28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 10 Φεβρουαρίου 1862: Μάχη της Elizabeth City, κανονιοφόροι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου 1862: Μάχη της Elizabeth City, κανονιοφόροι εναντίον “κουνουπιών”

Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, στόλος 13 κανονιοφόρων των Βορείων, της Μοίρας Αποκλεισμού του Βορείου Ατλαντικού, εισβάλει στον ποταμό Πασκοτάνκ, κοντά στην πόλη της Elizabeth και καταστρέφει ολοκληρωτικά τον «στόλο κουνουπιών», την πιο οργανωμένη ναυτική δύναμη των Νοτίων.

Ο στόλος κουνουπιών (Mosquito fleet) ήταν μια σειρά εμπορικών κυρίως πλοίων, που εντάχθηκαν με κατάλληλες μετατροπές στο ναυτικό των αποσχισθέντων αμερικανικών πολιτειών, αρχικά της Βόρειας Καρολίνας και μετά επίσημα στο ναυτικό της «Συνομοσπονδίας Νοτίων Πολιτειών Αμερικής». Τα πλοία ήταν κατάλληλα για πλού σε ποταμούς (ποταμόπλοια, πορθμεία, μεταγωγικά, ρυμουλκά) κι είχαν εξοπλιστεί με πυροβολικό μετέχοντας σε πολιορκίες παραποτάμιων φυλακίων, φρουρίων ή επιδρομές εναντίον λιμένων και πλοίων κοντά στις ακτές.

Η καταστροφή τους στέρησε τους Νοτίους από οποιαδήποτε άξια λόγου ναυτική δράση, περιέσφιξε τον αποκλεισμό που εφάρμοζαν οι Βόρειοι στα λιμάνια τους και εκκαθάρισε την περιοχή (με την εξαίρεση την επιδρομική/πειρατική δράση του θωρακοφόρου CSS “Albemarle” το καλοκαίρι του 1864).

Ο «στόλος κουνουπιών» δεν ήταν επινόηση της εποχής. Εξοπλισμένα ποταμόπλοια εμφανίστηκαν στην Αμερικανική Επανάσταση κατά των Βρετανών το 1774, στον Αγγλοαμερικανικό πόλεμο του 1812, σε αντιπειρατική δράση στις Δυτικές Ινδίες το 1823-25, ενώ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οργανώθηκε σώμα προστασίας από γερμανικά U-boots στη Βόρειο Γαλλία από το Αμερικανικό Εκστρατευτικό Σώμα. Η τελευταία προσπάθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί η οργάνωση του ‘Green Water Navy’ από το ναυτικό των ΗΠΑ στις παραποτάμιες επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -