20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΗ ST Engineering έτοιμη να ναυπηγήσει το LHD Endurance 170 για πιθανή...

Η ST Engineering έτοιμη να ναυπηγήσει το LHD Endurance 170 για πιθανή εξαγωγή

Πρόπλασμα του Ελικοπτεροφόρου Αποβατικού (Landing Helicopter Dock-LHD) κλάσης Endurance 170 παρουσίαστηκε στο περίπτερο της σιγκαπουριανής εταιρίας ST Engineering Marine στην έκθεση αμυντικού υλικού Singapore Airshow 2020. Η παρουσία του αναμενόταν με ανυπομονησία από πολλούς κύκλους που περίμεναν την επιλογή του ως το νέο ελικοπτεροφόρο του ναυτικού της μικρής πόλης-κράτους.

Ωστόσο, όπως πληροφόρησε ανώτατο στέλεχος της εταιρίας, το Endurance 170 αναπτύχθηκε με την προοπτική εξαγωγής του σε μη κατονομαζόμενο πελάτη. Μάλιστα, η εταιρία είχε ήδη έτοιμο ένα σχέδιο ελαφρώς μικρότερων διαστάσεων -το Endurance 160- που τροποποίησε ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη του εξωτερικού.

Η εξέλιξη της κλάσης Endurance, από μεσαίας κατηγορίας αρματαγωγό (LST) σε ελικοπτεροφόρο αποβατικό (LHD) και περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης (OPV) (credits: ST Engineering Marine)

Το 2014, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σχέδια αντικατάστασης των τεσσάρων αρματαγωγών κλάσης “Endurance” που συνιστούν τον στόλο αποβατικών του ναυτικού με το πρόγραμμα “Κοινού Πλοίου Πολλαπλών Αποστολών” ( Joint Multi Mission Ship – JMMS).

Το JMMS συνδέθηκε με το σχέδιο του Endurance 170 ως βασικό σχέδιο για το πρόγραμμα και έλαβε νέες προοπτικές με την ανακοίνωση στα τέλη του 2019 της πρόθεσης της Σιγκαπούρης να αποκτήσει 12 μαχητικά F-35B JSF, γενόμενο -όταν παραληφθεί- το νέο μινι-αεροπλανοφόρο του μικρού κράτους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει περισσότερα.

12 F-35B για τη Σιγκαπούρη, «έλεγχος τιμών»

Το Endurance 170 είναι ένα LHD μήκους 170 μέτρων, πλάτους 30.8 και βυθίσματος 6.6 μέτρων. Θα εκτοπίζει συνολικά 19,000 τόνους, θα έχει ταχύτητα 20 κόμβων και αυτονομία 7,000 μιλίων με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων.

Πηγή: Janes

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spirit
Spirit
3 years ago

Ας ασχοληθούμε κάποια στιγμή με τα Ιταλικά San Giorgio που αποσύρονται…

nigozs
nigozs
3 years ago

Κλασσικό παράδειγμα χώρας άνευ ναυτικής παράδοσης, κατασκεύασε αρματαγωγά και μετεξέλιξε το σχέδιο τους σε ελικόπτερο φόρο.
Μπορεί να μην είναι ότι πιο τέλειο (π.χ το βύθισμα 6.6 μ. ) αλλά είναι μια προσπάθεια με αρχή, μέση και τέλος.
Υποψιάζομαι ως πελάτη το Βιετνάμ ή την Ταϊλάνδη.

Φου Μαντσου
Φου Μαντσου
3 years ago
Reply to  nigozs

Οχι μονο η Σιγκαπουρη – που στο κατω κατω ειναι προσφατο δημιουργημα- αλλα ολη η περιοχη απο Βιρμανια εως Μακαο-Χονγκ Κονγκ αλλα και ακομη βορειοτερα εχει τεραατια ναυτικη ιστορια.Οπως επισης και οι ωκεανοποροι ιθαγενεις νοτιοτερα. Πολλοι απο τους πλεον επιτυχημενους πειρατες στην παγκοσμια ιστορια καταγονταν απο την περιοχη με ισχυ αρκετη ωστε να τα βαλουν με τους πολεμικους στολους αρκετων χωρων οπως Κινα, Πορτογαλια Ολλανδια κλπ τοσο ικανοι που μπροστα τους οι πλεον γνωστοι δυτικοι μοιαζουν ερασιτεχνες.

Και ναι οπως το ρητο επιβεβαιωνει η σιωπη πολλες φορες ειναι χρυσος.

Kimon
Kimon
3 years ago

Το γεγονός ότι από εκείνες τις χώρες υπήρξαν κάποτε ωκεανοπόροι ή πειρατές δεν τους δίνει ως χώρα ναυτική παράδοση με οργανωμένα ναυτικά, γνώστες του ναυτικού πολέμου!! Πειρατές είχαν και οι Σαρακινοί αλλά και οι Αιγύπτιοι και άλλες αραβικές χώρες , που είναι όλοι αυτοί σήμερα;

Διαβάστε και το σημερινό άρθρο της Πτήσης για το κινέζικο ναυτικό όπου πολύ πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής Κινέζοι είχαν διασχίσει ωκεανούς , σήμερα αυτό δεν τους κάνει το ίδιο ικανούς με το ναυτικό των ΗΠΑ η χώρα του οποίου ανακαλύφθηκε πολύ πιο μετά από τις κινέζικες επιτυχίες..

Τέλος δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία που βλέπω από πολλούς σε σχόλια που γίνονται, σαν να πρέπει να αποδείξουμε πάση θυσία ότι ο συνσχολιαστής είναι αδαής ή ότι άλλο!! Ο επικοδομητικός διάλογος αντικαταστάθηκε από ειρωνικά και αποστομωτικά σχόλια με αποτέλεσμα πολλοί να παύουν να λένε την γνώμη τους και να χάνονται..

Φου Μαντσου
Φου Μαντσου
3 years ago
Reply to  Kimon

Ας τα παρουμε ενα ενα

Το σχολιο στο οποιο απαντησα αναφεροταν στην απουσια ναυτικης παραδοσης και οχι στην ισχυ του ναυτικου των κρατων της περιοχης —>σημερα<— δυο εννοιες πολυ διαφορετικες.
Η ναυτικη παραδοση εξαρταται -κυριως- απο την σχεση του πληθυσμου της περιοχης δια μεσου των αιωνων (και οχι περιστασιακα) με το υγρο στοιχειο και την αναγκη χρησης του αλλα ταυτοχρονα οχι απο την ισχυ του πολεμικου ναυτικου ενος Χ κρατους που μπορει να ειναι μεν μικρο αλλα πολυ εμπειρο στα ναυτικα αλλλα κ το αντιθετο.Παραδειγματα δεκαδες απο Περσια και Σοβ Ενωση/Ρωσια μεχρι Βενετια και Φιλλιππινες. Σημερα με τα κουμπια στις κονσολες αυτο παρερμηνευεται πολλες φορες και η δυναμη θεωρειται ναυτικη παραδοση.
Μεγα λαθος.

Εξαιτιας κυριως της γεωγραφιας σημεια του πλανητη με μικρες σχετικα αποστασης μεταξυ νησων αλλα και η ταυτοχρονη απουσια εναλλακτικων τροπων επικοινωνιας εθεσαν τον εκαστοτε πληθυσμο προ του διληματος απασχολησης με τα ναυτικα ή αποσυρσης στα ενδοτερα. Αν το παμε ιστορικα κ γεωγραφικα θα παει μακρυα η βαλιτσα. Απλα δες τον παγκοσμιο χαρτη για του λογου το αληθες

Αυτο με τους Κινεζους να ανακαλυψαν την Αμερικη ειναι μυθευματα, προιοντα της τωρινης θεωρησης της Κινας ως υπερδυναμης και της αναγκης γνωριμιας του δυτικου πληθους με την ανατολικη ιστορια που ομως πολλες φορες συνοδευεται απο υπερβολες.

Εν τελει μηπως εμεις δεν εχουμε ναυτικη παραδοση ? Ποσο μεγαλο ομως ειναι το ΠΝ σε σχεση πχ με την Βραζιλια ή την Αργεντινη την Ινδια ή την Κινα. ? Μηπως Σκανδιναυοι δεν εχουν ? Δες τωρα κ την Ρωσια διπλα. Γιατι οι Δανοι ανεπτυξαν ναυτικη παραδοση αλλα οχι οι Γερμανοι οι Ρωσοι ή οι Αυστριακοι της Αυστροουγγαριας ή οι Οθωμανοι ενω οι Αραβες τα πηγαν σχετικα καλα ?

Kimon
Kimon
3 years ago

Το σχόλιο στο οποίο απαντήσατε αναφερόταν στην απουσία ναυτικής παράδοσης από την Σιγκαπούρη, και καταλαβαίνω την απάντηση σας όσο αφορά την ευρύτερη περιοχή γιατί όπως είπατε είναι πρόσφατο δημιούργημα, αλλά αναφερθήκατε σε ναυτική παράδοση ανθρώπων που ήταν ωκεανοπόροι και πειρατές, και ξανά αναρωτιέμαι (αφού διάβασα με προσοχή την απάντηση σας) οι διάφοροι άνθρωποι που είχαν ναυτοσύνη μπορούν να μεταδώσουν ναυτική παράδοση σε ένα ναυτικό αν δεν υπάρχει συνέχεια; δεν αναφέρθηκα πουθενά σε ισχύ, οι σκανδιναβοί είχαν μια συνέχεια, που είναι όμως σήμερα το ναυτικό των Αράβων που είχαν πολλούς πειρατές;

Οι Κινέζοι δεν αναφέρεται πουθενά ότι ανακάλυψαν την Αμερική αλλά αναφέρεται στο άρθρο, ότι πολύ πριν ανακαλυφθεί η Αμερική οι Κινέζοι βρεθηκαν στην Αφρική/ και Αυστραλία , αλλά που είναι σήμερα η ναυτική παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας (όπως κι εσείς δεν αναφέρομαι στην ισχύ ) σε σχέση με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ;

Φου Μαντσου
Φου Μαντσου
3 years ago
Reply to  Kimon

Ενα ενα
α) Σωστο με τους Κινεζους απλα το διαβασα βιαστικα και παρεξηγησα, διαβασα δλδ οτι ανακαλυψαν την Αμερικη κατι το οποιο δεν αναφερθηκε πουθενα. Λαθος μου απο βιασυνη κ μονο.

β) Απο την αλλη ποιος θα μας δωσει μια μεθοδο μετρησης της ναυτικης παραδοσης απο το 1 μεχρι το 10 ? Υπαρχει τετοια δυνατοτητα αραγε ?
Πως θα μετρησουμε δλδ αν οι Αμερικανοι ή η εθνοτητα των Μαλαισιων ή των Χαν ή των Βα ή των Λουο Μπα εχει ναυτικη παραδοση ή οχι ?

Οι Σιγκαπουριανοι-Μαλαισιοι-Βρετανοι αναγκαστηκαν να τραβηξουν κουπι για να πανε απεναντι. Εν αντιθεση με τους Κινεζους ή τους Αμερικανους ή τους Ρωσους πχ. Το που ειναι τωρα η καθε χωρα ως αναφορα το ΠΝ της δεν εχει παρα ελαχιστη σχεση με την ναυτικη της παραδοση και ενασχοληση.

Η παραδοση γεννιεται με την επαφη με τη θαλασσα. Οσο κι αν σας ξενιζει σε μια μεγαλη περιοχη σαν την ευρυτερη Κινα ή την Αραβια υπαρχουν ομαδες που αποκομιζουν τα προς το ζειν αποκλειστικα μεσω θαλασσης. Ισως το Βιετναμ η Καμποτζη η Σιγκαπουρη να μην εχουν τους στολους των ΗΠΑ και του ΗΒ ουτε καταδρομικα κ πυρηνικα υ/β αλλα ποση ενασχοληση εχει ο μεσος Αμερικανος σε συγκριση με τον μεσο Βιετναμεζο πχ με τη θαλασσα ? Ποσοι Εγγλεζοι ως ποσοστο του πληθυσμου (με την τοσο βαρια ιστορια) μπορουν να απαριθμησουν την ονομασια των τοπικων ανεμων ανα εποχη ?
Εαν εκει που βρισκεται ο οικονομικος πνευμονας καθε χωρας κυριαρχει το νερο εκει θα βρειτε και ναυτικη παραδοση.Οχι στις στεππες ουτε σε βουνα.

Η οικονομικη ευεξια και ισχυς που προσεδωσε παγκοσμιες δυνατοτητες στο Αμερικανικο το Κινεζικο ή το Χ ναυτικο δεν σημαινει σωνει και καλα ναυτικη παραδοση, σημαινει ναυτικη παρουσια που με τα -πολλα, παρα πολλα – χρονια ΙΣΩΣ να μεταξελιχθει και σε παραδοση.

Η παντοκρατορια των ΗΠΑ ποσα χρονια βρισκεται στα πανω της για να εχει αποκτησει παραδοση ?
Οι Ρωσοι κατεβηκαν σε ζεστα νερα τον 17ο αιω.Ποσο ικανοι εγιναν, ποσες ανακαλυψεις εκαναν, ποιες παραδοσεις αποκομισαν ?
Αυτο που χρειαζεται αιωνες να αναπτυχθει, γκρεμιζεται αν οχι εν μια νυκτι παντως πολυ γρηγορα.
Επαναλαμβανω η οικονομια, η δυνατοτητα ναυπηγησεων και η οδηγια απο την κεντρικη κυβερνηση δεν αποδοδει παραδοση.Αποδιδει ισχυς και παρουσια.Και αυτο μπερδευει πολλους.

Ελπιζω να σας καλυψα.

Kimon
Kimon
3 years ago

Μου πέρασε από το μυαλό μου ότι αναφερόσασταν σε ναυτική παράδοση σε σχέση με την οικονομική ζωή της κάθε χώρας και εκεί ήθελα να το σχολιάσω , αλλά μετά σκέφτηκα (και το ξεκαθάρισα με την αναφορά μου σε συνέχεια μετάδοσης της παραδόσεως αυτής στα πολεμικά τους ναυτικά), το άρθρο αναφερόταν σε ανάπτυξη ενός LHD για χρήση από το πολεμικό ναυτικό της Σιγκαπούρης ,αλλά και της εξαγωγικής εκδόσεως αυτής, και υπό αυτές τις συνθήκες , στο σχόλιο το αρχικό στο οποίο και ενίστασθε, όπου αναφέρθηκε πως , μια χώρα (Σιγκαπούρη) της οποίας το πολεμικό ναυτικό της δεν έχει (ιδιαίτερη ή και καθόλου) παράδοση , ανέπτυξε ένα σκάφος όπως LHD , της οποίας την προσπάθεια και εξήρε στο αρχικό του σχόλιο ο συνσχολιαστής.

Όσο και αν μια χώρα έχει ανεπτυγμένη ζωή με δραστηριότητα γύρω από την θάλασσα δεν νομίζω ότι την κάνει ικανή να έχει από την μια μέρα στην άλλη πολεμικό ναυτικό με δόγμα , ασκήσεις , ικανότητες να διεξάγει τον ναυτικό αγώνα επειδή απλά ήταν ιστιοπλόος/ψαράς συμφωνείτε; Γιατί έτσι δεν θα χρειαζόταν οι νέοι που πηγαίνουν σε ιστιοπλοϊκούς ομίλους να πηγαίνουν στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων (τουλάχιστον όχι πλήρους φοιτήσεως) , και μετά τόσα χρόνια για να γίνουν ικανοί αξιωματικοί/υπαξιωματικοί στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Επίσης η παρουσία μας στην ζωή της θάλασσας ως λαός είναι από αιώνες τώρα, αυτό μας κάνει ικανούς , αν με κάποιο θαύμα βρισκόμασταν με αεροπλανοφόρα και στόλο ικανό, να υποστηρίξει αύριο επιχειρήσεις παρόμοιες;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γάλλια πρότεινε την κατασκευή δικών της Gowind στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -