Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί το θέμα της πρόσφατης ΜΕΓΑ-συμφωνίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα και στην διάσταση που αφορά τις επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας και του Βασιλείου στον τομέα της Άμυνας.
Πλήθος δημοσιευμάτων των τουρκικών ΜΜΕ υποστηρίζει ότι η αγορά των (ενισχυμένων) LCS από το Ριάντ ακυρώνει στην πράξη (αν δεν έχει ήδη συμβεί και επισήμως) της πρόθεσης αγοράς έξι φρεγατών MILGEM που, κατά την τουρκική κυβέρνηση υφίσταται από το 2014 και αποτελεί το έτερο μέρος της συμφωνίας για τις τέσσερις κορβέτες MILGEM που υπογράφηκε στην πρόσφατη IDEF 2017 με το Πακιστάν (που πιθανότατα χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία). O διευθυντής του SSM προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε δηλώσεις με τις οποίες υποστήριξε «την πεποίθηση του ότι το πρόγραμμα των σαουδαραβικών MILGEM συνεχίζεται και θα υλοποιηθεί τελικά». Αντίστοιχα σχολίασε και την παλαιότερη σαουδαραβική πρόθεση να αποκτήσει τουρκικής κατασκευής ελικόπτερα T129 ATAK για τις δυνάμεις (εσωτερικής ασφάλειας) της εθνοφυλακής (τον εσωτερικό σαουδαραβικό στρατό).
Oχι ρε παιδια….
Και εγω που νομιζα οτι η Τουρκικη υπερβιομηχανια θα τους φαει ολους……
Προφανώς αστειεύεστε. Άσχετα με το πισογύρισμα που έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τομέα της διπλωματίας και της στρατηγικής ο κατάλογος του τι πουλάει η τουρκική βιομηχανία όλο και μακραίνει… Οπότε (κάπου κάπου) ας το θυμόμαστε αυτό για να μην πέφτουν κάποιοι από τα σύννεφα (όσο βέβαια δεν βρίσκονται στο στάδιο της άρνησης και την θεωρίας “σιγά οι μογγόλοι να μην αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία”.
Οι Τούρκοι έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν τα προϊόντα τους εκεί που δεν μπορούν πολλοί. Αυτό δεν είναι κατανοητό από πολλούς. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι η Τουρκική βιομηχανία δεν απέκτησε σε μια νύχτα υπερδυνάμεις. Πολλά από τα σχέδια της είναι δυτικά προϊόντα με άλλο περιτύλιγμα.
Χωρις διαθεση για μηδενισμους η ”φάπα” αυτη δυσκολα καταλίνεται….
Και ερχονται κ’αλλες….