Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.
Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.
Η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.
Αναλυτικότερα, οι βολές εκτελέσθηκαν ως ακολούθως:
Ένα Κ/Β RIM-7 Sea Sparrow από τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.
Ένα Κ/Β HELLFIRE από Ε/Π τ. S-70B AEGEAN HAWK.
Δύο Κ/Β MAVERICK από Α/ΦH F-16 Block 52+.
Μία Τ/Λ SST-4 (μάχης) από Υ/Β τ.214.
Όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου.
Έχω πάντως να αναγνωρισω στον Α/ΓΕΕΘΑ ότι δείχνει αρκετά δραστήριος και με μπόλικη badass δοση. Ειδικα η δευτερη φωτο ειναι λες και βλεπουμε ταινια.
Ελπιζω να μπορεσαν να κανουν ενα καλο Battle Damage Assesement για τα αποτελεσματα καθε οπλου επι του στοχου, πριν βυθιστει το Εβρος.
Ακρως ενδιαφέρουσα η βολή του NSSM κατά στόχου επιφανείας. Νομίζω πως το ΠΝ έχει εκτοξεύσει και στο παρελθόν RIM-7Ρ Sea Sparrow εναντίον εναντίον στόχου επιφανείας.
Η συγκεκριμένη έκδοση αν δεν κάνω λάθος έχει την κεφαλή κατεύθυνσης του ESSM (Block1).Σίγουρα, για αποστάσεις μέχρι 20 km περίπου και λόγω υοερηχητικής ταχύτητας, η άμυνα εναντίον του είναι πρακτικά αδύνατη με «κλασσικά» CIWS. Επίσης φαίνεται ότι το «γνωστό» εδώ και δεκαετίες STIR είναι υψηλών δυνατοτήτων.
Θα ηταν πολυ περιεργο να ριξει το ΠΝ εναν συγχρονο ΑΑ πυραυλο RIM-7Ρ Sea Sparrow εναντίον εναντίον στόχου επιφανείας. Ληγμενος προηγουμενης εκδοσης θα ηταν, οπως οι SM-1MR των υπο αποσυρση Α/Τ Adams που εφαγε η Αρεθουσα.
Αν ήταν RIM-7M είνα ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς η κεφαλή είναι σαφώς κατώτερη (επηρεάζεται υποθέτω περισσότερο από το clutter) εκείνης του -Ρ.
Αναρωτιέμαι για την ακρίβεια του στην συγκεκριμένη διαμόρφωση, σε συνδυασμό με το STIR 1.8, μπορεί να στοχεύσει πχ την γέφυρα;
Γιατί το STIR κι όχι το WM 25 ;
Σωστός, έπρεπε να το είχα αναφέρει κι αυτό, σ’ ευχαριστώ!
Παρεμπιπτόντως, η αλήθεια είναι πως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το WM 25 είναι 2 ραντάρ, ένα ραντάρ έρευνας κι ένα “STIR”. Πρακτικοί Ολλανδοί, δεν είναι τυχαίο που η μισή υφήλιος το είχε αγοράσει. Αυτό που εγώ θα ζητούσα ή θα προσπαθούσα με άλλη συνεργασία, είναι η αντικατάσταση του ραντάρ έρευνας με ένα νεότερο ώστε και να κρατήσω το 2ο STIR και να κρατήσω την όλη εγκατάσταση ως έχει.
Θα ήθελα πολύ να έβλεπα τον Προμηθέα με ένα WM-25, DA-08 & Mk-29 NSSM (στην πλώρη, με το Phalanx να πηγαίνει πίσω). Θα ήταν μια σημαντική ενίσχυση της επιβιωσιμότητας του.