Στις 8 Αυγούστου το Αμερικανικό Ναυτικό παρέλαβε ένα ακόμα LCS που ονομάστηκε USS St. Louis (LCS 19), σε μια κλειστή τελετή λόγω της πανδημίας. Το πλοίο είναι το 22ο LCS και το 10ο της κλάσης Freedom, το 7ο που φέρει αυτό το όνομα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.
Τα LCS είναι πολεμικά πλοία που σχεδιάστηκαν να είναι γρήγορα, ευέλικτα και να λειτουργούν μέσα σε ένα δίκτυο πληροφοριών. Η κύρια αποστολή τους περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ενός αριθμού πιθανών απειλών όπως υποβρύχια, νάρκες, και άλλα πλοία επιφανείας.
Ο ρόλος τους εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια και επανασχεδιάστηκαν ώστε να πλήττουν στόχους πέρα από τον ορίζοντα, να εκτελούν ανθυποβρυχιακές αποστολές και να κάνουν εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Το ρηχό τους βύθισμα τους επιτρέπει να κυνηγούν υποβρύχια και νάρκες σε περιοχές που δεν είναι αρκετά βαθιές για άλλα πλοία του μεγέθους του.
Ο οπλισμός του πλοίου ήταν ελαφρύς, για αυτό το Ναυτικό εργάζεται συνεχώς πάνω στη βελτίωση της πλατφόρμας, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα και πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, με αποτέλεσμα οι αποστολές του να φεύγουν από τα στενά παράκτια νερά, αλλά να μπορεί να μάχεται και στον ωκεανό δίπλα στον υπόλοιπο στόλο.
Νέες τακτικές δοκιμάζονται συνεχώς ώστε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την ευελιξία του, και την μεγάλη ταχύτητα του, των άνω των 40 κόμβων. Παραδοσιακά το Ναυτικό θεωρεί την ταχύτητα ένα σημαντικό χαρακτηριστική ενίσχυσης της μαχητικής αξίας ενός πλοίου. Το LCS χρησιμοποιεί waterjets και συνδυασμένη χρήση diesel και τουρμπίνας αερίου για την πρόωση του.
Πέρα από την προσθήκη πυραύλων NSΜ που δίνουν την δυνατότητα προσβολής στόχων επιφανείας πέρα από τον ορίζοντα, πολλά από τα εξελιγμένα συστήματα που αναπτύσσονται για τις νέες φρεγάτες θα περάσουν και στα LCS. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα συστήματα μάχης, χρήση μη επανδρωμένων σκαφών και αεροσκαφών, νέες ρομποτικές τεχνολογίες ανίχνευσης και καταστροφής ναρκών, όπως επίσης SeaRAM, δύο ελικόπτερα drones , ένα ελικόπτερα ΜΗ-60R, συρόμενο σόναρ, πυροβόλο και πυραύλους hellfire (που έχουν επιπλέον τη δυνατότητα καταστροφής drone και ελικοπτέρων). Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν την πρόβλεψη στην ηλεκτροπαραγωγική υποδομή ώστε να μπορεί να φέρει μελλοντικά το νέο όπλο Laser, επίσης και του νέου θώρακα “space armor”.
Προδιαγραφές μάχης πολεμικού πλοίου ειδικά σχεδιασμένου για την Ελλάδα, τέταρτο μέρος.
Στο πρώτο μέρος αποδείξαμε πως το πανάκριβο Γαλλικό μας πλοίο, απέτυχε σε σύγκριση με μια παλιά σχεδίαση. Μπόρεσε να χτυπήσει μόνο 2 Τουρκικά πλοία, ενώ το παλιό Ιταλικό αντιτορπιλικό βύθισε 4.
Στο δεύτερο μέρος είδαμε πως το πανάκριβο γαλλικό πλοίο, απέτυχε να γλυτώσει από τους πυραύλους που εξαπέλυσαν εναντίων τα αεροσκάφη. Ενώ η βελτιωμένη σχεδίαση του ιταλικού αντιτορπιλικού τα κατάφερε και αντιμετώπισε 8 πυραύλους!
Στο τρίτο μέρος είδαμε πως το πανάκριβο γαλλικό πλοίο απέτυχε να γλυτώσει από πυραύλους που εξαπέλυσαν εναντίων τα εχθρικά πλοία. Ενώ η βελτιωμένη σχεδίαση του ιταλικού αντιτορπιλικού τα κατάφερε και αντιμετώπισε 8 πυραύλους επιφανείας.
Τώρα θα κάνουμε μια διαφορετική σύγκριση η Γαλλική φρεγάτα Belh@rra, ενάντιων του βελτιωμένου σχεδίου του αντιτορπιλικού Durand de la Penne. Με μεγαλύτερος μήκος από τα 147 στα 165 μέτρα, μεγαλύτερο πλάτος από τα 16,1 μέτρα στα 16,5 μέτρα και εκτόπισμα από 5560 σε 6700 τόνους, με πυραύλους Άστερ- 30 ή SM-2 με το ίδιο ραντάρ κλπ. Η μεγέθυνση γίνετε για να μπουν πύραυλοι πίσω από το πυροβόλο των 127/54 χιλιοστών και γιατί θέλουμε χώρο για κάτι ακόμα. Στο μεγεθυνόμενο σχέδιο του ιταλικού αντιτορπιλικού όπως έχουμε πει, βάζουμε τον ίδιο αριθμό πυροβόλων και προσθέτουμε 4 μιλένιουμ των 35 χιλιοστών. Δυο επάνω και πίσω από τον θάλαμο διακυβέρνησης και δυο επάνω και πίσω από το πυροβόλο των 76 χιλιοστών στην πρύμνη.
Τα σενάρια και οι αποστολές που θα αναλάβουν τα πλοία μας:
Τα σενάρια δεν είναι παράλογα τα έχω συζητήσει με τους ειδικούς, πιλότους αεροσκαφών και άλλων ειδικοτήτων. Δηλαδή διαφόρων ειδικοτήτων του ναυτικού και στρατιωτικούς κάθε ειδικότητας. Τα πιο πολλά είναι δικά μου, έχω ζητήσει την γνώμη τους και μου έχουν πει πολλά. Πολλές φορές όταν βγαίνουν πίσω από ένα νησί συναντούν Τούρκικα πλοία που είναι συχνά περισσότερα σε αριθμό. Της περισσότερες φορές είναι σε ακτίνα βολής πυροβόλου, για αυτό και το ναυτικό θέλει πυροβόλο των 127 χιλιοστών για άμεσες βολές εναντίων του εχθρού.
Κάποιοι νομίζουν πως έχουμε μεγάλο αριθμό πλοίων, κανονικά έπρεπε να είχαμε 16 φρεγάτες για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στης συνθήκες πολέμου στο αιγαίο. Θα έπρεπε να είχαμε πάνω από 20 για να υπερασπίσουμε και την Κύπρο. Δεν θέλει την πανάκριβη γαλλική φρεγάτα το ναυτικό μας για να εκτελεί αποστολές και να την συνοδεύουν 3-4 ακόμα φρεγάτες, δεν γίνετε. Οι τούρκοι μπορούν να χωρίσουν τον στόλο τους στα δύο εμείς όχι δυστυχώς.
Η αποστολές που θα αναλάβουν τα πλοία μας είναι πολλές. Βλέπουμε μια φρεγάτα κλάσης S να την συνοδεύει μια πυραυλάκατος κλάσης Ρουσέν και θεωρούμε πως την συνοδεύει για να της παρέχει αντιπυραυλική προστασία! Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, είναι άσκηση δυο πλοίων που σε περίπτωση πολέμου επειδή δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό φρεγατών! Ναι επειδή δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό φρεγατών, τα δυο αυτά πλοία θα συνοδεύσουν μια νηοπομπή, από ένα το πολύ δυο ταχέα επιβατικά οχηματαγωγά των 30+ κόμβων που θα μεταφέρουν ενισχύσεις στα νησιά.
Σε κανονικές συνθήκες θα απέσυραν τουρίστες από το νησί και μέρος του πληθυσμού ανακατεμένους με τους τουρίστες. Τώρα σήμερα δηλαδή, θα απομακρύνουν τους λαθρομετανάστες από τα νησιά. Το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην Κρήτη γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός έφεδρων, εθνοφρουρά, μονάδες επιστράτευσης και γιατί οι Κρητικοί έχουν όπλα και αν κουνηθούν οι λαθρομετανάστες μουσουλμάνοι φίδι που τους έφαγε. Αν δεν το ξέρετε έβαλαν τα καλόπαιδα στην Μόρια σε μια μέρα 280 φωτιές γύρω από τον καταυλισμό!
Για άλλες μεταφορές ενισχύσεων στα νησιά θα χρησιμοποιηθούν τα πολύ γρήγορα καταμαράν της ακτοπλοΐας μας. Δηλαδή ένα καταμαράν θα συνοδεύετε από μια πυραυλάκατο Ρουσέν και μια ακόμα Γαλλικού τύπου. Αφού θεωρούν πως οι ταχύτητες είναι τόσο υψηλές 35+ κόμβους που κινούνται τα καταμαράν που δεν κινδυνεύουν πολύ από της τορπίλες υποβρύχιων.
Προσοχή δεν αναφέρθηκα σε μετακινήσεις με τα αρματαγωγά που πάνε με 15 κόμβους και για ανακατάληψη νησιών. Να δούμε μετά πόσα πλοία μας έχουν μείνει και πόσα μπορούμε να διαθέσουμε.
Τα σενάρια:
Ένας μεγάλος κίνδυνος στο αιγαίο είναι από αεροσκάφη που δεν έχουν σαν κύρια αποστολή να χτυπήσουν τα πλοία μας. Θα βρεθούν τυχαία εκεί σε πολύ κοντινή απόσταση με πυραύλους εδάφους, κατευθυνόμενες βόμβες ή ρουκέτες. Τα σενάρια εδώ είναι πολλά η μεγαλύτερη απειλεί είναι οι ρουκέτες των 2,75 ιντσών.
Ναι εκεί που δεν πάει ο νους σας, ένα ταπεινό όπλο μπορεί να κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στο πλοίο. Όχι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το RAM είναι εκτός παραμέτρων. Τους πυραύλους εδάφους και της κατευθυνόμενες βόμβες της αντιμετωπίζεις με συγκεκριμένο τρόπο. Νομίζεις πως το RAM μπορεί να το κάνει αυτό; όχι!
Οι κατευθυνόμενες βόμβες ανεμοπορούν, πρέπει να έχει το αεροσκάφος μεγάλο ύψος για να πάνε μακριά. Δεν έχουν όμως θερμικό ίχνος οπότε το RAM είναι παντελώς άχρηστο. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι της τάξης του 5% οπότε το προσπερνάμε. Οι πύραυλοι εδάφους έχουν έναν πολύ μικρό κινητήρα που σταματάει την καύση σε πολύ μικρό χρόνο. Αν συμβεί αυτό και είναι μακριά ο πύραυλος, λυπάμαι αλλά το RAM δεν μπορεί να κάνει κάτι, πάλι είναι άχρηστο.
Τα ραντάρ έχουν μειονεκτήματα:
Διαφωνείτε με αυτά που γράφω; Ξέρετε πως λειτουργούν τα ραντάρ; Ξέρετε τι προβλήματα έχουν; Γιατί οι δικές μας πυραυλάκατοι αγκιστρώνονται κοντά στην στεριά; Γιατί δεν μπορούν να της δουν τα ραντάρ, το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροσκάφη. Μην λέτε πως πρέπει να είναι μάγκας ο πιλότος για να το κάνει αυτό. Στην σημερινή εποχή το αεροσκάφος έχει την δυνατότητα, να πετάξει χαμηλά επάνω από την ξηρά με τα ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης.
Οι δικοί μας πιλότοι των Α-7 έκαναν θαύματα. Δεν πετούσαν μόνο σε επίπεδο θάλασσας όπως νομίζουν κάποιοι αλλά και υπερβολικά χαμηλά στην ξηρά στο ίδιο ύψος. Επειδή έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία μπορώ να γράψω για αυτά που έκαναν. Ξέραμε στα αεροδρόμια πως θα δεχτούμε επίθεση από Α-7, ψάχναμε να τα βρούμε στα ραντάρ και τα βλέπαμε έξω να είναι σχεδόν επάνω μας. Δεν θα γράψω περισσότερα ήμουν ο πρώτος που έγραψα για αλλεπάλληλα σαμποτάζ στα Α-7 στην Σούδα και μετά πολύ μετά έγιναν και άλλα στο άλλο αεροδρόμιο που πήγαν κλπ.
Στο αιγαίο θα γίνει χαμός άμα γίνει πόλεμος τα γράφω συνέχεια, κάποιοι όμως έχουν μείνει στη σύγκρουση στην ανοικτή θάλασσα. Οι περισσότεροι αγνοούν πως κινείται ο στόλος μας και πόσο απέχει από συγκεκριμένα νησιά. Τα σημερινά σενάρια είναι δυο προσβολή από μεμονωμένο εχθρικό αεροσκάφος με ρουκέτες των 2,75 ιντσών και από δυο εχθρικά αεροσκάφη με 2 πυραύλους εδάφους το κάθε ένα.
Ένα μεμονωμένο εχθρικό αεροσκάφος προσπαθεί να προβάλει ένα Ελληνικό νησί, αλλά κινδυνεύει από τα δικά μας αεροσκάφη. Το τούρκικο ιπτάμενο ραντάρ του δίνει της κινήσεις των δικών μας αεροσκαφών και τον συμβουλεύει πως θα κινηθεί για να τα αποφύγει. Έτσι είναι αναγκασμένο να πετάξει χαμηλά πάνω από την θάλασσα και να κρυφτεί πίσω από το νησί. Σαν οπλισμό έχει δυο εκτοξευτές ρουκετών με 18 ρουκέτες ο κάθε ένας. Συνολικά μεταφέρει 36 ρουκέτες των 2,75 ιντσών με εμβέλεια τα 8,5 χιλιόμετρα και πυραύλους αέρα.
Το τούρκικο ιπτάμενο ραντάρ του μεταφέρει, πως πίσω από το νησί έρχεται ελληνική νηοπομπή και πρέπει να ρισκάρει. Να χτυπήσει ένα συγκεκριμένο πλοίο, την πανάκριβη γαλλική μας φρεγάτα ή την μεγεθυμένη έκδοση του ιταλικού αντιτορπιλικού. Αν το βάλει στα πόδια, προσπαθήσει να στρίψει και να γυρίσει πίσω, δεν έχει καμιά ελπίδα επιβίωσης. Σε λίγο θα το δουν τα ραντάρ του πλοίου και θα του ρίξουν πυραύλους ‘Αστερ-30 ή SM-2. Οπότε το αποφασίζει να ρισκάρει και να το χτυπήσει με της ρουκέτες.
Πριν σκεφτείτε πως δεν γίνονται αυτά που γράφω, έχω αναφέρει πως τα έχω συζητήσει με πιλότους γίνονται και παραγίνονται. Για να δούμε το ελάχιστον βεληνεκές των πυραύλων Άστερ και SM-2 είναι αυτό που μας λένε οι εταιρίες; Μήπως δεν είναι έτσι όπως μας τα λένε και το ελάχιστο βεληνεκές που μπορεί να χτυπήσει με έναν πύραυλο ένα πλοίο είναι μεγαλύτερο; Δεν το πιστεύετε αυτό που σας γράφω, τι ξέρω εγώ τώρα από πυραύλους; Όχι δεν θα σας βάλω το ελάχιστο βεληνεκές των πυραύλων. Δηλαδή την ελάχιστη απόσταση που θα απέχει το αεροσκάφος από το πλοίο που μπορεί να χτυπηθεί γιατί είναι λάθος!
Αν διαφωνείτε:
Αν διαφωνείτε ρωτήστε της εταιρίες πρώτα και μετά γράψτε τα σχόλια σας. Ο αντιαεροπορικός πύραυλος ότι τύπος και να είναι εκτοξεύετε κάθετα, εκτός αν είναι παλιός αλλά δεν αναφερόμαστε για αυτούς τους πυραύλους. Πέρυσι βγήκαν εκτοξευτές υπό γωνία χωρίς να τρυπήσεις το κατάστρωμα δηλαδή αλλά σταθεροί. Δεν θα αναφερθούμε σε αυτούς γιατί έχουν μεγάλο νεκρό βάρος και πιάνουν μεγάλο όγκο. Ο αντιαεροπορικός πύραυλος εκτοξεύετε κάθετα, συνεχίζει και ανεβαίνει σε ορισμένο ύψος και μετά αναλόγως προς τα πού πρέπει να πάει συνεχίζει την πορεία του. Τα 5-6 δευτερόλεπτα που χρειάζεται ο πύραυλος για να ακολουθήσει την πορεία για χαμηλά ιπτάμενο αεροσκάφος, είναι η αυξημένη ελάχιστη απόσταση που μπορεί να προσβάλει το αεροσκάφος.
Στην πράξη τα δευτερόλεπτα είναι λιγότερα για τους καινούργιους πυραύλους, αλλά κάνουν λάθη στην πορεία τους! Κατεβαίνουν απότομα προς τον στόχο και όχι υπό γωνία και μετά παίρνουν πορεία προς τον στόχο. Το μειονέκτημα εδώ είναι και τα περισσότερα δευτερόλεπτα που διανύει ο πύραυλος προς τον στόχο και η χαμηλότερη ταχύτητα που έχει λόγο του χαμηλού ύψους πτήσης. Εδώ θα συνυπολογίσουμε και τον χρόνο που απαιτείται για να εγκλωβίσει το ραντάρ το αεροσκάφος. Να μεταβιβάσει τα στοιχεία σε δυο πυραύλους και μετά ο άνθρωπος να πατήσει το κουμπί για να εκτοξευτούν οι πύραυλοι. Μην πείτε πως αυτό είναι απλό και εύκολο να γίνει. Θα δούμε το γιατί αναλυτικά.
Κάθε δευτερόλεπτο μετράει γιατί το εκμεταλλευτείτε το εχθρικό αεροσκάφος και πλησιάζει με ταχύτητα τα 900 χιλιόμετρα προς το πλοίο. Δηλαδή κάθε 4 δευτερόλεπτα καλύπτει ένα χιλιόμετρο. Στα 6 δευτερόλεπτα έχει καλύψει 1.500 μέτρα πιο κοντά στο πλοίο. Στην πράξη αυτά είναι περισσότερα δυστυχώς.
Το εχθρικό αεροσκάφος πετάει χαμηλά σε επίπεδο θάλασσας, στρίβει ακολουθώντας την ακτογραμμή σε πολύ μικρή απόσταση. Το ραντάρ του πλοίου δεν το βλέπει, το CLATER και η παρεμβολή είναι μεγάλη. Δυστυχώς δεν το βλέπει ακόμα και όταν έχει το νησί πίσω του το αεροσκάφος!! Πρέπει να απομακρυνθεί το αεροσκάφος και μετά από ένα χιλιόμετρο αρχίζει η ένδειξη στο ραντάρ. Για χαμηλά ύψη αναφερόμαστε σε επίπεδο θάλασσας, δεν θα σας μιλήσω για ραντάρ ηλεκτρονικός είμαι λέτε να μην ξέρω πως λειτουργούν;
Είπαμε 1,500 μέτρα έχει κερδίσει το αεροσκάφος πετώντας χαμηλά άλλα 1,000 μέτρα από το νησί και το ελάχιστο βεληνεκές του πυραύλου να δεις πόσο φτάνεις και όχι δεν θα γράψω την απόσταση του πλοίου από το νησί, ας μείνει και κάτι κρυφό. Για τα υπόλοιπα παίζουν ρόλο οι πτυχώσεις του νησιού, το ύψος του νησιού, το ύψος πτήσης και τα μποφόρ ο αέρας δηλαδή, συν την γωνία κατεύθυνσης κλπ. Δεν θα τα μάθετε και όλα μας παρακολουθούν και άλλοι.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και απλά:
Για να υπολογίσεις το ύψος και την πορεία με ακρίβεια του αεροσκάφους για να του ρίξεις τον πύραυλο, δεν είναι τόσα απλά τα πράγματα όπως νομίζει κάποιος. Το πυροβόλο όμως άμα του δώσεις τα στοιχεία από το ραντάρ, με την κάμερα βλέπει και αρχίζει και ρίχνει. Έλα όμως που το αεροσκάφος πετάει χαμηλά, είναι άλλο το βεληνεκές για στόχους εδάφους, είναι άλλο για αντιαεροπορική βολή. Και δυστυχώς άλλο το βεληνεκές για βολή σε σχεδόν 0 μοίρες, πολύ λιγότερο σε χιλιόμετρα. Για της μικρότερες εμβέλειες πυραύλων και πυροβόλων σε πολύ χαμηλά ύψη, δεν της σκεφτόμαστε καν.
Καλά αλλά υπάρχει και το RAM το νέο μοντέλο με μεγαλύτερη εμβέλεια κλπ, να του ρίξουμε με αυτό! Ότι και να κάνεις θα έχει πλησιάσει στα 8 χιλιόμετρα και θα σου ρίξει της ρουκέτες. Μετά σηκώνετε ελάχιστα και κάνει μια κλειστή στροφή, ρίχνοντας αεριόφυλλα και φωτοβολίδες και κατεβαίνει πάλι χαμηλά το αεροσκάφος πάλι στο επίπεδο θάλασσας. Προς στιγμήν έχει γλυτώσει οριακά όμως. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα γλυτώσει ο εχθρός εδώ!
Το πανάκριβο γαλλικό πλοίο μας όμως έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, με τι θα αντιμετωπίσει της ρουκέτες με το RAM; Δεν γίνετε μόνο ότι κάνει το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Έχασες ένα πανάκριβο πλοίο, δεν βούλιαξε αλλά καταστράφηκε. Αν και θα μπορούσε και να βουλιάξει αν έριχνε της ρουκέτες σε δεσμίδες και όχι όλες μαζί.
Η βελτιωμένη σχεδίαση όμως του Ιταλικού αντιτορπιλικού έχει πυροβόλο των 127 χιλιοστών που μπορεί να ρίξει στην απόσταση που είναι το αεροσκάφος. Πριν δηλαδή πλησίαση να ρίξει της ρουκέτες, αλλά εμείς θα υπολογίσουμε πως δεν το κατέρριψε. Πως ο πιλότος του εχθρού τα κατάφερε και μας έριξε της ρουκέτες από τα 8 χιλιόμετρα. Τα δυο πυροβόλα των 76 χιλιοστών θα καταστρέψουν πολλές ρουκέτες και οι υπόλοιπες θα καταστραφούν από τα δυο μιλένιουμ των 35 χιλιοστών. Επειδή της έριξε σχεδόν όλες μαζί της ρουκέτες, είναι πιο εύκολο να καταστραφούν από να της έριχνε μια, μια που δεν γίνετε. Με τους πυραύλους και το πυροβόλο των 127 χιλιοστών, δεν πρόκειται να γλυτώσει το αεροσκάφος του εχθρού.
Η διαφορά με το πανάκριβο γαλλικό πλοίο δεν είναι μόνο τα πυροβόλα, αλλά ο δεύτερο ιστός πίσω με δεύτερο ραντάρ ελέγχου πυρός/ μεγάλης εμβέλειας. Ναι παλιού τύπου μικρότερης εμβέλειας καινούργιο όμως, πολύτιμο και απαραίτητο, με διαφορετική συχνότητα από το μεγάλο, αλλά ας συνεχίσουμε.
Το μεγάλο λάθος:
Έχουμε κολλήσει στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο πως εκεί τα χρειαζόμαστε αυτά τα πλοία, πόσο λάθος κάνουμε όμως; Δεν θα αναφέρω τι έκαναν οι Τούρκοι με της προσκλήσεις τους και τι αριθμός πλοίων συνόδευε το ερευνητικό τους πλοίο. Μια μόνο φρεγάτα και 4 αρχαίες κορβέτες γιατί όμως έγινε αυτό;
Όποιος πιστεύει πως οι Τούρκοι θα ρισκάρουν να βγουν στα ανοιχτά κάνει μεγάλο λάθος. Κανένας στο Πολεμικό μας Ναυτικό δεν το πιστεύει πως θα το κάνουν γιατί ξέρουν της συνθήκες πολέμου. Οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να μοιράσουν τον στόλο τους σε πάνω από δυο μέρη. Εκτός από τα αρχαία πλοία που θα αναλάβουν της αποστολές άμεσου κινδύνου. Δεν θα κινδυνέψουν από τους πυραύλους επιφανείας που θα ριχτούν από μεγάλες αποστάσεις και από τα Μιράζ 2000 με τους εξοσέτ που θα πρέπει να πλησιάσουν κοντά για να κάνουν της βολές των πυραύλων. Για να νικήσουν τον στόλο μας πρέπει να είναι περισσότεροι, το ξέρουν και αυτό εφαρμόζουν. Αν βρεθούν σε αναλογία ένας με δυο τότε θα νικήσουν σίγουρα οι Τούρκοι. Μας φοβούνται; Όχι! Η λογική αυτό λέει.
Οι φρεγάτες S είναι πολύ καλά πλοία και εμείς τα έχουμε αφήσει στην μοίρα τους. Το ναυτικό μας της ήθελε όλες, άλλοι αδιαφορούσαν και χάσαμε της δυο S και της δυο L. Τι να γράφω τώρα το πόσες ώρες πάνε με μάξιμουμ ταχύτητα που ένα μόνο πλοίο μπορεί να το κάνει, το μικρό ιταλικό αεροπλανοφόρο γιατί έχει 4 αεροστρόβιλους. Φρεγάτες για το αιγαίο θέλουμε που η ταχύτητα μετράει και η συνεχόμενη ταχύτητα για ώρες, μετράει για επιχειρήσεις σε πολεμικές συνθήκες. Δεν μπορούν να ξεφύγουν οι Τούρκοι, δεν μπορούν να βγάλουν τα πλοία τους έξω και να κάνουν ότι θέλουν. Οι φρεγάτες S είναι εκεί, δεν μπορούν να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα.
To θέμα είναι η φρεγάτα και οι ικανότητες που έχει. Τα γράφω αυτά για χρόνια Τα ξέρουμε; Όχι! Ξέρουμε τι ικανότητες έχουν με την μεγάλη ισχύ στο μηχανοστάσιο;
Με το να έχουν μόνο στροβίλους τζετ και όχι ντίζελ τι μπορούν να κάνουν;
Το ικανότερο ποίο για την θάλασσα και για ναυτικό πόλεμο στο αιγαίο είναι οι S!
Οι ΜΕΚΟ όχι! Οι φρεγάτες S με την μεγάλη στιγμιαία επιτάχυνση που έχουν και την μεγάλη στιγμιαία ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν, αποφεύγουν σχετικά εύκολα της τορπίλες υποβρυχίων.
Οι ΜΕΚΟ δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά, άσχετα αν ξέρουν κόλπα οι δικοί μας και τα καταφέρνουν να της αποφύγουν της τορπίλες. Το πως δεν θα σας πω. Η δυνατότητα συνεχούς κίνησης με μεγάλη ταχύτητα των S για μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι υπέρ διπλάσιος των ΜΕΚΟ. Τα δυο πυροβόλα των 76 χιλιοστών παρέχουν μεγαλύτερη ΑΑ και αντιπυραυλική προστασία από ότι έχουν οι ΜΕΚΟ.
Δεν θα γράψω άλλα αρκεί και αυτά τα γράφω για να καταλάβουν κάποιοι, πως έχω κάνει μια πραγματική μελέτη για το πώς πρέπει να είναι ένα πολεμικό πλοίο για την Ελλάδα. Μετά η σχεδιαστική ομάδα πάει στον ναυπηγό και του λέει: αυτά θέλουμε, αυτά πρέπει να έχει, αυτά πρέπει να κάνεις, αυτά πρέπει να φτιάξεις εσύ. Ο ναυπηγός είναι υποχρεωμένος μετά βάσει αυτόν που του έχεις δώσει να σχεδιάσει το πλοίο. Να συζητήσει μαζί σου τα προβλήματα και να τα λύσετε μαζί και όχι να κάνεις περικοπές στο πλοίο και να βγάλεις ένα ίδιο με αυτά που σχεδιάζουν για της ανοιχτές θάλασσες. Όπως το εθνικό μας πλοίο που είναι μια αντιγραφή και όχι νέα σχεδιάση.
Δεύτερο σενάριο.
Η αεροπορική προσβολή από δυο εχθρικά αεροσκάφη με 4 πυραύλους εδάφους. Το ιπτάμενο ραντάρ βλέπει τα πλοία μας και διατάζει δυο αεροσκάφη που είχαν σαν αποστολή να χτυπήσουν το νησί να αλλάξουν στόχο και να χτυπήσουν το ελληνικό πλοίο. Όχι δεν τα βλέπει τα αεροσκάφη το πλοίο μας πετούν πίσω από το νησί. Μετά πετούν επάνω από το νησί σε χαμηλό ύψος το ραντάρ του πλοίου το βλέπει στιγμιαία και το χάνει το στίγμα μετά γίνετε πάλι το ίδιο. Σημάνει συναγερμός αλλά πυραύλους δεν μπορείς να ρίξεις η γαλλική μας φρεγάτα είναι άχρηστη. Η βελτιωμένη έκδοση του ιταλικοί αντιτορπιλικοί μπορεί να αρχίσει να ρίχνει με το πυροβόλο των 127 χιλιοστών. Κανονικά χρειάζονται δυο πυροβόλα των 127 χιλιοστών και όχι ένα αλλά πας σε σχεδίαση καταδρομικού μεγαλύτερου μεγέθους από 10,000 τόνους.
Τα πυροβόλα των 76 χιλιοστών μπορούν να ρίξουν τώρα πια σε μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά τα εχθρικά αεροσκάφη λίγο πριν τελειώσει το νησί σηκώνονται λίγο εκτοξεύουν τους πυραύλους και στρίβουν. Δεν το κάνουν έτσι στα κουτά πετούν το ένα πίσω από το άλλο το πρώτο αεροσκάφος ρίχνει τους πυραύλους σαν δόλωμα για να καταστραφούν. Το δεύτερο αεροσκάφος όμως τους ρίχνει με σύστημα καθοδήγησης μετά από μερικά δευτερόλεπτα και στρίβει και αυτός για να γλυτώσει. Στρίβει σε διαφορετική κατεύθυνση από το πρώτο αεροσκάφος που έχει τραβήξει τους πυραύλους επάνω του και τα πυρά και επανέρχεται δίνοντας ξανά καθοδήγηση στους πυραύλους με δορυφόρο ή ντρονς. Προσοχή δεν είπα πως ξανά γυρίζει τα στοιχεία δίνει στους πυραύλους με ακρίβεια. Ενώ ο πρώτος πιλότος τα δίνει στο περίπου και μετά πετάει χαμηλά επάνω από το έδαφός του νησιού. Το ίδιο κάνει και ο δεύτερος πιλότος με την ίδια τεχνική ρίχνεις αεριόφυλλα και χαμηλώνεις το ύψος και στρίβεις για να βγεις εκτός από της παραμέτρους βολής των πυραύλων.
Οι κεφαλές των πυραύλων:
Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα τι να γράφω πάλι, τα έχω γράψει σε προηγούμενο κείμενο. Τι μικρές δυνατότητες έχουν οι κεφαλές των πυραύλων αν ψάχνουν να βρουν τον στόχο μόνες τους. Αναφερόμαστε στα πολύ χαμηλά ύψη και το τονίζω συνεχώς αυτό. Η πτήση επάνω απο την επιφάνεια της Θάλασσας δυσκολεύει πολύ την κατάσταση. Αυτά αν δεν τα ξέρουμε πως αναφερόμαστε και λέμε για πλοία και τακτικές μάχης και πολέμου; Εδώ δεν έχουμε ιδέα από ραντάρ δεν θέλω να γράψω γιατί μας παρακολουθούν τα ακριβές στοιχεία. Κάποιοι νομίζουν πως με ένα καινούργιο ραντάρ είναι εντάξει, πόσο λάθος κάνουν αφού δεν ξέρουν τους συσχετισμούς βάση της συχνότητας εκπομπής, της ισχύος της κεραίας και της επιστροφής του σήματος. Υπολογίζουν την ισχύ του επεξεργαστή και ξεχνάνε βασικά πράγματα και βασικές μονάδες αφαίρεσης του θορύβου και επεξεργασίας αυτού. Δεν ξέρουν τι σημαίνει PARENT, δηλαδή η επεξεργασία του ίδιου θορύβου με επαναλαμβανόμενη συχνότητα που δεν είναι ένας θόρυβος για το F-35 κλπ. Τα έχω γράψει και εδώ στην πτήση αυτά κλπ.
Τα πλοία μας έχουν να αντιμετωπίσουν 4 πυραύλους και 2 αεροσκάφη. Μην πεις έχω το RAM καθάρισα, αν δεν υπάρχει θερμική ενεργεία για να δουλέψει το RAM έχασες. Δηλαδή οι πύραυλοι εναντίων πλοίων που έχουμε πάρει από την Νορβηγία, πόσο δουλεύει ο κινητήρας; Το ίδιο πράγμα συμβαίνει, ίδιο θερμικό ίχνος έχει ένα τζετ και ένα ντρονς; Ξεχάστε το RAM επιτέλους, δεν κάνει για την Ελλάδα πόσες φορές θα το γράψω; Τα πυροβόλα όμως χτυπάνε ανέξοδα τα ντρονς από μεγάλες αποστάσεις.
Εσύ σε πιο πολεμικό πλοίο θα ήθελες να ήσουν; Στην πανάκριβη γαλλική φρεγάτα; Στην μεγεθυσμένη σχεδίαση του ιταλικού αντιτορπιλικού; Λυπάμαι άλλα σε όλες της περιπτώσεις χάνει το γαλλικό πλοίο, σε ούτε μια προσομοίωση που έκανα δεν γλύτωσε και δεν νίκησε και εμείς θέλουμε να το πάρουμε, βοήθεια μας.
Θα συνεχίσω για να καταλάβετε πόσο κινδυνεύουν τα πλοία από ντρονς και πυρά πυροβολικού και πως πρέπει να έχουν ανθυποβρυχιακό σύστημα μεγάλης εμβέλειας, όχι μόνο τορπίλες.
Μικρός Ήρωας Δικαίος Γεώργιος.
Συνεχίζεται!