27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Μαρτίου 1863: Η βύθιση του “Georgiana”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Μαρτίου 1863: Η βύθιση του “Georgiana”

[Αμερικανικός Εμφύλιος] – Το καταδρομικό SS Georgiana του ναυτικού των Νοτίων βυθίζεται ενώ προσπαθεί να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο Αμερικανικός στόλος στο Τσάρλστον.

Το Georgiana ναυπηγήθηκε το 1862 στη Γλασκώβη ως ατμοκίνητο μεταγωγικό με ενισχυμένη με σίδερο γάστρα και έλαβε υποδοχές για 14-20 πυροβόλα. Ο κινητήρας 250 ίππων απέδιδε μια ταχύτητα 12-17 κόμβους. Ήταν σε αυτήν του την ταχύτητα που βασίστηκε ο καπετάνιος του για να ξεγλυστρίσει αλλά η υπερβολική αισιοδοξία του τον πρόδωσε. Το Georgiana έπλευσε για το αποκλεισμένο Τσάρλστον για να στελεχωθεί με πλήρωμα και να λάβει τον πλήρη οπλισμό του αλλά έγινε αντιληπτό από τον ομοσπονδιακό στόλο τη νύχτα της 19ης Μαρτίου και δέχτηκε τα πυρά του USS Wissahicko. Δέχτηκε αρκετά πλήγματα που διαπέρασαν το κύτος του, κατέστρεψαν το πηδάλιο και την προπέλα του και το ανάγκασαν να εξωκείλει στα αβαθή. Οι Βόρειοι το πυρπόλησαν και το άφησαν να καίγεται για μέρες.

Αν είχε ενταχθεί και εξοπλιστεί πλήρως το Georgiana θα ήταν το ισχυρότερο καταδρομικό της Συνομοσπονδίας Νοτίων Πολιτειών. Το ναυάγιό του ανακαλύφθηκε 100 σχεδόν χρόνια αργότερα, το 1965 με μεγάλο τμήμα του θαμμένο στην άμμο και καλυμμένο με θαλάσσια χλωρίδα. Πάνω από το ναυάγιο βρίσκονται τα υπολείμματα του Mary Bowers, ενός πλοίου που αποπειράθηκε να διασπάσει το αποκλεισμένο Τσάρλστον τον Οκτώβριο του 1864 και η κοιλιά του σκίστηκε από το ναυαγισμένο Georgiana. Ήταν η μοναδική βύθιση που πέτυχε το καταδρομικό.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -