12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΟπλισμένο Μη-Επανδρωμένο σκάφος θαλάσσιας άρνησης παρουσίασε η Κίνα

Οπλισμένο Μη-Επανδρωμένο σκάφος θαλάσσιας άρνησης παρουσίασε η Κίνα

Φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο Twitter παρουσιάζουν ένα βαριά εξοπλισμένο Μη-Επανδρωμένο Σκάφος Θαλάσσης (Unmanned Surface Vessel-USV) κινεζικής ανάπτυξης σε φάση δοκιμών.

Το σκάφος το μήκους του οποίου υπολογίζεται στα 15 μέτρα και το εκτόπισμα στους 20 τόνους είναι διαμόρφωσης καταμαράν, φέρει ραντάρ διάταξης φάσης, και σημαντικό οπλισμό (τηλεχειριζόμενο σταθμό πυροβόλου των 30 mm., κάθετα εκτοξευόμενους πυραύλους επιφανείας-αέρος 4 κελιών (SAM), εκτοξευτή ρουκετών κατευθυνομένων με λέηζερ κι έναν εκτοξευτή τορπιλών των 324 mm.

Αναλυτές έχουν σπεύσει να βαφτίσουν το ελαφρύ αυτό σκάφος ως “mini-Aegis”, αναφερόμενοι ασφαλώς στην ύπαρξη των αντιαεροπορικών πυραύλων στο μέσον του σκάφους σε συνδυασμό με την ύπαρξη του ραντάρ διάταξης φάσης. Το σκάφος δείχνει ικανό να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και φέρει επίσης ραντάρ ναυτιλίας, πυργίσκο ηλεκτρο-οπτικών και υπερύθρων, κεραίες επικοινωνιών και προβολέα ερεύνης.

Κινεζικά πρακτορεία είχαν ενημερώσει για την ύπαρξη του Μη-Επανδρωμένου σκάφους από πέρυσι παρουσιάζοντας ένα πρόπλασμα υπό κλίμακα σε έκθεση στη Νότιο Αφρική τον Σεπτέμβριο του 2018 και στο Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Μάιο. Η είδηση πως ένα USV με την ονομασία “JARI” επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση της Κρατικού Ναυπηγικού Βιομηχανικού Συνεταιρισμού Κίνας τον Φεβρουάριο αλλά είναι η πρώτες φωτογραφίες που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Πλάνα του JARI USV που παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο προφίλ του χρήστη “dafeng cao” που ειδικεύεται σε θέματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού της Κίνας στο Twitter

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, που μπαίνει έτσι δυναμικά στον χώρο των εξοπλισμών USV αλλά απέχει πολύ από το να είναι “Μη επανδρωμένο αντιτορπιλικό Aegis”, όπως πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν. Αυτό που ωστόσο εντυπωσιάζει είναι ο όγκος των ηλεκτρονικών που οι Κινέζοι ναυπηγοί εμπιστεύονται σε μια μη-επανδρωμένη πλατφόρμα και η ανακοίνωση πως το σκάφος είναι ικανό να δρα τόσο με τηλεκατεύθυνση όσο και αυτόνομα με τεχνητή νοημοσύνη μόλις λάβει πλέγμα εντολών δράσης, μόνο του ή σε σμήνη σκαφών.

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Panos71
Panos71
4 years ago

Και ο κυρ Τραμπ θελει 300 τόσα πλοια οροφη λεει,κανοντας το ναυτικο του να στραφει σε μη επανδρωμένα.
Και γιατι δε λεει ξεκάθαρα στους κινεζους;…
” γκολ εσεις;…Σεντρα εμεις!!! ”
Ετσι για να μάθετε γατακια!

F-117
F-117
4 years ago

Σύγκρινε τώρα αυτό το σκάφος, με το κακασχημο που φτιάξανε οι δικοί μας

Animades
Animades
4 years ago

Μια 12κάδα για αρχή οπλισμένων , μη επανδρωμένων, στο Αγαιο είναι ότι χρειάζεται το ΠΝ.

neuromancer
neuromancer
4 years ago
Reply to  Animades

στοιχημα οτι οι γειτονες θα εμφανισουν κατι παρομοιο πρώτοι….

randomname
randomname
4 years ago
Reply to  neuromancer

Ναι, είναι το παράδοξο της χώρας μας. Ενώ είμαστε κατα πολύ μικρότερη οικονομία και θα έπρεπε να σκεφτόμαστε κατα βάση με ασύμετρα και φτηνά όπλα, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Αγοράζουμε λίγα και φαραονικά, μηδέν ασύμετρα. Ενώ οι τούρκοι αγοράζουν ακόμα περισσότερα φαραονικά, και πολλά ασύμετρα. Drones κτλπ.

Δημητρης
Δημητρης
4 years ago

Αυτό είναι το μέλλον για ένα λιμενικό με ένα σε περιπολία για κάθε μεγάλο νησι(Ίσως περισσοτερα)

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -