12.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΗ Εσθονία θα ενισχύσει την παράκτια άμυνα της με θαλάσσιες νάρκες και...

Η Εσθονία θα ενισχύσει την παράκτια άμυνα της με θαλάσσιες νάρκες και αντιπλοϊκούς πυραύλους

Το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες για να ενισχύσει την παράκτια άμυνα της χώρας με θαλάσσιες νάρκες και αντιπλοϊκούς πυραύλους, ενώ αναζητά πρόθυμους γείτονες για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Η ιδέα είναι να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των ακτών των 1.242 χιλιομέτρων της Βαλτικής, με συνολικό μήκος 3.800 χιλιόμετρα μαζί με τα νησιά”, σύμφωνα με Εσθονούς αξιωματούχους. Το έργο περιλαμβάνεται σε μια λίστα προσπαθειών εκσυγχρονισμού στον αμυντικό προϋπολογισμό της Εσθονίας ύψους 645 εκατομμυρίων ευρώ (760 εκατομμύρια δολάρια) για το 2021, που ανέρχεται περίπου στο 2,3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.

Το παράκτιο αμυντικό πρόγραμμα βρίσκεται στην κορυφή του αμυντικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε έως το 2026, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση της.

Η Εσθονία και οι γείτονές της στη Βαλτική, Λιθουανία και Λετονία φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε μια μέρα να πραγματοποιήσει εναντίων τους επιχειρήσεις παρόμοιες με αυτή της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκπονήσει σχέδια για ένα τέτοιο σενάριο, αλλά το χρονικό παράθυρο είναι πολύ σημαντικό. Οι ενισχύσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα χρειαστούν χρόνο για να φτάσουν.

Το έργο παράκτιων εξοπλισμών, που σχεδιάζεται από το υπουργείο Άμυνας, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια. Ο οργανισμός εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στις προκαταρκτικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ελπίζοντας να έχει μια στρατηγική προμηθειών έως τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Kivinuk.

«Ξεκινήσαμε μια πρόσθετη ανάλυση της αγοράς», είπε. «Δυνητικά, υπάρχουν τέσσερις έως πέντε παραγωγοί πυραυλικών συστημάτων που πιθανότατα θα πληρούν τις απαιτήσεις μας. Παράλληλα, αναζητούμε ενεργά ευκαιρίες συνεργασίας στην περιοχή. “

Στις προγραμματισμένες οχυρώσεις ενάντια σε αμφίβιες απειλές πρέπει να συμπεριλιφθεί και το μεγάλο υδάτινο εσωτερικό σύνορο που χωρίζει την Εσθονία από τη Ρωσία κατά μήκος της λίμνης Peipus.

«Τώρα το επίκεντρο αρχίζει να μετατοπίζεται στις ναυτικές δυνατότητες», δήλωσε ο Kivinuk. Οι Εσθονοί αξιωματούχοι αναμένουν ένα χρονικό διάστημα 24-36 μηνών πριν φτάσουν σε αρχικό βαθμό ετοιμότητας των παράκτιων αμυντικών συστημάτων.

Οι Εσθονοί απευθύνθηκαν στους άμεσους γείτονες τους για συνεργασία, αλλά μήπως θα ήταν μια καλή ευκαιρία και για την Ελλάδα και Κύπρο; Αν μη τι άλλο κοινές παραγγελίες θα έχουν χαμηλότερο κόστος για όλες τις χώρες. Οι ανάγκες φαίνονται παρόμοιες και σίγουρα έχει να μάθει η μία πλευρά από την άλλη.

Φυσικά κάποιοι μπορεί να μας συμβουλεύσουν ότι δεν είναι καλή ιδέα γιατί θα ερεθιστεί το ξανθό γένος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι την ώρα που η Ρωσία χωρίζει με την Τουρκία τη Μέση Ανατολή σε ζώνες επιρροής, της κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια και της οργανώνει την αεράμυνα, η Εσθονία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εταίρος (και δανειστής μας) στην ΕΕ και πάνω από όλα είναι η πρώτη χώρα που έστειλε προσωπικό στην κρίση του Έβρου.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -