 20-30 JDAM κατ έτος, κόστους μερικών εκατ. Ευρώ. Φασούλι φασούλι γεμίζει το σακούλι η με αλλα λόγια κανείς ότι μπορείς αλλα ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ !!!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  VAGGELAS

Θα μου επιτρέψετε κάποιες παρατηρήσεις, Πιστεύω πως για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα των χειρισμών μιας κυβέρνησης (οποιασδήποτε κυβέρνησης), λογικά θα πρέπει να περιμένουμε ή την λήξη της θητείας της ή το ενδιάμεσο αποτέλεσμα. Μπορεί (στην βάση της εμπειρίας που έχουμε) να αποδειχθεί πως έχετε δίκιο, αλλά προς το παρόν εγώ θα αποφύγω να κάνω δίκη προθέσεων. Όσο για την άγνοια κινδύνου, είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους. Οι διεθνείς σχέσεις είναι πιο περίπλοκες από ότι νομίζουμε και αυτά που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, είναι πάντα περισσότερα από όσα μαθαίνουμε.

Το μόνο που γνωρίζουμε ως τώρα, είναι πως δεν υπήρξαν μη-αναστρέψιμες συνέπειες από αυτή την μακρά περίοδο απραξίας. Σύμπτωση, τυχη, διπλωματία, στρατιωτικοί ή γεωπολιτικοί συσχετισμοί ή κάτι μας περιμένει στην γωνία? Αυτό δεν μπορεί να σας το πει κανείς εδώ με σιγουριά.

Για τις εύλογες απορίες σας τώρα:
1. Κάθε δήλωση έχει και συγκεκριμένους αποδέκτες. Μπορεί να κουράζουν λοιπόν (εσάς ή εμένα) αλλά κάποιοι άλλοι να τις παίρνουν σοβαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις (πολύ πιο βαριές και πολλές φορές παράλογες) δηλώσεις που γίνονται πέραν του Αιγαίου. Κουραστικές μεν, αλλά αλοίμονο αν αυτοί που πρέπει δεν τους δίνουν την δέουσα προσοχή.
2. Η φράση “πρώιμο στάδιο” δεν αποτελεί δέσμευση, ένα letter-of-intent υποδηλώνει πρόθεση αλλά επίσης δεν είναι δεσμευτικό και φυσικά δέσμευση χωρίς υπογραφές δεν υφίσταται (κάποιες φορές δε, ακόμη και μετά τις υπογραφές).
3. Υποθέτω πως όταν το κάθε ευρώ μετράει, προτεραιότητα για μια ηγεσία έχει η κοινωνική συνοχή. Από πρακτικής απόψεως, θα ήταν ίσως εφικτό, αλλά τα επιχειρησιακά οφέλη θα ήταν περιορισμένα, από την στιγμή που οι φορείς των όπλων που αναφέρετε κινδύνευαν να μείνουν καθηλωμένοι. Απλά υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  filon26

Eγώ δέν βρίσκω άλλοθι,αντιθέτως βρίσκω ότι οἱ αλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δέν ενίσχυσαν,αλλά αποδυναμωσαν την κοινωνική συνοχή,για να μήν αναφερθώ στον μαζικό εκπατρισμό των Ἑλλήνων,που ελπίζαμε ότι δέν θα ξαναδούμε.
Και όσο για τις προτεραιότητες,ἂς μήν επεκταθούμε καλύτερα.
Το ΠΝ έχει καταφέρει να δώσει ἢ να δεσμεύσει άνω του 1 δίς € για Ρ-3 και SH-60R,χωρίς να αποκτήσει ούτε μία κανονιοφόρο…

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  ACHERON

Είναι δύσκολο να το δεχθεί κανείς, αλλά οι κοινωνίες μας σήμερα εξαρτώνται από τη λειτουργία των τραπεζών. Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα? Τι λέτε είναι αυτό που διαπίστωσε ξαφνικά η τότε κυβέρνηση και αναθεώρησε τα επαναστατικά της πλάνα? Κύριοι, η κοινωνική συνοχή προϋποθέτει ένα μίνιμουμ ομαλότητας, προϋποθέτει την παροχή ενός μίνιμουμ κοινωνικής προστασίας. Ενίοτε δικαιολογεί ακόμη και μια εντελώς άδικη αλλά απαραίτητη, ελεγχόμενη (μη βίαιη) αναδιανομή εισοδήματος. Διαφορετικά η χώρα καταρέει από μέσα και δεν υπάρχει καν λόγος να συζητούμε για εθνική άμυνα, όταν οι πολίτες γίνονται όχλος.

Για τις προτεραιότητες, ίσως γνωρίζετε (αν όχι, σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε) την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι ΕΔ για να διατηρήσουν το ελάχιστο απαραίτητο επίπεδο αποτροπής την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Αυτή η προσπάθεια, κάποιες υπηρεσίες, κάποιοι διπλωμάτες, κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού και οι εγγυήσεις τρίτων χωρών (απλά γιατί τα συμφέροντά τους τους επέβαλαν ή τους επέτρεψαν να το κάνουν) βοήθησαν την Ελλάδα να αποφύγει την περίοδο εκείνη, μια εθνική καταστροφή.

Το ότι δεν βρέθηκε να συζητά ο οποιοσδήποτε που είχε θέση ευθύνης για jdam και jsow εκείνη την εποχή, δεν ήταν απαραίτητα αποτέλεσμα ιδεοληψίας. Μπορεί να υπήρχε και αυτή στο πολιτικό προσωπικό, αλλά όσο διαβρωμένο και αν είναι το κράτος, υπάρχουν ακόμη μηχανισμοί που κρατούν τις ισορροπίες. Από τα γραφόμενα εδώ, διαπιστώνω την πεποίθηση πολλών πως η εθνική καταστροφή απλώς μετετέθη στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως δεν μπορούν να το αποδείξουν, ούτε και εγώ βέβαια να το διαψεύσω.

Κρίνοντας όμως εκ του αποτελέσματος, αναφέρθηκα σε πολυπλοκότητα και σε πόρτες που καλώς παραμένουν κλειστές, αλλά και σε δυνάμεις που αγαπάμε να μισούμε και για τις οποίες η ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους εξακολουθεί να έχει σημασία. Στερεότυπα τα βλέπουν κάποιοι, όμως η εθνική άμυνα βασίζεται μεν στην ισχύ, αλλά η ισχύς έχει πολλές μορφές. Ασφαλώς όσοι ενδιαφέρονται για τα εξοπλιστικά δεν είναι τρελλοί ή προδότες, κάθε άλλο, αλλά μετά λόγου γνώσεως μπορώ να σας πω, πως υπάρχουν πολλοί άλλοι που επίσης επιτελούν εθνικό έργο και συμβάλλουν αθόρυβα στην επιβίωση του Ελληνισμού.

Ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί και ας μην προτρέχουμε λοιπόν.

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  filon26

Συγγνώμη,οἱ τράπεζες δικαιούνται μόνο να κερδοφορούν με το χρήμα του καταναλωτικού κοινού;
Τα κέρδη δικά τους,αλλά οἱ ζημίες του κοινού;
Και,να με συγχωρείτε,αλλά οἱ άδικες αναδιανομές πλούτου,είναι που μπορούν να κάνουν τους πολίτες όχλο,ευκολώτερα από όσο το αποτρέπουν.

Μία απορία για το τέλος : λέγεται δεξιά και αριστερά,ότι ἡ εθνική οικονομία ζημιώθηκε 86 δίς € από τους χειρισμούς της πρώτης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ἂν αυτό όντως ισχύει,και ἡ οικονομία άντεξε,δέν θα άντεχε και 5 δίς αμυντικές δαπάνες ετησίως;
Ποιά είναι ἡ εκτίμηση σας;

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  ACHERON

Οι τράπεζες δικαιούνται να κερδοφορούν με τα χρήματα των πελατών τους, γι΄αυτό δημιουργούνται. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κέρδη επιστρέφουν στους μετόχους τους. Αν το κοινό θέλει συμμετοχή στα κέρδη, μπορεί να γίνει μέτοχος ενός τραπεζικού ιδρύματος. Εδώ φαντάζομαι μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Η ερώτησή σας για τον επιμερισμό των ζημιών στο κοινωνικό σύνολο (μέσω του προυπολογισμού) είναι λογική, αλλά αποσκοπεί περισσότερο στο συναίσθημα χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψη δύο πραγματικότητες.

Δεν είναι ο χώρος να κάνουμε πολιτική οικονομία, οπότε πρώτα συμφωνήσουμε πως απλά ότι δεν υφίσταται οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα. Χωρίς οικονομία, δεν υπάρχει κοινωνία, χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει κράτος. Το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου η κατάρρευση μιας επενδυτικής τράπεζας εξελίχθηκε σε χρηματοοικονομική κρίση και συμπαρέσυρε σε κρίση την παγκόσμια οικονομία, είναι μια μόνο απόδειξη.

Στο ηθικό θέμα, του αν θα έπρεπε οι ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας να βαρύνουν το κοινωνικό σύνολο, οι Αμερικανοί απάντησαν όχι. Στο ερώτημα αν το κόστος για την προστασία του τραπεζικού συστήματος πρέπει να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο, απάντησαν ναι και γι’ αυτό το Αμερικανινό Treasury εισήγαγε το πρόγραμμα στήριξης ($700δις στην πρώτη του φάση).

Στην ερώτησή σας θα απαντήσω λοιπόν λέγοντας, πως οι ζημιές μιας τράπεζας, αφορούν τους μετόχους της και τους πελάτες της. Η επίβίωση όμως του τραπεζικού συστήματος αφορά το κοινωνικό σύνολο.

Δεύτερον, η Ελληνική περίπτωση αφορούσε το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και μάλιστα η κρίση δεν προήλθε από τις τράπεζες, δεν ήταν χρηματοοικονομική, αλλά κρίση χρέους του ίδιου του Ελληνικού κράτους που έπληξε το τραπεζικό σύστημα. Η στήριξη επομένως των τραπεζών έγινε με σκοπό να προστατευθούν οι συστημικές τράπεζες που συνιστούν το τραπεζικό σύστημα, ακριβώς για να υπάρξει Ελληνική οικονομία στο μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, σας απαντώ ευθέως, πως ορθά οι τράπεζες στηρίχθηκαν από το κοινωνικό σύνολο.

Οι αναδιανομές πλούτου γίνονται είτε μέσα από την φορολογία, είτε βίαια (αν εξαιρέσουμε την φιλανθρωπία). Η φορολογία μπορεί να είναι από παράλογη μέχρι απολύτως απαραίτητη, ανάλογα με την φιλοσοφική σας θεώρηση και την πολιτική σας θέση. Με δεδομένα όμως τα δομικά προβλήματα του Ελληνικού κράτους, και ειδικά στην περίοδο της κρίσης, η συνέχιση της μισθοδοσίας των δ. υπαλλήλων (δηλαδή και των στρατιωτικών και των γιατρών και των εκπαιδευτικών) και οι όποιες δημόσιες δαπάνες για βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, εξασφάλισαν την κοινωνική συνοχή. Αν ζούσατε σε μια πόλη χωρίς ρεύμα και νερό, με κλειστές τράπεζες, χωρίς αστυνομία και το 50% των συμπολιτών σας εξαθλιωμένους, θα καταλαβαίνατε τι εννοώ όταν μιλώ για όχλο.

Για την απορία σας, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το νούμερο που παραθέσατε. Αν το έκανα χωρίς να γνωρίζω τα δεδομένα, θα έπαιρνα πολιτική θέση και δεν είναι αυτό η πρόθεσή μου. Θα το δεχθώ όμως σαν υπόθεση εργασίας. Η γνώμη μου είναι πως υπό τις δεδομένες συνθήκες, δεν μπορούσαν να γίνουν αμυντικές δαπάνες 86 δισ. Άλλο το λάθος, άλλο μια συνειδητή επιλογή διεύρυνσης του χρέους που ήδη είχε καταστεί μη βιώσιμο και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η κοινωνία σε ζούγκλα. Άλλωστε τα 86 δισ. δεν εξαφανίστηκαν, είναι ακόμη μπροστά μας.

Οι κακοί “ξένοι” που στήριξαν το Ελληνικό κράτος τότε, είχαν ήδη κατατάξει τις υψηλές αμυντικές δαπάνες μαζί με την φοροδιαφυγή και το υπερμεγέθες δημόσιο, στις δομικές αδυναμίες του κράτους. Εσείς αν είχατε θέση ευθύνης, θα παίρνατε την απόφαση να κάνετε διαγωνισμό για προμήθεια ΝΜΑ, αν την επόμενη μέρα δεν θα υπήρχαν καύσιμα, φάρμακα, σχολεία, αστυνομία? Αλλά και αν κάνατε, αλήθεια πόσοι προμηθευτές λέτε να εξεδήλωναν ενδιαφέρον?

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  filon26

Επί της αρχής,μπορεί να έχετε και δίκαιο,αλλά επί της αρχής πολλοί μπορούν να έχουν δίκαιο,το θέμα είναι ότι πρακτικώς έγιναν χειρισμοί,που και γνωστοί πολιτικοί κατέκριναν σε προγενέστερο στάδιο,όπως ὁ τότε ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης,κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση επί Κωστάκη Καραμανλή :«ρουσφέτι στις τράπεζες».
Επί του συγκεκριμένου δέν θα επεκταθώ,διότι δέν είμαι ειδήμων στα οικονομικά,απλώς κατέθεσα την επί της αρχής προσέγγιση μου.
Εν κατακλείδι στην ερώτηση «θα παίρνατε την απόφαση να κάνετε διαγωνισμό για προμήθεια ΝΜΑ, αν την επόμενη μέρα δεν θα υπήρχαν καύσιμα, φάρμακα, σχολεία, αστυνομία? Αλλά και αν κάνατε, αλήθεια πόσοι προμηθευτές λέτε να εξεδήλωναν ενδιαφέρον?»,την απάντηση την έχει δώσει ἡ ζωή.
Όλοι τρέχουν να μας πουλήσουν πραμάτεια,κατά κανόνα με απευθείας ανάθεση.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  ACHERON

Αγαπητά Αχέροντα, η επίκληση του επιφανούς πολιτικού κου Σγουρίδη ήταν αποστομωτική, ως εκ τούτου δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο.

Θα σας αποχαιρετήσω με μια συμβουλή. Αν ποτέ εμφανιστεί αγοραστής για το σπίτι σας, κάποιος που είναι στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, χρωστά το ετήσιό του εισόδημα για τα επόμενα 2 χρόνια και ζητά διακανονισμό με τους δανειστές του για να μπορεί απλά να ταΐζει τα παιδιά του, μην βιαστείτε να υπογράψετε.

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  filon26

Ὁ Σγουρίδης ήταν όντως επιφανής,ὡς αντιπρόεδρος της βουλής,ἂν δέν τυγχάνει της εγκρίσεως σας,δέν αλλάζει το γεγονός ότι πολλοί ήταν επιφανείς μέχρι να έρθουν τα δύσκολα.

Ευχαριστώ για την συμβουλή,δέν μου είχε περάσει από το μυαλό.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  filon26

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι πιο περίπλοκες..» Δεν το κατανοούν,δεν,δεν… Για όλα υπάρχει στερεότυπα μία εξηγηση,η δικιά τους (και φυσικά όλοι όσοι ασχολούνται είναι προδότες)

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  filon26

«κοινωνική συνοχή??» αγγίζετε εξτρεμιστικές αντιλήψεις για κάποιους εδώ και θα πρέπει να σας φορέσουν ταμπέλα για να δικαιολογήσουν το γιατί έχετε τέτοια άποψη.Για μερικούς, ακόμα η γη είναι είναι επίπεδη

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  ppppp

Ποιούς φωτογραφίζετε;
Εσείς πάντως,προφανώς,ανήκετε στους σωστούς,έτσι δέν είναι;

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ACHERON

Το σχόλιο το έγραψα πριν εμφανιστεί το δικό σας(δείχνει να έχουν διαφορά ώρας οπότε μάλλον δεν είχε προλάβει να “εγκριθεί”) και το πεδίο ήταν ακόμα ελευθερο από απαντήσεις,οπότε δεν πήγαινε για εσάς.Δεν σας ξέρω για να σας φωτογραφήσω,ούτε ενοχλεί ο τρόπος που συνδιαλέγεστε.Κάποιοι όμως εδώ μέσα γίνονται προσβλητικοί όταν υπάρχει άλλη γνώμη και δεν θα κάνω οτι βρέχει .Ευγενικά ξεκίνησα αλλά δεν το σεβάστηκαν.Αυτούς φωτογραφίζω.

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  ppppp

Φιλικά να σας επισημάνω,ότι θύμα πλάνης μπορεί να πέσει ὁ καθένας,σε γνωστικό πεδίο που δέν κατέχει,δηλαδή οἱ περισσότεροι,«ξέρουμε» αλλά στην πραγματικότητα δέν «γνωρίζουμε» στα περισσότερα αντικείμενα,οπότε σκεπτόμαστε με παραδοχές,δηλαδή πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε,μέχρι να μας δοθεί ἡ ευκαιρία να μάθουμε-ἂν μας δοθεί ποτέ.
Σε ότι με αφορά,παραδέχομαι ότι έχω μία εικόνα ειδικά για την άμυνα,περισσότερο μέσω τρίτων για τα κρίσιμα ζητήματα,και λιγώτερο από ίδια παρατήρηση και εμπειρία,άλλωστε είμαι εδώ και δεκαετίες μετανάστης.
Όμως,πάλι στο πεδίο της άμυνας,ασχολούμαι,πληροφορούμαι και καταγράφω επί μισόν σχεδόν αιώνα,και μπορώ να μιλήσω για κάποια πράγματα,όχι για όλα,αλλά κάποια.
Σε αυτό το πλαίσο,έχω κατ΄επανάληψη βιώσει την αναγκαστική προσγείωση σε πολλά θέματα,στα οποία,έστω και απλώς «καλή τη πίστει» νόμιζα ότι ἡ γή ήταν επίπεδη-τηρουμένων των αναλογιών.
Για παράδειγμα,αρχές δεκαετίας του 2000 είχα διαβάσει στην παληά «Στρατηγική» του Χριστογιαννάκη ένα διθυραμβικό σχόλιο για το υπό ανάπτυξη τότε ραντάρ πυροβολικού COBRA,κυρίως σε αντίστιξη προς το «προβληματικό» TPQ-37.
Lίγο καιρό αργώτερα,(Μάϊος 2003),πληροφορήθηκα από λοχία του γερμανικού πυροβολικού,και μάλιστα σε δημόσια επίδειξη του ομοσπονδιακού στρατού,ότι το COBRA δέν δουλεύει.
Σε ότι αφορά την Α/Α περιοχής,δέν είμαι βέβαιος ότι είναι ἡ προτεραιότητα αυτήν την στιγμή,αλλά όπως έγραψε ὁ σντάκτης του παρόντος άρθρου,καθαρά και χωρίς υπεκφυγές εν προκειμένω,οἱ Αδελαΐδες -αυτήν την στιγμή- έχουν νόημα και χωρίς SM-2.
Δέν είναι αυτό που χρειαζόμαστε,όπως όμως δέν ήταν ούτε οἱ FREMM προ δεκαετίας,ούτε και πέρυσι.
Αλλά έτσι είναι,το κόστος απωλεσθείσας ευκαιρίας είναι πάντοτε υψηλώτερο από το κόστος αξιοποιήσεως.
Ούτε το θρυλικό θωρηκτό μας «Γεώργιος Αβέρωφ» που αποκτήθηκε χάρη στον αείμνηστο Μετσοβίτη Βλάχο ήταν προηγμένο σχέδιο όταν αποκτήθηκε,αλλά έκανε την διαφορά την κρίσιμη ώρα,χάρη βέβαια και στον Παύλο Κουντουριώτη.
Ἡ Α/Α περιοχής,έτσι όπως συνδέεται με την Ανατολική Μεσόγειο,την στιγμή που λαχανιάζουμε ήδη στο Αιγαίο,είναι μία χίμαιρα,είναι κάτι σάν ανομολόγητη αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ἑλλάδος-Κύπρου,αλλά προσχηματικά και στα λόγια μόνο,όπως εκείνος.
Κοινώς,κάποιοι βαράνε τον άδειο τενεκέ,για θόρυβο,αλλά δέν ψάχνουν τον γεμάτο που χρειαζόμαστε.
Ἣ αλλοιώς,αλλού τα κακαρίσματα,κι΄αλλού γεννούν οἱ κότες.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ACHERON

Εκτιμώ την προσέγγιση σας και σέβομαι την αποψή σας ,όμως θα πω δυό λέξεις.
Δεν είμαι σε αυτούς που υποστηρίζουν οτι Α/Α περιοχής είναι η προτεραιότητα, αλλά πως χρειαζόμαστε καινούργιο υλικό με τεχνολογία αιχμής που θα κάνει την διαφορά (και επίσης οχι ντε και καλά Bell@ra).Με τις Αδελαίδες σε υπηρεσία,αυτός ο προγραμματισμός για τεχνολογία αιχμής θα κατευθυνθεί σε άλλο όπλο.
Επίσης οτι πριν τον συντάκτη του άρθρου υπάρχουν κάποιοι πιό ειδικοί και γνώστες του θέματος και αποφάσισαν οτι δεν μας κάνουν.Αφού λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται για τον λόγο που έγινε αυτό,ας αναρωτηθεί καλύτερα μήπως τα δεδομένα του δεν είναι όλα σωστά.
Ειδάλλως δείχνει οτι προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιου είδους πίεση επειδή έχει ο ίδιος άλλη άποψη-και επανέρχεται συνεχώς στο θέμα. Δείχνει ανήσυχος.
Και επιτέλους ποιός είναι ο συντάκτης αυτού του άρθρου.Γιατί δεν βλέπουμε ένα ή κάποια ονόματα όπως σε τόσα άλλα άρθρα που έχουν ονοματεπώνυμο και είναι και καλογραμμένα και με όμορφο γραπτό λόγο.
Οταν βλέπεις τίτλους όπως: …απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε ή …πάμε καλά? και η ανάλυση είναι σε επίπεδο εξυπνάδων και ειρωνείας, φανταστείτε τί θα γίνει παρακάτω στον σχολιασμό.
Και κάτι τελευταίο περι γνώσεων.
Δεν διαπιστώνω κάποιο τρομακτικό επίπεδο γνώσεων στους σχολιαστές που να αποθαρύνει τους υπόλοιπους από το να πουν την άποψή τους και δεν θα μπορούσε να είναι έτσι.
Αν πιστεύει κάποιος οτι χρειάζεται πιστοποίηση γνώσεων για να σχολιάσει ένα απλό άρθρο/άποψη να μας το πεί,γιατί θα πρέπει να αρχίσουμε να αξιολογούμε σχολιαστες με βάση τα πτυχία τους,την αντίληψη,την κρίση τους,τα διδακτωρικά τους και δεν τελειώνουμε ποτέ.
Αυτός που έχει πραγματικά βαθειά γνώση σε ένα θέμα, θα την προσφέρει και στους συνομιλητές του.Δεν θα τους μαστιγώσει με αυτήν.Ο ανασφαλής – ο μή γνώστης – ναι θα το κάνει.
Οποιος λοιπόν έχει βαθειά γνώση των πραγμάτων θα πρέπει να απαντήσει στον συντάκτη του άρθρου αυτό που είναι πραγματικότητα πλέον. Αδελαίδες γιοκ!
Πέρα από τις γνώσεις χρειάζεται και η κρίση.Δεν είναι ένα θέμα που θα απαντηθεί με ανάλυση των δυνατοτήτων των SM-2.Χρειάζεται ευρύτερη αντίληψη των καταστάσεων.

Επίσης δεν μπορώ να κρύψω,πόσο πολύ συμφωνώ ειδικά με την τελευταία παραγραφο σας.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Nikolaos

δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι όπως ακριβώς το θέτετε .

Digenis
Digenis
4 years ago

Δεν είμαι τόσο σίγουρος οτι οι Μπελχαρες θα είναι μόνο 2 …. Η άμεση παραγγελία θα είναι 2 και εμμέσως βάζουμε πόδι για ακόμα κάποιες νεες με το που θα λυθούν τα θέματα με τα Ελληνικά ναυπηγεία ,ειτε μπελχαρα ειτε gowind ειτε FFG ειτε LCS . Τα υποβρύχια υπο παραγγελιά ειναι ακόμα 2 που περιμένουν και αυτά τα ναυπηγεία … Οι 2 μπελχαρα είναι για να γίνει αρχή ,το ΠΝ να μην μείνει άπραγο , και στο μεσοδιάστημα να λύσουμε το θέμα με τα ναυπηγεία ώστε να γίνει νέα παραγγελία … Επίσης οι Γαλλοι θα κατασκευάσουν ακομα 5 … μπορει να μην αργήσουν να ερθουν προς το Αιγαιο μερια …όπως έγινε και με τις S (λεω μπορεί). Σε καθε περιπτωση γινετε η αρχη !!!

stepa
4 years ago
Reply to  Digenis

…..με προλαβες, χωρις ναυπηγεια το μελλον του Π.Ν. δεν αφηνει πολλα περιθωρια αισιοδοξιας

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  stepa

Ηδη εγινε η αρχη … Οι αμερικανοι μπηκαν στην ελευσινα … Η επομενη παραγγελία θα ειναι μαλλον εκει

SpaceMan
SpaceMan
4 years ago
Reply to  Digenis

Αν τελικά η ONEX αναλάβει τα ναυπηγεία και τα διαχειριστεί με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα αυτά της Σύρου τότε θα μιλάμε για μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην χώρα μας την τελευταία πενταετία τουλάχιστον…

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago
Reply to  SpaceMan

Δηλαδή να καταλάβω θα πάρει ο αμερικάνος τα ναυπηγεία και αντί να φτιάξει LCS θα φτιάξει γαλλικές φρεγάτες; Καταλαβαίνουμε τι γράφουμε;

Το λογικότερο ούτως ή άλλως θα ήταν τα ναυπηγεία να πάνε στον κύριο χρήστη του παρακείμενου λιμανιού που σε χρόνο μηδέν το έφερε από την ανυπαρξία σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή (παγκόσμιο case study). Και έπρεπε και δώρο να του τα κάνουμε όπως και το Θριάσιο που μας παρακαλάει χρόνια τώρα και εμείς κάνουμε τους δύσκολους (μας βάζουν προφανώς κάποιοι που ανταγωνίζονται τους κινέζους διεθνώς, δε λέμε ονόματα δε θίγουμε υπολείψεις).

Αλλά ως προς τα εξοπλισιτικά ο κινέζος είναι και ουδέτερος, θα φτιάξει ότι του δώσουμε και θα πει και ευχαριστώ.

Ας αφήσουμε τον φιλοαμερικανισμό στην άκρη και ας βάλουμε τη λογική επιτέλους σε αυτή χώρα.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Μας νοιάζει εμάς ως πολίτες αν θα είναι Γαλλικά ή Αμερικανικα σχέδια αυτές που θα κατασκευάσουν στην Ελευσίνα ? Αυτά είναι θέμα συμφωνίας κράτους και ναυπηγείου !!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

μακάρι, αλλά θα πρόκειται περί θαύματος

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  stepa

Μια χαρα μέλλον εχει το ΠΝ, προκόψαμε τόσα χρόνια με τα ελληνικά ναυπηγία που ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα παραδωθουν οι SV.
Σε ναυπηγία του εξωτερικού, θα τις είχαμε παραλάβει εδώ και χρόνια.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Digenis

Κανενα σοβαρο ΠΝ δεν μπορει να λειτουργησει με τροπο “βαλε 2 να ψηνονται” και βλεπουμε τι θα γινει.Ειναι μεγαλη δεσμευση πολιτικοοικονομικη και οχι μονο.Δεν μιλαμε για 2 μεριδες γυρο να “παιζουν” οσο περιμενουμε την υπολοιπη παρεα.Χρησιμοποιεις ηδη TACTICOS σχεδον σε ολες τις μοναδες σου και essm/nssm , Θα πας σε SETIS και aster σε 2 μοναδες , δεν μπορεις μετα να το γυρισεις σε LCS με COMBATSS-21 για να μην μεινει δυσαρεστημενη η LM η επειδη κανουν FMS οι αμερικανοι
Επισης γνωριζεις καλα πως στα Ελληνικα εξοπλιστικα δεν υπαρχει μεσοδιαστημα και μελλον…οτι παραγγειλεις ΤΕΛΟΣ.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Βάλε και κάτι σουηδέζικα CMS/Radar στις MEKO και το κλείσαμε το πανηγύρι:

https://www.ptisidiastima.com/modernization-proposal-for-hellenic-meko200-cheaper-than-competition/

Επίσης αρκετοί γραφουν πως πρέπει να βάλουμε MK41 και 32 ESSM αν oxi MICA VLS στις BELHARAέτσι ώστε να έχουμε μια ωραία συλλογή πυραυλων!!

😎

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Ηδη εχει λειτουργήσει ετσι με τις 2 S οταν τις παρηγγειλε το 1980.και ειναι λογικοτατο !!! Πηρε 2 και άρχισε την αλλαγή στον στολο !!! Το Tacticos δεν ειναι Άγιος !!! Ο μονος τροπος να μην αλλαξουμε CMS ειναι να κατασκευασουμε εμεις …όλα τα άλλα ειναι σχετικα και αλλάζουν στο χρονο !!! Και παλι ναι μπορεις να και Γαλλικα οπλα και Αμερικανικα …Ηδη τα εχουμε και στα 3 όπλα !!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια πανσπερμία οπλικών ηλεκτρονικών μηχανολογικών συστημάτων !

Δεν θα έχουμε ναυτικό alla συλλογή συστημάτων

Στο ξαναγράφω πως οι γάλλοι θα μείνουν μονο με ASTER και SADRAL στις LAFA
Ούτε MICA ούτε CROTALE!

Έχεις 9 πλοία να αλλάξεις μέχρι το 2030
Aμα δώσεις όλα τα λεφτά για 2 μονο belhara τι ναυτικό θα έχεις?

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ολα ? Προφανως πρεπει να μεγαλωσει η πιτα στο υπουργειο αμυνας !!! Εχει μεγαλωσει παντου σε καθε υπουργειο !!!! Στο αμυνας εμεινε μνημονιακο μειων !!!! Πριν λιγες μερες εχω διαβάσει οτι συζητάνε το ύψος της αύξησης .

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

θα γίνει τέτοιο θαύμα;;;

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  sotbak

Τουλαχιστον αυτο διαβασα ,και εγω δεν το πιστευα

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το πόσο σας συμπαθώ το γνωρίζετε, αλλά παρότι προφανώς ο συνδυασμός Aster/Sadral είναι ανώτερος αυτού των MICA/Crotale, τι θα μας εμπόδιζε (αν κρινόταν σκόπιμο και οικονομικά δυνατό) να διατηρηθούν οι Crotale (που ήδη αξιοποιούμε επιχειρησιακά) ή να προστεθούν κάνιστρα για MICA (που ήδη αξιοποιούμε επιχειρησιακά), ή να τοποθετήσουμε έναν sylver (που θα αξιοποιούμε επιχειρησιακά) που τα δέχεται όλα? Ρωτάω γιατί δεν αντιλαμβάνομαι τι ρόλο παίζουν οι αποφάσεις της Γαλλίας σε αυτή την περίπτωση.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Οποιος διάβασε τη συνέντευξη του υπουργού εθνικής άμυνας στη Καθημερινή θα κατάλαβε πως η πολιτική του
“‘θα το ρισκάρουμε ” :silly: συνεχίζεται !!! 😈

Εφόσον είχε βγει ο Αποστολάκης και είχε δηλώσει πως ενδιαφερόμαστε για τις Adelaide έπρεπε να είχε βγει μια ανακοίνωση πως τελικά δεν θα τις πάρουμε για αυτό και για αυτούς τους λόγους

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως τα πλοία αυτά είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις 3 μη εksυχρονισμενες S! ❓

Αυτό που υποπτεύομαι είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα για εξοπλισμούς και δεν σκοπεύουν να δώσουν τίποτα παραπάνω ακολουθώντας τη πολιτκή του “‘θα το ρισκάρουμε”‘ :silly:

Αυτό έγραφε και το ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ πως για τα 4 επόμενα χρονια δεν περισσεύει μια

Και επειδή ευτυχώς οι συζητήσεις για τις 1-2 bELHARA είναι Ακόμα σε “‘πολύ πρώιμο στάδιο”:

(Δεν θα γράψω για τις Belhara)^ n

:mad:^n2

teo
teo
4 years ago

Tο γιατι δεν προκειται να ερθουν, το εξηγει υπεροχα απο το 05:30 εως το 06:30 ο Γκρουεζας στο “Υπαρχει και Φιλοτιμο”… απλα οπου “μικρη φθηνη απαραιτητη γεφυρα” βαλτε τις Αdelaide και οπου “μεγάλη Γεωργικην σχολήν” τις μακετες των Belharra… “αυτη ειναι δουλεια” οπως ελεγε και ο μεγας Παπαγιαννοπουλος και ο νοων νοείτω!!!

ppppp
ppppp
4 years ago

“ έχει εκσυγχρονισμένο ραντάρ που μπορεί και βλέπει σε τεράστιες αποστάσεις, μπορεί να “δίνει” δεδομένα μέσω Link 16, έχει υπερσύγχρονο sonar αλλά και σύστημα ESM, έχει σύστημα αποφυγής ναρκών, αλλά και σύστημα προείδοποίησης για εισερχόμενες τορπίλες, “
Ονομαστικά και μόνο…(πολύ φλυαρία για τα αποσυρόμενα υπέρ συστήματά)

«Την στιγμή που το ΠΝ στερείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δυνατότητα αεράμυνας περιοχής»
Ποτέ δεν την είχε,υπήρχε ίσως σε μερικούς ως ψευδαίσθηση.Η εμπειρία που αποκόμισε από τα Ch.F.Adams ήταν αρκετή ώστε να μην την συνεχίσει-και δεν αναφέρομαι στους ατμολέβητες…

« Το ότι μπορεί να κατευθύνει “μόνο” δυο πυραύλους SM-2 δεν ισχύει, καθώς μπορεί να έχει σε πτήση τουλάχιστον άλλους δυο. Και λέμε “τουλάχιστον”, γιατί οι δυνατότητες του CMS δεν είναι απόλυτα γνωστές, ενώ οι SM-2 δεν χρειάζονται συνεχή καταύγαση όπως οι SM-1»
Σωστα,να τις πάρουμε για κυνήγι mig21…

«Θα ήταν λοιπόν, πολύ χρήσιμο, να εξηγήσει το ΠΝ με πιο σκεπτικό απέρριψε τις Adelaide» και εσείς την εμμονή σας στο θέμα.

«Εντάξει, μπορούμε να πούμε στους Τούρκους να σταματήσουν τις προκλήσεις, και να ξαναρχίσουν μετά το 2026-7 που θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι.» κρίμα που συνεχίζετε αυτόν τον τρόπο γραφής σε ορισμένα άρθρα σας.

Ξέρω τί θα ακολουθήσει από σχόλια αλλά το θέμα έχει κουράσει.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  ppppp

Οκ τι επιλογές έχουμε μεσοπρόθεσμα; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  Kimon

προς #160044 Kimon

Εύλογο το ερώτημά σας και πραγματικά πολύ δύσκολη η απάντηση,όμως το λάθος δεν πρέπει να μπαλώνεται με μία κακή λύση που προσφέρει ψευδαισθήσεις.
Πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουμε την κατάστασης μας και να αρχίσουμε να αλλάζουμε νοοτροπία.
Το θέμα χωράει τεράστια ανάλυση αλλά πολύ επιγραμματικά θα πω τα εξής:
Δεν μπορούμε πια να διατηρούμε τόσο μεγάλο στρατό μας αρέσει ή όχι.It’s a fact!-(που μερικοί φαντασιώνονται ότι εάν “φύσιξει και λίγος ευνοικός άνεμος”,θα φτάσουμε στις παρυφές της Πόλης.)
Χρειάζεται όμως να είμαστε πολύ επικίνδυνοι,και αυτό προυποθέτει τεχνολογίας αιχμής στοχευμένες και εξειδικευμένες αγορές.
Τις 3 “S” τις είχαμε έτσι και αλλιώς.Απλά υπάρχουν.Δεν τις αγοράζουμε τώρα ούτε εκπαιδευουμε προσωπικό για να μάθει το πλοίο τώρα, και ούτε αποτελούν τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού σε τυχόν επεισόδιο.Ίσως ελάχιστα..
Κάθε προσθήκη στον στόλο δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση φέρνει προβλήματα καταναλώνει πόρους και απασχολεί προσωπικό.Τουλάχιστον να είναι κάτι που μπορεί να σταθεί με τόσο ισχυρές αεροπορίες εκατέρωθεν.
Μεσοπρόθεσμα καλύτερα είναι να στραφούμε αλλού.Π.χ.Να βελτιώσουμε τις δυνατότητες χρήσης των scalp+atacms και αν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών και των φορέων τους.Το σίγουρο είναι ότι τα αξιόμαχα πλοία θα λιγοστέψουν σε αριθμούς αλλά θα έχουν σαφώς καλύτερες δυνατότητες επιβίωσης.Το ίδιο θα αναγκαστούν να κάνουν και οι Τούρκοι.Θα μειώσουν σταδιακά οροφές και τα προγράμματα τους ή θα επιμηκυνθούν πολύ ή θα περικοπούν.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ppppp

προς το παρόν πάντως οι Τούρκοι αυξάνουν οροφές….

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  sotbak

Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο άρα θα σκεφτούμε κάτι άλλο. Οποιος ονειρεύεται εξοπλιστική κούρσα ζεί σε άλλη χώρα.Θα μου άρεσε πολύ να έχουμε όλα αυτά που γράφονται,αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμένα και το τί μου αρέσει.Προσγειώνομαι λοιπόν στην πραγματικότητα και προσπαθώ να βρω τί θα κάνει την διαφορά στα μέτρα μας.Οτιδήποτε ροκανίζει πόρους ή δίνει ψευδουπεροχή και αποπροσανατολίζει απλά απορρίπτεται.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  ppppp

Καμια σοβαρη εναλλακτικη λοιπον ..
Καταλαβαμε..
Το ονομαστικα και μονο παραπανω φυσικα και δεν ισχυει.
Ουτε τα CF Adams ηταν αχρηστα παρα το προβληματα τους και εδωσαν την αναγκαια υπεροχη στο ΠΝ οσο παρεμειναν στις ταξεις του ..
Στην πραξη και οχι ονομαστικα ..
Περαν αυτων οι δικαιολογιες και οι ειρωνειες περι υπερσυστηματων μαλλον δειχνουν αγνοια παρα σοβαρη προσεγγιση ..
Μειωσεις δε οροφων ειδικα στα πλοια ειναι συνταγη αυτοκτονιας ..

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ETS

Συνταγή αυτοκτονίας είναι να έχεις άγνοια της πραγματικότητας και να παπαγαλίζεις τα ίδια και τα ίδια.
Κανένας μας, εδω μέσα δεν θέλει μείωση οροφών.Θα γίνει όμως(ή θα εξισορροπηθεί με συμπλήρωμα ελαφρύτερων σκαφών),γιατί έτσι είναι τα πράγματα και θα το δείς. Οχι,οτι επιχειρησιακά και τώρα είμαστε πραγματικά στα 13σκάφη. Τα 3 είναι για την σημαία.. (και έχουμε προσαρμοστεί σε αυτήν την πραγματικότητα)
Για τα υπερσυστήματα αν δεις τον στόμφο του κειμένου θα καταλάβεις.”υπερσύγχρονα,τεράστιες αποστάσεις,προειδοποίηση,αποφυγή κτλ ” —Δες έτσι στα γρήγορα και πρόχειρα κι ένα άλλο υπερσύστημαcomment image (Eπίθεση από την Χεζμπολάχ με πύραυλο C-802 εναντίον της κορβέτας INS Hanit)—Μην παπαγαλίζουμε υπερδυνατότητες. Δυστυχώς και καινούργια ακόμα τα συστήματα κάποιες φορές κλείνουν γιατί έτσι πρέπει (ή ξεγελιούνται-ειδικά όμως τα παλιά).Να υπάρχει και ένα μέτρο σε αυτά που λέμε.Η Αδελαίδες είναι μία λύση ανάγκης-ναι,αλλά παρουσιάζεται ως τεχνολογικό άλμα για να γίνει εύπεπτη λύση.Το οτι δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει οτι πρέπει να υποκύψουμε σε υπό απόσυρση συστήματα.
Με τα αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο ο “κορεσμός” της είναι εύκολη υπόθεση (ακόμα ίσως και χωρίς απώλειες για την TuAF) και επειδή θα θεωρούμε οτι έχουμε AAW ιδιότητες θα παίζουμε αυτό το παιχνίδι και θα την στέλνουμε στο στόμα του λύκου- με μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στην πραγματικότητα.
Το να έχεις έχεις δύο πυραύλους ταυτόχρονα στον αέρα και αν θες και άλλους 2 ή και 2 ακόμα,όταν αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να πετούν σε 2 μόνο διευθύνσεις σε καθιστά πολύ ευάλωτο από 3η ή 4η διεύθυνση.Αν φύγει ο πύραυλος μετά δεν φτάνει να γύρίσει να κατευθυνθεί όπου μας αρέσει-χάνεται τραγικά η εμβέλειά του.Και αν βάλουμε στην συζήτηση οτι έχεις να κάνεις με F16, τότε πρέπει να σκεφτούμε πόσο περιορισμένη είναι η no escape zone. Για αυτό λέω οτι το κυνήγι δεν αφορά σε mig21.

Οπότε λέμε δεν αξίζει τον κόπο, τους πόρους,το προσωπικό που θα απασχολίσουν για να μάθουν την δουλειά.-στις “S” έτσι κι αλλιώς την ξέρουν-δεν τους βάζουμε τώρα να την μάθουν .Θα μας αποπροσανατολίσουν και στρατηγικά και εξοπλιστικά.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει να βρούμε πιό επικίνδυνες λύσεις από τις Αδελαίδες.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  ppppp

Φιλε ,,,,ppppp,,,,,αν οπως λες καθε φρεγατα εχει 4 SM-2 στον αερα χ2 φρεγατες =8 αεροπλανακια κατω….Εγω πιστευω οτι μπορει να εχει ακομα 4 [συνολικα] διοτι η ακτινα των SM-2 ειναι μεγαλη [πανω απο 150 χιλιομετρα]….
Μετα υπαρχουν κ οι essm με ακτινα πανω απο 50 χιλιομετρα….Επισης θα εχει μαζι της κ αλλα πλοια [πχ 2 ΜΕΚΟ]

Τωρα αν εσυ πιστευεις οτι ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ για μια αεροπορια να πλησιασει φρεγατες οι οποιες εχουν SM-2 τοτε φαντασου τι θα κανουν σε κατι λαφαγιετ η κατι τυπου S….

Επισης κατα την γνωμη μου θα ειναι πολυ καλυτερα για την αεροπορια μας να εχει την προστασια των SM-2 ΠΑΡΑ να τους εχει απεναντι….οποτε οταν εχεις τετοια πλοια μπορεις να καλυπτεις κ την επιστροφη της φιλικης αεροποριας….αλλα κ των ιπταμενων ρανταρ….
Αυτα δεν τα εχεις με τα πλοια που διαθετεις.

-Τελος…το κοστος των SM-2….ESSM δεν πρεπει να το υπολογιζεις διοτι μπορεις να μεταφερεις αυτον τον εξοπλισμο σε οποιο πλοιο θελεις.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

150 χιλιόμετρα για Turkish Airlines…
Any way αν είναι έτσι θα έπρεπε να τις έχουμε πάρει χθές,αλλά γιατί τότε δεν βγαίνει η εξίσωση?Είναι λάθος η εξίσωση ή οι μεταβλητές δεν είναι όπως τις νομίζουμε.
Μην πούμε πάλι τα ίδια ότι δεν τις πήραμε γιατί είναι προδότες οι ανίκανοι.Μήπως,λέμε μήπως,συμβαίνει κάτι άλλο…?

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  ppppp

Aν θελεις την γνωμη μου γιατι δεν τις πηραμε θα στην πω….Διοτι οι Αμερικανοι θελουν να βαλουν τον SM-2 στο Π.Ν ενω ακομα το Π.Ν σκευτεται οτι μπορει να θελει τον ανανεωμενο ASTER-30………

Να βρεθει το Π.Ν με 2 τετοιους ακριβους πυραυλους δεν θελει σε καμια περιπτωση…οποτε εκει παιζει μεγαλο θεμα…η τον εναν θα παρει η τον αλλον….ΟΠΟΤΕ αν παρει τις αδελαιδες μετα πρεπει να παει στις αμερικανικες φρεγατες….κ να ξεχασει τις μπελχαρα

—Μονο αυτη την εξηγηση μπορω να δωσω…διοτι οι αμερικανοι το ειπανε οτι μας δινουνε τον SM-2 κ θα βαλουν πλατην να ερθεουν….διοτι 180 εκ για 2 πλοια ΜΑΖΙ με τον εξοπλισμο [εκτοξευτες-πυραυλους κλπ] πραγματικα ειναι τζαμπα…

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Είναι μια άποψη.Δεν μπορώ να πω ,οτι μου το κάνει ξεκάθαρο, γιατί δεν ξέρω τον καημό των Αμερικανών για τους SM-2 ενώ ταυτόχρονα
αφού δεχόμαστε οτι το ΠΝ βλέπει ανώτερότητα στους ASTER ,τότε βάσει αυτής της άποψης καλά κάνει και κοιτάει το συμφέρον του και δεν υποκύπτει σε μία λύση που δεν το ικανοποιεί. Εκτός και αν δεν ξέρει το συμφέρον του και δεν βλέπει τί ευκαιρία χάνει και έρχεται αυτό το άρθρο για να τους συνεφέρει…

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  ppppp

Σωστα τα σοβαρα επιχειρηματα υπερ της αποκτησης ειναι αγνοια της πραγματικοτητας ενω οι ασχετες τοποθετησεις περι λαικισμων δειχνουν γνωση σοβαρη τι να σου πω.
Μειωση οροφων δεν θελουμε αλλα εμμεσα την προτεινεις με προσχημα την οικονομικη δυνατοτητα και φυσικα ουτε τα μικροτερα σκαφη ειναι καταλληλοτερα και αυτο το λεει το ΠΝ οποτε τι λεει ο καθενας δεν ενδιαφερει ..
Το εχουμε προσαρμοστει το λες εσυ αφου υπαρχει επιχειρησιακο κενο αρα δεν ειναι προσαρμογη αλλα λυση απελπισιας που δεν ειναι στοχος για το μελλον οπως το παρουσιαζεις.
Υπαρχουν πολλα συστηματα που γνωριζει το ΠΝ στις ADL οποτε δεν χρειαζονται ουτε μεγαλο διαστημα να γινουν γνωστες ουτε τα ανταλλακτικα τους ειναι ακριβα ουτε θα αποπροσανατολισουν τιποτα καθως ειναι ενδιαμεση λυση και δεν αναιρειται με αυτες η αποκτηση νεων σκαφων και λογω ηλικιας και λογω αριθμων..
Ουτε ειναι προτιμοτερο να απασχολουμε προσωπικο σε μουσειακα πλοια αντι να το διαθεσουμε σε αλλα ανωτερα για το μικρο διαστημα που θα απαιτηθει να εξοικειωθουν με αυτα .
Που τα φανταζεστε ολα αυτα δεν ξερω και τα θεωρειτε και δεδομενα ..
Η επιθεση στην INS HANIT πργματοποιηθηκε με επιτυχια λογω σφαλματων απο την πλευρα του κυβερνητη και δεν εχει σχεση με τις ικανοτητες του πλοιου οπως θα επρεπε να ξερεις .
Αν αυτο εννοεις .
Αυτα με τους SM-2 στον αερα δεν ισχυουν αφου παντοτε θα υπαρχουν καποια κενα στην αμυνα ενος πλοιου ασχετως σχεδιασης ενω το escape zone που λες μεταβαλλεται απο διαφορους παραγοντες που δεν θα ειναι ιδανικοι ουτε μπορεις εσυ να το ξερεις φυσικα ..
Η ικανοτητες των πλοιων και των οπλων τους δεν εκτιμωνται απο φαντασιες και σεναρια του ειδους δυο στον αερα και θα ειμαστε ευαλωτοι απο αλλου αφου κανενα συστημα δεν εξασφαλιζει απολυτη ολοπλευρη αμυνα ενω η υπαρξη απο μονη τους των SM-2 αποτελει αναβαθμιση των δυνατοτητων του ΠΝ απο μονη της αρκει να δεις τι εχεις τωρα .
Με αυτην την εννοια φυσικα και ειναι τεχνολογικο αλμα αλλιως παρε ΤICO με δεκαδες κελια ..
Την ωρα που εσυ ο ιδιος μιλας για μειωση οροφων αναγκαστικα ζητας τοσο ικανα πλοια που θα τιναξουν τον προυπολογισμο στον αερα που προσπαθεις να σωσεις με λιγοτερα πλοια ..
Οτι ναναι δηλαδη αλλα κατα τα αλλα εχεις και αποψη περι παπαγαλιων και αλλων ..

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ETS

Κοίτα να δείς… που νόμιζα οτι θα σε πείσω σοφέ στρατογνώστη

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  ppppp

Ε με τετοια ”επιχειρηματα” μαλλον ουτε τον εαυτο σου δεν πειθεις ..
Κατα τα αλλα σε πειραζουν οι δηθεν προσβλητικες τοποθετησεις αλλων και οχι οι ειρωνειες σου..
Αφηνω την στρατογνωσια στους ειδημονες του πληκτρολογιου που τα γνωριζουν ολα .
Απαντησεις δεν βλεπω παντως .
Αναμενομενο αλλωστε..
Μπορεις ομως προς το παρον να καταψηφιζεις σχολια,,
Κατι ειναι και αυτο ..

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ETS

Εσυ αποκλειστικά και εντελώς απρόκλητα ξεκίνησες με προσβλητικά σχόλια σε προηγούμενο θέμα και λαμβάνεις αυτό που σου αξίζει.
Εσύ πρώτος καταψήφισες και ενώ αδιαφόρησα συνέχισες εντατικά να καταψηφίζεις, ενώ τώρα φαίνεται ότι σε τσούζει όταν στο κάνουν.
Δηλώνεις ενόχληση όταν σου κάνουν αυτό που εσύ πρώτος έκανες και συνέχισες και αρχίζεις και την κλάψα σαν αδικημένος!
…αν δεν το αντέχεις μην καρφιτσώνεσαι στα σχόλια μου.Καρφιτσώνεσαι όμως με επιμέλεια σε κάθε σχόλιο που κάνω(αλλά μετά κλάψουρίζεις)Αυτομαστιγώνεσαι μήπως??
Προσπαθώ να μην σε αδικήσω αλλά μάταια, με αυτά που γράφεις.Π.χ. λες «αφήνεις την στρατόγνωσία στους ειδήμονες του πληκτρολογίου που τα γνωρίζουν όλα» όταν εσύ από το πουθενά ήρθες να μιλήσεις για ασχετοσύνη τον συνομιλητών σου (σε άλλους αλλά φυσικά και σε εμένα) και έχρισες εαυτόν ως γνώστη τον θεμάτων αυτών.Και φυσικά καλά θα κάνεις να παραμερίσεις και επικροτώ την απόφαση σου.
Είναι το μόνο που βγάζει νόημα από όσα λες.
Τέλος όσο και να παθιάζεσαι με τις απόψεις σου,άλλες γνώμες θα υπάρχουν και πρέπει σιγά σιγά να το αντιμετωπίσεις.Δεν χρειάζεται να γίνεσαι προσβλητικός.Υποστήριξε την άποψη σου χωρίς εμπάθεια.Αυτό είναι και το ουσιαστικό του όλου θέματος που προέκυψε.
Άντε τώρα,καληνύχτα.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  ppppp

Πραγματικα δειχνεις το επιπεδο σου οταν νομιζεις οτι καποιος ασχολειται μαζι σου απο εμπαθεια και οχι επειδη τα σχολια σου ειναι χαμηλου επιπεδου και δειχνουν αγνοια ..
Προφανως λειτουργεις με τετοιους ορους και απαντας πανικοβλητα ..Αποδειξη η ελλειψη επιχειρηματων και οι απαντησεις τυπου θιγμενου οπαδου ποδοσφαιρικης ομαδας..
Μεγαλο τσουξιμο τι να σου πω που με καταψηφισες ..Ουτε καν το προσεξα …
Αυτα περι προσβολων αστα γιατι τα σχολια σου που προηγηθηκαν δειχνουν το ποιος προκαλει με ειρωνειες και εξυπναδες ..
Η περιμενεις να μην σου απαντουν επειδη ετσι σε βολευει?
Οσο για τις φαντασιες σου περι παραμερισματων και χρισματος μου ως γνωστη μαλλον οφειλονται σε καποια προσωπικα σου ζητηματα και δεν με αφορουν ..
Αλλοιμονο εαν απαντω σε φαντασιοπληκτους με ζηταματα εγωισμου ..
Επιχειρηματα παντως και πειστικες απαντησεις δεν εχεις και μαλλον εσυ παιρνεις αυτο που σου αξιζει που ειναι στοχευμενες απαντησεις απο σοβαρους σχολιαστες σε σχολια απο τα οποια απλα μετα εξαφανιζεσαι ..
Σου απαντησε ο ΙΤΑΛΟΣ μια χαρα καλυπτοντας με απολυτα .
Οποτε πριν γραψεις σεντονια καλυτερα να δεις τον εαυτο σου η απλα μην μπαινεις καν στον κοπο να σχολιαζεις ..
Μου κανεις δε παρατηρηση για εμπαθεια απαντωντας με εμπαθες σχολιο οποτε με αναγκαζεις να συνεχισω αναλογα ..
Εαν εχεις κατι να πεις για το θεμα του αρθρου καλως αλλιως μην ασχολεισαι καν.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  ppppp

Εισαι τυχερος που λογοκριθηκε το σχολιο μου ,,
Saved by the moderator …
Προφανως δεν θελει η Πτηση να συνεχισουμε ασχετως εαν για ολα ειχα δωσει απαντησεις, οποτε μην επιχαιρεσαι για τις αυθαιρετες σου επισημανσεις ουτε θα γλυτωσεις την γονιμη κριτικη ..
Αλλωστε οπως γραφεις αλλες γνωμες υπαρχουν και απλα θα πρεπει να τις αντιμετωπισεις ..
Παμε παρακατω ..

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ETS

Φαίνεται τόσο ωραία το ποιός είναι ο εμπαθής και ποιός ασχολείται που δεν θα προσθέσω κάτι άλλο.Το καταλάβαμε σου αρέσει το αυτομαστίγωμα!
(συνέχισε είσαι σε καλό δρόμο..)

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  Kimon

Αγαπητέ Κίμωνα, χωρίς να θέλω να μιλήσω εξ’ ονόματος του σχολιαστή, αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι πως μια κακή λύση, μπορεί να μην είναι προτιμότερη από την απουσία άμεσης λύσης. Αντίθετα μπορεί να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει μια καλή λύση. Το ποιά είναι αυτή, είναι δουλειά των ειδικών και χρήσιμος προβληματισμός για εμάς τους υπολοίπους. Το να μην την προτείνει, δεν ακυρώνει την σημασία αυτής της διαπίστωσης.

Σχετικά με την παρατήρησή του για το ύφος του άρθρου, έχουμε ξαναμιλήσει και θα συμφωνήσω. Είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ του προφορικού και γραπτού λόγου.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  ppppp

Την ωρα που εχει φύγει απο την αγορα το Apar-smart-L εδω θελουν να αγοράσουν ακομα μια γενιά πίσω 2D μεταχειριμενο180εκ και βάλε …. λεφτα ”δεν” εχουμε αλλα θελουν να τα σκορπαν σε 2 γενιες πισω τεχνολογια … εχουμε τέτοια τεχνολογία δεν θέλουμε … είναι προτιμότερο με τα 180 εκ τα πάρουμε 2 ακόμα ρουσεν απο τον ταβουλαρι παρα να παρουμε adela.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Digenis

Και τα ρουσεν για ποιον ρόλο θα τα χρησιμοποιήσουμε; Παρόμοιο με τις παλιές Adelaide;

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Kimon

Γιατι με τις 7 ρουσεν καλύπτουμε τα κενά στους δικούς τους ρόλους ??? 2 ακομα ρουσεν θα μας επιτρεψουν να αποσύρουμε κατι ταχαιες αρχαιολογίες με σύγχρονα σκαφοι …και οχι τα αποσύρουμε 3 παλαιας τεχνολογιας φρεγατες και τις αντικαταστησουμε με παλι 2 παλαιας τεχνολογιας φρεγατες … 180εκ plus θα έπιαναν περισσοτερο τόπο στην τσεπη του φορολογουμενου αν αγοραζαμε 2 ακομα ρουσεν απο τις μεταχειρισμένες αντελε που σε λιγα χρονακια θα πρεπει να ξανα βρει λεφτα να τις ξανα αντικαταστησει … ενω 180 εκ ,2 ακομα ρουσεν για 35 χρονια πιανουν τόπο !!!!! 180 εκ για 2 αντελε για 10 χρονια μονο .Value for money ….

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

είναι το ίδιο φρεγάτα με ΣΜ-2 και link-16 με τις ρουσέν; Καλύπτουν την ίδια ανάγκη; Έχει τώρα το ΠΝ φρεγάτα με ΣΜ-2 και δεν το κατάλαβα;;;

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  sotbak

Απο ολα εχει αναγκη το ΠΝ … Ο Sm δεν ειναι αυτοσκοπός … ειναι στοχος με πολλές άλλες προυποθεσεις πριν αποκτηθουν … Δεν χρειαζομαστε SM2 με καθε κόστος , το θελουμε και σε value fo money … Να αξίζει η επένδυση … η Επενδυση σε 2 ακομα ρουσεν θα αξιζε περισσότερο απο οτι σε 2 Adela … Για 35++ χρονια δεν θα ξανα πας στο φορολογούμε να του ξανα ζητήσεις 180εκ … ενω με τις Adele σε 10 χρονια τα λεφτα θα πεταχτούν και ψαχνουμε 180 !!! Απο το να πεταχτουν για Sm καλύτερα να κλείσουμε άλλες τρυπες πχ στις πυραυλακατους !!! Οι FDI εχει 35++ χρονια ζωης ,ειναι διαφορετική περίπτωση !!!!

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Digenis

φιλε Digenis….τα 180 εκ δεν αφορουν τα πλοια…αλλα κυριως αφορουν τον εξοπλισμο κ ειδικα τους sm-2 k essm….αυτοι απο μονοι τους πανε κοντα στα 100εκ …κ μπορεις να τους μεταφερεις σε οποιο πλοιο θελεις….οποτε το κοστος των πλοιων ειναι 60-80 εκ …δηλ 30-40 εκ το καθενα….Δεν ειναι αρκιβα αν πουμε οτι το κρατας για 7-10 χρονια…

–Ειναι πραγματικη ευκαιρια κ με τις ευλογιες των αμερικανων…..το προβλημα ειναι οτι οι ΗΠΑ θελουν να βαλουν τον SM-2 στο Π.Ν μεσω των αδελαιδων κ αυτο σημαινει οτι μετα πας για αμερικανικες φρεγατες…..κ ξεχνας τον ASTER-30 ..διοτι δεν μπορει το π.ν να εχει κ τους 2 τυπους αα πυραυλων ,ενω αν βαλεις οτι εχει ειδη κ τον ESSM παμε στους 3 τυπους κ αμα βαλεις οτι θα ειναι ακομα 1 [αστερ-15 η μικα] παμε στους 4 τυπους…..ΠΡΟΒΛΗΜΑ….

–ΟΠΟΤΕ το π.ν περημενει να δει ποιο θα ειναι το επομενο πλοιο ωστε να κινηθει κ στα μτχ πλοια…..π.χ λαφαγιετ-μπρεμε η αδελαιδες…

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Είχα πει να μην ξανά γράψω περί BELHARA αφού κατά τον υπουργό είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων. ❗

Αλλα αυτά που γραφεις είναι τόσο προκλητικά και εκτος πραγματικότητας που δεν κρατιέμαι!

😡

Όπως γραφει το άρθρο της ΠΤΉΣΗΣ:

Έχεις 9S που πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το 2030 at the latest

Με τι θα τις αντικαταστήσεις?

Με τις 1-2? Belhara?

Θα πας σε στόλο 6 φρεγατών??

Ποτε θα έρχει η πρώτη Belhara?

Το 2025 θα έχουν οι γάλλοι το 1o επιχειρησιακό οποτε εμείς το 2026 the best case

Πως θα πας μέχρι τότε?

Με τις 3 S -70s era?

Που τα είδες τα 2 υποβρύχια που περιμένουν τα ναυπηγεία??

Όταν τελειώσει η εκκαθάριση δεν θα μείνει τίποτα από ναυπηγείa!!!

Επίσης από που ξέρεις πως οι γάλλοι θα παραγγείλουν επιπλέον Belhara από τις 5?

Αλλα τι λέω εσύ ξέρεις πως το γαλλικό ναυτικό θα βάλει MICA VLS πριν καν το ανακοινώσουν οι ίδιοι οι γάλλοι!! :hmm:

Και τι συγκρίνεις τις ROUSEN με τις ADELAIDE?

έχουν οι ROUSEN αντιαεροπOρικες & ανθυποβρυχιακές ικανότητες?

Η μήπως φέρουν ελικόπτερο και δεν το ξέραμε??

αμάν πια με τη μπούρδα!! 👿

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

CF παρτα λιγο με την σειρά !!!! Και στο στόλο ταχαιων σκαφων χρειάζονται σκαφοι αντικατάσταση ,οχι μονο στις φρεγατες !!!! 180 εκ 2 φρεγατες adele για 10 χρονια ή 180 εκ 2 ρουσεν σύγχρονες σε ελληνικα ναυπηγεία για 35+ χρονια ? … τι ειναι ποιο value for money ?Και στην μια περίπτωση καλυπτεις κενά και στην δεύτερη !!!

Οσο για το ποτε μπορει να παραδοθούν οι μπελχαρα ,ο υπουργος ειπε 2024 …

Επίσης το ΠΝ έβγαλε προδιαγραφές ΝΕΩΝ φρεγατών … Δεν κανουν οτι γουστάρουν !!! Ακόμα και αριθμούς σκαφών <> προδιαγραφές φρεμμ ΗΝ.. Πεσμου που λέει 2D ρανταρ και ΜΚ13 !!!! ακου ΜΚ13 !!!! 40 χρόνια πίσω τεχνολογία

Επίσης από όσο ξερω
Στα 2 υποβρηχια εχουν πεσει προκαταβολές !!! Δεν τελειωσε όπως νομίζεις , πρέπει να σεβόμαστε λίγο τα λεφτά μας .Πόσο μάλλον όταν τα έχουμε δώσει ήδη …

Σε πολυ λιγα χρονια θα πουλαν για σουβενιρ τα ρανταρ 2D με δωρο κονσολα .Οσο για τον ΜΚ13 τον βρίσκεις στα Αμερικανικα junkyards .

Δεν σύγκρινα ποτέ Adele και ρουσεν … συμφέρει ομως την τσεπη μας να παρουμε 2 ακομα ρουσεν απο το να παρουμε τις Adele …

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Τις τελευταίες rousen τις περιμένουμε 10 χρονια και είναι με προδιαγραφές του 1999 που υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση!

Οι Adelaide θα μπορούσαν να έρθουν σε 1-2 χρονια

Εάν θέλεις να βγείς ανατολική μεσόγειο τέτοια πλοία θέλεις oxi rousen

Μέχρι το 2026 που θα έρθει αν έρθει η 1h BELHARA θα έχει τελειώσει το παιχνίδι και θα το έχουμε χάσει

Τις προδιαγραφές του ναυτικού τις έχουν ήδη κάνει ***oxάρτο για να σπρώξουν τις γαλλικές

Από μεγιστη ταχύτητα μέχρι αριθμό και διαμέτρημα πυροβόλου

Επιπλέον αρχικά το ναυτικό ζητούσε 2 radarar όπως οι LCF,F124

Για τα υποβρύχια ναι έχει δοθεί σκανδαλωδώς προκαταβολή

Σε ποίους έχει δοθεί ? (SIAFAS group)

Σε αυτούς που τους πήραμε το ναυπηγείο και τελικά καταδικαστήκαμε για αυτό σε διεθνή δικαστήριο ?

Δεν υπάρχουν ναυπηγεία !

Είναι όλα σε καθεστώς εκκαθάρισης

Επιπλέον νέα υποβρύχια θα κοστίσουν κοντά στο 1billion
Από που θα βρεθούν αυτά ?

εδώ δεν μπορούμε να γράψουμε στο χρέος το 1.3 billionτης μιας belharas όταν και αν τη παραλάβουμε!

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ποια 1-2 χρονια ..Ενα χρονο και οι δυο το πολυ …Να μη σου πω εξαμηνο εαν απαιτηθει για την πρωτη και τρεξουμε διαδικασιες εμεις ..

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

1. Το ΠΝ ζητούσε ότι ποιο σύγχρονο υπήρχε τότε, Apar και Smart-l, … Από τότε όμως έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια και έχει βγει η επόμενη τεχνολογία !!!!! 2 γενιές ραντάρ περάσαν από το 2D των Adela και των S και 1 απο την απόφαση του ΑΝΣ …Πλέον Apar-Smart-L δεν μπαινει σε νέες σχεδιάσεις φρεγατών πχ Ωμεγα,Αγγλικές !!!
2. Την ελευσινα την πήρε η Onyx !!!!! και μπαίνει σε σειρά
3. Η ρουσεν μπορεί να είναι έτοιμη σε 2 χρονάκια
4. Οι προδιαγραφές για να αλλάξουν πρέπει να γίνει ξανά συμβούλιο ,αλλιώς δεν αλλάζουν … Και συμβούλιο εγινε … Προστέθηκε οτι κάποιες από τις 6 νέες φρεγάτες μπορεί να ειναι επίπεδο Gowind …
5. Ναυπηγείο (ΕΝΑΕ) υπάρχει ,προκαταβολή υπάρχει , όταν λυθεί και η διένεξη θα ξανά αρχίσουν όλα . !!!
6.Τα νέα υποβρύχια Τ214 θα κοστίζουν ανάλογα με αυτά που έχουμε πάρει ήδη .
7. Η πρώτη μπελχαρα μπορεί να είναι εδώ 2024 (παραπομπή στις δηλώσεις του υπουργού ) !!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Η προδιαγραφή αφορούσε 2 radar σε διαφορετικές συχνότητες για βέλτιση λειτουργία όπως έχουν oi LCF ,F124
Aλλη η χρήση του SMART-L και άλλη χρήση του APAR εξού και οι διαφορετικές συχνότητες

Επιπλέον σε περίπτωση πλήγματος τι προτιμάς να έχεις 1 h 2 radar?

Οι γαλλοi πήγαν σε 1 radar από τις FREMM kυρίως λόγω κόστους

Το SEA FIRE είναι ΑΔΟΚΊΜΑΣΤΟ οποτε έχουμε και από εκεί ρίσκο

Δεν ξέρεις τι σου γίνετε με τα ναυπηγεία Κανε googlarisma ONYX και proof of funds:

Με αέρα κοπανιστό δεν αγοράζονται ναυπηγεία!

Και της σύρου στον αέρα είναι αφού λεφτά δεν έχουν βάλει
ούτε προμηθευτές έχουν πληρώσει

Που το είδες pvs to συμβούλιο πως άλλαξε προδιαγραφές και πάμε για τις GOWIND?

ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΜΠΟΎΡΔΕΣ

Οι γάλλοι θα πάρουν τη 1hφρεγάτα το023 και θέλουν 2χρονια να την κάνουν επιχειρησιακά αποδεκτη από το ναυτικό τους

Εμείς μπορεί να πάρουμε την δεύτερη το 024 οποτε επειδή είμαστε πιο μάγκες από τους γάλλους θα την κάνουμε αμέσως επιxειρισιακη?

Διάβασε και αυτό εδώ για να δεις που πάει το πράγμα:

https://www.militaire.gr/to-dilimma-poy-tethike-sto-gen-gia-tis-fregates-belharra-kai-oi-quot-koyfies-apeiles-quot-gia-f-35/

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Σε περίπτωση πλήγματος ολα στην υπερκατασκευη θα γίνουν σουρωτήρι . Έχεις την εντύπωση ότι αν χτυπηθεί το APAR δεν θα χτυπηθεί με θραύσματα και η περιστρεφόμενη μονάδα του Smart-L 5 μετρα ποιο πίσω στο ίδιο ή μικρότερο ύψος ?
.
Το Sea Fire θα το δοκιμάσουν και θα το αποσφαλματώσουν οι ίδιοι οι Γαλλοι !!! Μιλάμε για Γάλλους και οχι για Γερμανους !!!! Το πως θα το κανουν ειναι δικο τους Θεμα !!!
.
Το Sea Fire ειναι AESA . Εξέλιξη του APAR Και του PESA ,μιλάμε για επόμενη γενιά ραντάρ …κάνει την δουλειά και των 2 ρανταρ μαζι χωρίς εχτρα περιστρεφόμενο .Επίσης το ίχνος ενος ιστου και η ισχύς λειτουργίας που χρειαζετε ειναι πολυ λιγοτερα ,οπως και το κοστος επισκευής και συντήρησης .
.
Ο καρβουνοπουλος καρβουνιαζη εγκεφαλους λογο Σύριζα !!!
Ρε συ διάβασε τις δηλώσεις του υπουργού να ησυχάσουμε απο τις μη γνώσεις σου !!! Εβαλα λινκ παρακατω
.
Και ναι το ΑΝΣ συνεδριασε ξανα και συζητησαν το ενδεχομενο οι 6 φρεγατες να ειναι μίξη Μπελχαρα και Gowind … σ’άρεσει δεν σου αρεσει !!!!
.
Και ναι ξανα, στο υπουργείο συζητάν ποσο θα αυξηθεί το buget της αμυνας που εχει μεινει στην μνημονιακη εποχη ενω στα υπολοιπα υπουργεια μοιράζουν χρήμα απο τα υπερ-πλεονασματα !!!
.
Οσο για την onyx Και την ελευσινα εκει που δεν εχει τιποτα ξαφνικα η onyx μπήκε σε θυγατρικη της ελευσινας !!! Στα ΕΝΑΕ μολις τελειώσει η δικαστική διαμάχη τότε θα επαναλειτουργήσουν .Κοντοζυγώνει .

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Digenis

Καμια σχεση η αποστολη των Ρουσεν με των ADL..
Βγες με τις Ρουσεν απεναντι στους Τουρκους στο Αιγαιο η στην Κυπρο χωρις οργανικο ελικοπτερο ,χωρις ΑΑ πυραυλους και σοναρ και μικρο εκτοπισμα με οτι αυτο συνεπαγεται για χρηση των οπλων τους και επιβιωσιμοτητα μετα απο πληγμα και τα ξαναλεμε.
Και μονο η απουσια η παρουσια τετοιων σκαφων συμβολικα και ουσιαστικα αυξανει η μειωνει αντιστοιχα την αποτροπη που βασιζεται και στην ψυχολογια .
Προτιμω σε καθε περιπτωση ενα παλαιο συστημα με τις απαιτουμενες προδιαγραφες απο ενα τελευταια γενιας που υπολειπεται των επιχειρησιακων απαιτησεων και ας ειναι αποδοτικοτερο υποτιθεται στα χαρτια ..Δεν πολεμας με οικονομοτεχνικες μελετες αλλα με πλοια και τις ικανοτητες τους.
Φυσικα δε και τις συγκρινες οταν τις βαζεις διπλα στα ταχυπλοα σκαφακια που ειναι οι Ρουσεν συγκριτικα μπροστα τους ως εναλλακτικη αντι να ζητησεις και αποκτηση τους και ναυπηγηση 2 επιπλεον Ρουσεν που ειναι το ελαχιστο απαιτουμενο για να ανταπεξελθει το οπλο σε αυτο που ερχεται ..
Δυστυχως για εσας τα συστηματα αν και προηγουμενης γενιας λειτουργουν μια χαρα και εκατο χρονων να ειναι και θα κανουν δουλεια ενω δεκα χρονια ειναι τεραστιο χρονικο διαστημα και υπεραρκετα για να κανουμε αποσβεση στο αστειο ποσο που θα δοθουν αν τελικα αγοραστουν.Ουτε προβλημα υποστηριξης θα υπαρξει αφου υπαρχουν αφθονα ανταλλακτικα ..
Εδω διατηρουμε τα μουσεια και μας πειραξαν τα νεοτερα.
Εαν θες φρεγατες με συστηματα τελευταιας τεχνολογιας με 180 ψωροεκατομμυρια ε τοτε μαλλον εχετε υπερβολικες απαιτησεις εκτος πραγματικοτητας .
Τα δυο δε αυτα προγραμμα εαν ποτε προχωρουσαν δεν θα επρεπε ποτε να ειναι ανταγωνιστικα αλλα συμπληρωματικα μεταξυ τους.
Εαν δεν μπορουμε ομως και τα δυο εννοειται πως προηγουνται για πλειαδα ρολων οι ADl Με πρωτο και κυριοτερο οτι θελουμε τωρα σκαφη και οχι σε 5 χρονια και με τους ρυθμους εγχωριας ναυπηγησης ισως και πολυ παραπανω ..
Μεσα σε αυτα τα 5 χρονια μπορει να συμβουν πολλα και χρειαζομαστε κατι ανωτερο οσων διαθετουμε ..
Τα αλλα ειναι γκρινιες και πολυτελειες να τα συζηταμε.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Digenis

–180 εκ ΜΑΖΙ με τα οπλα….δηλ μιλαμε για 20-40 SM2 k 20-40 ESSM…..Μονο αυτοι οι πυραυλοι κοστιζουν καμια 100 αρια εκατομμυρια….Το πλοιο απο μονο του κοστιζει απο 20-30 εκ το καθενα..
ο εκτοξευτης των ESSM -SM-2 αλλα κ οι πυραυλοι αυτοι μπορουνε να μεταφερθουνε σ οποιο πλοιο θελεις…οποτε μην τα μετραμε αυτα στο κοστος του πλοιου…

–Το εχω ξαναπει….με 2 τετοια πλοια στην αν.μεσογειο….τα εχθρικα φ-16 θα μηνουν στα 140 χιλιομετρα μακρια….κ θα ειναι πλοιο που θα προστατευει ακομα 2-3 φρεγατες μεκο…..Εξαλου για 5-6 χρονια ειναι μια χαρα….

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Δυστυχώς ούτε τον εαυτό του θα μπορεί να προστατέψει.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  ppppp

Ε ανελυσε το λιγο , εκτος κι αν μπερδευτηκες , οι adelaide ειναι αυτες που ΕΧΟΥΝ CWIS

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

και αυτό θα τις σώσει!
(-μην μου τις συγκρίνεις πάλι με τις 3 “S”,τα είπαμε αυτά)

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  ppppp

δεν τις συγκρινω με τιποτα που εχει το Π.Ν….ειναι με διαφορα καλυτερες…..
Οι 3 S δεν ειναι για να βγαινουν ουτε βολτα οχι για πολεμο ενω κ οι υπολοιπες ειναι μονο για να εχουν το ελικοπτερο κ τους 8 χαρπουν….
Οταν βλεπεις φρεγατα με πυραλους ακτινα 17 χιλιομετρων….γελας-κλαις…ολα μαζι…παντος δεν τις στελνεις πουθενα να πολεμησουν χωρι προστασια σοβαρων πλοιων….

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  Digenis

Με βάση αυτά που έχουν γίνει ως τώρα με τις Ρουσέν, με 180 μύρια παίρνουμε μόνο μία και σε καμιά 10αριά χρόνια, όταν το σχέδιο είναι ήδη σχεδόν 20ετίας, δεν έχει κανένα νόημα να πάρουμε Ρουσέν, ούτε από άποψη τιμής, ούτε από άποψη ημερομηνίας που θα τις πάρουμε, ούτε από άποψη τεχνολογίας που είναι ξεπερασμένες. Οι δύο Αδελαίδες από άποψη ικανοτήτων είναι όσο 6 Ρουσέν και παραπάνω, είναι στην τιμή μίας Ρουσέν και έρχονται κανα 4-5 χρόνια πιο γρήγορα από τις Ρουσέν, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των επιλογών αυτών.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Digenis

Κανενα APAR & SMART L δεν εφυγε απο την αγορα ουτε ξεπεραστηκε.Το φορανε οι καλυτερες φρεγατες/αντιτορπιλικα AAW της Ευρωπης. Η αναβαθμισμενη εκδοση mk2 του smart-L θα φορεθει στις LCF του Ολλανδικου Ναυτικου και η εκδοση apar 2 απο τις μελλοντικες omega class.
Κανενα ρανταρ του ΠΝ δεν εχει την ισχυ και ικανοτητες του AN/SPS-49A(V)1 (360 kW peak – 470 km εμβελεια) Εαν λειπει τοσο πολυ ενα 3d radar , ας μπουν 2 MW08 απο τις αναβαθμισμενες (?) MEKO , η οτι αλλο αντεχει η τσεπη.

Εχει το ΠΝ phalanx block1b? MK41 ? MU-90 ?LINK-16?SM-2 ? Σοναρ Thales Spherion TMS4131 + Albatros TMS4350 ? C PEARL ESM ? Elbit EA-2118 jammer? Nulka? Οχι και ουτε προκειται τα επομενα 10 χρονια , ουτε καν κατι αντιστοιχο .

Απλα υπολογισε Γεναρη του 2020 ξεκιναει το παρτυ στο οικοπεδο 7 , εμεις θα στειλουμε τις super vita και τις μακετες/μπροσουρες της Naval

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Δεν υπάρχει συνδυασμός 2 ρανταρ πλεον στις νεες σχεδιάσεις ,μόνο AESA … Οσο για τις omega δεν θα εχουν 2 ρανταρ ουτε περιστρεφόμενο … Αυτο που υπαρχει ειναι τα ηδη υπάρχων PESA Και APAR που θα πάρουν αναβάθμιση στις LCF …PESA-APAR δεν ξανά μπαίνει σε νέες σχεδιάσεις .Μονο AESA γιατι φτάνει και περισσεύει και κανει όλες τις δουλείες . To APAR bl2 ειναι ουσιαστικά AESA … πολυ ρανταρ και κατανάλωση ενεργειας στις LCF .Οπως ειπα οι ομεγα δεν θα είναι τόσο ενεργοβόρες .

The AESA is a more advanced, sophisticated, second-generation of the original PESA phased array technolog

https://en.wikipedia.org/wiki/Active_electronically_scanned_array

There is also a “PESA”, which is a cheaper, less capable AESA

https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/comments/57p01j/eli5_what_is_an_active_electronically_scanned/

APAR Blk2 is the new X-band multi-function radar and successor of the proven APAR, the first naval AESA radar

https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/apar-active-phased-array-multifunction-radar

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  Digenis

H Omega θα έχει 2 ραντάρ SeaMaster 400 fixed panel S-band radar suite and the APAR Block II X-band multi-function radar…
Ομοίως οι Type 45… Yπάρχει λόγος που κάποιοι πάνε σε 2 ρανταρ σε AAW πλοία…

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Shadowfax

2 ιστους θα εχει ,οχι 2 ρανταρ … Καποια παντελ θα ειναι στον μπροστα ιστο καποια στον πισω !!!!

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  Digenis

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ!!!!!!!!!!!!
βρες άλλον να τρελάνεις…
https://www.ptisidiastima.com/new-dutch-frigate/

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Digenis

Ρε Διγενη το γραφει ξεκαθαρα ο shadowman…o Boudewijn Geerink απο την Thales Netherlands αυτο ανεφερε παντως στο Navy Recognition.
“According to Thales, the new fixed panel S-band radar solution is the right answer to counter threats posed by airborne or surface drones, precision-guided munitions, or submarine-fired pop-up missiles, typically attacking just above the sea surface (low elevation, sea skimming) or from high elevation angles (high diving). APAR Blk2 defends against saturation attacks in the highest threat scenarios by supporting many simultaneous AAW and ASuW engagements with both active and semi-active guidance using ICWI. Thales SeaMaster 400 offers a range of 450km while APAR Block 2 can replace illuminators to directly provide guidance for ESSM and SM-2 missiles.

Omega frigate is also available with different radar configurations. A version fitted with a rotating radar (such as the Thales NS200) is also being pitched by Damen.”

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Digenis

Εδώ δεν παίρνεις μία με 180εκ, ονειρευόμαστε και 2η!!! Ασε που παίζε να περιμένουμε 5 και αν χρόνια ακόμα μέχρι να παραδωθούν και αυτές!

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  ppppp

1.Ονομαστικά και μόνο…(πολύ φλυαρία για τα αποσυρόμενα υπέρ συστήματά) > Ε πες μας και στην πραξη να μαθουμε εμεις που δεν ξερουμε…Εγω ξερω πως οι Αυστραλοι δεν λυπουνται τα test ακομα και με πραγματικους πυραυλους που κοστιζουν εκατομμυρια , επισης ειναι σπασικλες-απαιτητικοι-και δεν κανουν εκπτωσεις
https://www.youtube.com/watch?v=02KJOxJF_70
https://navy-matters.blogspot.com/2019/04/australian-essm-test.html

2,Η εμπειρία που αποκόμισε από τα Ch.F.Adams ήταν αρκετή ώστε να μην την συνεχίσει > Ε πες μας και εμας να μαθουμε , μην το αφηνεις μετεωρο.Σιγα τα απορρητα του κρατους(χωρις δοση ειρωνιας) . Βεβαια παραδεξου πως δεν εχει σχεση η τεχνολογια του 1950 (Adams) με τα σημερινα πλοια AAW (και δεν μιλαμε για το κομματι προωση)

3.SM-2 για κυνηγι Mig-21 ? Υπερβολες

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Θα σε συγκλονίσω τώρα αλλά δυστυχώς αποσύρρονται…

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  ppppp

Εχεις καταλαβει ποιος τις αποσυρει και με τι θα τις αντικαταστησει?Εχεις δει το budget του μονο για πολεμικο ναυτικο αλλα και γενικοτερα? Ο καθενας θα τις απεσυρε.
Θες να συγκριθεις με τον Αυστραλο?Για κανε ενα google :
Project SEA 1180 Phase 1
Project SEA 1429 Phase 2
Project SEA 1439 Phase 3/4a
Project SEA 1654 Phase 3
Project SEA 4000 Phase 3
Project SEA 5000 Phase 1
Project SEA 1000

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Αφού λοιπόν εξακολουθούν να είναι τόσο αξιόλογες θα περιμένουμε να δούμε την κατάλληξή τους.(Με τα όσα λέγονται πάντως θα έπρεπε ήδη να έχει στηθεί ο πλειστηριασμός)

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  ppppp

Οπως και σε ολες τις αντιστοιχες περιπτωσεις , ειναι αξιολογες σημερα,για σενα,σε αυτη την τιμη,με την συγκεκριμενη απειλη που αντιμετωπιζεις ΣΗΜΕΡΑ. Δεν ξερω ποιος αλλος βρισκεται στην φαση σου σημερα , ξερω πως η Ταιβαν που αντιμετωπιζει τεραστια απειλη και χωνει χοντρο χρημα πηρε τις αδελφες OHZ Gary+Taylor του 1984 ΠΡΟΠΕΡΣΥ(2017)

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Πιθανόν και να έχεις δίκιο.Θα δείξει..

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Κοιτάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες μας, τις χρειαζόμαστε χθες…απο κει και πέρα για το σε τι κατάσταση βρίσκονται ένα βήμα πριν τον παροπλισμό θα πρέπει να μυρίσουμε τα νύχια μας…Μας λείπουν δεδομένα λοιπόν.

GMT-I
GMT-I
4 years ago

Και ένα βίντεο που δείχνει την φρεγάτα Newcastle που αποσύρθηκε τον ιούνιο. https://www.youtube.com/watch?v=wnNdur96OJQ
Αμφιβάλω αν οι δικές μας S είναι σε καλύτερη κατάσταση. Όσο για το κόστος των όπλων εντάξει είναι αστείο να μην τις πάρουμε για την μη αγορά έστω και 12 sm-2 για την κάθε μια και στον μκ41 ας βάλουμε μόνο σε 2 κελιά essm(δηλαδή 8 πυραύλους ανά φρεγάτα) και στις άλλες 6 θέσεις nssm από το αποθεμά μας. Μόνο αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν ανακοινώνεται.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  GMT-I

Είναι να απορεί κάποιος ότι με τέτοια κατάσταση του ΠΝ πως δεν τους αρέσει ένα πλοίο που είναι κλάση ανώτερο από ότι υπηρετεί ήδη στην γειτονιά μας!

Επίσης με βάση τον επικείμενο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ θα μπορούσαν ακόμα και να συμβαδίσει κάποιο τμήμα του ΕΜΖ και με μερικές επιμέρους βελτιώσεις να αυξηθούν περαιτέρω οι ικανότητες του πλοίου όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση ενός ακόμα Mk.92 mod.12 STIR στο πλοίο από αυτά που έχουν ήδη αποσυρθεί! Aπλά σχετικά πράγματα για μην μιλήσω για ενσωματωμένη νέτου ραντάρ SAAB Giraffe 4A

DimitrisK
DimitrisK
4 years ago

Αγαπητοί..
Έχετε εμμονές..

Υπαρχουν και αλλού πορτοκαλιές.
Πιέστε στη κατεύθυνση να υπαρχει οποιαδήποτε ενδιάμεση λυση, και οχι μια συγκεκριμένη.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  DimitrisK

Εμμονη το λες η “θαψιμο” μιας υποθεσης για την οποια αποδεδειγμενα υπηρχε ελληνικο ενδιαφερον χωρις ικανες απαντησεις σχετικα με το λογο του θαψιματος?
Ε δεν νομιζω να μην εχεις διαβασει εδω μεσα για arleigh burke,ticonderoga,lafayette,bremen και οτι αλλο θες απο κατευθυνσεις αλλο τιποτα εδω μπηκαν aster 30 σε ελικοπτεροφορα…

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  DimitrisK

“Υπαρχουν και αλλού πορτοκαλιές.”

Κείμενα επί κειμένων τις έχουν εξετάσει τις όποιες πορτοκαλιές.

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Σωστά να μαζέψουμε ότι σαβούρα κυκλοφορεί και αποσύρετε να μπαλώσουμε πάλι με μη λύσεις και βλέποντας και κάνοντας.
Μηδέν προγραμματισμός μηδέν σοβαρότητα.
Εξάλλου αν με τις adelaide τα μπαλώσουμε για λίγο και με το σχετικό μικρό κόστος θα περισσέψουν χρήματα ώστε να ταιστεί το κομματικό κράτος.
Η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε λύσεις για όλα και ως κυβέρνηση πελαγοδρομεί.
Δεν είναι αργά ακόμα και τώρα
Μόνο με διεθνή διαγωνισμό θα πάρουμε τη βέλτιστη λύση κόστους απόδοσης.
Που θα βρεθούν τα χρήματα?
Το επιτόκιο στο δεκαετές βρίσκεται στο 1,3% συμμάζεμα στη σπατάλη του κράτους και τον κομματικό στρατό που ζει και βασιλεύει παρά τα όποια πυροτεχνήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Δημιουργία ταμείου υπέρ της Άμυνας όπου απλοί πολίτες Έλληνες της διασποράς θα μπορούν να συνεισφέρουν όπως επίσης και από δωρεές Ελλήνων με οικονομική επιφάνεια.
Φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών τσιγάρα και είδη καπνού κτλ.
Μείωση στα προνόμια όλων των πολιτικών και στους κομματικούς στρατούς κτλ.
Τρόποι υπάρχουν πολιτική βούληση δεν υπάρχει και μακροχρόνιος σχεδιασμός.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Με το συμπέρασμα δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος. Σχετικά με τις προτάσεις σας όμως, υπάρχουν κάποια προβλήματα, με πιο σημαντικό, την δυνατότητα δανεισμού. Έχω ξαναγράψει γι’ αυτό και επιγραμματικά επαναλαμβάνω, πως ο δανεισμός με τα τρέχοντα επιτόκια γίνεται κυρίως για πληρωμή τόκων και την αποπληρωμή παλαιότερου χρέους με υψηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το τρέχον χρέος να καταστεί βιώσιμο, ώστε να μπορεί κσποια στιγμή (όταν/αν έλθει τελικά η ανάπτυξη) να αρχίσει να μειώνεται. Επομένως νέα δάνεια άμεσα και απευθείας από την αγορά, δεν αποτελούν λύση.

Στα υπόλοιπα, οι μαγικές λέξεις (που προεξοφλούν και την αποτελεσματικότητα αυτών των προτάσεων) είναι η “σπατάλη”, ο “κομματικός στρατός” και η “διαφάνεια”.

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  filon26

Πολύ σωστα!Καινούργια δάνεια δεξιά και αριστερά θα υποβαθμίσουν την προοπτική της οικονομίας και φυσικά θα οδηγήσουν σε αύξηση επιτοκίων.

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Από τη συνέντευξη ΥΠΑΜ στην Καθημερινή
Για τις φρεγάτες Belharra
“Για την πρόσκτηση γαλλικών φρεγατών θα πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δύο ηγετών Μακρόν και του πρωθυπουργού μας”
Ενώ παρακάτω εξηγεί πως αν όλα πάνε καλά η πρώτη φρεγάτα Belharra θα παραδοθεί το 2024!
Λέξη κλειδί
Οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο!
Πολύ πρώιμο στάδιο.
Δηλαδή τίποτα.
Ενώ λίγο παρακάτω εξηγεί πως ακόμα και αν όλα εξελιχθούν θετικά η πρώτη Belhara θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό το 2025!
Δηλαδή σε έξι ολόκληρα χρόνια και κάτι από σήμερα!
Αυτό δεν είναι προγραμματισμός ούτε σοβαρή πολιτική.
Αυτό είναι βλέποντας και κάνοντας και συνεχίζουμε το λάθος.
Θα τολμούσα δε να πω πως το λάθος είναι εσκεμμένο…..

Sijo
Sijo
4 years ago

Δεν μπορώ να καταλάβω, πως όταν ταξιδεύεις με fiat panda της δεκαετίας του 80, δεν σου κάνει ένα audi της δεκαετίας του 00, αλλά μόνο η Μερσεντές που θα βγει το 2025.
Και τα ταξίδια δεν είναι αναψυχής, που δεν σε νοιάζει πότε θα φτάσεις, είναι επαγγελματικά με μεγαλύτερες απαιτήσεις ταχύτητας, αυτονομίας, εξοπλισμού και αποστάσεων και δεν είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστής.
Υπαρχει και αυτός γυρίζει από τη “δουλειά” πριν εσύ φτάσεις.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Δυσνόητη η απόφαση του ΠΝ για τις Adelaide….για εμάς ειναι Κελεπούρι….
3D ραντάρ μπορεις στην χειρότερη να βάλεις και mw-08…..
Παντως αυτος ο υπέρ τονισμός της απαίτησης του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής μόνον κακό κανει….ο essm bl2 μας φτάνει και μας περισσεύει στο Αιγαίο ενώ στην Αν Μεσόγειο τελικα πολυ λίγα παραπάνω θα προσφέρει ο sm2 λογω του τεράστιου κορεσμού…..δεν αναφέρομαι μόνον σην σύνδεση των sm-2/Adelaide αλλα και στην επικείμενη πατατια με τος μπελαρα…..
Καλα κάνετε και βάζετε ερωτηματικό στον αριθμό των SV γιατι οπως (δυστυχώς) εξελίσσονται τα πράγματα με τα ελληνικά ναυπηγεία ισως το ποιο ρεαλιστικό σεναριο για καινούργια πλοία ειναι μια ρουσεν ανα διετία…..

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Βαζει πανω και 2 Rambl2 και τελειωσε το θεμα ..!!! Δεν μπορουν να την ακουμπήσουν την Μπελχαρα … Μπορεί να καθοδηγεί ταυτόχρονα 16 πυραύλους !!! Μιλαμε για άλλο φρουτο !!! πολυ πολυ πολυ ανωτερη τεχνολογια απο τις αντελε …. οι αντελε ,οι s δεν εχουν πια νοημα στο συγχρονο πεδιο μαχης … ειναι γαλερες !!!!

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Digenis

Εντωμεταξύ οι μπελ με τους 16 μονο aster30 (τους οποίους μπορεί να εκτοξεύσει και να κατευθύνει ταυτόχρονα) ήταν υποεξοπλισμένες (και όντως θα ήταν) αλλά οι αντελ του “βάστα τούρκε να γιομίσω” είναι ότι πρέπει για αν μεσόγειο…

Μάλιστα…σας ακούμε προσεκτικά…

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Mageiras

Αυτο που λέει ο sotbak παρακάτω άμεση παράδοση……
Ενδιάμεση λύση μεχρι να ερθει η νέα φρεγάτα….που ελπιζω να μην ειναι η μπελαρα…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

thanks, αυτό προσπαθώ να πω, άλλο η λύση των Αδελαΐδων (προσωρινά) & άλλο ο σχεδιασμός για ανανέωση σταδιακά του στόλου των φρεγατών με νέα σύγχρονα πλοία….

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Mageiras

Παρακλω διαβασε καλύτερα τις δηλωσεις του παναγιωτοπουλου … Το πλοιο θα ειναι ετσι οπως θελει το ΠΝ … Μην ακους τους παρατρεχάμενους πωληταδες που αναπαραγονται δεξια και αριστερα και τα αναπαράγεις και εσυ !!!!

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Digenis

Η μία λύση είναι 250εκ. ή άλλη 2,5 δισ. όμως…
Που θα δεσμεύσουν και ποσά 100-200εκ. για χρόνια από τα 500 εκ. του προϋπολογισμού των ΕΔ.
Συνεπώς ναι οι Adelaide πρέπει να εξεταστούν επισταμένως ως λύση ακόμα και σε συνδυασμό τον επικείμενο εκσυγχρονισμό EMZ των ΜΕΚΟ.
Μπορεί να μην είμαστε στην αιχμή της τεχνολογία αλλά θα βολέψουμε σχετικά την κατάσταση, ψάχνοντας για αρχή αντικαταστάτη των S.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Spirit

Οντος αυτοι οι αριθμοι ειναι ενας παραγωνας που εβαζε θετικα στις Adela ,αλλά οπως φαινετε οι αριθμοι αυτοι δεν ειναι πραγματικοί ,και το buget του υπουργειο θα ξεκολλήσει απο τα μνημονιακα κοψίματα οπως συνεβει σε πολλα υπουργεια που μοιραζαν χρημα σε επιδοματα .

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Digenis

Οσο και να ανέβει ο προϋπολογισμός οι ανάγκες είναι τεράστιες, καλως ή κακώς δεύτερο χέρι δεν το γλιτώνουμε.
Απο εκεί και έστω ότι βρίσκονται τα χρήματα, προσωπικά προτιμώ να αντικαταστήσω τις S παρά να πάω για δυο Belharra.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

μακάρι, αλλά αρχίζω & ανησυχώ….

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

μέχρι να έρθει η πολύ καλή τεχνολογία το 2025 πώς θα τη βγάλουμε;

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  sotbak

Δεν είμαι κατά της απόκτησης των Αντελ αν είναι σε καλή κατάσταση και δεν δημιουργήσουν περισσοτερα προβλήματα από όσα καλούνται να λύσουν.

Τις αντιφάσεις επισημαίνω…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Mageiras

οκ, αλλά πως θα τα βολέψουμε μέχρι να έρθουν οι 2 Μπελχάρες;;; Αν αυτά τα 7 χρόνια αναμονής με 180εκ. είχαμε 2 φρεγάτες με link16+SM-2+ESSM+ αναβαθμισμένες μηχανές και σόναρ, δεν θα ήταν καλό για το ΠΝ;;;

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Digenis

Απο αυτά που έγραψες εχεις απόλυτο δίκιο για τα δυο RAM…..

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Digenis

1–Συγκρινεις πλοια που κοστιζει το ενα 800 εκ κ το αλλο 90;;Τι συμπερασμα θα βγαλεις;;

2–Μπορει η μπελχαρα να καθοδηγει 16 πυραυλους ταυτοχρονα…αλλα μετα μεχρι να γυρισει να ξαναγεμισει …διοτι θα εχει ΜΟΝΟ 16 αστερ 30…..την ξεχνας….
-Ειπαμε…μια χαρα πλοια ειναι …ΑΛΛΑ …η γαλλικη διαμορφωση με 16 αστερ 30 κ 16 αστερ 15 ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ……τουλαχιστον ετσι λενε εκει στο Π.Ν

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Αγαπητέ Νικ

1. Δεν την έκανα εγώ την σύγκριση…

2. α) Όπως όλα δείχνουν θα έχει 24-32 βλήματα
β) Δεν θα είναι μόνη της
γ) Εχει εξαιρετικές Α/Υ ικανότητες που συνέχεια για κάποιο λόγο ξεχνάμε όλοι μαζί με τον κίνδυνο των Τ214 της τουρκίας
δ) Έχει εξαιρετικές ικανότητες παρακολούθησης και διαμοιρασμού της τακτικής κατάστασης (αυτό ανάλογα τις εξελίξεις μπορεί να αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι)

Και κάτι που επίσης φαίνεται να ξεχνάμε: Ένα πολεμικό πλοίο έχει πάντα τον κίνδυνο να βυθιστεί… Ο Κουντουριώτης ήταν αρκετά σαφής για αυτό το ενδεχόμενο!

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Φιλε MPAMPIS….εγω κ εσυ μπορουμε να λεμε οτι θελουμε…το Π.Ν ομως λεει οτι θελει πλοια με SM-2 η ASTER-30…..δηλ θελει πλοια να καλυπτουν μεγαλες περιοχες κ να λειτουργουνε ως ομπρελα σε συγκεκριμενες περιοχες….

Με πλοια που εχουν τετοιους πυραυλους μπορεις να παιξεις μπαλα στην αν.μεσογειο αλλα κ στο Αιγαιο να σπασεις τον αποκλεισμο μιας περιοχης….

—Σκεψου σεναριο ακομα κ στο κλειστο Αιγαιο οπως λες…να υπαρχουν 2 τουρκικες φρεγατες TF-100-TF-200 με πυραυλους SM-2 ακτινας 160 χιλιομετρων….πισω τους να υπαρχουν αεροσκαφοι εναεριου ανεφοδιασμου κ ιπταμενα ρανταρ που θα καλυπτουν την περιοχη….πως θα πλησιασεις;;;;

–Μην λεμε οτι θελουμε…αλλο ESSM αλλο SM-2 αλλο RIM…..καθενας κανει την δουλεια του…

—ΤΕΛΟΣ το π.ν μια χαρα τις ηθελε τις Adelaide…ομως επειδη παιζει να παρει μπελχαρα [αστερ-30 ] δεν μπορει να μπλεξει κ με τους 2 τυπους [SM-2…….ASTER-30]
Oποτε αν παρει Adelaide θα παει στις νεες αμερικανικες φρεγατες…..αν οχι θα παει στις μπελχαρα -λαφαγιετ

stepa
4 years ago

το χρονοδιαγραμμα αποπληρωμης που θελουν οι Αυστραλοι ,το ξερουμε ?μηπως τελικα το προβλημα βρισκεται εκει…..και οσα δεν φτανει η αλεπου {ΥΕΘΑ] τα κανει κρεμασταρια?

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  stepa

και οι υπόλοιπες αλεπούδες δεν δείχνουν το αρχικό ενδιαφέρον…

stepa
4 years ago
Reply to  ppppp

….σε .αυτες ομως δεν εχουν παρει φωτια τα μπατζακια τους.Εχουν την πολυτελεια να περιμενουν την επομενη “ευκαιρια”.Οχι οτι συμφωνω με λυσεις τυπου Αδελαιδος ,θα προτιμουσα πχ αυτα τα χρηματα να αξιοποιηθου στον ανεπαρκη εως απαραδεκτο προυπολογισμο των 150 εκ. “εκσυγχρονισμου” των ΜΕΚΟ προσφεροντας 4 σκαφη πραγματικα υπολογισιμα για τα επομενα χρονια…..δυστυχως ομως ο χρονος δεν ειναι στο πλευρο μας

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  stepa

είναι μια λύση,ταυτόχρονα όμως πρέπει να ενισχύσουμε και αυτό που φοβούνται απέναντι.

ΠανοςΦ
ΠανοςΦ
4 years ago

Εδω και μερικους μηνες συζηταμε για αγορα φρεγατων ΑΑW/ASW χωρις να παρουμε καποια αποφαση η να προβουμε σε καποια ενεργεια επι του θεματος. Δυστυχως ο χρονος κυλα και βρισκομαστε στο ιδιο σημειο χωρις καμια προοδο.

Το αρθρο σας ειναι ενημερωτικο και αναφερεστε κατηγορηματικα στις εκλογες που υπαρχουν αυτη τη στιγμη. Συμφωνω απολυτα με τη σκεψη οτι δεν υπαρχουν πολλες εκλογες καθως οι μερες περνουν και ο γειτονας προχωρα με απειλητικες κινησεις στο Αιγαιο και ανατολικη Μεσογειο. Η επιλογη των δυο Adelaide ειναι χωρις καμια αντιρηση η μονη για αμεση ενταξη στο ΠΝ.

Εχω εκφρασει αυτη την ιδεα και σε αλλα forums τις προηγουμενες εβδομαδες. Υπο τις παρουσες συνθηκες δυο φρεγατες σαν τις Adelaide σε συνεργασια με τα υποβρυχεια U214 θα ενισχυαν την αποτρεπτικη ισχυ του ΠΝ. Η αναβαθμιση της αποτρεπτικης ισχυος του ΠΝ ειναι αμεσα αναγκαια , χωρις αλλες καθυστερησεις.

Η αγορα των φρεγατων Belharra μολονοτι ασυμφωρη οικονομικα εαν την παραγγειλουμε ισως ερθει αργα μετα απο 6-7 χρονια. Τι θα κανουμε μεχρι τοτε; Αραγε θα σφυριζουμε αδιαφορα, περιμενωντας τους συμμαχους να μας προστατευσουν; Αυτο εχει συζητηθει εκτενως και ολοι γνωριζουμε οτι θα ειμαστε μονοι μας να υπερασπισουμε τα κυριαρχικα δικαιωματα μας. Οι γειτονες εξοπλιζονται συνεχως και εμεις του κοιταζοθμε σφυριζοντας ανεμελα. Πρεπει να παρουμε αποφασεις και να τις εχτελεσουμε χωρις καθυστερηση. Περαν ομως της αγορας των φρεγατων Adelaide με η και χωρις πυραυλους επιφανειας/αερος (Standard SM-2 BlockIIIA), θα πρεπει να βρουμε και να προγραματισουμε και αλλες εκλογες μεσοπροθεσμα, μεχρι να παραλαβουμε τις φρεγατες Belharra το 2026.

Μια τετοια εκλογη θα ηταν οι Δανεζικες φρεγατες Iver Huitfeldt, οι οποιες θα μπορουσαμε καλιστα να ναυπηγησουμε στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα και Ελευσινας και μαλιστα σε μισο κοστος απο το κοστος των Belharra και σε συντομοτερο χρονο. Μεχρι το 2026 θα μπορουσαμε να εχουμε καθελκυσει 3 η 4 απο αυτες τις φρεγατες και να τις εξοπλισουμε συμφωνα με τις υπαρχουσες αναγκες του ΠΝ. Οι φρεγατες Iver Huitfeldt ειναι μεγαλυτερες των Belharra με εκτοπισμα 6600 τοννους, 137.8 μετρα μηκος και 19.75 μετρα πλατος, με 32 πυραυλους επιφανειας/αερος Standard SM-2 BlockIIIA, 24 πυραυλους επιφανειας/αερος RIM-162 ESSM και 8-16 πυραυλους επιφανειας/επιφανειας Harpoon Block II SSM και υπαρχει δυνατοτητα προσαρμογης πυραυλων Tomahawk cruise. Χρησιμοποιει τα ρανταρ Thales Nederland SMART-L και APAR. Δυο πυροβολα OTO Melara 76 mm, ενα Oerlikon Millennium 35 mm Naval Revolver Gun System CIWS και 4 εκτοξευτες τορπιλλων MU90 Impact ASW, συμπληρωνουν τα οπλικα συστηματα της φρεγατας. Ειναι σε υπηρεσια απο το 2011 στο ΠΝ της Δανιας. Κοστος 500-550 εκατομμυρια € ανα φρεγατα, με οπλικα συστηματα και ρανταρ.

Η αγορα των φρεγατων Belharra εχει πολιτικη κατευθυνση, διαφορετικα, επιλογη της φρεγατας Iver Huitfeldt ειναι οικονομικωτερη με μεγαλυτερες δυνατοτητες.

Οι επιλογες ειναι περιορισμενες χωρις προγραματισμο ετων και πρεπει να δρασουμε γρηγορα! Η απειλη ειναι αμμεση.

tagg
tagg
4 years ago

Τα πράγματα θα τρέξουν γρήγορα απο δω και πέρα. Σε 10 μέρες έρχονται στην αθήνα οι γάλλοι
της εταιρείας για να συζητησουν με τα στελέχη του ναυτικου. Αργοτερα ο υπουργος μας θα παει στο παρισι. Τέλος το πολύ αρχές του επόμενου χρόνου, πιστέυω να έχουν πέσει οι υπογραφές
2 μπελάρες + 2 όπσιον. Οπως τις θέλουμε μαλλον με 32 αστηρ 30 αν και δεν εχουν αποκλειστει και οι πρόσθετοι σκαλπ ναβαλ. Οπότε οι γάλλοι θα πάρουν απο εμας 4-4,5 δις για τα 4 πλοια σιγουρα μακροπροθεσμα. Η λογικη λεει ότι θα πάρουμε το πλοιο που θέλουμε
με τεραστια τεχνολογικη υπεροχη απεναντι στους τουρκους αλλα θα εχουμε μονο 4 πλοια
που θα τα εχουμε πληρωσει “χρυσα” (παρα τις ευκολιες πληρωμης) και ο υπολοιπος στολος
θα σαπιζει. Θεωρώ αυτονόητο οτι και οι 5 λαφαγιέτ έχουν μπει ήδη στη συζήτηση και
θα αποκτηθούν εν ειδη αντισταθμιστικών με συμβολικό τιμημα, οι 2 άμεσα (σε 1-2 χρόνια)
και οι 3 που εκσυχρονιζονται μερικως, οταν αποσυρθουν οριστικα το 2028 στα μολις 30 χρονια ζωης οπως κατα παραδοση κανει το γαλλικο ναυτικο. Οπότε αν το δούμε συνολικά
με τα 4,5 δις θα πάρουμε 9 πλοία τα 4 καινουργια, μινι αντιτορπιλλικα με τον αφρο της τεχνολογιας και 5 υποεξοπλισμενες λαφαγιετ που ομως μπορουν να προσφερουν πολλά σε καθαρα ανθυποβρυχιακο ρολλο (ειναι και στελθ)
Οποτε 4 αντιαεροπορικες μπελλαρες (ισως και κρουσης με σκαλπ)
4 εκσυχρονισμενες μεκο πολλαπλων ρολλων
5 εκσυχρονισμενες με συχρονα σοναρ λαφαγιετ για ανθυποβρυχιακο ρολλο
13 φρεγατες (οπως και σημερα) που μας πανε ανετα μεχρι το 2040+

ppppp
ppppp
4 years ago
Reply to  tagg

Συμφωνώ με το σκεπτικό.Κάπως έτσι δείχνουν τα πράγματα με την διαφορά ότι μάλλον η οροφή θα πέσει στα 10 σκάφη μέχρι τότε.(Ίσως οι lafayette να είναι 2 και να υποστούν βελτιώσεις.)

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  tagg

θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση 4,5 δις για την άμυνα και μόνο για το ΠΝ;;; Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!!!!

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  sotbak

Εδώ ψάχνουμε για νέες τορπίλες για 4-5δισ. μπαμ για Belhara θα βρεθούν στο φτερό!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  tagg
Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το αρθρο ειναι fake … Ο ιδιο ο υπουργος ειπε οτι τα πλοια θα τα παρουμε οπως θελουμε εμεις και οχι οπως θελουν οι Γαλλοι !!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

μακάρι να έχεις δίκιο

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Το αν είναι fake η δεν είναι δεν το ξέρουμε αφού εγώ τουλάχιστον δεν είμαι μέλος στο ναυτικό συμβουλiο 😉

δεν ξέρω για το αν είσαι εσύ!!! :shutmouth:

Θα δείξει 😎

Είναι πολιτική απόφαση που θα ληφθεί σε πρωθυπουργικό επίπεδο :silly:

Τεταρτη ξημέρωμα έχουμε συνάντηση με τον Tramp οποτε φοβάμαι 😡 μην σκάσει καμια είδηση που δεν τη περιμέναμε ούτε εμείς ούτε ο υπουργός άμυνας !

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

To τραβάς απο τα μαλλιά .Κατω έκανα παράθεση ακριβως τις δηλώσεις του παναγιωτοπουλου … Θα στο ξανά γράψω.

” Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο. ”

https://www.ptisidiastima.com/yetha-epitropi-eksoterikon-amynas/

Αυτο που λες με τον τραμπ παντως παίζει ,αλλά οχι για καπέλωμα της μπελχαρα .Παιζει για F35 με ”δόσεις Θεοδόσης ” . Το buget του υπουργειου αμυνας θα ανεβει !!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Πρέπει να είσαι από τους πολύ λίγους που θεωρείς αξιόπιστους τους πολτικούς και τις δηλώσεις τους!!