Όταν τον κύριο οπλισμό αποτελούν ναυτικά βλήματα cruise, το μέγεθος… δεν έχει πια τόση σημασία: το Antares RA είναι η πρόταση του Κεντρικού Γραφείου Σχεδίασης Υδροπτερύγων Αλεξέϊεφ προς δυνητικούς πελάτες με περιορισμένο αμυντικό προϋπολογισμό για την προστασία των χωρικών τους υδάτων. Η «πρώτη hydrofoil κανονιοφόρος με πυραύλους cruise στον κόσμο» αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου Σχεδίου 133 όμως οι πύραυλοι 3M-54 Klub/SS-N-27 ‘Sizzler’ (εξαγωγική έκδοση των βλημάτων Kalibr) πηγαίνουν το Antares RA στο επόμενο επίπεδο.
Πέραν των διευρυμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που προσδίδουν τα συγκεκριμένα βλήματα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η σχεδίαση του υδροπτερύγου ενσωματώνει και τεχνολογία stealth για μείωση του ίχνους του στα ραντάρ. Φυσικά η υψηλή του ταχύτητα (60 κόμβοι) είναι ένα ακόμη ατού. Εκτός από γρήγορο προβλέπεται να είναι και καλοτάξιδο καθώς τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά πλοϊμότητάς του επιτρέπουν επιχειρήσεις σε κατάσταση θαλάσσης Κατηγορίας 5.
Το Σχέδιο 133RA έχει εκτόπισμα 226 τόννων, είναι εφοδιασμένο με σύγχρονα συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών και η πρόκτηση των στόχων δύναται να υποβοηθηθεί από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). «Είναι ένα πλοίο για μικρές χώρες που υπολογίζουν τα λεφτά τους» λέει ο Γκεόργκι Άντσεφ, Διευθύνων Σύμβουλος και Αρχισχεδιαστής της εταιρείας Radar MMS της οποίας το Γραφείο Σχεδίασης Αλεξέϊεφ είναι στρατηγικός εταίρος. Όπως δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές ωστόσο δεν κατονόμασε τις χώρες με τις οποίες συζητά η εταιρεία.
Σχεδιασμένα επί σοβιετικής εποχής ειδικά για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τα περιπολικά υδροπτέρυγα της αρχικής κλάσης Antares (Σχέδιο 133, κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ ‘Muravey’) είχαν εκτόπισμα 230 τόννων ενώ το προωστήριο σύστημα αποτελούσαν δύο αεριοστρόβιλοι Μ70 των 22.000 hp –μια επαναστατική διαφοροποίηση από τα περισσότερα ντηζελοκίνητα ταχέα περιπολικά.
Διέθεταν πλήρωμα 25-30 ατόμων και ήταν οπλισμένα με ένα πυροβόλο ΑΚ-176 των 76 χιλ. στην πλώρη, ένα εξάκαννο πυροβόλο ΑΚ-630Μ κατηγορίας CIWS (Close-In Weapon System) των 30 χιλ. στην πρύμνη, δύο πρυμναίους τορπιλλοσωλήνες των 533 χιλ. συν έναν εκτοξευτή βομβίδων των 55 χιλ. Την περίοδο 1983-1989 ναυπηγήθηκαν 16 σκάφη, τα οποία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης διαμοιράσθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δέκα (;) πιστεύεται ότι επιχειρούν με την ρωσική Συνοριοφυλακή και τρία με την ουκρανική Ακτοφυλακή.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Ωραίο σχέδιο και υπήρχε εμπειρία στη Ελλάδα από τα δελφίνια της CERES τότε.θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα μικρότερο σε ρόλο ΠΑΘ.
ωραια πατεντα αρκει να μην ειναι σαν τα υδροπτερυγα που δεν φτανουν ουτε αιγινα 🙂
Όσο δεν έχει πουνέντη ή σοροκάδα φτάνουν.