16.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 1915: Συμμαχική απόβαση στην Καλλίπολη, το θράσος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 1915: Συμμαχική απόβαση στην Καλλίπολη, το θράσος που τιμωρήθηκε

Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου, στην χερσόνησο της Καλλίπολης η πρώτη αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων από ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). Η επιχείρηση συντονιζόταν από το Βρετανικό ναυαρχείο (πρώτος Λόρδος του ναυαρχείου ο Ουίνστον Τσώρτσιλ) και ήταν προοίμιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την απονεύρωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 5 Μεραρχίες (~100.000 άνδρες από Βρετανούς, Αυστραλούς, Νεοζηνλανδούς και Γάλλους) που με αφετηρία τη Λήμνο, θα δρούσαν ως προωθημένη βάση των Συμμάχων και με την ισχυρή υποστήριξη του στόλου θα σίγαζε τα πυροβολεία της χερσονήσου της Έλλης (πορθμός του Ελλησπόντου). Στη συνέχεια, το πυροβολικό των μεραρχιών θα εκμηδένιζε τις πυροβολαρχίες της αντίπερα ασιατικής ακτής και θα αποβιβαζόταν εκκαθαρίζοντάς την από κάθε αντίσταση. Ανοίγοντας έτσι το «στόμιο» του Ελλησπόντου για το συμμαχικό στόλο, που θα εισερχόταν και θα καταναυμαχούσε τον τουρκικό στη θάλασσα του Μαρμαρά και θα κατελάμβανε την Πόλη.

Γαλλικά στρατεύματα στη Λήμνο με φόντο τον συμμαχικό στόλο. Το νησί καταλήφθηκε, στην ουσία, παρά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης που παρέμενε αποκλεισμένη από τον συμμαχικό στόλο στην Αθήνα, για να χρησιμοποιηθεί ως προκεχωρημένη βάση εγκλιματισμού, συγκέντρωσης, οργάνωσης ανεφοδιασμού. Φυσικά, μια τέτοια συγκέντρωση δεν μπορούσε να μείνει μυστική και οι Σύμμαχοι δεν έκαναν τίποτα για να τηρήσουν κάποια μυστικότητα. Το προφανές αποτέλεσμα ήταν πως έπεσαν σε μια σειρά πλήρως οργανωμένων, επανδρωμένων κι εξοπλισμένων οχυρωματικών έργων στην Καλλίπολη.

Η έξοδος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τον πόλεμο, η άμεση σύνδεση με την Ρωσία από τον ίδιο δρόμο, που πριν 60 χρόνια οι ίδιοι οι Αγγλο-Γάλλοι της είχαν επιτεθεί και ο διαμελισμός της κρίσιμης Μέσης Ανατολής σε «σφαίρες επιρροής» ήταν το έπαθλο της εκστρατείας που θα άξιζε -κατά την κρίση των σχεδιαστών- μερικές χιλιάδες νεκρών.

Το μετεσκευασμένο οπλιταγωγό “River Clyde” αποβιβάζει στρατεύματα στην ακτή. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ακόμα πλοία ειδικά διαμορφωμένα για αποβάσεις σε μη προετοιμασμένες ακτές. Η ύπαρξη ενός μεγάλου και οργανωμένου λιμανιού στην κατοχή του εμπολέμου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να αποβιβάσει στρατεύματα. Η απόφαση για την επιχείρηση στην Καλλίπολη ήταν πρωτοποριακή και τολμηρή αλλά κατέδειξε την ανάγκη για ειδικά μέσα για την μεταφορά και απόβαση στρατευμάτων σε ακτές.

Δυστυχώς, η εκστρατεία πήρε άσχημη τροπή από την αρχή. Καθυστερήσεις, αδιαφορία τήρησης στοιχειωδών κανόνων μυστικότητας και υποτίμηση του αντιπάλου απορρόφησαν υπερδιπλάσιες δυνάμεις (~480.000 Βρετανούς και αποίκους και 90.000 Γάλλους) και σκότωσαν κάπου 250.000 από αυτούς. Οι Τούρκοι κράτησαν τις θέσεις τους και πολέμησαν, υπό τις εντολές Γερμανών «συμβούλων» και αξιωματικών, όπως ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς (διοικητής της 19ης ΜΠ τότε). Οι πυροβολαρχίες δεν σίγησαν αλλά βύθισαν και προξένησαν βλάβες σε 8 μεγάλα πολεμικά ενώ οι στρατιώτες έζησαν 8 μήνες σε χαρακώματα υποφέροντας από τις ασθένειες και τις σφαίρες.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -