25.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤα ζητήματα στελέχωσης των ναυπηγείων - Η σύνδεση με την αμυντική βιομηχανία

Τα ζητήματα στελέχωσης των ναυπηγείων – Η σύνδεση με την αμυντική βιομηχανία

Για ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα, που έχει ξεκινήσει από επενδυτικής άποψης και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, κυρία Άννα Στρατινάκη μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, “Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως είπε, η δημιουργία της ΕΕΝ κόβει τον ομφάλιο λώρο της εργασιακής ανασφάλειας, διασφαλίζοντας βιώσιμες θέσεις εργασίας. “Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι με ποια διαδικασία θα γίνει το ξύπνημα του γίγαντα χωρίς να ζαλιστεί”, τόνισε η κυρία Στρατινάκη και πρόσθεσε ότι “ανοίγει πλέον το κεφάλαιο της εργασιακής υποστήριξης και της εκπαίδευσης των τεχνικών επαγγελμάτων και κατά βάση των ναυπηγείων”.

Σύμφωνα με την ίδια χρειάζεται σοβαρή υποστήριξη και τεχνολογικές ενέσεις για να δώσουμε τον ρυθμό της επόμενης μέρας. Χαρακτήρισε ως δύσκολη άσκηση την στήριξη σε εισαγόμενο προσωπικό και αναφέρθηκε στον διττό ρόλο των παλαιών εργαζομένων, οι οποίοι αφενός πρέπει να φέρουν εις πέρας τα καλά αποτελέσματα της εργασίας τους, αφετέρου να συμβάλλουν στη μετεκπαίδευση μιας νέας γενιάς εργαζομένων, οι οποίοι θα δώσουν το στίγμα τους στην αξιοποίηση των νέων επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ν. Ηλείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρθηκε στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τονίζοντας πως πρόκειται για μία από τις κορυφαίες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Επισήμανε τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται και που πρέπει να ταυτιστούν με την καινοτομία και τη νέα εποχή, αλλά και το ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων που πρέπει να δοθεί στην εγχώρια ακτοπλοΐα με βάση το ιταλικό μοντέλο.

“Τα εγχώρια ναυπηγεία πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική βιομηχανία” τόνισε ο κ. Κατρίνης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ ανέφερε ότι στις προμήθειες οπλικών συστημάτων πρέπει να υπάρχει ως αντιστάθμισμα η ενίσχυση των ελληνικών ναυπηγείων μέσω της εμπλοκής τους. “Σε κάθε προμήθεια, ένα σημαντικό μέρος του κατασκευαστικού έργου πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα ναυπηγεία της χώρας μας”, πρόσθεσε.

“Για να απορροφήσουμε τους πόρους, πρέπει να έχουμε επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία” είπε στο ίδιο μήκος κύματος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κατέληξε: “Στα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να γίνουν τα αδύνατα δυνατά. Να γίνουν πραγματικά θαύματα”.

Για τις προκλήσεις που δημιουργούνται μέσω της δημιουργίας της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων μίλησε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης. “Πού θα βρουν προσωπικό; Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα”, είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πρωτοψάλτης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Πρέπει να συνεργαστούμε, να βρούμε τρόπο να σχεδιάσουμε προγράμματα σε διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσουμε, για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία”.

Για μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση, όσον αφορά την ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, έκανε λόγο ο εν αποστρατεία Ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Όπως είπε, η ίδρυση της ΕΕΝ αποτελεί ένα ελπιδοφόρο “βήμα” για τη ναυπηγική βιομηχανία, με έναν νέο “αέρα” να πνέει ευρύτερα για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την αναβίωση και την επανεκκίνηση του κρίσιμου αυτού τομέα, ενώ έκανε λόγο για ανάγκες που αφορούν κυρίως την ακτοπλοΐα.

Για το Πολεμικό Ναυτικό είπε, μεταξύ άλλων: “Γίνεται μια σειρά από έργα συντήρησης με πολύ μικρότερο κόστος στο Πολεμικό Ναυτικό. Τα έργα του ΠΝ δε θα κινδυνεύσουν ώστε να τεθούν υπό ομηρία στο μέλλον, όπως έγινε στο παρελθόν. Δεν μπορεί τα ναυπηγεία να στηρίζονται μόνο από τα έργα του ΠΝ”.

Παράλληλα, στάθηκε στον ρόλο των εργαζομένων, οι οποίοι “αυτοί ήταν που τα κράτησαν ζωντανά, την ώρα που οι ιδιώτες τα είχαν αφήσει στην τύχη τους”.

“Προοπτική υπάρχει, αρκεί να υπάρχει και η αντίστοιχη βούληση. Να μην επιστρέψουμε σε πολιτικές απαξίωσης” δήλωσε ακόμη ο κ. Αποστολάκης και κατέληξε: “Η δημιουργία της Ένωσης έφτιαξε τις βάσεις ώστε ο “γίγαντας” της ναυπηγικής βιομηχανίας να σηκωθεί ξανά στα πόδια του”.

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τα ελληνικά ναυπηγεία, γιατί όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, δήλωσε ο πρώην Βουλευτής, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Διαμαντίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, “δημιουργείται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ελληνικού ναυτικού και συνεπακόλουθα των ελληνικών ναυπηγείων”. Η κυβέρνηση προχωρά μεν σε επανασχεδιασμό της αμυντικής στρατηγικής, ωστόσο, όπως σημείωσε “τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πάρα πολλά, κυρίως για τους εργαζόμενους και τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων”.

“Γίνονται σοβαρές προσπάθειες, αλλά χωρίς την στήριξη της πολιτείας τα προβλήματα θα είναι δυσεπίλυτα”, συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντίδης.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -